2010-11-03 49 views
咁果日係灣仔行行下...同老公去左搵野食wor...行到呢間野~因為之前食消夜..呢間食過都唔錯播..咁唸住叫個肉餅啦~因為係呢一間未try過~點知一叫就出事啦唔係唔好食...係個size...真係接受唔到囉...真係細到睇唔到.....另一個漁香茄子就幾好食啦~d汁真係好正~下次去呢間... 真係唔會再叫肉餅啦~haha
咁果日係灣仔行行下...
同老公去左搵野食wor...
行到呢間野~
因為之前食消夜..呢間食過都唔錯播..

咁唸住叫個肉餅啦~
因為係呢一間未try過~
點知一叫就出事啦

唔係唔好食...
係個size...
真係接受唔到囉...

真係細到睇唔到.....

另一個漁香茄子就幾好食啦~

d汁真係好正~
下次去呢間... 真係唔會再叫肉餅啦~haha

2010-10-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2010-10-09 23 views
八月下旬‧晴最近,喜歡了吃餐包。簡單,也可美味,不會太撐肚子,平凡中見真味。是日來到這裡,一杯咖啡,一個餐包,簡簡單單的。這裡的餐包,都鬆軟。吃起來雖然帶微甜,但很乾身,越吃口感越「立」,不算是十分好的餐包。熱咖啡就很不錯,除了地點使然及二十四小時營業外,這裡的東西,有點水準的。
八月下旬‧晴

是日來到這裡,一杯咖啡,一個餐包,簡簡單單的。

吃起來感覺是乾身了一點
算鬆軟
$16 (Breakfast)
算鬆軟
2010-08-29 23 views
lunch又是頭痕時,行行重行行,同事提議到呢間,沒關係,反正沒吃過。門面跟一般茶餐廳一樣,最先,當然係睇下午餐餐牌了。穩陣起見,叫了滑蛋蝦仁飯,包例湯熱飲,$35很經濟,好快已經有得食。例湯先來,今日係粉葛煲排骨,味精不多,但不是沒。未稀到水但也不是很夠火喉,一貫茶餐廳水準吧。碟飯黎到真係嚇一跳,不是小蝦仁,滑蛋蝦仁飯既蝦竟是用大蝦,雖然一碟飯只有六隻。再細心留意,每隻蝦都已經挑了蝦腸,真係估都估唔到。蝦肉很爽,不是死蝦,還是有鮮蝦味,其實六隻蝦慳慳地都夠爬一碟飯,唯一不足是滑蛋汁很少,最後有點像吃白飯。餐飲熱菜蜜,竟然真的有西洋菜味,記得對上一次飲菜蜜有西洋菜味,那一杯是甜到喊的,這一杯甜度適中了。蝦你老實,這一餐真的很驚喜滿意,相信短時間我會再返黎的。

蝦你老實,這一餐真的很驚喜滿意,相信短時間我會再返黎的。
粉葛煲排骨
有西洋菜味的熱菜蜜
滑蛋蝦仁飯,一碟六隻大蝦
2010-08-27
有西洋菜味的熱菜蜜
滑蛋蝦仁飯,一碟六隻大蝦
  • 滑蛋蝦仁飯
2010-08-16 27 views
最近見奶茶達人推介, 心思思想去試. 咁啱美麗得閑帶我去. 剛巧卡位有人埋單,但阿叔抺到濕瀝瀝,唯有叫佢抺乾D兼攞兩杯茶。再問他下午茶單,他回說未够鐘,好!唔緊要,差不多兩點半,等吓。阿叔最後都攞咗張茶單俾我哋。依,款式都算多,價錢約:$23-35。到兩點七八,阿叔問食乜: 兩杯奶茶少奶  ──  得喎,唔鞋,齒夾留香。 吉烈猪扒配炸薯 ──  好大塊兼炸得不錯,仲有隻旦,炸薯OK但得三條。 腸仔奄列+麵飽 ──  一般,無特別。唔錯,唔錯!比起兩星期前係勤記好食。何况仲有冷氣。茶餐廳都係要講吓真章。不進則退。埋單 $49又一餐!
最近見奶茶達人推介, 心思思想去試. 咁啱美麗得閑帶我去.

到兩點七八,阿叔問食乜:

兩杯奶茶少奶  ──  得喎,唔鞋,齒夾留香。

腸仔奄列+麵飽 ──  一般,無特別。

埋單 $49

又一餐!
吉烈猪扒配炸薯
2010-08-15
$25 (Tea)
吉烈猪扒配炸薯
  • 奶茶少奶, 吉烈猪扒配炸薯
2010-08-12 41 views
六月下旬.晴原來上一個食評,已經是整整兩年前。真正蒲過蘭桂坊的,大都會去過翠華。同樣道理,真正蒲過銅鑼灣的,都會來過這裡。當然,食物不是主因,最大的原因,還是這裡是廿四小時營業。 是日收隊時正天矇光,行經此地,聞到出爐麵包香,相當吸引,當然第一時間坐低。 平日的早上,這裡人不少的。要了個菠蘿包,不到三十秒已經擺在面前,效率奇高。菠蘿包是「脆面」,我比較喜歡舊式的「腍面」,比較香甜一點。麵包本身幾鬆軟,密度也高,吃一個已經夠飽肚。熱咖啡香滑濃郁,這裡的茶水吧有點名堂的,出品也不賴。 放下17元,心滿意足的離開。
六月下旬.晴

原來上一個食評,已經是整整兩年前。

放下17元,心滿意足的離開。
新鮮出爐的菠蘿包,是漲鼓鼓的!
脆皮,實在
熱咖啡仍有水準
$17 (Breakfast)
新鮮出爐的菠蘿包,是漲鼓鼓的!
熱咖啡仍有水準
  • 熱咖啡
2010-07-11 55 views
今晚同班舊同學齊齊聚下食晚飯~之前朋友黎過呢間食下午茶, 見到餐牌好多野食, 就提議黎試下晚飯小菜~起初, 我諗住”茶餐廳”既海鮮唔會好好食, 但點知….有意外收獲! 原來都好好味架喎! 我地一行6人, 叫左:1)蒸大魚: 我本身對魚麻麻地, 怕腥….但呢條魚真係好滑好味!2)上湯開邊蝦: d蝦好大隻! 好fresh! 3)啫啫雞煲: 用石碢炆得好入味! 4)豉椒炒蜆: 呢味真係要特讚啦, 夠大碟夠入味, 仲好味過響西貢既海鮮酒家既味道!5)干炒牛河: 都ok啦, 唔太油, 正常味道~6)金銀蛋莧菜: 正常味道7)炸生蠔 (唔記得咩菜名): 呢味好似唔係成日有, 但煮法好特別, 我個同學本來唔食生蠔都食左隻!8)汽水飲品: 我地主要飲罐裝汽水, 不過如果有coke light/ coke zero選擇就好了….個餐牌仲有好多其他小菜未試, 我地班同學諗住下次聚會再去幫襯!
今晚同班舊同學齊齊聚下食晚飯~

我地一行6人, 叫左:
2)上湯開邊蝦: d蝦好大隻! 好fresh!

3)啫啫雞煲: 用石碢炆得好入味!
5)干炒牛河: 都ok啦, 唔太油, 正常味道~
6)金銀蛋莧菜: 正常味道

炸生蠔
仲有好多野食
上湯開邊蝦
2010-07-10
$110 (Dinner)
豉椒炒蜆
炸生蠔
仲有好多野食
上湯開邊蝦
2010-02-09 38 views
星期日,我和老公要到銅鑼灣購物‧天公不造美,到達灣仔時已下着傾盆大雨,為了躲避風雨,我們選擇了裝修過的美食園林餐廳小廚‧由於顧客不多,我們很容易便找到卡位坐了‧ 看過餐牌,發覺食物的價錢都不太便宜,最終我們選了手唧魚蛋粉($20),牛肉燴意粉和涷奶茶($40)‧ 雖然說魚蛋是手唧,但是魚蛋和魚片一點兒味道也沒有,只覺得整碗魚蛋粉的味道平平,沒有特別‧至於牛肉燴意粉的味道就更加之不濟,不知是否租金昂貴之故,一件蕃茄也找不到,只得小許青豆做配菜,而那些牛肉一點兒的味道也沒有,只靠那丁點兒的茄汁獻來調味那些淥過的意粉,令我們吃得有點不是味兒‧至於涷奶茶,因冰太多,味道也變得淡了‧ 以這樣的食物的質素來收取昂貴的價錢,根本不成比例‧

以這樣的食物的質素來收取昂貴的價錢,根本不成比例‧

2010-02-07
2010-02-05 28 views
二個人食晚飯冇心水, 行過是但一間就中入去.小菜套餐$48包小菜, 白飯, 例湯, 飲品要另加錢---熱飲$2凍飲$4---都好, 當比個借口我慳返呢幾蚊.例湯係好例牌的味精湯, 不提也罷. 小菜我地要西芹炒斑片, 好細碟, 斑片當然係雪藏魚塊, 冇乜味道, 只係覺得師傅落太多油...見隔離檯點左豉汁蒸帶子, 好似唔錯, 我地又跟一客, $58有6隻, 可惜帶子唔係好靚, 有點韌.
二個人食晚飯冇心水, 行過是但一間就中入去.

2010-02-04
$53 (Dinner)
2009-10-15 48 views
以前每朝返工都會經過,上班時間人氣甚旺的,偶爾也會買個蛋撻或麵包作早餐。但自從這店停業裝修過後,再加上本人又離開了灣仔,已跟這店子斷絕了來往。直至今日,要到附件看一個鋪面,想起來這裡吃個中午飯。不是太好胃口,求其點了一碗雞球湯麵,感冒還未好,不喝凍飲,只要了杯熱檸水。湯麵送上,看見湯是起滿泡泡,很油的,印象分驟降。麵底是用上生麵,淥得爽口,具彈性;雞肉嫩滑,連皮,正合心思,可惜欠缺鮮味;搭兩條菜,但係又硬又粗,不吃也罷。總的說稱不上十分好,至少不太難吃。熱檸水,穩陣之選,一定不會失手。喝完吃完,動身往灣仔方向去,還有會議要開呢!

雞球湯麵
熱檸水
2009-09-01 27 views
睇完Show, 二人漫步至銅鑼灣搭車, 目送她登上回大埔的飛van之後, (前文說到我沒有食dinner), 紅色的跑車開走了, 就在車站旁, 一家潮式菜餐廳. 夜晚, 小炒打冷不是我想要的, 因為一入夜, 總不想大吃大喝. 入到去, 找個位坐低, 有湯麵啊, 就來一個雙併吧. 牛腩加貢丸.晚上呢個時段, 發覺來食宵夜既人都幾多. 有不少是打冷客, 亦有不少是黎打邊爐的. 像我這個, 只是為碗仔麵而來. 感覺上全店只得我一人.係潮州麵檔食既牛腩麵, 通常都是清湯底, 再加一些炸蒜味, 牛腩就是普通之上, 算是可取吧. 貢丸呢, 就覺得比較淡口, 冇乜味. 始終都是喜歡那些醬爆貢丸, 普通貢丸也許太單調了. 明天要上班, 都係唔好慢慢Hea住食. 快快食完麵, 趕去102巴士站.....幸好, 尾車未開.

$40 (Last Night Supper)
2009-07-26 16 views
和男友做完gym,我又餓又累下,隨便找一間來食,點知....叫了2客套餐($42)魚香茄子只食到好咸中式牛柳又是好咸及牛柳不淋的老火湯是味精湯

叫了2客套餐($42)
魚香茄子
只食到好咸

中式牛柳
又是好咸及牛柳不淋的

老火湯是味精湯
2009-07-26
$42 (Dinner)
2009-07-23 38 views
哎呀!原本想着朝早輕鬆點個早餐,嘆杯咖啡的,怎知遲了起床,所以也找一間較順路的來快吃一個早餐。走進店內,也立刻有位坐了,快快手點了個B餐,二十三元,非常多東西吃,有牛油餐包或牛油多士或菠蘿包、一碗兩餸的公仔麵或米粉等,最後加杯飲品,相信一定夠飽了。先來的是選了菠蘿包,菠蘿包雖然未至於新鮮出爐,但也是熱熱的,而且包身軟熟,沒有倒汗水,絕對不會是隔夜貨,而且上面的菠蘿皮香脆,幅員夠廣,吃至邊邊也是甜甜的,很不錯。粉麵的餸菜有很多選擇,最後選了個人喜歡的雪菜肉絲,另外選了很大路的煎蛋,煎蛋是打孖上的雙蛋,蛋白也煎得有脆邊,但蛋黃過熟,對我來說是要半生熟的才好吃,所以只吃了蛋白罷了;至於雪菜肉絲,也只是普通不過而已,雪菜鹹香不足,而且有點漿糊的感覺,肉絲也沒有什麼好評了;至於米粉,也是普通不過的,不爽也不太硬,也不會煮得太軟也是事實,更可怕的是那湯,不知為何沒有味,但是又白白而混濁的,不知加了什麼下去,有點喝茨的感覺。最後也來一杯熱奶茶,喝了一口也是有茶味及紅茶香,奶也算是下得夠,整體來說很平衡,但認為濃香滑三方面也還可做得好一點。急急的吃飽後,也急急的離開了。

急急的吃飽後,也急急的離開了。
裝修了不久的一間茶記
早上也有很多選擇
二十三元,抵吃~
我的早餐
雪菜鹹香不足,而且有點漿糊的感覺
煎蛋的蛋白煎得有脆邊,但蛋黃過熟
菠蘿包包身軟熟,而且上面的菠蘿皮香脆
熱奶茶有茶味及紅茶香
2009-07-17
$23 (Breakfast)
裝修了不久的一間茶記
早上也有很多選擇
二十三元,抵吃~
菠蘿包包身軟熟,而且上面的菠蘿皮香脆
2009-06-16 21 views
六月十三日 (星期六)與老公仔做完gym,去醫肚...因為要趕去會展看旅遊展,所以很罕有地隨意選一間餐廳吃一個快餐行了不久,看見美食園林,儘管一試這裡賣的是茶餐廳的貨色種類很多,有粉麵,又有炒飯我和老公仔都鐘情焗意粉,最後選了兩個意粉午餐:焗牛脷意粉牛脷很大件,而且焗得剛好,肉質鮮嫩意粉配上紅汁,雖不是老公仔的至愛,但意粉倒煮得剛好,令人滿意焗石班意粉出奇地好吃,意粉配上白汁,是我們的至愛石班炸得很美味,外脆內鬆軟而且炸的時候加上蛋醬,很細心,口味配合得宜每個午餐還配上例湯,大大碗,還另送飲品,又是大大杯的每個餐只售$40,實是經濟實惠而且有這樣的水準,實是不可多得!
六月十三日 (星期六)

與老公仔做完gym,去醫肚...

行了不久,看見美食園林,儘管一試

這裡賣的是茶餐廳的貨色
種類很多,有粉麵,又有炒飯

我和老公仔都鐘情焗意粉,最後選了兩個意粉午餐:

焗牛脷意粉
牛脷很大件,而且焗得剛好,肉質鮮嫩

焗石班意粉
出奇地好吃,意粉配上白汁,是我們的至愛
石班炸得很美味,外脆內鬆軟
而且炸的時候加上蛋醬,很細心,口味配合得宜

每個午餐還配上例湯,大大碗,還另送飲品,又是大大杯的

每個餐只售$40,實是經濟實惠
而且有這樣的水準,實是不可多得!
2009-06-13
$40 (Lunch)
2009-03-05 372 views
跟同事落去食過~嫌午餐無咩好食~一於叫小菜客飯~京都骨:幾大碟~幾新鮮~味道雖然唔係好出息~合格!滑蛋蝦仁:都做到滑蛋嘅效果~蝦仁無咩祈望~ok!漁香茄子:味道麻麻~不過要來送飯都尚可~連埋一大碗飯包飲品~$40左右~算係咁~無咩特別~又係一餐~
跟同事落去食過~嫌午餐無咩好食~一於叫小菜客飯~

京都骨:幾大碟~幾新鮮~味道雖然唔係好出息~合格!

滑蛋蝦仁:都做到滑蛋嘅效果~蝦仁無咩祈望~ok!

漁香茄子:味道麻麻~不過要來送飯都尚可~

連埋一大碗飯包飲品~$40左右~算係咁~

無咩特別~又係一餐~
$42 (Lunch)
2008-12-07 27 views
跟男友來個下午茶。想來想去想不到吃什麼,見此店裝修後我們都沒來過,便來試試了。還記得我們的中學時代,那時候大家的零用錢不多嘛,所以都是吃茶餐廳。以前我們是挺喜歡這兒的焗飯的。餐牌有三頁紙,仲係雙面的,好多選擇。看來看去,就是見不到有下午茶餐,原來是日不供應下午茶餐。很少有茶餐廳不供應下午茶餐的,但見店內人頭湧湧,也實在奈不了它什麼何。我點了我以為是最穩陣的餐蛋麵,男友點了椒鹽雞翼,我們 share 來吃。 餐蛋麵﹕我相信相片已經說明了我感受的一大部份。蛋是全熟的,餐肉是非洲回來的,麵或許是大光麵,總之湯是無顏色只得咸味的。 椒鹽雞翼﹕像風沙雞翼多點。上檯時顏色暗啞,我以為是凍的,忍不住用手指踫了一下,好像是暖的。男友一咬下去,內裡是燙口的,只是其貌不揚而已......不不不,我的意思不是說它好吃,其實真的是不好吃的,炸得很乾。吃了這個下午茶,真的令人黯然神傷......

吃了這個下午茶,真的令人黯然神傷......
很多食品可供選擇
餐蛋麵......喎......
椒鹽雞翼......喎......
$35 (Tea)