2017-01-09 179 views
銅鑼灣有唔粉面店, 無論是車仔面還是魚蛋粉面, 都要三十蚊左右。要食得好食既更加唔止呢個價錢。有時路過見到呢間"肥仔記", 單送$28, 雙送$34, 呢區黎講算是合理於是搵日就黎試下好唔好食啦~今次叫外賣拎返屋企試, 可以分開湯另上, 一樣都係收返$34至於食物既素質就普通啦, 沒什麼特別唯有湯底估唔到係用雲吞面湯底, 以為係一般魚蛋粉湯底。黃金魚片頭+魚肉春卷米線黃金魚片頭:很普通,一般街市買到既最普通果隻,而且有雪藏味。見佢寫"黃金"還以有炸過,有少少伏呢~:魚肉春卷:春卷還可以,幾香魚肉味又唔會腥,當然都係冇炸過既,但味道不錯可以一試。:湯底&米線:湯底意外用了雲吞面既湯底,個湯少少淡淡的不會太濃重味精味。比較岩食得冇咁重口味既人米線就比較易淋d,有些少發脹,不過都ok的,比較岩喜歡吃淋身冇咁彈口米線既朋友。若果對粉面要求不高,普通吃的話呢間都唔錯,價錢叫做合理。

要食得好食既更加唔止呢個價錢。

於是搵日就黎試下好唔好食啦~

至於食物既素質就普通啦, 沒什麼特別

唯有湯底估唔到係用雲吞面湯底, 以為係一般魚蛋粉湯底。

黃金魚片頭+魚肉春卷米線

若果對粉面要求不高,普通吃的話呢間都唔錯,價錢叫做合理。
2017-01-05
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$34 (Dinner)
2016-11-05 320 views
近期去咗粉麵世家食過虚有其名又性价比不乎的云呑麵,就决定今后有時间去比較其它食店有何分別。今天周六就来个遲来的早餐云吞麵。湯底比較濃,云呑大大粒,吃到爽口蝦肉,知道是即叫即煮;麵也夠爽口。相比老牌麵家(查看前评),28塊一碗無得輸!
2016-11-05
$28 (Breakfast)
2016-06-03 738 views
是日約左朋友等佢個陣又餓餓地求其搵間野食 諗住是但搵間近佢屋企嘩通常啲xx記都應該幾好食點知真係伏伏伏!真係可一不可再個呀姐服務又差送菜好似乞食咁大大力放大佬,我有比錢架食到我成肚火
是日約左朋友
等佢個陣又餓餓地
求其搵間野食 諗住是但搵間近佢屋企

通常啲xx記都應該幾好食

點知真係伏伏伏!

真係可一不可再
個呀姐服務又差

送菜好似乞食咁大大力放
大佬,我有比錢架

食到我成肚火

牛根雲吞河
今晚OT到好夜,臨近9點半,就在銅鑼灣SOGO對面渣甸街行到邊食到邊,記得中間大冷巷有家碟頭野,但經過見到原來已經變左這家麵館,個門面幾有格調,入面好有傳統中式Feel, 加上好多木檯凳,我最Like, 那就揀呢家啦.....吃雲吞麵的麵館其實間間都差唔多,不過這家的裝修真係幾獨特,好像電影中的客棧Feel!! 同埋都幾衛生!你睇佢每張檯都有小盤醬料,好清潔又好整理,其他麵館除左正斗粥麵專家你都好少見有咁整潔....值得一讚!! 鋪內與鋪外都充滿這個Design既餐牌,非常清晰,我今晚就來個潮洲魚蛋墨丸河,阿姐收到我柯打就大叫"魚蛋墨丸河",那我就話我要潮洲魚蛋呀,佢覆我就是魚蛋囉....唔記得叫阿姐加腩汁,一叫佢就做野..... 賣相一流,我以為潮洲魚蛋有別於魚蛋,因我之前在街市是有分的,正宗的潮洲魚蛋我吃過是灰灰都色,魚味之上還有少少豬肉味,但這裡的魚蛋就是魚蛋,無我所想像的潮洲魚蛋.....哈哈! 算啦,試真佢既魚旦同牛丸都超彈牙,好爽口好好味! 加腩汁也好有誠意,真的加埋舊牛筋腩比我,非常濃味!佢既腩汁應該落左好多柱候醬,色香味都好!$34在銅鑼灣.....有我最Like既木
, 那就揀呢家啦
.....
!! 同埋都幾衛生!
!!
....
潮洲魚蛋墨丸河
唔記得叫阿姐加腩汁,一叫佢就做野
.....
潮洲魚蛋墨丸河加腩汁
!佢既腩汁應該落左好多柱候醬,色香味都好!

$34在銅鑼灣.....有我最Like既木材環境下吃這碗濃味的潮洲魚蛋墨丸河,非常滿足
!! 多謝晒
2016-01-14
$34 (Dinner)
潮洲魚蛋墨丸河
潮洲魚蛋墨丸河加腩汁
2015-12-05 523 views
下午路過銅鑼灣,見肥仔記麵家,就吃個粉麵套餐,套餐有魚肉春卷、魚皮餃、黃金片頭、蟹籽鮮蝦雲吞等共十八種選擇。就叫了一客柱候牛腩河、生菜及豆漿,收三十六元,中午在銅鑼灣算抵食。生菜青綠新鮮,份量稍少,平時在家食菜均為清汆,忘記交帶不下蠔油,就試試吧,蠔油缺蠔味,質素普通。柱候牛腩河牛腩炆得夠火喉,腍甜入味,略嫌過瘦,若是加入些少牛根,會更理想。豆漿不夠滑,甜度適中,餐後一杯,解渴。
生菜
生菜

柱候牛腩河
柱候牛腩河

豆漿
豆漿
不夠滑,甜度適中,餐後一杯,解渴。

2015-11-14 219 views
呢間咁既野真係好離譜未食完既野,未飲完既豆漿都可以收走,叫佢一係加錢換可樂,個伙記都仲可以話「比返豆漿你,大人有大量」直情趕客啲野又唔係話好好食,勸大家唔好去食,廢事因為個小小錢而受氣

呢間咁既野真係好離譜
啲野又唔係話好好食,勸大家唔好去食,廢事因為個小小錢而受氣
2015-10-02 215 views
今時今日,不管是茶記或是甚麼食肆,吃一次少不免以五十元為起錶位,尤其以銅鑼灣區為甚,低於此價位者少之又少,要不是同事帶到,小人根本不知道此店的存在。一個午餐有湯麵、有菜、有飲品,才三十多四十元,性價比甚高。一餸麵餐$38要了雲吞粗麵,雲吞大大隻,肉味尚可,粗麵亦煙靭。而兩餸麵餐$44的是鯪魚球及蟹籽墨魚丸河粉; 這碗比較失色,魚丸有欠鮮味,蟹籽跟墨魚丸兩樣混在一起擦不出火花: 兩種味道皆不突出,跟一般墨魚丸完全無異。油菜有生菜和芥蘭的選擇,份量挻多。飲品是又烯又淡的豆漿,小人不太喜歡。不過為著荷包著想,應該會再來,無他,勝在夠平。
油菜有生菜和芥蘭的選擇,份量挻多。
Type of Meal
Lunch
2015-10-01 242 views
工作過後,餓到暈咁滯,但係銅鑼灣間間都貴,難得比我搵到間抵食 一碗粉面,一碟油菜,加杯豆漿,先38蚊,係銅鑼灣係一件幾難既事。我嗌左個牛筋河,油菜同豆漿都係一般般,不過牛筋佢炆到好軟,但係食落滿口都有膠質既感覺,夠哂火侯

2015-09-30
$38 (Lunch)
2015-07-20 306 views
福興里原本2家食店已經結業, 變成這家「肥仔記麵家」。麵店不太大但放滿枱檯, 下午茶時段依然人山人海。對於剛剛行完書展的我, 左一袋右一袋, 要入座真係好唔方便。頭頂上的冷氣剛好吹正頭頂, 真的不太好受。未食已後悔入座! 急急地點了雪花肥牛併蟹籽墨丸河(加腩汁)。肥牛味道十分一般, 蟹籽味蓋過墨丸味。腩汁湯頭味道淡, 河粉厚身又鞋口。一碗水準一般的麵食, 双併連凍奶茶只需$41, 這價錢在這區來說實在抵食。奶茶味道不過不失。失望只有它的的環境及服務。可一不可再。
福興里原本2家食店已經結業, 變成這家「肥仔記麵家」。
2015-07-16
$40 (Lunch)