6 day(s) ago 0 views
經同事介紹 lunch time 過嚟食,食完一次之後已經當咗係飯堂 🤣🤣去到樓下已經見到有人龍排隊等𨋢,上到去好多人好熱鬧咁,雖然多人等位,但勝在地方大,等咗五分鐘左右好快有枱~好鍾意呢種有大排檔風味嘅環境,好懷舊 ❤️叔叔姨姨們會好熱心問我地幾次落 order 未,明白繁忙時間要等一陣,但上菜都算快~今日食咗個蠔仔肉碎泡飯,鹹咗少少,不過好多蠔仔好足料,如果有得多少少芫茜就好啦 🤤見隔離枱碟炒銀針粉好似幾正,下次再試!
好鍾意呢種有大排檔風味嘅環境,好懷舊 ❤️

香茜蠔仔肉碎泡飯

見隔離枱碟炒銀針粉好似幾正,下次再試!
Type of Meal
Lunch
✨招牌脆皮乳鴿新鮮油炸的乳鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,惹味而不油膩,風味十足。✨越式咖喱牛腩煲配法包牛腩、牛筋和薯仔都燉得軟腍入味,咖喱汁味道濃郁帶微辣,法包包體軟腍,沾滿咖喱汁後與牛腩及薯仔一併食用,配搭香濃。✨南乳吊燒雞燒雞外皮薄脆,肉質厚身嫩滑,充滿肉汁,配上帶鹹香的濃郁南乳醬,味道更富層次。 ✨懷舊蝦多士白麵包炸得非常鬆脆,上面鋪上彈牙大蝦,再沾上甜酸醬汁食用,解膩又惹味。✨椒鹽九肚魚炸得外酥內軟,份量十足。✨木瓜雪耳糖水
✨招牌脆皮乳鴿

✨越式咖喱牛腩煲配法包

✨南乳吊燒雞

✨懷舊蝦多士

✨椒鹽九肚魚
炸得外酥內軟,份量十足。

✨木瓜雪耳糖水
朋友從外國回來探親,太掛念香港大排檔的味道,想吃大排檔,但現在天氣太熱,我們不想流住汗吃,上網找到一間叫樓上大排檔的,在商業大廈里面的,地方寬敞,裝修還很有香港懷舊風,所以決定到這里聚一聚舊。上到來,餐廳果然很大,環境整潔衛生,還有特色主題包廂,好有舊香港風味,而且又坐的舒服,不錯。我們三個人,點了四個菜,誰知一上菜,每碟都超大碟。是熟食市場的一倍有多。嘩,港島區,這個環境,這個份量,這個味道,性價比極高。我們點了:❤️古法炒花甲 $138是外面的一倍有多,而且花甲粒粒飽滿,也沒有沙,以前在外面吃都是殼,沒幾粒肉,第一次吃到那麼足料的花甲,味道也好夠,簡直超值。❤️薑蔥魚雲煲 $138上菜時還一直煙,非常夠鑊氣,而且一點也不腥,魚雲好香口入味,我們連蔥白也吃光。❤️蟹肉炒粉絲 $98超級大碟,一上菜被嚇到了,滿滿的粉絲,配上蟹肉、蛋絲、魚糕等,粉絲炒得很香,味道也很好,我們吃得很香。❤️欖油西蘭花炒雜菌 $88西蘭花炒得香爽,我最愛吃爽口的西蘭花,配上雜菌,清淡新鮮,清一清腸胃。❤️各款汽水 $19❤️絲苗白飯 $15這餐吃得很飽很滋味,計加一服務費才人均一百多,性價比極高。樓上大排檔 @

我們點了:

❤️古法炒花甲 $138

❤️薑蔥魚雲煲 $138

❤️蟹肉炒粉絲 $98

❤️欖油西蘭花炒雜菌 $88

❤️各款汽水 $19
❤️絲苗白飯 $15

這餐吃得很飽很滋味,計加一服務費才人均一百多,性價比極高。

樓上大排檔 @hongkongstyle_stirfry
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓

#香港 #灣仔 #大排檔 #港式 #港風 #香港美食 #灣仔美食 #美食打卡 #灣仔美食 #香港旅行 #hongkong #hongkongfood #foodie #hongkongtravel

2024-08-25
2024-08-21 452 views
有無人同我一樣都好中意食大排檔小炒嘅呢😎今次比我搵到間港島區嘅小菜館,啲野好有鑊氣之餘,裝修仲非常有特色架💖蟲草花羊肚菌螺頭湯呢盅湯好足料😍一飲落口就覺得好清甜啦!就算呢餐食咗幾多煎炸嘢都好,飲完呢個湯都特別覺得舒服啊💯蒜蓉粉絲蒸扇貝難得一間蒸海鮮嘅舖頭,蒜蓉同豉油唔會過鹹😜而且呢隻扇貝整嘅時間啱啱好,成件事都唔會破壞晒👍菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸到好酥脆,裏面仲有少少軟骨可以咬!咕嚕醬汁酸酸甜甜好開胃❣️配菜仲有大量菠蘿🍍紅椒、黃椒、青椒🫑魚香茄子煲再一次食得出呢度嘅師傅有正常味蕾😂出面嘅魚香茄子好容易會變咗死鹹,但呢一煲唔會!調味適中,勁啱我哋送飯😚用砂煲做器皿,食到最尾都保持到熱辣辣✨懷舊蝦多士蝦多士上面嘅蝦都幾大隻🤓多土炸到金黃色,邪惡但好好食!最後仲奉送番薯糖水😌呢餐大滿足!
有無人同我一樣都好中意食大排檔小炒嘅呢😎

蟲草花羊肚菌螺頭湯

呢盅湯好足料😍一飲落口就覺得好清甜啦!
就算呢餐食咗幾多煎炸嘢都好,飲完呢個湯都特別覺得舒服啊💯

蒜蓉粉絲蒸扇貝

難得一間蒸海鮮嘅舖頭,蒜蓉同豉油唔會過鹹😜
而且呢隻扇貝整嘅時間啱啱好,成件事都唔會破壞晒👍

菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉炸到好酥脆,裏面仲有少少軟骨可以咬!
咕嚕醬汁酸酸甜甜好開胃❣️
配菜仲有大量菠蘿🍍紅椒、黃椒、青椒🫑

魚香茄子煲

再一次食得出呢度嘅師傅有正常味蕾😂
出面嘅魚香茄子好容易會變咗死鹹,但呢一煲唔會!
調味適中,勁啱我哋送飯😚
用砂煲做器皿,食到最尾都保持到熱辣辣✨

懷舊蝦多士

蝦多士上面嘅蝦都幾大隻🤓
多土炸到金黃色,邪惡但好好食!

最後仲奉送番薯糖水😌呢餐大滿足!

2024-08-20 347 views
店名: 樓上大排檔地址: 灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓會展站A2出口,行9分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5樓上大排檔係一間以香港舊式大排檔風格設計既一間餐廳,餐廳位於群策大廈7樓,真係真正既 ”樓上” 大排檔,一入到餐廳,好似去左舊時九龍城寨既感覺,加上廚房不斷傳出充滿鑊氣既香味,真係色香味俱足~菠蘿咕嚕肉❤️❤️❤️❤️$138菠蘿咕嚕肉吸收左菠蘿同三色椒既香味,而咬落去時,每一啖肉汁都有菠蘿既香甜味,令人不自覺食完一啖又一啖😗馬拉盞炒青通菜❤️❤️❤️❤️❤️$88大排檔既炒菜簡直可以稱為係必點既菜之一,哩碟馬拉盞炒青通菜一上枱就飄黎非常濃厚既香味,食落去啖啖都係充滿鑊氣,非常吸引🥰懷舊蝦多士(三件)❤️❤️❤️❤️❤️$68蝦多士比預期較為大份,外皮炸得非常鬆脆,蝦肉亦非常脆口,一定要趁熱食,先會食到香脆既感覺😆瑤柱菌菇粉絲雜菜煲 ❤️❤️❤️❤️$98瑤柱菌菇粉絲雜菜煲可謂店內既健康之選,菜類有芥蘭同西蘭花,加上菇類,整煲都非常鮮甜,粉絲份量亦非常多😆蒜蓉粉絲蒸扇貝❤️❤️❤️❤️$48/隻哩款都係其中一種必食大排檔菜,蒜蓉既辣味配上粉絲,口感順滑,又帶啲咬口😍咸檸七❤️❤️❤️❤️$25都係經典既飲品
店名: 樓上大排檔

瑤柱菌菇粉絲雜菜煲 ❤️❤️❤️❤️

蒜蓉粉絲蒸扇貝❤️❤️❤️❤️
$48/隻

咸檸七❤️❤️❤️❤️
都係經典既飲品,咸咸甜甜,醒神開胃😌

有氣檸賓❤️❤️❤️❤️
呢款亦都係甜甜口感,加上氣泡,夏天飲一流‼️

甜品(紫米露)❤️❤️❤️❤️
附送
紫米露吾會過甜,但亦保留應有既味道,完美地為餐點畫上句號😗
大排檔Style 既裝修,環境有特色,味道又出色!!❤️菠蘿咕噜肉 酸甜味道配搭得啱啱好,菠蘿鮮甜多汁,豬肉外層炸到金黃酥脆,入面仍然好嫩滑,咬落去啖啖肉汁,而且有d軟骨增加口感,好有功架好有鍋氣,真係一試就愛上,下次一定會再嗌🧡茄子牛仔骨煲 牛仔骨軟淋又入味,肉質鮮嫩,加上惹味醬汁,非常餸飯!! 茄子吸收曬牛仔骨嘅香味,味道濃郁但又唔會太over, 非常加分💛八珍豆腐煲 好味又好足料!! 豆腐煎到表面微脆,吸收晒魷魚、香菇等配料嘅鮮味,同時保持內裡嘅嫩滑。腩肉大大舊份量又多,魷魚爽口彈牙,整煲味道豐富得嚟又唔會過重,每一啖都充滿層次,真係好滿足~
大排檔Style 既裝修,環境有特色,味道又出色!!

2024-08-09 687 views
😅一直以為大排檔會喺街或者街市,點知呢間係開喺商業大廈👍🏻搭𨋢上到去一開𨋢門,成埲牆全部都係字,有特色!我地一行五人,叫左5碟餸⋯⋯🐔🐟🥬🐷🍜另一不太好就是有限时2小时
2024-08-05
2024-08-08 669 views
今次👦🏻👧🏻去咗裝修充滿香港特色嘅中菜餐廳 - 樓上大排檔!當初揀食呢間餐廳係因為食物創新有啲Fusion,裝修又以各餐廳招牌/機舖為主。飯後再問店完,原來同位於旺角嘅女人街食飯公司為姊妹餐廳!🌟金沙脆魚皮呢個金沙脆魚皮真係勁足料同大份,將鹹蛋醬係炸魚皮表面呈流沙狀態,咬落去鹹蛋味濃之餘,仲極為香口同脆。🌟越式咖喱牛腩煲配法包餐廳將越式咖喱牛腩燉到軟爛入味,唔會好硬身,食落每一口都有濃郁既咖喱香,而牛腩配法包簡直一流享受。🌟黑松露滑蛋蝦球黑松露滑蛋蝦球嘅黑松露份量不少,所以嫩滑富蛋香嘅炒蛋中亦混入不少黑松露香氣,至於蝦球亦非常爽口彈牙。整體上配上香蔥,撈飯一流!🌟瑤柱鮑魚粒炒飯同樣係十分足料嘅炒飯,瑤柱絲絲分明,為炒飯帶嚟咸香味道。鮑魚切粒後仍然係大大粒有咬口,炒飯乾爽唔油膩。🌟懷舊蝦多士一份三件嘅蝦多士用薄白麵包配上大蝦,麵包炸得鬆脆,如果有其他醬汁點嚟食就好啦🤪。

🌟金沙脆魚皮
咬落去鹹蛋味濃之餘,仲極為香口同脆。

🌟越式咖喱牛腩煲配法包

🌟黑松露滑蛋蝦球

🌟瑤柱鮑魚粒炒飯

🌟懷舊蝦多士

2024-08-02 724 views
朋友灣仔收工突然之間都想食下大排檔,地鐵站附近其實有間樓上大排檔環境都唔錯,最重要唔會太嘈吵,坐得又舒服唔會好逼夾。越式咖哩牛腩煲配法包法包脆卜卜,點埋咖哩汁簡直一流,可以唔使食飯了,牛腩都好嫩口,薯仔都煲得好入味。馬拉盞炒通菜馬拉盞同通菜真係絕配,最鍾意呢個配搭,飲啤酒送下白飯,咁就剛剛好。菠蘿咕嚕肉配菜都好足料好多菠蘿,咕嚕肉肥瘦適中,唔會太過肥膩,甜酸味道調配得好好。椒鹽九肚魚送啤酒小菜,最重要佢個啤酒係有說到冰冰凍凍嘅戰鬥碗,用碗嚟飲嗰一種感覺就係特別唔同啲。

2024-08-01 602 views
魚香茄子煲🍆(88hkd) 茄子油亮油亮,已煮得很軟爛,經典不敗的口味,配飯一流,大人小朋友都喜歡💕南乳吊燒雞半隻(148hkd) 不是到處都食到,南乳醬濃郁,咸咸香香,雞皮烤得脆卜卜,咔咔聲,雞肉不乾柴😆古法炒花甲(138hkd) 少有地加入九層塔大火炒,粒粒蜆都很入味,好香蒜味同九層塔,每隻蜆都張開口,可見好新鮮☺️必須配啤酒🍻脆炸蝦餅(118hkd) 即叫即炸,肉質彈牙,好大粒,外皮有少少似魚腐~Ps.這裏環境寬敞,坐得好舒服,最適合一班朋友聚聚👯‍♀️老闆娘服務一流,100分,值得更多人知道~#foodiblum港式
魚香茄子煲🍆(88hkd)

南乳吊燒雞半隻(148hkd)

古法炒花甲(138hkd)

脆炸蝦餅(118hkd)
即叫即炸,肉質彈牙,好大粒,外皮有少少似魚腐~

#foodiblum港式
2024-07-29
2024-08-01 501 views
蜜椒安格斯牛柳粒 $188: 安格斯牛柳粒重牛味 有口感😚 材料好 食得出無點用過鬆肉粉😇 仲有青椒、紅椒、黃椒蔥及洋蔥,夠晒香口😍黑松露滑蛋蝦球 $128: 黑松露味好香,而且蛋都好夠滑😆 蝦球大隻又新鮮 夠爽口🫶🏼 椒鹽魷魚 $118: 作為小食 真係冇得頂😆 椒鹽魷魚外脆內軟🦑 唔過咸或油膩😁 仲有大量避風塘炸蒜,夠晒香口惹味😋沙嗲牛肉煎米 $98: 第一次食呢個配搭 感覺幾新鮮🙌🏼沙嗲牛肉有花生粒,牛味濃 煎米比一般厚 夠曬飽肚☺️ 因為帶少少脆 要趁未淋之前食😂 估唔到加咗啲菠蘿 令味道酸甜冇咁膩❤️
蜜椒安格斯牛柳粒 $188
黑松露滑蛋蝦球 $128
椒鹽魷魚 $118
沙嗲牛肉煎米 $98
2024-07-31 479 views
沒想到灣仔有家好吃的海鮮餐!而且這家是樓上鋪的大牌檔型式!而且這家是有室調的,不用擔心出面戶外太熱的天氣啦,在這裏一樣可以吃到大牌檔菜式😎😎 而且環境和坐位我都坐得很舒服啊✨這家海鮮餐很多選擇啊!我和朋友都點了蒜蓉粉絲蒸扇貝還有聖子!這2海鮮都很入味鮮甜!都很這2款都很新鮮!我個人很喜歡吃蒜蓉粉絲❤️所以每次吃海鮮我都會必點!之後點了一碟炒麵😍 這碟餸份量很多!2個人都吃不完喔!我覺得都要有三個人才吃完🤣!麵條質量也確實不錯👍🏻不會太硬又不會太軟身,麵度適中剛剛好👍🏻 最後點了

2024-07-29 571 views
這家餐廳待客態度極差, 懷疑是店主的女士簡直是攞客人出氣。 事緣一到餐廳室內非常悶熱, 還未開口請佢調節冷氣, 只是自己討論話可能剛開始營業, 冷氣先咁熱。 點知那位女士聽到就用極度忟陣嘅語氣插嘴話吾關事, 係客人嫌熱佢係到調校冷氣。 我即時覺得都未向你反影, 只係自己傾計都要比你話。 跟住隔離枱同佢講仲係好熱佢又大聲忟陣話已經攪緊。跟住繼續好熱, 我朋友自己同我地隨口講句仲係好熱, 個女士又發難, 好大聲咁話已經係到整緊。 我忍吾住同佢講吾好咁激動, 我地又吾係同佢講向佢投訢! 結果跟住個幾鐘佢就係度不斷攪個冷氣玩個遙控。。。。 明顯就係冷氣有問題, 仲要發啲客脾氣!如果吾係約好朋友食飯,佢地又話算啦忍下, 我自己一定即刻起身走, 吾想比錢受氣!成餐飯食到成身汗, 食物ok但成肚氣。只係覺得依家香港每家做生意都不容易, 賺錢艱難, 係咪吾應該比啲咁樣對客嘅商家賺錢!? 一張食物相都冇影因為吾會有心情影相。

成餐飯食到成身汗, 食物ok但成肚氣。
喺香港食大排檔嘢,都可以有靚靚環境又充滿風味🌟!呢間位於灣仔嘅樓上大排檔,成個風格好有電影中嘅香港街頭風🎬。喺呢度可以好舒服咁嘆大排檔小炒。.🌊蒜蓉粉絲蒸扇貝($48/隻)蒜蓉蒸真係超級香!蒜香味融入晒喺扇貝裏面,再配埋粉絲吸收曬蒜香味同埋湯汁🧄,啱晒撈飯一齊食。.🦪薑蔥桶蠔煲($198)桶蠔夠晒大大隻,裏面鮮嫩多汁💦!配埋惹味嘅薑蔥炒法,帶出到蠔嘅鮮味,好滿足。.🌽椒鹽粟米($58)健康版嘅香口椒鹽粟米!香口嘅椒鹽調味唔會太濃😋,同時間食到粟米嘅清甜。.🍆魚香茄子煲($88)份量大大煲,好啱送飯。茄子煮得夠腍,而且好入味😍,配埋醬汁夠晒濃郁。.🍺哈爾濱啤酒($28)嚟到大排檔唔少得要飲返杯!惹味嘅小炒菜式🔥,配埋啤酒就最爽。
🌊蒜蓉粉絲蒸扇貝($48/隻)
🦪薑蔥桶蠔煲($198)
🌽椒鹽粟米($58)
🍆魚香茄子煲($88)
🍺哈爾濱啤酒($28)
2024-07-21
Type of Meal
Dinner
2024-07-26 434 views
#20240713 🤍📍 樓上大排檔 @hongkongstyle_stirfry 灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#乾炒三絲銀針粉 $63💭 香港地好少茶記lunch set有銀針粉食,見到就梗係要試下啦😉碟粉好大兜下,配料有啲蝦仁同叉燒,好似乾炒牛河咁炒得香口有鑊氣,啲叉燒甜甜地令兜粉食落無咁油膩,茶記風味世一👍🏼.#越式咖喱新鮮騸牯牛腩飯 $64💭 呢個越式咖喱有啲似港式既海南咖喱,不過佢多左啲香茅做配料,同埋完全唔辣反而重椰味🥥鐘意有返啲辣惹味啲,牛數落勁多,應該唔只十舊,飯又大大碗,搞到食唔晒都有啲內疚🤣. 🥢 #熱檸茶 🥢 #熱檸水 💭 港島區星期六日都有lunch set已經抵讚,仲要凍熱飲品一樣唔另加收錢,平日尼其實有埋例湯送,唔怪得之見到好多打工仔尼食,簡直係打工仔飯堂!.#灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
#20240713 🤍
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓