朋友從外國回來探親,太掛念香港大排檔的味道,想吃大排檔,但現在天氣太熱,我們不想流住汗吃,上網找到一間叫樓上大排檔的,在商業大廈里面的,地方寬敞,裝修還很有香港懷舊風,所以決定到這里聚一聚舊。上到來,餐廳果然很大,環境整潔衛生,還有特色主題包廂,好有舊香港風味,而且又坐的舒服,不錯。我們三個人,點了四個菜,誰知一上菜,每碟都超大碟。是熟食市場的一倍有多。嘩,港島區,這個環境,這個份量,這個味道,性價比極高。我們點了:❤️古法炒花甲 $138是外面的一倍有多,而且花甲粒粒飽滿,也沒有沙,以前在外面吃都是殼,沒幾粒肉,第一次吃到那麼足料的花甲,味道也好夠,簡直超值。❤️薑蔥魚雲煲 $138上菜時還一直煙,非常夠鑊氣,而且一點也不腥,魚雲好香口入味,我們連蔥白也吃光。❤️蟹肉炒粉絲 $98超級大碟,一上菜被嚇到了,滿滿的粉絲,配上蟹肉、蛋絲、魚糕等,粉絲炒得很香,味道也很好,我們吃得很香。❤️欖油西蘭花炒雜菌 $88西蘭花炒得香爽,我最愛吃爽口的西蘭花,配上雜菌,清淡新鮮,清一清腸胃。❤️各款汽水 $19❤️絲苗白飯 $15這餐吃得很飽很滋味,計加一服務費才人均一百多,性價比極高。樓上大排檔 @

我們點了:

❤️古法炒花甲 $138

❤️薑蔥魚雲煲 $138

❤️蟹肉炒粉絲 $98

❤️欖油西蘭花炒雜菌 $88

❤️各款汽水 $19
❤️絲苗白飯 $15

這餐吃得很飽很滋味,計加一服務費才人均一百多,性價比極高。

樓上大排檔 @hongkongstyle_stirfry
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓

#香港 #灣仔 #大排檔 #港式 #港風 #香港美食 #灣仔美食 #美食打卡 #灣仔美食 #香港旅行 #hongkong #hongkongfood #foodie #hongkongtravel

2024-08-25
我地一行四人,一去到入坐都滿咗七成。伙記服務態度都好好,我地點菜時會介紹番菜嘅特色及份量。上菜時間很快,味道唔太重,很適合一家大細去食。我地點咗炸豆腐,炸大田雞脾,小炒皇,炸乳鴿,炒花甲,最尾還送上紅豆沙做甜品。
2025-01-18
Dinner
  • 招牌脆皮乳鴿
  • 古法炒蜆
2024-12-19 1185 views
一入去就覺得好有70-80年代嘅感覺,仲有嗰啲當年典型嘅遊戲機舖,嘅裝飾喺度😀有種懷舊嘅感覺👵🏻👴🏻餐廳午市主要大排檔小炒,有各式各樣嘅炒粉麵飯,焗飯意粉,雜扒等等,潮式蠔仔粥都有,正午市有set lunch 套餐,包例湯包,冷熱飲品,最緊要炒嘢係夠鑊氣又有冷氣😆😆😆☃️☃️🔥🔥食大排檔最緊要有鑊氣,同時又都^_^最怕好熱🥵🥵🥵依度有冷氣喺室內大排檔,幾好午市比較多人,預左需要搭檯

有種懷舊嘅感覺👵🏻👴🏻

食大排檔最緊要有鑊氣,同時又都^_^最怕好熱🥵🥵🥵

依度有冷氣喺室內大排檔,幾好

午市比較多人,預左需要搭檯

2024-11-14 2295 views
朋友從外國回來,想佢感受吓大排檔風味,環境較嘈吵,難傾談。食物份量尚大碟,腐乳通菜達水平,魚雲煲只有骨無肉吃,蠔仔粥太鹹,維有只吃米飯,湯渴唔到。全部餸都偏鹹,真係有些頂唔到,伙記招呼尚正常。
朋友從外國回來,想佢感受吓大排檔風味,環境較嘈吵,難傾談。
2024-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-11-12 2251 views
💬先前見過「樓下火鍋店」,而家又試下「樓上大排檔」,淨係睇個裝修就知夠認真同夠貼地,將香港🇭🇰文化堆砌在一齊,好多懷舊陳設都將回憶一時間返晒嚟。食嘅嘢係大排檔小炒,夠晒鑊氣,店員態度友善有禮👍🏼.———————————————————————————🔥薑蔥桶蠔煲🦪💬端上枱熱熱辣辣,桶蠔夠晒大隻,新鮮嘅感覺,薑🫚同蔥🌿都勁多量,絕對係非常開心又滿意👍🏼.🔥紅燒脆皮乳鴿配蝦片🦆💬雖然比較細隻無咩肉,但炸得透又香脆,仲有經典蝦片,係以前酒樓嘅設定👍🏼.🔥樓上小炒皇🥢💬有魷魚🦑、菜莆、韮菜花、大蝦🍤、腰果,係基本嘅配搭,諗唔到食乜嘅話,叫呢碟包無甩拖👍🏼
———————————————————————————
🔥薑蔥桶蠔煲🦪
🔥紅燒脆皮乳鴿配蝦片🦆
🔥樓上小炒皇🥢
2024-11-05
Dinner
2024-10-03 3574 views
哩排愛上食小炒前排去灣仔樓上大排檔食飯裝修超正👍🏻成個場都係90年代香港風摺檯配酒樓凳、仲有夜總會主題包廂食物夠哂鑊氣!難怪平日都咁爆場啦~!🔸南乳吊燒雞半隻($148)雞皮好香好脆!南乳味突出!沾山渣醬酸酸甜甜好滋味!雞肉肥美嫩滑,值得一試!🔸椒鹽鮮魷($118)🔸百味炸豆腐($58)炸物出色!即叫即炸脆卜卜,鮮魷厚身彈牙,豆腐外脆內滑,好香口食唔停!🔸炭燒豬肋骨($218)店員推介。份量十足!大件、啖啖肉!食肉獸之選~

哩排愛上食小炒
前排去灣仔樓上大排檔食飯
裝修超正👍🏻成個場都係90年代香港風
摺檯配酒樓凳、仲有夜總會主題包廂
食物夠哂鑊氣!
難怪平日都咁爆場啦~!

🔸南乳吊燒雞半隻($148)

🔸椒鹽鮮魷($118)
🔸百味炸豆腐($58)

🔸炭燒豬肋骨($218)
店員推介。份量十足!大件、啖啖肉!
食肉獸之選~

2024-09-27 2988 views
港式大排檔的小炒真係唔可以錯過,呢間係室内既大排檔更有玩味又有feel, 裝修設計都相當花心思!首先,紅燒脆皮乳鴿配蝦片,呢道菜無論係色香味都好吸引。乳鴿外皮金黃脆口,咬落去果陣,肉質鮮嫩,帶有濃郁嘅醬油香氣,搭配脆脆嘅蝦片,口感層次非常豐富,越食越想食,停唔到。黑椒牛仔骨煲用咗黑椒調味味道好濃郁。牛仔骨煲得啱啱好,肉質軟滑,咬落去冇咩阻力,黑椒嘅香味同微微嘅辣味好好地襯托出肉嘅鮮味。惹味之選!蒜蓉粉絲蒸扇貝就要襯熱食啦~扇貝用蒜蓉蒸至剛剛好,粉絲吸咗扇貝嘅鮮味,口感滑溜,蒜香味四溢,食落去可以話係一種享受。帶子位到裙邊位都夠鮮味。最後就係豉油王炒麵,呢道菜簡單但好有魅力。炒麵金黃滑溜,豉油味濃,配上各種蔬菜同埋魷魚,味道豐富,唔會覺得單調。每一口都帶住醬油嘅香氣,麵條又有嚼頭,真係好開胃。呢幾道菜不單止味道出色,仲有好豐富嘅口感,

2024-09-23 2421 views
最近同朋友試左間餐廳係正宗嘅大排檔嘅風格😚連座位都勁有港味,餐廳有唔少地道嘅港式小炒😋仲有唔少打卡位,餐廳入面已經聞到香噴噴🥳我地點左幾個小菜😆🌸 蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝鮮甜,多汁,同埋蒜蓉份量岩岩好,粉絲勁鮮😋吸哂d精華🤩🌸 樓上小炒皇,小炒皇好香,入面有勁多蝦,鮮魷同韭菜一齊炒香,好有鑊氣🤭送飯食一流🤩🌸 椒絲腐乳通菜炒牛肉,牛肉份量都幾多,肉嫩,通菜食落好野味👍🏻🌸 招牌脆皮乳鴿,乳鴿炸得香噴噴,勁多肉汁,同埋好嫩滑😍

🌸 招牌脆皮乳鴿,乳鴿炸得香噴噴,勁多肉汁,同埋好嫩滑😍

2024-09-20 2292 views
📍#灣仔 #樓上大排檔#羊羊在香港#羊羊在灣仔剛剛過了中秋,特意帶爸爸媽媽出去吃飯,好讓兩老不用在家辛苦煮飯🥹想吃比較平民,又有較好環境,又有鑊氣的小菜,特意挑了這家店😙順帶一提,建議用餐前訂座☎️真的很多一家大小,有老有嫩來吃🏠🍴餐廳點評裝修得好像在街邊大排檔,不過衛生當然好多👍🏻基本都是大圓枱,坐得舒服,多點幾樣菜也可😉菜式樣樣都有鑊氣,上桌時都熱騰騰🔥特別推薦,餐廳的炸物不錯👌🏻🐓沙薑蔥油雞 (半隻) $148特別在用紅蔥油,同樣很香,但少了香蔥的青草味😄沙薑目測下了不少片,嗅到很香😤雞肉嫩滑,雞胸也不會乾巴巴😎✨椒鹽田雞腿 $118好久沒見田雞了,羊爸媽馬上說要點,通常都是在煲仔飯吃到,竟然出了椒鹽版😱吃下去更像避風塘口味,加了辣椒🌶️田雞腿很大一隻,是飽滿多肉,田雞肉特別嫩😝✨椒鹽九肚魚 $108滿滿的一盤,少了辣椒的味道,蒜香的味道更突出🧄九肚魚也是嫩嫩,有點像豆腐,剛上的時候真的要小心,很燙🥵不過真的很好吃,配酒也不錯👌🏻🥬泰式生菜包 $118很大一盤的生菜包,肉碎裡有不少檸檬葉,吃去更香更清爽😆配著生菜吃減少油膩感,也比較健康💪🏻 評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀

📍#灣仔 #樓上大排檔

#羊羊在香港
#羊羊在灣仔

🍴餐廳點評

🐓沙薑蔥油雞 (半隻) $148

✨椒鹽田雞腿 $118

✨椒鹽九肚魚 $108

🥬泰式生菜包 $118

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #灣仔美食 #港島美食 #美食推介 #小菜 #中菜 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中秋節 #冬至飯 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼
呢度環境寬敞,而且冷氣十分強勁,可以舒服舒服咁享用鑊氣小炒😉。值得一提~呢度裝潢以老香港為主題,佈置咗唔同店舖門面,如:快餐店、粉麵店、遊戲中心等,讓客人仿如置身於80年代嘅香港街頭食大排檔。就連洗手間都佈置成升降機咁,十分有特色,亦適合打卡😆!🔸 (HK$188)招牌特色小菜之一。呢個菜式份量大而惹味,牛柳粒同紅椒、黃椒、青椒🫑一齊炒香,加入香醋醬汁至收汁。牛柳粒肉質軟腍,醬汁好惹味,好適合佐飯😋。🔸 (HK$138)招牌特色小菜之一。菜式大大碟份量足,咕嚕醬汁嘅酸甜度適中,十分開胃☺️!咕嚕肉炸得酥脆,外邊炸衣唔厚,入邊肉質保持嫩滑多汁,而且部分連有軟骨,增加口感層次。咕嚕肉以外,仲有菠蘿🍍、洋蔥🧅、紅椒、黃椒、青椒🫑,佐飯一流!🔸 (HK$68)滋味小食之一。蝦多士唔係度度有得食,係將大蝦鋪上白麵包再炸。呢度嘅蝦多士比想像中來得大份,多士炸至金黃色,食落十分鬆脆,大蝦亦爽口彈牙😍。伴上沙律醬可沾點食用。🔸 (HK$78/隻)海鮮類之一。去大排檔點少得蒜蓉粉絲蒸海鮮!蒜蓉同豉油味道啱啱好,唔會過鹹,蟶子皇新鮮又大隻🤤,粉絲就吸收晒蟶子皇嘅鮮味同蒜香味🧄,又係佐飯之選!🔸 (HK$48

🔸[香醋蜜椒牛柳粒🐮] (HK$188)
香醋蜜椒牛柳粒

🔸[菠蘿咕嚕肉🐷] (HK$138)
菠蘿咕嚕肉

🔸[懷舊蝦多士(3件)🦐] (HK$68)
懷舊蝦多士

🔸[蒜蓉粉絲蒸蟶子皇] (HK$78/隻)
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

🔸[蒜蓉粉絲蒸扇貝] (HK$48/隻)
海鮮類之一。同[蒜蓉粉絲蒸蟶子皇]不相伯仲,粉絲吸收晒扇貝嘅鮮味同蒜香味🧄,加上豉油味又唔會過鹹,同樣係佐飯之選!
蒜蓉粉絲蒸扇貝

🔸[欖油西蘭花炒什菌🥦] (HK$88)
招牌特色小菜之一。呢餐咁多肉,於是叫咗呢個清淡健康之選。西蘭花炒得啱啱好,唔會過淋,配上海量嘅雜菌,十分健康💚!
欖油西蘭花炒什菌

🔸[絲苗白飯🍚] (HK$15)

🔸[藍妹清啤🍺] (HK$38/大樽裝)
藍妹清啤

(以上價錢僅供參考,一切以店舖為準)
香醋蜜椒牛柳粒
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
欖油西蘭花炒什菌
2024-09-11 1898 views
經同事介紹 lunch time 過嚟食,食完一次之後已經當咗係飯堂 🤣🤣去到樓下已經見到有人龍排隊等𨋢,上到去好多人好熱鬧咁,雖然多人等位,但勝在地方大,等咗五分鐘左右好快有枱~好鍾意呢種有大排檔風味嘅環境,好懷舊 ❤️叔叔姨姨們會好熱心問我地幾次落 order 未,明白繁忙時間要等一陣,但上菜都算快~今日食咗個蠔仔肉碎泡飯,鹹咗少少,不過好多蠔仔好足料,如果有得多少少芫茜就好啦 🤤見隔離枱碟炒銀針粉好似幾正,下次再試!
好鍾意呢種有大排檔風味嘅環境,好懷舊 ❤️

香茜蠔仔肉碎泡飯

見隔離枱碟炒銀針粉好似幾正,下次再試!
Lunch
2024-09-11 1811 views
✨招牌脆皮乳鴿新鮮油炸的乳鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,惹味而不油膩,風味十足。✨越式咖喱牛腩煲配法包牛腩、牛筋和薯仔都燉得軟腍入味,咖喱汁味道濃郁帶微辣,法包包體軟腍,沾滿咖喱汁後與牛腩及薯仔一併食用,配搭香濃。✨南乳吊燒雞燒雞外皮薄脆,肉質厚身嫩滑,充滿肉汁,配上帶鹹香的濃郁南乳醬,味道更富層次。 ✨懷舊蝦多士白麵包炸得非常鬆脆,上面鋪上彈牙大蝦,再沾上甜酸醬汁食用,解膩又惹味。✨椒鹽九肚魚炸得外酥內軟,份量十足。✨木瓜雪耳糖水
✨招牌脆皮乳鴿

✨越式咖喱牛腩煲配法包

✨南乳吊燒雞

✨懷舊蝦多士

✨椒鹽九肚魚
炸得外酥內軟,份量十足。

✨木瓜雪耳糖水
2024-08-21 2186 views
有無人同我一樣都好中意食大排檔小炒嘅呢😎今次比我搵到間港島區嘅小菜館,啲野好有鑊氣之餘,裝修仲非常有特色架💖蟲草花羊肚菌螺頭湯呢盅湯好足料😍一飲落口就覺得好清甜啦!就算呢餐食咗幾多煎炸嘢都好,飲完呢個湯都特別覺得舒服啊💯蒜蓉粉絲蒸扇貝難得一間蒸海鮮嘅舖頭,蒜蓉同豉油唔會過鹹😜而且呢隻扇貝整嘅時間啱啱好,成件事都唔會破壞晒👍菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸到好酥脆,裏面仲有少少軟骨可以咬!咕嚕醬汁酸酸甜甜好開胃❣️配菜仲有大量菠蘿🍍紅椒、黃椒、青椒🫑魚香茄子煲再一次食得出呢度嘅師傅有正常味蕾😂出面嘅魚香茄子好容易會變咗死鹹,但呢一煲唔會!調味適中,勁啱我哋送飯😚用砂煲做器皿,食到最尾都保持到熱辣辣✨懷舊蝦多士蝦多士上面嘅蝦都幾大隻🤓多土炸到金黃色,邪惡但好好食!最後仲奉送番薯糖水😌呢餐大滿足!
有無人同我一樣都好中意食大排檔小炒嘅呢😎

蟲草花羊肚菌螺頭湯

呢盅湯好足料😍一飲落口就覺得好清甜啦!
就算呢餐食咗幾多煎炸嘢都好,飲完呢個湯都特別覺得舒服啊💯

蒜蓉粉絲蒸扇貝

難得一間蒸海鮮嘅舖頭,蒜蓉同豉油唔會過鹹😜
而且呢隻扇貝整嘅時間啱啱好,成件事都唔會破壞晒👍

菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉炸到好酥脆,裏面仲有少少軟骨可以咬!
咕嚕醬汁酸酸甜甜好開胃❣️
配菜仲有大量菠蘿🍍紅椒、黃椒、青椒🫑

魚香茄子煲

再一次食得出呢度嘅師傅有正常味蕾😂
出面嘅魚香茄子好容易會變咗死鹹,但呢一煲唔會!
調味適中,勁啱我哋送飯😚
用砂煲做器皿,食到最尾都保持到熱辣辣✨

蝦多士上面嘅蝦都幾大隻🤓
多土炸到金黃色,邪惡但好好食!

最後仲奉送番薯糖水😌呢餐大滿足!

2024-08-20 1886 views
店名: 樓上大排檔地址: 灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓會展站A2出口,行9分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5樓上大排檔係一間以香港舊式大排檔風格設計既一間餐廳,餐廳位於群策大廈7樓,真係真正既 ”樓上” 大排檔,一入到餐廳,好似去左舊時九龍城寨既感覺,加上廚房不斷傳出充滿鑊氣既香味,真係色香味俱足~菠蘿咕嚕肉❤️❤️❤️❤️$138菠蘿咕嚕肉吸收左菠蘿同三色椒既香味,而咬落去時,每一啖肉汁都有菠蘿既香甜味,令人不自覺食完一啖又一啖😗馬拉盞炒青通菜❤️❤️❤️❤️❤️$88大排檔既炒菜簡直可以稱為係必點既菜之一,哩碟馬拉盞炒青通菜一上枱就飄黎非常濃厚既香味,食落去啖啖都係充滿鑊氣,非常吸引🥰懷舊蝦多士(三件)❤️❤️❤️❤️❤️$68蝦多士比預期較為大份,外皮炸得非常鬆脆,蝦肉亦非常脆口,一定要趁熱食,先會食到香脆既感覺😆瑤柱菌菇粉絲雜菜煲 ❤️❤️❤️❤️$98瑤柱菌菇粉絲雜菜煲可謂店內既健康之選,菜類有芥蘭同西蘭花,加上菇類,整煲都非常鮮甜,粉絲份量亦非常多😆蒜蓉粉絲蒸扇貝❤️❤️❤️❤️$48/隻哩款都係其中一種必食大排檔菜,蒜蓉既辣味配上粉絲,口感順滑,又帶啲咬口😍咸檸七❤️❤️❤️❤️$25都係經典既飲品
店名: 樓上大排檔

瑤柱菌菇粉絲雜菜煲 ❤️❤️❤️❤️

蒜蓉粉絲蒸扇貝❤️❤️❤️❤️
$48/隻

咸檸七❤️❤️❤️❤️
都係經典既飲品,咸咸甜甜,醒神開胃😌

有氣檸賓❤️❤️❤️❤️
呢款亦都係甜甜口感,加上氣泡,夏天飲一流‼️

甜品(紫米露)❤️❤️❤️❤️
附送
紫米露吾會過甜,但亦保留應有既味道,完美地為餐點畫上句號😗
大排檔Style 既裝修,環境有特色,味道又出色!!❤️菠蘿咕噜肉 酸甜味道配搭得啱啱好,菠蘿鮮甜多汁,豬肉外層炸到金黃酥脆,入面仍然好嫩滑,咬落去啖啖肉汁,而且有d軟骨增加口感,好有功架好有鍋氣,真係一試就愛上,下次一定會再嗌🧡茄子牛仔骨煲 牛仔骨軟淋又入味,肉質鮮嫩,加上惹味醬汁,非常餸飯!! 茄子吸收曬牛仔骨嘅香味,味道濃郁但又唔會太over, 非常加分💛八珍豆腐煲 好味又好足料!! 豆腐煎到表面微脆,吸收晒魷魚、香菇等配料嘅鮮味,同時保持內裡嘅嫩滑。腩肉大大舊份量又多,魷魚爽口彈牙,整煲味道豐富得嚟又唔會過重,每一啖都充滿層次,真係好滿足~
大排檔Style 既裝修,環境有特色,味道又出色!!