2022-06-24 2121 views
今日拎開啲嘢俾朋友,去咗大坑。平時都知道呢度出名多嘢食,今日路過專登睇吓有咩好嘢食,可以帶返屋企lunch 自私食。見到呢間珍姐廚房,有好多唔同食物,早餐、甜品、晚飯、小吃樣樣齊。太熱天時冇乜胃口,所以我叫咗一下外賣手撕雞🤪唸返屋企煲個飯,就搞掂一餐。🤣🤣砂礓麻油味好香,一打開個外賣盒就香味湧出來。雞肉嫩滑可口啖啖肉,涼拌菜式認真醒神開胃,食到舔舔嘴😋。加餸菜式認真一流👍下次可以試埋其他菜式,真心推介👍👍👍

砂礓麻油味好香
,一打開個外賣盒就香味湧出來
2022-06-24 1240 views
今朝同表妹去銅鑼灣食完早餐,周圍行下,沿路經過大坑見到間小店叫珍姐廚房,表妹話佢出名冇味精同所有食物都是自家製的👍👍,小店裝修乾淨企理,店員十分有禮貌🥰🥰耐心地介紹是日精選,最後我哋買咗盒手撕雞返屋企,手撕雞份量大約半隻左右,雞肉望落去非常嫩滑,加上配料芝麻帶有香味賣相又吸引,調味料配麻辣油加芫荽,令到酸辣更有層次感,尤其在這悶悶熱熱的日子感覺份外清新,肉質爽滑彈牙,送飯一流😋😋😋😋😋😋
手撕雞
手撕雞
放假去咗大坑食下午茶,行左成日街好攰,夜晚唔想煮飯,臨走之前係珍姐廚房買埋外賣返屋企~油鴨脾飯呢幾日又涼左啲,特別想食臘味~味道濃香唔會過於油膩,伴飯食一流。清蒸馬友原條魚上,肉質細緻,好有魚味~佈滿薑葱蓉夠哂惹味~另外買左幾個糖水同屋企人SHARE椰汁紫米芒果露芒果香甜,紫米軟糯好飽肚。椰汁紫米露好香椰汁味,紫米露有咬口。生磨杏仁蛋白露杏味濃,氣味清香,好滋潤,加入蛋白,特別滑嫩。芝麻糊潤燥滋補,岩哂而家天氣食。
放假去咗大坑食下午茶,
行左成日街好攰,夜晚唔想煮飯,
臨走之前係珍姐廚房買埋外賣返屋企~

油鴨脾飯
呢幾日又涼左啲,
特別想食臘味~
味道濃香唔會過於油膩,
伴飯食一流。

清蒸馬友
原條魚上,肉質細緻,好有魚味~
佈滿薑葱蓉夠哂惹味~

另外買左幾個糖水同屋企人SHARE

椰汁紫米芒果露
芒果香甜,紫米軟糯好飽肚。

椰汁紫米露
好香椰汁味,紫米露有咬口。

生磨杏仁蛋白露
杏味濃,氣味清香,好滋潤,
加入蛋白,特別滑嫩。

芝麻糊
潤燥滋補,岩哂而家天氣食。

2022-04-08
Type of Meal
Dinner
2022-04-04 780 views
位於大坑的一家中式小廚,這一帶的小店面積都不大,只有幾枱座位。晚餐時分都是外賣的客人。餐廳是以中式小炒、蒸魚、炒菜、碟頭飯等家庭菜為主,還有供應各式的甜品,選擇蠻多而且款式都是偏健康的餸菜,不會很油膩的。小菜:麻辣手撕雞(半隻)手撕雞份量半隻,肉絲多條,墊底的有很多雞骨及雞皮。雞絲混合了辣椒醬油、調味香料,上面灑上芫茜、芝麻,味道香辣帶油香。小菜:老少平安 豆腐、雞蛋、鯪魚肉混合再蒸成的肉餅,食材都是營養豐富,老少咸宜的一款菜式,灑上一些蔥花,淋上麻油,香味頓時提升,很下飯。飯類:揚州炒飯這個炒飯不油膩,不會太濃味,調味適中;飯粒粒分明,有午餐肉粒、叉燒粒、蔥花、蛋絲。甜品:涼粉芋圓  甜品質素也相當不俗,很足料。材料有涼粉、紅豆、芋圓、地瓜圓。芋圓及地瓜圓很軟糯、煙韌,粒粒都很大顆。糖水還加入椰奶,甜度剛好。
晚餐時分都是外賣的客人。
小菜:麻辣手撕雞(半隻)

手撕雞份量半隻,肉絲多條,墊底的有很多雞骨及雞皮。
小菜:老少平安

豆腐、雞蛋、鯪魚肉混合再蒸成的肉餅,
食材都是營養豐富,老少咸宜的一款菜式,
灑上一些蔥花,淋上麻油,香味頓時提升,很下飯。
飯類:揚州炒飯

這個炒飯不油膩,不會太濃味,調味適中;
飯粒粒分明,有午餐肉粒、叉燒粒、蔥花、蛋絲。
甜品:涼粉芋圓

甜品質素也相當不俗,很足料。
糖水還加入椰奶,甜度剛好。
2022-03-30 619 views
家母的手勢一向都是清淡健康,而這家大坑小店竟然令小編有同樣的感覺,令人感動🥲老闆娘很友善,為我們介紹小菜菜式,又解釋小油的茄子會比較爽,很是貼心鹽焗雞 半隻 $110比想像多肉,肉質鮮嫩,而且肥美!芝麻曬滿肉,令雞肉充滿油香,也不會像坊間的過鹹,清清淡淡很不錯!肉碎茄子 少油 $80要求加少些油,茄子🍆爽脆,加上肉碎非常惹味,但又不會過膩過鹹,很家庭風涼粉芋圓 $42簡單的煙韌三色芋圓,色彩繽紛,加上軟滑的涼粉口感很多層次!椰汁紫米芒果露 $47芒果🥭份量超多!應該有兩個了吧?好像不用錢一樣放滿整個碗,紫米軟稔不太鞋口,入口非常清甜也無渣,有夠特別!

鹽焗雞 半隻 $110

肉碎茄子 少油 $80

涼粉芋圓 $42
簡單的煙韌三色芋圓,色彩繽紛,加上軟滑的涼粉口感很多層次!

椰汁紫米芒果露 $47
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
2022-03-25 248 views
今晚唔想煮飯,去咗珍姐廚房叫外賣,位於大坑嘅珍姐廚房,主打家常餸菜,啱曬一家胃口👍👍外賣等得唔算耐,珍姐都好nice。💗清蒸馬友$100 馬友肉質嫩滑,蒸得啱啱好,蒸魚豉油甜甜地,配薑蔥好食,健康菜式👍💗手撕雞半隻$110 雞絲撈埋調味料如芝麻,芫茜,十分香口, 雞肉嫩滑,啖啖肉, 食得盡情。💗鹹蛋肉餅飯$52 屋企人最愛菜式,大讚好食。💗腐竹糖水加蛋 $33美味又潤喉✔️✔️☕跟餐飲品叫咗熱檸檬茶同熱阿華田,呢間啲阿華田沖得濃郁好飲。(外賣每樣食物加2元)

外賣等得唔算耐,珍姐都好nice。

💗清蒸馬友$100

💗手撕雞半隻$110

💗鹹蛋肉餅飯$52

屋企人最愛菜式,大讚好食。

💗腐竹糖水加蛋 $33

美味又潤喉✔️✔️

(外賣每樣食物加2元)

2022-03-23 733 views
很早前,已從朋友口中得知這一家「珍姐廚房」,賣無味精的家庭菜,甚受街坊歡迎,所以,趁着過來港島區工作, 就順道買點小菜套餐回家作晚飯。鋪前貼滿了食物照,踏進店內,地方不大,目測大概16、17個座位,但裝修骨子,光潔整齊。由於仍是禁晚市堂食,所以,裡面沒多客人,有也是在外等外賣的。食物方面,主要都是以家庭小菜為主,有魚丶有肉、有菜,晚市的小菜套餐,包了白飯及飲品,亦有碟頭飯,原來,還有糖水供應! 選了兩款小菜,再加上糖水,整整一大袋,回家可以大快朵頤。 先試試「鯪魚肉炒芥蘭」($88 ),份量很足秤,而鯪魚肉很鮮甜,肉質爽彈,芥蘭剛賣完,唯有改選了小棠菜,亦炒得香口,感覺確實很家常。另一道小菜揀了「栗子排骨」($80 ),有魚有肉嘛,排骨炆得鬆化,雖然此刻栗子應該不是當造季節,但栗子吃來十分粉甜,兩者配搭得宜,那些醬汁拌飯也很棒!餐飲就只是簡簡單單的熱檸茶及熱奶茶,本來都不抱甚麼期望,估不到又有點水準。見店家都有供應甜品,不假外求,就試了一客「涼粉芋圓」($42 ),實在非常足料,兩個人共享就絕對足夠。芋圓、地瓜圓都做得出色,極具咬口,配涼粉真是頗為搭配,還添加了紅豆、椰奶,食味更豐富,
!
選了兩款小菜,再加上糖水,整整一大袋,回家可以大快朵頤。
,感覺確實很家常。
鯪魚肉炒小棠菜
鯪魚肉炒小棠菜
熱檸茶及熱奶茶
,這真是絕佳的飯後甜品
涼粉芋圓
多謝友人的推介,吃了一頓既有家庭風,又健康的晚餐,還同場加映了甜品,有個完美作結。
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$115 (Dinner)
2022-03-15 165 views
大坑嘅珍姐廚房好受街坊及附近做嘢嘅人歡迎,一到午市時間,就會好full。呢度嘅味道好住家feel,充滿屋企溫暖。午市套餐60幾蚊有交易,朋友叫咗個🍍菠蘿生炒排骨飯,排骨肥肥哋好美味。醬汁酸酸甜甜開胃,好餸飯。呢度最特別嘅係有得叫🐟蒸鮮魚,我當然要試下啦,蒸咗條馬友,大大條薑蔥蒸,魚肉又嫩又滑,肥美多汁。🥬蒜蓉炒豆苗都好正,鑊氣夠,豆苗嫩滑又健康。🍨🍧最後食返個甜品, lunch time都2食到甜品好開心。涼粉芋圓清涼消暑,啱曬近日轉暖嘅天氣。👏👍呢度食飯好啱口味,會再繼續嚟幫襯。

呢度嘅味道好住家feel,充滿屋企溫暖。

🥬蒜蓉炒豆苗都好正,鑊氣夠,豆苗嫩滑又健康。

👏👍呢度食飯好啱口味,會再繼續嚟幫襯。

2022-03-15
疫情期間喺港島糧食採購完畢,就順便搵間茶餐廳唔飽個肚。位於大坑施弼街嘅珍姐廚房(私房菜)中午時段有價錢$60蚊內嘅餐,例如通菜炒牛肉飯、生炒骨飯等等,但我就當日揀咗食新鮮魚,因為佢哋製作鮮魚實在冇得彈,仲上過報紙㗎 !紅豆芋圓涼粉$42 呢個都係必點,老闆娘親手自家製芋圓涼粉,同出面甜品店充滿雪味嘅唔同,飯後來一碗充滿家庭味道嘅甜品,真係充滿幸福感。總括而言,午餐選擇有限但價錢較經濟,而晚餐則多為私房菜,只要你講得出,小店都會用心製作。好多人夜晚都放工之後嚟呢度買餸返屋企食㗎,可惜而家冇咗晚市糖食,希望疫情盡快過去,可以再次光臨晚市嘅私房菜啦😋😋😋

2022-03-12 108 views
梅菜肉餅飯 52珍姐話梅菜都係自己整,食得出係同出面好唔同,因為無出面咁咸,食落仲有少少甜。出奇地同肉餅好夾。飯香仲,少硬,係我中意既麻辣手撕雞飯 58 少少辣麻辣超香!雞幾滑,叫左超少辣珍姐都控制到。食香味都可以送好多飯!節瓜炆釀豆卜 88份量勁夠,瓜新鮮好甜!豆卜釀左令魚肉,為到菜增添左鹹味。送飯一流!涼粉芋丸芋丸都係珍姐自己整,好彈牙QQ!成碗都好好食好味椰汁紫米芒果路 47好大碗呀,芒果又甜,椰汁比例幾好
梅菜肉餅飯 52

麻辣手撕雞飯 58 少少辣

節瓜炆釀豆卜 88

涼粉芋丸
芋丸都係珍姐自己整,好彈牙QQ!成碗都好好食好味

椰汁紫米芒果路 47
好大碗呀,芒果又甜,椰汁比例幾好
2022-03-09
$70 (Lunch)
👉這段時間🈶️很多食肆也暫停營業,難得珍姐也維持有限度服務‼️.👆所🈶️小菜包含白飯🍚、飲品☕️(凍飲🥤+$3)📌肉碎茄子 $80 ~ 非常大盤,差不多盛🈵️整個外賣盒😳。不只茄子🍆多,肉碎也不少。一家大小也🈴️適的下飯菜🥳📌菠蘿生炒骨 $88 ~ 外賣回家也脆口的生炒骨,骨肉稱均,少肥肉排夠甘香。酸汁味濃,非常開胃,做🉐️不錯🤤📌香煎蓮藕餅 $88 ~ 一客8⃣️件蓮藕餅,脆邊厚厚的夠份量,件件金黃色,蓮藕顆粒有咬口,🈵️足✅📌椰汁紫米露 $30 ~ 一大碗濃稠紫米超足料,加入香濃椰漿,整體又不太甜,讚👍👉這裏還有多款糖水供應,可以一條龍點餐,不用飯後四處張羅甜品,著實方便‼️
👆所🈶️小菜包含白飯🍚、飲品☕️(凍飲🥤+$3)

📌椰汁紫米露

2022-03-05
TakeAway
$100 (Dinner)
📌椰汁紫米露
1. 豉汁蒸馬友 $100冬天馬友當造 見到即刻整返條🤤 蒸到岩岩離肉 魚皮下充滿肥美魚脂 食落肉質細嫩 非常有魚油香 且味道相當鮮美 配合惹味自製醬汁 食到停唔到‼️🤣2. 老少平安 $88豆腐溝埋鯪魚肉 配埋小量豬肉及蔥花 拌勻再加少少頭抽 蒸製出嚟食落口感鬆化 軟硬適中 有淡淡鯪魚鮮香 撈飯食一流✌🏻🍚3. 蝦醬豬腩片飯 $45必食😍 蒸出嚟豬肉帶有蝦醬的鹹香 勁惹味 😛 半肥玻璃豬肉入口爽口彈牙 每層肥瘦適中 入口唔覺肥膩 入晒惹味醬汁味道 真係無敵🤩🤩 重口味人士一定要試4. 北菇臘腸雞飯 $45天時轉凍 係時候食臘腸😉 冬菇份量好多 每一啖飯都食到好香菇味 菇🍄控最愛😆 雞肉質感軟嫩 味道較清淡 夾埋蒸到淋晒嘅臘腸就岩晒~
1. 豉汁蒸馬友 $100

2. 老少平安 $88

3. 蝦醬豬腩片飯 $45

4. 北菇臘腸雞飯 $45

今日過開天后圖書館,睇睇下書又到天黑,又係買外賣返屋企食嘅時候了~ 經過浣紗街嗰邊,見到呢一間珍姐廚房,見到人等緊外賣,望一望餐牌,以家庭小菜為主,有魚丶有雞亦有碟頭飯,仲有糖水添!今日就試咗香煎蓮藕餅同埋菠蘿生炒骨,等咗一陣就拎返屋企啦~兩碟小菜都熱辣辣,菠蘿生炒骨 夠晒多菠蘿🍍,同埋青椒🫑丶黃椒丶紅椒 顏色鮮艷,令人食慾大增 味道唔會過酸,調味啱啱好,配上爽脆生炒骨食,勁好送飯!另外香煎蓮藕餅有八大塊,蓮藕味道十足,彈牙又好吃😋呢間店舖俾人家庭小店嘅感覺,足料好食,下次試吓啲糖水先🤩

今日就試咗香煎蓮藕餅同埋菠蘿生炒骨,等咗一陣就拎返屋企啦~

味道唔會過酸,調味啱啱好,配上爽脆生炒骨食,勁好送飯!

另外香煎蓮藕餅有八大塊,蓮藕味道十足,彈牙又好吃😋

呢間店舖俾人家庭小店嘅感覺,足料好食,下次試吓啲糖水先🤩
2022-02-13 105 views
同2位朋友一起去大坑走一走~ 喜歡這個地區濃厚的懷舊氣息~ 走著走著看到有中式小菜店珍姐廚房,我們點了家鄉釀豆腐,涼瓜牛肉飯,豉汁蒸雞翼飯,炸雲吞和手撕雞飯還有蒜香炒豆苗~ 家鄉釀豆腐,豆腐好香滑,個汁好好味,魚肉都好香口,送飯一流!涼瓜牛肉飯好有鑊氣,涼瓜唔會好苦~亦都唔會煮到好淋,保留口感,牛肉都好新鮮香口,鑊氣夠真係好好味!誠意推介!手撕雞飯~ 雞同飯係分開上,個雞上既時候仲係熱辣辣,好好味😋少少辣真係非常之滋味!我地叫左蒜香炒豆苗同飯一齊食~ 豆苗真係超大碟,好夠菜食,炒得香口健康又抵食!見到蒸飯有幾款忍唔住叫左我最中意既雞翼飯,豉汁蒸雞翼飯真係經典咁好味!飯經過蒸肉入晒d味落飯到,加少少豉油一齊食真係飯香口,肉嫩滑!小食我哋叫咗炸雲吞,雲吞炸得非常香口,不能不讚既係皮炸得好薄好脆!好香脆口感一流!小店由珍姐一人主理~ 上菜速度也非常快,這間小店食品完全沒有味精,食完唔會口渴!
同2位朋友一起去大坑走一走~ 喜歡這個地區濃厚的懷舊氣息~

小店由珍姐一人主理~
上菜速度也非常快,這間小店食品完全沒有味精,食完唔會口渴!
2022-02-13 85 views
同朋友係大坑幫襯呢間珍姐廚房,好溫馨小店。入去睇左menu , 叫左幾個家常小菜,即叫即做好新鮮,都吾使等一個鐘就有了。叫左兩個蒸飯,一個油鴨髀飯,油鴨髀好甘香,原隻上,好足料,好香噴噴!另一個叫左土尤肉餅飯,無味精,土尤肉餅好好送飯。另外叫左條清蒸馬友,好清甜,肉質好嫩,即叫即剁,好新鮮,朋友贊不絕口!最後叫左碟蒜蓉炒油麥菜,好清甜,一樣係少油少鹽,好健康!呢間家庭式經營的小餐廳,價錢實惠,溫馨又好味,仲食出家媽媽煮飯的感覺,下次再嚟😊
最後叫左碟蒜蓉炒油麥菜,好清甜,一樣係少油少鹽,好健康!