2024-05-10 571 views
老顧客了每次都凌晨黎食四點半就有嘢食通常呢個鐘數黎食嘅都係晨運阿伯同埋呢個鐘數都未訓的大學生呢間早茶真係平靚正點心高質每次食到好飽好滿足都只係人均5、60蚊埋單推介鵪鶉蛋燒賣 炸饅頭 鹹水角蝦多士 蝦餅(全部都好好味.. 呢度只係個人最愛)
老顧客了
呢間早茶真係平靚正
點心高質
每次食到好飽好滿足都只係人均5、60蚊埋單
推介鵪鶉蛋燒賣 炸饅頭 鹹水角
蝦多士 蝦餅(全部都好好味.. 呢度只係個人最愛)
2023-07-30 1539 views
預約早上8點45分鐘自助遊覽深水po 團,所以早餐要先去該區搵食網上見到呢間懷舊點心舖,要試下7點去到,舖內外坐滿長者。那天預報有雨,我坐內面,下次有機會坐露天,因為特別有風味自己拎點心,食完憑碟計數有時點心阿姐會拎點心,食過來問大家要唔要最好味是腸粉,夠滑,料又多有煎蛋牛肉飯,但飯偏乾有豬肚燒賣,可惜我已飽

網上見到呢間懷舊點心舖,要試下

自己拎點心,食完憑碟計數

有時點心阿姐會拎點心,食過來問大家要唔要

最好味是腸粉,夠滑,料又多

有煎蛋牛肉飯,但飯偏乾

有豬肚燒賣,可惜我已飽

煎蛋牛肉飯
2023-07-29
  • 腸粉
每次黎呢度必點推介:1. 炸饅頭2. 鵪鶉蛋燒賣3. 蝦餅平均20蚊一碟,試過一大班人黎食,飽到嘔都唔洗100蚊一個人埋單,抵食到爛。係呢度食嘅係人情味,以及通頂後有暖茶落肚的飽足感。
每次黎呢度必點推介:
1. 炸饅頭
2. 鵪鶉蛋燒賣
3. 蝦餅
係呢度食嘅係人情味,以及通頂後有暖茶落肚的飽足感。
2022-06-22 1691 views
《突發!凌晨美景食早餐》「死食!有呀!」「好攰呀,你地食啦,我訓先啦88」「住__hall嘅人係唔需要睡眠架,拿拿臨一齊taxi go taxi back啦!」話說小編住呵嗰陣,成日比人係清晨時分的去食美景,10次9都攰到接近死亡咁出,飽到重獲新生咁番。唔知係咪太攰,每次食食下總有人笑到成個痴線佬咁,完全唔知笑緊乜,但見到佢笑又覺得好好笑。其中一個食食下笑到見牙唔見眼嘅hallmate想籍此奇怪現象發表下對美景嘅感想。———————————————「4凌晨四點的快樂密碼 - 盡在美景。」4:00 AM在一眾宿生最清醒的時候,有的人在夜夜笙歌,亦都有的人是當「死線戰士」在趕功課。但,這個時間點,大家都有同一感覺 —— 都餓了。於是便會有人提議,一起去吃美景吧!對於一些人來說,可能是吃宵夜,也有些人認為,這是早餐。到了美景,大家你一言,我一語,感覺就像坐在附近的伯伯一樣,談着自己的所見所聞,談着自己的夢想,也有會輕描淡寫着自己的困難,可能是不想要破壞這個良辰美景的美好時光吧。之後一些人負責清洗洗碗筷,一些人負責到外面拿點心。燒賣、蝦餃、春卷等等,大家一起吃着東西,一起看日出,這一份快樂,不
《突發!凌晨美景食早餐》

「死食!有呀!」
「好攰呀,你地食啦,我訓先啦88」

———————————————
「4凌晨四點的快樂密碼 - 盡在美景。」

4:00 AM

之後一些人負責清洗洗碗筷,一些人負責到外面拿點心。燒賣、蝦餃、春卷等等,大家一起吃着東西,一起看日出,這一份快樂,不是到處都有。為什麼我會說這份快樂有個密碼呢?因為我們從來都不知道每份點心的價錢,我們只知道每人大約付50-60元而已,看似便宜,但我們得到的,是和好友們一起看着良辰,吃着美景的好時光。

—————————————————
小編嘅感想好簡單:係美景食嘅唔係點心,而係同一班朋友徹夜不眠死撐到朝早,著住睡衫褲,踢住拖,一齊衝去食早餐嘅快樂😆美景嘅食物唔係特別好食,但因為有班朋友一齊食,普通茶水點心都變美酒佳餚😚
————————————————
美景小廚 (石硤尾)
石硤尾石硤尾邨街市及熟食檔平台2-3號檔
開放時間:4:00am-11:00am
2020-11-23 1952 views
深水埗舊嘢多就係人都知啦,但係今日入到嚟依度 石硤尾邨知嘅人就未必好多啦。去到熟食中心平台早上開嘅餐廳就唔多呀,美景小廚嘅其中一間呢仍然供應舊式飲茶嘅餐廳,舊還舊啦其實都係出去攞呀點心嘅感覺啫。咁佢嚿係真係舊呀,唔係新派嗰種懷舊,所以呢佢嗰個點心種類都唔係太多,街坊食淨啲咩你有咩食嗰種。 亦都係好隨意嘅例如今日食咗個組合呢就係佢隨意執埋淨咗嗰啲包點。講返味道咁其實就不過不失咁啦,唔會特別令人亮眼嘅款式,咁圖中三樣要揀呢比較好食就係雞扎啦,鳳爪一個皮太林,叉燒包就都係嗰個味。價錢方面又未去到好實惠,不過免茶錢,所以真真正正街坊一盅兩件嘅價錢仍然算合理嘅,如果想叫到成枱餸嗰種呢我會寧願去啲連鎖大酒樓。

2019-05-08 2190 views
美景小廚 隱藏在屋邨2樓平台開咗好多年 每次路過都係已收工 細看營業時間 : 晨早4am~11am茶位$4 9am後免茶婆婆晨早7點出發 其實可以早啲(怕黑) 人生路不熟上到2樓 經過公園 到店時驚訝嘅……店前空地20~30張枱坐滿 單人搭枱 大部份都相識嘅店內都20枱起 熱熱鬧鬧7點幾 糯米雞已沽清 下次要早啲煎蛋牛肉飯~ $20 飯靚軟熟 牛肉夠鮮夠實 色澤靚食過好幾間店都加太多醃粉 呢間係💯分鵪鶉蛋燒賣 $17 豬肉&旦 都新鮮 肉甜香羅漢齋鴨掌 $17 羅漢齋有啲混亂 雜碎碎咁 麻麻地
美景小廚 隱藏在屋邨2樓平台
開咗好多年
每次路過都係已收工 細看
營業時間 : 晨早4am~11am

茶位$4 9am後免茶

婆婆晨早7點出發
其實可以早啲(怕黑) 人生路不熟
上到2樓 經過公園 到店時驚訝嘅……
店前空地20~30張枱坐滿

羅漢齋鴨掌 $17

羅漢齋有啲混亂 雜碎碎咁 麻麻地

2019-05-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Breakfast)
煎旦牛肉飯
2017-12-26 2138 views
朋友們假期都好忙 要約齊人係一件唔容易既事 我地竟然要約早茶既時間先齊人 不過勝在大家都住附近唔講都唔知原來石硤尾街市上面有個茶樓 不過要飲茶就要早起啦 因為佢淨係開到11am 當日我地9:30am到已經冇咩點心啦 可以因爲佢地大部分既客人都係老人家 所以如果大家想黎飲茶就要早啲啦~呢到唔似平時既茶樓咁有點心紙比你簡食咩 要自己出去點心車睇下想食咩 而且我地都唔係好知呢個係大點中點定小點😂不過價錢都唔貴既 食到飽平均大概$40-50 咁既價錢可以體驗下舊式既茶樓都幾好

唔講都唔知原來石硤尾街市上面有個茶樓 不過要飲茶就要早起啦

2017-12-23
2017-02-06 2730 views
凌晨5 時多睡不著,突然我想起了這裏,從又一村的家步行到這裡只要20分鐘左右。這裡的芋角依舊香口,香港已經很少見。腸粉好滑,香港少有,不是皮薄腸粉便好。這裡更加有人情味。這麼多年還是那位老細和老闆娘,細心照顧老人家。最好笑,當日後面有一枱街坊阿叔:今日咁多外來人黎食。另一位阿叔: 梗係通宵冇訓上黎食野,好快走。我笑了笑,我一定坐左人地個特定位。其實,我12歲就幫阿媽落黎買燒味。我中學校服相都係樓下影。阿婆望住我一臉好奇。我笑一笑,然後埋單。香港變了很多,但你要人情味,總是找得到。這裡比米芝蓮3星多了5千份溫暖。綜合評價: 食物>環境>員工*綜合性價比: 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜!!*性價比1. 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜(嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)2.  Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)

這裡的芋角依舊香口,香港已經很少見。
腸粉好滑,香港少有,不是皮薄腸粉便好。
這裡更加有人情味。

這麼多年還是那位老細和老闆娘,細心照顧老人家。

最好笑,當日後面有一枱街坊阿叔:今日咁多外來人黎食。

另一位阿叔: 梗係通宵冇訓上黎食野,好快走。

我笑了笑,我一定坐左人地個特定位。

其實,我12歲就幫阿媽落黎買燒味。

我中學校服相都係樓下影。

阿婆望住我一臉好奇。

我笑一笑,然後埋單。

香港變了很多,但你要人情味,總是找得到。

這裡比米芝蓮3星多了5千份溫暖。

綜合評價: 食物>環境>員工

*綜合性價比: 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜!!

*性價比

2.  Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)

3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)

4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)

5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)
2017-01-19
$50 (Breakfast)
2016-04-06 2292 views
雖然自己已在此區出沒多年,但這間位於石硤尾邨街市平台上的「美景小廚」,原來一次都未幫襯過。不過這也不出奇吧!既然街上各式食肆多的是,那好端端的又怎會特地饡上來吃東西呢?不過凡事總有第一次,這一天早上,又是個會經過這兒的日子,忽地想起這裡其實都有食店,便上去幫襯。這天雖是周末,但這街坊茶樓客人並不多,嘆一盅兩件的,多是上了年紀的中老年人,年紀也已不小的我,便加入戰團,叫來從小便愛吃的「雞扎」做早餐。「雞扎」水準正正常常,不見得特別好吃,但也不會難吃。索了汁液的腐竹、還算軟腍的芋頭,味道平淡的火腿,滑溜無骨的雞肉,成為了這天我吃的唯一一道點心,再灌多幾杯熱暖的普洱茶,便是這天我的早餐。

Type of Meal
Breakfast
早餐! 凌晨4點已經有得食啦!! 我可以大大聲地說,這不是某國際連鎖品牌快餐店的專利。某一天,看完醫生到深水埗尋食時,好奇地走上了石硤尾街市的大平台,開心地發現這是一個臥虎藏龍的美食地方。可是,中午飯的這一個時段,只有一間食客不多,感覺又不太舊的茶餐廳在營業,第一次的到訪,我只留下腳毛,選一個目標,不日開發。在石硤尾街市的天台平台,目標其實好明顯,因為有一間馳名的大排檔食肆,但,大排檔只做晚市,中午同早市,就是尋別的,然而,就在大排檔旁,有一間名叫《美景小廚》的食肆正在打烊,(當時上午11:30左右).....沒有錯,11:30 的確是正在打烊,不是開鋪,發生什麼事呢?細心一看,店外的牌,此店的營業時間,是凌晨4點至上午11時,亦即是說,只做早市茶客,午市、晚市不做。於是,我找了比較閒的一天,8點幾,來飲早茶....(4點要我出來飲茶,我應該做不到。)說地方,沒有什麼特別,也絕對不是古舊,感覺是一間經過翻新的點心專門店,雖然,地方沒有舊氣,但全場以長者居多,半自助式,熟客可自行開茶,自行取點心,像我這樣生面口的年青人,就不准自理,佢地要服務我。不過,小酒樓用的是啡色大圓茶壺,這令人感覺

不過,小酒樓用的是啡色大圓茶壺,這令人感覺到丁點的古意,因為這是最傳統的茶壺,小時候陪爸飲茶見得多,但踏入了90年代,這一種茶壺已少見了。
點心部設在店外,不過我來到時已經不多,原因,有機會是我來的這一個鐘數,已經是尾水。不過,新鮮點心依然是有供應的,只是不會擺太多出來點心展示車而已。
早餐,食排骨飯是皇道,雖然細細盅,但肉飯比例相等,感覺非常之豐富,飯質算是煙韌,不是那些泡到腍再蒸的飯質,加上豉油,味道同口感好極了,而且粒粒肉排,好豐富。
另外一個點心是金錢肚,說真,我很久沒有食金錢肚了,因為平常公司樓下吉魚蛋,要金錢肚的話一家要加錢,而且平時飲早茶,又少見這一類內臟點心食品。這金錢肚,很腍,而且正宗帶有黑椒的微微辣,味道是正宗的。
燒賣,味道是一種,但顏色卻是兩種,一種是傳統黃色皮的燒賣,另一種是牛肉燒賣才用的灰白色皮,的確是有少少標奇立異。顏色不同,但味道,用料,餡料是一樣的︿2是豬肉同蝦,帶有冬菇同蝦子,入口有鮮味,是一籠可以令我好開心的燒賣。
早上在傳統的地方吃到不錯的點心,是一件很開心的事。而且凌晨4點已經有得飲早茶、食點心啦....細心想一下,凌晨4點,食的絕對不是宵夜,而是早餐。所以...............
$50 (Breakfast)