2024-11-17 1136 views
今日星期五放假前夕出左旺角行街,隨意揀左春城銅鍋米線醫肚,眼見餐廳坐滿食客,吸引到我,餐牌上食物款式多,價錢相當抵食,揀咗兩款昆明媽媽推介的銅鍋米線及幾款小食推介,味道仲非常不錯添,值得推介酸酸辣辣銅鍋米線 $38(肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲、甜酸菜)自選:蘿白、竹笙、五香牛展 $35一向是米線控的我,見到呢款酸辣米線,已經流晒口水,湯底濃郁惹味,米線亦夠爽彈,蘿蔔清甜,竹笙爽口,五香牛展夠入味又夠腍海南胡椒豬肚雞米線 $66(腐皮、肉碎、芫荽、芽菜)海南胡椒豬肚湯底濃郁,滋味又暖胃,雞肉幼嫩秘製雞翼 $21秘製醬汁雞翼,肉質幼嫩炸脆脆蝦膠豆卜 $22推介呢款炸翠翠蝦膠豆卜,非常酥線,蝦膠鮮甜又彈牙,好出色爆漿紅糖糍粑 $20爆漿紅糖糍粑,煙煙韌韌右咬口,又唔太甜凍奶茶凍咖啡 奶茶口感幼滑,咖啡啡味濃郁,吾錯

酸酸辣辣銅鍋米線 $38
(肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲、甜酸菜)
自選:蘿白、竹笙、五香牛展 $35

海南胡椒豬肚雞米線 $66
(腐皮、肉碎、芫荽、芽菜)
海南胡椒豬肚湯底濃郁,滋味又暖胃,雞肉幼嫩

秘製雞翼 $21
秘製醬汁雞翼,肉質幼嫩

炸脆脆蝦膠豆卜 $22
推介呢款炸翠翠蝦膠豆卜,非常酥線,蝦膠鮮甜又彈牙,好出色

爆漿紅糖糍粑 $20
爆漿紅糖糍粑,煙煙韌韌右咬口,又唔太甜

凍奶茶
凍咖啡
奶茶口感幼滑,咖啡啡味濃郁,吾錯

2024-11-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-11-16 1204 views
真的很久沒有在旺角找吃的,趁著上學前來到這邊尋美食去!看到最近在網絡上有不少人分享一家米線專門店,有夠吸引啊!早已聽聞這家是人氣店,所以這次也早早來到,好讓我慢慢品嚐蟲草花椰子雞米線 $60(轉雞脾+$8)(轉薯粉 +$2)豆卜 $7新鮮蠔仔 $16熱奶茶 +$3(套餐加配價)一向都很喜歡椰子雞的搭配,特別是那個清甜的湯頭啊!這裡的米線拼配除了椰子雞還有多款口味選擇,還可以按喜好選擇米線或薯粉等,還可加入辣度及其他食材,加數塊錢又可以轉套餐有飲品,非常抵食!這次我就將米線轉成薯粉,和加配鮮豆卜和新鮮蠔仔~ 奶白色的椰子雞湯頭味道很好很清甜帶雞味,加入蟲草花、紅棗、木耳令湯頭更好吃口感更好,雞肉仍保持肉質鮮嫩,整體味道我是很喜歡的可以再來encore啦!蠔仔算是甚有驚喜的配材,一來新鮮二來份量多,吃得很滿足呢~ 要一讚店家的配料種類真的很多而且部份也比較少見,最重點是絕不欺場啦!看鄰座點了香炸豬扒就已經嚇一跳,因為豬扒就如手掌一樣的大小⋯ 如果這個都可以用銅鍋盛載著就更perfect了炸脆脆蝦膠豆卜 $22/3粒 $35/5粒爆漿红糖糍粑 $20/3粒 $30/5粒店家最受歡迎的兩款小
蟲草花椰子雞米線 $60(轉雞脾+$8)(轉薯粉 +$2)
豆卜 $7
新鮮蠔仔 $16
熱奶茶 +$3(套餐加配價)

炸脆脆蝦膠豆卜 $22/3粒 $35/5粒
爆漿红糖糍粑 $20/3粒 $30/5粒

店家最受歡迎的兩款小食絕對要來試!全部都可以按需要揀選不同份量非常貼心~ 跟臭豆腐的外貌有幾分相似的炸脆脆蝦膠豆卜,炸得金金黃黃的,入口做到外脆內軟,蝦膠的蝦味很重又爽彈,再蘸一下酸甜醬汁,好吃不停口!至於糍粑這玩意平日真的很少在吃米線的地方可以吃到,在這店幾乎每檯都會點啊~ 把蒸熟的糯米製成粉團再包裹著黑糖炸至金黃色,上檯前再唧一點黑糖醬做裝飾,平凡的外表但味道絕不平凡!外邊香脆咬開粉團有米香夠軟糯,裡頭的黑糖粒早已溶掉變成流心餡料慢慢流出來~ 甘甜的黑糖吃起來不會太甜太膩,味道真的很好很喜歡吃這個啦!但要小心因為太熱進食時必須留意一下啊
店家雖說是旺角鬧市中,也跟大型商場不遠的路程,只是相對沒那麼熱鬧的位置啦!雖說沒那麼繁忙,可是這店未到晚市的繁忙時段已經接近座無虛席,再晚一點來就要在外邊等候入座了!簡約不花巧,加上明亮的裝潢,地方蠻大的座位也很多,只是也相應較為狹窄不過還好;上菜速度也是很快速,就算滿座了等候食物送到的時間不會久,這個要一讚啊!性價比方面真的很高,無論食物質素跟價錢都是很親民,難怪成為人氣店啦!建議想來試的朋友都盡量避開繁忙時段來就最好不過~
2024-11-08
如果您係食肉獸,呢個❣️秘製酸菜葡腩肉荷葉包您一定要試吓😂一口滿足晒成個為食魂🩵🩵🩵好鐘意呢個荷葉包既口感⭐️咬落去外皮軟綿綿中間又爽又脆,仲有一口厚肉肉,非常實在。佢雖然有少少似台式刈包,但係比起刈包佢會稍為淡味少少同滑身少少🤏有薄片饅頭既感覺。然後呢度既米線聽講係來自雲南昆明既口味☺️全部用銅鍋盛裝米線,好特別而且好保溫,要知道雲南出名過橋米線🌟而銅鍋飯都係特色美食。感覺這裡傳統得黎有些創意混合。成餐個米線都好有溫度,好岩冬天呢啲天氣食,個人暖笠笠,D米線又唔怕凍左唔好食。叫左個❣️招牌春城銅鍋米線+❣️農濃蕃茄濃湯米線要知間店好唔好食,一定要點招牌菜😉果然個招牌湯底好好食,因為酸菜個味咸甜得適宜,唔會太重味,而酸度非常好,好清爽開胃。咬落都唔係浸到一pat pat,非常脆口。基本上唔會中地雷🌟入面腩肉係厚切!震撼眼球,又有豬潤,豬膶岩岩好,唔會好生, 好彈牙、新鮮,加埋螺旋藻,好清甜。另外農濃蕃茄濃湯米線,建議加點酸辣!因為會更好帶出湯底的香濃。加左秘製豬扒!成塊面咁大塊😂😂😂仲要外脆內滿佈肉汁。米線不會太過軟淋,所以掛湯一流!呢款係酸辣口味,有得揀辣度仲有bb辣呢點真係會加分。同埋想講呢
如果您係食肉獸,
呢個❣️秘製酸菜葡腩肉荷葉包您一定要試吓😂
一口滿足晒成個為食魂🩵🩵🩵

好鐘意呢個荷葉包既口感⭐️
咬落去外皮軟綿綿中間又爽又脆,
仲有一口厚肉肉,
非常實在。
佢雖然有少少似台式刈包,
但係比起刈包佢會稍為淡味少少同滑身少少🤏有薄片饅頭既感覺。

好特別而且好保溫,
要知道雲南出名過橋米線🌟
而銅鍋飯都係特色美食。
感覺這裡傳統得黎有些創意混合。
成餐個米線都好有溫度,
好岩冬天呢啲天氣食,
個人暖笠笠,
D米線又唔怕凍左唔好食。

叫左個❣️招牌春城銅鍋米線+❣️農濃蕃茄濃湯米線

要知間店好唔好食,
一定要點招牌菜😉

果然個招牌湯底好好食,
因為酸菜個味咸甜得適宜,
唔會太重味,
而酸度非常好,好清爽開胃。
咬落都唔係浸到一pat pat,非常脆口。

基本上唔會中地雷🌟
入面腩肉係厚切!震撼眼球,
又有豬潤,豬膶岩岩好,唔會好生, 好彈牙、新鮮,
加埋螺旋藻,好清甜。

另外農濃蕃茄濃湯米線,
建議加點酸辣!
因為會更好帶出湯底的香濃。
加左秘製豬扒!
成塊面咁大塊😂😂😂仲要外脆內滿佈肉汁。
米線不會太過軟淋,
所以掛湯一流!
呢款係酸辣口味,
有得揀辣度仲有bb辣呢點真係會加分。

同埋想講呢度出餐好快😂
無耐性既唔洗擔心。

• 秘製鹹酸菜莆腩肉荷葉包
2024-12-03 0 views
Mongkok| 春城銅鍋米線旺角有特色米線,佢地嘅米線用鍋鍋裝住,實用又美觀😍😋食過兩次,就算係麻辣/小鍋米線,湯底唔會太重口味太鹹同辣,個人覺得都幾好咁多樣餸當中,我見到有炸雞幾得意就嗌左,好少米線店有炸雞做餸,質素又幾好喎,有4件都juicy又多肉👍🏼👍🏼👍🏼飲品有檸檬利賓納🫐,唔洗額外加錢幾好,通常都會加錢先有得飲🍋如果經過旺角都可以去試下,性價比不錯,鐘意食米線嘅就唔好錯過
Mongkok| 春城銅鍋米線

旺角有特色米線,佢地嘅米線用鍋鍋裝住,實用又美觀😍😋

2024-12-02 276 views
米線食得多,但用銅鍋上的真係少見。呢間同事極力推介,真係一試返唔到轉頭!晚市人頭湧湧要等位,第一次嚟,當然要點晒佢啲招牌小食。香煎墨魚餅真係食到粒粒墨魚肉,好爽口彈牙!!!炸脆脆蝦膠豆卜新鮮熱辣,脆到不能形容,真係必食!每粒好似乒乓球咁大,咬開入面滿滿的蝦膠,同墨魚餅一樣爽口彈牙,必食必食必食,重要事講三次!牛肉紫菜蠔仔肉碎飯配炸豬扒每粒蠔仔都好飽滿,新鮮肥美。牛肉一大塊,量也不少。仲有滿滿的紫菜,真係超足料的一碗肉碎飯!豬扒大大塊,肉質滑嫩,又係好好食!招牌春城銅鍋米線米線的湯底一定要飲,一啲都唔肥膩!有點貪心,選了豬大腸、豬膶、螺旋藻和肉眼筋,上枱係大大兜,全個兜都滿晒,份量超足。豬潤點解可以咁爽口?一啲沙都冇?肉眼筋爽口之餘亦啖啖肉,仲有肥美的豬大腸,滿滿的螺旋藻和配料酸菜、木耳絲、腐皮、芽菜等,成鍋真係好出色!個人覺得冇乜挑剔,我選的BB辣,又啱晒我胃口!但係下次一定會係扣底,因為份量真係好多,米線食唔晒🥲好耐未食過咁出色的一碗米線,呢間真係可以一星期食幾次!呢間米線小店每樣出品都好出色,價錢親民,連杯凍檸賓都好好飲,食完真係好驚艷,仲即刻推介咗俾幾位朋友!!真係一定要嚟食!要
米線食得多,但用銅鍋上的真係少見。
呢間同事極力推介,真係一試返唔到轉頭!
晚市人頭湧湧要等位,第一次嚟,當然要點晒佢啲招牌小食。
香煎墨魚餅
真係食到粒粒墨魚肉,好爽口彈牙!!!
炸脆脆蝦膠豆卜
新鮮熱辣,脆到不能形容,真係必食!
每粒好似乒乓球咁大,咬開入面滿滿的蝦膠,
同墨魚餅一樣爽口彈牙,必食必食必食,重要事講三次!

牛肉紫菜蠔仔肉碎飯配炸豬扒

招牌春城銅鍋米線
米線的湯底一定要飲,一啲都唔肥膩!

呢間米線小店每樣出品都好出色,價錢親民,連杯凍檸賓都好好飲,食完真係好驚艷,仲即刻推介咗俾幾位朋友!!真係一定要嚟食!要嚟食!要嚟食!
2024-11-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-11-30 101 views
早幾日收工,同Foo 走到後面街食春城銅鍋米線。步行一兩分鐘就到。餐廳用QR code 下單,好方便。餐廳有各款醒胃酸菜飯同即叫即滾湯飯,睇到餐牌都有啲心動想食。不過,最後揀左昆明媽媽推介既蟲草花椰子雞米線同招牌春城銅鍋米線。再加幾款小食,食到舔舔脷。蟲草花椰子雞米線$60加$8 轉雞髀加$12有竹笙加$18新鮮蠔仔超級大碗,未食都聞到好濃郁嘅椰子雞味。湯底入口舒服健康,有家既感覺,有蟲草花、紅棗、木耳,感覺既滋補又養生。食材份量都幾多,一邊食到見底都仲有蠔仔,飽滿得來又新鮮,無腥味。竹笙浸透左湯中精華,每條都肥粗多汁,爽口又入味。用$8轉雞髀果然係無揀錯。雞髀肉嫩好味,柔軟質地口感佳。招牌春城銅鍋米線$36$7 加金菇$12 竹笙$16新鮮牛肉用銅鍋做器皿,賣相吸引。材料相當足,食完好飽。肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲、甜酸菜等配料都唔少,一整鍋滿滿既。大中小辣度自由揀。新鮮牛肉都要一讚,剛熟既狀況,入口柔軟,口感細膩。秘製雞翼5隻$33 肉質嫩滑,夠入味,咸甜適中,食完一隻又一隻。炸脆脆蝦膠豆卜3粒$22外層鬆脆可口,一咬就碎。蝦膠柔軟中帶濕潤,保留少許水份令整體不乾身。大大件,好

蟲草花椰子雞米線$60

$7 加金菇
$12 竹笙
$16新鮮牛肉

秘製雞翼5隻$33
肉質嫩滑,夠入味,咸甜適中,食完一隻又一隻。

炸脆脆蝦膠豆卜3粒$22
外層鬆脆可口,一咬就碎。蝦膠柔軟中帶濕潤,保留少許水份令整體不乾身。大大件,好味道。

口水雞$45
開胃辣度,夠晒醒神。肉嫩鮮味,咬落有口感。皮滑無比,連皮食都滋味。份量唔小,抵食!

爆漿紅糖糍粑3粒$20
平時食糍粑,通常都係外邊稍為有紅糖醬。今次食爆漿紅糖糍粑有驚喜,一咬就爆出紅糖漿。加上煙靭軟糯嘅口感,滋味在心頭。
2024-11-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-11-28 239 views
🌸 招牌春城銅鍋米線 (麵底💰36)湯底濃味足料,基本湯底配料有肉碎、芽菜、腐皮和酸菜等,可選清湯或辣度,酸酸辣辣很惹味💕另外可加自選配菜如丸類、雞翼、香炸豬扒等~炸豬扒一大塊也很足料!肉質酥軟味道不錯✨米線用銅鍋盛著,有特色🌸 紫菜蠔仔肉碎湯飯 (💰62)很鮮味!也很足料,蠔仔比預期多而且帶鮮不會有腥味,配上紫菜和肉碎等令湯飯更鮮甜!同樣可依個人喜好選辣度💁🏻‍♀️🌸 炸脆脆蝦膠豆卜 (3粒💰22)外皮炸得酥脆,蝦膠彈牙✨🌸 爆漿紅糖糍粑(3粒💰20)糍粑皮軟而且煙韌,中間是流心紅糖,不會太甜💕

🌸 招牌春城銅鍋米線 (麵底💰36)

🌸 紫菜蠔仔肉碎湯飯 (💰62)

🌸 炸脆脆蝦膠豆卜 (3粒💰22)
外皮炸得酥脆,蝦膠彈牙✨

🌸 爆漿紅糖糍粑(3粒💰20)
糍粑皮軟而且煙韌,中間是流心紅糖,不會太甜💕
2024-11-12
2024-11-28 78 views
喺旺角睇完戲,順便喺附近睇吓有咩好嘢食,俾我食到一間好好味嘅銅鍋米線!唐揚炸雞件自家製嘅唐揚炸雞件外酥內嫩,表皮金黃酥脆,雞肉鮮美多汁,出色!炸脆脆蝦膠豆卜呢碟色澤金黃既炸脆脆蝦膠豆卜外層酥脆,內裡的蝦膠彈牙,十分之推介!秘制酸菜腩肉荷葉包呢個包真係好好食!入面夾住醇厚的腩肉,油而不膩,醬汁微辣,再加埋酸菜、芫荽和腐皮,層次好豐富。紫菜蠔仔肉碎湯飯湯頭鮮美,蠔仔鮮甜,整體好好味!招牌春城銅鍋紅薯粉銅鍋keep住個溫度,最啱天氣凍嘅時候食!加上紅薯粉囗感Q彈,酸菜提味,非常開胃。鱈魚豆腐星星型啲鱈魚,睇得又食得!豬肉腐皮卷外皮酥脆,內餡豐富!叫主食仲可以跟餐叫野飲,好抵食!

唐揚炸雞

秘制酸菜腩肉荷葉包

紫菜蠔仔肉碎湯飯
湯頭鮮美,蠔仔鮮甜,整體好好味!

招牌春城銅鍋紅薯粉

鱈魚豆腐
星星型啲鱈魚,睇得又食得!

豬肉腐皮卷
外皮酥脆,內餡豐富!

叫主食仲可以跟餐叫野飲,好抵食!
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
  • 唐揚炸雞件
呢排天氣凍凍哋,最啱就係食米線,貪佢碗湯暖胃得黎又滋補😆今次就同友人揀左呢間春城銅鍋米線,本身係想試銅鍋嘅,點知自己揀錯左🫠店員都有提及銅鍋嘅特色就係可以保持食物的溫度和鮮味,確保所有嘅精華都可以讓客人食到🙌每碗米線配料不同,亦可以自行選擇加辣,相當客製化👍小弟就叫左海南胡椒豬肚雞米線,湯底黑胡椒同胡椒粉嘅味好強烈,呢個湯名乎其實夠曬驅寒🔥仲要有埋肉碎配料,食落好有層次👍雞肉嘅部份好嫩滑,真係有雞味👍豬肚份量都唔少,足足有6~7舊,口感煙韌,夠厚身🙌友人食嘅係蟲草花椰子雞米線(轉雞脾),湯底充滿椰子嘅香同雞湯嘅濃,蟲草花、紅棗等配料更增添多一份甜味👍雞脾食得出無雪味,夠曬大舊嫩滑,米線本身夠煙韌,所以食落口感分明🙌女士想係冬天滋補下就一定要試下呢個小食方面,爆漿紅糖糍粑一咬開淨係feel到2隻字:好熱🥵內餡一咬即刻爆曬出黎,黑糖嘅甜味配埋煙韌嘅脆皮真係食到停唔到口👍 炸脆脆蝦膠豆卜一咬入口已經爆汁,蝦嘅份量好足,唔會食到成口粉👍蝦膠好彈牙,內餡充滿蝦味,脆得黎又唔會太油膩,恰到好處,配埋甜酸汁更有層次,真係好推薦大家試下🙌大推總結:整體湯底出色,米線煙韌,各樣都係水準之上,特別係小食,
每碗米線配料不同,亦可以自行選擇加辣,相當客製化👍

總結:整體湯底出色,米線煙韌,各樣都係水準之上,特別係小食,食完真係好飽🙌強烈推薦各位一定要試下🤩小弟都望到店員待客細心,有禮貌,就算好似小弟咁係第一次食嘅客人都會耐心講解,收拾時都好有禮貌同效率,相當高質嘅食店,一定會再翻轉頭🤩

地址:春城銅鍋米線
砵蘭街175號地舖

#最真實食評 #hkig #ighk #foodie #Eeeeeats #FoodPhotography #FoodPorn #FoodGasm #ForkYeah #FoodInTheAir #ELLE #foodiehk #hkfoodie #followme #tm_foodhunter #tmhunter旺角 #春城銅鍋米線 #米線
#雞湯米線 #旺角 #旺角美食 #朗豪坊
  • 蟲草花椰子雞米線
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
  • 爆漿紅糖糍粑
2024-10-26 1102 views
蟲草花椰子雞米線🐥$60 ($8 加雞髀)呢間野自從食左第一次之後 就幫襯左唔少次😋 老實講淨係試過呢款米線 因為次次黎都忍唔住食呢款 但如果係好鐘意飲椰子雞湯既人一定會好鐘意 🤤🤤 佢個湯底帶有好濃既椰香 🥥用上新鮮既蟲草花同紅棗 雞件轉左雞髀十分軟滑 仲有好多雞件 而米線軟硬適中 整體黎講性價比一流 算係無可挑剔 如果呢個湯底轉左做拉麵🍜一定會爆紅呀!
蟲草花椰子雞米線🐥$60 ($8 加雞髀)
2024-10-26
$68 (Dinner)
2024-10-15 952 views
本身喺朗豪坊出嚟,諗緊晚餐食咩,行緊去油麻地方向,就見到呢間米線。記得之前上網有見人提過呢間米線,係用一個銅煲上枱好特別,於是就行咗入去。餐廳職員好好禮貌,會安排座位,枱上有QR code可以自己落單,同時亦都有實體版Menu,呢樣嘢好值得讚賞。不過如果想自選米線,佢限咗一定最少嗌兩個餸,如果想嗌一個餸就要嗌佢set好咗嗰啲,呢樣嘢就唔係咁好。我嗌咗個酸酸辣辣米線,湯底有啲普通。其他餸都正正常常,冇乜特別,不過如果下次經過都會再去試吓其他湯底。
2024-10-07 1005 views
一直都好想試呢間銅鍋米線,但平時經過呢度都見好多人排隊就放棄咗…… 今日睇完戲見時間尚早就即管過嚟碰碰運氣,好彩 early dinner 無咩人,等咗一陣好快有得入座~😋 農鄉蕃茄銅鍋米線 ~ 揀咗自選雙拼,餐肉 + 雪花肥牛,蕃茄湯好濃好好味,d餸又好足料,而且米線煙韌度適中,係我鍾意嘅口感!最重要係佢用銅鍋可以 keep 到溫度,女仔食野比較慢都唔怕 🙈🙈😋 炸脆脆蝦膠豆卜 ~ 係呢度嘅招牌菜,初初都怕叫5粒食唔晒,但一食係停唔到,豆卜真係炸到超級鬆脆,好好味,絕對係誠意推介!店員都好好,麻煩佢加醬都即刻加俾我 😊

農鄉蕃茄銅鍋米線

2024-09-16 976 views
❣️位置喺朗豪坊附近,主打昆明酸辣米線,呢度嘅米線特別之處係用銅鍋嚟上碟,所以米線一定夠熱,食嘅途中都覺得碗米線keep住好夠熱👍🏻 嚟呢度一定要試佢哋嘅豬扒酸辣米線,非常好味😋 湯底夠濃,食落超級開胃,豬扒非常鬆軟入味🥢 價錢抵,值得再嚟🙌🏻 食晏時間都多人,有機會要排隊👀🌟豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜 🐖$52酸辣湯底配上足料米線,有配料有肉碎,腐皮、芽菜、酸菜、木耳絲、甜酸菜,非常滿足😋 豬扒即叫即炸,份量十足,炸得鬆脆酥軟🐷🌟蟲草花椰子雞米線 🥥 $60 (轉雞髀加$8)湯底奶白色澤,椰味十足,非常濃郁,切雞嫩滑,配料有蟲草花、紅棗、木耳,啱晒唔食辣嘅人🐓

🌟豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🍜 🐖$52
酸酸辣辣豬扒米線
豬扒米線

🌟蟲草花椰子雞米線 🥥 $60 (轉雞髀加$8)
酸酸辣辣豬扒米線
豬扒米線
  • 酸酸辣辣銅鍋米線
  • 豬扒酸酸辣辣銅鍋米線
2024-07-25 1212 views
這間茶餐廳的招牌銅鍋米線🍜絕對值得一試。銅鍋能很好地保持湯底溫度,即使吃到最後,湯底仍然滾燙,保留了最佳風味。我選擇了酸辣口味,對愛吃辣的人來說或許稍嫌不夠辣,中辣可能會更合我的口味。配菜方面,大量的酸菜、木耳和芫荽為湯底增添了不少酸爽味道,加上份量可觀的雞肉和墨魚丸,整體口感非常不錯。另外,我還點了蝦膠作為小食,炸得酥脆可口,建議可配上泰式辣醬食用。▪️招牌春城銅鍋米線 $36▫️雞肉 $9▫️墨魚丸 $9▪️炸脆脆蝦膠豆卜 (5件) $35

▪️招牌春城銅鍋米線 $36
▫️雞肉 $9
▫️墨魚丸 $9
▪️炸脆脆蝦膠豆卜 (5件) $35
2024-07-09 1424 views
平時都好鍾意食米線 ,見到旺角呢間米線都好多人排緊,原來係即叫即煮同埋用銅鍋好有特色於是吸引左我入去食!涼拌芥末魚皮魚皮爽口彈牙,芥末味亦都好香豬扒酸酸辣辣銅鍋(BB辣)湯底酸酸辣辣都幾開胃,至於辣度個人認為唔算好辣,容易入口 豬扒炸到香脆內嫩,又juicy,而米線都好多下,完全係好滿足爆醬紅糖糍粑一咬落口啲紅糖醬流哂出嚟🤤煙煙韌韌好有口感!真係好好食整體黎講價錢唔貴,比其他酸辣米線更有驚喜!米線控必試😋

涼拌芥末魚皮
魚皮爽口彈牙,芥末味亦都好香

豬扒酸酸辣辣銅鍋(BB辣)
湯底酸酸辣辣都幾開胃,至於辣度個人認為唔算好辣,容易入口

爆醬紅糖糍粑
一咬落口啲紅糖醬流哂出嚟🤤
煙煙韌韌好有口感!真係好好食

整體黎講價錢唔貴,比其他酸辣米線更有驚喜!米線控必試😋
2024-07-08
  • 爆漿紅糖糍粑