2023-09-14 66 views
朋友介紹嚟呢度食四川辣菜,因為知道我勁鍾意食辣嘢,呢間食店仲要係新張期間,所以烤魚做到好抵食,真係唔理37.21一定要去試吓🤭🤭其實一日到店舖裏面已經聞到勁香勁重口味嘅味道,真係未坐低已經流晒口🤤麻辣烤魚(清江魚)上枱已經聞到好香,烤魚份量正常,另外都有啲萵筍,金菇,蓮藕片嘅配菜,上枱等咗一陣之後就可以食,肉質非常鮮嫩,而且魚係事先煎香左,先再放落煲,所以係非常入味,而且個皮非常之咁好食,個人覺得麻辣味剛剛好,重點係唔係剩係得個辣字,而且係好有層次嘅口感招牌香辣蝦因為自己非常鍾意食蝦嘅關係,所以就額外叫多呢個小菜食,又係上枱非常香,而且係炸到可以連蝦殼一齊食,入口脆卜卜,但係蝦肉超級彈牙爽口,唔使怕黑嘅觸鬚會吉到,因為已經處理咗呢啲問題,所以連殼食一樣咁好味完全唔會有事,份量亦都唔少,因為呢個小菜我哋叫咗中立,所以辣得過癮辣得刺激🤩🤩

麻辣烤魚(清江魚)

招牌香辣蝦
2023-08-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2023-09-11 69 views
今日同朋友喺旺角行完街,心心念念想食辣嘢。見到豉油街譚仔招牌下面有呢間新開嘅川菜,決定同朋友試吓~選擇好多,所有嘅辣度都可以自己揀~勁體貼地仲有粵菜食,就算有唔食辣嘅朋友,都可以一齊去食~涼拌土豆絲 $38 前菜我哋叫咗呢個小食,爽口,口感一流~麻辣雞絲涼麵 $68係好味版嘅重慶小食哈哈!份量超級足,成枱朋友分享都冇問題~麵質好爽身,配料除咗雞絲仲有勁多芫荽、青瓜絲、紅蘿蔔絲,十級抵!農家有幾大盤花菜 $78好懷念呢種農家菜嘅味道!炒得勁香!椰菜花好新鮮又爽口,仲用五花腩同埋韭菜一齊炒,好似細個返鄉下食嘅味道!養顏韭香生魚片 $218重頭戲!又係份量十足,目測應該超過30塊,肉質好實淨,唔會係嗰勁cheap啲肉散晒嘅!湯底有少少泡淑,唔會好刺激,反而更提魚嘅鮮味!

涼拌土豆絲 $38
前菜我哋叫咗呢個小食,爽口,口感一流~

麻辣雞絲涼麵 $68

農家有幾大盤花菜 $78

養顏韭香生魚片 $218
2023-09-11
$200 (Dinner)
2023-09-10 50 views
朋友推介左旺角新開咗嘅一間湘菜館,位置非常方便,喺西洋菜街同豉油街交界,好大個紅色招牌,非常搶眼,一望就可以望到!一入到菜館,地方好寬倘,坐位又好足夠,濃郁嘅香辣味,已經令到我覺得好肚餓,好有食慾咁。我同朋友都鐘意食川菜,但係又怕太辣,所以叫左俾兩道主菜都係BB辣😆🌟泡椒田雞$168🌟川香辣子雞$138雖然已經講左喺BB辣,但係辣度都偏向勁,如果鐘意食辣嘅朋友,可以挑戰一下。主菜份量好足夠,料又夠多,大大碟,真係令人越食越惹味。而最有驚喜係佢哋嘅特大飲品,真係非常大杯😆👍🥃特大杯檸$42🥃特大杯咸檸七$42隻杯真係超大,仲大到我兩隻手都揸唔哂,勁夠份量。一路飲一路食,又係好滿足嘅一餐😋

🌟泡椒田雞$168
🌟川香辣子雞$138

主菜份量好足夠,料又夠多,大大碟,真係令人越食越惹味。

而最有驚喜係佢哋嘅特大飲品,真係非常大杯😆👍
🥃特大杯檸$42
🥃特大杯咸檸七$42
隻杯真係超大,仲大到我兩隻手都揸唔哂,勁夠份量。
一路飲一路食,又係好滿足嘅一餐😋
2023-08-31
$220 (Dinner)
2023-09-06 41 views
午市上菜極度慢!!我隔離個嗰等咗半個鐘先有飯食仲要佢已經催咗一次附近另一張檯嘅人都係度催lmao我就等咗半個鐘終於忍唔住追結果過多幾分鐘先有人過來同我講廚房漏單之後再等多十分鐘先有得食(此時已經過2pm)講真 香港午飯時間好多公司學校都係俾1小時等餐飯食就等咗我半個鐘走隔離個嗰人都係狼狽食得個10分鐘就要走人其實做唔切嘅話就唔好開咁大個場啦🌝🌝真係嫐味道就不過不失但呢次體驗太差 真係冇下次🌚🌚
午市上菜極度慢!!
我隔離個嗰等咗半個鐘先有飯食
仲要佢已經催咗一次
附近另一張檯嘅人都係度催lmao
我就等咗半個鐘終於忍唔住追
結果過多幾分鐘先有人過來同我講廚房漏單
之後再等多十分鐘先有得食(此時已經過2pm)
講真 香港午飯時間好多公司學校都係俾1小時

味道就不過不失
但呢次體驗太差 真係冇下次🌚🌚

2023-09-06
2023-09-04 63 views
朋友介紹,這裏開了一間新的湘菜和川菜館,今晚便來到了,來到的時候才發現這裏的入口在豉油街和通菜街交界,只說行一層樓梯便到了。店內裝修非常有四川特色,掛滿了四川臉譜和大紅燈籠,感覺好像回到中國大陸一樣。農家大盤有機椰菜$78,椰菜吸收了醬汁和腩肉的香味之後,非常惹味,忍不住要叫碗白飯來吃這個小菜。農家辣椒小炒肉$108 ,這個是湘菜,味道和在深圳吃到的差不多,如果青辣椒再多一點更好。奇味雞煲半隻$188 ,奇味即是不辣的,醬汁帶點甜味,適合一些不吃辣的而又喜歡吃雞煲的。雞煲配料,有很多洋蔥和蔥,而且有蘿蔔,蘿蔔吸收了雞煲醬汁的味道,變得更加惹味。白飯$15

白飯$15
2023-09-04 39 views
一位長期在旺角打躉的朋友介紹,#旺角豉油街50號富達大廈1樓A鋪又開咗一間新鮮滾熱辣嘅川菜、火鍋店 #辣宴川湘農家菜 😋今晚馬上相約這位識飲識食嘅朋友到訪一下先😋😋🤭餐廳坐位認真寬敞,每個餐桌距離有足夠的空間感,而且抽氣相當唔錯,入內沒有油煙味!👍🏻農夫烤活魚(青江魚) $138*(麻辣味 中辣)烤岀大大條的青江魚!😋😋半烤半煮,烤出來的魚浸在喜愛的麻辣湯汁當中,外皮酥,魚肉嫩,受湯汁的浸潤後,又相當入味,還有蓮藕片、豬紅、薯粉等配菜,相當不錯。買二送一青島啤酒大樽裝所謂火煱伴侶,莫過於啤酒🍻,食完每一口麻辣味,再喝一口冰凍啤酒,爽😊!肥牛 $118肥牛味道、口感都可以,如果份量多些會好啲囉🤣🤣。豆付皮、午餐肉 各$58每次火煱不能少的配搭,鮮香滿豆味付皮,加野味午餐肉,冇得輸! 👍🏻超級滿足
一位長期在旺角打躉的朋友介紹,
#旺角豉油街50號富達大廈1樓A鋪
又開咗一間新鮮滾熱辣嘅川菜、火鍋
#辣宴川湘農家菜 😋

今晚馬上相約這位識飲識食嘅朋友到訪一下先😋😋🤭

農夫烤活魚(青江魚) $138
*(麻辣味 中辣)

烤岀大大條的青江魚!😋😋

買二送一
青島啤酒大樽裝
所謂火煱伴侶,莫過於啤酒🍻,
食完每一口麻辣味,再喝一口冰凍啤酒,爽😊!

肥牛 $118
肥牛味道、口感都可以,如果份量多些會好啲囉🤣🤣。

豆付皮、午餐肉 各$58

超級滿足
2023-08-30
2023-08-30 56 views
今天來到旺角的辣宴,聽名就知,這是一家以辣為主打的餐廳。一進門就能聞到濃郁的辣椒香氣,讓人胃口大開。麻辣雞絲凉麵因為叫了小辣,所以食下去,不會太辣,味蕾帶有麻辣感。雞絲好滑,連冷麵一齊食,更開胃和滋味,食完一口接着食一口,當了開胃前菜,呵呵。農家大盤手撕包菜超級邪惡,超級好食 炒得非常之有鑊氣 上枱已經香噴噴,大量辣椒,炒好惹味,每一條菜都吸了豬油渣的油,豬油渣味滲入每一片菜,嚟呢度必叫嘅菜式,配飯食更一流。金湯老壇酸菜魚主角酸菜用上炒過的花椒、辣椒乾及泡椒等等。湯頭又香又酸及鮮甜,鱸魚起骨切片快滾可以令魚肉更加細嫩,魚肉大片肉質嫰滑,食材用料確實豐富,有多款配料吸入湯汁,吃起上來挺入味,仲有薯粉吸收了湯的精華~Yummy

麻辣雞絲凉麵

農家大盤手撕包菜
超級邪惡,超級好食 炒得非常之有鑊氣
豬油渣味滲入每一片菜,嚟呢度必叫嘅菜式,配飯食更一流。

金湯老壇酸菜魚
2023-08-28
2023-08-22 58 views
今日係旺角行行下街見到有姐姐派傳單介紹呢間新開既川菜,一心上黎試下好唔好食,果然好驚喜地好唔錯!夠晒正宗又夠辣,好掂!。農家經典小炒黃牛肉$98呢個農家經典小炒黃牛肉真係好無得輸!黃牛肉炒得香嫩多汁,肉質鮮美,配上獨特嘅調味料,味道濃郁香口,一試就愛上!。🥢幹鍋肥腸$98肥腸煮得鮮嫩,無腥味,加上特製鍋底,辣辣地,刺激味蕾。帶有滋味又有口感。。🥢重慶囗水雞$68重慶囗水雞雞肉鮮嫩多汁,配上醬料炮製,味道十分濃郁。配上獨特嘅香料,帶有重慶風味,食起黎啖啖鮮辣!。🥢川香辣子雞$98川香辣子雞,辣子雞片煮得鮮嫩多汁,外酥內嫩,辣椒粒香辣可口。香辣嘅味道刺激你嘅味蕾,夠味爽口,食完一口又想再食一口!

農家經典小炒黃牛肉$98

🥢幹鍋肥腸$98

🥢重慶囗水雞$68

🥢川香辣子雞$98
逛街發現旺角中心開了家新的川湘農家菜,看來可以止著我的辣癮😍環境寬敞,紅色主打,紅噹噹的佈置,加上雲石枱和印有店名的椅具,很有國內地道風情。夫妻肺片上菜有效率,點了大辣,辣油滿溢,單看美艷的辣椒紅色,未吃已經口水流,肺片沾上紅油,加上脆花生香茜和芝麻,又香又辣,太刺激。爽口涼拌青瓜被大餐碗嚇一跳,份量不欺場。也叫了大辣,手拍青瓜被切成一大塊粒狀的模樣,爽口得來帶一份清新,加入蒜蓉花生,沒上一道那麼麻,卻吃得朋友不停咳🤣🤣🤣農家經典小炒黃牛肉明火鑊上,氣勢鮮明,也能一直保持熱度😊要了中辣,牛肉肉質嫩滑,跟蔥段炒得入味非常,忍不住點了一碗米飯🍚拌吃。有鑊氣的小炒,令人欲罷不能,一口接一口。牛肉香鍋越來越誇張,今次用鼎上菜,中辣的香鍋個子不弱,熱騰騰一盤,肉塊不少,鮮嫩細軟,厚薄適中,有些少孜然味,太合牛魔王我意。還有各種配菜,特別的炸蓮藕,煎午餐肉菜花豬肚牛丸等,配上花生芹菜洋蔥花椒芝麻蔥段一起爆煮,全部都各有特色,又辣又惹味,口味重,夠味但不會太咸,辣姫我大飽口福。食後感:坐位空間感大,枱之間有間距,樓底開揚且高,冷氣亦夠大,吃起來真又辣又痛快。

夫妻肺片

爽口涼拌青瓜

農家經典小炒黃牛肉

有鑊氣的小炒,令人欲罷不能,一口接一口。

牛肉香鍋

2023-08-14 72 views
人生第一☝️食酸菜魚😂原來旺角有間煮得咁好味😋正呀👍🏻極力推介👍🏻金湯老壇酸菜魚、農家大盤有機花菜、奇味(麻辣)雞煲,一定要食😋唔食就走寶喇仲有大大杯凍檸檬茶👍🏻抵飲😋超大杯同埋,原來鋪內有2間廂房可以打麻雀🀄️同唱K仲有好多菜式,一定要帶埋班朋友👫🏻再來食😋特別想食麻婆豆腐🤣🤣🤣辣味道仲可以分4種級別,我哋班人特別鍾意BB辣👍🏻辣度適中,保持食物鮮味😋😋辣宴👍🏻🤣係旺角首選生日🎂老友聚餐新地標

人生第一☝️食酸菜魚😂
原來旺角有間煮得咁好味😋正呀👍🏻

極力推介👍🏻
金湯老壇酸菜魚、農家大盤有機花菜、
奇味(麻辣)雞煲,一定要食😋唔食就走寶喇

仲有大大杯凍檸檬茶👍🏻抵飲😋超大杯

同埋,原來鋪內有2間廂房可以打麻雀🀄️同唱K

辣味道仲可以分4種級別,
我哋班人特別鍾意BB辣👍🏻
辣度適中,保持食物鮮味😋😋

辣宴👍🏻🤣係旺角首選生日🎂老友聚餐新地標
大大杯凍檸茶😋
奇味(麻辣)雞煲(BB辣)半隻
黃金小饅頭

金湯老壇酸菜魚(例)
2023-08-14
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
大大杯凍檸茶😋
奇味(麻辣)雞煲(BB辣)半隻
黃金小饅頭
金湯老壇酸菜魚(例)
  • 金湯老壇酸菜魚
  • 農家大盤有機花菜
  • 奇味(麻辣)雞煲
  • 大大杯凍檸茶
2023-08-11 78 views
作為一名川菜愛好者,在旺角看到了這家新開的川菜館真是超級激動!沒有任何猶豫直接進去!點的小辣,辣度剛剛好,很適合喜歡吃辣但又吃不了太辣的人。 菜的分量很足,最驚喜的是米飯能免費添加,直接吃上兩大碗。附上我最喜歡的酸豆角肉沫飯,豆角很脆很下飯,推薦大家都來試試。

2023-08-10
Lunch