𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎每次嚟「 廣華街 」都喺想食「 甜姨姨 」喺炎炎夏日食佢地刨冰 喺熱炎天氣解解暑有日朋友留意到旁邊 有間細細地嘅拉麵店的的色色 裝潢充滿日本風情 彷彿置身日本就約埋一齊食轉拉麵 再過隔離「 甜姨姨 」閒日午市嚟到 叫咗『 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 』同新品『 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 』價錢嚟講兩者未到和牛 都唔算太貴 HKD 85 起特別期期限定新品 喺旺角食拉麵唔洗100就埋單朋友同我都覺得十分之抵啊 啖啖肉 再加日式餃子帶俾我地一種 仿似平時食緊『 一幻 』套餐嘅感覺而依到嘅湯底同『 一幻 』比較 更濃厚 入口偏濃咸食緊嘅途中 都八掛下其他客人食咩湯拉麵 就發現當日其他客人為「 黑蒜濃湯、濃雞白湯 」而嚟嘅下次嚟到又可以試吓其他湯底 同其他小食同飲品🜸▸ 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 85▸ 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 108▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▎每次嚟「 廣華街 」都喺想食「 甜姨姨 」
喺炎炎夏日食佢地刨冰 喺熱炎天氣解解暑
有日朋友留意到旁邊 有間細細地嘅拉麵店
的的色色 裝潢充滿日本風情 彷彿置身日本
就約埋一齊食轉拉麵 再過隔離「 甜姨姨 」

閒日午市嚟到 叫咗『 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 』
同新品『 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 』
價錢嚟講兩者未到和牛 都唔算太貴 HKD 85 起

特別期期限定新品 喺旺角食拉麵唔洗100就埋單
朋友同我都覺得十分之抵啊 啖啖肉 再加日式餃子
帶俾我地一種 仿似平時食緊『 一幻 』套餐嘅感覺
而依到嘅湯底同『 一幻 』比較 更濃厚 入口偏濃咸

食緊嘅途中 都八掛下其他客人食咩湯拉麵 就發現
當日其他客人為「 黑蒜濃湯、濃雞白湯 」而嚟嘅
下次嚟到又可以試吓其他湯底 同其他小食同飲品

🜸
▸ 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 85
▸ 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 108
▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29
▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ 阿久根和牛拉麵屋
❜ 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
Shop 1, G/F, Kwong Fai Mansion, 13 Kwong Wa Street, Mong Kok
— @akune_wagyu_ramen

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2024-10-13
$150 (Lunch)
  • 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯
  • 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯
2024-11-08 1680 views
啱啱去完日本旅行冇耐,返到香港都真係會特別掛住日本嘅美食,尤其是係日式拉麵🍜!今次就來到位於旺角嘅呢間阿久根和牛拉麵屋,小店以慢煮和牛同埋多款自家熬製嘅足料湯底為特色,真係一間與眾不同嘅拉麵店~味自慢炙燒豚肉沾麵💰HK$130沾麵嘅沾醬就揀咗濃厚味噌蝦湯,味道鮮甜濃郁,加入咗味噌亦將蝦湯嘅味道變得更加立體!拉麵嘅麵質係比較粗身嗰一種,口感煙韌,同沾醬嘅濃厚味道相得益彰!炙燒豚肉肥瘦均勻,表面仲帶有微微嘅焦香,味道有驚喜~燒牛肩胛拉麵💰HK$99牛肩胛肉質緊實多汁,用來配搭日式拉麵又係另一種風味!湯底揀咗濃郁嘅雞白湯,呢到雞白湯味道與別不同,餐廳係使用咗日本薩摩雞經20小時熬製而成,味道柔和而不油膩,鮮美撲鼻!拉麵係比較幼身嗰一種,掛湯能力高,可以吸收晒湯底嘅精華~一口芝士💰HK$48一口芝士外脆內流心,點埋旁邊嘅沙律醬,味道一流~荀💰+HK$15口感爽脆嘅荀,同湯底同埋其他配料形成咗一種良好嘅對比!所以話呢,食拉麵一定要配埋荀,整體嘅口感會更加多元化~烏龍奶茶💰HK$23每碗拉麵原本都已經有埋紫菜、大蔥同埋糖心蛋等配料!而且仲唔收加一服務費,明碼實價,真係一個良心小店~

味自慢炙燒豚肉沾麵💰HK$130
濃厚味噌蝦湯
濃厚味噌蝦湯沾麵

燒牛肩胛拉麵💰HK$99
燒牛肩胛拉麵、味自慢炙燒豚肉沾麵
燒牛肩胛雞白湯拉麵

一口芝士💰HK$48
一口芝士外脆內流心,點埋旁邊嘅沙律醬,味道一流~

荀💰+HK$15

烏龍奶茶💰HK$23
烏龍奶茶

$150 (Dinner)
濃厚味噌蝦湯
濃厚味噌蝦湯沾麵
燒牛肩胛拉麵、味自慢炙燒豚肉沾麵
燒牛肩胛雞白湯拉麵
烏龍奶茶
  • 燒牛肩胛拉麵
2024-09-28 2114 views
𝕃𝕚𝕜𝕖 𝕙𝕒𝕧𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕚𝕤 𝕒𝕥 𝕒 𝕥𝕣𝕒𝕚𝕟 𝕤𝕥𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕚𝕟 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟🚉每次黎呢間拉麵屋都有種日本鐵路站既小店感覺🚝,排排坐少少逼,部分位置望到師傅煮食👨🏻‍🍳。之前食過牛小排🥩,今次賣曬就試試另一款燒牛肩胛拉麵配雞白湯💁🏽‍♂️。燒牛肩胛細細件,燒得香又幾有嚼口👄;幼身拉麵稍為唔夠彈牙,不過雞白湯拯救,香口而 comforting😉。拉麵配清酒🍶都幾唔錯架,味蕾多幾個層次🫧。🐂Grilled Chuck Ramen in Chicken Soup | $99而沾麵就揀左味自慢炙燒豚肉沾麵配味噌蝦湯🥘,先講湯底,味噌蝦湯濃郁多汁🦐,一放低就聞到濃濃香氣,texture 比較杰身;呢款麵質粗身d有咬口,每一束麵都可以順利掛汁💥。大大片炙燒豚肉都好流口水架🤤,脂肪唔多但肉夠腍,加埋流心蛋🥚、Coke Zero gur 一下不得了。🐖Grilled Pork Tuskemen in Miso Shrimp Soup | $115另外加左個沖繩苦瓜餃子🥒,苦瓜味唔算太突出,不過咬落爽爽的,都幾特別😋。🥟Okinawa Bitter Gourd Dumplings | $48🥤C

🥤Coke Zero | $15
🍶House Sake | $28

Type of Meal
Dinner
5 day(s) ago 0 views
話說我老公👦🏻好鍾意食拉麵🍜之前睇雜誌有介紹過《#阿久根和牛拉麵屋 》今日就特登嚟試吓呢度嘅特色拉麵🍜其實佢主打係供應拉麵與沾麵,有濃蝦湯、黑蒜湯、海老湯、雞白湯與豚骨湯湯底!開初我都諗緊拉麵同沾麵呢兩款有咩分別?跟住問吓老闆,佢話沾麵就會比較濃郁啲‼️不過我自己親身試過其實兩款湯底都好濃郁👍🏻鍾意食拉麵飲埋湯嘅應該會好鍾意✨A4和牛黑蒜湯(拉麵)$158超濃郁嘅黑蒜湯🤩每一啖湯都好鬼正✨ 慢煮A4和牛有兩大塊,入口軟腍濃郁✨和牛係呈粉嫩帶紅🤩牛味十足‼️招牌三色海老湯(沾麵)$148海老湯底非常濃郁,加入咗好多蝦仔!每一條都沾係啲麵條上面🤩不過佢啲肉肉都唔執輸,我鍾意食佢嘅雞肉好香口,仲有3塊鮮嫩粉紅嘅和牛薄片🐮叉燒肥瘦各半👍🏻好岩口味❤️溏心蛋都好正,蛋黃熟度完美🤩鍾意食拉麵嘅,真係唔好錯過❤️❤️
話說我老公👦🏻好鍾意食拉麵🍜

A4和牛黑蒜湯(拉麵)$158

招牌三色海老湯(沾麵)$148
鍾意食拉麵嘅,真係唔好錯過❤️❤️

今日去左旺角同朋友食拉麵🍜,拉麵店風格好有日系風,款式都幾多揀👍🏻招牌三色沾麵(豚肉,雞肉及A4和牛)配黑蒜濃湯一上枱就勁吸引,賣相好豐富,3款肉基乎鋪滿成碗麵,A4和牛勁高質,牛香味濃,肉質軟腍,麵係粗麵,煙煙韌韌咁,好有咬口,湯頭勁香黑蒜,夠哂惹味日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉配濃厚雞白湯湯頭好清甜,雞香係淡淡咁散發出嚟,灸燒豚肉係勁高質,食到陣陣既灸燒香氣,肉質係肥瘦均勻,勁厚身好好食,鳳尾蝦餃內餡好飽滿日式餃子🥟外皮脆身,絕對基本水準以上罐裝啤酒(細)

招牌三色沾麵(豚肉,雞肉及A4和牛)
配黑蒜濃湯

日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉
配濃厚雞白湯

日式餃子🥟
外皮脆身,絕對基本水準以上

罐裝啤酒(細)
2025-01-22 0 views
早排係旺角食完返去煙廠街搵糖水食個陣,見到依間拉麵店勁多人排隊,見今日早收工同個frd 過嚟試吓先。我哋6點半左右到就唔使排隊,原來間鋪得十幾個座位㗎咋,但裝修得好有日本風情,牆身貼咗好多手繪既poster#慢煮雞胸拉麵 ($80)- 拉麵有幾款湯底可以揀,我就揀咗食雞白湯。湯底濃郁得嚟又唔油膩,好香雞味🤤慢煮雞胸有三塊,三塊慢煮都仲有灸燒過,雞胸好嫩慢仲有燒完既香味😍😍同埋拉麵俾既蔥份量都好多,成個小山丘咁😂#灸燒豚肉拉麵 ($85) - 朋友叫燒豚肉配黑蒜油,第一啖飲個底湯就已經俾啲黑蒜油衝擊味蕾😂 灸燒豚肉係半肥瘦既豚肉片,燒到有少少焦香味🤤🤤好好食另外,我哋仲叫咗兩款小食 #雞軟骨餃子 ($48/4pc) - 一咬落去就食到軟骨既爽脆感#流心芝士薯餅 ($38) - 薯餅勁邪惡 咬落去就會唧哂啲芝士出嚟,勁多芝士😈😈同埋想讚吓個電子點餐系統,可以即時見到自己同朋友叫緊既野,咁就唔會重覆叫咗👍🏻👍🏻我哋食完出返去就見到條長龍啦,果然早啲嚟食可以享受咗先,唔使排長龍。下次嚟食想試埋佢個海老湯底,好似都係人氣之選嚟

2025-01-17 0 views
人氣慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)慢煮A4和牛叉燒沾麵 ($168)今次嚟到人氣拉麵鋪頭,一去到嘅時侯已經係門口排左十幾人,真係好誇張😱😱不過都同時將我嘅期待值拉高左🤣🤣等左一陣入到去就見到地方唔算好大,大槪有10個位左右,但幾好嘅係擺凳都唔會擺到好擠迫👍🏻我同朋友都分別叫左兩款沾麵配搭唔同嘅湯頭試下佢地嘅味道,包括左濃厚味噌蝦湯同埋黑蒜濃湯😋😋首先係想講下安格斯牛小排,數一數原來都有成6塊都真係唔少😂,食落口唔會係好肥嘅口感,幾重肉味🤩🤩而另外嘅A4和牛叉燒就係有兩大片,輕輕燒過嘅和牛油脂味好重😍有一種入口即融嘅感覺,真係好好味🥹而個濃厚味噌蝦湯就係味道比較重嘅,都有一種濃郁嘅海鮮味,而且湯嘅質感比較杰身,掛落沾麵上真係一流👍🏻而黑蒜濃湯就味道冇咁重,係比較著重係蒜香味道身上嘅😙評分:9/10旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
人氣慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)
慢煮A4和牛叉燒沾麵 ($168)

評分:9/10

旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
2K
2025-01-13 259 views
阿久根拉麵店自開業以來 捧場者不絕 我亦係佢嘅忠實擁躉 由佐敦舖頭 食到旺角廣華街-🐂燒牛肩胛醬油拉麵鎮店之寶 梗係慢煮和牛啦🤓 每次必叫呢款拉麵‼️ 小店用上牛嘅前肩部分 脂肪較多 肉質鮮嫩汁燒慢煮至七成熟 再灑上黑椒碎 無論配醬油湯底定係雞白湯 都各有風味😋-🐽炙燒豚肉黑蒜油拉麵炙燒豚肉係另一個人氣口味 將半肥瘦豚肉片燒香之後 焦香味吸引 麵條柔韌有口感 溏心蛋好味又撐肚呀😗-🥟沖繩苦瓜餃子一口/雞皮/苦瓜呢三款餃子之中 我最鍾意味道甘甘地嘅沖繩苦瓜餃子 蘸醬油/七味粉食就更滋味
🐂燒牛肩胛醬油拉麵

🐽炙燒豚肉黑蒜油拉麵

麵條柔韌有口感 溏心蛋好味又撐肚呀😗
🥟沖繩苦瓜餃子
2025-01-12 229 views
繼上次試咗佢哋個招牌三色拉麵之後,一直心心念念,今次決定帶埋friend返嚟再試雞白湯。朋友係沾麵愛好者,所以佢就揀咗招牌三色嘅沾麵版本~~叉燒做到肥膏入口即溶之餘,瘦肉竟然唔係柴皮!😳 慢煮雞肉好嫩 仲有味醂甜味🤤 A4和牛更加唔使講,灸燒咗有焦香,牛味非常濃郁,半生熟入口更佳🤤🤤 沾麵湯頭更加濃味,飲得出用大量鮮蝦熬製,非常好飲,忍唔住一口接一口🤤櫻花蝦更係畫龍點睛!而我今次試嘅雞白湯都冇令我失望。味道濃郁,雞油味突出,絕對可以話係我食過數一數二好食嘅雞白湯拉麵,大推!另外仲可以試埋佢哋嘅招牌雞軟骨餃子👍

2025-01-10 220 views
今日同老公去旺角搵食,見到呢間舖頭主打和牛拉麵🍜,仲要坐滿曬人,就排隊試下我地叫左1️⃣慢煮A4和牛叉燒拉麵💰158見到呢間舖頭出名和牛拉麵,即刻叫碗黎試下,湯底都有好多唔同選擇,雞白湯、海老湯、黑蒜濃湯等,老公叫左黑蒜濃湯,上台已經聞到好大陣蒜香味,香味十足,麵係幼身,煮得啱啱好,和牛好大片,切左薄身,油脂豐富,牛味香濃❤️❤️2️⃣慢煮安格斯牛小排龍蝦湯沾麵💰湯底非常濃郁,用石碗裝著可以保留熱力,成晚湯食到最後都好熱。沾麵麵質煙靭,彈性十足,加上大量櫻花蝦、嫩滑牛小排,好滿足👍消費價錢:2人💰306,人均💰153結論:(10分為滿分)味道:7/10性價比:7/10回頭指數:7/10餐廳名稱:阿久根和牛拉麵屋餐廳地址:旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖#旺角美食 #旺角餐廳 #旺角拉麵 #阿久根和牛拉麵屋 #香港拉麵 #拉麵關注組 #雞白湯 #海老湯 #濃蝦湯 #和牛拉麵

我地叫左
1️⃣慢煮A4和牛叉燒拉麵💰158

2️⃣慢煮安格斯牛小排龍蝦湯沾麵💰

消費價錢:2人💰306,人均💰153

結論:
(10分為滿分)

味道:7/10
性價比:7/10
回頭指數:7/10

餐廳名稱:阿久根和牛拉麵屋
餐廳地址:旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

2025-01-08 192 views
哩間拉麵隱身於廣華街已經一段時間,門口細細行過都唔太覺眼,店內充滿日式風情,出品亦一直都保持高水準。招牌三色拉麵 海老湯滿滿咸香鮮味,A4和牛夠嫩👍🏻仲有豚肉同埋雞肉,隻溏心蛋岩岩好又入味,蛋汁香濃。味自慢灸燒豚肉沾麵雞白湯熱到起住泡咁上枱,兩個字:濃!厚!麵條彈牙沾起汁上黎好掛湯,鮮甜不油膩👍🏻灸燒豚肉有三件厚厚的,口感軟熟,表面有火炙香再加埋豚肉油脂既香,好好味😋流心芝士可樂餅即炸外脆內軟,配流心芝士無得輸👍🏻整體出品用心,小店值得支持🙌🏻

招牌三色拉麵

味自慢灸燒豚肉沾麵
雞白湯熱到起住泡咁上枱,兩個字:濃!厚!

麵條彈牙沾起汁上黎好掛湯,鮮甜不油膩👍🏻

流心芝士可樂餅
即炸外脆內軟,配流心芝士無得輸👍🏻

整體出品用心,小店值得支持🙌🏻
🥩慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158呢度最出名係食A4和牛叉燒,咁當然就要叫返一碗啦😁另外最值得一讚嘅地方係呢度有好多款湯底俾食客揀,包括黑蒜濃湯、雞白湯、海老湯同埋蔥油味增湯等等,真係咩口味嘅人士都照顧得到🫡呢一碗小編就叫咗黑蒜濃湯,非常適合重口味人士😍.🐖招牌三色拉麵(豚肉,雞肉及A4和牛) $138個人比較推薦叫呢一款,因為可以一次過試曬三款肉類而價錢相對上比其他款式平😛好少拉麵店可以咁樣食🤩而呢一碗嘅湯就揀咗濃厚味增蝦湯,湯頭十分之濃郁,同樣係適合重口味人士😎個人就認為豚肉叉燒係最好食,燒得超級肥美,油脂感十足🥳.💰人均消費:~$150.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥩慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158
🐖招牌三色拉麵(豚肉,雞肉及A4和牛) $138
💰人均消費:~$150
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
阿久根和牛拉麵屋(旺角)❣️這家以日式風格裝潢的拉麵店🍜,木質元素和柔和燈光交織,營造出舒適而溫馨的用餐氛圍,讓人感受到濃厚的日本文化氣息。主打沾麵和拉麵搭配和牛或豚肉,bo仲有不少小吃。🌟慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵🦐湯底濃郁而鮮美,蝦味和牛肉的香氣交融,令人垂涎。麵質韌性十足,搭配牛小排的嫩滑,帶來極佳的口感體驗。🌟慢煮A4和牛叉燒拉麵🐮慢煮A4和牛叉燒拉麵則以其豐富的肉質和滑順的湯底為特色。湯底清甜而不油膩,和牛叉燒鮮嫩多汁😛與麵條的彈性完美結合,讓每一口都令人陶醉。🌟醬油糖心蛋值得一提的是糖心蛋的蛋黃剛好流心,輕輕一切,黃液便流出,與多點醬油的鹹香相互融合,帶來濃郁的味道,令整體風味升華。❣️總括而言,呢間和牛拉麵屋不僅提供精緻的拉麵和優質的肉品,湯底濃郁。絕對是拉麵愛好者的理想食堂。
阿久根和牛拉麵屋(旺角)

🌟慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵🦐

🌟慢煮A4和牛叉燒拉麵🐮

🌟醬油糖心蛋

•人氣慢煮安格斯牛小排味噌蝦湯沾麵 $148 (⭐️6/10)賣相好澎湃😳✨,有好多牛小排🥩、京蔥絲、紫菜。味噌蝦湯仲有好多櫻花蝦喺入面🍤,湯底偏鹹,湯底唔係好濃厚嗰隻,麵條粗身彈牙🍜。•燒牛肩胛濃厚雞白湯拉麵 $98 (⭐️6/10)燒牛肩胛肉份量好多😛,肉質有咬口🤏🏼,雞白湯底都係偏清淡,拉麵係幼身嗰款。•沖繩苦瓜餃子 $48 (⭐️5/10)好奇心之下,叫咗呢款外面好少見嘅苦瓜餃子🙈🥟。一咬落去食到苦瓜卜卜脆嘅口感,幾特別^ㅂ^📍阿久根和牛拉麵屋 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

•燒牛肩胛濃厚雞白湯拉麵 $98 (⭐️6/10)

•沖繩苦瓜餃子 $48 (⭐️5/10)

📍阿久根和牛拉麵屋 (旺角)
旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
2024-12-22 409 views
如果不是朋友帶我嚟,都冇留意到旺角這間隱世拉麵小店,因為這條街算是比較入,但去到門口寫著‘’一麵入魂‘’,就想試吓和牛拉麵係咪真係咁正先😝我叫了黑蒜生牛肉拉麵🥩,大大塊生牛真係鋪滿碗麵🍜,配合清香湯底啖啖享受,驚喜的是流心蛋真的名乎其實🥚,鮮黃色蛋黃很新鮮💛朋友叫的是招牌海老味噌和牛沾麵🦐,那盤醬汁般既濃厚蝦味沾麵湯底🍲,用熱石上枱,食到最尾仍有餘溫🔅大家食完仍耳猶未盡,就叫了碟流心芝士薯餅🧀,那香滑芝士餅不只流心還很鬆脆,就這樣食完也很滿足了😻😻

Type of Meal
Dinner