2025-06-16
平時一向都係食開啲辣嘅米線,今次來到太子呢間曾三仙米綫食返碗唔辣嘅川渝米線!餐廳有提供多款唔辣嘅選擇~✨蕃茄黑豆花牛肉米線黑豆花嘅特別之處就係餐廳自家製嘅,口感好似一舊海綿,一咬落去就有爆汁嘅效果,帶有一種好獨特嘅煙熏香味!牛肩肉比平時嘅更柔軟嫩滑!仲有海量海帶絲同埋木耳絲襯托住啲米線!蕃茄湯底味道天然,酸甜開胃~✨滋補三仙米線三仙即係有齊哂多款嘅招牌配料,個人最鍾意豬肝同肉絲,口感特別嫩滑!而午餐肉、鵪鶉蛋、竹笙、木耳絲、蕃茄、蟲草花同黃花就令到成個米線嘅口感更加多元化!米線偏幼身,掛汁能力高!藥膳湯底清澈,飲落去當歸嘅味道比較突出,有種好滋補嘅感覺~✨糍粑油條香脆嘅油條包住軟糯嘅糍粑,趁熱食,口感超正~✨重慶現炸小酥肉小酥肉新鮮炸起熱辣辣,酥脆可口,點埋辣粉食得更滋味~✨紅糖豆花豆花與別不同,食落去有啲似有濃厚豆乳味嘅布甸,配搭紅糖甜而不膩!仲有桂花杞子做點綴~✨小吊梨湯帶有雪梨嘅自然甜味,仲飲到粒粒雪耳添~✨生椰拿鐵入口順滑,咖啡同椰奶嘅比例剛剛好~
✨蕃茄黑豆花牛肉米線
蕃茄黑豆花牛肉米線
蕃茄黑豆花牛肉米線
✨滋補三仙米線
滋補三仙米線
滋補三仙米線
✨糍粑油條
香脆嘅油條包住軟糯嘅糍粑,趁熱食,口感超正~
糍粑油條
✨重慶現炸小酥肉
小酥肉新鮮炸起熱辣辣,酥脆可口,點埋辣粉食得更滋味~
重慶現炸小酥肉
✨紅糖豆花
紅糖豆花
✨小吊梨湯
帶有雪梨嘅自然甜味,仲飲到粒粒雪耳添~
小吊梨湯
✨生椰拿鐵
入口順滑,咖啡同椰奶嘅比例剛剛好~
生椰拿鐵