2023-12-02
今晚試下新野,出遠門黎荃灣三阪坊呢頭食下大排檔啤啤佢。見到呢間潮潮館主力做潮式打冷,店鋪雖然位置唔多感覺都幾企理,而且7點幾已經幾Full House, 一於跟機嗌其他枱枱都食緊既野try try佢先😂!鴨蛋煎蠔餅($88) 賣相好靚仔,見得出炸得好酥脆。佢個煎法似台式蚵仔煎用的粉漿比例多啲,比較煙韌的。幾surprise蠔仔既份量都好多下,幾乎啖啖都食到蠔仔👍🏻加埋附上的魚露或豆瓣醬簡單提鮮就夠了砂鍋卜卜蜆煲-細 ($188) 雖然佢叫自己做細煲,但一啲都唔欺場,夾落原來都差不多有近50隻蜆。簡單用蘿蔔粟米湯底,主要食番蜆的原汁原味。食左好多排檔濃郁美食之後間一間場都唔錯雪裏紅蝦乾芥蘭煲($88)上碟好香蝦乾同雪菜味,望住個煲熱辣辣、滋滋聲,香味四迸,好治癒啊🤩芥蘭炒得好香,Keep到幼嫩,同啲配菜好夾,同白飯或啤酒更夾😋一路食一路要飲番枝asahi ($31,兼另一枝津路烏龍茶消下滯($18),好熱鬧歡暢的晚上😄
鴨蛋煎蠔餅($88)
砂鍋卜卜蜆煲-細 ($188)
雪裏紅蝦乾芥蘭煲($88)