.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【太子脹卜卜餃子🥟|邪惡金沙煎餃配小食】🐨金沙芝士粟米鮮肉煎餃 $55+17推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️ 基本上成個OpenRice都係介紹呢一款餃子,又點可以唔親身試吓呢?餃子皮薄身,外面煎到好脆唔會硬,芝士、粟米、鮮肉比例調配得啱啱好👍🏻芝士咬落未有拉絲咁誇,但味道非常之濃郁,每啖都會食到粟米,甜甜地可以去除到芝士嘅油膩感!!最緊要就係加咗邪惡嘅金沙,滿滿嘅鹹蛋黃鋪喺面,賣相已經一流,食落好香鹹蛋黃嘅鹹香味,令到餃子層次更豐富分明🤤.🐨薺菜馬蹄鮮肉湯餃 $55推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐湯底餐廳選用咗椰子海帶鮮雞豬骨湯,飲落好清甜,飲完都唔會口乾,應該冇乜味精~ 湯餃份量感覺更大粒,粒粒都有半隻手掌咁上下😨薺菜處理得好好,加埋馬蹄粒就更爽口!.🐨涼拌皮蛋 $22推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️ 小編原來叫錯咗冇嗌到糖心皮蛋,原來涼拌一樣出色❤️皮蛋份量好多,中間都有少少流心,整體偏實,但冇多餘嘅氨味~加埋酸薑微酸爽口,好開胃~.🐨香煎豆腐 $19推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐煎到外脆,吸到少少蔥花香,最緊要保持到中間豆腐嘅嫩滑~——☼——☼——☼——☼——☼——豐信餃子店
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨涼拌皮蛋 $22
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨香煎豆腐 $19
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
煎到外脆,吸到少少蔥花香,最緊要保持到中間豆腐嘅嫩滑~
——☼——☼——☼——☼——☼——
豐信餃子店
📍地址:太子汝州街17號地下A號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB太子 #HTB港式
#太子美食 #太子 #港式 #餃子 #金沙 #金沙餃 #湯餃 #煎餃 #皮蛋 #豆腐 #美食推介
  • 香煎豆腐
  • 芝士粟米鮮肉餃
  • 涼拌皮蛋
  • 薺菜馬蹄鮮肉餃
上次食左煎餃,自此對豐信餃子都好高評價,今次特登黎太子試埋湯餃,叫左湯餃十隻(南瓜粟米鮮肉餃同荽茜雙拼),共$57。餃子味道黎講,南瓜餃真係有驚喜,南瓜內餡香甜,食落好開胃。但荽茜餃個人就唔係好鍾意呢度既調味,荽茜味係有,但唔知點解食到有啲似鯪魚既魚味。另外,個椰子湯都好清甜,飲哂都唔會口渴,雖然湯餃冇煎餃咁香口吸引,但餃子調味適中唔單調,絕對會再訪👍🏻唯一希望佢地改善既係服務,我只係去左個廁所,返到黎啲碗同單都比人收走左。

南瓜粟米鮮肉餃

• 南瓜粟米鮮肉餃
2024-12-03 752 views
📍豐信餃子店雖然不嬲都知太子好多好好食嘅舖頭, 不過唔知點解次次都係黎返依間👉🏻👈🏻(雖然依個次次5隻手指都數得晒😹)好想試下其他啊!!!!! Next time~❣️芝士粟米鮮肉煎餃Hehe 每次黎都必叫嘅煎餃😁cheeeese lover🙋🏼‍♀️一咬落去…點解可以咁多汁嘅😭oishii✨一咬, 啲汁已經喺個底到流返出黎🫶🏻芝士溶晒落粟米同豬肉到真係又邪惡又好食👻餃子皮煎到近乎煎同炸之間, 係好靚嘅金黃色👻 oishii✨雖然我偏向煎餃多少少, 但係之前試過佢哋啲湯餃一樣咁好食😋仲有椰子海帶湯🥥❣️香菇鮮肉餃(其實原本諗住10隻都係芝士餃, 不過試下其他都唔錯✨認真真係好香菇味!!!! 好似講咗句廢話, 不過真係好重菇嘅味道👅雖然記憶點冇芝士餃咁重, 都係一個超級唔錯嘅選擇✨ 💰54 (10隻雙拼)#豐信餃子店 #太子美食 #太子餃子店 #芝士粟米豬肉餃 #香菇鮮肉餃
📍豐信餃子店

❣️芝士粟米鮮肉煎餃

❣️香菇鮮肉餃

💰54 (10隻雙拼)

2024-12-03 181 views
見門口咁多人 以為啲嘢好驚艷 啲煎餃唔講以為油浸餃子 啲皮濕到淋 成口油 湯餃好似食空氣咁又鹹 食到好口乾 職員又十問九唔應 好似欠左佢咁 咁都值得排隊… 諗唔明白點解咁多正面食評
人氣豐信餃子店終於都擴張啦!!🤪上次食過舊舖覺得佢哋嘅餃子皮整得幾好!大愛湯餃🤭咁既然佢擴張就去試試啦~新店風格大轉 竟然用少女粉系design😳門口仲有餃子霓虹燈 有少少cafe feel🤣不過入到見到啲餃子就即刻港式返🤣🤣👍🏿椰子海帶鮮雞豬骨濃湯 史努比上次食嘅時候都冇留意佢哋個湯底🤣同expected嘅味有少少唔同史努比未睇名之前飲覺得有粟米嘅清甜 味道濃而唔油膩之後發現佢個名冇粟米😂😂初頭唔系好覺系椰子🤔不過後尾再飲又好似有少少椰子味🤣🤣Anywaysss唔錯嘅~但略鹹咗啲味道: 7.5/10.雙拼+$2 貪心嘅史努比揀咗紫菜拼咖喱椰菜!另一份就嗌咗香菇拼薺菜馬蹄~👍🏿紫菜鮮肉湯餃(10隻) $52紫菜餃系史努比喺呢間舖最鍾意嘅item!今次梗系要返兜啦🤪餃子皮厚薄適中 帶啲煙韌口感不過唔知系咪心理作用 之前食佢更加煙韌有咬口覺得今次冇上次咁煙韌 感覺冇咁好食🤔但餡料都keep到好飽滿!肉質比較實淨 肉味幾香~肥瘦比例適中 夠juicy同時紫菜味亦好香好突出都算達到史努比滿意嘅水準~只系可能對佢期望高咗 變相冇咁驚喜味道: 8/10性價比: 8.5/10👍🏿咖喱椰菜鮮肉湯餃(1
人氣豐信餃子店終於都擴張啦!!🤪
上次食過舊舖覺得佢哋嘅餃子皮整得幾好!
大愛湯餃🤭
咁既然佢擴張就去試試啦~
新店風格大轉 竟然用少女粉系design😳
初頭唔系好覺系椰子🤔
不過後尾再飲又好似有少少椰子味🤣🤣
Anywaysss唔錯嘅~但略鹹咗啲
味道: 7.5/10
雙拼+$2 貪心嘅史努比揀咗紫菜拼咖喱椰菜!
另一份就嗌咗香菇拼薺菜馬蹄~
紫菜鮮肉餃
👍🏿紫菜鮮肉湯餃(10隻) $52
紫菜餃系史努比喺呢間舖最鍾意嘅item!
今次梗系要返兜啦🤪
餃子皮厚薄適中 帶啲煙韌口感
不過唔知系咪心理作用 之前食佢更加煙韌有咬口
覺得今次冇上次咁煙韌 感覺冇咁好食🤔
但餡料都keep到好飽滿!
肉質比較實淨 肉味幾香~
肥瘦比例適中 夠juicy
同時紫菜味亦好香好突出
都算達到史努比滿意嘅水準~
只系可能對佢期望高咗 變相冇咁驚喜
點知又冇喎😂
咖喱唔會水汪汪搞到好濕甩皮甩骨
完完整整冇餃皮同餡separated嘅狀況👍🏿
偏向港式咖喱口味 都幾辣下
帶辛香唔系死辣嗰種~
配搭爽脆椰菜 辣中帶啲甜味
肉同紫菜嗰款有啲唔同 唔系紥實嘅口感
反而系比較淋身 但又唔會話冇晒肉感
Overall惹味都唔錯😚
味道: 7.5/10
性價比: 8/10
香菇鮮肉餃
👍🏿香菇鮮肉湯餃(10隻) $55
呢個唔錯幾好食!
冬菇勁大粒 菇菌味好重好香😆
食落爽彈又鮮甜
不過亦因為咁搶咗豬肉嘅味道
冇咗肉嘅香甜🤔
但肉質幾紥實 口感唔錯
加上香菇自帶甜味 同埋真系好香😂
史努比同媽媽👩🏻都幾鍾意~
味道: 8/10
性價比: 8.5/10
薺菜馬蹄鮮肉餃
👍🏿薺菜馬蹄鮮肉湯餃(10隻) $55
發現唔同嘅餡肉嘅質感都唔一樣🤔🤣🤣
呢款系淋身啲滑身啲嘅~
雖然史努比鍾意紥實啲嗰種 但佢都好食
馬蹄爽脆 帶些少甜味
食到薺菜嘅香氣 但就唔算話好突出
調味充足 不過都唔會話太鹹嘅~
味道: 7/10
性價比: 8/10
👌🏿邪惡金沙餃 +$17
金沙餃一向都系豐信嘅名物嚟 所以我哋都嗌咗~
邪惡金沙餃
👌🏿芝士粟米鮮肉餃(10隻) $55
記得上次史努比試咗佢呢個即煎餃覺得有驚喜!
所以今次都滿心期待咁嗌咗😚
牛展炆得唔太夠淋 稍為偏硬
加上可能系冷盤嘅關係
食落會更加硬身 薄片啲嘅會好少少
不過抵讚嘅系調味唔會太鹹 同埋食到牛味幾甘香
如果炆淋少少實好食!
加上份量都唔會太少 呢個價make sense~
味道: 6.5/10
性價比: 7.5/10
*不設加一服務費*
紫菜鮮肉餃
香菇鮮肉餃
湯餃
涼拌海蜇 ($22)海蜇夠爽脆 本身調味較淡 點埋拼盤嘅秘汁真係一流招牌秘汁拼盤 ($47)呢款真係必點推薦 每款都有兩件 啱哂一齊開心些牙 我最鍾意佢地嘅雞腎炆到超腍 香煎豆腐 ($19)豆腐煎到兩面脆脆 再加上少少椒鹽 絕對係會食上癮芝士粟米鮮肉餃+南瓜粟米鮮肉餃 煎餃7隻 ($49)呢度煎餃可以加邪惡嘅金沙 不過我地怕太heavy所以冇試 煎餃即叫即煎 外層脆卜卜 芝士粟米餃好惹味 而南瓜餃食落香甜到似食緊甜品紫菜鮮肉餃+雲耳椰菜鮮肉餃湯餃7隻 ($44)湯餃係用椰子海帶鮮雞豬骨濃湯 飲落都幾足料 幾重椰子味 有住家feel 紫菜餃好香 雲耳椰菜餃勁有口感 兩款我都鍾意
涼拌海蜇 ($22)
海蜇夠爽脆 本身調味較淡 點埋拼盤嘅秘汁真係一流

招牌秘汁拼盤 ($47)

香煎豆腐 ($19)
豆腐煎到兩面脆脆 再加上少少椒鹽 絕對係會食上癮

芝士粟米鮮肉餃+南瓜粟米鮮肉餃 煎餃7隻 ($49)
呢度煎餃可以加邪惡嘅金沙 不過我地怕太heavy所以冇試

紫菜鮮肉餃+雲耳椰菜鮮肉餃湯餃7隻 ($44)
2024-11-30 416 views
Encore系列~ 想食餃子,一排無嚟原來開咗新鋪,唔駛排咁耐~ 湯餃煎餃之外仲有勁邪惡嘅金沙煎餃餃子大大隻勁飽滿,多餡~ 款式都多湯餃:椰菜鮮肉餃椰子海帶鮮雞豬骨濃湯做base,鮮甜椰菜爽口~ 一啖湯一啖餃~ 大滿足猶豫咗陣都係放棄淨煎餃轉投邪惡金沙餃嘅懷抱😂邪惡金沙餃:芝士粟米鮮肉餃 金沙 x 芝士超邪惡~ 包滿晒咸蛋黃,外邊香口又咸咸香香 入邊滿滿芝士,輕易完成小食選擇多香煎豆腐~ 外脆內軟招牌秘汁拼盤~ 有雞腎雞翼牛𦟌,滷水醬汁甜甜地,全部都非常入味
Encore系列~
想食餃子,一排無嚟原來開咗新鋪,唔駛排咁耐~

湯餃煎餃之外仲有勁邪惡嘅金沙煎餃
餃子大大隻勁飽滿,多餡~ 款式都多

湯餃:椰菜鮮肉餃
椰子海帶鮮雞豬骨濃湯做base,鮮甜
椰菜爽口~ 一啖湯一啖餃~ 大滿足

猶豫咗陣都係放棄淨煎餃轉投邪惡金沙餃嘅懷抱😂

邪惡金沙餃:芝士粟米鮮肉餃

小食選擇多
香煎豆腐~ 外脆內軟

2024-11-19 413 views
由於本人響附近做嘢周不時都會叫佢啲餃子嚟食吓其實都OK嘅。夠大隻湯底都唔錯。今日口痕叫咗個酸辣湯底完全中伏,佢只不過係將佢原本個湯加一大堆辣油落去,辣油嘅程度多到好似油浸咁所以個酸辣湯真係唔知係咩酸辣湯。由於辣油太多,我完全食唔到啲餃子係乜嘢味,然後連個湯都冇得飲,你冇理由飲油㗎,吳剛咩?
Other Info. : 除此之外呢,呢間舖頭有時買外賣都會漏咗啲嘢,譬如俾少一隻,唔見咗個小食。我都唔止試過一次,不過屋企人鍾意食我就唯有買啦。計我話不如取消咗個酸辣湯佢真係好伏。
2024-11-19
TakeAway
$70 (Tea)
  • 只要不是酸辣湯底其他都OK
2024-11-16 817 views
第一次喺openrice寫食評,就係想負評呢間豐信餃子!之前食過舊鋪幾次都好正常,今日12點幾打電話外賣自取雙拼湯餃,紫菜加咖哩椰菜,一共$55。紫菜餃非常非常咸,咸到好似食緊未浸水嘅梅菜咁,咖哩椰菜餃都咸,無咁誇張,但兩樣都咸到食唔出有咩餡!轉左新鋪反而仲差左,唔明點解仲咁多人排隊,連最基本嘅調味都可以咁差,出名有咩用,間鋪執得靚有咩用,好多人排隊有咩用,只能說附近唔出名嘅餃子鋪都好食過佢。另外接電話嗰位店員態度都有d差,講野無尾音,聽到好唔舒服,好似打電話阻住佢咁!結論係以後唔會再幫襯呢間鋪!
第一次喺openrice寫食評,就係想負評呢間豐信餃子!

結論係以後唔會再幫襯呢間鋪!
2024-11-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$55 (Lunch)
2024-10-30 2022 views
今日終於去咗食嘢,用apps 攞飛,等咗半小時就有位。我哋被安排在新店入座,首先發現餐具有啲污糟,想叫店員攞杯水洗下,但佢話冇水供應。講返食物,餃子個 size 真係大件,我哋兩人叫咗10隻紫椰菜餃,味道比預期甜。仲叫多咗10隻白菜餃,但啲白菜餡唔熟,有啲草青味。另外再加咗出前一丁,但啲麵唔腍,食完之後兩人飽到上心口。另外,豬骨濃湯太甜,完全唔符合預期,食完個口好甜,唔知點咁。店內有吉碗比食客自己攞,但有個店員唔小心將隻碗整跌咗落地,之後就隨手執返隻碗放返原位,當冇發生過,仲話整跌隻碗唔關佢事,正確做法應該係將隻碗拎去回收等清洗。店內不時有外賣平台發聲噪音,由於聲浪太大,好影響店內顧客,仲有,廁所門係趟門,我唔小心夾親手指,最後食完之後,啲頭髮同個身有一陣油益味。結論:名大於實,店員服務態度差,食物係抵食但味道一般,以後唔會再幫襯。今次特登寫食評,因為真係食得唔開心,完。

2024-10-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
🍽 今日經過太子,揀咗「豐信餃子店」試吓佢哋嘅雙拼煎餃,點咗10隻餃子,有兩款口味:南瓜粟米鮮肉餃 同 芝士粟米鮮肉餃。兩款餃子都煎得外脆內嫩,真係好滿足!😋🥟 南瓜粟米鮮肉餃南瓜粟米餃嘅味道好特別,南瓜餡料帶出咗少少甜味,唔會太濃,反而係清甜得嚟又好夾粟米嘅爽脆口感,咬落去啖啖肉汁,餃皮煎得香脆,好有口感!😌 鮮肉嘅鹹香配埋南瓜嘅甜味,味道層次非常豐富,係一個好特別嘅組合,絕對值得一試。🧀 芝士粟米鮮肉餃呢個芝士餃更加邪惡!一咬開就可以見到入面嘅芝士溶化咗,香濃嘅芝士味即刻滲出嚟,同鮮肉嘅鹹香味完美融合,仲有粟米嘅爽脆增加咗口感層次。芝士嘅creamy口感同煎餃嘅脆皮形成鮮明對比,如果你鍾意芝士,呢款一定唔可以錯過!🧀🌽仲有佢新開咗個舖位,入面好新好舒服!⭐️
🥟 南瓜粟米鮮肉餃

🧀 芝士粟米鮮肉餃

仲有佢新開咗個舖位,入面好新好舒服!⭐️
2024-10-11
2024-10-22 2191 views
📍 豐信餃子店 (太子)點解每日都咁多人排隊?仲要租埋隔離鋪開分店,今次終於有機會一嚐睇吓係咪真係咁好味。是晚大約6點半到達,不用等位;餐具少污糟;餸子偏大隻;椰子海帶鮮雞豬骨濃湯冇咩椰子味,不過隻味幾家常。🥟薺菜馬蹄鮮肉湯餃 7隻 HKD45個餡幾特別,馬蹄爽脆,唔錯🥟雲耳椰菜鮮肉湯餃+ 韭菜鮮肉湯餃 10隻HKD54雲耳都幾爽口,同椰菜豬肉好夾🥟煎韭菜鮮肉餃+煎香菇鮮肉餃 10隻HKD59啲菇好有鮮味😻係個皮太厚煎完出嚟有點硬,好少覺得煎餃會食到唔想食🥲🥲🥟香煎豆腐 HKD19好彩有隔油紙,用硬豆腐整,有營之選多餃到飽到上心口….3人食 人均HKD59,普通野,勝在算抵食。
📍 豐信餃子店 (太子)
點解每日都咁多人排隊?

🥟薺菜馬蹄鮮肉湯餃 7隻 HKD45
個餡幾特別,馬蹄爽脆,唔錯

🥟雲耳椰菜鮮肉湯餃+ 韭菜鮮肉湯餃 10隻HKD54
雲耳都幾爽口,同椰菜豬肉好夾

🥟煎韭菜鮮肉餃+煎香菇鮮肉餃 10隻HKD59

🥟香煎豆腐 HKD19
好彩有隔油紙,用硬豆腐整,有營之選

一直都好想試呢間餃子店,不過每次經過都被門外嘅人龍嚇退😂今次經過發現佢隔離開咗分店,座位多咗,等一陣就有位😆不過可能源源不絕嘅人龍令我期望太高,反而有啲失望🤔如果要排長龍就未必會再食😅唔洗排隊都可以試下🥹🏅金沙煎香菇鮮肉餃 (7隻) ($45+金沙$17)之前見介紹金沙餃好吸引🤩嚟到當然要+$17轉邪惡金沙餃🤤可惜實物冇想像中咁澎湃😅但都食得出金沙嘅蛋黃😆反而香菇鮮肉餡料飽滿扎實,淨食煎餃已經好夠😋專登加錢嘅金沙反而好似冇為味道上嘅提升😂🧀芝士粟米鮮肉餃拼韭菜鮮肉餃 (10隻) ($55+雙拼$2)湯餃整體都一般😅上枱後大部分餃子皮都穿咗😅豬骨濃湯亦唔算突出🫣芝士粟米餃嘅芝士幾好食,芝士好煙靭🧀雖然唔見粟米粒,但食得出粟米味,都幾特別😆🥩秘汁金錢展 ($40)份量比預期少,好細碟😂不過勝在牛展夠軟熟,調味唔會太咸☺️🥒涼拌手拍青瓜(細) ($18) 🌼菊花蜜 ($12) 🍋青檸蜜 ($12)

金沙煎香菇鮮肉餃 (7隻)
🏅金沙煎香菇鮮肉餃 (7隻) ($45+金沙$17)

芝士粟米鮮肉餃拼韭菜鮮肉餃

秘汁金錢展
🥩秘汁金錢展 ($40)
份量比預期少,好細碟😂不過勝在牛展夠軟熟,調味唔會太咸☺️

涼拌手拍青瓜(細)
🥒涼拌手拍青瓜(細) ($18)

🌼菊花蜜 ($12)
🍋青檸蜜 ($12)
芝士粟米鮮肉餃拼韭菜鮮肉餃
秘汁金錢展
涼拌手拍青瓜(細)
2024-10-16 1899 views
叫飛嘅concept 好有問題,睇住2人枱係咁入,1人枱等45分鐘都無嗌過,同職員反映就淨係叫你等下。好辛苦等到終於仲有1張飛到我個陣,佢飛左我個number!!!!佢飛左我個number啊!!最後要問點解先俾人西住面咁俾枱我,最後係等左1個鐘先入得。入到去即刻落單,嗌10隻煎餃等半個鐘都未上,最後食左15分鐘都無就俾人催🙂‍↔️🙂‍↔️仲要其實真係普通到無得再普通,嗌雙併但係食落2隻味都一樣,啲函又散又一pat pat 咁仲好多油。。。我浪費左人生嘅105分鐘
仲好多油。。。
我浪費左人生嘅105分鐘
Waiting Time
105 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-10-13 1540 views
早排去到餃子店,見到原來Extent咗,開多咗個舖位,新舖位好靚靚,好乾淨。咁啱去到唔使等位, order咗南瓜粟米同椰菜豬肉餃,椰菜豬肉餃好爽口,南瓜粟米餃又好香口軟身,兩款餃子都有唔同,口感兩款都好好食。