2023-04-25 2161 views
為求飲到一碗靚例湯,揾食肥華誤信, 在youtube有飲食資訊頻道的k.o.L推薦,誤入咗一間位於,牛頭角得寶商埸,嘅人氣點心店,結果食到一肚氣,4月25日肥華痛定思痛,與靚媽到油麻地呢間,從未被肥華,失望過嘅點心專門店,食好嘢飲靚湯,一如以往此店出品依然保持高質,點心食品質素高過,得寶間人氣店幾條街,而個碗例湯更是天與地之分別,而今日肥華最驚喜係食到件,在盅煎旦牛肉飯内嘅,超級好味有A+++評分嘅牛肉餅,真係驚為天人,而今日呢餐食物,每款平均都有A級水準,食完唔俾讚佢,都對自己唔住💯👍👍👍
今日到油麻地的新贊記,叫樓面員工加點用,態度惡劣,黑口黑面,不知以為餐飯免費,出品又差,垃圾,之前光顧過旺角那店,班亞姐員工已經態度服務差,今日改去油麻地店,原來一樣,沒有最差只有更差

1月18日揾食肥華和靚媽,辦完公事途經油麻地,因天氣仍有寒意,令肥華有想飲碗好味嘅熱湯嘅念頭,在油麻地要飲碗靚湯此間點心專門店,係肥華嘅不二之選,而今日此店提供之例湯,更令肥華有意外驚喜,竟然係靚媽嫌功夫多而唔會煲俾肥華飲嘅至愛靚湯,就係金銀菜煲豬肺湯,呢餐真係令肥華喜出望外,其實此店除咗點心食品有一定水準之外,每日提供不同款式嘅例湯亦係高水準之作,以$11元價錢飲到一碗,份量材料都攞滿分嘅金銀菜豬肺湯,肥華要俾👍👍👍👍👍給此店
做運動附近嘅點心店, 見到好多好評所以嚟試下。 價錢抵食,茶位六蚊一個,兩人埋單$160 午餐嚟食等一兩張枱就到✌🏻🌟北菇棉花雞 $27佢嘅蒸雞唔係用滑雞片 係用雞件 雞肉都算新鮮 同出邊食嘅唔一樣見到好多人都會叫🌟鵪鶉蛋燒賣 $22我覺得好好食! 而且呢個價錢好抵 粒粒都好飽滿 入面係豬肉🌟香茜牛肉腸 $24不過不失 下次唔會叫 腸粉皮比較厚🌟三色蒸餃 $25蝦餃 菜苗蝦餃 粉果 我唔太鍾意食粉果😂 但係蝦餃好好食 有兩隻大大隻嘅蝦🌟鹹菜豬肚 $24個湯超重胡椒味 豬肚都軟林林好新鮮 鹹菜都軟林林🥺無渣 值得叫🌟蝦餃皇 $31因為太好食所以追加 抵食! 蝦好彈牙 好juicy 🌟鹹魚肉餅飯 $27好好味~~~ 梅香鹹魚 肉餅係冇馬蹄嘅 即叫即蒸 所以等得比較耐 見到勁多老人家都係食呢個飯 鹹魚好大嚿~~~座位比較迫所以坐得冇茶樓咁舒服 都比較嘈 但係食物質素比酒樓好好多 而且價錢又平 都見到有後生仔嚟食

🌟北菇棉花雞 $27

🌟蝦餃皇 $31
因為太好食所以追加 抵食! 蝦好彈牙 好juicy

🌟鹹魚肉餅飯 $27

2022-10-15 524 views
10月14日揾食肥華心血來潮突然想飲番碗靚湯,但得兩個人飲,無謂要靚媽嘥功夫及嘥時間煲,在此食店曾經飲過佢地嘅是日例湯,感覺水準極高所以肥華决定舊店重遊 ,和靚媽到此店食點心午餐及飲靚湯,以此店嘅出品及口碑高朋滿座就梗㗎喇,幸好當日肥華運氣錯可以同靚媽獨佔一張小圓枱,不用與陌生人搭枱共食,而當日所點各款點心依然味美如昔,仍然保持此店開業時被肥華高度評價水準外,今日碗主角 蓮藕煲豬骨湯更是料足味濃,絕無令肥華及靚媽失望💯👍👍
呢間食點心真係搞笑~由入門口開始~心理準備就不要享受服務先!客人很多,店不算大,客滿😅掃完安心~問下邊度掃針咭?答:你坐低先一會過去同你掃🙄(無黎掃)埋位叫野食,食物水準算合格~整體都有65分,客人多貨源出出入入新鮮的道理😅茶壺想加水無~想加1位餐具(等)😅價錢算平~做街坊生意~離開時見到門口用送貨手推車送外賣😅放左一段時間呢間你想要咩?問3/4次啦!會有的!我本人就不會再來~特別貼士攞位前先數好人數~千期唔好諗住轉枱,可以試下要多張細枱🤣唔會有心情影相😅
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
在openrice看到這間高評價的小廚,因此,特意一早過來一試下。當日早上8時多滿心歡喜,好期待的準備入店時,看見店內人數不多,大約十人左右,卡位也有好幾位空置。當我做好安心出行,掃了針咭,全通過后,正想走去卡位座下時,立即被店員不太禮貌的語氣喝止,不能单人坐卡位,必須去其他卡位跟人搭枱。當時,我真的不明白,為何有幾張卡位都能单人坐,唯獨我進來必須要搭枱呢?當時,又不是多人,又有好幾張卡位空置,為何必須要我搭枱?我向店員要求想坐空置的卡位,但遭店員強烈的拒絕。那時,我只好無耐地離開小店。一个不愉快的經歷,即使小廚有幾超好吃都好,也使我再不敢再來光顧。希望貴店有待改善!即使食物有多好,服務態度不好的話,也令客人不想來光顧。完全是負分評價。
希望貴店有待改善!
即使食物有多好,服務態度不好的話,也令客人不想來光顧。
完全是負分評價。
2022-08-18 550 views
一星期緊有一日係附近上運動堂, 呢間點心鋪就係我落堂去坐車既必經之路攪到成日前功盡癈...今日又忍唔住入左來食..蝦蝦愛好者既我..今次食全蝦宴一個人, 叫唔得幾多個點心..我都算大食.. 叫左3個點心, 已經好飽好飽打頭陣既係蝦餃!!   大粒, 飽滿!!蝦肉好多!!!皮好薄, 晶瑩剔透點埋佢枱上面擺放既辣椒油(好香)!!!即刻再加左分..第2樣就係脆皮蝦腸好鍾意食腸粉既我, 最鍾意腸粉入面包住脆脆野~今次仲係蝦TIM~ 我冇投訴腸粉皮做得又係好岩我心水, 夠薄!最後就係腐皮蝦卷~~炸得好脆好香口~~~ 不過真係好油下但係好食既~~呢餐好熱氣呀~~次次都想唔好食咁煎炸, 次次都忍唔住口下次想試多D佢D蒸點心呢~
一星期緊有一日係附近上運動堂,
呢間點心鋪就係我落堂去坐車既必經之路

攪到成日前功盡癈...
今日又忍唔住入左來食..
蝦蝦愛好者既我..
今次食全蝦宴

一個人, 叫唔得幾多個點心..
我都算大食.. 叫左3個點心, 已經好飽好飽

點埋佢枱上面擺放既辣椒油(好香)!!!即刻再加左分..

第2樣就係脆皮蝦腸

好鍾意食腸粉既我, 最鍾意腸粉入面包住脆脆野~
今次仲係蝦TIM~ 我冇投訴

腸粉皮做得又係好岩我心水, 夠薄!

最後就係腐皮蝦卷~~
炸得好脆好香口~~~ 不過真係好油下

但係好食既~~
呢餐好熱氣呀~~
次次都想唔好食咁煎炸, 次次都忍唔住口

下次想試多D佢D蒸點心呢~
2022-08-16
$100 (Dinner)
  • 蝦餃
2022-08-03 437 views
推住坐輪椅亞媽,諗住間野系地鋪,仲系佢門口研究緊好唔好入去飲茶,點知收錢條斜眼服務員開門,用好巴閉既語氣話: 輪椅沒位入,你落地行入來! 跟住轉頭返去同另一個服務員買外賣,系門口等緊之際,條姐又問我做咩,比張單佢睇等緊外賣已經15分鐘,條姐仲話要等廿分鐘,你唔等就早打電話來外賣,頂你呀! 我叉知一間甘既鋪仔,呢d 成日有客叫點心都要等甘耐呀,何況我一直等緊,系你見到部輪椅泊系門口覺得人地唔順眼你來盤我即,叫得一個燒賣春卷,芒果布甸,我都未詐型要等廿分鐘,你仲來話我唔打電話系要等,真系唔知咩得罪左呢條姐,呢間野價錢又唔算平,仲要請著d甘既門口狗,幾好食下次都唔會再幫襯
2022-06-08 604 views
性價比超高嘅點心小店🥢8籠$200左右 ,所有點心都好高水準!Must try ✨核桃包其他點心店無點聽過有呢種核桃包,甜甜地,好似隱隱約約有朱古力味酥炸流心奶皇包外脆內軟,仲熱辣辣!📍 旺角深圳街8號

Must try ✨
核桃包

酥炸流心奶皇包
外脆內軟,仲熱辣辣!

📍 旺角深圳街8號
2022-05-07 592 views
一家性價比不錯的點心店。其實離家特別近,居然現在才去。中午生意不錯,要排隊。環境不算逼仄。上菜較慢,因為是現點現蒸。幾個菜都不錯,沒有踩雷的。蝦餃,燒賣,鮮蝦腸粉都很實在。燒汁茄子很香脆,幾個飯也不錯。鰻魚味道可以,量不大,畢竟一份才40。價格合理,滿滿一桌只花200多。
一家性價比不錯的點心店。
其實離家特別近,居然現在才去。
中午生意不錯,要排隊。環境不算逼仄。
上菜較慢,因為是現點現蒸。
幾個菜都不錯,沒有踩雷的。
蝦餃,燒賣,鮮蝦腸粉都很實在。
價格合理,滿滿一桌只花200多。
2022-02-24 636 views
假日同屋企人出佐敦食點心,店舖光猛,左右邊都有卡位,位置闊落,人流都幾旺。點心款式挺多,同埋會好似茶樓咁有孖寶點心,港式蒸飯!⭐️木魚燒汁鑲茄子 🍆 茄子鑲入彈牙蝦肉,表面淋咗平時章魚丸嘅燒汁食落甜甜地,大件夾抵食!⭐️香煎魚肉尖椒 😋😋必食~魚肉鮮嫰,煎到香口!⭐️松子菜苗蝦餃餡料十足,只係蒸過頭令外皮變得軟身,一夾就穿皮!⭐️鵪鶉蛋燒賣⭐️藥膳雞腳 懷舊點心~而家唔係間間茶樓都有!必食😋😋

⭐️木魚燒汁鑲茄子 🍆

⭐️香煎魚肉尖椒
😋😋必食~魚肉鮮嫰,煎到香口!

⭐️松子菜苗蝦餃
餡料十足,只係蒸過頭令外皮變得軟身,一夾就穿皮!

⭐️鵪鶉蛋燒賣
⭐️藥膳雞腳
懷舊點心~而家唔係間間茶樓都有!必食😋😋

2022-01-23
Type of Meal
Lunch
第一次黎,入到去問我飲咩茶,諗左好耐,之後服務員建議我飲五花茶,飲左一半想加茶,結果服務員話係一杯一杯計🤯,無得加茶🤷🏻‍♂️,寫名係茶位,但係又無得加茶,要續杯計🤯,然後服務員又不停送錯野食上檯🤯。唉。講明係茶位,但又無得加水,真係好難理解,香港飲左就快40年茶,呢間就係第一☝🏻間。叫加茶要另外比錢先有得加🤷🏻‍♂️。唉😮‍💨
2021-11-27 568 views
openrice見到好多食評諗住一試,每次都見到好多人今次見到仲有位就入嚟啦!但係一入到嚟係冇招呼嘅,咁都算喇!點咗啲嘢食先,結果收單都好耐,問完要咩茶結果等咗十分鐘又係冇人理。最終左望右望先有人問番我要咩茶。 其實真心食嘢係其次,一入到嚟你冇態度真係唔會有再下一次,我寧願去隔離嗰間啲人話唔好食嗰間,至少嗰間總會有位、有人彩吓你…… 點咗啲嘢食不會寫食評,今po只係純粹講下佢哋啲態度🤬
2021-10-16 494 views
見有 YouTuber 介紹哩間點心,話好抵食 📺趁今日早收工就過驗證吓啦 😌8 點 3 嚟到,鋪內 9 成滿,幫襯既都係附近街坊同返工人士 🧓🏻驟眼睇,幾乎每一枱都係嗌蒸飯套餐套餐包一份蒸魚/肉餅,一碗白飯同一碗例湯 🍚有十多款選擇,平均 $44 就有交易,相信係晚市既主打至於點心,選擇都幾多,蒸、炸、飯類、甜品樣樣齊 價錢比其他點心鋪平,大部份都係 $20 出頭 🥢🔻👍🏻 明火例湯 ($10)老黃瓜煲豬骨 🐷,賣相同味道都有家既感覺 🏠 份量裝滿一個中式粉麵碗,碗底搵得返豬骨,黃瓜皮同大量豆 味道純正且真材實料,絕對唔係一般茶記既例水,左溝右溝 🔻松子菜苗蝦餃 ($25) 一籠三粒,每隻餃都圓碌碌,可以清楚見到入面既餡好豐滿 🥟餡料除蝦仁 🦐 同松子,仲有切成粗粒嘅荀同菜頭,食落爽脆不過整體味道偏淡,餃皮有少少淋,勝在有口感搭救 🐒🔻蠔皇鮮竹卷 ($20)唔係一般汁多到瀉既鮮竹卷,食落唔乾,腐皮仍然煙韌 餡料以蔬菜為主 🥬,口感比較鬆散,蔬菜甜味重過肉味 🥩雖然賣相唔算吸引,但味道同口感都合格,發揮正常以上點心連 $6 茶錢,埋單 $61 💵整體嚟講十分抵食,份量同質素絕對
見有 YouTuber 介紹哩間點心,話好抵食 📺
趁今日早收工就過驗證吓啦 😌

驟眼睇,幾乎每一枱都係嗌蒸飯套餐
套餐包一份蒸魚/肉餅,一碗白飯同一碗例湯 🍚
有十多款選擇,平均 $44 就有交易,相信係晚市既主打

至於點心,選擇都幾多,蒸、炸、飯類、甜品樣樣齊
價錢比其他點心鋪平,大部份都係 $20 出頭 🥢

🔻👍🏻 明火例湯 ($10)
老黃瓜煲豬骨 🐷,賣相同味道都有家既感覺 🏠
份量裝滿一個中式粉麵碗,碗底搵得返豬骨,黃瓜皮同大量豆
味道純正且真材實料,絕對唔係一般茶記既例水,左溝右溝

🔻松子菜苗蝦餃 ($25)
一籠三粒,每隻餃都圓碌碌,可以清楚見到入面既餡好豐滿 🥟
餡料除蝦仁 🦐 同松子,仲有切成粗粒嘅荀同菜頭,食落爽脆
不過整體味道偏淡,餃皮有少少淋,勝在有口感搭救 🐒

🔻蠔皇鮮竹卷 ($20)
唔係一般汁多到瀉既鮮竹卷,食落唔乾,腐皮仍然煙韌
餡料以蔬菜為主 🥬,口感比較鬆散,蔬菜甜味重過肉味 🥩
雖然賣相唔算吸引,但味道同口感都合格,發揮正常

以上點心連 $6 茶錢,埋單 $61 💵
整體嚟講十分抵食,份量同質素絕對對得住個價錢 🧡
雖然唔太啱我口味,但如果嚟開附近都會再幫襯
🫖 最後一句,佢哋既茶靚過好多茶樓仔

明火例湯 (老黃瓜煲豬骨)
松子菜苗蝦餃
蠔皇鮮竹卷
2021-10-11
$61 (Dinner)
明火例湯 (老黃瓜煲豬骨)
  • 明火例湯