Restaurant: 為食堡
Info:

2022-06-04 402 views
話說今日行咗好耐,都搵唔到一間啱嘅餐廳食之後就見到「為食堡」其實我係見到出邊嘅客人碟碟嘢食都好大碟所以就忍唔住衝入去食啦👍🏻🫣我就叫咗照燒雞扒烏冬 $50我男朋友就叫咗豉椒排骨炒麵 $63之後我哋就飲凍檸茶同埋可樂「嘩」個可樂真係夠晒凍👍🏻啱晒熱辣辣嘅天氣個雞扒烏冬普普通通啦!不過有幾好食嘅豉椒排骨炒麵,係我好鍾意食嘅麵底啊😍脆卜卜真係好食😋環境就普普通通啦!不過算係咁啦!佢d野食又真係幾大碟既
話說今日行咗好耐,都搵唔到一間啱嘅餐廳食
之後就見到「為食堡」
其實我係見到出邊嘅客人碟碟嘢食都好大碟
所以就忍唔住衝入去食啦👍🏻🫣
我就叫咗照燒雞扒烏冬 $50
我男朋友就叫咗豉椒排骨炒麵 $63
之後我哋就飲凍檸茶同埋可樂
「嘩」個可樂真係夠晒凍👍🏻
啱晒熱辣辣嘅天氣
個雞扒烏冬普普通通啦!不過有幾好食嘅
豉椒排骨炒麵,係我好鍾意食嘅麵底啊😍
脆卜卜真係好食😋
環境就普普通通啦!
不過算係咁啦!
佢d野食又真係幾大碟既
2020-07-22 382 views
夏日炎炎入到黎長洲梗係要食返個Tea呢間睇落都唔錯就入去試吓不過睇完餐牌發覺價錢都唔平不過唔理咁多啦嗌咗兩個豬扒包飲大檸樂冰底(爽)之後豬扒包嚟到食咗一啖之後發覺好有驚喜蕃茄生菜好Flash包有烘過塊豬扒都好嫩滑,腌得味道唔錯
夏日炎炎入到黎長洲梗係要食返個Tea
呢間睇落都唔錯就入去試吓
不過睇完餐牌發覺價錢都唔平
不過唔理咁多啦
嗌咗兩個豬扒包飲大檸樂冰底(爽)
之後豬扒包嚟到
食咗一啖之後發覺好有驚喜
蕃茄生菜好Flash
包有烘過
塊豬扒都好嫩滑,腌得味道唔錯
2017-08-22 703 views
今日瞓醒突然之間好想食熱香餅呢種野食, 但係又唔想食M記個款, 就走出去搵野食.係長洲食早餐餐廳選擇都算叫做多選擇, 但係到處都滿座, 有位個D 係室外沒有冷氣,行到呢間為食堡, 一眼望晒又係無位, 姐姐好好人, 問我幾多位跟住叫我係門外等多陣, 應該等咗兩至三分鐘時間, 姐姐就安排咗一張卡位比我地, 實在係太好喇, 坐得舒服又有冷氣. 打開餐牌, 竟然有我最想食的格仔餅, 平時食格仔餅只可以係條街度拎住食, 而家竟然可以舒舒服服用刀叉食, 哈哈哈. 格仔餅真的是外脆內軟, 配埋牛油煉奶, 絕配

格仔餅真的是外脆內軟, 配埋牛油煉奶, 絕配

C 餐
2017-08-20
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$35 (Breakfast)
C 餐
  • 格仔餅
2017-04-18 463 views
想不到早餐吃甚麼時,多數都會來這裡,因其早餐選擇多,除了傳統港式早餐,也有不是每間茶餐廳都有的米通粉,煙煙韌韌;也有許多人為了她的夾餅而來,外脆內軟,熱騰騰的非常香甜好吃。有時會見到街坊從對面茶樓拿兩籠點心,再坐過來一邊吃一邊聊。食物水準不過不失,偶有驚喜。這日叫了一般常餐,沙爹牛肉麵配火腿炒旦、甜餐包。甜餐包搽了牛油,烘過後頗為香脆,個頭小小的,所以即使是女生把整個常餐吃掉也不會過飽。:)家人點了炸豬扒餐。炸豬扒份量十足,新鮮炸起,一口咬下去香酥多汁,十分不錯👍,可惜沒拍照呢。隨餐的沙律是水果混合沙律醬那種,沒有驚喜。坐在一角吃早餐,看街坊你來我往,有時會覺得很有趣,就像大家只是把自家的飯廳移到茶餐廳,那氣氛隨意和洽,悠閒得很。

沙爹牛肉麵
沙爹牛肉麵
  • 炸豬扒
  • 夾餅
2014-07-28 655 views
係個咁熱既天氣,真係會想揾個有冷氣既地方坐底食野,但係長洲其實都幾難揾到,不過呢間有哈哈,即刻沖左入去,又估5到一個4 蚊餐竟然咁多料,料同汁差不多會多過d飯添又好味,好滿足  不過就幾多flies lol..
 不過就幾多flies lol..
2014-07-03
$40 (Lunch)
  • 炒飯
2014-05-04 669 views
還有兩日才到佛誕節,飄色巡遊和搶包山也未開始,可是在下一於少理,約埋女友饞餵妹,山長水遠跑到長洲,逛逛街吃一下東西,和感受一下太平清醮的氣氛。下午一時半已經到達長洲,可是卻又逛了一陣才找吃,直到找到為食堡,實在太餓了,便一嘢推門而進。從環境得知,坐位間也狹窄,是一般茶餐廳的現象,當中以白色和橙色為牆身顏色,配以啡色餐枱和綠色椅子,感覺上也頗 coulorful。除了供應桌上餐牌,其實牆上也有餐牌,當中提供了馬拉喇沙,咖哩等食物,也有港式的食物,如三文治和炒粉麵飯。來一個照燒汁雞扒烏冬,湯底與日式湯底無異,只是少了粟米,味道清甜,雞扒被斬件後放在烏冬上面,雞扒充滿了照燒汁的甜味,吃下又覺幾嫰滑的,烏冬不太煙靭但又彈牙。京都豬扒飯。豬扒同業被斬件,京都汁填滿了每一塊豬扒,而且顏色也呈深紅色。豬扒入味而呈酸甜,也很濃郁,豬扒有點硬但夠鬆化。而醬汁方面都幾多,可以撈飯而食。凍咖啡味道未算濃郁,但仍有咖啡的香味,而且都算夠滑。整體味道不差,服務也可以的,只是略嫌較為迫狹吧。

凍咖啡味道未算濃郁,但仍有咖啡的香味,而且都算夠滑。
整體味道不差,服務也可以的,只是略嫌較為迫狹吧。
2014-05-04
$41 (Lunch)
2013-08-29 243 views
沿「美食街」行到不遠,就會看到一間叫「為食堡」,門口排長龍地在等賣煎餃子,$12 三隻即包即煎,立即買來試試。煎餃子外型甚似鍋貼,底部煎得脆皮,餡料是菜肉,皮也沒有如棉枱般厚,加點醋更好滋味!
2013-08-25
TakeAway
2013-05-23 149 views
呢餐早餐,貴得無道理﹗雖然該日係佛誔,但食店竟把一個20多蚊的早餐,加到$42,則有點兒過份﹗火腿蛋治加飲品都要$34。小妹與友坐下,一見餐牌,就o咀,想走人,waiter企係側邊,又覺唔好意思,只好眼望望。剛巧,又下傾盆大雨,只好焗住叫嘢食。雞翼米配熱朱古力、炸菜肉絲米配熱擰水、火腿煎雙蛋米配熱奶茶屬一般茶餐廳貨色,無甚特別。不過,d米粉同坊間唔同,色澤較透明、質地柔韌、爽口富彈性,水煮不糊湯。
小妹與友坐下,一見餐牌,就o咀
2013-05-17
$42 (Breakfast)
2011-12-20 87 views
依間餐廰好奇怪,係門口望入去好靚好舒適,又有四十幾寸大電視,但係裏面冇嘜客人,心諗一定係唔好食,所以冇諗過入去,但係門口就排長龍,因為有個亞伯係到包餃子,即包即煎,所以吸引好多人買,我同朋友都唔介意等,一於要試試,不過真係好長龍,正要掙扎等唔等好,亞伯叫我哋可以入餐廳飲杯野,就可以唔駛排隊等,自然可以有得怏人一步食到餃子,,一齊入去了,我地入去發覺裏面坐落真係好舒適(唔知係米我地倦的關係)我地即刻先叫十五隻餃子,一人叫左一杯野飲,特別要推介杯朱古力,成杯奶打的,仲有忌廉都係十八蚊,認真超值,都係多謝個老板娘介紹’個啲餃子都好好食,唔怪知得噤多人排長龍,我地食完唔夠再叫多兩件西多,西多炸到金黃色,啲西多都好好食,不過午餐就冇嘜特色,只得幾款中菜,又冇西餐供應,價錢35一48元,我們都覺得貴左一些,所以冇人叫午餐食,後來老板娘極力推介我們食佢地獨有的夾餅,雖然要等成十幾分鐘,但係我地都覺得值得,夾并一上枱,就嗅到一陣陣牛油香味,拌埋啲忌亷什菓沙律,見到已経覺得好味,我地個個爭住試食,真係唔錯,夾并好脆又唔會好甜,不過沙律就太多忌亷,價錢三十元都覺得0k最後埋單,平均每人消費38元,38元可
依間餐廰好奇怪,係門口望入去好靚好舒適,
最後埋單,平均每人消費38元,38元可以係到睇電視有野食,仲坐成兩粒鐘,都唔錯呀!
我地一路食一路談論好在最後都冇入錯,依到其實唔錯,點解會冇嘜客噤奇怪?
依家我終於明白,上左依個食評,才知道原來依間餐廳口啤麻麻,可能我地今日好彩,覺得所有野都唔錯,
下次我地仲講好有機會要去食早餐,因為未見過一間餐廳早餐由A一一N成十幾款噤多,
老板娘仲叫我地要試米通粉(因為香港的餐廳冇依種通粉食)同牛角包。
總括來說可以推介地方優雅舒適,價錢中價,服務0k,味道中上,但午餐較貴冇特色。。
2011-12-17
$20 (Tea)
  • 生煎鍋貼
  • 朱古力
2011-07-20 45 views
由於過份地肚餓,所以揀左呢一間裝修舒適優雅(係長洲黎講)0既餐廳食野眼見餐牌平均價錢同尖沙咀等地差唔多,亦覺得OK就叫了好難好難煮得難食的雞扒烏冬同埋拉麵野飲亦只係普普通通的阿華田,諗唔到加左10斤糖之後竟如此好喝!雞扒烏冬首先黎到,見到所用0既碗大小竟跟屋企用開飯碗差唔多大,十分開心,因為很有親切感!烏冬亦很有自家制風味,跟我懶懶閒時亂咁整的味道一樣,令人懷念。跟住就到我點的拉麵,只看外觀已經出現了三個字,就係"新鮮感" !拉麵既唔係中華拉麵,又唔係日本個隻,最後食落肚先發現應該係麵0既一種,不想深入探究驚喜0既係,一般拉麵0既配菜都會係紫菜/ 榨菜等,諗唔到呢間餐廳會用 雲耳!!令平日除左佛壇之外都唔會食雲耳0既我,一再食到雲耳0既味道,中日合併,很破格:)重頭戲當然係好難好難煮得難食0既雞扒,呢間餐廳亦都不忘係呢方面比驚喜我地意外地十分難食!很SURPRISE!照燒雞0既味道同白切差無幾,混淆味覺0既衝擊真係好震撼!總括黎講,只要你餓自己兩三日,呢間野D野食絕對推介!!!要自問自己對食0既要求係零先好入黎,食感覺呢家野得我先做到。

總括黎講,只要你餓自己兩三日,呢間野D野食絕對推介!!!
2011-07-19
$40 (Lunch)
  • 全部!但要保持饑荒狀態。
OK
2010-03-11 42 views
今日見得閒,就同D fd一齊到長洲玩下玩到中午,見肚餓,就找餐廳。其中一個fd話有間餐廳好特別,就去試下la!到左之後,見果度d裝飾都ok特別,之後叫左個日式炒烏冬同凍朱古力。個烏冬幾好,而朱古力都幾好。朱古力係好濃,我估冇加水。我下次都估會去多次
今日見得閒,就同D fd一齊到長洲玩下

玩到中午,見肚餓,就找餐廳。
其中一個fd話有間餐廳好特別,就去試下la!
我下次都估會去多次
2009-12-29
  • 日式炒烏冬丶凍朱古力
(Non-member)
2009-10-02 35 views
國慶holiday同fd去cheungchau玩...一到步食野先..就好揀唔揀,揀左呢間野...個格局都唔錯,係細d,迫d 姐order左個牛肉拉面,凍華田,fd就雞扒拉面,凍奶茶等左一陣有得食...D面成陣酸味...牛肉好似D唔知咩咁(唔識講..好怪)雞扒OK...不過不失..野飲都係OK既係D面累事$29加$2凍飲=31(ALTHOUGH $31姐,都唔洗咁對我地掛)SERVICE是OK的OVERALL... 中下等,下次唔會再去,CHEUNGCHAU大把好野食
國慶holiday同fd去cheungchau玩...
一到步食野先..就好揀唔揀,揀左呢間野...

個格局都唔錯,係細d,迫d 姐
order左個牛肉拉面,凍華田,fd就雞扒拉面,凍奶茶
雞扒OK...不過不失..
野飲都係OK既
係D面累事
SERVICE是OK的
雞扒拉面
DRINKS
2009-10-01
(Non-member)
2009-09-07 45 views
上星期三到街市買東西,天氣熱,三點多籦,想飲下午茶,但長洲慣例星期三很多食肆都休息,就去了這裡。其他不說了,我們點了下午茶餐,跟咖啡。咖啡上來,一喝,淡而無味,問侍應,答”即磨咖啡係甘嘎“,我說”即磨咖啡吾係甘嘎“。她不理我,走開。之後她經過,我說”你吾打算換過比我?“她搖頭,走開。之後埋單,要多收2元,我問點解,收銀話”即磨咖啡”多收2元!“,我說餐牌無寫”,她說人人都知。我吵了幾句,最後比錢走人...
$40 (Tea)
2009-05-05 72 views
佛誕趁熱鬧,入長洲欣賞飄式巡遊。在巡遊前先食個午餐,幾乎所有食肆也佈滿了遊客,在漫無目的下走進這間,不知是否佳節闗係,飯麵套餐價錢比市區更昂貴,差不多五十元,一點也不大眾化。而為了下場師妹甜品,三個人只要兩個餐。羅漢齋炒河-芡汁勁多,似漿糊般十分糊口,從小就怕食這杰杰的東西。雪菜肉絲炆米-顏面鮮艷,有雪菜的綠,另有燈籠椒的紅黃,三種交通燈顏色。米粉炒得爽口,不會過份零碎。甜酸齋-可能是自家製,當然沒有一般齋舖來得專業,沒有甜酸醒胃,蠔油味過重,麵根過硬,而且一細碟也要$20,真是太貴。

羅漢齋炒河
雪菜肉絲炆米
甜酸齋
2009-05-01
上星期六同三位朋友去長洲玩真係令人畢生難忘長洲D人真係好惡唔小心撞到佢個餐牌(門口個D)已經會俾佢惡言相向(但我係不停SAY SORRY架WOO!!!)我地四個都叫左雞翼烏冬無乜特別但如果話佢好味就一D都講唔上最令人火爆ge事就發生la!!我朋友叫左杯菠蘿冰, 跟餐要加成$7黎到....見到佢唔知加左D乜, 杯野係粉紅色!!!!朋友飲左一啖, 發覺好難飲好甜, 重有唔知係我地小見識定係點啦,佢杯加左$7既菠蘿冰係溝水唔係溝 7up咁我地好聲好氣去問個老闆娘啦(冬菇頭老女人)初初都係想問下點解係溝水點知佢聲大夾惡咁話:「菠蘿冰 (+ $7 ) 係溝水! 菠蘿賓治 (+ $8) 先係溝7up!!」哦!!!!!!!!!!原來係咁!!! 都算啦,點知佢重繼續鬧:「你落單個時無講明我唔會轉俾你!!!」嘩!!!!! 真係火都黎!!!!!! 我地都無出聲叫你換!!!!!!!!真係唔知咩態度囉!!!!!!!!!!!!我個日先知咩叫相由心生, 唔怪得之佢生成咁既樣!!你做老細都做到咁樣, 難怪我食左成個餐都未見佢有其他客人!!!我地都唔想同D顛狗嘈,係無選擇之下另叫一支7up俾我朋友,因為真係飲唔落,
上星期六同三位朋友去長洲玩
真係令人畢生難忘
長洲D人真係好惡
唔小心撞到佢個餐牌(門口個D)
已經會俾佢惡言相向
(但我係不停SAY SORRY架WOO!!!)
我地四個都叫左雞翼烏冬
無乜特別但如果話佢好味就一D都講唔上

最令人火爆ge事就發生la!!
我朋友叫左杯菠蘿冰, 跟餐要加成$7
黎到....見到佢唔知加左D乜, 杯野係粉紅色!!!!
朋友飲左一啖, 發覺好難飲好甜,
重有唔知係我地小見識定係點啦,
佢杯加左$7既菠蘿冰係溝水唔係溝 7up
咁我地好聲好氣去問個老闆娘啦(冬菇頭老女人)
初初都係想問下點解係溝水
哦!!!!!!!!!!原來係咁!!! 都算啦,
點知佢重繼續鬧:「你落單個時無講明我唔會轉俾你!!!」
真係唔知咩態度囉!!!!!!!!!!!!
我個日先知咩叫相由心生, 唔怪得之佢生成咁既樣!!
我地都唔想同D顛狗嘈,
係無選擇之下另叫一支7up俾我朋友,
因為真係飲唔落, 前後加左成$15去食佢個餐!!!

以前去長洲D人都好NICE唔係咁樣
估唔到今次去有咁不愉快經歷
真係未必會再去長洲

$45 (Tea)
  • 無!! 推介你唔好食任何野!!!!