話說我坐喺長枱,一邊可坐三個人,我坐近走廊位,另外兩個位冇人,有一位客人剛來到坐牆邊的位置,有個老女夥計大聲呼喝我:「阿姐!你坐過啲!!」 我已經係坐走廊位,並且沒有霸住中間的位置,都算喇。 我食你碗麵,就可以俾你呼喝嗎? 食完一肚氣,真係多謝晒。

2024-01-17
$27 (Lunch)
今日唔講環境唔講包裝,我地直接揭開肥仔記麵食嗰碗香噴噴嘅三拼麵🍜。幼麵掛住濃郁嘅牛腩汁,喺口感上真係撈咗個「爽」字出黎!牛筋腍滑,係啖啖肉香;牛腩塊塊嫩滑,讓我一邊吸一邊得意嘅點頭。至於個雲吞?呀,足料嘅蝦肉同豬肉碌出嚟,就似話:“食我啦!”邊食邊爽,滿足感拉直上心口。麵條本身啲彈性啱啱好,唔會太硬或軟爛。配合得宜嘅腩汁眞係令普通嘅麵條都生輝,不過就係有啲偏鹹,得閒飲啲水解解渴。總括嚟講,食呢碗麵,真係可以搞掂饑餓,又唔洗破產。老少咸宜,下次一定要招呼埋朋友仔一齊鬆一鬆,呢啲香港味,絕對值得再嚟過幾轉👍✨。

2023-03-10 992 views
平時出去吃午餐閒閒地都要$50 up,最近在灣仔的 肥仔記麵食 就找到全日供應$25的粉麵。門面貼著很大的 "全日$25" 很顯眼 (笑)如果要轉成套餐也不超過$40,感覺很划算,而且不止飽肚﹐選擇還是頗多的喔🍜鮮蝦雲吞麵套餐 ($38) 套餐包括了油菜和豆漿。全走的油菜色澤看起來仍很不錯,看來是師傅燙菜時間掌握得很好吧。豆漿是凍的和偏甜一些。雲吞都幾大粒,蝦吃落也彈牙不是霉的。唯獨是麵質雖然是彈牙,但有鹼水味。幸好還算是可以接受的程度。
平時出去吃午餐閒閒地都要$50 up,

🍜鮮蝦雲吞麵套餐 ($38) 套餐包括了油菜和豆漿。
鮮蝦雲吞麵套餐

2023-03-07
$38 (Lunch)
2022-12-15 723 views
.想係lunch 時間搵間平平地又飽肚又豐富又快捷既午餐,我通常都係首選肥仔因為$36食到單拼粉麵+一大碟油菜+豆漿好難可以搵到以前鍾意食牛腩呢度既牛腩係一片片啖啖肉既我個人就好鍾意不過聽過同事評價就話麻麻最好食係雲吞咁話雲吞我就無食過啦,近幾次想懶健康我都係叫「魚蛋米」餐我覺得叫魚蛋但又有魚蛋又有魚片成件事好似變左雙拼咁🤣D魚蛋幾彈牙爽口👍🏻今次既菜係生菜🥬 試過一次食通菜 真係好正如果次次都通菜就好🙊菜好大碟 所以加錢轉套餐真心抵另外仲送左杯豆漿我總覺得加左好多糖咁所以一般般飲幾啖就算😛.整體呢餐好抵食呢個價錢呢個質素 算唔錯啦
因為$36食到單拼粉麵+一大碟油菜+豆漿
好難可以搵到
以前鍾意食牛腩
呢度既牛腩係一片片啖啖肉既
我個人就好鍾意
不過聽過同事評價就話麻麻
最好食係雲吞咁話
雲吞我就無食過啦,近幾次想懶健康
我都係叫「魚蛋米」餐
整體呢餐好抵食
呢個價錢呢個質素 算唔錯啦
2022-12-15
TakeAway
$36 (Lunch)
  • 魚蛋米
2022-11-23 527 views
星期六的午飯時間,在灣仔區想找些輕食,用Openrice搜尋一下,找到了這一間位於軒尼詩道的肥仔記麵食。 進去後,不算太多人, 輕易地找到座位。看看餐牌,三十多元,有一個麵食、一個油菜、還有一杯豆漿。除了抵食之外,真的沒有話說了。我點了一碗淨雲吞及一碟通菜。 餛飩果然好吃 、大大粒的,吃得出蝦的鮮味。 通菜也很新鮮,份量充足,配上蝦醬,更加帶出通菜獨有的味道。豆漿是凍的,如果有熱的供選擇,那就更好了。下次應該會再光顧,或會選擇其他的食物,例如牛腩等。如果不想吃太飽,又要嘗到一餐美味的麵食, 肥仔記麵食確是一個選擇。

豆漿是凍的,如果有熱的供選擇,那就更好了。

下次應該會再光顧,或會選擇其他的食物,例如牛腩等。

淨雲吞

油菜、豆漿

2022-11-12
$36 (Lunch)
淨雲吞
油菜、豆漿
2022-08-09 654 views
早排網上有篇文章,提及D茶檔應該收檔,其中一個原因係價錢貴!哩點極有同感! 好似依家出差銅鑼灣,下下去茶檔都成60蚊一個 Lunch,又唔係特別好食,勁肉痛! 所以..... 出差另一個 job 就係發掘平價美食,今日就發掘咗哩間肥仔記麵食,門口大大隻字寫住全日24蚊,重平過岱民25蚊兩餸飯,咁就入去睇睇咩環境!全日粉麵套餐 $36 單拼麵+油菜+豆槳,兩餸加6蚊,點咗碗水餃牛根河,油菜只得生菜,河粉食汁,多蔥!優點:1, 價錢平.2, 食物質素唔錯,牛根炆得夠冧夠入味一D都唔韌,水餃有兩粒,蝦肉彈牙.3, 油菜落我中意嘅蠔油,唔好以為落蠔油係必然呀,有D得豉油咋!4, 份量無偷工減料性價比高!缺點:1, 環境唔多理想,總係感覺唔夠乾淨.2, 牛腩汁顏色就夠深,但味道唔夠香濃惹味.3, 豆漿唔夠甜唔夠凍.4, 冷氣都唔多夠凍.當然..... 24蚊一碗麵,唔好要求多多,所以雖然缺點多多,但都俾好評笑臉高分!

優點:

1, 價錢平.

4, 份量無偷工減料性價比高!

缺點:

1, 環境唔多理想,總係感覺唔夠乾淨.

2, 牛腩汁顏色就夠深,但味道唔夠香濃惹味.

3, 豆漿唔夠甜唔夠凍.

4, 冷氣都唔多夠凍.

水餃牛根河

蠔油生菜

豆漿

水餃牛根河
蠔油生菜
2022-01-21 804 views
#下午茶情報😘😆😘🤭🤩🤩🎉😁絕對下午茶之選,窮人恩物 只需$23就有一樣麵食連鵝腸亦是選擇。在灣仔這個全港最富裕的地方,能夠以深水埗價錢食到,真是不為過,其味亦不裕,亦可加十元油菜豆漿的精選套餐。In Wan Chai, the most affluent place in Hong Kong, you can eat it at the price of Sham Shui Po., you can also add 10 yuan of rapeseed soy milk to the selected set menu.
#下午茶情報😘😆😘🤭🤩🤩🎉😁
絕對下午茶之選,窮人恩物 只需$23就有一樣麵食
連鵝腸亦是選擇。
  • 雲吞麵
2021-05-08 1210 views
而家係銅鑼灣食晏閑閑地60蚊食得好少少隨時過100蚊平時好少食粉麵因為成日都覺得唔飽肚不過今日見到呢間粉麵店全日單拼粉麵都係$22係銅鑼灣黎講已經算好平但係佢竟然有個set係粉麵套餐$32包一個單拼粉麵,一份油菜,一杯豆漿而且外賣減$2,埋單$30咋姑且一試睇吓午餐黎講份量夠唔夠佢單拼有好多款揀要試手勢緊係試鮮蝦雲吞佢一碗有4粒雲吞以呢個價錢黎真係好低𥚃面D蝦切開咗不過睇得出本身幾大粒唔係蝦”mo”不過調味略重總體味道正常不過不失落單嘅時候冇問油菜係乜唔知其實有無得揀今日比嘅係腐乳通菜所以如果唔鍾意腐乳或者通菜嘅人落單時可能要問清楚啦油菜正常無咩特別包一杯豆漿本身已落糖,都有豆味唔會話好似溝咗好多水咁都係果句以呢個價錢有齊主菜、蔬菜、飲品三樣收你$30質素絕對可以 🆗
而家係銅鑼灣食晏

不過今日見到呢間粉麵店
全日單拼粉麵都係$22
係銅鑼灣黎講已經算好平
但係佢竟然有個set係粉麵套餐
包一個單拼粉麵,一份油菜,一杯豆漿
而且外賣減$2,埋單$30咋

落單時可能要問清楚啦
油菜正常無咩特別

豆漿

包一杯豆漿
本身已落糖,都有豆味
唔會話好似溝咗好多水咁
都係果句
以呢個價錢
有齊主菜、蔬菜、飲品三樣
收你$30
質素絕對可以 🆗
TakeAway
$30 (Lunch)
2021-04-17 729 views
一日一黃店-銅鑼灣良心窮人恩物 最平$20單餸麵 銅鑼灣區 竟然可以賣到呢個價錢 真係勁良心 望番新聞 對遊行人士幾有善 (可睇圖)值得出文講下.呢間應該幾耐冇加價 原價單餸麵都係$22如果外賣仲減$2 即係$20 (仲有邊區賣到咁平😱)就有一碗雲吞麵/牛腩河 相當抵食(餐牌睇圖).叫左 ⭐️雲吞麵餐試試$30包油菜 豆漿(外賣減$2)👍🏻份量唔係細細碗果d 有4粒雲吞👌🏻每粒入邊 蝦同豬肉比例大概一半一半👌🏻平均每粒雲吞都有兩大隻蝦👌🏻油菜 今日係 腐乳通菜 份量有一整飯盒其他麵質 湯底 豆腐 都正常水平😅抵到呢個程度 我冇其他野講啦.窮嘅朋友可以日日捉朋友去食瘋狂點 四五個餸 都唔過$50 爽.#肥仔記麵食 (灣仔)地址:灣仔軒尼詩道319號地下.⭐️評分:味道:3.5/5環境:3/5 外賣服務:3/5 外賣抵食:5/5 唔俾滿分對唔住自己 平絕香港
呢間應該幾耐冇加價 原價單餸麵都係$22
如果外賣仲減$2 即係$20 (仲有邊區賣到咁平😱)
就有一碗雲吞麵/牛腩河 相當抵食
(餐牌睇圖)
叫左 ⭐️雲吞麵餐試試$30包油菜 豆漿(外賣減$2)
👍🏻份量唔係細細碗果d 有4粒雲吞
👌🏻每粒入邊 蝦同豬肉比例大概一半一半
👌🏻平均每粒雲吞都有兩大隻蝦
👌🏻油菜 今日係 腐乳通菜 份量有一整飯盒
其他麵質 湯底 豆腐 都正常水平
😅抵到呢個程度 我冇其他野講啦
窮嘅朋友可以日日捉朋友去食
瘋狂點 四五個餸 都唔過$50 爽
#肥仔記麵食 (灣仔)
地址:灣仔軒尼詩道319號地下
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3/5 外賣
服務:3/5 外賣
抵食:5/5 唔俾滿分對唔住自己 平絕香港
2020-12-01 888 views
幾年前已去過的小店,今晚又想起這小店,於是便再去灣仔肥仔記麵家。今次出了一個全日套餐 (單拼粉麵丶油菜丶豆漿) 也只不過$32,認真超值。今次我放棄了套餐,而選擇了三拼麵。今次選擇了雲吞牛筋牛腩幼麵多牛腩汁。不到五分鍾已到面前了,極香深色的腩汁,裏面載著雲吞,雲吞蝦肉及豬肉都是7:1,雲吞夠爽夠大件。而牛筋及牛腩,則比上次來更好味很多,牛筋牛腩很入味,軟硬適中,分量也很十足,麵質也比以前彈牙,腩汁濃烈,可惜是比較偏鹹,但仍香味十足。超值之選,味道不錯,值得再去的好地方。
調味料
2020-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-11-07 614 views
今天我到了灣仔的肥仔記麵食,點了招牌雲吞麵及牛肚河。我特別推薦這裡的雲吞,因為真的好好吃,雲吞入面的蝦很大隻,而豬肉及蝦的比例剛剛好,好吃麵亦煮得很爽口。而他們的牛肚都不錯,牛肚挺爽口,而我之前吃過他們的牛腩,也是不錯的,湯底則偏濃味。老實說,以全日平民價錢$22來說,這間粉麵店的粉麵是值得推介的,只是份量偏少,大食的朋友可能要叫兩碗了
麵亦煮得很爽口。
牛肚河
雲吞麵
2020-11-01
$22 (Lunch)
牛肚河
雲吞麵
2020-09-22 494 views
看到門口套餐蠻划算,只須38元一碗雙拼麵加油菜加豆漿。嗯。中午時間入內人客蠻多的。但是服務奇差,叫了要點菜服務員聽到了但等了很久都沒有人來。這種廉價食物店就是這樣的服務。比大陸的服務還差。點了魚片頭雲吞米粉+腐乳通菜+豆漿。說實話水準真的比較差。湯底淡而無味,魚片頭相信不是手打的,應該是包裝好醃製的食物,雲吞雖大但內裏的肉有一陣異味,整碗麵完全不合格。腐乳通菜中規中矩。服務差食物差裝修也一般絕對不會再來。

2020-09-22
$38 (Lunch)
2020-07-11 477 views
前兩日同事帶大食妹食左一間超級抵食嘅港式粉麵大食妹覺得好東西唔可以私藏, 今次就同大家開心share呢間位於灣仔嘅肥仔記麵食<原汁牛肚河粉>平時係灣仔食碗港式粉麵坐底四五十蚊有好大部分都貢獻左去佢嘅租金度, 無咩料食但肥仔記麵食嘅一餸粉麵只要22蚊, 雙拼都只要28蚊, 唔破3, 宜家仲有邊度可以做到呢個價錢?令大食妹驚訝嘅係佢嘅河粉同牛肚份量都好足, 無因為便而減料仲有腩汁添牛肚好入味, 偏淋俾糧尾嘅大家多一個選擇
前兩日同事帶大食妹食左一間超級抵食嘅港式粉麵
<原汁牛肚河粉>
平時係灣仔食碗港式粉麵坐底四五十蚊
有好大部分都貢獻左去佢嘅租金度, 無咩料食
令大食妹驚訝嘅係佢嘅河粉同牛肚份量都好足, 無因為便而減料
仲有腩汁添
牛肚好入味, 偏淋

俾糧尾嘅大家多一個選擇
  • 原汁牛肚河粉
2020-06-29 409 views
中午時段,一去到門口已經見到排滿咗攞外賣嘅人龍,嚇咗我一跳。好在堂食仲有位,但之後好快都坐滿哂。估計再遲少少,連堂食都要排了。粉麵單拼$22,雙拼$28,三拼$34見到佢雙拼,三拼嘅碗都會比單拼大,抵食!仲有套餐可以選擇,包油菜同豆漿。而且餸嘅選擇都好多,我就選擇咗柱侯牛腩拼河粉。一上枱又係嚇咗我一跳,嘩!咁多牛腩嘅!除咗牛腩,佢仲有牛根夾雜喺入面。牛根彈牙,牛腩都唔會老,有肉味,柱侯味亦足。單拼女仔食都好飽。下次去試埋雲吞先,見到都好多人叫。

粉麵單拼$22,雙拼$28,三拼$34
而且餸嘅選擇都好多,我就選擇咗柱侯牛腩拼河粉。

單拼女仔食都好飽。下次去試埋雲吞先,見到都好多人叫。
本身以為三才喺銅鑼灣已經係平價之選,行過少少去到灣仔發現呢間唔多起眼嘅黃店—肥仔記麵食💛佢有派下水咁~過嚟慳下銀包都好呀👛·佢同一般嘅港式麵店唔同,做緊一個抵到爆嘅套餐:有齊單餸麵、豆漿、油菜都係$32 ;雙餸就貴啲$38。個價錢真心賺唔到幾多,平時一碟油菜呢個價啦。🤔🤔🤔·我哋叫咗雲吞春卷麵、魚皮餃鯪魚球河、炸魚皮。·炸魚皮好脆身,唔使大力用牙咬當薯片咁食都得,一定要叫!😍雲吞、魚皮餃正常發揮,不過不失,不過都有一個乒乓波咁大。反而推介鯪魚球俾大家—唔係走彈牙路線,林林地,不過冇骨、咬下咬下就林哂,口感幾得意😱·腐乳通菜同豆漿就唔使多加描述啦,大大份又抵,點腐乳醬真係一流🤗~而可樂同其他汽水,估唔到仲係玻璃樽款😱好耐冇見過啦🤣·整體來講性價比真係超高!不過魚與熊掌,食完之後都幾頸渴,大家要避免飲佢哋嘅湯底啊🤫-雙拼套餐 (包油菜豆漿)|$38套餐轉其他凍飲 |+$5炸魚皮|$12-肥仔記麵食 (灣仔)灣仔軒尼詩道319號地下-

通菜

炸魚皮

我哋叫咗雲吞春卷麵、魚皮餃鯪魚球河、炸魚皮。
雙拼套餐 (包油菜豆漿)|$38
套餐轉其他凍飲 |+$5
炸魚皮|$12
肥仔記麵食 (灣仔)
灣仔軒尼詩道319號地下
$45 (Dinner)
通菜
炸魚皮