2024-04-16 701 views
平日午餐包蒸蛋/麵豉湯。一入座店員就斟杯綠茶上來,嘟QR code落單。照燒雞排飯雞皮燒得好香好脆,好味😋蒸蛋都唔錯,不過非茶碗蒸,配料只有香菇🍄‍🟫午巿要加一,埋單$72。
2024-04-04 675 views
位在大埔廣福道的良鮨壽司,店舖位置易達,就在巴士站旁。店舖不算好大,有一張長吧枱及好幾張桌椅座席,店內裝飾盡顯和風。和伴侶二人光顧,簡簡單單的點了一份鍋物刺身套餐及一份炸物。鍋物有4款選擇,可選配不同價位的壽司盛或刺身盛。吉列南瓜餅,即點即炸,滿滿的南瓜蓉好香甜,內裡軟綿,外層炸得外脆鬆化!滿足廣島蠔肉魚湯鍋+特級魚生盛 ($618),刺身有牡丹蝦1隻、中拖羅2切、帆立貝2切、白身魚2切、海膽,由於沒有池魚,所以店員預先通知了會轉金目鯛。每一款刺身都很新鮮,鮮甜度十足!牡丹蝦味甘甜而肉質細滑,中拖色澤亮麗、魚油適中、魚香濃厚,帆立貝肉厚軟嫩又鮮甜,海膽味道甘甜馥郁。白身魚是劍魚腩,肉質柔軟豐腴,甜而不膩。金目鯛刺身亮麗通透,魚肉細嫩,味道清甜。滿足廣島蠔肉魚湯鍋,熱騰騰的上桌,用料十足!先喝一碗湯,魚湯鮮甜濃郁不油膩,娃娃菜吸滿湯,菜的甜味更突出!鍋內有大量廣島蠔及冬菇等菇菌食材,令魚湯更添鮮香。廣島蠔隻隻肥美肉厚,一定要趁早吃,否則會稍稍過熟,沒那麼鮮嫩。小店採用新鮮食材,是最吸引人回首的良鮨 (知)。

吉列南瓜餅
特級魚生盛
滿足廣島蠔肉魚湯鍋

小店採用新鮮食材,是最吸引人回首的良鮨 (知)。
2024-01-14
$360 (Dinner)
吉列南瓜餅
特級魚生盛
滿足廣島蠔肉魚湯鍋
2023-12-14 946 views
#20231203 💛【再訪】 📍 良鮨壽司 @liangzhi_sushi 大埔廣福道77號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🥢 #沙律 #蒸蛋 💭 叫一個lunch set可以有兩款前菜好開心🥳沙律係細細兜既蟹子蟹柳同生菜,沙律醬十分之多,份量唔多開胃就岩岩好🥗蒸蛋無咩加高湯或者調味食落有啲淡味,要食到底啲蟹柳先不致於無味,但個蛋本身蒸得滑拉返勻條數啦😎.#日本鮮帶子蟹肉炒飯 $108💭 呢個炒飯係用大大粒既帶子同蟹子炒,個飯炒到粒粒分明十分靚,蟹子熟左依然有卜卜脆既口感,重點係啲帶子鮮甜而又大粒,🐷每次尼都梗會叫碟炒飯食.#良壽司定食 $88 🫧 #火炙三文魚 #火炙油甘魚 #火炙左口魚邊 #火炙熟蝦 #玉子 #蟹籽 #北寄貝 #八爪魚💭 好難得有啲壽司拼盤係🐷成碟都食,呢個已經值得加分,全部都係高質壽司,啲火炙壽司仲好有心咁配左啲蔥或者芝士變到與別不同🧀絕對食得出係誠意之作💗.#三文魚壽司 $3/件💭 午市做緊promote,每叫親定食都可以用$3優惠價加一件三文魚壽司🍣一份定食最多可以加5件,爭鮮咁既價錢但係食到高質既壽司,咁既良心食肆真係邊度搵💛大食既朋友加盡佢唔使驚
#20231203 💛
【再訪】 📍 良鮨壽司 @liangzhi_sushi
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🥢 #沙律 #蒸蛋

#日本鮮帶子蟹肉炒飯 $108

#良壽司定食 $88
#三文魚壽司 $3/件
💭 午市做緊promote,每叫親定食都可以用$3優惠價加一件三文魚壽司🍣一份定食最多可以加5件,爭鮮咁既價錢但係食到高質既壽司,咁既良心食肆真係邊度搵💛大食既朋友加盡佢唔使驚餓親啦

🥢 #雪糕
💭 見到師傅哥哥拎上枱果下勁驚喜🤩因為無留意到menu有寫仲送埋甜品,雖然唔係啲咩貴牌子,但意料之外就是特別甜🍦咁正既小店點可以唔多多支持呀😏

#大埔美食 #大埔黃店 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-10-13 965 views
極力支持呢間小店!好有誠意,態度極好!但係見到佢人流咁少,有啲戥佢唔抵得🥺🥺🥺不過地點就真係不算太方便,應該都係做附近居民或者學生生意多!質素比好多大型壽司連鎖店好很多😍😍🤤🤤每件壽司都係厚切魚生!😍 連$62嘅魚生沙律都係有大大粒嘅三文魚肉,除咗三文魚佢仲會比類似真鯛(唔知係咪因為我頭先嗌過😋)!通常係會比三文魚同埋油甘魚咋嘛🫣我麻麻哋鍾意食油甘魚加咗$78要一個#加拿大海膽 手卷🤤🤤🤤超正!睇相都知澎湃到爆炸🤭🤭大滿足!我唔知係咪我唔識食,我鍾意食平啲嘅加拿大海膽多過北海道😂😂😂好鍾意佢嗰陣「臭」味😚😚廣島蠔煲 都好正 好正好正!最緊要食得開心!點完真係好友善,而且好細心知道客人需要💖大力支持

廣島蠔煲 都好正 好正好正!
2023-09-11 869 views
繼續大埔覓食🤤今次試呢間日式主打刺身餐廳。餐牌寫住有廚師發辦,但想食下其他嘢所以無揀。入到餐廳感覺已經好舒適,有得聽近期熱門流行音樂既翻唱版。對於我呢啲年青人嚟講夠晒親切😂先講呢個三色魚生飯,帶子鮮甜、三文魚厚切口感好夠👍大蝦就正常發揮。反而幾欣賞啲飯,粒粒分明,面頭仲有啲好似貓飯嘅嘢 整體好match 辣味拖羅蓉卷👍加埋京蔥係頂食落去好醒神食燒物又點少得飯返一兩杯🍻林尾仲加多個軟殼蟹卷 10蚊真係無得吾叫😂牛油果鰻魚卷都係水準以上👍性價比指數🌟🌟🌟🌟 (5星滿分)

辣味拖羅蓉卷👍加埋京蔥係頂食落去好醒神

食燒物又點少得飯返一兩杯🍻

性價比指數🌟🌟🌟🌟 (5星滿分)
2023-09-10
$160 (Dinner)
  • 三色魚生飯
2023-09-10 587 views
今日嘅大埔一日遊,晚上嚟左良鮨呢間充滿良知嘅食店💛呢到係用手機落單嘅,非常方便👍🏻🍱三色魚生丼呢個魚生飯$98咋!但啲帶子、赤蝦、三文魚都非常新鮮😋個飯仲落左啲飯素,令到個飯更惹味😋👍🏻🦀軟殼蟹手卷今日去食嘅時候,軟殼蟹手卷做緊$10一件‼️於是我地叫左兩個🤣好抵食呀~🍣三文魚腩壽司 & 辣味拖羅卷拖羅卷加左啲辣味,令個拖羅卷冇咁漏~不過個人認為個賣相可以整靚啲🙈個三文魚腩超正‼️勁厚切,咬落好有口感~🍣牛油果鰻魚卷牛油果嘅清新同creamy嘅口感,配上鰻魚嘅焦香,好多層次👍🏻🧆炸雞軟骨 🍻沖繩啤酒 330ml炸雞軟骨係我同我男朋友最愛嘅日式小食之一😋見到隔離枱叫左杯生啤,我地都忍唔住叫左支啤酒過下口癮,果然食炸雞軟骨係要配返杯啤酒先零舍爽‼️-結論:最後埋單兩個人食左$3xx, 以我地食左咁多款野食嚟講,我覺得都好抵食!💛
今日嘅大埔一日遊,晚上嚟左良鮨呢間充滿良知嘅食店💛

呢到係用手機落單嘅,非常方便👍🏻

🍱三色魚生丼

🦀軟殼蟹手卷

🍣三文魚腩壽司 & 辣味拖羅卷

🍣牛油果鰻魚卷

🧆炸雞軟骨
🍻沖繩啤酒 330ml
2023-09-10
$170 (Dinner)
  • 三色魚生飯
2023-07-20 732 views
#20230709 💛📍 良鮨壽司大埔廣福道77號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#芒果蟹子沙律 $48💭 本身都覺得呢個價錢有啲貴,但一上枱即係覺得抵返晒,係成座山咁,連撈沙律醬都有啲難度😅下面係蟹柳絲同青瓜絲🥒面頭仲有海量既蟹子,佢啲芒果並唔係好似其他咁一粒粒,而係一片片架🤩芒果好甜,夾埋食勁正🥭.#明太子蟹肉豆腐煮 $28💭 入面真係食得出有一絲絲既蟹肉口感🦀應該係因為明太子既關係所以有輕微既辣辣地,篤爛個豆腐真係好似酒樓食到果啲蟹肉豆腐羹,但係好味既😋可以成碗連汁食晒,如果個豆腐熱返啲就好喇.#安格斯牛肉壽喜燒 #2人份 $288💭 呢個食得有啲趕,因為佢唔係好似打邊爐咁自己落野落去,而係咩都放晒落去一煲過上枱🍲勁驚啲烏冬會淋晒所以一開波就夾晒上尼先,咁就依然食到啲好彈牙既烏冬😂啲牛生生地咁上枱太好,食食下就熟晒又唔會過韌,入面菜既份量都佔好多,兩個人真係絕對夠飽,個壽喜燒湯偏甜但唔係飲完好口渴果隻,唔錯👍🏼.#大埔美食 #大埔黃店 #🐷_食
#20230709 💛
📍 良鮨壽司
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#芒果蟹子沙律 $48

#明太子蟹肉豆腐煮 $28

#安格斯牛肉壽喜燒 #2人份 $288

#大埔美食 #大埔黃店 #🐷_食
2023-05-21 1410 views
係大埔都有唔少既日本餐廳😋,有朋友介紹呢一間餐廳刺身夠哂新鮮👍🏻,價錢都幾抵食,今次同朋友嚟到呢一間餐廳試下先🤤🧊三色魚生丼 $98一次過試到三文魚、帶子同赤蝦三款刺身😍,三文魚切得夠厚,咬落去啖啖肉,而且唔會有腥同雪味🫶🏻,帶子味道鮮甜重海水味,赤蝦味道鮮甜爽口,而且蝦頭入面會有啲膏👍🏻,整體嚟講味道都唔錯🤩🧊白鱔 $48兩面都燒到金黃色,油脂感比較重😋,食落爽口彈牙,值得一試整體嚟講呢一間嘅刺身質素都唔錯👍🏻,而且食物款式都唔少,都幾推薦大家嚟試吓好 食:⭐️⭐️⭐️⭐️抵 食:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️📍良鮨壽司 (大埔)大埔廣福道77號地舖

🧊三色魚生丼 $98

🧊白鱔 $48
兩面都燒到金黃色,油脂感比較重😋,食落爽口彈牙,值得一試

好 食:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵 食:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍良鮨壽司 (大埔)
2023-04-28 1274 views
通常喺大埔想食好啲就會去呢間!都去咗幾次,覺得真心值得推介!🤓🤓🤓今次嗌咗幾款壽司🙆🏻‍♀️特別想推介隱藏Menu嘅火炙三文魚腩壽司😎!! 滿滿嘅三文魚油香味🥹火炙之後入口即溶🥹🥹♥️ 落單嘅時候喺備注寫低「要火炙」就可以解鎖隱藏餐單! 🤣邪惡之選就揀咗個鵝肝飯😎!! 飯配醬油好香,鵝肝有三大塊!都係滿滿甘香但係又唔會太油膩。大滿足!🤩

2023-04-23 950 views
因為間餐廳個地點有點不顯眼,要行街會直去超級城,要買餸又唔會去果邊😂機緣巧合有次經過又食飯就試下,點知食到好野🤣第二個星期又回頭番去食第一次食左廣島蠔魚湯鍋飯,個蠔感覺有煎香過😋 而且都幾大隻 仲有5隻 足料又好味🥳先生就叫左鮨壽司盛,都係話質素好😁第二次去食我就叫壽司,鰻魚厚肉無骨仲有燒過👍🏻左口魚群邊果舊好香又唔膩😋午市套餐會送沙律同蒸蛋,蒸蛋好夠熱,沙律菜都好fresh🥗我地2次都係1:30 左右到,都坐bar 枱,因為入面都full 左,所以如果想坐唔係bar 枱的話可能要預早少少/晏少少去食會好點Haha 寫到打手咁🤣🤣🤣 不過呢間評分真係高👍🏻 好評呀
機緣巧合有次經過又食飯就試下,點知食到好野🤣
第二個星期又回頭番去食
先生就叫左鮨壽司盛,都係話質素好😁

第二次去食我就叫壽司,鰻魚厚肉無骨仲有燒過👍🏻
左口魚群邊果舊好香又唔膩😋

午市套餐會送沙律同蒸蛋,蒸蛋好夠熱,沙律菜都好fresh🥗

Haha 寫到打手咁🤣🤣🤣
不過呢間評分真係高👍🏻 好評呀
自選8件壽司、炸蝦卷2件、細烏冬、三文魚親子飯
廣島蠔鍋
自選8件壽司、炸蝦卷2件、細烏冬、三文魚親子飯
廣島蠔鍋
2023-03-20 882 views
星期六朋友帶我去咗良鮨到食lunch,有bar枱亦都有4人枱坐。環境闊落唔會好逼夾,感覺都舒服。餐廳有好多選擇,刺身丼飯,茶碗蒸,串燒等。呢到用QRcode落單,我地食咗幾款散叫刺身, 三文魚刺身,赤身,中拖,金目鯛等等,刺身質素好新鮮,而且好肥美,好飽滿,刺身都有一定既厚度。中拖有種入口即溶既鬆化口感,價錢都比較貴,以中拖為例差唔多140幾蚊有3件。不如就豐歛由人,想經濟啲可以叫海鮮丼飯,時令壽司盛或者五點刺身定食,角切魚生丼飯等等。

2023-02-27 749 views
餐廳位處大埔廣福道,交通極之方便。店內裝修如一般日式餐廳,除了一般餐枱區,更設有一排長長bar枱,可以見住師父處理各種食材。今日點咗軟殼蟹手卷,蟹籽多到滿瀉,軟殼蟹炸脆甘香。角切魚生丼用料豐富,蝦/八爪魚/三文魚...每種魚生都新鮮好味。燒牛肉一串三件,火喉剛剛好,牛肉燒得焦香,肉質又唔會老韌。芝士玉子一碟三件,暖暖的玉子,面頭再淋上芝士,濃香暖滑。*電子落單有點麻煩,如遇困難,可以找店員落單👍**今日無叫的鵝肝炒飯,都好好味架。

今日點咗軟殼蟹手卷,蟹籽多到滿瀉,軟殼蟹炸脆甘香。
軟殼蟹手卷

角切魚生丼

燒牛肉一串三件,火喉剛剛好,牛肉燒得焦香,肉質又唔會老韌。
燒牛肉串

芝士玉子一碟三件,暖暖的玉子,面頭再淋上芝士,濃香暖滑。
芝士玉子

*電子落單有點麻煩,如遇困難,可以找店員落單👍
**今日無叫的鵝肝炒飯,都好好味架。
Dinner
軟殼蟹手卷
角切魚生丼
燒牛肉串
芝士玉子
🐻の試食‼️✨醬燒魚蝦蟹丼 $78✨鮨壽司定食-跟細烏冬 $128⁡今次🐻黎大埔搵食,當然要有朋友介紹下,原來廣福道都有間高汁日本餐廳,午市黎食仲可以有30多款午餐選擇唷 😍 今次試左醬燒魚蝦蟹丼,即係滿滿沙律醬燒既三文魚、熟蝦、蟹肉棒鋪面,加埋大大碗壽司飯,仲有滿滿鮮味既蒸蛋同沙律配埋 🦐🦀🐟🥗😋 好味又滿足!另外朋友叫既鮨壽司定食都超靚仔,一睇就知新鮮,🐻仲偷食左佢既帶子壽司,超大粒超鮮甜 😌 推‼️
🐻の試食‼️
✨醬燒魚蝦蟹丼 $78
✨鮨壽司定食-跟細烏冬 $128

• 醬燒魚蝦蟹丼
2023-02-05 376 views
街坊日式料理小店🍣🍥大埔墟一向都多野食,之前bookmark左呢間日式餐廳,終於有時間去試🫡我地叫左👇🏻💛鮨壽司定食-跟細烏冬(蒸蛋+沙律) $128難得黎到就叫個望落比較吸引架啦🤣壽司有8件,種類唔多,有三文魚帆立貝鯛魚同吞拿魚,另外就有蛋 蟹柳 三文魚子同海膽🙆🏻‍♀️三文魚都幾厚切,油脂分佈平均,食落幾肥美,帆立貝亦都同樣厚身,幾鮮甜👍🏻海膽唔腥,但無咩海膽味🥹壽司舊飯都幾細下,另外見到有個set淨係得壽司無烏冬應該唔會夠飽🫥🫥🫥烏冬就正正常常,但就真係幾細下,兩三啖食完🤢蒸蛋同沙律份量都偏細,沙律真係得幾條切到好幼既菜🥲Overall黎講食物質素正常,又唔係話唔好食,但份量太少,環境都唔係特別好,呢個價錢黎講性價比唔算太高🥲🥲味道:8/10性價比:6/10📍 良鮨壽司大埔廣福道77號地舖📌人均消費: $101-200#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #西餐#hk
街坊日式料理小店🍣🍥

我地叫左👇🏻
💛鮨壽司定食-跟細烏冬(蒸蛋+沙律) $128
難得黎到就叫個望落比較吸引架啦🤣

海膽唔腥,但無咩海膽味🥹

烏冬就正正常常,但就真係幾細下,兩三啖食完🤢

蒸蛋同沙律份量都偏細,沙律真係得幾條切到好幼既菜🥲

味道:8/10
性價比:6/10

📍 良鮨壽司

📌人均消費: $101-200

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #西餐#hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#LF大埔#日式美食 #日本菜 #美食推介 #香港美食推介 #香港美食推薦 #大埔美食推介#大埔美食 #日式料理 #壽司定食
2023-01-31 321 views
係朋友既介紹下去試左大埔日式小店既午餐定食,😂因為價錢比較平,本身仲膽心會唔會還好,結果無論價錢定質素都十分好,會回頭❗️當日開店前先臨時訂位,好彩仲有位。選擇好多,有魚生丼、壽司、丼飯、壽喜燒、炒飯... 每樣都好似好吸引咁。最後我揀左魚生丼定食,定食跟沙律,另外可揀茶碗蒸或麵豉湯。我就揀左茶碗蒸,比預期好,夠味多料又滑。魚生丼有吞拿魚蓉、赤蝦、海膽同蟹子,每樣都好新鮮,完全冇腥味,唔洗豉油或芥末都好好食,海膽份量都算多,吞拿魚蓉下邊仲鋪左d 梅味既味素,甜甜地又好夾。望落細細碗,份量都好多,d 飯都食唔哂。

當日開店前先臨時訂位,好彩仲有位。

良鮨魚生丼定食
2023-01-27