2024-10-11 249 views
最鍾意食地道港式小食每次嚟到西貢都要食好足料嘅 … 魚肉翅 HK$23好多魚肉、仲有肉絲 加埋胡椒粉和紅醋就更滋味 * 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

最鍾意食地道港式小食
每次嚟到西貢都要食
好足料嘅 … 魚肉翅 HK$23
好多魚肉、仲有肉絲
加埋胡椒粉和紅醋就更滋味

2024-03-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-08-07 309 views
今日特登入西貢買炸雲吞,因為市中心修路,已經塞車塞到爆,點知去到冇開門(中午1點),但又冇話今日休息,到底邊日會休息😪定係好晏先開門?希望店主有顯示開店時間及休息日提示客人。

2024-04-02 447 views
早兩日,見到新聞話復活節期間西貢入面啲餐廳冇生意,就即刻入去望下個情況有幾慘淡。其實我係好擔心呢一間餐廳會做唔住,畢竟,附近最少都有兩間餐廳最近都結業所以落車就即刻飛奔過去。好彩見到舖頭入面都仲有啲人食緊,個心都即刻定返啲。講返啲嘢食,嚟呢度一定要食佢嘅兩溝,即係碗仔翅加魚肉,或者可以叫做魚肉翅。味道非常之好,啲魚肉少許彈牙而且有啲啲魚味,碗仔翅就更加唔使講,非常之濃郁嘅味道,可以講得上係比起其他地方嘅魚肉嚟得精緻。響呢度更加唔可以錯過佢嘅炸番薯,四蚊一件,大大件,都係非常好味道。希望大家去開西貢都去食一食啦~
早兩日,見到新聞話復活節期間西貢入面啲餐廳冇生意,
就即刻入去望下個情況有幾慘淡。

其實我係好擔心呢一間餐廳會做唔住,
畢竟,附近最少都有兩間餐廳最近都結業
所以落車就即刻飛奔過去。

好彩見到舖頭入面都仲有啲人食緊,
個心都即刻定返啲。

講返啲嘢食,
嚟呢度一定要食佢嘅兩溝,
即係碗仔翅加魚肉,或者可以叫做魚肉翅。
味道非常之好,
啲魚肉少許彈牙而且有啲啲魚味,
碗仔翅就更加唔使講,非常之濃郁嘅味道,
可以講得上係比起其他地方嘅魚肉嚟得精緻。

響呢度更加唔可以錯過佢嘅炸番薯,
四蚊一件,大大件,都係非常好味道。
希望大家去開西貢都去食一食啦~
2024-04-01
$30 (Tea)
  • 兩溝
2023-12-03 372 views
呢間食過二百萬次因為佢嘅碗仔翅同魚肉真係非常好味!!!佢嘅碗仔翅好足料又夠味唔會稀nail nail😂魚肉亦做到細個食嘅嗰種彈牙口感唔係而家街外食嗰啲好多麵粉嘅劣質魚肉最近我仲發現佢嘅炸番薯都勁好味$4/舊但係每塊都手掌咁長!抵食又好食👍🏻👍🏻👍🏻
呢間食過二百萬次
因為佢嘅碗仔翅同魚肉真係非常好味!!!
佢嘅碗仔翅好足料又夠味
唔會稀nail nail😂
魚肉亦做到細個食嘅嗰種彈牙口感
唔係而家街外食嗰啲好多麵粉嘅劣質魚肉
最近我仲發現佢嘅炸番薯都勁好味
$4/舊但係每塊都手掌咁長!
抵食又好食👍🏻👍🏻👍🏻

2022-12-23 486 views
週末,有時不想出大埔買餸入貨,我們會選擇到西貢墟。始終,覺得在墟市買餸,比起在新式街市,或新市鎮的商場、屋邨街市,買得更開心,感覺亦比較多選擇。而且在西貢,我們又可以去找一些輕食店,買少少野食回家,做 lunch 又好,做下午茶又好,好開心。那天,在太太喜歡的珍珠奶茶店對面,有一間好本地的小食店,名字叫《真味店》。那天,店主伯伯正在翻滾著他的一大煲碗仔翅,就這樣,吸引到我買了一碗回家。碗仔翅,一看就知道是足料之作。不知道怎形容味道,只知道這是 exactly 小時間在街邊食碗仔翅的那一種味道。充滿了肉絲,有類似粉絲的東西,有冬菇絲、木耳絲等等。材料豐富,食晒亦真的有飽肚感。而且,香味四溢,拿到回家吃時,阿仔都問,甚麼東西咁香。奈何當日我已經食晒,惟布下次才請他食。小店尚有不少香港傳統的街頭美食。但反覆來了多次,我始終鍾情於碗仔翅,因為感覺上,這是真真正正的香港好味道。我會多來這《真味店》,但....真的,次次來,我食親都係碗仔翅,唔會點其他。
$25 (Tea)
2021-08-19 516 views
二十年如一日嘅裝修, 最愛就係 。。。碗仔翅 同炸雲吞街頭小食,點可以忘記最受歡迎的碗仔翅!  生菜魚肉和碗仔翅相信令不少有選擇困難症的朋友很苦惱吧?兩溝就是最好!🐟魚肉🐟碗仔翅🥣叫 「兩溝」的經典絕搭。「兩溝」即是在碗仔翅內加入🥬生菜及🐟魚肉,材料豐富,又可以一次過品嚐兩款食物, 一次滿足兩個願望🤤魚肉特別彈牙,而且充滿童年回憶嘅味道所以特別~~~正👍🏻👍🏻炸雲吞中間有少少🐟🐟魚肉做餡, 最後加上椒鹽 ,就算過一段時間由西貢返到屋企仍然可以keep住脆卜卜🥰
二十年如一日嘅裝修, 最愛就係 。。。
碗仔翅 同炸雲吞

街頭小食,點可以忘記最受歡迎的碗仔翅!

生菜魚肉和碗仔翅相信令不少有選擇困難症的朋友很苦惱吧?
兩溝就是最好!

🐟魚肉🐟碗仔翅🥣叫 「兩溝」的經典絕搭。

魚肉特別彈牙,而且充滿童年回憶嘅味道
所以特別~~~正👍🏻👍🏻

2021-08-19
  • 魚肉翅
想食返街邊風味小食、碗仔翅🤤可以黎依間,食過知無介紹錯,依間小店吾洗點介紹,係依區小食、碗仔翅都好出名👉🏻留意小店堂食位置有限,此店不是食裝修,係享受街邊小食風味,想試要留意小店推薦:魚肉碗仔翅、炸雲吞、炸蘿蔔餅、煎釀三寶、生菜魚肉魚肉碗仔有大碗、細碗可選,記得食前試下加小店麻油同醋,別有一番風味😋炸蘿蔔餅要睇下有無緣,因為小店吾係成日買到見到有必食,炸蘿蔔餅帶蘿蔔絲吾溜炸雲吞皮夠薄,仲意食雲吞可以試下煎釀三寶睇下撞吾撞岩出鑊時間,撞岩炸物出鑊時間熱辣辣三寶推介尖椒、紅腸、豆腐、魚蛋普通小食店,吾會依間小店懷舊味道試過就知係街邊小食風味

小店推薦:魚肉碗仔翅、炸雲吞、炸蘿蔔餅、煎釀三寶、生菜魚肉

炸蘿蔔餅要睇下有無緣,因為小店吾係成日買到
見到有必食,炸蘿蔔餅帶蘿蔔絲吾溜

炸雲吞皮夠薄,仲意食雲吞可以試下
煎釀三寶睇下撞吾撞岩出鑊時間,撞岩炸物出鑊時間熱辣辣
三寶推介尖椒、紅腸、豆腐、魚蛋

普通小食店,吾會依間小店懷舊味道
試過就知係街邊小食風味

炸雲吞、魚肉碗仔翅
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
炸雲吞、魚肉碗仔翅
  • 魚肉碗仔翅
  • 查蘿蔔餅
2020-04-28 335 views
同朋友去完西頁玩,諗住搵d 野食下。見到呢間鋪頭好懷舊,吸引我走佐入去。小店格局,有香港80/90年代既風味。點佐個碗仔翅,第一次食到咁足料既碗仔翅🥰加點點胡椒粉同醋,好味道😋
碗仔翅
碗仔翅
2018-12-18 520 views
呢間舖真係好細間,嚟過N次,先知道有名有姓叫「真味店」。應該係兩公婆合力經營,時不時聽到溫情對話,有時候幾搞笑!裡面無幾個位,坐得絕對唔舒服,不過無所謂啦!街坊生意,小食又做得有 heart, 煎釀X寶,矮瓜、青椒、豆腐、紅腸、魚蛋,絕對係小朋友嘅記憶。另外有燒賣,腸仔,香口嘢係吸引嘅。夏天嗰陣,整碗凍豆腐花都係好正,消暑佳品。我係懷舊主義者,次次都係食三溝,肉絲滿滿,魚肉都好豐盛,配埋生菜,加大量胡椒粉同醋,食嘅係細個嘅味道,懷緬吓過去嘛!
2018-12-18
2018-10-02 373 views
西貢游客区出名劏客,此店無装修,無服务,無排队。食完相对昂贵的隔壁的一般味道泰菜还未夠饱,整碗魚翅豪下,17蚊一大碗,肉絲+粉丝+冬菇絲十分足料!食完一一碗未夠喉,再来一碗🐟肉翅!食完竟然無口喝,汤底壹流。
!食完竟然無口喝,汤底壹流。
2018-10-01
Celebration
Anniversary
  • 碗仔魚肉翅
2017-01-05 673 views
因為餐廳內人手不足,所以最近連續四日,我都要留在舖頭內幫手做收銀工作。經過較繁忙的午市後,下午時間難得食客沒那麼多,我趁機在餐廳附近地方閒逛,看看有甚麼東西好吃。食街內的港式小食店不外乎兩種,一是腸粉魚蛋,一是「真味店」的豆腐花、碗仔翅跟煎釀三寶。「真味店」用的,都是比較平民化,不能登大雅之堂的食材。「真味店」的店面裝修十年如一日,都是簡簡單單幾張檯櫈就大功告成。不只舖位的裝潢格局,就連店內的餐牌亦是如此簡單,直接貼在牆上就足夠了。「真味店」有屬於自己的自家制豆漿,所以亦順便賣自家制的豆腐花。我買了大份量的「魚肉加翅」回舖頭慢慢享用,知道我口味的人,都不用再猜我加了什麼調味料。除了辣椒油之外,其餘調味料如麻油、胡椒粉跟醋我都大大把加進去了。整碗「魚肉加翅」真的很有份量,很大很飽滿,第一羹撈起碗仔翅,整個碗仔翅裡面已經包含了其他材料。所謂「魚肉加翅」的魚肉,其實是鯪魚肉,店舖每日都花心機剁鯪魚肉,最終令鯪魚肉變得很彈牙很鮮甜。碗仔翅裡面的當然不是真的魚翅,所以原有魚翅的位置就被其他食材所取代,例如粉絲、瘦肉肉絲。雖然碗仔翅的配料跟魚翅不同了,是便宜,低級了,但它的口感卻絲毫不減,將碗仔翅

魚肉加翅(外賣+大)

雖然碗仔翅的配料跟魚翅不同了,是便宜,低級了,但它的口感卻絲毫不減,將碗仔翅、鯪魚肉跟肉絲三樣東西連同大量醬料一起吃,味道雖然不再純粹,但口感卻變得很豐盈。貴有貴食,平有平食,「真味店」的「魚肉加翅」絕對稱得上是平民化的美食。
2016-12-29
TakeAway
$20 (Tea)
  • 魚肉加翅
2016-05-15 417 views
假日的西貢人山人海,係趕車與醫肚之際我發現了呢間係橫巷充滿住家的古老風味食地道港式小吃的店舖,由兩位老人家一手一腳打理,老公婆有說有笑很温馨魚肉碗仔翅 $15很抵食!已好久沒有吃過港式風味的碗仔翅,的確好多地方冇得吃了!魚肉夠彈牙!雖然算不上什麼珍羞百味,但獨愛此家常味。煎壤三寶 $9/4件沒有千年油的油膩,青椒爽口,件件大大舊的,西貢區來講真的抵吃到不得之了!比起其他店舖,的確是街坊價

魚肉碗仔翅 $15
煎壤三寶 $9/4件
魚肉碗仔翅
2013-07-04 363 views
今日約咗朋友去西貢燒嘢食, 由於朋友仲未到, 我和朋友又口痕, 所以就在街頭搵小食醫肚了............我就得腸粉,由於朋友想食碗仔翅, 所以之後轉戰另一檔"真味店", 本來舖頭簡單無問題, 最緊要價錢平和好食, 點知..........得過鹹字(*我一向食得鹹的)

2013-05-18
2012-08-09 121 views
六月下旬‧晴即係咁,只要下午經過這間小小的店子都會發現坐滿人,因為食物真的幾便宜。涼粉九元,炸雲吞5元8件,絕對是上世紀的價錢。要了一碗中的涼粉,甜甜的也涼快,夠凍,透心涼。吃完炸雲吞,心滿意足。
六月下旬‧晴

涼粉九元,炸雲吞5元8件,絕對是上世紀的價錢。

要了一碗中的涼粉,甜甜的也涼快,夠凍,透心涼。

吃完炸雲吞,心滿意足。
便宜抵食
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
便宜抵食
三月下旬‧陰天在福民路有這裡的一間小食店,在外看到炸雲吞5粒只需3蚊,便宜得不可致信。雲吞皮是薄薄的,吃起來雖然有點油膩,但很脆。加點甜醬,非常好吃。三元五粒,即炸即吃,還能要求什麼?豆漿凍凍的,甜美可口。加起來才八元,抵食!係喎,唔記得用把刀切開粒炸雲吞影下相添...
三月下旬‧陰天

豆漿凍凍的,甜美可口。

加起來才八元,抵食!

係喎,唔記得用把刀切開粒炸雲吞影下相添...
便宜好吃的炸雲吞
豆漿甜美又夠凍
$8 (Tea)
便宜好吃的炸雲吞
豆漿甜美又夠凍