2023-12-23 1164 views
香港實在不多售賣北京煎餅的店,所以如果有機會經過天后,也會來吃一吃。今次點了最簡單的 雙蛋火腿芝士煎餅$28同樣是即叫即整老闆娘架輕就熟地煎那塊餅。一拿起手,有點失望,相較以往點的薄很多,咬下去,的確有火腿和芝士的存在,但其實只有半片的火腿,但芝士的存在感很低,不斷只吃到薄脆,薄脆份量多的確可以增加口感,但過量就大大影響其味道,它多得蓋過其他食材的味道,包括雞蛋和芝士,它多得令人吃下去只有油膩的感覺,或者老闆娘是想加多點比較廉價的薄脆,令煎餅看起來厚一點???
今次點了最簡單的
雙蛋火腿芝士煎餅$28

同樣是即叫即整
老闆娘架輕就熟地煎那塊餅。
一拿起手,有點失望,

相較以往點的薄很多,
咬下去,的確有火腿和芝士的存在,
但其實只有半片的火腿,
但芝士的存在感很低,
不斷只吃到薄脆,
薄脆份量多的確可以增加口感,
但過量就大大影響其味道,
它多得蓋過其他食材的味道,
包括雞蛋和芝士,
它多得令人吃下去只有油膩的感覺,
或者老闆娘是想加多點比較廉價的薄脆,
令煎餅看起來厚一點???
2023-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-09-02 1251 views
係天后行行下見到煎餅果子賣,香港好少見所以想試試。製作過程超引人入勝,可以從窗口見到老闆娘全程的製作過程,由倒麵漿雞蛋配料一一都睇得曬。配料方面,有北京填鴨肉絲,芫荽、蔥、青瓜和生菜的組合非常出色同多,超啱我呢d多青,鴨肉份量唔少加上烤鴨醬的咸甜風味,係平衡之舉。吃完後,不僅超滿足而且覺得健康,因為裡面好多菜🤣。等候製作需要一些時間,因為即叫即整。我叫咗L size的煎餅,它真係超大,半份已經夠曬我超大食既胃口,應該男仔食半份L size都夠曬。始終係外賣店街頭小食,加上份量大食起黎有少少唔方便,帶定食物盒,但絕對值得一試!---## 評分標準食物:4/5環境:3/5服務:4.5/5性比價: 👍🏽pp$50回購率:👍🏽地址:天后銀幕街15-17號地下A2B號舖
係天后行行下見到煎餅果子賣,香港好少見所以想試試。

---

性比價: 👍🏽pp$50
回購率:👍🏽

地址:天后銀幕街15-17號地下A2B號舖

2023-07-09 1365 views
北京煎餅是香港較少見的街頭小食所以上次試不到, 特意再訪, 終於是有營業本來打算買雞扒煎餅但店員表示,已經沒有這個品項所以唯有轉做店員指可做給我的「煎雞煎餅」,看到店員拿出三串串燒雞肉, 原來煎雞是指三串串燒雞肉煎餅即叫即整, 所以也可看看製造過程1)倒入粉漿,然後掃平2)打上一隻雞蛋🥚, 掃開3)反轉煎餅, 有蛋的那面朝底繼續煎4) 然後塗上煎餅的靈魂:燒鴨醬5)加入芫荽,蔥,青瓜,生菜,脆脆和雞粒等配料6) 摺疊包裹, 很飽滿的樣子拿上手, 熱騰騰的, 差點拿不住一打開, 就傳來陣陣蛋香煎餅真的很厚, 要一口咬下去是很難配料主要都是以芫荽,蔥,青瓜和生菜為主但雞粒的存在感極低烤鴨醬鹹甜鹹甜, 配上海量的蔬菜, 平衡了膩的味道煎餅皮很軟熟, 有點像在吃鬆餅(走甜版),不薄也沒有煙韌口感,帶點蛋味,吃完是很滿足, 感到很健康, 因為真的菜多。不過建議可吃原味, 因為即使加了雞粒, 也不覺有牠的存在👀不知其他配料會否同樣情況
北京煎餅是香港較少見的街頭小食
所以上次試不到, 特意再訪, 終於是有營業
本來打算買雞扒煎餅
但店員表示,已經沒有這個品項
所以唯有轉做店員指可做給我的「煎雞煎餅」,
看到店員拿出三串串燒雞肉, 原來煎雞是指三串串燒雞肉
煎餅即叫即整, 所以也可看看製造過程
1)倒入粉漿,然後掃平
2)打上一隻雞蛋🥚, 掃開
3)反轉煎餅, 有蛋的那面朝底繼續煎
4) 然後塗上煎餅的靈魂:燒鴨醬
5)加入芫荽,蔥,青瓜,生菜,脆脆和雞粒等配料
6) 摺疊包裹, 很飽滿的樣子
拿上手, 熱騰騰的, 差點拿不住
雞粒煎餅
一打開, 就傳來陣陣蛋香
雞粒煎餅
煎餅真的很厚, 要一口咬下去是很難
配料主要都是以芫荽,蔥,青瓜和生菜為主
但雞粒的存在感極低
烤鴨醬鹹甜鹹甜, 配上海量的蔬菜, 平衡了膩的味道
吃完是很滿足, 感到很健康, 因為真的菜多。
不過建議可吃原味, 因為即使加了雞粒, 也不覺有牠的存在👀
不知其他配料會否同樣情況
2023-06-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
2023-03-26 1334 views
明明寫着是10:30開門的,連續三次11點到達店還沒開。。。之前因為換咗個新員工(老阿姨)冇咁好食,send 社交媒體網站 message反映意見又冇人覆,所以停咗一排無幫襯。之前已經有兩次遲到未開門,到今日第三次諗住打電話去問定開鋪未,10:40打電話都無人聽。。。最後諗住俾多次機會行過去睇吓啦,11:05分看到之前喺煎餅店返工嘅員工入咗去旁邊嘅聯盟珍珠奶茶店開舖,問佢竟然答我唔知煎餅店幾時開。。。電話不接,社交媒體網站信息沒人回,(疑似)員工唔好客!做餐飲員工連最基本的時間觀念都沒有,等住執笠啦

電話不接,社交媒體網站信息沒人回,(疑似)員工唔好客!

做餐飲員工連最基本的時間觀念都沒有,等住執笠啦
2023-03-26
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
2023-03-04 1300 views
行過老come 煎餅突然好想食, 岩岩12點開鋪冇幾耐。點左佢嘅北京烤鴨煎餅🤩同姐姐傾咗一陣,佢幾nice架,又可以拍底整嘅過程,正喔~講番煎片先,喺即叫即整所以等大概3至5分鐘就有啦。我叫嘅係M size因為姐姐都有講話一個人食M size都夠。見到佢由一個餅底,再反個餅,再落配料同醬汁,北京烤鴨好過癮🥳後來問我要唔要辣,我話要。不過最後一D都唔辣🤣新鮮熱辣辣好食!煎餅都好厚架,入邊好多北京烤鴨個味道啦,因為有醬料,好夠味嘅👍重有落左好多脆脆增加口感,好rich喔~熱辣辣!如果唔食蔥就要佢走蔥,辣醬唔辣所以可以加辣。會食到有啲唔方便嘅不過street food係咁架啦~🤗 M size都夠飽,好食🤩
同姐姐傾咗一陣,佢幾nice架,又可以拍底整嘅過程,正喔~

後來問我要唔要辣,我話要。不過最後一D都唔辣🤣

2023-03-02 756 views
試了雞肉味煎餅,中間d薄脆係成個餅的靈魂,加埋芫荽香䓤,好食到呢不能自拔。大大份的M size只售$35,本來想再買一個拎走,怎料鋪子已落閘(5點十分左右),,唯有下次再食。唯一要批評的是包裝很論盡,因為太大份,食到成面都係汁,如果能捲起來像熱狗一條,吃起來會乾淨咁多。
TakeAway
之前试过两次,虽说不是正宗的煎饼果子,但是聊胜于无,今次的出品发现有三四粒石子,硌了好几次牙,怎么可能会有石子在食物里?决定今后绝不会再帮衬。请店家好自为之。。。
烤鸭煎饼
2023-02-20
2023-01-31 644 views
最緊路過見到呢間有得食北京煎餅!見價錢都唔貴又多種類揀 決定試下😚-🥢北京烤鴨煎餅見佢最細份都係得M 岀到黎真係勁大份!🫣仲大過隻手掌🖐️ 即叫即整 餅皮唔會太厚,外面有蛋香 入面包住好多料,有京蔥、芜茜、烤鴨醬、青瓜、烤鴨同薄脆,一啖落去就可以食到哂d料勁滿足🥰🥢原條鰻魚煎餅入面都係一樣咁多料,鰻魚超多超足料,配埋烤鴨醬都好惹味😙超大份一個人係完全食唔哂🫣不過食完都幾口乾,見佢另外仲有好多款煎餅都吸引!下次都會想再試😋
最緊路過見到呢間有得食北京煎餅!
見價錢都唔貴又多種類揀 決定試下😚
🥢北京烤鴨煎餅

🥢原條鰻魚煎餅
  • 北京烤鴨煎餅
2022-08-21 1229 views
依間店舖在巴士站旁主打北京煎餅,平日少見於是就試試必食推介北京烤鴨煎餅。北京烤鴨煎餅 (M size)由於沒有堂食位置只可以外賣走,假期夜晚到等咗大概5分鐘就有。分量十分足,M size係2個手掌大,share才可以食完煎餅餅皮不太厚,外層夾雜著雞蛋,蛋香十足。內層卷著綠豆粉、青瓜、薄脆、烤鴨肉及烤鴨醬,味道媲美片皮鴨,鴨肉香加上特製烤鴨醬十分惹味。青瓜絲令成個煎餅多咗份清新,再加入薄脆令到口感層次豐富,絕對可以再encore

北京烤鴨煎餅 (M size)

2022-08-08 823 views
佢d煎餅係超大份🤩 超多料 女仔我諗S size都未必食得曬啊 啱曬大胃王我🐷我就點左 北京烤鴨煎餅 即叫即做 都唔會等號耐 仲望住師傅整 好療愈啊👍🏻煎餅餡料超多 有青瓜 烤鴨 薄脆 完全就係正宗北京烤鴨隻味啊口感超豐富 每一啖都係餸  正啊 靜係食呢個都已經夠曬鮑😹😹超滿足👅!!平時唔想食飯~粉麵 食呢間都唔錯啊
超滿足👅!!平時唔想食飯~粉麵 食呢間都唔錯啊
2022-07-25 961 views
今日難得過開黎天后拎野..…就緊係順便食我最鍾意食嘅老come燒餅啦🤩每次去食都會點我最鍾意嘅北京烤鴨煎餅,平時會買M份,今次2個人食所以點左L份$55😆;真心大份夠晒兩個人食,但今次感覺就真係無以前咁好喇🙁,裏面嘅料雖然真係好豐富好多…多到直情over左😅所以攪到個燒餅淋晒,咬入口就係一大堆野,完全唔知自己食咩🥴真心有少少失望,食完成晚都好口渴要勁飲水🥲。

2022-07-23 601 views
今日去試左下肉鬆煎餅,可以喺落單嘅時候選擇飛曬你唔中意嘅野,例如芫茜、蔥之類,我最中意嘅就係脆餅,咬落去卜卜脆,啱啱整出來,食落去熱辣辣,又香口,味道都算唔錯,可以一試。
2021-12-17 1434 views
送貨員態度惡劣,毫無禮貌!仲要出言串d客!味道還可以,但係性價比比較低,如果食小龍蝦可以唔使食佢,外賣包裝比較差有漏汁情況!其實總體情況還好只不過外賣員服務真的很差!

Delivery
用恐怖形容今次嘅美食體驗,真係再合適不過外賣叫咗烤魚同煎餅,諗住買返酒店食點知就係惡夢嘅開始💩成條魚都係鱗,又多骨,一啖咬落去唔係細骨就係鱗,真係食兩啖就冇食啦個餅一開出嚟發現臭咗,唔係一般嘅臭,係啲腐爛左嘅肉再加無限咁多臭咗嘅芫荽而家成間房都臭咗,都唔知點算啦差到咁真係唔知講咩好,可以話係成世人食得最差嘅一餐整體體驗 -♾️
用恐怖形容今次嘅美食體驗,真係再合適不過

外賣叫咗烤魚同煎餅,諗住買返酒店食點知就係惡夢嘅開始💩

而家成間房都臭咗,都唔知點算啦

差到咁真係唔知講咩好,可以話係成世人食得最差嘅一餐
整體體驗 -♾️
烤魚
2021-12-11
Delivery
$100 (Dinner)
2021-11-13 961 views
點左個北京填鴨煎餅,order時已經講左走芫茜,亦聽到收銀阿姐同廚房阿姐講走芫茜,結果食個陣都係發現個煎餅入面有芫茜,唉......講番個煎餅,我點左m size,份量都算大,當午餐食都超飽,而且味道不錯。餡料方面,鴨肉、青瓜等都足料,最特別係有d位咬落有d脆口,原來加左d“蛋散”入去,脆脆地,增加口感,幾好。
2021-11-13
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)