2022-01-27 840 views
早前2022年《香港澳門米芝蓮指南》正式 宣布了,其中「必比登推介」中有間開業25年的紅磡小店「滿堂樂」係我已經光顧過不少次,真係估唔到呢個小店會榮獲此名。滿堂樂老闆說受晚市禁堂食困擾,加上不少公司推在家工作,生意受挫,希望「米芝連」可以幫到佢撐過疫情。滿堂樂的招牌粢飯屬即叫即做,酸辣湯與鹹豆漿亦都大受歡迎。好食嘅粢飯真係買少見少,呢度仲要$23就有大過拳頭嘅粢飯;鹹豆漿因為口味問題我就無試過;酸辣湯係經老闆改良,帶蕃茄味道,因為我上次拔到食1/3個蕃茄,所以越食越開胃。日前喺《米芝蓮》推出後,再次經過店舖外,人龍經常排到長長,老闆包粢飯真係無停過手😆😆

2022-01-26
Waiting Time
23 Minutes (TakeAway)
$45 (Dinner)
2021-12-07 2580 views
去到紅磡唔知食乜,見到呢間上海店冇乜人就入去食,叫咗兩個餃子麵同埋一個粢飯。個湯冇味精。啲餃子直頭係住家風味。講緊係自己都包唔到嘅住家風味,我哋食到舔舔脷。我哋一路食一路好陶醉之際,見到前面嗰個阿伯不停不停不停咁樣包粢飯,先至醒覺原來出邊好長龍,仲要好多人喺度等外賣。心裏面直頭覺得好好彩,誤打誤撞入咗嚟一間咁好味嘅上海譜嗰度食麵,仲要唔係自己覺得好味咁簡單,見到咁長條龍就知道唔少嘢!
2021-11-26
$50 (Dinner)
2021-09-21 1824 views
上海式小店, 咸豆漿,現場即包粢飯大件夾用料豐富,放滿大量肉鬆,糯米飯,油條與菜脯一啖咬落去口感豐富 蒸糯米飯仍帶點煙韌口感,味道一流咸豆漿,這裡是正宗做法咸豆漿介乎豆漿與豆腐花既中間 有點碎碎豆花 有油條脆片蔥等唔同配料食落同係台灣上海既味道一樣,原來老闆係正港上海人!消費$40紅磡明安街4號
上海式小店, 咸豆漿,現場即包粢飯
大件夾用料豐富,放滿大量肉鬆,糯米飯,油條與菜脯
一啖咬落去口感豐富 蒸糯米飯仍帶點煙韌口感,味道一流
咸豆漿,這裡是正宗做法
食落同係台灣上海既味道一樣,原來老闆係正港上海人!
消費$40
紅磡明安街4號
2021-07-16 1997 views
知道呢間舖頭好耐,一直都未有時間食。環境方面,話到明係老店,對環境當然唔可以有太大期望。現場見到員工即場手包餃子,保證係新鮮即煮。食物方面,今天嗌左一個雙拼餃子,韭菜餃拼津白餃。數量比想像中多,每一隻味有五隻,一共十隻。而且佢個湯底都好清甜好好味,仲有幾條白菜仔同冬菜碎。餃子都好入味,有肉汁,好juicy。價錢方面,一碗雙拼餃子都只係$36,真心超級抵食。聽講佢之前上新聞,好多人喺門口排隊食佢個粢飯,下次買來試吓先。
知道呢間舖頭好耐,一直都未有時間食。

價錢方面,一碗雙拼餃子都只係$36,真心超級抵食。

2021-07-16
$36 (Lunch)
2021-06-19 1442 views
經過幾次間上海嘢都冇試過~睇個名就知道有D歷史~開咗好耐嘅老店~裏面嘅環境就知係老字號~次次經過都見佢有D熟客幫襯~款式都算多~有雲吞、炸水餃、排骨麵、粢飯、豆漿、油條、酸辣湯、雪菜麵、炸豬扒之類~今次試下佢個酸辣湯先酸辣湯睇落顏色比較紅~不過都幾多料~有:木耳絲、筍絲、豆腐、蕃茄、豬肚~仲有好多辣椒粒同核添~食落去夠酸夠辣又唔會太杰身~最驚係有D鋪頭加咗好多味精~食完要飲好多水~依間食完又唔會喎堂食外賣同價

酸辣湯

堂食外賣同價
2021-06-17
TakeAway
酸辣湯
2021-04-10 1394 views
从外面看,这是一家很平凡的家庭式小店,里面只有三张枱,而且有点乱。但看到份店外不少人在等外卖,就进去吃晚餐。其实店内真的很一般,地方有点小,不是太整洁,感觉有点乱。餐牌就在墙上,简简单单的多种汤面,属街坊价格。猪扒汤面是分开上,汤面只是一般。猪扒是即炸的,上桌时还是热的。香脆的外层再加上软滑的肉质,肉汁还是保留着,口感相当不错。炸水饺是即点即煎,要略等点时间。馅料是津白和猪肉,味道清甜,水准不差。这里的食物水准不错,猪扒更是食不厌。

其实店内真的很一般,地方有点小,不是太整洁,感觉有点乱。

餐牌就在墙上,简简单单的多种汤面,属街坊价格。

猪扒面

炸水饺

这里的食物水准不错,猪扒更是食不厌。
2021-04-10
$55 (Dinner)
猪扒面
炸水饺
2021-03-23 914 views
紅磡真係好多老店, 呢間滿樂堂都係紅磡街坊既心水之選。就算過左午飯時間, 都總有街坊/ 學生/ 附近返工既人黎排隊。我叫左個豬扒麵+冬菇 ($35 + $7) 冬菇好厚肉, 啖啖肉, 而且帶有濃郁既香菇味。 炸豬扒係分開上, 仲好細心已經全部切件, 方便食用。 豬扒炸得好香脆, 醃得好入味, 肉質鬆軟而且帶有肉香, 果然係招牌菜。麵條採用幼身既麵條, 仲有少量白菜, 配上清湯一齊食剛好中和左炸豬扒既油膩感。凍豆漿 $7豆漿有少少甜, 帶有淡淡既黃豆香味, 唔錯。店舖雖然裝修老舊, 但人流依然絡繹不絕, 靠既就係食物原味道。紅磡明安街4號港鐵黃埔站 B 出口, 步行約5分鐘
紅磡真係好多老店, 呢間滿樂堂都係紅磡街坊既心水之選。

我叫左個豬扒麵+冬菇 ($35 + $7)

冬菇好厚肉, 啖啖肉, 而且帶有濃郁既香菇味。

凍豆漿 $7

豆漿有少少甜, 帶有淡淡既黃豆香味, 唔錯。

紅磡明安街4號
港鐵黃埔站 B 出口, 步行約5分鐘
最近呢間粢飯好出名下,專登行去買返公司當早餐食,落單一分鐘唔洗就有,係即叫即包既,份量比我想像中大。十分鐘唔洗返到公司,仲熱。下面這圖,是我食左幾啖覺得唔對路,料足不足,是不是粢飯應有的少飯多餡,大家可以看到。飯,夠熱,但硬而散,絕對不是煙韌粘軟的糯米飯,食食下會成舊甩出黎,完全不結實,仲有D生飯感覺。餡料,我期待的是脆卜卜,而不是兩大條硬繃繃、基本就黎咬不開、硬、乾、超熱氣,同飯一點都融合不來的油炸鬼。再者,是一舊舊的硬飯。硬飯X超硬油炸鬼飯跟肉鬆炸菜和油炸鬼的比例,配合得好差。食左好多飯先見到中間的餡,然後就散開哂,見圖。糯米飯我真的要講十次,不是煙韌粘軟,是硬。味道方面,鹹味和素肉鬆的酥香是合格的,不是特別的鹹。有很多賣粢飯的地方,並不是即叫即包的,但即刻包又點呢,咪又係難食。不吐不快,這家店是不是一直都係咁樣的水準?價錢係22蚊一個,加豆漿27,早餐來講,有大把更好的選擇。此時此刻同一日下午3:33,我係咪要多謝你幫我慳返餐午餐錢呢,因為我飽到未食到午餐,但同時,我個喉嚨乾左成日,佢個油炸鬼真係熱氣到不得了,就黎喉嚨痛咁濟。好了,以後都唔會再幫襯。

十分鐘唔洗返到公司,仲熱。

飯明顯好硬好生不夠粘軟

好難食,油炸鬼超級硬,飯散哂

糯米飯我真的要講十次,不是煙韌粘軟,是硬。

味道方面,鹹味和素肉鬆的酥香是合格的,不是特別的鹹。

好了,以後都唔會再幫襯。
不是粘軟的糯米飯
2021-01-14
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$22 (Breakfast)
2021-01-12 1184 views
過譽了~ 很想吃粢飯,但現在即叫即包的已經買少見少,網上看過文章,說這裏有,就決定來試一試。星期六下午五點去到那裏,發現長長的人龍。不論堂食還是外賣也是排同一條隊,我覺得這樣的安排比較混亂。排了大約35分鐘,終於排到,取到了最後的堂食位置。叫了一個「粢飯加豆漿」$27 同埋一碗炸豬扒麵$35豆漿正常,但唔算太熱。最想吃的就是粢飯,但我覺得只係一般,雖然是即叫即包,但包得比較鬆散,而且油炸鬼唔脆! 期望越大失望也越大,個人認為絕對唔值得為咗呢一個咁嘅質素嘅粢飯,排35分鐘。豬扒麵,豬扒跟面是分開上的。面不過不失,沒有什麼味道。豬扒反而做得不錯,很乾身,沒有很多油,味道亦調得很好。總括而言,路過可以一試,要排隊就不用了!
過譽了~
排了大約35分鐘,終於排到,取到了最後的堂食位置。
叫了一個「粢飯加豆漿」$27 同埋一碗炸豬扒麵$35

豆漿正常,但唔算太熱。
總括而言,路過可以一試,要排隊就不用了!
甜豆漿
豬扒麵
2021-01-09
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$31 (Tea)
甜豆漿
星期六,最近享受一個人的晚餐,去到蕪湖街,記掛着老店老味道,不知不覺地走進了上海麵老餐廳。還記得去年冬天,同今天一樣照舊叫了一麵一漿。1. 酸辣水餃幼麵湯底:保持豐富(豆腐、黑木耳、筍、蕃茄、少量豬腸、白菜仔),酸辣湯底淡淡滋味。還記得去年冬天,這碗麵辣得我滿頭額汗。但今碗味道令我意外,湯底調得完全不辣,難道是因為天氣緣故,免得客人一邊吃一邊辣得七孔像瀑布般嗎?哈哈,我不太辣的酸辣湯麵,蕃茄味較重, 酸酸甜甜挺開胃。幼麵:普通上海幼麵,不會太腍有少許口感。水餃有4大粒:有津白及韭菜餃選擇,我選了津白。水餃皮頗厚,但餃皮尚算有口感。餃料:菜與肉料各半,津白味頗濃郁。水餃份量頗大,平均要兩大口才吃完一隻。其實這裏的食物份量都頗大,普通食客的確吃不完。2. +$5 清漿清漿=走甜豆漿,只有熱的選擇本人較喜歡完全不甜的熱豆漿,剛好這間餐廳有這選擇,我也是為這杯香熱清漿而來的。豆味濃香,只是當豆腐待涼後會凝固,豆皮浮面影響豆漿口感,但對我而言無阻我的喜愛程度。這裡的舊式服務員默默耕耘,沒有其他老店的粗獷服務態度,最深刻的是,大概是老闆仍然用雙手找續。總括而言:這些舊式上海店已經少之又少,雖然店舖
星期六,最近享受一個人的晚餐
還記得去年冬天,同今天一樣照舊叫了一麵一漿。
1. 酸辣水餃幼麵
幼麵:普通上海幼麵,不會太腍有少許口感。
其實這裏的食物份量都頗大,普通食客的確吃不完。

2. +$5 清漿
清漿=走甜豆漿,只有熱的選擇

總括而言:這些舊式上海店已經少之又少,雖然店舖細小,座位不多,衛生情況欠奉,但人情味、兒時回憶卻勝過一切。
清漿
酸辣水餃幼麵
2020-07-04
$40 (Dinner)
清漿
酸辣水餃幼麵
  • 酸辣湯水餃幼麵
2019-08-21 2228 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋粢飯 $21😋粢飯+豆漿 $26粢飯係即叫即包,入面有油炸鬼、肉鬆、炸菜粒。因為係即整,所以油炸鬼仲好脆,外層嘅飯夠黏又做到粒粒分明,好有咬口。雖然材料簡單但夠好味。可以叫佢剪一半,咁就食得方便又可以同人share 。豆漿可以揀甜豆漿/咸豆漿,咸豆漿唔係好多地方有得試。----------😎支持小店系列😎呢間鋪頭係紅磡已經開左好耐,好多街坊都會去幫襯。除左粢飯仲有好出名嘅酸辣湯系列/上海麵/手工津白水餃。小編好支持小店,如果你地都有小店推薦,可以inbox我架。----------🔎滿堂樂滬京風味🚩紅磡明安街4號
#中意嘅請分享請點讚🍻

😋粢飯 $21
😋粢飯+豆漿 $26

😎支持小店系列😎

🔎滿堂樂滬京風味
🚩紅磡明安街4號
2019-05-26 1389 views
其實上海飽餃店隔壁的滿堂樂滬京風味的雲吞,餃子同樣深受街坊喜愛,不論是外賣還是堂食都是絡繹不絕。我和朋友為了嚐齊餃子和雲吞,我吃酸辣雲吞,她就吃津白餃中麵,然後互相交換吃。朋友傻傻的以為雲吞內餡有蝦肉,我說京滬雲吞不會用蝦肉,廣東雲吞才用蝦仁的,她恍然大悟,京滬雲吞都是菜肉餡的。雲吞皮挺薄,圓滾滾的很飽滿,菜肉餡料十分鮮美,讓我愛不釋口。酸辣雲吞頗為驚喜,它的酸辣並非一般的酸辣,非常溫和。原來酸辣湯底用蕃茄熬煮,加入少許辣椒提味,相當順口,朋友亦能接受這酸辣程度,下次她來要吃酸辣雲吞。朋友的津白餃中麵也不錯的,她覺得津白餃餃皮略厚,不過津白內餡鮮甜細嫩,配上清甜的湯頭吃,增添津白餃的鮮度,中麵不會過於軟腍,甚有嚼勁。

津白餃麵

豆漿

$38 (Lunch)
津白餃麵
豆漿
沒有華麗的裝潢都可贏得街坊支持,全因邊食邊感受到真正的用心製作。點解咁講?因為我食緊麵嘅旁邊,就係位姐姐係到包緊餃子,人手製作,熟能生巧,好住家嘅感覺。而且當時七點令鐘,店舖細小已經坐滿哂人,佢邊做傳菜,邊包餃,好忙呢~同時發現叫外賣嘅人好多,而且粢飯好受歡迎,即叫即包,下次我都要試下。講返食物,睇食評啲人話豬扒好味,我就喜歡雞多啲,叫左個雞扒上海幼麵($32),另加韭菜水餃。($8/3隻)好耐冇食上海麵,質地黏黏地,配普通清湯,都唔錯。有另外款式係酸辣湯,見隔尼枱果碗都幾吸引。雞扒煎得好脆,本身唔食雞皮同忍唔住咬左少少。就算唔食雞皮,啲肉都好有味,煎得好香,而且好大塊。韭菜水餃果然家家手工水餃各有特色,呢款清清地,啲肉唔會好多調味,咁先食到真正豬肉同韭菜嘅味,而且一咬好多汁,加$8有3件好抵。的確,用外賣餐具做堂食用具係好唔環保,但面對除左人工以外嘅價位上漲,能夠理解。所以我選擇下次自攜餐具,咁就可以環保得來又比到支持,同時食到平而美味嘅大碗麵~

雞扒水餃上海幼麵

香煎雞扒

雞扒水餃上海幼麵
香煎雞扒
2019-01-31 1055 views
今日晏晝經過紅磡,就回味一下滿堂樂嘅味道啦。之前都食過,呢度嘅炸豬扒係幾好味。呢度有分粗面幼面,個人喜好中意食粗面多啲。另外,啲雪菜加係個面度好好味,仲有白菜仔做配料。我仲叫左杯凍豆漿,飲落去可能會覺得有少許甜,但都會飲到淡淡既豆香味。雖然今次冇叫到雞翼,但我記憶依度既雞翼都係幾好味。粢飯同埋酸辣湯都係客人成日叫既食物。唯一唔好既地方就係呢度用好多即棄餐具,唔夠環保,之前都唔係咁。總結:紅磡重建,小鋪將會愈黎愈少,有機會的話,不如試下小店,可能會有意外收穫。
今日晏晝經過紅磡,就回味一下滿堂樂嘅味道啦。

$45 (Lunch)
唔算好肚餓,但午飯時間已到,始終食少少野好,所以嗌淨雲吞,但怕味道過於清淡,於是要酸辣湯底,大大碗都只係33蚊,已經算抵到笑。淨雲吞都好大粒,皮薄滑,餡料多,質素幾好。而酸辣湯味道就一般般,普普通通,唯獨材料豐富,有豬肚絲、木耳絲、豆腐絲等,都算值得一食。可能為節省水資源加人力物力,餐具就唔太環保,使用即用即棄餐具,所以都有啲無奈... 不過小店嚟,所以都喺百物騰貴下逼使出嚟,只求生存,仲點可能考慮咁多。或者下次自己帶餐具去啦 👍🏻

2019-01-25
$33 (Lunch)