Restaurant: 生記滷味
Info:

2011-11-16 259 views
幾年前真係好好好好食 ﹗滷水香濃,雞鴨鵝都非常新鮮嫩口 ﹗又有好多特別食材,例如滷蛋、豬面珠登、鵝肝、大腸、豬腳,等等。但近年質量同味道都一年比一年差,一年比一年口喝 ﹗雖然牆上面貼左不少跟明星合照,但都係多年前既事啦 ~豬骨瘦肉合掌瓜例湯,雖然話係例湯啫,但唔係例牌唔熱掛 ﹗湯梗係熱到出煙先好味架啦,依家凍到起晒油,而且飲落似飲水,無咩味。滷水鵝鹽焗雞飯,可以揀滷水鴨,價錢平幾蚊,但係鵝肉比鴨肉嫩。一見到個賣相嚇死人,亂七八糟求其掉晒係飯面就算數,我見依家又唔係好忙,都無咩食客 ﹗HKD33 碟飯,斬個鵝背脊比我食?﹗得嗰幾啖肉,隻雞翼啲肉仲多過佢呀,有無離譜啲呀,鵝背骨併雞翼飯?﹗伴碟既疑似豆腐乾物體兩小片又硬又實,咬左啖,就放埋一邊。無咩肉食,好唔高興,今次變相係豉油撈飯,無咩可以講,食完好頸渴囉。

豬骨瘦肉合掌瓜例湯
滷水鵝鹽焗雞飯
2011-09-05
$33 (Lunch)
2011-11-02 123 views
今次要來這間生記, 是罕有地由老媽提議的, 我們當然奉陪到底.適逢午飯時間, 店內坐滿客人, 當中大多數都是"麻甩", 能夠吸引他們來吃, 不用說這店的碟頭飯份量肯定夠多! 侍應全是上了年紀的阿伯, 當日連老闆也在場, 忙著下單和打點現場. 觀察過隔鄰食客的碟頭飯後, 點了滷水鵝片飯 ($33), 滷水豆腐($2) 和鵝腸($15)一碟.飯未送上, 卻先來每人一碗大例湯. 當日的是涼瓜黃豆鹹菜湯, 很潮州風味的一道. 雖然材料是有涼瓜, 但湯的味道一點也不苦, 反而帶有陣陣鹹酸菜的味道. 雖然它的味道較淡, 但比起平時的常見的花生雞腳湯有特色.滷水鵝片飯和滷水豆腐是一同上. 豆腐外皮色深, 內裡卻保持雪白. 吃下去時, 卻發覺只有外皮有滷水的味道, 但內裡卻一點也不入味, 口感較硬而且粗嚡, 與"阿鴻小吃"的入味滷水豆腐, 用的是幼滑的布包豆腐,不可同日而語. 滷水鵝片飯份量十足, 一碟有六片鵝片, 配菜用了鹹酸菜. 鹹酸菜的鹹味不重, 反而帶著甜味, 和點點的辣味, 味道酸酸甜甜的而且很爽口, 令人吃後胃口大增! 鵝片是薄切上, 連著少許的皮和脂肪, 看起來很不錯. 鵝片的滷

滷水鵝片飯份量十足, 一碟有六片鵝片, 配菜用了鹹酸菜. 鹹酸菜的鹹味不重, 反而帶著甜味, 和點點的辣味, 味道酸酸甜甜的而且很爽口, 令人吃後胃口大增! 鵝片是薄切上, 連著少許的皮和脂肪, 看起來很不錯. 鵝片的滷水味不重, 尚算入味, 鵝片不肥又不韌, 帶點鵝肉香味, 不俗.
鵝腸的份量也不可小看. 鵝腸內的肥膏全被去掉, 只剩下腸衣, 滷過之後入口爽脆, 很適合用作下酒菜.

堂食的生意不俗之外, 邊吃邊看到原來這間店的外賣生意也相當好, 人流不絕, 幾乎任何時候都是要排隊等候買滷味! 如果用"阿鴻小吃"和這間店子的水準相比, 當然是"阿鴻"取勝; 但單以街坊小店的水平來說, 這裡當然是合格有餘, 而且品質很不錯, 價錢也屬超值. 難怪是區內最出名的滷味.

2011-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Lunch)
  • 鵝片
  • 鵝腸
2011-07-04 80 views
每次去經過生記, 都備她那排得井井有條的老水鵝吸引著, 今天專程由家向生記出發, 一踏入了生記, 我們都未諗到食咩, 已有位人兄即送上兩大湯碗列湯, 我再看牆上的菜單, 哦......完來碟頭飯送列湯, 我心諗如我二個人只order 一碟飯, 咁吳知佢是否會拎返走一碗湯, 還是另行收費呢???最後我們都order 左二碟飯, 一碟什錦飯, 另一碟是鵝飯, 講真個句, 二碟飯送到來賣相已經吳掂, 守先講下碟鵝飯, 斬得好碎, 沒有滷水味, d 鵝肉冻冰冰但都算滑吳鞋, 講到d 飯, 就吳熱, 只是微暖, , 而另外個碟什錦飯, 有豬頭肉, 雞腎, 紅腸, 豬頭肉,豆付, 但都是一樣, 沒有滷水味, 也是冻冰冰........二碟飯真係好似冷飯菜汁咁, 全完吳掂.
2011-07-03
$30 (Lunch)
(Non-member)
2011-06-23 69 views
生記開左好多年,我都幫襯左佢好多年...佢o的水準可以話無變過....我地成家都好鍾意食潮洲野,媽咪又懶煮野食,所以一個禮拜都幫襯生記最少買一次...佢o的鵝片真係好好味呀。=]仲有鴨舌同豬大腸都係"我的最愛"佢o的豬大腸好乾淨,o的斬斬斬師傅仲因幫我地刮走豬大腸o的油。食既時候點o的醋,就一o的都唔肥淋淋啦。
生記開左好多年,我都幫襯左佢好多年...
佢o的水準可以話無變過....

我地成家都好鍾意食潮洲野,
媽咪又懶煮野食,
所以一個禮拜都幫襯生記最少買一次...
佢o的鵝片真係好好味呀。=]

仲有鴨舌同豬大腸都係"我的最愛"
佢o的豬大腸好乾淨,
o的斬斬斬師傅仲因幫我地刮走豬大腸o的油。
食既時候點o的醋,就一o的都唔肥淋淋啦。

2011-06-20
TakeAway
$30 (Dinner)
2011-05-12 156 views
堂食附送湯一碗,我估計應該是老火湯,入口清甜有排骨又有黃瓜、紅蘿蔔、蜜棗等滷水鴨滷水鴨肉不會很腍,但入口夠味加滷汁視乎個人口味,因為會稍為過火(略咸)醋汁反而可以減淡咸味這裡的滷水鴨是我最愛吃的滷鴨腎豆腐豬頸肉 滷鴨腎$10/件切片仍覺煮老了,肉質稍為韌過了頭豆腐$5/3件最愛滷豆腐,潮州風味十足滷豬頸肉按重量計算,一塊大約$8-10切片後感覺份量也不少,配飯最適宜不過我個人口味,就不再點滷水汁,因為豬頸肉已夠入味了滷鴨腎豆腐鵝干鵝干稍為失色,或者是預期的關係,所以與想像有段差別其他則仍保持水準鵝腸豬頸肉豆腐鵝腸一分大約$15,如我每次買多款回家食便已足夠3-4人齊齊食若不怕高膽固醇,吃鵝腸會忘我地吃不停因為入口很爽脆
滷水汁,醋
堂食附送湯一碗,我估計應該是老火湯,入口清甜
有排骨又有黃瓜、紅蘿蔔、蜜棗等

滷水鴨
滷水鴨肉不會很腍,但入口夠味
加滷汁視乎個人口味,因為會稍為過火(略咸)
醋汁反而可以減淡咸味
這裡的滷水鴨是我最愛吃的
滷鴨腎$10/件
切片仍覺煮老了,肉質稍為韌過了頭

豆腐$5/3件
最愛滷豆腐,潮州風味十足

滷豬頸肉
按重量計算,一塊大約$8-10
切片後感覺份量也不少,配飯最適宜不過
我個人口味,就不再點滷水汁,因為豬頸肉已夠入味了
滷鴨腎豆腐鵝干
鵝干稍為失色,或者是預期的關係,所以與想像有段差別
其他則仍保持水準
鵝腸一分大約$15,如我每次買多款回家食
便已足夠3-4人齊齊食
若不怕高膽固醇,吃鵝腸會忘我地吃不停
因為入口很爽脆

2011-02-22
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
滷水汁,醋
2010-10-18 93 views
由於11號係紅磡做野做剩少少野既關係, 於是就要放工返去執番好去先得~做完都6點幾, 醒起要食自己BOR, 於是就打心一橫, 今晚係紅磡執D好野返屋企食啦~.唸起好耐都冇食過滷味, 就去紅磡滷味一哥~生記!!, 去買個外賣返屋企都好~!去到, 好彩我黎叫外賣, 咁鬼死多人~就叫左個鹵鵝飯羅走呀唔該, $28, 又有例湯, 抵呀~個例湯呢, 係雞腳花生湯, 睇落好清, 但飲落味又濃, 正~飲完又唔口喝~到個主菜~D鵝肉嫩又好食~仲有2片豆腐送埋~鵝又夠入味, 佢D汁+埋鵝油整到飯都出奇好味~!正~

去到, 好彩我黎叫外賣, 咁鬼死多人~
就叫左個鹵鵝飯羅走呀唔該, $28, 又有例湯, 抵呀~
2010-10-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2010-09-13 124 views
經過 "生記滷味" 見到佢地啲滷水都唔係好貴, 而且又多人幫襯所以就買咗 $10/5件 豆腐 和 2個 ($10/個) 大大鵝鴨 "胂" 黎試下...點知道好好架呀..味道又 arm arm 好. 啲鵝鴨 "胂"`夠 "林"..買黎做餸就 very good 喇...

2010-09-13
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)
2010-08-14 58 views
我一望到海,我就記返尊敬的人教我道理.食評係一種分享.點都有少少自己心聲同感受..我好幸福,有些人一生都搵唔到一個長輩,教自己點做人,而個的道理仲要終身都咁有用.仲無一樣係丕理..更加不會似其他長輩長篇大論.佢只會講一至二句..就教左我好多道理...講到我想喊,離左題啦.哈哈.我在呢間食店食飯時,都有睇貼住牆上的報導.老細的才能都係上一輩教的....我去的時侯,係下午三點半.只有一枱客堂食.而買外賣的人龍源源不絕...坐位有的迫,但衛生一的都不差....價錢28元,一碟鹵鵝飯.仲有例湯,食的途中,老閭娘仲好有笑容問.小姐!你食唔食鹹菜.講真我平時唔食鹹菜,一來個味道真係好鹹..而我係接受唔到個種...但老閭娘咁有誠意.我都無拒絕...我心諗,佢都係俾好少我試...點知有一小碟最初我只係試少少.點知個味道一的都唔鹹.仲爽口而帶少少辣味..送飯一流.好快我就清碟鹵鵝飯,個汁好淺色,味道甘香而帶甜味.鵝2成油8成肉...鮮嫰而香甜例湯..係花生雞腳..好清.好似水咁清...奇在味道.香而清甜.......我好回味...奈何咁遠...無理由買隻返屋企食....我唔敢講係全港最好食..但我敢講.

我好回味...奈何咁遠...無理由買隻返屋企食....我唔敢講係全港最好食..但我敢講.係我吃過暫時最好食的鹵鵝飯
尊敬的人教我只見悲慘的事,最後下場會悲哀,相反專注好時機上,生命會有無限希望.呢個景就是希望
出左名
好少影埋.呢餐最後係一粒飯都無剩
2010-08-01 49 views
出面好多人排隊滷鵝+豬頭肉飯 - 鵝夠入味,d滷水汁同埋d鵝油流落d飯度令個飯都加d味好好食,仲有鹹酸菜調下味實在係無諗過咁好食,以前上水都有間燒鵝飯又係好正不過已經無左個飯仲會有d滷豆腐俾你餸下滷鵝+豬頸肉飯 - 滷豬頸肉就普普通通,無滷鵝咁入味,亦無左分油香仲有個湯送,唔知乜瓜加d鵝骨、頸煲ge,都可以
出面好多人排隊

個飯仲會有d滷豆腐俾你餸下

仲有個湯送,唔知乜瓜加d鵝骨、頸煲ge,都可以
  • 滷鵝
2010-07-15 73 views
叫左一隻滷水鵝$68, 即場幫你斬件, 件件都切得好薄家, 食落口好淋好好味, 另外又加左啲紅腸, 鵝掌翼叫左2隻$8/隻, 鵝翼都好入味, 都有肉食家, 之前喺呢間都試過鵝腸, 鴨舌同樣都好好味, 呢到都好多人買外賣, 堂食客都有, 個個都食滷水鵝片

啲汁獨立包裝
2010-07-09
TakeAway
如果周圍都易搵到以老味為賣點就好..至少我沙田無,,所以今日經過..忍唔住試左..3點左右,,巳算多人,,不斷有幾個幾個咁排隊斬料做送,,師奶,大人為重,,80後就小d..哈..見佢鴨,鵝都各有千秋,,我就諗左陣都係揀鵝..拼豬腸飯,,不夠2mins就有,,好快下,,食左啖飯,,無乜特別,,唔熱的,,試左下鵝..肉感幾爽..但肥肉夠夠都多..可能講明瘦會好d..皮都唔見有乜味..肉味亦只屬一般,,28$ 有湯送...湯係黃豆苦瓜,,幾好,,
$30 (Other)
2009-11-01 38 views
難得去紅磡, 就去食朋友介紹既滷味~生記!個到有好多款滷水野, 價錢唔貴, 分量十足,鵝係出為出名!2 個人先黎一個鵝飯($28), 再黎一個雞拼腎($23), 各款碟頭飯都送列湯一大碗。鵝飯既鵝肉嫩滑,唔”痴”牙~雞肉嫩滑,唔肥,入味,好味!腎就比較普通!睇見人地d豬頸肉好似比較吸引d~好鍾意佢地d滷水汁,用黎送飯最正!如果再多d就好啦~唔多食飯既我都忍唔住食左大半碟~列湯都唔差,雖然只係普遍既青紅蘿白,但係好足料,唔係味精湯~不次要試下d 豬頸肉~
難得去紅磡, 就去食朋友介紹既滷味~生記!
個到有好多款滷水野, 價錢唔貴, 分量十足,鵝係出為出名!
鵝飯既鵝肉嫩滑,唔”痴”牙~
雞肉嫩滑,唔肥,入味,好味!
腎就比較普通!睇見人地d豬頸肉好似比較吸引d~
好鍾意佢地d滷水汁,用黎送飯最正!如果再多d就好啦~
唔多食飯既我都忍唔住食左大半碟~
不次要試下d 豬頸肉~
2009-11-01
2009-07-29 40 views
下午教完水,見好餓,在附近轉轉看下有咩正野吃,行到蕪湖街有間滷水店,條人龍長到嚇一驚,幸好我得一個人,一入就有得坐,見招牌係滷水鵝,就整碟滷鵝餓,都係28元,仲送老火湯(涼瓜煲好多種肉湯),滷水唔咸,嗒耐些會感受到多種味,我嗒到甜甜地同有藥材味,肉唔太肥,無需再點配料已好好味,送酸菜小許。來既人都係賣外賣多,坐既人就少些,有冷氣嘆,老火湯無味精,落料充足
就整碟滷鵝餓,都係28元,仲送老火湯(涼瓜煲好多種肉湯),
滷水唔咸,嗒耐些會感受到多種味,我嗒到甜甜地同有藥材味,
肉唔太肥,無需再點配料已好好味,送酸菜小許。
來既人都係賣外賣多,坐既人就少些,有冷氣嘆,
老火湯無味精,落料充足
滷鵝飯
2009-07-28
$28 (Tea)
滷鵝飯
2009-07-07 32 views
雖然係同一家族, 但係灣仔生潮軒始終差過生記好多, 讀U嗰時食開皇后大道西老店, 今日去開紅磡, 即刻買咗半隻鵝, 兩隻鵝翼返屋企慢慢嘆!! 滷到好入味, 又唔會太咸, 鵝味好香, 肉質嫩滑, 超好食, 冇得彈!灣仔生潮軒同鵝八, 始終係差幾皮

灣仔生潮軒同鵝八, 始終係差幾皮
2009-06-09 48 views
「小小牛孖丸」真的有點小,有點不夠喉,一於再繼續覓食之旅。轉一個灣來到「生記滷味」,二話不說進去,全場都是馬蘭佬,包括自己也是其中一員。滷水鵝早已嚐過,反而未試過滷水鴨,就來一碟雙拼「鴨拼大腸飯」($23.00)。阿姐先送來例水一大碗,是用節瓜煲的例水,呷一啖,清淡得宜,但要留肚,不敢喝太多。在大大碗的湯後,大大碟的飯亦送上。除了兩位主角及白飯外,還有滷水豆腐片及酸菜伴著。豆腐皮已被滷入味,內裡仍然保持雪白,故豆味仍在。而酸菜有酸勁,夠爽口,不錯。滷水鴨剛分配到背脊部位,鴨皮滷水色均勻,肉雖厚但夠入味,同時帶鴨肉香,質感軟綿,十分不錯。大腸夠粗身,外表紋路清晰,咬一口,味道過咸,是實實在在的過咸,可惜。在嚐過第一口咸後,原來咸味攻擊陸續有來,上了色的白飯也是咸得要命,難怪其中一位食客點了「走色」,實在是明智之舉。咸上加咸已令我吃不下去,此碟滷咸飯,可能連咸球都會嗌咸。
「小小牛孖丸」真的有點小,有點不夠喉,一於再繼續覓食之旅。

咸上加咸已令我吃不下去,此碟滷咸飯,可能連咸球都會嗌咸。
「咸咸咸」
2009-06-06
$23 (Lunch)