吳松街原來隱藏住呢間四川小店,外觀上似普通茶餐廳,但實際上係間好有風味嘅四川菜館。四川菜當然唔少得水煮菜式,但我吔怕太辣,煮係試下其他菜式先....小食 ~ 涼伴海帶 : 雖然冇寫係什麼麻辣,但其實都係辣嘅,比想像中惹味好多,叫咗BB辣,但已經好夠辣,正!!鐵板水晶粉 : 真係用鐵板上嘅,黏黏嘅冬粉,配上辣椒仔(差啲以為係什麼肉條)同蒜粒,貌似豉油撈冬粉,原本來好夠辣同惹味,唔洗加配菜都好好味。干鍋田雞 : 田雞唔係每間餐廳可以食到,呢度有唔少田雞菜式之餘仲有係鍋上嘅,好惹味。加上青椒、紅辣椒、洋蔥等配料炒成,唔算好辣,好好味。鐵板茄子 : 除咗特別在係用鐵板上之外,茄子切成一段段,中間再釀咗啲肉,加上辣汁,係食茄子嘅另一番風味!柚子蜜 & 檸檬柚子蜜 : 飲品方面就真係似茶餐廳喇,正正常常冇咩驚喜。

2018-12-03
Type of Meal
Dinner
2018-11-24 118 views
哩間老川皇食過好多次,不過佐敦分店就第一次去。星期五驚多人等位,所以6:30就去到。不過店入面已經滿左七成人,好彩早黎😀。我同朋友各自點左個麵,之後加左幾個小食。因為我同朋友都唔食得辣,所以全部揀左小辣。食得辣既朋友,不妨食中或者大辣挑戰下。酸辣粉口感煙煙韌韌,哩種麵質好吸味,酸辣湯湯底同芫荽味道入哂麵到,好食開胃。啲花生係湯入面,但仲好脆👍🏼。哩到既擔擔麵同出面食開既有啲分別,冇花生醬既味道。不過就鍾意佢款麵夠幼夠淋。辣辣地都幾過癮。哩個土豆絲係我每次黎都必食😆。土豆炒到軟硬適中非常爽口,土豆切到一條條,唔長唔短有口感。簡單既辣椒炒製完全冇搶過土豆本身既味道,好食👍🏼。哩個茄子真係不得了。個鐵板係超熱,上枱時啲醬汁仲翻滾緊。個茄子煮到超淋,完完全全吸收哂醬汁精華,茄子中間仲釀左啲碎豬肉,🤤諗返起都想再食。哩到既飲品甜度適中,唔太甜。我揀既哩杯菜蜜可以解辣解渴之餘仲可以澗喉👍🏼👍🏼。

重慶酸辣粉

擔擔麵

熗炒土豆絲

鐵板茄子

利賓納/西洋菜蜜
2018-11-16 196 views
早排喺湘X滬食咗個酸菜魚真係難食到呢…同朋友誓要決定再食一次好食嘅!見到呢間店好評如潮就試吓嘍😙。八點零去到都唔需要排隊,入去仲見到有幾個外國人嚟食,心諗咁出名?叫咗個涼拌海帶、酸菜桂花魚、樟茶鴨同蟹黃豆腐。首先,以為實冇死嘅涼拌,份量係好多,但口感一啲都唔清爽霉晒咁…😨所以食咗幾啖都冇再食。跟住就係樟茶鴨,上碟份量唔算多賣相擺碟都亂晒,口感同味道同一般食開嘅燒鴨都差不多😐,不過不失。然後終於到酸菜魚!雖然未去到嘩嘩聲,但正常好多😢,酸菜同魚都叫做融為一體嘅,細心啲食都仲食到魚味,而且聽阿姐講點咗個冇乜骨嘅桂花魚等唔太食魚/驚啃魚骨嘅朋友都可以安心咁食,而且魚口感嫩滑冇腥味,不錯,雖然好像只有半條魚的說。最後一道蟹黃豆腐,真係簡直係垃圾…🤮得咸蛋黃同幾粒切咗片嘅蟹柳就當係蟹黃…都算,咁都整得難食先係重點!冇豆腐味之餘咸蛋黃亦唔夠香,融入唔到啲豆腐度。浪費金錢、QUOTA同時間…不過眼見其他客人都係一鍋二鍋辣椒…咁奉勸大家想嚟嘅就一定唔好叫呢啲小菜😅。又一餐。
涼拌海帶
蟹黃豆腐
2018-11-12
Type of Meal
Dinner
2018-11-14 171 views
呢間店子小小,但經常都幾多人幫襯,之前有食過,水準不俗,可以寫吓。黃金時段,真係坐到門口的。好彩已經入秋,室外食川菜亦唔會太熱。門口掛有大菜牌,標明了午市套餐的價錢,五十左右包飲品,都幾實惠。乾扁四季豆 $65一般的乾扁四季豆會帶有肉碎,而且十分油膩,食頭幾啖 ok, 底層就怕怕。呢間只用上梅菜和四季豆,沒有肉粒的,亦唔油,從頭到尾都食到好乾爽。梅菜炒乾了,咸咸甜甜好香好惹味。四季豆條條新鮮清脆又爽口,係我食過最正的乾扁四季豆。樟茶鴨 (例)$58好香的熏鴨味,乾身冇乜汁,但鴨卻完全入味。鴨比較瘦,幾乎沒有肥膏油脂。唔太清楚點煮,但食到佢有啖啖花椒八角等的滷水味,用來送酒應該相當不錯。干鍋田雞 $98有個火 hit 住的干鍋,份外熱辣。多辣椒,多麻子,多洋蔥,十分惹味。唯一係D田雞切得太碎,索左多汁,好辣,亦食到有點累。不過味道實在是不錯的,久違了的好川味。凍檸樂 $19夠大杯又多冰,係食辣野的好伴侶。店子雖小,枱櫈已經全舖滿,但餐廳亦唔會為左做多轉生意而要求客人坐迫D。一般細 size 的四人枱,兩位坐左之後亦沒有被要求搭枱,呢點相當抵讚,所以實際坐位還算是寛敞的。

乾扁四季豆 $65

樟茶鴨 (例)$58

干鍋田雞 $98
不過味道實在是不錯的,久違了的好川味。

凍檸樂 $19
夠大杯又多冰,係食辣野的好伴侶。

,所以實際坐位還算是寛敞的。

2018-11-10 57 views
今日來到佐敦老川皇食晚飯,京川味道我和太太都很喜愛食。晚上8㸃多,裡面經已很多人,室內裝俢古色古香,尤其是天花,充滿了故宮的風格特色。薑蔥糕蟹$320。我們要了個薑蔥糕蟹,上枱已聞到飄過來的一陣香味,糕蟹蟹肉入味鮮甜,糕蟹最最吸引的是橙色的蟹糕,橙色的蟹糕軟滑回香,真的非常推薦。三絲炒米粉$58。炒米粉裡面有紅蘿蔔絲,雞蛋絲,腸仔,蔥粒...等。與粉絲一齊食更顯爽口美味。泡椒鳳爪$25。無論食泰菜還是川菜,我都喜愛食泡椒鳳爪,喜歡泡椒鳳爪爽口,酸酸甜甜夠口感及夠惹味。

今日來到佐敦老川皇食晚飯,京川味道我和太太都很喜愛食。

晚上8㸃多,裡面經已很多人,室
內裝俢古色古香,尤其是天花,充滿了故宮的風格特色。

薑蔥糕蟹$320。

三絲炒米粉$58。

泡椒鳳爪$25。
2018-11-09 54 views
先生說很久未食過樟茶鴨了,那濃郁的濃香真是很回味,之前在老川皇食過,所以今日來到佐敦老川皇。餐廳裝修充滿了中國古代風的裝飾。樟茶鴨例$58。樟茶鴨比起燒鴨干身少少,但是比燒鴨味道入味及回香,所以第一次食樟茶鴨就令我喜愛上了。薑蔥恙蟹$320。格離枱正食薑蔥恙蟹,非常吸引,見到忍不住也跟著要了個薑蔥恙蟹。廚師用了大蒜白芯,所以看落以為放少了蒜,大蒜白很入味爽口,濃度適中的汁液,挂著蟹的外殼,廚師已貼心扡將蟹鉗的殼拍碎,入口先感覺到汁液充滿蟹的甜味,蟹鉗肉質清爽很鮮甜,真是食到停不了口,真是又鮮甜又好味,真是推薦。要了2個飲品,蜂蜜檸檬柚子茶$17,柑桔青檸蜜$19,為今餐的特色風味餐更添美味

餐廳裝修充滿了中國古代風的裝飾。

樟茶鴨例$58。

薑蔥恙蟹$320。

要了2個飲品,蜂蜜檸檬柚子茶$17
,柑桔青檸蜜$19,為今餐的特色風味餐更添美味

2018-11-04 1243 views
<電話響不停>餐厅一直都系保持住。一入又一出,有人就在就会有人再入,店舖係條食街,隔离就系庙街,旅客好多。。外卖电话响个不停。餐厅天花部份用嘅系中国特色风味嘅装修。我同朋友两个人坐四人卡位,都几松动。<两碗面,猪肚同蟹> 一人,130蚊左右简体字??<重庆酸辣粉> 26hkd面粉好粗身,汤底非常酸,叫咗小辣,食得辣嘅朋友都会接受到嘅辣...值得一试,好易饱肚。< 担担面 > 26hkd上面有啲沙嗲酱嘅担担面(叫左唔辣味嘅)standard味道。<椒盐软壳蟹> 142hkd椒盐味重,。用好大量嘅油去炸到壳硬軟唒,可以直接吞落去,方便进食唔使吐壳,如连饭食一流,但太饱啦<酸萝卜炒猪肚>呢只萝卜,味道好独特,同平時食开嘅味道有啲唔同,呢个酸度非常之强,啱晒中意食酸嘅朋友,猪肚炒得弹牙,大厨落左好多嘅配料去,味道香浓濃,加埋黄色嘅指天椒非常酸咪咪唔食得劲辣的,記得千奇唔好食
<電話響不停>

<两碗面,猪肚同蟹>
一人,130蚊左右
简体字??

<重庆酸辣粉> 26hkd

< 担担面 > 26hkd

<椒盐软壳蟹> 142hkd

<酸萝卜炒猪肚>
,啱晒中意食酸嘅朋友,猪肚炒得弹牙
唔食得劲辣的,記得千奇唔好食
2018-11-01
$130 (Dinner)
2018-10-18 262 views
星期六約5點左右就肚餓,天氣漸涼想食辣因此一試老川皇,真的好吃啊!-因幸運地還未到晚飯時間,口水雞尚有套餐供應我們兩人叫了口水雞套餐 $48 (口水雞+白飯+飲品)干鍋肥腸 (散叫) $92辣子雞 (散叫) $96另加一碗白飯 (散叫) $10-口水雞是傳統的做法,所以是凍上的冷盤**小妹是川菜愛好者,吃過很多餐廳的口水雞會熱上****當然冷熱都好吃,不過傳統正宗的口水雞是冷盤來的**份量十足,背+胸+脾+翼各部位都有,一個人吃相當足夠辣度可因應個人喜好選擇大中小,我地試了小辣,辣得岩岩好,十分惹味。-這道干鍋肥腸,送飯配酒都一流師傳炒得好夠獲氣,再配上熱爐座熱上枱,可能怕豬腸冷卻後咬感變差,相對感覺會變肥膩,這個做法十分貼心,勁好食!-最高評分的辣子雞,工序繁多,上枱已經聞到味道夠麻夠辣夠熱,雞是連骨切碎再炸,炸完再配上大量辣椒及香料炒,都係勁好食!-吃飽飲醉埋單,300蚊都唔駛,叫3樣野,全部水準都很高,下次要再來試吃水煮魚啦
因幸運地還未到晚飯時間,口水雞尚有套餐供應
我們兩人叫了口水雞套餐 $48 (口水雞+白飯+飲品)
干鍋肥腸 (散叫) $92
辣子雞 (散叫) $96
另加一碗白飯 (散叫) $10
口水雞(套餐)

口水雞是傳統的做法,所以是凍上的冷盤
**小妹是川菜愛好者,吃過很多餐廳的口水雞會熱上**
**當然冷熱都好吃,不過傳統正宗的口水雞是冷盤來的**
份量十足,背+胸+脾+翼各部位都有,一個人吃相當足夠
辣度可因應個人喜好選擇大中小,我地試了小辣,
辣得岩岩好,十分惹味。
干鍋肥腸
這道干鍋肥腸,送飯配酒都一流
師傳炒得好夠獲氣,再配上熱爐座熱上枱,
可能怕豬腸冷卻後咬感變差,相對感覺會變肥膩,
這個做法十分貼心,勁好食!
辣子雞
最高評分的辣子雞,工序繁多,
上枱已經聞到味道夠麻夠辣夠熱,
雞是連骨切碎再炸,炸完再配上大量辣椒及香料炒,都係勁好食!
吃飽飲醉埋單,300蚊都唔駛,
叫3樣野,全部水準都很高,下次要再來試吃水煮魚啦
2018-10-13
口水雞(套餐)
干鍋肥腸
辣子雞
2018-10-16 80 views
去到佐敦見到老川皇原來有開地舖,依間似乎主打西川小菜。中式裝修最近D病毒好利害,同行友人已經作病,怕喉痛今次又只敢叫唔辣嘅食物,見到其他枱上嘅辣辣菜式,只能留待下次了。蔥爆牛肉夠火喉,唔算好油,牛肉嫰滑。好耐冇食過樟茶鴨,佢係西川唔辣涼菜嘅一大代表,用樟樹葉及茶葉熏鴨,係四川成都大廚為慈禧太后做的菜式。因為用肥嫰公鴨先醃製,後蒸煮再煙熏,成品嫰,大多油份巳經去除,加上熏香,會不自覺地食完一件又一件。外婆菜抄蛋係小品家常菜,咸香配飯

去到佐敦見到老川皇原來有開地舖,依間似乎主打西川小菜。

中式裝修
葱爆牛肉

蔥爆牛肉夠火喉,唔算好油,牛肉嫰滑。
樟茶鴨半隻

外婆菜炒蛋

外婆菜抄蛋係小品家常菜,咸香配飯
葱爆牛肉
樟茶鴨半隻
外婆菜炒蛋
2018-10-15 741 views
星期五晚約左好朋友食川菜,上網研究左好耐揀左老川皇因為睇食評好似好正宗。老川皇有幾多間分店,我地就揀左佐敦分店。鋪頭唔大,但係都可以坐到好多人。我去得比較早,到七點半左右就全場爆滿了。而且比較有趣既係,客人有7成都係講普通話,睇黎呢間真係有正宗川味!我都開始好期待天花板裝修好有特色菜品選擇非常多,本餐牌超級厚,用左一點時間先睇得曬。炒菜由50-200不等,大多數肉都係百幾蚊一碟。全部都好想食唔知點揀添酸菜桂花魚$192上台果陣真係嚇一跳,因為好大盆!冇錯,係滿滿既一盆啊。酸菜同魚既份量都非常多,四個人食都夠。酸菜同魚既搭配真係無敵,尤其係魚肉仲非常滑。雖然係酸辣,但係完全冇掩蓋到魚既鮮味,真係好難得!平常川菜比起食材本身更注重香料的搭配,但係呢個酸菜桂花魚除左有四川獨特既香辛味之外更有鮮味的食材,所以好加分。白菜豬肉餃$32一份有八隻,餃子皮非常有咬口,感覺應該係手工餃子皮,鍾意北方餃子既我覺得好好食。肉餡又多汁,正酸辣粉$24呢度食一碗酸辣粉同街邊檔一樣錢,真係好抵啊。可惜我地揀左小辣,冇咩味道。下次要中酸中辣先。剁椒娃娃菜$60除左酸菜魚,呢碟係今晚我覺得最好食既!!娃娃菜非常甜,
星期五晚約左好朋友食川菜,上網研究左好耐揀左老川皇

天花板裝修好有特色

酸菜桂花魚$192

白菜豬肉餃$32

白菜豬肉餃

酸辣粉$24
酸辣粉

剁椒娃娃菜$60
除左酸菜魚,呢碟係今晚我覺得最好食既!!娃娃菜非常甜,加埋剁椒獨特既味道,好好食。
剁椒娃娃菜

乾鍋肥腸$92

肥腸炒得好乾,再加上大量分配菜,係好惹味既。係可惜我地冇叫白飯,所以太濃味。如果有白飯一齊食就一流啦。
乾鍋肥腸

食川菜最啱配啤酒,呢度啤酒24蚊有支。真係滿足的一晚

青島
白菜豬肉餃
酸辣粉
剁椒娃娃菜
青島
2018-10-14 56 views
友人屬辣界,今天被她拉來挑戰川菜。印象中川菜的辣不是一般麻瓜能處理,所以有點怯。吃辣怎能少得冰凍啤酒!首先挑戰的是酸辣粉(小辣),看上去不是很辣,攪勻辣汁後,湯底變得又酸又辣。跟薯粉味道很夾,挺開胃的。酸菜魚是我至愛,最愛滿滿的魚肉。這次點了中辣。出乎意料地不太辣,酸酸的很開胃,很快已吃了大半盤。桂花魚很滑,肉質鮮嫩,魚肉又不會散開,推介!鐵板肥腸是友人至愛,說佐酒一流。不過對我來說,有點咸。壓軸挑戰的是剁椒娃娃菜(小辣),肉眼可見粒粒紅辣椒。不是很辣,辣界新手應該handle到,味道不錯。整體來說食物不錯,而且侍應服務周到。

吃辣怎能少得冰凍啤酒!

鐵板肥腸是友人至愛,說佐酒一流。不過對我來說,有點咸。

整體來說食物不錯,而且侍應服務周到。

2018-09-29 109 views
平時都好鐘意黎佐敦搵野食,因為我知道你一個有好多味道好又性比價高既野食。我哋叫咗中間加錢嗰隻與佢唔係桂花魚桂花魚係完全冇骨,叫左中間價果隻魚係食到魚既鮮味咖!估唔到係香港都有酸菜魚食而且份量超大!唔算去到好辣,又唔腥 好好送飯仲有呢度都有障茶鴨、 鴨好大份又好味, 咸得黎肉好嫩,又食到茶香, 幾正四季豆一樣係勁大份,唔會太spicy 三個送兩個人食夠曬都係大概250$ 好抵食唔得閒番大6食呢間可以一試🤣🤣
四季豆一樣係勁大份,唔會太spicy 三個送兩個人食夠曬
都係大概250$ 好抵食
唔得閒番大6食呢間可以一試🤣🤣
2018-09-21 81 views
堅持排隊20分鐘,和隔離桌同時點菜,隔離桌已經吃完,催菜3次,一個肥肥地戴黑框眼鏡的女服務員話我地知全部未開始煮,叫我地等唔到就取消曬。一路餓住個肚等咁鬼耐,被咁的服務員對待,而家真是咩世道。一間飯館若然縱容咁樣的服務員對待顧客,點保證上給顧客的菜可安全食用?!非常生氣,唔會再去,呼籲大家都唔好再去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2018-09-20 992 views
有時坐小巴,都會路經呢條街。呢間川菜小店特別 sharp 。皆因舖頭雖小,但門外經常都有不少人排隊,有街坊,有遊客,證明薯不簡單。今日又路過此地,時間尚早,唔多人喎,一於入去一探究竟。入面果然人山人海,好在仲有最後一張枱,立馬坐低咪遲疑。餐牌選擇超多,豬、牛、雞、鴨、魚、田雞、內臟、蔬菜乜都有。有選擇困難症的我們,當然叫枝藍妺,邊歎邊諗啦。藍妺大啤 $29 蒜泥白肉 $58頭盤叫左蒜泥白肉,上枱時以狐疑左一陣,大家你眼望我眼。Lasagna in Chuan style???你以為係肉醬千層麵?非也!其實係蒜泥白肉呀!超多蒜泥又夠辣,重口味,大愛呀!仲有好多青瓜絲墊底,夾住肥肉,入口即溶又絲絲爽甜,好正!干鍋菜花 $80蔬菜類我地點左干鍋菜花。有個小鍋㷫住,一滾起就火紅火綠咁,香味四溢仲有吱吱聲,著實色香味聲俱全。酸菜魚 $132酸菜魚夠大盤,魚片數量很多,尚算滑漏有魚味。可惜有不少碎骨,食起上來要小心點,食野唔好講野。酸菜很酸,湯底很香。叫左小辣唔算辣,喜歡辣的朋友可以叫辣D。或者轉攻水煮魚,應該都幾吸引。叫兩碗白飯,完美的一餐。

餐牌選擇超多,豬、牛、雞、鴨、魚、田雞、內臟、蔬菜乜都有。

有選擇困難症的我們,當然叫枝藍妺,邊歎邊諗啦。
藍妺大啤 $29

蒜泥白肉 $58
頭盤叫左蒜泥白肉,上枱時以狐疑左一陣,大家你眼望我眼。
Lasagna in Chuan style???
蒜泥白肉

你以為係肉醬千層麵?非也!
其實係蒜泥白肉呀!
超多蒜泥又夠辣,重口味,大愛呀!

仲有好多青瓜絲墊底,夾住肥肉,入口即溶又絲絲爽甜,好正!

干鍋菜花 $80

酸菜魚 $132

叫兩碗白飯,完美的一餐。
2018-09-18 82 views
中國菜系之中,我最愛是川菜,原因可能是愛辣愛濃味的原故,所以不管麻辣火鍋、口水雞或是酸辣粉,統統都是我的所愛。今日吃的是老川皇,它賣點不是奢華的裝修、妥貼的服務,而是四川小店的風味。午市的人數尚多,等了一會才入座,午市推介選擇款式多,共二十多款,有蒜泥白肉、香辣牛展、夫婦肺片餐等,價錢四、五十元。午市餐牌主餐牌 - 粉面、水餃、米粉飯主餐牌 - 涼拌菜主餐牌 - 精品菜系主餐牌 - 精品菜系水晶肘子 - 與其他水晶肘子不同,將肉切得薄薄的,口感有點像蒜泥白肉,但味道當然是肘子,挺特別。四川擔擔麵配牛腩 - 湯底厚實,四川辣醬富風味,麵條是值得一讚的部分,餐廳用上幼麵,麵身相當順滑,而且軟硬適中。樟茶鴨 - 味道有點像南京鹽水鴨,咸咸香香,但樟茶鴨經過煎炸,外皮乾身脆口,令人愈食愈想食,最適合配上啤酒相伴。小店來說,價錢、選擇、味道都不錯,值得一試。

午市餐牌

主餐牌 - 粉面、水餃、米粉飯

主餐牌 - 涼拌菜

主餐牌 - 精品菜系

主餐牌 - 精品菜系

小店來說,價錢、選擇、味道都不錯,值得一試。