2024-10-30 173 views
有一日同朋友嗰度做運動,突然間路過發現咗呢一間舖頭!佢哋有好多款式嘅蛋包飯,最後揀咗封門柳加蝦蛋包飯,真係好好食,而且好有心!啖啖肉 加多$20左右多一款餸,加埋都係$70左右,包嘢飲.眼見仲有好多選擇,例如牛肋肉,雞扒(下次想試吓),漢堡扒⋯食完飯同佢哋閑聊咗一陣,可能係大概下晝嘅時間過咗忙嘅時間,人流唔算好多.傾偈過程知道佢哋各自有正職,支持起呢間舖頭,對食物有執着,香港地真係越嚟越少有人情味同埋有心同執着嘅小店,會繼續支持!
有一日同朋友嗰度做運動,突然間路過發現咗呢一間舖頭!

眼見仲有好多選擇,例如牛肋肉,雞扒(下次想試吓),漢堡扒⋯

封門柳加蝦仁蛋包飯
封門柳加蝦仁蛋包飯
  • 封門柳蛋包飯
人手開業到依家都係完全唔夠,基本上都係冇服務,地下好似倒瀉可樂咁黐𥹉𥹉。開門時間又唔定,寫咗11:30結果12點先開門 。碰過三次門釘,之後先知原來老細係睇心情開門,去之前要特登WhatsApp問佢 。然而,佢WhatsApp係唔會覆,都係要睇心情 。開飲食餐廳開到咁都唔知可以俾咩反應佢 。蛋包飯質素高,同西灣河華記有分別,西灣河係個飯底本身已經有用肉粒炒底,香港仔就係會再額外多啲配料,例如雞扒、牛、漢堡可以選擇 。今日去又碰多次門釘,應該以後唔會再食佢 。

開門時間又唔定,寫咗11:30結果12點先開門 。

今日去又碰多次門釘,應該以後唔會再食佢 。
2024-08-14 315 views
🇭🇰華記士多 ·呢間我自己食過好幾次㗎啦 佢依家由後巷搬左入舖頭 乾淨光猛好多😍😍·咖哩蛋包飯$47 l 魯肉蛋飯$43佢個咖哩飯一樣咁好食 個咖哩汁食落好濃 好有層次🍛之後個蛋都整到超滑 勁正🍳魯肉飯都唔錯既 不過我略嫌佢太多汁 食落會有啲鹹 咖哩蛋包飯正啲🤤🤤·#rbyeat#rby港式#rby西灣河 #rby香港仔·📍西灣河太寧街3號百利居地下B號舖📍香港仔香港仔海傍道1號香港仔網球及壁球中心1樓
🇭🇰華記士多

#rby西灣河 #rby香港仔
📍西灣河太寧街3號百利居地下B號舖
📍香港仔香港仔海傍道1號香港仔網球及壁球中心1樓
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
咖喱蛋包飯
魯肉蛋飯
2024-07-25 231 views
喺香港仔壁球館打完波之後發現原來一樓有間嘢食打完波好肚餓所以就入咗去食一行上樓梯一樓右邊就係打完波食飯都好方便環境都算幾衛生下而且個冷氣都好涼嗌咗個豬柳漢堡蛋包飯(有咖喱) 同老闆落完單之後過咗冇幾耐就送咗啲嘢食過嚟啲蛋呢好滑好好味個豬柳漢堡有三塊都幾抵食特別係個咖喱係超級好味好香而且價錢都係$43好抵下學生好似仲有九折囉做完運動食呢啲個人都好開心下次會再嚟幫襯~老闆都好好人呀我見人哋食嘅手打漢堡扒咖喱蛋包飯都好好味咁
喺香港仔壁球館打完波之後發現原來一樓有間嘢食
打完波好肚餓所以就入咗去食
一行上樓梯一樓右邊就係
打完波食飯都好方便
環境都算幾衛生下
而且個冷氣都好涼
嗌咗個豬柳漢堡蛋包飯(有咖喱)
同老闆落完單之後過咗冇幾耐就送咗啲嘢食過嚟
啲蛋呢好滑好好味
個豬柳漢堡有三塊都幾抵食
特別係個咖喱係超級好味
好香
而且價錢都係$43好抵下
學生好似仲有九折囉
做完運動食呢啲個人都好開心
下次會再嚟幫襯~
老闆都好好人呀
我見人哋食嘅手打漢堡扒咖喱蛋包飯都好好味咁
豬柳漢堡咖喱蛋包飯
2024-07-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
豬柳漢堡咖喱蛋包飯
2024-01-15 615 views
呢到個咖哩飯超級對得住價錢 大概50幾蚊就可以食到!選擇都算幾多 唔係只得招牌蛋包飯✨味道就正常 如果係附近做開運動不妨可以試試🏃🏻‍♂️~我去個陣應該係剛剛開張 人手有少少短缺 等得少少耐👀招牌蛋包飯 配手打漢堡排💛 ($48) 漢堡排既油脂感超級豐富😍 肥瘦均一 飯應該係豉油麻油底 唔係咖哩底咖哩偏稀 但都食得出日本咖哩味🍛蛋好creamy 蛋味都幾出🥚📍 華記士多 (香港仔)地址:香港仔香港仔海傍道1號香港仔網球及壁球中心1樓

呢到個咖哩飯超級對得住價錢 大概50幾蚊就可以食到!
選擇都算幾多 唔係只得招牌蛋包飯✨
味道就正常 如果係附近做開運動不妨可以試試🏃🏻‍♂️~
我去個陣應該係剛剛開張 人手有少少短缺 等得少少耐👀

招牌蛋包飯 配手打漢堡排💛 ($48)
漢堡排既油脂感超級豐富😍 肥瘦均一
飯應該係豉油麻油底 唔係咖哩底
咖哩偏稀 但都食得出日本咖哩味🍛
蛋好creamy 蛋味都幾出🥚

📍 華記士多 (香港仔)
地址:香港仔香港仔海傍道1號香港仔網球及壁球中心1樓
  • 招牌蛋包飯
2023-11-06 632 views
這家以咖哩蛋包飯聞名的小店,以這一道選料巧妙、做工精緻的招牌美食,吸引了我一試之魂🤤。只要$40一碗,就能飽睞這頓為人稱道的佳餚了!一開始,豐富濃郁的咖哩飯香訊傳來,再覆上一層金黃Q彈的蛋皮,簡直撲鼻而來的誘人光景😋。下口時,咖哩的香辛帶點辣,蛋的滑嫩則是最佳小食,兩者交織融合,回味無窮👌。而飯的份量也非常足,讓我一人吃得飽飽的,完全就像在家一樣👪最讓我驚喜的是,以這樣實惠的價位,食材和做工水準衡均不減。以後每逢路過,我都一定會特地過來一伙👭。相信更多食客一試,也會被它的美味俘虜的啦😋真心推薦給你!

TakeAway
以前在西灣河的巷弄裡賣蛋包飯的 華記士多 很好吃,但可惜之後就聽到說是結業。沒想到朋友告知在香港仔重開了!位於網球及壁球中心內,午市時間過來吃超多人,不用一會兒就滿座。點好餐後便可以自己找個位置坐下等餐,不過應該是一下子人太多的關係? 最後等了半小時才有得吃。🍛招牌咖喱蛋包飯配封門柳 (HKD 52)超滑嫩的蛋完全覆蓋在飯上,咖喱汁也很多的喔。是帶點甜味的日式咖喱,質地偏稀身,不會很濃稠。炒過的飯頗深色,味道幾香。封門柳則普通,或者下次選雞絲就好。最後還包一杯飲品。除了蛋包飯還有炒飯可以選擇,都見幾多人吃的。
以前在西灣河的巷弄裡賣蛋包飯的 華記士多 很好吃,
但可惜之後就聽到說是結業。沒想到朋友告知在香港仔重開了!
點好餐後便可以自己找個位置坐下等餐,
不過應該是一下子人太多的關係? 最後等了半小時才有得吃。

🍛招牌咖喱蛋包飯配封門柳 (HKD 52)
超滑嫩的蛋完全覆蓋在飯上,咖喱汁也很多的喔。
是帶點甜味的日式咖喱,質地偏稀身,不會很濃稠。
招牌咖喱蛋包飯配封門柳

最後還包一杯飲品。
除了蛋包飯還有炒飯可以選擇,都見幾多人吃的。
2023-09-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
招牌咖喱蛋包飯配封門柳