又與住筲箕灣的好朋友吃晚飯。我們當然又到「越南老街」吃越南菜了。今晚我們轉轉口味,不點太多澱粉質,點了一些小食拼盤和海鮮,也能飽餐一頓。串燒拼盤這道拼盤包含了多種串燒,每一種都有其獨特的風味和口感:豬頸肉串:肉質鮮嫩多汁,經過適當的醃製後,帶有微甜的醬香,口感滑順。 牛肉串:牛肉的嚼勁適中,香味濃郁,配搭配著香濃惹味的花生醬特製醬料,讓人一口接一口。雞肉串:雞肉鮮嫩,搭配香料的味道,非常入味。牛舌芯:口感獨特,肉質柔軟,略帶嚼勁卻又惹味彈牙,個人最愛吃這些牛舌芯。魷魚鬚:魷魚鬚彈性十足,帶有海鮮的鮮味,燒烤後香氣四溢。蒜蓉包蒜蓉包外皮酥脆,內部鬆軟,脆卜卜的,蒜香味濃郁,牛油味亦濃,讓人一口接著一口。不油膩,蘸着黃咖喱一起吃,份外美味。黃咖喱海鮮咖喱醬很香濃而微辣。蝦:飽滿的蝦肉,鮮甜多汁,盡吸咖喱的味道。青口:肉質鮮美,吸收了咖喱的香味,口感滑順。魷魚鬚:同樣鮮嫩,與咖喱非常搭配,入口爽口彈牙。這頓越南料理的風味和口感令人滿意,串燒拼盤夠惹味,蒜蓉包夠香脆,黃咖喱海鮮夠香濃。每一道菜都令人吃得很愉快,值得一吃再吃。

串燒拼盤
這道拼盤包含了多種串燒,每一種都有其獨特的風味和口感:
雞肉串:雞肉鮮嫩,搭配香料的味道,非常入味。
魷魚鬚:魷魚鬚彈性十足,帶有海鮮的鮮味,燒烤後香氣四溢。

蒜蓉包

黃咖喱海鮮
咖喱醬很香濃而微辣。
蝦:飽滿的蝦肉,鮮甜多汁,盡吸咖喱的味道。
青口:肉質鮮美,吸收了咖喱的香味,口感滑順。
魷魚鬚:同樣鮮嫩,與咖喱非常搭配,入口爽口彈牙。

• 小食拼盤
2024-07-25 686 views
突然之間好掛住越南菜,所以同朋友去咗一間小店,當然最掛住係火車頭河:🚂火車頭湯粉$98PHO NOODLE SOUP(生牛肉、熟牛肉、牛丸、牛柏葉、牛根)(Rare Beef, Cook Beef,Beef Meat Ball,Beef Louver, Beef Root)💜滿芫荽鋪面,湯底充滿香甜牛骨味,唔算太鹹,配合河粉都好ᴍᴀᴛᴄʜ,呢個火車頭配料好豐富:生牛肉同牛丸濃郁,牛丸質地唔會太結實,反而走鮮嫩路線,牛柏葉同牛筋好有咬口,份量都恰當,可以紓解一下越南癮。💚🍤牛油果香芒大蝦米紙卷 $118Avocado And Mango With Prawn Picepaper Roll哇~勁多蔬菜:生菜🥬紅蘿蔔芒果果條,建議加魚露,酸酸甜甜好開胃,仲帶少少辣味,入面仲有粒粒大蝦同牛油果條,外皮好煙靭,屬於超豐富嘅米紙卷。🥥新鮮椰青 $32FRESH YOUNG COCONUT🥥 外型都幾雪白,椰青嚟講都係優質貨,椰青頂仲好似越南帽子一樣,飲落去椰青都好香甜,夏天必點!🥭芒果糯米飯 $58MANGO STICKY RICE呢個有驚喜,一上枱就係心形,好吸睛,芒果🥭最好食,成熟度剛好超甜,

🚂火車頭湯粉$98
PHO NOODLE SOUP

💚🍤牛油果香芒大蝦米紙卷 $118

🥥新鮮椰青 $32
FRESH YOUNG COCONUT

🥭芒果糯米飯 $58
MANGO STICKY RICE

呢個有驚喜,一上枱就係心形,好吸睛,芒果🥭最好食,成熟度剛好超甜,糯米飯就淋身咗少少,可能怪我影相太耐,最好即刻食啦,個椰汁帶少少鹹味,如果甜少少就更好食啦!

✨呢間屬於平民越南小店,如果掛住越南嘢,住附近嘅街坊可以試吓!

🥢越南老街 (筲箕灣)
📍筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
  • 火車頭湯粉
今天和住在筲箕灣的好朋友到筲箕灣這間新開的越南餐廳吃晚餐。餐廳面積不太大,佈置簡潔,牆上掛着一幅幅富有越南特色的相片,天花板上的吊燈,恍如越南少女的帽子一樣,讓我們暫時忘卻工作上的煩憂,盡情吃一頓特色的越南菜。碳燒豬頸肉配扎肉撈檬:豬頸肉經過碳燒處理,質地較為軟嫩,入口後嚼勁十足,還有濃郁的炭燒香味和爽脆的口感。搭配扎肉撈檬,增添了酸爽的味道,十分開胃。生牛肉河粉:生牛肉很鮮嫩,肉質厚實且絕不韌。河粉則柔滑口感,配以清淡的湯汁,入口爽滑。加上傳統的辣椒、香茅、香檸及香草等,吃後一種清爽又美味的味道在口腔內盤旋,傳統經典簡單又好味的一碗越南河粉。芥蘭苗飛天炒:芥蘭苗很鮮綠爽脆。以飛天炒的方法快速炒,搭配着蒜蓉和辣椒,炒熟後仍保持一定的嚼勁,並且與蒜蓉和辣椒的香味相得益彰。蒜蓉牛油香茅雞中翼:這道菜真是不得了!脆卜卜的外皮,搭配生熟蒜蓉、牛油和香茅等調味料,外層粉漿亦很薄,入口不會太油膩。雞中翼肉質鮮嫩多汁,並且吸收了蒜蓉、牛油和香茅的香味。蒜蓉味道濃郁惹味,牛油味香濃,吃後滿口香蒜味道,令人慾罷不能。蝦餅:蝦餅的外層酥脆,內部則充滿了鮮蝦的香味和彈性口感。咬下去仍吃到一粒粒的蝦肉,口感非

碳燒豬頸肉配扎肉撈檬:

生牛肉河粉:

芥蘭苗飛天炒:

蒜蓉牛油香茅雞中翼:

蝦餅:
蝦餅的外層酥脆,內部則充滿了鮮蝦的香味和彈性口感。咬下去仍吃到一粒粒的蝦肉,口感非常豐富。蝦餅調味佳又不油膩,實在好吃。

總括來說,越南老街的食材新鮮,味道亦佳。回頭率甚高。
  • 蒜蓉牛油香茅雞中翼
  • 蝦餅
  • 生牛肉河粉
2024-05-03 773 views
得閒冇事週圍捐下~總會搵到好嘢食!!🥰🤭今日同老細貢到嚟筲箕灣,竟然搵到間唔錯嘅越南菜~講真…門面就真係其貌不揚,不過估唔到真係有啲驚喜!!叫拼盤係我嘅習慣😅🤭因為唔使諗呀嘛~~越南老街小食拼盤($138):好豐盛!有越南春捲、雞串、牛串、素菜米紙卷同柚子沙律~全部都好美味,尤其牛肉串,非常juicy!!佢配埋花生沙嗲醬同埋酸甜汁,層次升呢!!😋👍🏻蝦餅(4件$48):係老細至愛!🥰佢竟然讚不絕口🤭因為蝦餅彈牙,但係口感綿密鬆軟,配上泰式甜辣醬,十分惹味!!火車頭金邊粉($98):食材非常豐富!!生熟牛肉、牛筋、牛丸、牛柏葉~仲有牛骨湯底~粒牛丸非常不得了!!爽口!彈牙!牛筋炆得好淋,好軟熟~仲有一陣鹵水香味,配金邊粉真係一流!!馬拉盞炒芥蘭苗:好似啫啫煲咁~非常香口惹味!!芥蘭苗好嫩,好爽脆!飲品:咸檸七+青檸荔枝梳打地點雖然比較隱秘,但係難得搵到美食~我都搵到嚟,街坊街里就一定要嚟幫襯啦!!

飲品:咸檸七+青檸荔枝梳打

2024-05-02
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰。越南老街。鯉景大廈地下A號舖。香煎大蝦泰式柚子沙律。HKD108蒜蓉牛油香茅雞中翼。HKD68火車頭湯粉生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根。HKD98鹹檸梳打。HKD38新鮮椰青。HKD48🤫 返嚟香港啦~第一擊係越南粉🇻🇳新鮮滾熱辣就係尋晚嘅事啫😌尋晚約咗喺筲箕灣蒲大嘅大V..佢話帶我去街坊越菜餐廳食吓靚嘅火車頭..唔係話好隱世..少少咁啦🤣🤫 哩間位於筲箕灣內街嘅越南老街舖頭唔大..陳設簡單溫馨..室內十零張二人枱可以靈活合併..外邊兩張四人枱有越南大排檔Feel🤫 細食嘅大V同我Share咗碗火車頭..再Share埋佢大推嘅蒜蓉牛油雞中翼同柚子沙律..一人一杯嘢飲..一個晚餐簡單成事~🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰
。越南老街
。鯉景大廈地下A號舖

香煎大蝦泰式柚子沙律
。HKD108

蒜蓉牛油香茅雞中翼
。HKD68

火車頭湯粉
生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根
。HKD98

鹹檸梳打
。HKD38

新鮮椰青
。HKD48

🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先至係精華所在..真心香濃而且係會飲到見底嗰隻☺️
🤫 然後嗰份蒜蓉牛油雞翼..四隻一份大大碟咁上枱..牛油雞翼個炸皮非常之香脆配埋面頭嘅生熟蒜非常之惹味..入邊雞翼嘅肉質都好Juicy..絕對係熱氣得嚟又必須要叫嚟食首選🤭
🤫 我哋嘅第三樣嘢食就係健康又好味嘅柚子沙律..其實我都唔識分柚子沙律係泰式定係越式㗎啦..但係佢呢度個調味酸酸甜甜冇話辣就啱晒我..尤其是佢哋選用嘅柚子幾乎嚿嚿肉都多汁而且唔澀㗎..仲有面頭嗰三隻偏大Size嘅中蝦燒得好香呀~真係一放上枱就聞到嗰浸香味..連有海鮮敏感嘅大V都忍唔住要食一隻😅
🤫 飲品方面..我就揀咗大路嘅椰青..椰青都甜喎~令到我覺得整體嚟講雖然越南老街係街坊小店..但係佢哋選材都會喺佢哋Budget以內一啲幾靚嘅貨色..咁樣我覺得對餐廳同食客都有好處..因為唔係下下都要啲餐廳蝕住做先至為之好㗎嘛😊
🤫 總括而言越南老街係其中一間我覺得係筲箕灣嘅隱世美食..大家都知道筲箕灣好鬼多好食嘅嘢㗎啦~掃開街可以過埋嚟呢度試吓喎🤭
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-04-10
  • 香煎大蝦泰式柚子沙律
6 day(s) ago 0 views
街坊小店越南菜,值得再嚟回訪❗️店內座位唔算多,應該只能容納20人左右~~我哋兩人叫左4樣嘢食,都係好高質🍜「生牛肉金邊粉」牛肉肉質勁嫩滑,牛味又夠濃,應該係我食過最好食嘅生牛肉粉湯頭都好有質素,有牛肉果種清甜味,而且又唔會好油膩❤️極力推薦「越南老街小食拼盆」呢個咁多嘢食嘅拼盤都只係$138咋好抵食~有炸春卷、雞串、牛串、米紙卷、柚子沙律,用生菜包住炸春卷,再點埋越南甜酸汁別有一番風味,可以感受多重脆感雞串 & 牛串好有驚喜,好有肉汁,一啲都唔乾,沙嗲汁係我鍾意嘅mild口味,唔會太重口味😋「馬拉盞炒菜心苗」咁簡單嘅一道菜,都令我兩個讚不絕口馬拉盞唔會炒到一pat pat,個醬完美地融合到每一條菜心,味道亦岩岩好,唔會太濃口味❤️最後仲有我最鍾意食嘅蒜蓉包,一句講晒 必點
街坊小店越南菜,值得再嚟回訪❗️
店內座位唔算多,應該只能容納20人左右~~
我哋兩人叫左4樣嘢食,都係好高質

🍜「生牛肉金邊粉」
牛肉肉質勁嫩滑,牛味又夠濃,
應該係我食過最好食嘅生牛肉粉

「越南老街小食拼盆」
呢個咁多嘢食嘅拼盤都只係$138咋
好抵食~
有炸春卷、雞串、牛串、米紙卷、柚子沙律,

用生菜包住炸春卷,再點埋越南甜酸汁別有一番風味,
可以感受多重脆感

雞串 & 牛串好有驚喜,好有肉汁,一啲都唔乾,
沙嗲汁係我鍾意嘅mild口味,唔會太重口味😋

「馬拉盞炒菜心苗」
咁簡單嘅一道菜,都令我兩個讚不絕口

味道亦岩岩好,唔會太濃口味❤️

最後仲有我最鍾意食嘅蒜蓉包,一句講晒 必點

2024-09-24
Type of Meal
Dinner
6 day(s) ago 0 views
天氣熱返啲就冇咩胃口 要食下啲酸辣野開下胃 除左泰國野 越南野都系個好選擇✅️🐷 香茅豬排扎肉撈檬 $68豬排份量幾多 仲切好一件件 岩曬懶人🤣扎肉煎過又厚身魚露酸味味 好開胃🥢 豬頸肉扎肉湯粉 $88豬頸肉夠曬肥美 面頭有啲蔥油炸蒜👏🏼粉麵有幾款可以簡 我地簡左金邊粉 幾彈牙湯底好味😋🐣 沙嗲雞肉串 (4串) $68肉質幾嫩 帶點焦香沙嗲醬濃味仲有啲花生碎😜🥬 馬拉盞炒菜心苗 $58醬汁惹味又辣辣地 蝦米仔香口💭餐廳食物質素吾錯 地點方便 街坊之選😚

🐷 香茅豬排扎肉撈檬 $68

豬頸肉扎肉湯粉

🐣 沙嗲雞肉串 (4串) $68
肉質幾嫩 帶點焦香
沙嗲醬濃味仲有啲花生碎😜

沙嗲雞肉串 (4串)

🥬 馬拉盞炒菜心苗 $58
醬汁惹味又辣辣地 蝦米仔香口

馬拉盞炒菜心苗

💭
餐廳食物質素吾錯 地點方便 街坊之選😚

香茅豬排扎肉撈檬
豬頸肉扎肉湯粉
沙嗲雞肉串 (4串)
馬拉盞炒菜心苗
  • 沙嗲雞肉串(4串)
2024-09-29 0 views
汁燒牛肉札肉撈檬最特別之處係啲檬粉好順滑,唔會乾巴巴,而且燒牛肉都幾鮮嫩惹味,而札肉係厚切🤭🤭好有口感。馬拉盞炒菜心非常惹味,唔似一般泰式嘅馬拉棧咁辣,食得出用心特調過👍炸蝦餅好彈牙,入面好似加墨魚肉同帶子肉,增加口感都幾好食喎!辣椒膏炒蜆隻隻飽滿鮮甜,辣椒醬無想像中咁辣,基本上唔係辣係香口😝另外加配一份蒜蓉包,蒜蓉包有手掌咁大塊,面頭充滿香蒜同牛油,脆口既蒜蓉法包點埋辣椒膏醬好好食😋幾飽都食得落啦!最後飲杯話梅梳打,爽呀!

2024-09-27 0 views
箕灣隱藏著一處越南美食餐廳—越南老街,近日,我有幸品嚐了幾道令人垂涎的佳餚。### 扎肉米紙卷(6件)米紙卷的外皮輕薄如羽,卻足以包裹住內心的鮮香。扎肉的醇厚滋味與清新生菜、香草的搭配,令味蕾在每一口中都能感受到層次之美。配以特製的沾醬,增添了風味。### 蒜蓉包(4件)蒜蓉包外酥內軟,金黃的表層彷彿在訴說著它的秘密。每一口都散發著濃郁的蒜香,恰到好處的風味令人回味無窮。熱茶相伴,更使這道點心的韻味愈加醇厚,令人陶醉。### 豬頸肉串燒(4串)豬頸肉串燒彷彿是一首肉香的詩篇,肉質鮮嫩多汁,經火烤後的微焦外皮,散發著炭火的迷人香氣。搭配的醬汁為其增添了豐富的口感,無論是獨享還是與友共分享,皆是無上的美味。### 火車頭(生牛肉、熟牛肉、牛柏葉、牛根)這道火車頭,生牛肉新鮮,熟牛肉柔軟,牛柏葉和牛根的融合更是出奇的和諧。每一口皆是對味蕾的奢華款待,讓人瞬間沉醉於越南料理的魅力之中。河粉的滑順口感與鮮美湯底交相輝映,所選用的食材新鮮,傳遞著越南料理的精髓,令人心滿意足。### 桂花烏龍茶(熱)最後,熱騰騰的桂花烏龍茶如涓涓細流,清香四溢,給這頓餐點劃上了完美的句點。淡雅的桂花香氣,與茶葉的醇

### 扎肉米紙卷(6件)

### 蒜蓉包(4件)
### 豬頸肉串燒(4串)
### 火車頭(生牛肉、熟牛肉、牛柏葉、牛根)
### 桂花烏龍茶(熱)
最後,熱騰騰的桂花烏龍茶如涓涓細流,清香四溢,給這頓餐點劃上了完美的句點。淡雅的桂花香氣,與茶葉的醇厚相得益彰,讓人心中倍感愉悅,仿彿置身於一片花海之中。
餐廳:越南老街
地址:筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號鋪

2024-09-23 0 views
我今日約同好友去位於筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖的越南老街食越南菜,小店型式經營,坐得舒服。我和好友點左個火車頭湯粉(生牛肉、熟牛肉、牛丸、牛柏葉、牛根) Signature Noodle Soup (Rare Beef, Cooked Beef, Beef Ball, Book Tripe & Beef Tendon) $98 ,汁燒牛肉配扎肉撈檬 Cold Vermicelli Bowl with Grilled Beef $68,另外點左個海鮮柚子沙律 Seafood with Pomelo Salad $128。海鮮柚子沙律賣相不錯 ,有大蝦及魷魚圈,蝦肉結實彈牙,沙律菜豐富及新鮮;?火車頭有齊各款牛肉,一次過食哂,大滿足;汁燒牛肉外脆內嫩好味道,扎肉有煎香👍,好食。

• 汁燒牛肉配扎肉撈檬
  • 海鮮柚子沙律
2024-09-15 76 views
天氣咁熱,最啱就係食越南野😍😍今次嚟到筲箕灣呢間越南餐廳 —「越南老街」,餐廳主打性價比高的越南菜~晚市仲有提供多款套餐,都幾抵食!!🍜碳燒豬頸肉配扎肉撈檬 $68✨份量十足!豬頸肉肥美香口🐖,扎肉肉質扎實,配上蘿蔔絲、炸蒜等配料,撈勻後食好開胃😋😋🦐蝦餅(4件) $48✨蝦餅大大塊,裡面加入咗帶子,口感爽彈juicy!蘸泰式辣醬食好惹味🔥🔥🧇臨記格仔餅配芒果藍莓忌廉 $48✨格仔餅即叫即整,外層香脆、內裡鬆軟~面層有芒果、藍莓同忌廉,啖啖果香🥭,味道又幾夾!!🍹青檸梳打 $38✨飲落酸酸甜甜,口感好清爽🍋!夏天解渴之選👍🏻👍🏻
天氣咁熱,最啱就係食越南野😍😍

🍜碳燒豬頸肉配扎肉撈檬 $68✨

🦐蝦餅(4件) $48✨

🧇臨記格仔餅配芒果藍莓忌廉 $48✨

🍹青檸梳打 $38✨
飲落酸酸甜甜,口感好清爽🍋!夏天解渴之選👍🏻👍🏻
2024-09-06 172 views
呢間餐廳位於筲箕灣,佢地係越南小店入面主打越南菜,環境光猛闊落,店鋪唔係好大間但都有好多人,我地叫左一碗生牛肉湯河,牛肉嫩滑又juicy,湯底好好味,河粉份量又多,我地叫左一份炸香茅豬扒,香茅豬扒燒至香脆,咬落好香香茅味,咬落仲好惹味,豬扒軟淋唔會好鞋囗,入口岩岩好。我地叫左另外一份脆炸春卷,春卷入面係包左粉絲同木耳絲,咬落外層脆卜卜勁香口,入面既涵料可以再落多d,沾上酸甜醬味道好夾,又唔會勁油膩。

2024-08-28 86 views
好耐冇食過越南菜,朋友話佢哋屋企附近有間幾好食嘅,推介我去試吓。呢間小店位於後街後邊,餐廳地方唔算好大,但係好整潔,環境舒適。而食物方面選擇都好多,亦都有得點套餐或者單點,而我哋今次就選擇單點。撈檬豬頸肉扎肉豬頸肉燒得好香,而且撈檬嗰個魚露汁,酸酸甜甜十分開胃,扎肉很厚切,而且佢都有輕輕一煎,所以比起平時其他店舖的更加好味。蝦餅有四大塊,蝦肉質彈牙,而且加入咗帶子,食落更加有口。燒汁牛肉紫米卷牛肉燒得好香口,肉味好重,而且配合埋沙律菜,好足料,味道亦都好夾。雞肉串燒雞肉串燒得啱啱好,好嫩滑,而且配合埋佢嘅沙嗲醬,更加有風味。酸梅梳打同鹹檸梳打,兩杯個味道都好解暑。總括嚟講我覺得呢間餐廳嘅食物質素性價比高,而且好有心思。

撈檬豬頸肉扎肉

蝦餅
有四大塊,蝦肉質彈牙,而且加入咗帶子,食落更加有口。

燒汁牛肉紫米卷

雞肉串燒

酸梅梳打同鹹檸梳打,兩杯個味道都好解暑。

總括嚟講我覺得呢間餐廳嘅食物質素性價比高,而且好有心思。
2024-08-22 124 views
Finished work in Shau Kei Wan and walked past Old Street Vietnam. A bowl of pho would be the perfect comfort food after a long day so I had no second thoughts and popped in to grab dinner.Snack PlatterA combo from refreshing cold appetizers including pomelo salad and veggie rice roll to hot munchies like beef skewer, chicken skewer and spring roll. The skewers went perfectly with the satay sauce tossed with chopped peanuts, while the spring rolls had a thin crispy rice wrapper loaded with savory

Snack Platter
A combo from refreshing cold appetizers including pomelo salad and veggie rice roll to hot munchies like beef skewer, chicken skewer and spring roll. The skewers went perfectly with the satay sauce tossed with chopped peanuts, while the spring rolls had a thin crispy rice wrapper loaded with savory minced meat fillings.

Deep-fried Chicken Wings
Freshly fried huge wings topped with chopped garlic. Smooth and juicy meat under a thick and crunchy batter.

Raw Beef Pho
Tender beef that slowly got cooked in a delicate beef broth. The garnishes further enhanced the flavor. Guests could customize the type of noodles.

Jasmine Rose Tea
Aromatic and flowery, bittersweet jasmine tea.
2024-08-20 114 views
性價比好高嘅越南餐廳,特別係2人套餐,不過就算散叫都抵食!配菜或菜式份量都好足料,調味亦做得幾好~生牛肉湯河用湯嘅溫度熱熟啲牛肉片,所以口感嫩滑。炸豬扒係香茅味,個人幾喜歡,而且自家製撈濛汁唔需要落太多都夠晒味!小食係輕盈一點嘅牛肉紙米卷,皮薄料多~芒果糯米飯係用咗菲律賓芒果,有別於平時食開嘅芒果,係爽口,清甜帶微酸,飯後食都幾Fresh!⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 生牛肉湯河($78)𖤣 豬扒扎肉撈濛($68)𖤣 燒汁牛肉米紙卷($98)𖤣 芒果糯米飯($98)

生牛肉湯河用湯嘅溫度熱熟啲牛肉片,所以口感嫩滑。

小食係輕盈一點嘅牛肉紙米卷,皮薄料多~

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 生牛肉湯河($78)
𖤣 豬扒扎肉撈濛($68)
𖤣 燒汁牛肉米紙卷($98)
𖤣 芒果糯米飯($98)