2020-05-27 513 views
有冇人同我一樣好鐘意食餃子🙋🏻🙋🏻籍住27號大三罷前夕‍要去食💛黃店💛 呢間《美味餃子店》係長沙灣同荔枝角中間,近明愛醫院,好易搵;🌟長沙灣個間先係黃店,太子同名個間係藍架🌟🌟長沙灣個間先係黃店,太子同名個間係藍架🌟🌟長沙灣個間先係黃店,太子同名個間係藍架🌟今日叫左韮菜肉餃($38/7pcs),隻隻都勁大隻好足料好多肉汁,韮菜都好新鮮唔會起渣,皮好薄,唔粉。湯底部分用左野葛菜生魚豬骨湯,老闆娘話冇落味精,食完啲餃可以飲埋啲湯;湯飲落好滑口好濃魚味,食完冇口渴,原本以為會食唔飽,結果好飽好滿足😂😂 下次會試埋煎餃!整體評分:8.5/10
有冇人同我一樣好鐘意食餃子🙋🏻🙋🏻
籍住27號大三罷前夕‍要去食💛黃店💛

整體評分:8.5/10
2020-05-26 327 views
元州街近長沙灣嗰邊啲街尾黃店林立,餃子店嚟講除咗著名黃店甜記餃子之外,仲有一間叫美味餃子店嘅低調黃店,小編試晒佢哋嘅煎餃同湯餃,睇吓係咪真係咁美味先😆 首先嚟到嘅係煎餃,因為係即刻煎,所以都好熱。個皮煎都脆脆哋,啲餡勁足料,好大隻。當你以為煎餃已經好好食,湯餃就嚟到了。。。 望落無乜特別,一夾起先發現隻餃真係好巨型,皮唔厚,餡有雲耳同椰菜所以好爽口,竟然係湯餃好食過煎餃好多好多,你以為食完10隻就滿足喇咩?錯喇!記得要飲埋個湯,個湯係野葛菜生魚豬骨湯,無味精,好清甜嘅魚湯味,$44就感受到「湯好飲,餃好食」,真係無得輸😝 食得辣嘅朋友仲可以試埋佢哋嘅自家製菜脯辣椒油🔥 枱面有嘅,連埋啲煎餃食都係不得了,仲可以成樽買返屋企慢慢食㗎~
煎韮菜肉餃

雲耳椰菜肉餃 (湯餃)

2020-05-17
$50 (Dinner)
煎韮菜肉餃
雲耳椰菜肉餃 (湯餃)
  • 煎餃
  • 湯餃
2020-05-22 341 views
餃子控食評:網上就話米芝蓮推介,即管去試下~ 只可以話名過其實,定係因為太大期望?1) 餃子 皮係簿嘅,但係無乜料,款式得4款,你可 以話佢專,但又坦白講無乜選擇2) 湯底 無味精唔應該等如淡而無味,飲落去係似 有顏色嘅水。試過好多間話無味精嘅餃子 店, 呢間係真係冇,但味道失望。3) 價錢 深水埗附近有好多好餃子店,性價比佢絕對不高,餃子比bitesize大少少,50蚊7隻嘅價錢,喺呢區嚟講有更多選擇!菜鋪抵讚的,但如果論餃子,試過一次就ok啦。
1) 餃子
皮係簿嘅,但係無乜料,款式得4款,你可
以話佢專,但又坦白講無乜選擇
2) 湯底
無味精唔應該等如淡而無味,飲落去係似
有顏色嘅水。試過好多間話無味精嘅餃子
店, 呢間係真係冇,但味道失望。
3) 價錢
菜鋪抵讚的,但如果論餃子,試過一次就ok啦。
Delivery
2020-05-10 456 views
相信美味餃子好多人都食過,唔使特別介紹,今次黎左試長沙灣的分店。嗌咗煎韭菜肉餃,白菜肉餃,再加招牌野葛菜生魚豬骨湯,兩份餃子都係細分,各有七隻。先講白菜餃,最鍾意係每隻餃子都好大粒,而且材料十足,非常飽肚,而且餃子皮唔會太厚,令到材料同餃子嘅比例非常完美。煎韭菜餃就食落好香口,煎完韭菜同肉汁都冇流失到,每隻餃子嘅鮮味都保留着。至於招牌野葛菜生魚豬骨湯,味道非常之鮮甜,飲得出嗰種鮮魚味,絕對可以清熱下火,啱晒平時食好多熱氣野同埋食完煎餃飲嘅,個人係非常推介的!!!呢間餃子店真係好得啊,一定會再嚟!
呢間餃子店真係好得啊,一定會再嚟!
  • 招牌野葛菜鮮魚豬骨湯
2020-05-06 292 views
今日出去想食甜記,點知佢休星期六,睇圖鑑發現,後面街仲有間黃餃子店💛就過去試下啦!~~~🥟雲耳椰菜肉餃($39/7 | $44/10)最喜歡吃雲耳餃,因為有脆脆嘅口感,呢款口味比較清淡,不過配埋菜脯就剛好!(菜脯係餃子店嘅靈魂😤)湯底非常好飲,有生魚嘅鮮味,好味到飲曬成碗😋~~~🥢白菜肉餃麵(5隻)+羅漢果甘草茶($45)白菜肉餃比較濃味,適合加醋令味道更清新。而羅漢果茶非常甜,好似糖水咁,但朋友覺得還好。食咗佢好多菜脯,但剩返成碟辣椒同豆豉好衰😢
今日出去想食甜記,點知佢休星期六,
睇圖鑑發現,後面街仲有間黃餃子店💛
就過去試下啦!
~~~
🥟雲耳椰菜肉餃($39/7 | $44/10)
最喜歡吃雲耳餃,因為有脆脆嘅口感,
呢款口味比較清淡,不過配埋菜脯就剛好!
(菜脯係餃子店嘅靈魂😤)
湯底非常好飲,有生魚嘅鮮味,
好味到飲曬成碗😋
~~~
🥢白菜肉餃麵(5隻)+羅漢果甘草茶($45)
白菜肉餃比較濃味,
適合加醋令味道更清新。
而羅漢果茶非常甜,
好似糖水咁,但朋友覺得還好。

食咗佢好多菜脯,
但剩返成碟辣椒同豆豉好衰😢
2020-05-01 249 views
💛食到爆瘡都抵😋🥟餃子一如以往大大隻但外皮剛好唔會過厚🙌🏼·🥟煎韮菜肉餃($43)熱辣辣好香脆🙌🏼🥟湯雲耳椰菜肉餃($45)配野葛菜生魚豬骨湯🥣不過重點都係餃子🤪·煎餃較油膩,不過一次半次ok la😙重點一定係落好多好多辣菜甫同醋😋😋😋·📍美味餃子店長沙灣元州街497號地鋪
💛食到爆瘡都抵😋🥟餃子一如以往大大隻但外皮剛好唔會過厚🙌🏼
🥟煎韮菜肉餃($43)熱辣辣好香脆🙌🏼

📍美味餃子店
長沙灣元州街497號地鋪
2020-04-06 542 views
依間餃子店我食過好多次真係好得,今日食左個雙拼十隻$45(白菜肉餃+韭菜肉餃),隻隻都好大隻,韭菜夠晒香味,配個清甜白菜就啱啱好,個餃子皮唔太厚,內裡既菜同肉比例又啱啱好,唔會太多菜太少肉又夠juice, 佢除左d餃子好食之外,枱上面仲有一樽好好好正既辣菜甫,比你自由咁加落d餃上面食,菜甫唔算太辣,啱晒唔太食得辣既我,食晒d餃都已經有8成飽,最後飲埋個野葛菜生魚豬骨湯底(無味精)就滿足晒,好夠老火,飲晒食晒都完全唔口渴👍👍👍整體尼講我10分會比8分。

2020-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 辣菜甫
  • 湯韭菜肉餃
  • 湯白菜肉餃
2020-04-02 275 views
店內餃子如其名,好美味都好好好好足料❤️每隻餃子有我半個手掌咁大呀😂痴線!餐牌上有煎餃同湯餃,總共有3款餡料:1️⃣雲耳椰菜肉餃、2️⃣韭菜肉餃同3️⃣白菜肉餃,要講邊種煮法吸引🤔?對我黎講真係母親的抉擇😔!煎餃皮較厚,兩邊都煎過,十分脆口,同時又唔會好油膩! 至於湯餃,餃皮好薄,但最吸引既一定係招牌湯底葛菜生魚豬骨湯!超好飲🤤!飲落去就好鮮甜,唔會覺得有味精,似媽媽牌靚湯🥰但媽媽未必識煲哈哈~我最後連湯都飲光光😚~唔怪得佢地既湯都可以單叫啦!另外,除左餃子同湯之外,佢地家既配料--辣菜甫都相當出色🤘單食就DD咸同偏辣,建議唔食得辣既朋友就先食少少試個辣度,因為確係偏辣(食開山小辣~),我撈埋湯餃子同辣菜甫一齊食~都好惹味~餃子可以雙拼($45 10隻/$40 7隻)~ 信我!10隻一定會飽!另外都可以加面底~評分推介排名既先後 💁🏻‍♀️必點精選👍雲耳椰菜肉餡 - 椰菜配肉本身就好夾唔會太濃味,所以唔會愈食愈濟,加埋雲耳更加有好口感👍葛菜生魚豬骨湯 - 正👍煎餃 👍湯餃 👌不過不失👌韭菜肉餡 - 個人口味問題,不喜歡任何韭菜肉餃,但呢間既韭菜同肉都好balance,唔會只有濃濃韭菜味而失去肉既味道👌

另外都可以加面底~

評分推介排名既先後

💁🏻‍♀️必點精選
👍葛菜生魚豬骨湯 - 正
👍煎餃
👍湯餃

👌不過不失
👌白菜肉餡
👌豆漿 - 有豆味,但糖落多左少少
2020-03-28
$40 (Lunch)
  • 葛菜生魚豬骨湯
  • 煎餃
2020-02-22 683 views
今日黎朝聖一下九龍區最出名既餃子店佢既餃子選擇唔算太多我同朋友叫左一湯一煎黎試白菜豬肉湯餃(10隻$44)好味指數 😋😋😋😋佢每一隻餃都包得好飽滿好足料湯亦唔係出面個啲味精湯係佢最出名既野葛菜生魚豬骨湯味道清甜 如果鐘意 仲可以單點湯煎韭菜肉餃(7隻$38)好味指數 😋😋😋😋😋我最鐘意係會既煎餃睇相都應該睇得出佢脆得黎一啲都唔油韭菜香加上皮香 真係好好味街坊小店 價錢合理又好味下次順路一定會再黎幫襯😊
今日黎朝聖一下九龍區最出名既餃子店
佢既餃子選擇唔算太多
我同朋友叫左一湯一煎黎試

白菜豬肉湯餃(10隻$44)
好味指數 😋😋😋😋
佢每一隻餃都包得好飽滿好足料
湯亦唔係出面個啲味精湯
係佢最出名既野葛菜生魚豬骨湯
味道清甜 如果鐘意 仲可以單點湯

煎韭菜肉餃(7隻$38)
好味指數 😋😋😋😋😋
我最鐘意係會既煎餃
睇相都應該睇得出佢脆得黎一啲都唔油
韭菜香加上皮香 真係好好味

街坊小店 價錢合理又好味
下次順路一定會再黎幫襯😊
2020-02-11
$50 (Dinner)
  • 煎韭菜餃
2020-02-15 292 views
一的都無改錯名(美味餃子)一到Lunchtime就好多食客.就連門口都堆滿人潮.餃子種類分別有韭菜肉餃、雲耳椰菜肉餃、白菜肉餃.韭菜肉餃餡料紮實.而且仲好香濃嘅韭菜味,食完成口都韭菜味回香.雲耳椰菜肉餃口感爽脆.味道鮮甜.餃子皮唔算薄,但都算厚度適中.店舖直接用出售嘅野葛菜生魚豬骨湯作為餃子湯汁.味道非常之鮮甜,完全不含味精.另外記得落埋自家製菜脯辣椒油.菜脯同豆豉少少咸味再加埋辣椒油製作而成.辣椒油都有做零售($48)!
一的都無改錯名(美味餃子)
一到Lunchtime就好多食客.就連門口都堆滿人潮.

餃子種類分別有韭菜肉餃、雲耳椰菜肉餃、白菜肉餃.

雲耳椰菜肉餃口感爽脆.味道鮮甜.
餃子皮唔算薄,但都算厚度適中.

• 韭菜肉餃
  • 野葛菜生魚豬骨湯
2020-02-14 215 views
荔枝角好味餃子店,店內有3款選擇,🥟雲耳椰菜肉餃🥟韭菜肉餃🥟白菜肉餃,餃子好大隻,可選雙併,7隻/10隻.湯底係招牌野葛菜生魚豬骨湯。今次試左雲耳椰菜肉餃併韭菜肉餃,皮薄足料,最鍾意加佢嘅辣菜甫😋都算幾辣 所以吾好一次過加咁多 (我仲買左一樽番屋企)湯好好味 好清甜 幾乎飲晒咁滯😂睇得出吾係味精湯👍🏻 正午飯時間因為客人比較多,同埋佢地係落左單先會煮 ,所以等既時間會耐啲,同埋係需要搭枱,所以會有小小迫
荔枝角好味餃子店,店內有3款選擇,

Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
第一次在新戲院看戲,疫情告急,外出奢侈。。。靈機一觸,不太餓但也找點吃的啊!今夜証實這店和太子無分別,好驚喜。豆漿8不過不失,解渴,但欠豆香,質地稀,很流質。韭菜餃43要了我喜的湯,很稀,但熱騰味道不錯。餃好食,可能太久沒去太子店,忘了原來餃皮那麼薄,涵豐富,整個口都被韭菜填得香噴噴。麻辣豬耳22首次食,比想像的要多量,帶麻香,不太肥,食得完!食後感:因為太子店等一小時不值得,今次來這分店,不用等已加分。
第一次在新戲院看戲,疫情告急,外出奢侈。。。

靈機一觸,不太餓但也找點吃的啊!

今夜証實這店和太子無分別,好驚喜。

豆漿8
不過不失,解渴,但欠豆香,質地稀,很流質。

韭菜餃43

麻辣豬耳22
首次食,比想像的要多量,帶麻香,不太肥,食得完!

Type of Meal
Dinner
2020-01-21 350 views
九菜餃 好多料 好大隻九菜味香濃湯底好甜一咬落去啖啖都係九菜皮唔太厚旁邊重有辣菜圃任加不過店入面座位應該得20個有時要等等位座位小小迫想食餃子 都會再黎食 其實佢白菜餃都唔錯
九菜餃

有時要等等位
座位小小迫

想食餃子 都會再黎食 其實佢白菜餃都唔錯
2020-01-08 272 views
剛巧加完班,非常飢餓,所以決定見到第一家的食店就立刻光顧醫肚,慰勞自己今天辛苦工作一天,想不到很幸運選對了食店,食物價格相當親民,我選了煎菜肉餃加粒麵底,叫了大蝶,平時我很細食一定食唔曬,但今天我將全部餃子一個人吃光,因為煎餃相當美味,完全帶出了韮菜和肉汁的鮮味,簡直是絕配,是平日吃不到的滋味,實會吃上癮!
2019-08-25 1586 views
呢間鋪只賣餃子,只有3種口味,分煎及湯餃,但都吸引到好多人食,絕對係因為好味!.🔸「煎韭菜肉餃」🔸應該是落單才煎,煎得好脆,韭菜味好濃,熱辣辣的,香口好味!.🔸「雲耳椰菜湯餃」🔸餃子口味比較清淡,配上清甜的野葛菜湯,愈吃愈想吃,不知不覺就食完七個!.🔸「白菜豬肉湯餃」🔸三種口味中這個就比較沒有那麼好食,白菜偏乾一點,菜的味道很濃,跟湯的味不配!這裡的餃子餡料好多,好大一隻。還了一點要說,這裡有自己做的辣菜甫,配著餃子一起食,有畫龍點睛的效果!好想買一瓶辣菜甫回家食!

🔸「煎韭菜肉餃」🔸
應該是落單才煎,煎得好脆,韭菜味好濃,熱辣辣的,香口好味!
煎韭菜肉餃

🔸「雲耳椰菜湯餃」🔸
雲耳椰菜湯餃

🔸「白菜豬肉湯餃」🔸
白菜豬肉湯餃

好想買一瓶辣菜甫回家食!
2019-08-03
$60 (Dinner)
煎韭菜肉餃
雲耳椰菜湯餃