2017-12-09 1163 views
雖熊蛇王協不能代表香港蛇羹,但都有唔少歷史同傳媒訪問!每年秋冬都ㄧ定会幇親十次八次!多年來質素保持相當穏定,蛇同雞嘅比例相當平均!今年第一次品嘗就感覺中"招"一样!ㄧ碗大蛇羮收$75只有三條蛇肉,其他大部份係雞胸肉同木耳!冬菇都冇多片,在埸又聴到其他食客議論紛紛話雪味重,冇蛇味等等...實在太過份!得個名乜蛇王!食魚肉湯都好味個去十陪!唔知以為雞肉羹!再咁落去,小心比海関告不合符商品條例賣冇蛇肉的蛇羹!咪做哀個名!
2017-12-01 1679 views
朋友訂了一枱,準時8:30到,太多人,等了15分鐘,食好嘢冇辦法!先上蛇羹,大碗足料,濃度適中,一個字:正!羊腩煲,羊肉上乘,味道好,略嫌太少羊肉(可能我貪心);椒鹽蛇碌,唔係度度有得食,亦唔係度度好食,但今次的只有兩個字:極正!唯一唔好是太貴($280)龍鳳煲,足料一隻雞和好多蛇肉,味道偏濃,又只有兩個字:極正!最後嗚謝靚女老闆娘請我哋飲蛇龜湯,超好味!總括就來說:料正、料足、好味、價錢合理,冬天一定常去!人多記住訂位先,唔係有排等!
先上蛇羹,大碗足料,濃度適中,一個字:正!
羊腩煲,羊肉上乘,味道好,略嫌太少羊肉(可能我貪心);
最後嗚謝靚女老闆娘請我哋飲蛇龜湯,超好味!
總括就來說:料正、料足、好味、價錢合理,冬天一定常去!
人多記住訂位先,唔係有排等!
蛇羹
蛇碌
龍鳳煲
羊腩煲
2017-11-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$215 (Dinner)
蛇羹
蛇碌
龍鳳煲
羊腩煲
  • 椒鹽蛇碌
2017-11-20 1370 views
秋冬食蛇好時間,近日呢間又出報導介紹,佢又出名,試下啦。環境係有點迫,但服務好,味道也好,也足料。叫了兩個细蛇,兩個細糯米飯,加一臘腸,加一潤腸。蛇雞肉多,但蛇肉都不少。最喜歡食木耳和薑,如果再多D薑就更好。味道不太濃幾好。糯米飯就不夠濂囗,但料足夠。臘腸和澗腸十分好味,不太油又夠軟,潤腸唔係鴨潤,真係豬潤即豬肝造。不知是那間供貨呢?一個大大的蛇柜,真的有點嚇人,老閭展示比我地知,佢只係放雜物,一條蛇都沒有,不用驚哦。叫了食物,話咁快就到。客人不段,一張長長的寫字枱都坐滿了人。為了一張大圓枱食蛇宴,老闆好有禮貌要求客人換位,講左好多次不好意思和唔該哂。又唔驚,又無忌食蛇嘅你,不妨一試。
秋冬食蛇好時間,近日呢間又出報導介紹,佢又出名,試下啦。

環境係有點迫,但服務好,味道也好,也足料。
叫了兩個细蛇,兩個細糯米飯,加一臘腸,加一潤腸。

糯米飯就不夠濂囗,但料足夠。

又唔驚,又無忌食蛇嘅你,不妨一試。

2017-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$69 (Dinner)
2017-11-20 1160 views
滿心歡喜諗住食餐好味蛇宴點知中伏啦先唔好講味道啦 分量都唔夠囉 菜單就寫得正呀!裡面都唔係個啲野黎,特別推介椒鹽蛇骨囉 ,你食得哂 話你叻椒鹽蛇碌 = 椒鹽蛇骨乾 就真 點食呀蛇腩 = 湯渣就真 煮到回煱肉咁 唔掂囉山瑞 = 成件事 好似求其放啲野係啲 到咁 蛇汁菜 = 清水滾菜 油都冇滴 黃禁禁 問 佢蛇汁係邊 佢話點山瑞食 完個啲汁 唔係真事呀湯 = 煲湯燉湯 都未分到 咁你唔好話自己燉啦 師父其他餸 都係好普通 3980喎 唔係下麻真係唔知係咪樓上廚房既問題 定係大廚既問題囉?

椒鹽蛇碌 = 椒鹽蛇骨乾 就真 點食呀
佢蛇汁係邊 佢話點山瑞食
完個啲汁 唔係真事呀
湯 = 煲湯燉湯 都未分到 咁你唔好話自己燉啦 師父
其他餸 都係好普通 3980喎 唔係下麻
真係唔知係咪樓上廚房既問題 定係大廚既問題囉?

2017-11-10
$350 (Dinner)
2017-01-31 2881 views
自我星期六睇完bigbang 之後 喺啓德徒步2個鐘先出到嚟 真喺完全消耗哂我體力 如果唔喺bigbang 我應該唔會咁勁捱到十幾個鐘😭-因為咁 個個都叫我去補下 結就俾人帶咗嚟食蛇羹😂平時嘅我是對蛇羹好抗拒的 因為我好驚蛇又好驚食到蛇個浸獨有嘅味道不過今次喺蛇王協 唔講其實都唔知喺食緊蛇羹 再加埋甘草同薄脆 完全喺令到碗蛇羹變得好fresh😍 即時深深愛上咗💓-蛇龜湯朋友話喺補身之選 所以就嗌咗碗俾我補一補身😂原本以為呢啲補身野會好大浸藥材味 點知又唔會喎😍少少回甘味 入口清爽唔會好濁~ 啱哂我呢咿是又要補身又要怕藥材味嘅人🤗-生炒糯米飯嘩~我平時喺好少可喺下午茶時間食飯 仲要喺咁heavy 嘅糯米飯但今次真喺不得不破例 因為真喺好好食~糯米飯香糯唔油 而且食落又會有陣陣臘味香氣喺個口到爆發👅真喺唔知點解食蛇嘅地方總會有糯米飯 而且仲要好好食👍🏼-椒鹽蛇碌呢鋪真喺一次過食哂我廿年嚟食蛇嘅總量~其實唔講喺蛇肉 真喺唔知喺蛇嚟 因為食落似雞肉 幾嫩滑㗎😈而且椒鹽做法 令到蛇碌外皮香脆 但內裡嫩滑與此同時 仲要椒鹽味入肉入骨 連骨都好好食👍🏼要做到咁 而且仲要呃到我以爲唔喺蛇肉 實在唔易~
呢鋪真喺一次過食哂我廿年嚟食蛇嘅總量~其實唔講喺蛇肉 真喺唔知喺蛇嚟 因為食落似雞肉 幾嫩滑㗎😈而且椒鹽做法 令到蛇碌外皮香脆 但內裡嫩滑與此同時 仲要椒鹽味入肉入骨 連骨都好好食👍🏼要做到咁 而且仲要呃到我以爲唔喺蛇肉 實在唔易~-
2017-01-22
2016-12-17 2855 views
一星期前訂左半圍$2080 (包一窩), 今日剛剛好開始凍, 食蛇就啱晒!🐍🐍🐍🐍正7個人黎食佢都唔會收多你一人錢, 除開每人$300其實都抵食, 用料足👍送2L可樂, 1支啤酒, 1支三蛇胆酒!唔飲酒既可以都可以換2L可樂添, 我好耐無飲過咁大支😂食蛇羹最正就係配埋 D脆卜卜, 好好味, 不過佢個湯壳就好大, 不過D飯碗就好細😒希望改善一下, 換個大少少既飯碗, 一裝就好易倒瀉晒椒鹽蛇碌第一次試,好惹味半圍都係全隻雞上枱架, 好夠味, 勁快清晒糯米飯好食, 好鬼香, 唔識形容😂呢個湯勁呀,用烏雞, 8對蛤蚧燉湯, 好濃好好飲真係好多料, 見到條尾就覺得好....🙈唔知係咪今日太爆場, 上菜好慢, 食左2個半鐘😅 因為係摺椅,坐到Patpat都痛😰
送2L可樂, 1支啤酒, 1支三蛇胆酒!
唔飲酒既可以都可以換2L可樂添, 我好耐無飲過咁大支😂
椒鹽蛇碌第一次試,好惹味
半圍都係全隻雞上枱架, 好夠味, 勁快清晒
糯米飯好食, 好鬼香, 唔識形容😂
呢個湯勁呀,用烏雞, 8對蛤蚧燉湯, 好濃好好飲
真係好多料, 見到條尾就覺得好....🙈
2016-12-15
Type of Meal
Dinner
2016-12-13 2073 views
穆斯林兄喺香港食過蛇之後,返到家鄉一直念念不忘,今日適逢同佢經過蛇舖,即刻同佢入去食先。蛇龜湯有大生地土茯苓等一齊煲,有陣陣嘅藥材味,係一個好濃郁嘅湯。秘製五蛇羹,食到一碌碌蛇喺入面,真材實料,味道亦都唔錯。糯米飯,呢個就最普通嘞,色水又唔夠,同埋淡口咗啲。
秘製五蛇羹,食到一碌碌蛇喺入面,真材實料,味道亦都唔錯。
糯米飯,呢個就最普通嘞,色水又唔夠,同埋淡口咗啲。
2016-12-11 5774 views
在街走著走著, 本來是想去附近的拉麵店吃碗熱呼呼的拉麵, 但附近的拉麵不是多人排隊, 就是已吃過數次沒有新意, 但太遠的店子又不想去. 走至一半時想起, 即然身體發冷, 何不去吃蛇進補一下? 使用Openrice的定位功能看到就近有兩家蛇店便走去最近的這家蛇王協. 來這裡自然主要是吃五蛇羹, 但只吃蛇羹感覺不太飽肚, 便加一碗糯米飯及臘腸, 三款都驅寒妙品!以$43的價格, 當然不可能希望滿碗都是蛇肉, 而混進雞肉會令蛇羹更鮮味. 吃起來的感覺像是加了雞肉及蛇肉的碗仔翅但更顯鮮味, 蛇肉去皮後的樣子其實並不難看, 完全不會令人抗拒. 臘味飯雖然是預先煮好再翻炒的, 但捧出來前估計有翻炒一下加熱, 糯米飯類的材料不算太豐富, 但配上一條津潤的臘腸令胃口大開, 即使干掉兩碗亦不困難. 吃畢回家途中, 已感覺身體裡有暖意, 看來每至秋冬都要來進補一下了. 翻食指數: 70分.  自己較少吃蛇羹沒法比較, 味道只給中庸的3星, 但價格不貴, 蛇與秋冬進補亦相當合適, 冬天還會再來吃一次. (此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
秘制五蛇羹 (小)
秘制五蛇羹 (小)
生炒臘味糯米飯+臘腸

翻食指數: 70分.

2016-11-30
$67 (Dinner)
  • 秘制五蛇羹
2016-11-28 2012 views
呢幾日凍凍地,食蛇取下暖。同朋友一人一碗大蛇,再share一煲蛇腩飯。蛇羹加上薄脆,檸檬葉絲,好吃,蛇肉足量大條,味道鮮美。美中不足是放久了,羹變得水水的。蛇腩飯,香氣撲鼻,蛇腩香滑味濃,但不會膩。小量飯焦夠香。
蛇腩飯
蛇羹(大)
2016-11-26
$120 (Lunch)
蛇腩飯
蛇羹(大)
2016-11-06 2103 views
每年冬天都會擺番圍蛇宴,而平時亦會一個月幫襯大約一兩次,所以今日下午經過入去攞張新餐單,順便嘆番碗大蛇羹。大蛇羹一到,份量不變,蛇肉粗過手指尾,而蛇肉同雞絲比例大約7:3,羹底不變。習慣性加薄荷葉、胡椒粉同小小醋,但食多兩啖竟然有些透明的粉團物體,應該係一D未溶解的芡粉。即刻食慾大減,但好彩仲有我最愛的薄脆,本人每次都坐底食半碗薄脆。到底是一時失手定水準下降,有待蛇宴再評。
。到底是一時失手定水準下降,有待蛇宴再評。
2016-11-06
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 蛇羹
食蛇羹首選去鴨寮街(蛇王協),天氣漸涼而又感到有些疲累,每年到冬季都會去食碗蛇羹補身,打好基礎及要多運動,保持身體健壯去對抗寒冬及病菌!而蛇肉功效能保暖,養顏,補血,食之適當可強身,是冬季的上品補物!通常都是去品嚐一碗秘制五蛇羹,加上脆化的蛋散及香味的檸檬草,落些胡椒粉就配合味蕾感覺肉質爽口而香氣充滿舌頭及濃郁喉嚨,一吃難忘,每逢經過鴨寮街都必定去食碗味道濃郁及肉質爽滑的五蛇羹!蛇肉入口濃烈,香氣肉味柔軟,好綿好柔溶化在口腔内,溫暖飽肚,更帶有檸檬草的清香味,一食再食,不二之選!
2016-10-18
2016-10-04 1881 views
收工後太疲勞了 決定來一碗蛇更先來碗蛇湯試試 起初以為是涼茶 怎知味道還挺不錯 好似家中煲的明火靚湯一樣再來碗蛇更 料相當豐滿 啖啖蛇肉 絕無比少 加上 檸檬草 蛋散 加上胡椒粉 一碗香噴噴的蛇更味道足以震撼的舌頭味蕾了 可能是我太肚餓罷了 哈哈 每試一口相當美味 啖啖蛇肉啖啖滋味 實在無法即時以文字形容
收工後太疲勞了 決定來一碗蛇更

可能是我太肚餓罷了 哈哈

每試一口相當美味 啖啖蛇肉啖啖滋味 實在無法即時以文字形容

蛇更蛇湯
2016-10-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
蛇更蛇湯
2016-06-08 3136 views
港島居住的我,極少走進深水埗這個地區。但人大了愈喜歡懷舊的味道。週末總是喜歡尋覓這些特色小店,「鴨寮街」可以看盡時代的變遷,各式電子零件、懷舊老店、特意店鋪或是新派小食店等;重點保留傳統的店鋪更加盡入眼廉。港鐵深水埗站,只需一分鐘便到「蛇王協」。我對蛇的認識白紙一樣,莫説蛇湯甚至蛇羹我從來都沒有吃過。朋友說道:「深水埗有數間蛇店,但此店卻深得佢心。」吃食羮很多人話冬天比較適合,但單看食客卻認為應該不分四季。步入此店已覺得歷史悠久,牆身更印有「蛇后」的報道。看到這些報道憶起在電視中曾看過捉蛇的畫面,怪不得那麼多名人光顧;可見吸引力。一直以為到蛇店只有蛇羮,但原來蛇的種類繁多。有五蛇羹、椒鹽蛇碌、蛇膽陳皮、蛇龜湯等,憑這些名稱真的好得人驚呀。係咪真係食得嫁?朋友話真的好進補,又容易入口;決定試下。五蛇羹(細碗)$42秘製的五蛇羹有大細碗之分,大則$71而細碗$42。第一次品嘗蛇的味道,細碗淺嘗便可以。不過$42都相當足料,貌相有點像碗仔翅。內含:肉絲、冬菇絲、蛇肉等,每啖都滿滿蛇肉而且口感濃稠不稀。旁邊更有甘草及薄脆,甘草的清新與薄脆的香脆,令蛇羮無論外觀及味道也相對地提升。椒鹽蛇碌$13

步入此店已覺得歷史悠久,牆身更印有「蛇后」的報道。
五蛇羹(細碗)$42
五蛇羹
椒鹽蛇碌$130
平時椒鹽鮮魷、椒鹽九肚魚等都食過,去蛇店原來不只是蛇羹還有香脆食物。利用滾油將蛇碌炸到乾身,第一口蛇碌非常惹味,香脆而不油膩。如果添加一杯烈酒,我想應該更加美味。
椒鹽蛇碌
生炒臘味糯米飯$15
普遍糯米飯都是相當之油膩,但這家卻令我留下深刻印象。$15不是那麼昂貴,但完全吃得出用心。糯米飯用料十足,炒至乾身並沒有過多油份。入口充斥炒過的香味,頂層更有蔥花作點綴。只是普通的食材,但略見用心這就是我喜愛小店的其中之一。
生炒臘味糯米飯
蛇龜湯$22
蛇龜湯經過多款藥材製成,在牌面寫上清熱、解毒、袪濕,現在都市人經常捱艱抵夜的人最適合。一碗蛇龜湯外觀全黑色,以為猶如渴中藥一樣那麼苦澀。但滿佈驚喜,正如人生一樣不要以貌取人。第一口渴不苦帶點甘香,完易入口還有百滾無涼;適合任何人去飲用。
蛇龜湯
感謝朋友帶我初見深水埗的小店,一間小店看出蛇的種類繁多。無論味道及用心,可見滿佈驚喜。當細看店鋪的裝潢及光顧的人,夏天都會前來吃蛇羹可見深得街坊歡心。
$100 (Dinner)
五蛇羹
椒鹽蛇碌
生炒臘味糯米飯
蛇龜湯
  • 生炒臘味糯米
2016-01-30 2076 views
1月份天氣持續反覆不定,但可喜的是溫度下降令香港人的真。冬天翻黎了。好不容易飯腳湊了半席食蛇宴,大家浩浩蕩蕩訂了枱去食🐍🐍🐍去了。老老實實,今次“蛇宴敢死隊”隊員其實九成只吃過蛇羹,跟本未食過全🐍宴的,多多少少有些“驚”喜😂😂😂蛇王協位置方便,深水埗鴨記出口轉左行30秒便到。蛇宴設於店旁唐樓上1層,內裡似住家裡的私房菜。該晚蛇宴席爆滿,大家未吃前已喜孜孜地笑個不停,想必一定是嘗過多遍的老饗了。先黎個份量十足的太史五蛇羹: 半席6人吃得下這一大盤蛇羹嗎?! 其實食得落喎又! 蛇肉條條分明,舉勺盡是同蛇肉,配機切超幼細檸檬葉絲及薄脆,很惹味啊!配上檸葉絲後美觀多了!材料豐富秘製燜蛇腩: 乍看以為是鮑片黃鱔呢! 其實近睇蛇腩的鱗狀紋有些核突,但食落肚那刻其實味道近似黃鱔片的有咬口。係咪好核突呢?密集恐懼症者勿看龍飛鳳舞(炒蛇片,駝鳥肉):其實此菜式有視覺效果及豐富味蕾, 只是駝鳥肉較難分辦哈哈金龍獻珠:原來是有陳皮的蛇肉蓉炸球,但內裡肉質鬆散,口感好“削”,比較一般椒鹽蛇碌: 嘩!大家見到有點期待的!試問有誰不喜香口脆炸食物呢!可惜,一入口已經失望,eeee點解嘅點解嘅! 蛇碌唔脆嘅喂!略

配上檸葉絲後美觀多了!材料豐富
係咪好核突呢?密集恐懼症者勿看
椒鹽蛇碌: 嘩!大家見到有點期待的!試問有誰不喜香口脆炸食物呢!可惜,一入口已經失望,eeee點解嘅點解嘅! 蛇碌唔脆嘅喂!略懂下廚的小女結論是,炸完蛇碌回鑊時料酒佐料炒濕左,份量控制的問題,又或是炸不透的原故。失望呀!
蒸鱷魚膠: 膠質豐富粘口,還有止久咳功效呢!
高潮黎了: 8對蛤蚧的烏雞大補湯: 大家好奇勺起一隻蛤蚧--->媽啊!好核突呀!
當然無人敢食蛤蚧啦,但個藥材湯用料上乘,真係好滋補架!全身當堂暖晒到出汗!
白切雞味道ok
蛇汁油菜: 其實蛇汁同普通燜汁相似,味可以
生炒糯米飯:雖然好味但姐姐不行了,飽到喊

總括來說, 人均$300多來說是抵食的, 其實有經濟點的食法, 6人半席坐8人食亦不過分,蛇羹吃不完可以打包,別撐喔!

2016-01-15
  • 秘製蛇腩
  • 龍飛鳳舞
  • 太史五蛇羹
2015-12-27 2352 views
為了下年初的一場蛇局,又再來到鴨寮街的蛇王協,先吃碗蛇羹。上一次來,已是四年多前的事,那時候已移居加拿大的火兄,回港過新年,趁他未回去,就辦一桌蛇局,由頭蛇到落尾,受不到蛇腩,蛇碌,蛇皮的人,吃碗蛇羹算吧。沒錯,很多人又想食蛇,但又怕蛇,通常蛇羹是人人都可以接受。我笑說:(你當食碗翅得喇!)現今的蛇舖已不太多新鮮蛇,蛇王協是少數有新鮮蛇的蛇店。一絲絲豐厚的蛇肉,質感恰當,厚度適中,並不像某些蛇店,做出的蛇羹,杰撻撻如獎糊。個人吃蛇羹的習慣,可以不下檸檬葉,菊花瓣,但一定要下薄脆!與我小時候,上酒樓飲茶,叫一碗皮蛋瘦肉粥,例必要一大碗薄脆來送的習慣一樣,多年以來,沒有改變。看過蛇宴的菜單,價格較四年前上漲不少,由以前二千四一圍十二人,加至差不多四千大元一圍。無論如何,蛇宴還是要辦,在Facebook一開event,三圍旋即爆滿。期待。
為了下年初的一場蛇局,又再來到鴨寮街的蛇王協,先吃碗蛇羹。

現今的蛇舖已不太多新鮮蛇,蛇王協是少數有新鮮蛇的蛇店。

期待。