2009-12-15 26 views
大澳的名物就是茶果,不知那一家做得好吃,我見到這一家特別多人,心想幾元一試無妨。店子地方算偏,在大澳郵局消防局旁邊,行多一會就見到少林寺,之後就是碼頭。店子好像是疊建一樣,邊做邊賣,如何找也找不到有店名,我也是拿了名片才知呢,真不知openricer 如何得知此財叔的大名,一上來就見到大比數笑臉,當然,我的笑臉也少不了。要了一個茶果試試,一上手,超燙,想照相是超難的事,因為手持多過幾秒,那種一步一步滲入手掌的熱力足夠燙傷,所以要小心小心。那樣的新鮮熱辣味道當然加份吧,咬下去那個皮軟軟的,軟又未失其咬口,加上中間的餡料很多,花生等等有咬口,不會有任何over 的出現,所以非常滿足。想必其他的也不會差,下一次再入來,當手信又真的不錯喎。

想必其他的也不會差,下一次再入來,當手信又真的不錯喎。
熱~!!!!真的很燙手
保證新鮮
Type of Meal
Other
熱~!!!!真的很燙手
保證新鮮
  • 茶果
2009-11-23 28 views
nov 22, 09,喜歡食茶果嘅我,都要試埋財叔嘅出品,先可以收工 (茶果啫) : 1) 眉豆茶果 (@hk$3.5)-呢個皮無"痴"住膠袋-都喺要試眉豆味-個皮微微比隱姑厚些少-但個眉豆餡就啱晒我feel............因黏埋1齊d,而且有5香粉味之餘,味道喺帶甜,非帶鹹-童年回憶返晒嚟-下次有機會再嚟..........1定會嚟幫襯啫-掛住食,都無影到裡面嘅樣添 2) 花生茶果 (@hk$3.5)-1個紅圈代表花生味-只聽到友人話正 3) 豆沙茶果 (@hk$3.5)-2個紅圈代表豆沙味 4) 豆沙糯米糍 (@hk$3.5)-我自己就再買多個豆沙糯米糍返屋企食-個糯米皮軟熟,又有煙韌性.........不過就厚咗少少-不過因為幾大個,所以唔會覺得豆沙餡少-有豆香又唔太甜-好味 5) 桑寄生糖水 (免費)-坐喺對面嘅凳食茶果時,原來坐我隔離就喺財叔.........佢問我飲咗糖水未-原來喺免費煲比客同自己人飲...........只需要飲完洗番隻碗就得喇-飲咗少少............清甜,有桑寄生味,不過唔濃,無"劫"味-很窩心嘅心意* 嚟大澳必食嘅嘢.........

1) 眉豆茶果 (@hk$3.5)
-呢個皮無"痴"住膠袋
-都喺要試眉豆味
-個皮微微比隱姑厚些少
-童年回憶返晒嚟
-下次有機會再嚟..........1定會嚟幫襯啫
-掛住食,都無影到裡面嘅樣添

2) 花生茶果 (@hk$3.5)
-1個紅圈代表花生味
-只聽到友人話正

3) 豆沙茶果 (@hk$3.5)
-2個紅圈代表豆沙味

4) 豆沙糯米糍 (@hk$3.5)
-我自己就再買多個豆沙糯米糍返屋企食
-個糯米皮軟熟,又有煙韌性.........不過就厚咗少少
-不過因為幾大個,所以唔會覺得豆沙餡少
-有豆香又唔太甜
-好味

5) 桑寄生糖水 (免費)
-很窩心嘅心意

* 嚟大澳必食嘅嘢..........好好味.........送禮自奉都啱晒~~~~
* 嗰日,去到3pm就全部售罄...........所以要食就趁早
2009-11-22
$3.5 (Other)
2009-07-29 11 views
唔係睇完openrice我都未必知有間咁gei野平日限賣百多個茶果...好有性格但通常呢d咁有性格的鋪野食水準一定唔會差伯伯好好傾食住茶果...我地吹水吹左成20min先走人呢間d茶果真係好掂個皮做得好軟熟得黎又唔會好易爛d 餡超多好足料食完我唔會再去第二間買茶果
唔係睇完openrice

唔係太難搵gei其實
2009-07-02
唔係太難搵gei其實
2009-07-03 37 views
地方易找,很空曠的。不知那個是茶果財,那兒聚居了兩、三個伯伯。哈,他們很休閒地坐著談天。茶果,有花生、紅豆、眉豆。 紅豆的太甜了令人吃得有點膩,花生的香口好味呀、而眉豆的也不過不失,可接受。糯米滋,有紅豆、花生。推介花心味,有粒粒口感哦,大大件,適合兩人好好分享各樣價錢三塊半至四元。而且食物暖暖的,感覺良好。它們都有很多料! GOOD~夠飽肚!!
地方易找,很空曠的。

茶果,有花生、紅豆、眉豆。
各樣價錢三塊半至四元。

而且食物暖暖的,感覺良好。
它們都有很多料! GOOD~夠飽肚!!

2009-05-15
$3.5 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • 花生茶果
2009-06-18 26 views
大澳有很多特別的食店,指的是那些在市區很難找到的舊式食店,今次要說的就是其中一間。老實說,我從不知道他的名字,因為跟本沒有招牌,我幾年前如果有到大澳都會幫襯一下,只有幾個伯伯在即製茶果,當年他們還有「稯子」售賣,但今年他們說沒有造了,只造茶果和糯米糍,老闆應該是一個阿叔,很cool的樣子,早幾年幫襯己覺得他很cool。茶果分為眉豆(咸味)、豆沙和花生,而糯米糍就有花生椰絲,我最喜愛的是花生味的茶果,很好味,而糯米糍的皮軟硬適中,但又包著很的花生椰絲,煙煙靭靭,要強調的是茶果和糯米糍的質感很「人」,不是那一種機械化的單一死味,而是有不同層次的質感,不是太甜。其實這裏的煮食方法應該是全港獨有,是用柴火來煮食,伯伯們會用柴枝來烝熱食物,這種古代的煮食在香港早已絕跡,但這裏還保留著,大家到可以試一試,不過從巴士站到這裏也不易找,在消防局前的位置,沒有大招牌,經過了也不知道。數元一個糕點,一定要試一試。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1779814

$4 (Other)
2009-04-21 16 views
黎到大澳, 當然係一定會去'茶果財'買茶果! 甜的紅豆幾好味, 咸的眉豆仲好味, 但係呢個可能未必係個個都岩食. mochi相比下, 好像無咁特別, 但都ok嘅...再買許多take-away 先, 拎反屋企先食! 衛生方面 - 太炎熱的日子, 好能係要搏吓啦, 因為唔覺佢地有fridge. ASK OLD LADY FOR HER ADVICE!
黎到大澳, 當然係一定會去'茶果財'買茶果!

甜的紅豆幾好味,
咸的眉豆仲好味,
但係呢個可能未必係個個都岩食.

mochi相比下, 好像無咁特別, 但都ok嘅...

再買許多take-away 先, 拎反屋企先食!

衛生方面 - 太炎熱的日子, 好能係要搏吓啦,
因為唔覺佢地有fridge.

ASK OLD LADY FOR HER ADVICE!
2009-02-23 61 views
行山到達大澳,同事第一件事就係衝去買茶果,知定嘅佢,一支箭標去,自問不好茶果嘅我都湊湊熱鬧,吃了個糯米池身住大埔嘅我,都好多好出名嘅茶果糯米池賣,所以覺得佢嘅糯米池皮夠軟滑,糯米池餡料係椰絲花生糖,味道是不錯,可惜椰絲過多。由於咸茶果仲未出爐,所以大家都等著等著,出爐後,眼見大大隻,所以同事買了不少回家做手信。茶果或糯米池@$3.5

茶果或糯米池@$3.5
咸茶果
$3.5 (Other)
咸茶果
2009-01-11 46 views
尋尋覓覓,終于在好心的街頭婆婆指引下,找到了這間隱世店子。簡單明了,紅豆、花生、眉豆茶果各一,外加兩件花生芝麻椰絲砂糖餡糯米糍,沉甸甸的捧在手里,同滯滯迫不及待的正襟端坐于鋪子對面的板凳上,開吃了。茶果熱暖暖的,當然要先吃。紅豆蓉細膩香甜,但餡料比例是幾款之中最少的;花生餡為我最愛,細小花生碎與椰絲的搭配,解了花生油膩之感;微鹹口的眉豆卻接受不來,有種菜飯的味道。講到茶果皮,就嫌它略厚了點,但亦能接受;偏硬身的口感也是我個人比較喜歡的。對糯米糍向來有所保留,只因不愛糯米之黏韌癡牙口感,但此間的出品卻以其澎湃細膩、甜美又有嚼頭的餡料令我折服,一件未夠,還要再加一件。偶爾出世,吃個茶果;之后還須轉回現實。
尋尋覓覓,終于在好心的街頭婆婆指引下,找到了這間隱世店子。

偶爾出世,吃個茶果;之后還須轉回現實。
尋尋覓覓
最喜歡花生,紅豆次之,眉豆就吃不慣
專注
“爆餡兒”
2009-01-02 21 views
行過咗街市沿石仔埗街兩旁有唔少石屋,呢檔茶果好隱蔽又無招牌,檔主阿財叔坐咗響對面士多打牙骹,如果唔係佢話有茶果賣差D過咗龍。本來分咸甜兩款,咸嘅餡係眉豆而甜嘅餡係花生,賣剩三個甜嘅$10賣埋俾我地就收工。拎住D茶果一路行到街尾有個碼頭,望住個大海吹吓海風,然後排排坐食茶果,別有一番滋味。至於茶果嘅味道都唔錯,餡料十分多而個糯米皮又幾煙靱。昂平大澳美食一天遊隨著太陽緩緩消失於水平線下而告終。
$10 (Other)
  • 茶果
2008-10-25 16 views
2008-10-19$3.5 一個燸米滋拎上手仲會暖暖o地?!好大件,一咬開就爆多花生椰絲走出o黎,不過就無糖,我鍾意甜o的都幾飽肚o架,係食o個陣"論盡"o的
2008-10-19

$3.5 一個燸米滋
拎上手仲會暖暖o地?!

都幾飽肚o架,係食o個陣"論盡"o的
  • 燸米滋
2008-09-05 27 views
吃完雞蛋仔,在不知地址的情況下就去試試找人人大讚的糯米滋。不過人群就是最好的'地標',見整條街只得一個門口塞滿人的,埋去望多兩眼就知道找到了。其實也不難找,是在大澳警察和郵政局旁邊的一戶住家。茶果和糯米滋分別由兩位婆婆負責賣,一左一右好合拍。買了兩個後,離開之際,伯伯從店中出來叫''入黎飲涼茶喇,免費架,唔使錢,自己畢黎飲喇...',見一群師奶一邊飲一邊食涼茶中的茶色蛋一邊大讚好喝,很吸引之下我就行入店內八一八。很大煲的涼茶啊﹗天口熱熱的本來我都想飲(加上看到食家寫涼茶逢星期日才供應,不試會好笨),但四周圍看又不見有碗(可能人太多不夠碗用),我又不想等所以就走了。之後就一邊行一邊食那大大糯米滋,但咬了一口後,裡面的不過甜的花生椰絲餡不斷湧出來,就算吃一啖封一下糯米皮開口也檔不住那餡的'爆炸力',最後跌出不少,而糯米皮都算煙un,加上柔軟度幾高,給我拉到長長的。現在很後悔沒喝到那涼茶啊﹗

,我又不想等所以就走了。

現在很後悔沒喝到那涼茶啊﹗
$4 (Other)
2008-08-29 26 views
i've never seen such a big "lo mic chee" and i saw the uncle make it in front of us. But i didn't see the other food that i saw in other comments. Ok.... i like it!!! so chewy i like it. $3.5 only!!! i'll try others next time i come!!
$4 (Tea)
2008-07-25 16 views
這一趟大澳之旅~因天氣問題都擱置了近半月之久幸好大暑之日太陽毫不吝嗇的出來~終能在離別前來個漁村之旅甚麼都不看~甚麼都不吃一下船就跑來找伯伯吃粒大大糯米慈~~一大糰有小比手掌之大~也只是三元半子軟綿綿的一糰在手中滾著~城市裡那些''叮過龍''的版本~那有比較之理?其實糯米慈本是有兩味的~分別是椰絲花生與豆沙但好客建談的伯伯也直言自已都不喜歡後者~全因遊人口味才出現這味還記得第一次來的趣事當時只見空盤子一個~還生怕全賣光了~伯伯就話即整給我我問佢係咪得一味~兩位伯伯~1個話係~1個話唔係~~~笑了笑才告訴我真相~haha~笑而置之~皮薄而不破~餡多而不漏~是最美好之道理也人家包起來會小心翼翼放餡係中間就拿拿聲包埋~之後上粉因為糕皮一掂到粉就沒有黏力了..但伯伯是在粉中包的~有如龍鬚糖~~而且不停用羹潑d花生碎做餡~包少少又潑~前後包3-4次餡~窩心的對話~伯伯送上的紙巾~這一切已是下船就跑來的原因
這一趟大澳之旅~因天氣問題都擱置了近半月之久
幸好大暑之日太陽毫不吝嗇的出來~終能在離別前來個漁村之旅

甚麼都不看~甚麼都不吃
一下船就跑來找伯伯吃粒大大糯米慈~~
一大糰有小比手掌之大~也只是三元半子

其實糯米慈本是有兩味的~分別是椰絲花生與豆沙

還記得第一次來的趣事
當時只見空盤子一個~還生怕全賣光了~伯伯就話即整給我
才告訴我真相~haha~笑而置之~

皮薄而不破~餡多而不漏~是最美好之道理也

人家包起來會小心翼翼放餡係中間就拿拿聲包埋~之後上粉
而且不停用羹潑d花生碎做餡~包少少又潑~前後包3-4次餡~

窩心的對話~伯伯送上的紙巾~這一切已是下船就跑來的原因
手掌之大
九比一的絕配
$3 (Other)
手掌之大
九比一的絕配
  • 花生椰絲糯米慈
2008-05-30 23 views
25/5/08本身諗住買糯米滋既...點知去到個伯伯話未有住,要等4個字,等既期間買左一咸一甜茶果食~發覺幾好食喎...甜茶果唔會太甜,岩晒我~咸茶果好香眉豆同五香粉味,唔錯!我覺得好似比穩姑的好伯伯仲好主動咁叫我地飲桑寄生,免費架....飲完自己洗乾淨隻碗就得~幾好飲架...佢仲話平日冇桑寄生,淨係星期日先供應我地見仲未有糯米滋就出去行左轉,之後返到去就有啦...我地買左兩個糯米滋,嘩...真係好好味!!!好大個,花生椰絲餡料十足,好軟熟好煙韌,同出面果d冇得比,果然名不虛傳!我終於明白點解d人會一次過買幾個,甚至幾十個返屋企啦
25/5/08
甜茶果唔會太甜,岩晒我~咸茶果好香眉豆同五香粉味,唔錯!
我覺得好似比穩姑的好

我終於明白點解d人會一次過買幾個,甚至幾十個返屋企啦
哦依斯!!!
伯伯包得好快手
免費桑寄生
哦依斯!!!
  • 糯米滋
  • 荼果
2008-02-23 23 views
同男朋友仔入大澳玩!去左食尼間糯米滋..今日去到因為有旅行團,,所以好多人係到等買,我地都等左5-10 mins-3-不過當食到個糯米滋之後,就覺得等咁耐都值呀!d糯米滋係個伯伯立即新鮮包ga!見佢好快手咁就包好1個又1個..1食ga時間... 嘩!!d糯米滋ga皮超級''煙un''.好正..完全同平時係街到食個d又硬又難咬..我諗都係因為新鮮做所以先咁好食!
同男朋友仔入大澳玩!

去左食尼間糯米滋..
今日去到因為有旅行團,,
所以好多人係到等買,
我地都等左5-10 mins-3-

不過當食到個糯米滋之後,
就覺得等咁耐都值呀!

d糯米滋係個伯伯立即新鮮包ga!
見佢好快手咁就包好1個又1個..

1食ga時間... 嘩!!
d糯米滋ga皮超級''煙un''.
好正..完全同平時係街到食個d又硬又難咬..

我諗都係因為新鮮做所以先咁好食!