2025-02-20
【東區】【梁慶記】有一晚收工同兩位同事感應姐同變本姐一齊,由銅鑼灣向東行,行到北角左右就想食嘢。佢哋話想食吓呢間粉麵,咁我就梗係冇所謂啦,我乜都食㗎嘛。感應姐食 $69 嘅「牛筋坑腩撈幼麵」加腩汁,再加 $24 變套餐食埋「腩汁生菜」同飲「凍檸茶走甜」。佢就覺得唔錯,正常味道嘅粉麵,啲牛亦都唔會冇牛味,整體嚟講幾好。而變本姐就食 $45 嘅「濠江地道雲吞麵」,配湯幼麵,仲要多蔥同多韭黃,果然夠𠮩𠹌。佢都有加 $24 配「濠江炸雲吞」同「凍葡式奶茶」,佢就反而冇乜感覺,覺得比較一般同普通。到我喇,我就食 $89 嘅「招牌安格斯溫泉蛋蝦籽撈麵」,麵底要竹昇粗麵,牛肉片同溫泉蛋配蝦籽撈麵唔太夾,但各自都係唔難食嘅。加 $12 飲「凍葡式焦糖咖啡」,同凍奶茶一樣都係樽仔上,幾好嘅,加 $9 嘅「滷水蛋」就頗為難食,埋單 $272 嘅。。。(地址:北角炮台山電氣道233號城市花園3座地下4號舖)#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat
(地址:北角炮台山電氣道233號城市花園3座地下4號舖)
#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #北角 #梁慶記 #牛筋坑腩撈幼麵 #腩汁生菜 #凍檸茶走甜 #濠江地道雲吞麵 #濠江炸雲吞 #葡式奶茶 #招牌安格斯溫泉蛋蝦籽撈麵 #凍葡式焦糖咖啡 #滷水蛋 #1am1654 #1ambackup