2021-12-25 1123 views
利申,曾經幫趁過杭州店,6年亦幫趁過此店,絕對無問題,於是早一星期已經訂位,一進入大門攞位,就有一個身穿西裝嘅男人用很不屑的語氣話帶他去2號枱,我們莫明其妙的,第一次見面,無得罪佢,唔明白為何有這種態度。食物水平十分之普通,如一般屋村酒樓,但卻收尖沙咀價錢!食套餐,花膠薄如紙,鮑魚算細隻,人參湯淡如水。焗蟹蓋無蟹肉,只有蟹柳絲,有一味紫紗白玉,豆腐無味,連豆味都無。蟹粉小籠包蟹味其淡。唯一可以一讚係甜品,椰子雪粑。(應該係買返嚟)最最最差係服務,侍應們像游魂,自己傾計傾個不停,要牙簽,攞左出嚟,不過隨手放咗落隔離枱。開始等左二十分鐘無嘢上,一上第一樣野之後同時嚟鲍魚同小籠包,咁自然先食鮑魚,要求侍應留低籠仔個蓋保溫。五分鐘後一個疑似經理操內地口音嘅女士,無釐頭走嚟打開蓋,我哋一齊望向佢,佢竟話睇吓你哋食咗未?如果食咗就收走。完全不合格的低水平啦!如果食咗就會打開蓋.等你收啦!PS 張枱相當大,完全無必要急於收碟。結論:一班完全唔合資格嘅樓面侍應,隨意地,胡亂地招呼,使食客啼笑皆非。個人就絕對唔會再幫趁!是見到facexxxxx 內廣告才決定一試,結果非常失望,徹底破壞咗一餐節日午飯!如
食物水平十分之普通,如一般屋村酒樓,但卻收尖沙咀價錢!
蟹粉小籠包蟹味其淡。
唯一可以一讚係甜品,椰子雪粑。(應該係買返嚟)

完全不合格的低水平啦!如果食咗就會打開蓋.等你收啦!
PS 張枱相當大,完全無必要急於收碟。

如果評分有負分,呢間應該係負五星!
套餐
2021-12-25
$500 (Lunch)
Celebration
Christmas
見到餐廳做promo, 有個九道菜lunch menu, 每人只需$138,好似好抵,所以去試。點知中伏。所謂九道菜,其實裡面啲嘢好濕碎,燒賣、水晶粉果、腐皮卷每樣一舊已經當三道菜,而且係唔好食,質素比外面普通酒樓差。唯一一道好食嘅菜係乳鴿。就連甜品嘅雪糕一食就知係買啲平價牌子,好似維記、雀巢嘅味道。完全係欺騙消費者。好心啦,做咩要做衰自己個名,你做唔起貴野都用心啲去做呀,唔好用gimmick嚟厄人。絕不推介。

2021-07-07 2577 views
/ 同事見到網上有王子飯店既下午茶點心套餐既訂購優惠,即刻話要帶埋我一齊去試試🥳!(真係超抵價,$99就可以品嚐到王子飯店京川滬廚房既8款頂級手工點心,真係聽到都心動🙈)佢個套餐包括挪威煙三文魚沙律、招牌王子鴿、天下第一「包」、王子蝦餃、公子燒賣、蘿蔔絲酥餅、春卷同埋即焗既酥皮蛋撻🤤首先一坐低,就即刻黎左呢個📍挪威煙三文魚沙律💬個沙律汁酸酸地,好開胃,好好食😋然後就上佢地既📍招牌王子鴿🤩 (半隻)💬本身已經好鐘意食乳鴿既我地都食到停唔到口,好出色啊真係,直情想encore多一隻外賣返屋企食🙈喺食緊乳鴿既途中,就黎左呢個好似人地出面食afternoon tea既架🤣,而架上面就分別有📍(上層)蝦餃、燒賣(下層)迷你叉燒包、蘿蔔絲酥餅、春卷同埋酥皮蛋撻💬點心都係二人分量既⋯蝦餃、燒賣就比較一般,無話特別好食,但叉燒包、蘿蔔絲酥餅、春卷同埋酥皮蛋撻,就真係好出色,好好食😋👍🏻最後食飽飽之後會收返加一($11.4)同埋茶錢$15,每人都係大概$130,我地都覺得好抵,同埋呢間餐廳水準都好高🥰整體上黎講,呢個下午茶真係好抵食,性價比好高,而且都好夠飽,環境都唔錯,員工服務態度都好滿意👍🏻,下次要
/ 同事見到網上有王子飯店既下午茶點心套餐既訂購優惠,
即刻話要帶埋我一齊去試試🥳!
(真係超抵價,$99就可以品嚐到
王子飯店京川滬廚房既8款頂級手工點心,
真係聽到都心動🙈)

佢個套餐包括挪威煙三文魚沙律、招牌王子鴿、
天下第一「包」、王子蝦餃、公子燒賣、
蘿蔔絲酥餅、春卷同埋即焗既酥皮蛋撻🤤

首先一坐低,就即刻黎左呢個
📍挪威煙三文魚沙律

💬個沙律汁酸酸地,好開胃,好好食😋

然後就上佢地既
📍招牌王子鴿🤩 (半隻)

💬本身已經好鐘意食乳鴿既我地都食到停唔到口,
好出色啊真係,直情想encore多一隻外賣返屋企食🙈

喺食緊乳鴿既途中,
就黎左呢個好似人地出面食afternoon tea既架🤣,
而架上面就分別有
📍(上層)蝦餃、燒賣
(下層)迷你叉燒包、蘿蔔絲酥餅、春卷同埋酥皮蛋撻

💬點心都係二人分量既⋯
蝦餃、燒賣就比較一般,無話特別好食,
但叉燒包、蘿蔔絲酥餅、春卷同埋酥皮蛋撻,
就真係好出色,好好食😋👍🏻

最後食飽飽之後會收返加一($11.4)同埋茶錢$15,
每人都係大概$130,我地都覺得好抵,
同埋呢間餐廳水準都好高🥰

整體上黎講,呢個下午茶真係好抵食,
性價比好高,而且都好夠飽,
環境都唔錯,員工服務態度都好滿意👍🏻,
下次要黎encore啊🙆🏻‍♀️!
2021-04-10
Type of Meal
Tea
2021-07-04 2196 views
今次又係網上見到做緊晚市套餐,有鮑魚、海參同花膠雞湯,剛好父親節就訂個套餐帶雙親去豪下。裝修不用再介紹入正題。🥣生磨杏汁銀肺花膠湯有杏汁香味,熱辣辣味道就淡淡地都有益。🥢花雕滑蛋蒸圍蝦球滑蛋蒸得非常嫩滑,入口帶啖啖花雕酒香,仲有隻基圍蝦好爽彈。👍🥢六頭鮑魚伴鵝掌炆得入味雖不是糖心,但中間有鮑味,鵝掌都非常腍有嚼勁。👍🥢中山王子鴿雪鴿關係有點乾身鞋口。🥢上湯浸時菜清新高纖維不算嫩但都可口。🥢黑松露炒飯飯底乾身香口,粒粒分明越食越想食。可惜太精緻了。🥢雪耳桃膠好滋潤啊!二款材料都好有膠質,非常滋潤。🥢生磨芝麻糕軟滑細膩。👍🙄不得了茶介 $114 包括左茗茶 $60 四位,前菜二小碟 $36,王子 XO 醬 $18網上購劵 $1592 現場補多$285,即平均每位 $470 日本藝人「福山雅治」都有曾經到訪。

裝修不用再介紹入正題。

🥣生磨杏汁銀肺花膠湯
有杏汁香味,熱辣辣味道就淡淡地都有益。

🥢花雕滑蛋蒸圍蝦球

🥢六頭鮑魚伴鵝掌
炆得入味雖不是糖心,但中間有鮑味,鵝掌都非常腍有嚼勁。👍

🥢中山王子鴿
雪鴿關係有點乾身鞋口。

🥢上湯浸時菜
清新高纖維不算嫩但都可口。
🥢黑松露炒飯
飯底乾身香口,粒粒分明越食越想食。
可惜太精緻了。

🥢雪耳桃膠
好滋潤啊!二款材料都好有膠質,非常滋潤。

🥢生磨芝麻糕軟滑細膩。👍

🙄不得了茶介 $114 包括左

日本藝人「福山雅治」都有曾經到訪。
2021-06-18
$470 (Dinner)
  • 王子炒飯
2021-05-27 2439 views
有親人告知有網站推出買一送一套票,以大約三百多元就能品嘗八道菜式,仲可以喺1881度食,感覺很超值所以就即刻買咗。購買過程好方便,只需要選擇用餐日嘅日期同時間,就可以唔使再打電話去預約,直接去到食就可以。餐廳侍應好有禮貌,唔會好急咁樣放低曬咁多樣嘢食,會見你差唔多食咗一道菜,先放得下一樣而菜式,份量都啱啱好夠飽,唔會因為價錢比較平而有所減少。而我最鍾意就係食佢嘅灌湯餃,因為湯非常清甜,而且亦都有灌湯餃入面嘅材料亦都好豐富,乳鴿亦都十分之熱辣辣同脆口,十分之推薦大家嚟食!
2021-05-26
$150 (Lunch)
2021-05-01 1719 views
在優惠網預訂了這間王子飯店想試一下這家菜式,可能只是團購下午茶餐($99/位),沒有驚喜,一般的王子鴿,像普通茶樓吃的乳鴿質素 (雖然都不錯了),還有一個點心拼盆,三文魚沙律。服務一般,室內裝修不是很漂亮(不知是否在裝修),坐位安排也看不到室外風景。可能平常吃晚餐會比較好吧,但這次食評只是一般。
乳鴿
$99 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2021-04-04 1470 views
一直知道呢間飯店既食物價錢唔平,知道網上做緊下午茶套餐優惠價,每位$99/8道菜中式下午茶,茶芥,加一現場俾現場環境坐得好舒服,就算2人一張大枱都不會安排搭枱坐,疫情下,呢個安排真係大加分👍首先上枱既係挪威煙三文魚沙律,生菜新鮮,煙三文魚一般,唔差之後每人半隻招牌王子鴿,乳鴿上枱時微溫,唔夠入味,偏瘦👎之後店員拎咗個兩層架過來,上層放咗個蒸籠裹面有王子蝦餃,公子燒賣,下層放咗天下第一包,蘿蔔絲酥餅,與別不同春卷(每人半條) 即焗酥皮蛋撻 , 食物上枱直到食完,半個鐘左右,食物質素一般,份量更加食唔飽,香片茶唔錯,幾好飲咁既價錢,咁既環境,坐係度飲下茶,傾下偈都唔錯。
首先上枱既係挪威煙三文魚沙律,生菜新鮮,煙三文魚一般,唔差
之後每人半隻招牌王子鴿,乳鴿上枱時微溫,唔夠入味,偏瘦👎
咁既價錢,咁既環境,坐係度飲下茶,傾下偈都唔錯。
2021-03-16 1383 views
1881 王子喎,1881 王子喎,下午茶優惠 $99/1人 ,八道菜,痴線嫁!1881 王子喎!1881 王子喎 !1881 王子喎!當買個位睇景都抵啦,入去影下相都抵啦!咁平,疫症過後一家做唔返,呢排得閒真係要去食多次!8樣野,最鍾意就係乳鴿, 紅燒乳鴿,好好食,好好食,好好食 !其他都不過不失, 四人限聚,四個朋友坐埋一齊,剛剛好!真係好過份,又要repeat 1881 王子喎,1881 王子喎,1881 王子喎 !$99

1881 王子喎!1881 王子喎 !1881 王子喎!

當買個位睇景都抵啦,入去影下相都抵啦!

咁平,疫症過後一家做唔返,呢排得閒真係要去食多次!

其他都不過不失, 四人限聚,四個朋友坐埋一齊,剛剛好!

2021-03-11 1165 views
朋友見到app有$99位點心下午茶, 平時呢間要$50幾蚊碟, $99太吸引,一定要試下餐廳係1881, 地段已high class, 入去見裝修同佈置都好高貴,好彩冇著得太街坊,失禮死人好快上左沙律同乳鴿,沙律酸酸好開胃,菜又好新鮮,乳鴿唔係好多肉但係皮好脆, 骨都入晒味,正!之後上tea set架,中式點心甘上真係第一次見,好特別,款式又有多! 其實中式點心賣相可能冇西式甘精緻,但係講岩口味,一d都唔輸蝕,而且咸點較多,唔似西式下午茶大半都係甜品,like

2021-02-01 4710 views
網購了一份「二人下午茶點心套餐」只係$98 位,都幾抵食。發生一小插曲,激死我!店員吾識用app 將我的QR code 做login 仲叫我自己做,我同佢講「我已經付款,系黎食嘢吾系幫你解決問題」之後攪左一輪都吾成功,但最後都可以入座。茶錢加一(另付)$55煙三文魚沙律雖然沙律同點心好似唔系好夾,但味道都幾好,酸酸地醬汁配沙律菜和咸香三文魚,不錯的。「燒乳鴿」每人半隻乳鴿皮十分香脆,肉香細嫩,肉汁豐富,有水準。「天下第一包」乃叉燒餐包甜餐包皮超薄包著豐富嘅叉燒餡,叉燒醬不會過甜,味道ok , 不過吾系勁好味。正常嘅有「蝦餃、燒賣」不過「蝦餃」皮真係太厚太靭、大蝦都好爽甜嘅。「蘿蔔絲酥餠」反而超好味,又香又酥;蘿蔔又甜,基本上的白蘿蔔絲還加上紅蘿蔔𢇁,餡料豐富,有水準,「春卷」是全素,反而冇一般嘅咁肥膩,而且一啲都唔油,不錯,最後甜品「酥皮蛋撻」拎上手都冇乜油,酥皮又輕又薄,層次分明,蛋香突出,甜度適中。
網購了一份「二人下午茶點心套餐」

只係$98 位,都幾抵食。

發生一小插曲,激死我!
店員吾識用app 將我的QR code 做login
之後攪左一輪都吾成功,但最後都可以入座。

茶錢加一(另付)$55

煙三文魚沙律

「燒乳鴿」每人半隻

乳鴿皮十分香脆,肉香細嫩,肉汁豐富,有水準。

「天下第一包」乃叉燒餐包

正常嘅有「蝦餃、燒賣」

不過「蝦餃」皮真係太厚太靭、大蝦都好爽甜嘅。

「春卷」是全素,反而冇一般嘅咁肥膩,
而且一啲都唔油,不錯,

最後甜品「酥皮蛋撻」

2021-01-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Group-buy
2021-01-04 1470 views
不過不失的點心大時大節諗住食好啲,去咗1881間王子飯店試吓,本來想食晚餐,點知無晚市,所以改為飲茶食點心。打電話訂座時,差啲以為打咗落茶餐廳,粗聲粗氣的,我估是做了很久的前輩,禮貌是有的,但聽電話個陣嚇一嚇。去到1881有專屬𨋢上王子飯店,餐廳環境...嗯...不知怎形容,就是不太舒服,可能我期望是空間比較大的飯店,與預期有落差。我們被安排坐門口位置,那是最後一張,寒風刺骨的風吹進來,只怪我訂座時沒特別要求較好的位置。我們在點心紙上點了數款點心。中山王子鴿 $78 隻偏貴,皮脆肉嫩,但瘦了一點,沒什麼肉魚翅灌湯餃 $78比較細碗,味精正常,不是非常鮮的那種王子蝦餃 $52鮮蝦大而爽,鮮味十足,粒粒飽滿松茸湯鮮竹卷 $48又是期望過高,湯沒有預期中吸引,鮮竹卷反而幾好味鮮竹牛肉球 $38牛肉球好嫩滑,不錯天下第一包 $48這件平凡外表有意外驚喜,麵包非常極之鬆軟,入口幾乎感覺不到包的存在,內涵是西班牙黑毛豬叉,香濃滋味,一件不夠喉,應該一個人可以吃三個😍星洲炒米粉 $128驚份量不夠,叫個包肚的。賣相真的很似茶餐廳,但味道不錯,香口野味,下次可再吃。兩個人食左 六百幾蚊,偏貴剩前菜同茶
不過不失的點心

我們在點心紙上點了數款點心。

中山王子鴿 $78 隻
偏貴,皮脆肉嫩,但瘦了一點,沒什麼肉

魚翅灌湯餃 $78
比較細碗,味精正常,不是非常鮮的那種

王子蝦餃 $52
鮮蝦大而爽,鮮味十足,粒粒飽滿

松茸湯鮮竹卷 $48
又是期望過高,湯沒有預期中吸引,鮮竹卷反而幾好味

鮮竹牛肉球 $38
牛肉球好嫩滑,不錯

天下第一包 $48

星洲炒米粉 $128

兩個人食左 六百幾蚊,偏貴
剩前菜同茶都收了$80左右

點心質素不過不失
有些有驚喜,未試過可以一試
畢竟每個人口味不同🥰

食物 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟

王子飯店京川滬廚房 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道2A號1881 2樓209號舖

2020-11-07 1424 views
又到11月大閘蟹嘅季節!前幾年都好痴線咁不斷食蟹,一次食5-6隻都可以,而家年紀大咗,要節制下,盡量揀下,唔好乜都食!之前係Element食過王子飯店,啲餸都幾好食,所以嚟試下個大閘蟹set.佢個set有分一隻蟹/ 兩隻,其實無分別,只係睇你想食幾多隻.一嚟食咗個小籠包先~ 都ok.然後係主角大閘蟹,比想像中細隻,可能我又用咗出街買個諗法放咗係出面食,當然本身無講明幾大,不過我會想食大隻啲同多啲膏,呢隻~都ok la... 淺嚐!.之後有個湯,無影lu~~ 都ok ge. 花𣄃參味濃,感覺健康.乳鴿~ ok laaa..我中意個菜,個汁!好食!!.個飯係上面個汁,加咗好多分!!!!!.Overall係啲餸好食過隻蟹~ 我食個晚咁啱唔多人,靜靜地傾下計都幾舒服
一嚟食咗個小籠包先~ 都ok

乳鴿~ ok laaa

我中意個菜,個汁!好食!!

個飯係上面個汁,加咗好多分!!!!!

Overall係啲餸好食過隻蟹
~ 我食個晚咁啱唔多人,靜靜地傾下計都幾舒服

2020-07-04 2074 views
之前同朋友嚟過王子飯店京川滬廚房,覺得不錯,環境清靜,食物質素也好。於是數月後同家人到訪,結果令我們有點失望。我們點了蒜片牛柳粒$68、松露炒什菌$68、山珍餃$36、鮮蝦菜餃$36、脆炸長春卷$35、砂鍋鮑魚汁海皇飯$168。附上前菜開胃芭樂,還算是平時水準。最差是蒜片牛柳粒,蒜片是冧,牛柳也是冧,但明顯是梳打粉的成效,無牛肉味!其他菜式一般般,只係合格水平!😕

松露炒什菌
鮮蝦菜餃
山珍餃
蒜片牛柳粒
砂碢鮑魚汁海皇飯
脆炸長春卷
2020-06-27
$120 (Lunch)
鮮蝦菜餃
2020-05-15 2048 views
趁週末想出外走走,並第一次食1881裡面的王子飯店。可能來得早,幾乎包場,之後陸續來了一兩桌人。叫左下面幾樣野食:天下第一包—>外表焗得好靚,內包黑毛豬叉燒,好味魚翅灌湯餃—>湯甜,飲完之後好舒服松露炒什菌—>好香黑松露的味道,有三款菇,好足料芝士蝦長春卷—>攤左一陣先食,都仲係脆脆的,內裏有芝士和沙律醬,所以甜甜鹹鹹的王子擔擔麵—>由於本人怕辣,所以叫廚師把醬料和麵分開上,一開始端上來的時候,感覺有點跟外面不太一樣,但之後我混了一點醬料和麵吃,又好好味wor,咁我就不深究啦,哈哈公主燒賣—>正常味道其實仲有即焗酥皮蛋撻都好鬆軟蛋滑,但是忘了拍照

叫左下面幾樣野食:
天下第一包—>外表焗得好靚,內包黑毛豬叉燒,好味

魚翅灌湯餃—>湯甜,飲完之後好舒服

松露炒什菌—>好香黑松露的味道,有三款菇,好足料

公主燒賣—>正常味道

其實仲有即焗酥皮蛋撻都好鬆軟蛋滑,但是忘了拍照
2020-05-02
$230 (Lunch)
唔掂! 呢個時勢諗住出去食吓飯,都消費吓,點知一肚氣,激到我要第一次寫食評。一向食嘢要求唔算太高,正正常常都就可以。但今次真係嬲到唔出聲都唔得。食咗唔係好多嘢,有一碟紅燒野菌竹笙豆腐。之後睇返餐牌,呢碟紅燒野箘竹笙豆腐$128。可能晌呢啲餐廳算下價菜。聽呢個菜名唔知大家有咩期望。碟菜放低嘅時候都冇咩特別,賣相正常,但係到分菜時候發現...全碟有兩件竹笙咁"多"(張相係已經拎走兩舊豆腐)。唔係兩條,係兩件,一件有一節(唔係一隻)手指公咁大。問待應佢話問過廚房係正常。失望! 如果大家要去就問清楚份量先好叫餸。
失望!
如果大家要去就問清楚份量先好叫餸。

紅燒野箘兩粒竹笙豆腐
  • 垃圾紅燒野箘冇竹笙豆腐