2023-09-02
【荃灣區】【阿甘車仔麵】以前做十八區 Foodie 嗰陣,成日都捐窿捐罅,去一啲一般人可能成世都未必去到一兩次嘅地方食飯。當時每逢收到啲留言話點解我會走咗去佢屋企樓下食飯,佢自己都好少食嗰間,我都會覺得好好笑,咁我真係癡綫㗎嘛。而家雖然已經轉型成為生活雜誌,但係周圍食嘢呢鋪癮畢竟都係我興趣,好難搣得甩。今次就嚟咗荃灣海濱花園食嘢,其實都唔係第一次講呢頭啲餐廳,唔知大家有冇印象我之前已經講過新卓蕾茶餐廳同埋喜登堡茶餐廳喇。今次講呢間係車仔麵,我平時就好少食嘅,不過呢邊選擇唔多嘅我就姑且食吓佢啦。叫咗佢哋似係比較多人食嘅 $45 嘅「自選三餸麵餐」,揀咗「韮菜水餃」同「咖喱魚蛋」做餸,仲加 $5 要埋「秘製蝴蝶腩」,剛好三個餸。食車仔麵配個「香濃腩汁」梗係掂,麵底加 $6 配「稻庭烏冬」都幾好。成個麵睇落唔大份但食落都飽,所有餸都唔錯,好食。嘢飲我用 $12 要「香滑豆漿」係枝裝壹品豆漿嚟,都係咁。最後埋單收我 $64,我覺得價錢可以。。。(地址:荃灣海濱花園第六座海霞閣地下120C號舖)
(地址:荃灣海濱花園第六座海霞閣地下120C號舖)