2025-01-17
那段年月有多好?舊時嘅香港好,係因為人情味。位於土瓜灣嘅永香冰室喺1959年開業,保留咗唔少當年嘅設計同裝飾,好似係紙皮石牆身、地磚、掛喺天花板嘅大風扇、市政局發出嘅「有牌照食物館」牌照等等,入到嚟就好似穿越時空,加上老闆嘅笑容同問候,增添唔少復古都帶唔到俾你嘅人情味。永香冰室嘅食物選擇唔多,但冰室應該有嘅,佢都有,當然唔少得叫份西多士啦!永香冰室嘅西多士即叫即炸,炸得非常香脆,上面放有糖漿同鮮牛油,比例啱啱好,非常香甜。火腿嘅份量雖然唔係好多,但永香冰室嘅奄列絕對夠驚喜!因為蛋嘅生熟度啱啱好,一切開奄列,就會流出蛋汁,蛋味香濃,可以加少少鹽吊味,就更加惹味。永香冰室嘅餐蛋麵價錢只係$2x,而家真係好難搵得到。餐肉仲要係厚切,煎得香口。但最令我哋滿意嘅係公仔麵呀!人人都識煮公仔麵,但永香冰室嘅老闆煮咗50多年公仔麵,駕輕就熟,麵底軟硬度適中,帶有麻油香味,好好味。呢碗鮮牛肉通嘅份量唔少,仲係我最鍾意嘅無紋通粉!但略嫌湯底比較淡,我哋就覺得麻麻地啦。