前排同朋友去開大角咀做野,無意中發現倒呢間串燒店,環境唔算好大,不過裝修好有氣氛,今次按店員推介叫左幾款野食,味道都好有驚喜招牌胡椒豬骨湯燒肉卷粉燒肉飯配胡椒豬骨湯兩款都值得一試,胡椒豬骨湯香濃暖胃,燒肉外皮脆卜卜,肥瘦均勻,卷粉索左湯汁後更惹味燒生蠔 燒大頭蝦生蠔大大隻熱辣辣,夠曬鮮甜,加入蒜蓉更惹味大頭蝦多膏,爽口彈牙,加少少鹽已經好好食燒翠肉瓜燒雞軟骨 燒雞皮翠肉瓜多汁juicy,雞軟骨爽口有口感,雞皮香脆配酒一流

招牌胡椒豬骨湯燒肉卷粉
燒肉飯配胡椒豬骨湯

燒生蠔
燒大頭蝦
生蠔大大隻熱辣辣,夠曬鮮甜,加入蒜蓉更惹味
大頭蝦多膏,爽口彈牙,加少少鹽已經好好食

燒翠肉瓜
燒雞軟骨
燒雞皮
翠肉瓜多汁juicy,雞軟骨爽口有口感,雞皮香脆配酒一流

2024-05-19 535 views
大角咀也有很多美食。今晚我們想在晚餐前吃一點小吃串燒等,經過福全街附近,見到一間很特別的串燒餐廳,餐廳的門面很特別,像古代的酒莊。進入內,兩旁古色古香的兩幅大壁畫加上中國特色的吊燈,令人恍如置身於古代的小吃店一樣。看看餐牌,非常有驚喜!除了串燒外,原來還有石鍋飯、特色中國小吃和酸辣粉等供選擇。胡椒豬骨湯燒肉卷粉大大幅海報貼在牆上當然絕對要試試了。湯底的豬骨味很濃,胡椒非常多,加上秘製的調味,非常好喝。燒肉燒得皮脆肉嫩,薑粉亦很彈牙爽滑整碗捲粉味道非常好,吃後胃暖暖的。燒腩仔豬油撈飯配胡椒湯燒腩仔的皮很脆,肉亦嫩。豬油撈飯真的提升了飯的味道和口感非常香口軟糯。每一粒飯都吸收了豬油的味道,入口順滑非常。配合秘製胡椒湯,令人食指大動。串燒翠玉瓜、雞軟骨、燒生蠔、燒大頭蝦。每樣串燒都燒得恰到好處。特別是生蠔,生蠔非常大隻,上邊鋪着蒜蓉、辣椒及豉油,入口還有蠔汁,熱騰騰的,簡直是絕配!大頭蝦也醃得很入味,燒得剛剛好,入口有一份鹹香。原本只打算在飯前吃幾串串燒小吃,但吃了豬油飯和粉卷之後,就可以當一餐晚餐了。可算是十分滿足!

胡椒豬骨湯燒肉卷粉

燒腩仔豬油撈飯配胡椒湯

串燒

2024-05-07 65 views
今日個同事做咗個大創舉,放工食飯慶祝,路過見到門口係一間深宵食堂咁樣嘅門面,氣氛都幾好, 10:00去到都差唔多坐到滿晒,雖然等候時間比一般耐,但係即叫即燒都好正常。食物嚟到,淨係諗到一句。「好野係值得等待😋」由於係兩個女仔食,所以我哋都唔算嗌咗好多…..嘅特別推薦:黑松露糖心蛋食完係有幸福嘅感覺招牌胡椒湯燒肉卷卷粉開頭都係抱住一試嘅心態,見到招牌兩個字就嗌。個粉好滑又彈牙,胡椒湯好惹味,飲完成個暖笠笠!牛舌心厚切,油香滿滿,但食落又唔覺得好肥膩,讚!雞泡魚乾係厚切㗎,唔係出邊街燒到又乾又硬嗰啲燒茄子呢個都係串燒必食嘅,上面鋪滿晒蒜勁好味!總之就係好多嘢都好好味啦,下次會再嚟!P.S: 唔好意思太好味掛住食冇影到相😂下次補返啦

食物嚟到,淨係諗到一句。「好野係值得等待😋」

由於係兩個女仔食,所以我哋都唔算嗌咗好多…..嘅

特別推薦:

黑松露糖心蛋

食完係有幸福嘅感覺

招牌胡椒湯燒肉卷卷粉

牛舌心

厚切,油香滿滿,但食落又唔覺得好肥膩,讚!

雞泡魚乾

係厚切㗎,唔係出邊街燒到又乾又硬嗰啲

燒茄子

呢個都係串燒必食嘅,上面鋪滿晒蒜勁好味!

總之就係好多嘢都好好味啦,下次會再嚟!

P.S: 唔好意思太好味掛住食冇影到相😂下次補返啦
2023-12-07 581 views
今日discover 大角咀—辣酒燒~正確d黎講個人覺得由朗豪坊行去仲方便🙈所以辣酒燒應該係介乎旺角同奧運中間呢~一開始聽到辣酒燒呢個名,以為鋪頭淨係食辣同串燒🙈但原來呢度都有炒粉麵飯架!😍招牌重慶肉燥石鍋飯—爆香牛柳粒$65呢個石鍋飯非常搶fo😍由老闆上菜時一路炸炸聲到我食到一半都仲炸緊😍大大粒既牛柳粒配上熱辣辣既石鍋飯😍 上面仲有好多紫菜😍,蔥花同少少辣椒🌶️添!D牛柳啖啖肉又夠多 😍唔會食到唔夠喉wee怕熱既小編用左大半粒鐘先食到曬個飯,食到最後都仲有大大粒牛柳😍個飯仲熱到最後😍食石鍋飯當然最期待飯焦啦😍係大大舊飯焦啊😍有圖有真相!i like it😍隱藏menu- 椰子雞燉湯呢個新出喔~喺老闆盛情介紹下鍾意試新野既小編當然要試!結果真係不負所望!無味精又夠潤,仲未乜油😍入面有大大件雞同椰子😍估唔到呢度會飲到燉湯🤭小知識:燉湯 一般是將食材隔水猛火燉,一般會燉製3-4個小時以上,而蓋子保持密封,將湯的香氣也保留在內。因為匯聚食物藥用精華,滋補效用更明顯。燉湯湯色清澈,更為原汁原味,而且不會上火。所以燉湯絕對比老火湯正😋🙈呢度鋪位雖小,但老闆好有熱盛,令小店充滿人情味❤️叫得辣酒燒,呢
今日discover 大角咀—辣酒燒~
正確d黎講個人覺得由朗豪坊行去仲方便🙈
所以辣酒燒應該係介乎旺角同奧運中間呢~
一開始聽到辣酒燒呢個名,以為鋪頭淨係食辣同串燒🙈
但原來呢度都有炒粉麵飯架!😍

招牌重慶肉燥石鍋飯—爆香牛柳粒$65
呢個石鍋飯非常搶fo😍
由老闆上菜時一路炸炸聲到我食到一半都仲炸緊😍
大大粒既牛柳粒配上熱辣辣既石鍋飯😍
上面仲有好多紫菜😍,蔥花同少少辣椒🌶️添!
D牛柳啖啖肉又夠多 😍唔會食到唔夠喉wee
怕熱既小編用左大半粒鐘先食到曬個飯,
食到最後都仲有大大粒牛柳😍個飯仲熱到最後😍
食石鍋飯當然最期待飯焦啦😍係大大舊飯焦啊😍
有圖有真相!i like it😍

隱藏menu- 椰子雞燉湯
呢個新出喔~喺老闆盛情介紹下
鍾意試新野既小編當然要試!
結果真係不負所望!
無味精又夠潤,仲未乜油😍
入面有大大件雞同椰子😍
估唔到呢度會飲到燉湯🤭
小知識:燉湯 一般是將食材隔水猛火燉,
一般會燉製3-4個小時以上,
而蓋子保持密封,將湯的香氣也保留在內。
因為匯聚食物藥用精華,滋補效用更明顯。
燉湯湯色清澈,更為原汁原味,而且不會上火。
所以燉湯絕對比老火湯正😋🙈

呢度鋪位雖小,但老闆好有熱盛,令小店充滿人情味❤️
叫得辣酒燒,呢度真係有得飲酒食串燒架!😍
又有大大部電視😍
小編覺得呢度同適合同老友一齊傾心事/睇波/睇馬呢!(咁岩小編去果日播緊國際騎師錦標賽🙈)

辣酒燒 (大角咀)
大角咀福全街12-16號福全大廈地下A號舖
#discovermongkok #disovertaikoktsui #免加一
#無最低消費 #請支持小店
2023-12-06
Type of Meal
Dinner
  • 招牌重慶肉燥石鍋飯
  • 椰子雞燉湯
2023-12-03 357 views
光棍節(11/11/2023)嘅呢一日自己一個係旺角亂行,原來係朗豪坊附近就係大角咀,行左旺角甘多年從來都唔知😂,沿途一路行就比門口呢一大個招牌吸引住,大大隻寫住<<辣酒燒>>,好少有食串燒嘅地方,跟住我就被吸左入去。餐牌係用marker 畫上去剔,店員落完單就會用布擦返佢,可以不斷重用,極之環保。✦ 燒司華力腸 $16:係細個食開嘅味道呀🥰🌭✦ 燒雞扒 $25:燒到肉質岩岩好,好滑溜👍🐔✦ 燒魷魚鬚 $26:彈牙唔會韌,唔會好似橡筋甘🦷🦑✦ 大頭蝦 $28:好大隻,好多膏🦐✦ 玻璃樽芬達 $12:童年回憶,買少見少🥤一共食左$107呢度冇最低消費,唔使加一,都冇入座時間,仲有男女洗手間、面紙、牙籤提供,岩曬我哋同朋友慢慢邊食,邊傾計同暢飲或者好似我甘自己一個,都可以好好enjoy一個晚上🤭🤭🤭。

✦ 燒司華力腸 $16:係細個食開嘅味道呀🥰🌭

✦ 燒雞扒 $25:燒到肉質岩岩好,好滑溜👍🐔

✦ 燒魷魚鬚 $26:彈牙唔會韌,唔會好似橡筋甘🦷🦑

✦ 大頭蝦 $28:好大隻,好多膏🦐

✦ 玻璃樽芬達 $12:童年回憶,買少見少🥤

一共食左$107

2023-11-22 239 views
深夜總是餓,宵夜時段去找夜繽紛👯‍♀️。店鋪位於較靜的街道,可能因為在月黑風高的晚上去,前往時有種孤獨美食家去覓食的感覺😂麻香雞扒石窩飯 $56 (推🌟🌟🌟🌟)Big_Big_Foodie由細到大最喜歡食之餘,也喜歡煮。石窩飯飯焦脆而不硬,飯粒軟而乾身,口感非常好,水量及火候的控制缺一不可,從中師傅的功力可見一斑👍🏻👍🏻。雞扒鮮嫩,份量足,麻味食不岀,但香味有,味道不錯,性價比好高。燒牛仔粒 $22一串有4粒,厚身正方形骰子狀 ,以孜然粉調味,不太咸也不太濃味,味道剛剛好,可以一試。燒台灣腸 $17好食,沒有過多的調味,爽口結實,正常發揮。但得一條中size,與牛仔粒的價錢差少少,感覺上性價比不高。

麻香雞扒石窩飯 $56 (推🌟🌟🌟🌟)

麻香雞扒石窩飯

燒牛仔粒,燒台灣腸
  • 麻香雞扒石鍋飯
  • 燒牛仔粒
2023-09-21 295 views
燒烤點什麼呢?燒茄子、燒豬頸肉和燒羊架都是美味的燒烤菜餚本人口味清淡,燒茄子🍆的外皮變得焦黃,內部則是柔軟和香甜嫩滑的口感,與蒜泥調味料混合,散發出獨特的煙燻香氣,增添了豐富的口味。燒羊架外表微微焦香,大致保持鮮嫩口感和獨特的燒烤風味。調味料中可能包括鹽、胡椒粉、大蒜、洋蔥粉、迷迭香、香草等。這些調味料讓羊肉比較入味。燒豬頸肉感覺一般餐廳服務態度不錯,好怕去一間服務態度差的餐廳吃不到美食反而吃一肚子氣😅

燒烤點什麼呢?燒茄子、燒豬頸肉和燒羊架都是美味的燒烤菜餚
燒豬頸肉感覺一般