2024-06-30 33 views
自從荃灣豆腐花大戰之後,經常都到這間豆品店買豆腐花。這次買了三個外賣每碗$7外賣+1比起很多店舖都還要便宜。豆花滑溜,但豆味比較淡。配搭嘅紅豆沙同綠豆沙,味道唔錯,搭着豆腐花食唔會太甜 。綠豆沙唔係一般嘅海帶綠豆沙,而係加咗一種草,係傳統嘅味道。紅豆沙除咗沙之外,亦都有一粒粒嘅豆有咬口。芝麻糊唔會期望佢自己磨自己煮,畢竟價錢喺度。但開份起碼唔會開到199。整體比較滿意。

紅豆沙除咗沙之外,亦都有一粒粒嘅豆有咬口。

2024-03-20 104 views
荃灣呢條為食街嘅呢間豆腐花鋪,由昔日嘅$3碗食到依家$7碗,依然係平靚正,個個行過都忍唔住要整返碗😁。豆腐花,仍然係又滑又抵食。仲有好多款唔同配搭。通常住附近嘅街坊都會買返幾碗返屋企慢慢嘆。有黃糖,桂花冰糖水,冰糖水及鮮薑水隨你添加。真係好貼心。食多幾碗唔同味道都唔過份。

贊和豆品贊和豆品同隔離糖水鋪咁多年都一直鬥平益食客,鬥到你死我活。上星期經開荃灣順便睇下佢哋依家點,結果贊和贏咗,平咗1蚊,記得以前豆腐花最平係賣$3一碗,到今時今日不得不加價,但依然最平賣緊$7,最後我無買豆腐花,反而買咗香滑芝麻糊、香草綠豆沙同陳皮白蓮子紅豆沙外賣走!1.香滑芝麻糊$9+$1外賣(9/10)呢個芝麻糊好滑,芝麻夠濃無溝水,夠「傑撻撻」,唔會好甜,正爆!😋😋😋2.香草綠豆沙$13+$1外賣(8/10)呢個綠豆沙夠多綠豆,而且煮得夠耐起到沙,有少少香草味,又唔會好甜!👍👍👍3.陳皮白蓮子紅豆沙+$1外賣(8/10)呢個紅豆沙食到陳皮味,用幾多年陳皮就唔知,入面仲有白蓮子,而且煮得夠耐起到沙,唔係紅豆湯,又唔會好甜!👍😋😋3人總共價錢$38個人口味總評分:8.33/10地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖
贊和豆品

1.香滑芝麻糊$9+$1外賣(9/10)

2.香草綠豆沙$13+$1外賣(8/10)

3.陳皮白蓮子紅豆沙+$1外賣(8/10)

3人總共價錢$38

個人口味總評分:8.33/10

地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖

2023-02-19
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$12.66 (Tea)
  • 黑芝麻豆腐花
  • 芝麻糊
2022-08-26 268 views
呢一間同樣都係喺荃灣好出名嘅豆腐花店,以前同另一間競爭所以價錢超級平。但係而家嘅價格已經上調左,不過都已經係超級抵。呢間就豆味冇咁濃,只不過嫩啲,如果同朋友嚟可以試晒兩間。

呢間就豆味冇咁濃,只不過嫩啲,如果同朋友嚟可以試晒兩間。
2022-05-22 270 views
呢間豆腐花以前差唔多次次經過都要食🤣 好耐冇嚟之後,琴晚經過見到而家都先至賣緊$6一碗😍 仲可以揀拼黑芝麻🥳黑芝麻糖水代替咗黃糖為豆腐花帶嚟甜味,但又唔會遮住豆腐花嘅黃豆香,好夾🥰 咁抵嘅民間美食要多多支持🥰

咁抵嘅民間美食要多多支持🥰
2022-05-14 186 views
🎊荃灣掃街 | 第二彈.話咁快又黎到復活節假既尾聲🥲之後又唔知要等幾耐先再有長假期😢繼續帶大家掃荃灣路德圍😛一黎到最搶眼既一定係呢間贊和豆品既人龍🤣真係無時無刻都係咁長龍🙂因為佢地既豆腐花款款都係$6🤩性價比真係超高💯我就叫左桂花冰糖凍豆腐花,原來都係自己加桂花冰同冰糖🤣我另外再加埋薑汁同黃糖,真係好正👍😍豆腐花超滑,而且食到桂花同薑汁既香味😉真係想食多幾碗😚/📌贊和豆品荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖/😋食物質素:8/10💰性價比:8.5/10👣回頭率:8/10
🎊荃灣掃街 | 第二彈

一黎到最搶眼既一定係呢間贊和豆品既人龍🤣
真係無時無刻都係咁長龍🙂
因為佢地既豆腐花款款都係$6🤩
性價比真係超高💯
我就叫左桂花冰糖凍豆腐花,原來都係自己加桂花冰同冰糖🤣
我另外再加埋薑汁同黃糖,真係好正👍😍
豆腐花超滑,而且食到桂花同薑汁既香味😉
真係想食多幾碗😚

📌贊和豆品
荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖

😋食物質素:8/10
💰性價比:8.5/10
👣回頭率:8/10
2022-04-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
桂花冰糖凍豆腐花
2021-12-20 202 views
免費乘車日食完雲吞河再轉乘地鐵入荃灣贊和豆品食甜品。店舖大排長龍要等10分鐘,食後都覺得等……等值得😊兩碗熱芝麻豆腐花和凍芝麻豆腐花,芝麻香味混合豆腐花滑香黄荳味,而且入口即溶😋價錢平、靚、正👍

價錢平、靚、正👍

2021-09-12 171 views
今次同你介紹既係一間專食豆腐花同豆制品既小店一律$3 冷熱同價 外賣另收$1  純豆腐花 冰糖 薑汁 桂花冰糖  薏米 紅白(紅豆沙) 綠白(綠豆沙) 花奶 ,黑白(芝麻糊)另附黃糖或薑汁或桂花糖水自行添加呢度最出名就係原味豆花加黃糖,可以食到豆腐既香滑 濃郁既豆香甜味只需加少少黃糖提味已經非常美味 豆腐花很滑很輕身 入口即溶既口感平均消費$4評分8/10贊和豆品荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖
今次同你介紹既係一間專食豆腐花同豆制品既小店
一律$3 冷熱同價 外賣另收$1
 純豆腐花
另附黃糖或薑汁或桂花糖水自行添加
平均消費$4
評分8/10
贊和豆品
荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5A舖
經常聽聞荃灣有兩間豆腐花店CP值極高,$3一碗豆腐花,今天終於被我遇上了!當然要試一試吧!可能是平日吧!人龍比我想像中少,第一次來到又沒有做功課的我,為求方便,選了一間較少人的《贊和豆品》一試,原來真的是$3一碗豆腐花。最令我不敢相信的是,$3一碗豆腐花並不欺場,還有很多配搭的,配搭不同的組合,均一價也是$3,真的令人難以想像呢!在贊和的組合如下:-1) 凍食 vs 熱食(冷熱同價)2) 堂食 vs 外賣(外賣盒加$1)3) 味道:   - 純豆腐花   - 冰糖   - 薑汁   - 桂花冰糖   - 薏米   - 紅白(紅豆沙)   - 綠白(綠豆沙)   - 花奶   - 黑白(芝麻糊)(***其實在旁有黃糖及三枝糖水可自行加配,三枝糖水包括有冰糖水、薑汁及桂花冰糖水,所以,跟純豆腐花一樣呢!***)最後,我點了一碗熱黑白(芝麻糊併豆腐花)堂食,這樣,我就可以吃到多一款的口味呢!店員給我的時候,我真的看到眼凸啊!碗子不小,還要盛至滿滿的!是滿滿的!卻只是收我$3而已。就算屋邨街市內,收檔前清貨,幾年前的價格都要$10/3碗呢!何況這裡在旺市街內,比當年清貨價更平宜,茶餐廳轉凍飲的

在贊和的組合如下:-
1) 凍食 vs 熱食(冷熱同價)
2) 堂食 vs 外賣(外賣盒加$1)
3) 味道:
   - 純豆腐花
   - 冰糖
   - 薑汁
   - 桂花冰糖
   - 薏米
   - 紅白(紅豆沙)
   - 綠白(綠豆沙)
   - 花奶
   - 黑白(芝麻糊)

最後,我點了一碗熱黑白(芝麻糊併豆腐花)堂食,這樣,我就可以吃到多一款的口味呢!店員給我的時候,我真的看到眼凸啊!碗子不小,還要盛至滿滿的!是滿滿的!卻只是收我$3而已。就算屋邨街市內,收檔前清貨,幾年前的價格都要$10/3碗呢!何況這裡在旺市街內,比當年清貨價更平宜,茶餐廳轉凍飲的價錢,就可吃到一道甜品,真的只是買來打卡都值回票價。
熱黑白(芝麻糊併豆腐花)堂食

就是這個價格,這已可以封著大家的口了!不要對它有任何挑剔及期望好了!我先把芝麻糖吃下,芝麻糊真的如我所料,沒有期望就沒有失望,這芝麻糊是靠漿粉煮至稠稠的狀態,芝麻及甜味不重,有點像即沖的芝麻糊般,如給我再重選,我會選擇多一匙豆腐花去換走這芝麻糊呢!(不是難食,只是我更愛豆腐花呢!)
熱黑白(芝麻糊併豆腐花)堂食

之後,我加了黃糖、冰糖、薑汁及桂花冰糖試試不同口味,黃糖及冰糖都是正常水平,而薑汁則是淡淡的薑味,適合微薑的愛好者,而桂花冰糖,亦跟薑汁一樣,都是淡淡的桂花香,並不是重口味的那味道。

最後,是主角 - 豆腐花,這裡的豆腐花很滑很輕身,豆味不太濃,所以,整碗豆腐花均是走清淡口味路線。其實,如果用$3一碗甜品的角度去看,它的CP值真的很高,真的難以想像那成本價是多少呢!真的令人吃到有點於心不忍的感覺,這價格,還怎能對它有什麼要求呢?

額外資訊 - 店舖外觀

溫馨提示
這裡除豆腐花外,還有紅豆沙及綠豆沙,售價為$12碗,而芝麻糖則$9碗,而其他產品餐單,均可從相中參閱呢!。講笑一講,如我要吃紅豆沙及綠豆沙,我會買四碗紅白或綠白,分色上吧!不知能不能呢!(希望不會被打吧!)

額外資訊 - 亞玉餐單可從相中參閱呢!

2020-11-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$3 (Tea)
2021-01-03 235 views
在荃灣有很多小吃,今天專門和朋友來吃豆腐花,他的選擇很多,口味任君選擇,最高興的是他只售$3一碗,別以為價錢便宜就沒有好貨,吃下去豆腐花香滑,有很香的倒楣,我加了芝麻糊,芝麻的香味也不錯,值得下次再來品嚐。
2020-12-12 169 views
見人少食左亞玉 但感覺硬實 吾夠滿足於是就算多人排隊既情況下都照排贊和E間用瓦碗 吾係用外賣膠碗 所以吾洗加一除左有紅糖 冰糖 薑汁 仲有桂花冰糖揀最後就揀左桂花冰糖 個豆腐花口感明顯比較滑桂花冰糖既桂花香岩岩好 吾會搶唒D豆味$3碗 超值👍🏼
見人少食左亞玉 但感覺硬實 吾夠滿足
於是就算多人排隊既情況下都照排贊和

E間用瓦碗 吾係用外賣膠碗 所以吾洗加一
除左有紅糖 冰糖 薑汁 仲有桂花冰糖揀
最後就揀左桂花冰糖 個豆腐花口感明顯比較滑
桂花冰糖既桂花香岩岩好 吾會搶唒D豆味
$3碗 超值👍🏼
2020-11-19 149 views
上晝11點幾經開呢頭,忽然諗起$3豆腐花,就過嚟幫襯喇呢度有2間豆腐花店,2間都賣3蚊,平時嚟親都排晒隊的,今日可能早少少冇乜人,好好彩。我選贊和嘅原因,係因為佢唔用即棄餐具,比較環保,淨係呢點已經贏晒啦$3蚊碗都滿到就嚟瀉... d糖係自己加的,除咗黃糖仲有幾款樽裝糖水擺喺度俾你選擇,我就只係落咗少少糖水同一羹黃糖,唔食咁甜喇。整體嚟講碗豆腐花夠晒熱,又夠滑,份量十足,雖然冇乜香味同豆味,但$3蚊碗仲想點吖?嚟開呢頭要排隊都值得試
上晝11點幾經開呢頭,忽然諗起$3豆腐花,就過嚟幫襯喇

TakeAway
2020-09-10 182 views
遠處看到大排長龍,望一望先知原來全線豆腐花3蚊,外賣加1蚊,好抵食,性價比之選~-叫左個黑芝麻豆腐花,豆腐花用膠盒裝住,黑芝麻係即場用樽支落去~-豆腐花唔算滑,有點粗糙,但勝在黑芝麻夠入味,咁既價錢算係咁~下次想試下食花奶豆腐花,見都幾多人買~
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$4 (Last Night Supper)
2020-06-30 176 views
去到路德圍,總會見到有兩條好長嘅人龍,去慣嘅人都知係排豆腐花,但邊間抵食得黎又好味啲呢?贊和嘅豆腐花質感稍為更結實,所以食落無咁滑,而且師傅潷豆腐花落碗嘅時候潷得比較厚,口感更加似豆腐,冇食緊豆腐花嘅感覺,而且豆味都稍為淡啲,今次食左佢個冰糖豆腐花,但如果唔自己落冰糖/黃糖,本身係完全冇味🙁所以要自己加返冰糖水/黃糖,咁好處就當然係可以隨個人口味而落幾多嘅~要講抵食就一定抵食,但有比較之下,亞玉更勝一籌啦!

要講抵食就一定抵食,但有比較之下,亞玉更勝一籌啦!
冰糖豆腐花
2020-06-26
冰糖豆腐花
2020-06-29 109 views
(凍)花奶豆腐花 -花奶稀到似溝左水-質感唔滑,偏硬-豆香欠奉好多年前係澳門李康記食過花奶豆腐花,豆花於上枱前倒入三花花奶,啲豆花滑到自己捐左落喉嚨,真係一試難忘今次見到「花奶豆腐花」即刻好似著左魔咁行埋去整返碗,但可惜唔係我諗嗰回事不過三蚊一碗黎講又真係唔可以求啲咩,下次經過都係老老實實食返最普通既豆花算數
(凍)花奶豆腐花

-花奶稀到似溝左水