今日中秋節唔煮飯,所以去咗呢到食food court 大把選擇!哥哥仔超鐘意食擔擔麵但好多地方都勁辣~所以落單前都有問姨姨辣唔辣?佢話有得揀唔辣正!即刻落單,佢啲麵冇岀面個種麵質咁硬,但佢有一種爽口😀,都好易咬斷。個湯都好好味,唔會飲完好渴!肉碎嘅份量都好夠,一啖肉碎湯~加一啖麵~咁係最好食!豆漿都好好飲,我個人喜歡熱豆品,但今日實在太熱🥵所以佢哋想飲凍嘅~晚餐黎講,真係好抵!下次想試埋炒年糕、小籠包
今日中秋節唔煮飯,所以去咗呢到食food court
大把選擇!哥哥仔超鐘意食擔擔麵
但好多地方都勁辣~所以落單前都有問姨姨辣唔辣?
佢話有得揀唔辣
肉碎嘅份量都好夠,一啖肉碎湯~加一啖麵~咁係最好食!

晚餐黎講,真係好抵!下次想試埋炒年糕、小籠包

2024-09-18
$58 (Dinner)
  • 擔擔麵
  • 豆漿
2024-05-28 173 views
小籠包的味道不理想,入面是粉不是肉。從最初的手打面到現在的上海麵底,似乎換了人手後,製作過程出現了問題。員工的效率和禮貌都大不如前,整個過程顯得十分混亂。顧客不得不等待超過二十分鐘才能享用到小籠包。店家需要檢討生產流程,提升員工素質。
小籠包的味道不理想,入面是粉不是肉。
TakeAway
2024-05-27 187 views
今晚去咗荃灣一個 “算係新” 嘅 food court 食飯,行勻哂成個場,最後揀咗間上海嘢。叫咗兩個超值一人套餐B($69)四川擔擔雲吞拉麵,拎嘅時候,淨係比咗清湯雲吞麵,問清楚後比番碗擔擔汁,但又無比豬肉碎。五粒雲吞味道普通,雲吞皮有糊口感。拉麵同樣偏淋身同糊口。擔擔汁好油,得麻醬味無咩層次。紅燒牛腩飯,牛腩係牛肋條,入味夠腍身。半隻流心蛋亦夠味。前菜三小碟,有涼拌小青瓜、上海冷豆腐、時令鮮果(哈密瓜 & 提子)。灼菜,半份白灼生菜。杞子六花茶(熱),住家feel,五花茶味幾濃。竹蔗茅根(凍),住家feel,清清哋唔太甜。加配 金網鍋貼(+$26),有六隻,賣相不錯,但唔夠熱,粉皮同樣偏糊口。加配 皇小館小籠包(+$19),有四隻,味道普通到好似食緊叮叮點心小籠包。整體嚟講,味道真係十分普通,叫做掹車邊合格。

叫咗兩個超值一人套餐B($69)
紅燒牛腩飯,牛腩係牛肋條,入味夠腍身。半隻流心蛋亦夠味。
灼菜,半份白灼生菜。
杞子六花茶(熱),住家feel,五花茶味幾濃。
竹蔗茅根(凍),住家feel,清清哋唔太甜。

整體嚟講,味道真係十分普通,叫做掹車邊合格。
四川擔擔雲吞拉麵
紅燒牛腩飯
皇小館小籠包、金網鍋貼
$91.5 (Dinner)
2024-01-22 357 views
一直都唔知原來呢度有個美食廣場,係最緊聽人講開先發現,所以放工專登行過嚟,睇下有乜好食~美食廣場地點較為隔涉,要行到楊屋道緊大窩口那邊。上度去地方幾寬敞,店舖唔算多但都幾多位。行咗一圈,都有兩三間店想試下。最終決定先試下這間上海鋪~樣樣都想試,所以一次過叫咗酸辣湯,小籠包和擔擔雲吞麵。酸辣湯算幾啱口味,有少少辣味,唔會齋酸。小籠包少少熱,一口咬下去有湯汁,比想像中好。至於擔擔雲吞麵,我覺得太濃太杰,有啲漏~

樣樣都想試,所以一次過叫咗酸辣湯,小籠包和擔擔雲吞麵。

2023-10-22 210 views
荃灣新開美食廣場,歐陸式設計顯眼吸睛,座位休閒舒適,提供各地不同主題的美食。餐廳設有一人餐,由60元起不等,包括拉麵或飯、涼菜、油菜和飲品,另加18元有小籠包4隻。大盤雞脾拌寬麵雞脾肉表皮經烤過更加香,肉質嫩滑,寬麵超Q超有嚼勁,帶著醬汁吃超開胃,濃厚帶辣。酸辣湯雲吞拉麵酸度辣度配合得剛剛好,配上彈牙的拉麵,天衣無縫。紅油抄手同樣薄皮包製,佐以大量蒜泥,淋上帶著少許辣度的紅油,就是一碗開胃的紅油抄手。前菜三小碟涼拌小青瓜、尖椒皮蛋、陳醋木耳
酸辣湯雲吞拉麵
酸度辣度配合得剛剛好,配上彈牙的拉麵,天衣無縫。
紅油抄手
前菜三小碟
涼拌小青瓜、尖椒皮蛋、陳醋木耳
2023-09-18 657 views
蟹粉小籠包唔一定要貴嘅😎位於荃灣楊屋道的皇小館,以其美味的小籠包吸引我😝今天終於品嚐了他們的招牌小籠包,正!皇小館的招牌菜——蟹粉小籠包。這款小籠包以新鮮的豬肉和鮮味的蟹粉為主要材料,每一口都充滿了濃郁的海鮮香氣。肉的鮮甜和蟹粉的濃郁完美融合,外皮薄脆,內餡豐富多汁。$54。還點了紅燒牛腩配飯。牛腩經過紅燒的烹飪過程,肉質鮮嫩多汁,入口即化。配上香噴噴的米飯,每一口都帶給我滿滿的滿足感。這道美味的紅燒牛腩配飯僅需$62,大大碗!大盤雞脾配飯。這道菜色香味俱全,辣味十足,絕對是辣愛者的最佳選擇。大盤雞脾的肉質鮮嫩多汁,配上辣椒和各種香料的烹飪,讓整道菜散發出濃郁的辣椒香氣。配上飯一起享用,絕對是一道香辣美食,$58,物超所值。皇小館拉麵小籠包 (荃灣)荃灣楊屋道138號樂悠居商場1樓29號舖#皇小館拉麵小籠包 #蟹粉小籠包 #紅燒牛腩配飯 #大盤雞脾配飯 #荃灣美食 #香港美食 #美食評論 #美食推薦 #餐廳評價 #foodie #instafood #foodstagram #delicious #yum #foodphotography #foodgasm #foodlover #f

蟹粉小籠包唔一定要貴嘅😎

皇小館拉麵小籠包 (荃灣)
荃灣楊屋道138號樂悠居商場1樓29號舖

#皇小館拉麵小籠包 #蟹粉小籠包 #紅燒牛腩配飯 #大盤雞脾配飯 #荃灣美食 #香港美食 #美食評論 #美食推薦 #餐廳評價 #foodie #instafood #foodstagram #delicious #yum #foodphotography #foodgasm #foodlover #foodblogger #foodlovers #foodporn #foodheaven #foodgram #foodaddict #food
2023-09-17
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
去荃灣大會堂聽演奏前食個快飯,又叫到成枱餸🤣!👂 涼拌木耳:10分滿分!調味非常到位,濃醋香,係我食過數一數二好味嘅黑木耳。🥚 黑豆鹵水流心蛋:又係10分!個鹵汁係有別於一般滷水,有發酵香味,流心蛋質地掌握到極至,甚至好味過拉麵鋪啲日式味玉。尖椒皮蛋都不錯不過調味比較弱。🍗 大盤雞髀寬麵:超大雞髀肉好嫩,寬麵好食不過係微弱辣度,重口朋友可以加辣。🥟小籠包皮簿餡多有質素,紅油抄手有配生蒜但個汁係輕口味。🥬 跟餐仲有碟新鮮菜同埋豆漿,有夠飽了。第一次黎呢個樂悠Circle商場food court,坐位寬落又好光猛新淨,佢啲鋪位尚未開齊所以唔會廹人。
去荃灣大會堂聽演奏前食個快飯,又叫到成枱餸🤣!

🥟小籠包皮簿餡多有質素,紅油抄手有配生蒜但個汁係輕口味。

🥬 跟餐仲有碟新鮮菜同埋豆漿,有夠飽了。

2023-09-09 167 views
最近荃灣新開咗個Food court,我哋就搵咗日平日放工去睇下有無咩特別。新Food Court位於樂悠居商場,商場新裝修,環境都唔錯,如果遲啲出租多啲商舖、食肆應該會更旺。當日平日大概7點幾落到去都幾多人喺度食晚餐。Food court 有中、台、韓菜式,連素食都有,平時少食上海菜嘅我哋就揀咗依間有師傅現場拉拉麵嘅皇小館試下。.一人套餐A $60皇小館嘅一人套餐有三個價位,仲可以自選主食同小食,彈性相當大。👩🏻就叫咗最平嘅一人套餐,四川擔擔拉麵🍜、 涼拌木耳、凍豆漿,再以$18加配皇小館小籠包 (4個)。四川擔擔拉麵份量好大,拉麵係師傅現場現拉,麵條有韌勁又滑溜,水準相當高。但擔擔麵湯底層次較單一,無乜花生醬或者麻醬香味,辣度都較低,拉低咗整碗麵嘅味道層次。但👩🏻就非常喜歡依度嘅涼拌木耳,酸度夠,爽口,好開胃。小籠包包皮好薄,每粒都湯汁滿瀉,好味。.一人套餐B $72而👨🏽就叫咗大盤雞脾拌飯、尖椒皮蛋、灼菜同凍豆漿。雞脾好大隻,用咗花椒、八角等中式香料醃製,味道唔錯,仲有溏心蛋同燜薯仔做配菜,相當有誠意。尖椒皮蛋味道正正常常。依個時代$72仲有半碟白灼菜心,都算係幾有良心,喺出面餐
一人套餐A $60
一人套餐B $72
而👨🏽就叫咗大盤雞脾拌飯、尖椒皮蛋、灼菜同凍豆漿。雞脾好大隻,用咗花椒、八角等中式香料醃製,味道唔錯,仲有溏心蛋同燜薯仔做配菜,相當有誠意。尖椒皮蛋味道正正常常。依個時代$72仲有半碟白灼菜心,都算係幾有良心,喺出面餐廳分分鐘半條菜都當俾多你🥲。
推薦俾住附近或者荃灣街坊,都幾值得嚟一試依度嘅上海菜,都算係皇小館性價比之選,是日total食咗$180,已經飽到捧住個肚返屋企,特別推薦依度嘅拉麵同小籠包,的確係唔錯。
四川擔擔拉麵
大盤雞脾拌飯
2023-09-02 104 views
收到風樂悠居開左一個新food court—樂悠circle。呢日過黎食lunch,揀左試皇小館呢間小店。午市套餐由60蚊起,包括小食、油菜、麵食同飲品。只需加18元,就可以試埋招牌小籠包同鍋貼。小籠包又大又多汁,好味道。不過食嘅時候要小心熱湯會噴出來。麵湯清澈鮮美,配上彈牙細麵同美味的配料—紅燒牛腩同上海菜肉雲吞,簡單而美味。2款小食味道亦唔錯,特別係西北肘花,辣辣地,質感似燻蹄。呢度嘅食物大份又好味,而且價錢合理,絕對不會令你失望🫶

2款小食味道亦唔錯,特別係西北肘花,辣辣地,質感似燻蹄。

呢度嘅食物大份又好味,而且價錢合理,絕對不會令你失望🫶

2023-09-01 67 views
Ordered咗一個套餐都係$60-72(唔太記得係$60定$72嗰個餐😅)*雲吞拉麵 👉🏻人手拉的,唔係機出,因為粗幼不一的,好彈牙👅雲吞好大隻,好飽,有4粒,抵食*追加左小籠包(跟餐配)雖然係平左,竟然都係4粒最鐘意食小籠包,皮夠薄,涵既肉好大隻💪🏽咬落有湯汁爆出*另外叫左「泡椒魚皮」,辣度啱,唔會太嗆喉,魚皮唔會係切到好細條、碎碎,食落好有口感*叫左個皮蛋,個蛋黃有溶溶地咁,都ok不過surprised 既係竟然有追加珍珠奶茶😱😱我至愛😍
雲吞好大隻,好飽,有4粒,抵食

*追加左小籠包(跟餐配)雖然係平左,竟然都係4粒
最鐘意食小籠包,皮夠薄,涵既肉好大隻💪🏽
咬落有湯汁爆出

*叫左個皮蛋,個蛋黃有溶溶地咁,都ok

不過surprised 既係竟然有追加珍珠奶茶😱😱我至愛😍
$70 (Dinner)
  • 小籠包
今日同鄰居朋友試左屋企附近新開food court 既皇小館拉麵小籠包😋當中有唔少一人套餐配答,而且性價比高!我哋叫左一個套餐B+套餐C,當中配左紅燒牛腩飯和酸菜魚拉麵🍜,其份量都好足!當中的牛腩和蘿蔔炆得好燜,一咬就分開到,而且好入味!而拉麵的酸菜湯也十分出色,酸麻味突出,味道濃郁,拉麵和豆卜吸收了湯底的精華十分配合另外酸菜魚也十分軟滑易入口👍🏻小食叫了尖椒皮蛋和西北肘花,帶點小辣惹味,十分開胃另外配搭了一隻入味的黑豆滷水流心蛋和加了$18叫了4隻招牌小籠包小籠包湯汁肉質美味,皮厚度適中,肉質軟套餐會包左一碟菜心配合健康飲食飲品叫了一杯熱和一杯涷豆漿樂悠居的新開food court都有好選擇呀

當中有唔少一人套餐配答,而且性價比高!

當中的牛腩和蘿蔔炆得好燜,一咬就分開到,而且好入味!

另外酸菜魚也十分軟滑易入口👍🏻

小食叫了尖椒皮蛋和西北肘花,帶點小辣惹味,十分開胃

小籠包湯汁肉質美味,皮厚度適中,肉質軟

套餐會包左一碟菜心配合健康飲食

飲品叫了一杯熱和一杯涷豆漿

樂悠居的新開food court都有好選擇呀
2023-08-22
Type of Meal
Dinner
2023-08-22 82 views
成日以為food court嘅質素會同佢嘅價錢掛鉤,但係食過呢一間小籠包就會覺得佢嘅小籠包真係比得上一啲出名嘅上海小籠包專門店。四川擔擔麵微辣,花生味都幾香 個湯汁都幾濃稠,非常之掛面。麵條係師傅即場拉,非常之有勁度。涼拌小青瓜酸酸地非常之開胃,青瓜好爽脆。黑豆滷水流心蛋幾香滷水味,隻蛋做到糖心效果。尖椒皮蛋呢一個冇咩辣果,同涼拌青瓜果醬汁有少少似。我上海雲吞湯超級大隻嘅雲吞,非常之抵食!雲吞入邊嘅餡係豬肉餡,有少少白菜,豬肉都幾爽口。小籠包咬落去啲汁係爆出嚟,非常燙口,點少少醋好滋味,而且個片薄餡靚。凍豆漿,凍檸檬薏米

四川擔擔麵

涼拌小青瓜
酸酸地非常之開胃,青瓜好爽脆。

黑豆滷水流心蛋
幾香滷水味,隻蛋做到糖心效果。

尖椒皮蛋
呢一個冇咩辣果,同涼拌青瓜果醬汁有少少似。我

上海雲吞湯

小籠包

凍豆漿,凍檸檬薏米
2023-08-18
$90 (Dinner)
2023-08-21 66 views
皇小館拉麵小籠包 🥟今次嚟到荃灣嘅一個food court食飯,見到有一間買小籠包、上海嘢嘅舖頭,$60-$82就有一個套餐,都幾抵食!所以就決定試一試~我哋今次叫咗兩個$72嘅套餐,每個套餐都會包咗一碗飯或者麵、一個小食、時菜同埋飲品🥤,非常抵食!主食方面,我哋就揀咗菜肉雲吞拉麵同埋大盤雞髀拌寬麵,菜肉雲吞,足足有5大隻,估唔到個麵咁平,竟然係手拉出嚟,簡直覺得呢間餐廳係性價比之王!😆😆😆雞髀寬麵調味唔錯,仲要啖啖肉,同行朋友一樣食得好滋味!😋😋小食方面就叫咗涼拌小青瓜🥒同埋尖椒皮蛋🥚🌶同想像中唔同涼拌青瓜唔辣嘅,但係味道一樣好食,同平時辣嗰啲各有千秋!尖椒皮蛋就超香,兩個都推介!💯💯另外每一餐都有一個時菜,又係超大碟,平時日日都出街食好少機會有菜食,見到勁開心🥰🙏🏻飲品就叫咗凍豆漿同埋雪梨茶,兩杯都唔會太甜,味道唔錯,新張期內唔使特別加錢就可以轉飲,覺得自己賺咗🙈🙈最後就要介紹埋佢哋個小籠包啦,每個套餐加$18就有四隻,表示從來都冇食過咁抵嘅小籠包😌😌皮薄餡靚唯一既問題就係比較容易穿
皇小館拉麵小籠包 🥟

2023-08-16 236 views
今日去佐樂悠居食嘢, 見到呢間皇小館拉麵小籠包生意幾好, keep住有人幫襯, 決定試下, 一人套餐睇落好扺食. 我地叫佐兩個套餐,  一個菜肉雲吞拉麵加涼拌小青瓜, 一杯豆漿, 加配四粒小籠包$18,  另一個套餐係酸菜魚跟飯配尖椒皮蛋, 一杯圓肉雪梨茶, 加配四隻鮮肉鍋貼小籠包都係$18, 真係扺過單點好多.雲吞拉麵份量多到誇張, 足足有五大粒雲吞, 加食極都仲有既拉麵, 非常飽肚, 個湯底好清甜, 一啲都唔鹹酸菜魚色香味俱全, 份量亦唔少,  好彩唔算辣, 湯底好好食, 非常開胃, 魚片好大舊幾鮮嫩, 豆卜索晒啲汁, 好估唔到原來個餐忡要包括一份時菜, 真係好抵, 時菜非常新鮮好食, 重點都真係唔鹹, 好重要!涼拌小青瓜都好爽脆開胃, 食到濟濟地食佢就啱啦!尖椒皮蛋, 最鍾意食皮蛋架啦, 點整都咁好食 鮮肉鍋貼見到煎得唔會太過火, 咬一啖發現原來係超爆汁. 真係要小心啲食, 唔好噴晒出黎小籠包皮非常之薄, 我既食法係咬開個頭少少索晒啲汁, 之後倒少少醋入去, 一啖過放入口中, 非常滿足, 醋同小籠包就係咁夾 豆漿同雪梨茶都飲得出係真材實料, 豆漿味好濃, 雪梨茶唔會太甜, 又好潤
, 好重要!
涼拌小青瓜都好爽脆開胃, 食到濟濟地食佢就啱啦!
尖椒皮蛋, 最鍾意食皮蛋架啦, 點整都咁好食

豆漿同雪梨茶都飲得出係真材實料, 豆漿味好濃, 雪梨茶唔會太甜, 又好潤口, 感覺好養生
2023-08-13
  • 小籠包
乾淨企理既樂悠circle,入面有歐陸式既大型美食廣場,結合左好多唔同國家菜式既餐廳😍今次我地就選擇左呢間皇小館拉麵小籠包!/餐廳主打拉麵/小籠包,和一般food court一樣,先到櫃枱點餐然後等叫號碼,再自行取餐。個人就覺得餐廳既一人超值套餐就比較抵食,套餐分3款價錢,取決於叫邊一款麵。最平套餐A $60就可以食到一個套餐,包括主菜+涼菜+飲品(好抵食!)而套餐C既酸菜魚/酸菜牛展就比較貴要$82,不過涼菜就可以選擇尖椒皮蛋同會多左灼菜半份大食既人就建議叫套餐B/C🤣~/我就叫左套餐B(紅燒牛腩拉麵+涼拌小青瓜+灼菜半份+凍豆漿+小籠包4隻) $90朋友都係叫左套餐B(大盤雞脾拌寬麵+涼拌小青瓜+灼菜半份+凍豆漿+鮮肉鍋貼4隻) $90*餐牌雖然只寫住可+$18小籠包,不過我膽粗粗問可唔可以轉加其他,餐廳竟然話可以轉加鮮肉鍋貼😳😳唔洗2個人食8粒小籠包實在太好啦😳欣賞餐廳靈活變通👍🏻 /原本牛腩麵係唔辣的,不過我又膽粗粗問可唔可以加辣,店員都好親切咁話🆗😳拉麵食落去好滑溜溜好有咬口👍🏻牛腩煮得好入味唔煙韌唔鞋,好易入口👍🏻不過拉麵份量太大牛腩份量顯得有少少不足。/一個出色既小籠包就

大食既人就建議叫套餐B/C🤣~

紅腩牛腩拉麵
拉麵食落去好滑溜溜好有咬口👍🏻
牛腩煮得好入味唔煙韌唔鞋,好易入口👍🏻
不過拉麵份量太大牛腩份量顯得有少少不足。
皇小館小籠包
一個出色既小籠包就係要皮薄餡靚又多汁😍呢間餐廳就可以做到!
小籠包即叫即蒸,肉餡新鮮粒粒都飽滿,食落去鮮甜又多汁💦👍🏻100分!

大盤雞脾拌寬麵
嘩😍好大隻雞脾啊🍗足足有成隻手掌咁大!
雞脾肉食落去好嫩口又滑,完全唔硬唔鞋!扒開啲肉既時候都完全唔洗用力,因為輕輕一撥就已經骨肉分離🤤啖啖肉真係好鬼死正!
鮮肉鍋貼
鍋貼個底略嫌有少少唔夠脆,同埋個皮唔夠薄,不過勝在內餡豐富又多汁,食既第一口仲唔小心噴射左啲肉汁出黎,大家食既時候記得要小心🤣🤣
灼菜半份
呢間餐廳啲食物份量真係好大,就算係灼菜半份都係條條都大大顆又鮮甜!

如果係一個正常男人黎食一個套餐絕對好足夠!女仔既話可能散叫一個拉麵就已經好飽🤣因為佢既份量真係好大!(再三強調)
美食廣場環境舒適座位闊落,連收拾托盤既姐姐都好有禮貌😂不錯不錯
涼奉小青瓜
2023-08-12