陳儀興玫瑰餐廳🌹位於#新蒲崗,啟德站附近,陳儀興潮州野就食得多,今次食玫瑰火鍋🍲訂左個海鮮濃湯黃金甲,好吸引既料同賣相,生海鮮上,煮滾左先飲湯,第一次打邊爐飲咁鮮既海鮮濃湯,好有海水海鮮既感覺🧜🏻‍♂️鮮甜好味💟有兩款蜆,都好鮮甜,主角既蟹超厚肉,甜得黎肉好嫩,食得好滋味🥰連鉗都大大隻啖啖肉,好新鮮!🦀加湯打邊爐,安格斯牛肉(細),好靚擺盤,牛脂同牛味都好夠,好味👍🏻雞件幾厚肉,夠滑,鮮滑牛口感幾唔錯,性價比高🤩啤啤佢再食,唔啤既依度仲有好多茶記特飲,凍檸茶都大大杯!🍻自家手包韮菜餃,好大粒,食落皮好滑,韮菜餡好味😋雙拼左獨門菠菜餃🥟綠色好吸引好飽滿,食落爆汁,非常菠菜好好味🥳 脆鯇魚腩,大大件好好肉,爽身,配海鮮濃湯好夾👍🏻彈牙鮮蝦丸,成隻蝦係粒丸入面,彈到呢😳非常新鮮,食埋皇帝菜,正🤤淨係個海鮮濃湯已經值回票價😮‍💨好想試埋佢既雞煲,大半個場既枱都叫,整體非常高質既邊爐店🤞🏻推推推推推😇

海鮮濃湯黃金甲

獨門菠菜餃
脆鯇骨腩
皇帝菜
2024-09-24 2845 views
好多年前喺呢邊返工嘅時候記得呢度有一間唔起眼嘅火鍋店。今晚過嚟重溫舊夢,叫咗呢個需要提早預約嘅黃金甲湯底,見到一隻好大隻嘅肉蟹係新鮮上嚟,個煲都爭啲擺唔晒。大概等15至20分鐘左右,隻蟹變晒色就可以開始食。佢個底有一大舊南瓜,所以成個湯底都好鮮甜。見佢熟晒之後職員會好熱心咁樣過嚟幫你將個南瓜剪細佢,同埋會教你飲咗湯,食咗湯底料先,最後先再加返豬骨湯嚟打邊爐。佢呢啖湯真係不得了,係用咗蝦頭同埋蜆去煲,煲完呢個湯底之後再加返南瓜同埋呢隻新鮮嘅蟹再煮,所以個湯底真係好濃郁,而且蟹膏味好重,真係好好味。除咗隻蟹之外,入邊仲有好多蜆同埋沙白,全部都脹卜卜大粒。其實飲完呢個湯再加埋食埋啲蜆同埋蟹都飽咗一半。佢隻肉蟹真係唔少嘢㗎,隻鉗夠晒大隻,而且仲好鮮甜,真係夠晒新鮮。飲夠晒個湯就可以加普通豬骨湯嚟打邊爐。我哋叫咗一個切肥牛,佢呢個肥牛同普通嘅火鍋店唔同。唔同佢真係新鮮嘅牛,而唔係其他嗰啲冰鮮牛,因為我哋太早叫定啲火鍋料,所以其實放咗好耐,佢都冇出血水,仲係好似啱啱擺上枱咁靚仔。而且個肉味都好濃,又夠晒腍,值得一讚。跟住叫咗個蟹籽墨魚滑,佢個墨魚滑都好彈牙,中間仲有大大粒嘅墨魚肉添。而叫咗個雙拼餃
好多年前喺呢邊返工嘅時候記得呢度有一間唔起眼嘅火鍋店。

而叫咗個雙拼餃到有啲嚇親,因為佢真係好大粒好足料。我哋叫咗韭菜餃同埋雲吞,兩款都係大大粒,童叟無欺。

另外仲叫咗Wasabi萵筍,佢呢個食法都係第一次。啲Wasabi時候真係會被萵筍吸收晒,所以食落去係爽脆嘅Wasabi咁。

最後飲品我哋揀咗佢哋嘅自家製涼茶,打邊爐咁熱氣梗係要下一下火啦,佢啲涼茶係飲得出自己煲嘅,唔係嗰啲工場制就咁倒落去,好有心㗎。

2024-09-23
$500 (Dinner)
喺新蒲崗呢種舊區 最好就係可以食到有本土風味嘅餐廳 天氣熱一定要冷氣夠陳儀興玫瑰餐廳 一到晚上就會提供火鍋及各種小菜 環境氣氛夠 冷氣足最重要係冇醬油費 冇加一服務費淨係呢兩樣 都已經爭百幾蚊(假設食$500)火鍋配料的質素 可以大部份都有80分以上新鮮度高!推薦俾同事個個都讚不絕口⭐️今次揀咗重慶辣雞煲 半隻168 價錢合理最緊要呢度啲雞 真係多肉唔似某間雞煲店 🙊另外餐廳員工的服務態度 也比起同類型餐廳 優勝80%煮雞煲會幫手 又會自動幫手加湯環境亦都乾淨企理光猛 難得大大粒韭菜餃 仲可以揀雙拼每日新鮮手制 好食好多而家喺香港先食到呢啲新鮮手製返大陸全部都係預製😆每一次都會揀靚豚肉因為朋友唔食牛但係我覺得佢好食過唔少火鍋店的安格斯牛豚肉顏色靚 肥瘦均勻仲有唔少得嘅蝦滑有雙重口感 脆卜卜蟹籽雞煲有大量配料 仲可以揀大 中辣 小辣最鍾意就係揀小辣 洋蔥夠香 個汁好正之後用嚟打邊爐 勁好食芫荽超多 非吃不可 美國桶蠔大大粒真係超正 好有鮮味又唔貴 性價比之選我建議兩個人 揀4-5配料就差唔多
喺新蒲崗呢種舊區 最好就係可以食到
有本土風味嘅餐廳 天氣熱一定要冷氣夠

陳儀興玫瑰餐廳 一到晚上就會提供
火鍋及各種小菜 環境氣氛夠 冷氣足

最重要係冇醬油費 冇加一服務費
淨係呢兩樣 都已經爭百幾蚊(假設食$500)

火鍋配料的質素 可以大部份都有80分以上

• 桶蠔
  • 極品西班牙豚肉
  • 重慶辣雞煲
2024-08-22 2463 views
早排去左新蒲崗果邊整頭髮😀之後約左個朋友來打邊爐🤣🔴二訪*陳儀興*之前已試過佢打冷小菜😀今次就試佢打邊爐😗佢湯底真心唔錯😍好滋味😍我哋湯底選擇左消暑冬瓜盅☺️個湯好鮮美😇冬瓜好軟滑~而且仲有鮑魚/花膠好彈牙😍其他打邊爐配料:招牌手切肥牛(必點)經過精心的挑選和切割,肉質非常鮮嫩軟嫩~肉質細膩柔滑,入口即化,不會有任何老澀感☺️松露墨魚丸它質地非常彈牙Q彈,帶有適度的咬勁🤪與一般魚丸不同,它擁有更加緊實的口感😍超爽萵筍散發出一股清新的蔬菜香氣,清新怡人😉潮州白魚片經過精心切割~薄如蝶翼,極其細膩😊- 入口即化,讓人感受到魚肉的細膩柔滑☺️手包芫荽粟米餃餃子皮質地鬆軟,不會過於厚重或彈牙🥳包裹著豐富的芫荽粟米餡料,口感柔軟滑順😌圓肉紅棗薏米水清香回甘、養生滋補、溫潤柔和的口感特色😬餐廳位於新蒲崗工廈地下☺️可以在鑽石山沿路行10分鐘就到達餐廳😉交通方便😅
早排去左新蒲崗果邊整頭髮😀之後約左個朋友來打邊爐🤣

消暑冬瓜盅

其他打邊爐配料:

招牌手切肥牛(必點)
經過精心的挑選和切割,肉質非常鮮嫩軟嫩~
肉質細膩柔滑,入口即化,不會有任何老澀感☺️
招牌手切肥牛

超爽萵筍
散發出一股清新的蔬菜香氣,清新怡人😉

潮州白魚片
經過精心切割~薄如蝶翼,極其細膩😊
- 入口即化,讓人感受到魚肉的細膩柔滑☺️

圓肉紅棗薏米水
清香回甘、養生滋補、溫潤柔和的口感特色😬

2024-08-12
$250 (Dinner)
消暑冬瓜盅
招牌手切肥牛
手包芫荽粟米餃
  • 招牌手切肥牛(細)
返工辛苦咗成日,放工梗係要搵好嘢食,打邊爐就最開心!新蒲崗依間火鍋小廚主打街坊生意,唔收加一、唔收茶芥、唔收醬油費,性價比高好抵食!海量火鍋湯底揀,好多仲係海鮮湯底勁吸引!鮑魚花膠冬瓜盅 $248次次都叫辣湯底,今次就試下夏天必食嘅冬瓜盅先,要提早一日預訂當然唔止得冬瓜la,Venus嗌嘅係「 #鮑魚花膠冬瓜盅 」湯底。大大隻鮮鮑魚做配料,加埋花膠滋補養顏,撈一撈原來仲有海參同鮮雞,基本上係補湯嚟勁鮮甜!好少何打邊爐個湯底係飲得㗎!松露墨魚丸 $108每粒都大大粒!係見到一粒粒松露佈滿墨魚丸,墨魚丸入口煙靭彈牙非常有口感,松露味都好濃郁!自家鮮蝦雲吞 $53 雲吞皮薄餡靚,原隻鮮蝦包裹豬肉,比例均勻,大粒到一啖咬唔哂~手包松露雜菌餃 $53 (雙拼+$5)原本以為係冬菇之類做餡料,咬開係好多種平時比較少食到嘅菌類,即刻覺得好抵食,同樣松露味好濃郁同雜菌好夾~彈牙白魚蛋 $57魚蛋好彈牙,食得出係鮮魚製造,點辣椒豉油食更加惹味皇帝菜 $36新鮮爽脆,份量都幾多,食咗咁多粒丸,緊要食下菜中和下~炸魚皮 $57魚皮即叫即炸,單食已經好好食,打邊爐索滿湯汁仲好味!日本烏冬 $18打邊爐點少得日

鮑魚花膠冬瓜盅 $248

松露墨魚丸 $108

自家鮮蝦雲吞 $53

手包松露雜菌餃 $53 (雙拼+$5)

彈牙白魚蛋 $57
魚蛋好彈牙,食得出係鮮魚製造,點辣椒豉油食更加惹味

皇帝菜 $36
新鮮爽脆,份量都幾多,食咗咁多粒丸,緊要食下菜中和下~

炸魚皮 $57
魚皮即叫即炸,單食已經好好食,打邊爐索滿湯汁仲好味!

日本烏冬 $18
打邊爐點少得日本烏冬呢!加埋湯底飲勁滿足!

陳儀興玫瑰餐廳
📍地址:新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
📞3583 1123

2024-08-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
  • 皇帝菜
  • 松露墨魚丸
  • 自家手包雲吞
  • 手包松露雜菌餃
2024-10-24 385 views
上星期知道今日要去新蒲崗做嘢,第一時間已經喺玫瑰餐廳陳儀興預訂了鮑魚花膠冬瓜盅,這裡最吸客的地方是性價比非常高,不用加一、不用茶芥、不用醬油費,抵食又有水準,地方整潔,服務員態度又好,係打邊爐的好選擇!鮑魚花膠冬瓜盅$248,除了鮑魚、花膠、海參和冬瓜,還有雞件,所以湯底非常鮮甜,淥火鍋配料之前,每人已經先飲兩碗😋美國桶蠔$178,比起平時在街市買的大很多,飽滿肥美無腥味。脆鯇魚腩$88,咬落爽脆彈牙。彈牙鮮蝦丸$98,一碟有8粒,滿滿的芫茜香氣。炸魚皮$57,又香又脆,咬落「卜卜」聲,放入湯鍋裏面索滿湯汁同樣好味, 兩種食法各有特色。蜂巢凍豆腐$42,索滿湯汁食都係好正。圓肉紅棗薏米水$20,餐廳自家製飲品,祛濕補血益氣,好足料,甜度剛好。
鮑魚花膠冬瓜盅

鮑魚花膠冬瓜盅$248,
鮑魚花膠冬瓜盅

除了鮑魚、

花膠、

海參和冬瓜,還有雞件,

所以湯底非常鮮甜,淥火鍋配料之前,每人已經先飲兩碗😋

美國桶蠔$178,
美國桶蠔

比起平時在街市買的大很多,飽滿肥美無腥味。

脆鯇魚腩$88,
脆鯇魚腩

咬落爽脆彈牙。

彈牙鮮蝦丸$98,
彈牙鮮蝦丸

一碟有8粒,滿滿的芫茜香氣。

炸魚皮$57,
炸魚皮

蜂巢凍豆腐$42,
蜂巢凍豆腐

索滿湯汁食都係好正。

圓肉紅棗薏米水$20,
圓肉紅棗薏米水

餐廳自家製飲品,祛濕補血益氣,好足料,甜度剛好。
2024-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$360 (Dinner)
2024-10-23 351 views
我好友預訂左玫瑰鍋煲(消暑冬瓜盅),我今日放工後便直接去位於新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖的玫瑰鍋煲掂食火鍋,環境舒適,坐得舒服。因為已經預訂左消暑冬瓜盅 $248,我地就再點左:蟹籽墨魚滑 $98,安格斯牛肉(大)$238,脆鯇魚片 $68,脆鯇魚腩 $88,飲品係金銀花茶$20。消暑冬瓜盅有鮑魚花膠和大大餅冬瓜,店員告知湯底是用雞熬成的,真材實料的靚雞湯,一定要先飲碗靚湯(好清甜)和食左花膠鮑魚先,才開始打邊爐呀。墨魚滑好鮮味,牛肉味濃好食,脆肉鯇的魚肉爽脆好味,自家製的金銀花茶好飲。

• 消暑冬瓜盅
  • 蟹籽墨魚滑
  • 安格斯牛肉
  • 脆鯇魚腩
啟德站步行五分鐘,就到新蒲崗。玫瑰餐廳陳儀興主打港式火鍋,自家精心熬製的湯底,一直令我心心念念。今次已經第三訪,價錢合理,性價比高,適合多人聚餐😋✨鮑魚花膠冬瓜盅以雞肉熬煮,濃郁的雞湯作基底,加上原隻冬瓜盅,越煮越清甜,鮑魚和花膠更添矜貴。一開頭每人各飲兩三碗湯😋 之後再正式進入火鍋環節!✨蝦 $88 (每日價錢不同,請向店員查詢)蝦肉新鮮彈牙,肉質飽滿,好食!✨蒙古羊卷肉 $98 羊肉比較羶,肉味十足,適合羊肉愛好者。✨招牌手切肥牛 $218 同樣肉味突出,口感剛剛好,不會太軟,也不會太柴,是我喜歡的口感😋最後叫兩杯充滿港式風味的鹹檸樂和龍鳳檸樂,清爽消暑🔥

✨鮑魚花膠冬瓜盅

✨蝦 $88 (每日價錢不同,請向店員查詢)
蝦肉新鮮彈牙,肉質飽滿,好食!

✨蒙古羊卷肉 $98
羊肉比較羶,肉味十足,適合羊肉愛好者。

✨招牌手切肥牛 $218

最後叫兩杯充滿港式風味的鹹檸樂和龍鳳檸樂,清爽消暑🔥
入秋啦,又係打邊爐既熱門季節,呢日就同朋友去左新蒲崗嘅陳儀興玫瑰餐廳小廚,餐廳唔洗加一、唔洗茶芥、唔洗醬油費,好抵食,性價比極高。咁抵食,所以餐廳都好好生意,非常有氣氛。餐廳有多款招牌火鍋湯底,今次點咗鮑魚花膠冬瓜盅湯底,湯底用上鮑魚同埋花膠,非常高級,而且亦都好養生。火鍋料方面,餐廳有好多選擇,我哋揀咗招牌手切肥牛,非常新鮮,肉味香濃,而且好抵食。仲點左蟹籽墨魚滑、粒粒章魚丸、響鈴、蜂巢豆腐、萵筍片等,非常豐富。

• 蟹籽墨魚滑
2024-10-13 374 views
呢排開始涼涼哋就想打邊爐,呢間唔收加一唔收茶芥仲要服務態度好,好難得湯底選擇好多,今日想食清清地,叫左鮑魚花膠冬瓜盅 $248!冬瓜清甜消暑,入面仲有四隻鮑魚、花膠、海參團雞,好足料!煲滾咗個湯可以飲一碗先,好鮮甜叫左安格斯牛肉 $178,肉質非常幼嫩,就咁放落湯底淥一淥就食得,仲有啲肉汁同牛味濃郁黃金炸魚皮$72,即叫即炸,仲要好大碟。鹹香嘅蛋黃岩岩炸好嘅魚皮,無論就咁食定係放落湯底度都係咁好味粒粒章魚丸$57,食落彈牙,入面仲咬到章魚好有口感鬼馬墨魚膠$98,原來係一堆蟹籽墨魚膠配落油炸鬼度,油炸鬼煮極都唔會淋, 熟咗之後仲食到油炸鬼嘅香脆,又會食到鮮甜味味嘅墨魚膠同蟹籽野生竹笙 $62,好大舊,放落湯底吸收晒精華非常好食飲品試左金銀花茶 $20,飲落回甘,功效消暑解毒,啱晒打邊爐依間火鍋雖然唔係任食,但係都係性價比之選!

粒粒章魚丸$57,食落彈牙,入面仲咬到章魚好有口感

野生竹笙 $62,好大舊,放落湯底吸收晒精華非常好食

依間火鍋雖然唔係任食,但係都係性價比之選!
2024-10-11 462 views
新蒲崗工廠區卧虎藏龍,經朋友介紹,陳儀興既火鍋新鮮抵食,所以專程過新蒲崗試一試。打邊爐最緊要湯底,花膠鮑魚花膠冬瓜盅賣相吸引。冬瓜盅黎到仲要煮一陣,好足料,有原隻鮑魚、花膠、海參、魷魚等,湯底鮮甜,鮑魚有一隻手掌甘大,花膠好大塊。打邊爐點可以無丸食!自家制手打三寶丸絕對驚喜 !墨魚丸鮮味濃郁、蝦丸惹味可口 、鯪魚球爽口彈牙!蝦肉丸外皮金黃酥脆,一口咬下滿口蝦仁的香味!手打魚麵由新鮮魚肉細緻揉製而成,口感鮮嫩有彈性,足見店家功架!安格斯牛口感自然、柔嫩、肥美、多汁、微甘,是世界公認的頂级牛肉品種,有"肉中之王"的美譽,火鍋必備,回味無窮!
蝦肉丸外皮金黃酥脆,一口咬下滿口蝦仁的香味!

2024-10-10 333 views
見天氣岩岩轉涼入秋,又到打邊爐季節 收工近近地去新蒲崗陳儀興,唔洗加一、唔洗茶芥、唔洗醬油費 最緊要係有我想食既冬瓜盅🤭 無錯! 就係用冬瓜盅打邊...-原個冬瓜盅呈上,加上4隻新鮮大鮑魚,仲有海蔘、花膠等矜貴食材,雞件香嫩肥美,仲記得第一次黎陳儀興就係比佢既黃油雞深深吸引住!湯底每啖都好香濃,原汁原味又滋補☺️飲咗好幾碗湯,完食大半個冬瓜盅後, 職員幫忙加湯打邊爐-因為我地得兩個人,所以招牌手切肥牛點咗細份但原來細份都相當大份,一上枱擺盤相當吸睛,牛肉上既油脂分佈均勻,色澤鮮艷,肉質嫩滑,牛味香濃!下次黎都一定會點手切肥牛🥩-火鍋配料新鮮,戈荀份量多,而且超級爽脆蝦丸卷同墨魚卷好彈牙,水魷魚好爽口-每次黎都會必點大大杯凍飲🥤真材實料巨杯檸檬茶今次仲試埋圓肉紅棗薏米水又潤一潤~
見天氣岩岩轉涼入秋,又到打邊爐季節
收工近近地去新蒲崗陳儀興,唔洗加一、唔洗茶芥、唔洗醬油費
最緊要係有我想食既冬瓜盅🤭
無錯! 就係用冬瓜盅打邊...
湯底每啖都好香濃,原汁原味又滋補☺️
飲咗好幾碗湯,完食大半個冬瓜盅後, 職員幫忙加湯打邊爐
因為我地得兩個人,所以招牌手切肥牛點咗細份
火鍋配料新鮮,戈荀份量多,而且超級爽脆
蝦丸卷同墨魚卷好彈牙,水魷魚好爽口
每次黎都會必點大大杯凍飲🥤真材實料巨杯檸檬茶
今次仲試埋圓肉紅棗薏米水又潤一潤~
1989 views

Type of Meal
Dinner
  • 招牌手切肥牛
  • 冬瓜盅
  • 招牌手切本地肥牛
  • 凍檸樂
  • 消暑冬瓜盅
又到打邊爐季節已經好幾次係地道港式小店陳儀興玫瑰餐廳打邊爐除咗食物高質之外,呢度嘅服務人員全部都好有禮貌,而且全部都好好態度有求必應,上菜同埋單都好快手,又會主動問需唔需要加湯同有冇乜需要,所以我哋幫襯幾次都係呢個原因啦。推薦呢度嘅海蝦真係好新鮮而且好大只,咬落口啖啖肉質感非常好,蝦肉好鮮甜超新鮮豬潤都係唔錯嘅打邊爐食物,肉質都好鮮嫩好易入口,唔會好鞋極品黑豚肉係店長推薦,超大塊的黑豚肉而且份量亦好多,叫咗一碟都好大份,淥一淥就食得肉質口感都係唔錯獨門菠菜餃同魚皮餃都係好推薦大家食嘅,魚皮餃係店長推薦,菠菜餃連個餃子皮都係綠色超靚,而且好足料餡料超多,影相都見到係超大隻。我哋揀咗鮑魚花膠冬瓜盅做湯底,我覺得好啱女士飲,有花膠做湯底可以養顏,我哋首先飲咗個湯個湯好鮮甜,鮑魚都有幾隻,真係好足料啊,仲有啲海參同花膠,冬瓜都有好多,湯底裏面仲有雞,全部材料我哋都食曬,這一款湯底打邊爐真係唔錯,淥出嚟嘅食物都好美味,因為真係好少有鮑魚花膠做湯底,就算有都好貴而且好少見,但呢度食到嘅係非常足料而且性價比都好高。蔬菜我哋都揀咗幾款有苦瓜,勝瓜,皇帝菜同油麥菜蔬菜都非常新鮮,而且每一份都唔少,打邊爐
又到打邊爐季節

鮑魚花膠冬瓜盅湯底

已經好幾次係地道港式小店陳儀興玫瑰餐廳打邊爐

海蝦

豬潤都係唔錯嘅打邊爐食物,肉質都好鮮嫩好易入口,唔會好鞋

新鮮豬膶

極品黑豚肉

獨門菠菜餃&魚皮餃

蔬菜我哋都揀咗幾款

苦瓜

有苦瓜,勝瓜,皇帝菜同油麥菜

蔬菜

蔬菜都非常新鮮,而且每一份都唔少,打邊爐必選響鈴,呢度嘅響鈴都好大份

響鈴卷

飲品佢就有汽水之外仲有啲清熱嘅涼茶,打邊爐又飲下涼茶係一個幾唔錯嘅配搭,見到大部份食客都選擇打邊爐,下次要打邊爐都會選擇黎陳儀興玫瑰餐廳😊
勝瓜
2024-10-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
鮑魚花膠冬瓜盅湯底
苦瓜
響鈴卷
勝瓜
2024-10-06 478 views
中秋節翌日,嘉嘉相約食飯,一行四人,想避開人群,故選址新甫崗,相信這區在公眾假期不會太多人⋯⋯記憶中早前在網上介紹過,於是Bookmark 了,今次決定到玫瑰餐廳一試⋯⋯嚟之前致電食店,詢問有關泊車情況,店員建議可泊在隔離停車場,還有另一建議供客戶多一個選擇,解釋相當清楚,未到來已感覺良好,一讚。店內很多卡位,適合兩三人數食飯傾偈⋯⋯6:30pm 到來,未算多食客,看餐牌,湯底都算多選擇⋯⋯從電話中預留了冬瓜盅,賣相有睇頭,話明做節,有鮑魚開心吓⋯⋯依個冬瓜盅,店員話鮑魚已熟,只要弄熱就吃得,先來一碗湯,吃完鮑魚後,冬瓜可以慢慢煮,由於冬瓜體積較大,我們盛起一些,稍後再煮,多啲位置烚其他食物⋯⋯點這個湯底好處是很清熱多瓜吃。萵筍$26及鵝腸$118~這裡的份量少少,可以吃多幾款選擇,至於價錢,鵝腸$118與這分量來說頗貴,但以味道來說,是筆者喜歡的少少膏系列。豬什拼盆~拼盆內豬腸、豬肚等都是熟,所以加熱就食得⋯⋯反之豬頸肉及豬潤就要比啲耐性煮煮佢,豬膶質感並非筆者喜歡那種,但筆者那豬大腸,恰到好處,一讚。手切肥牛(大)~手切肥牛,插上裝飾花作打咭之用。肥牛對於很多男士至愛,所以很快就K

店內很多卡位,適合兩三人數食飯傾偈⋯⋯

6:30pm 到來,未算多食客,看餐牌,湯底都算多選擇⋯⋯

點這個湯底好處是很清熱多瓜吃。

冬瓜盅
萵筍$26及鵝腸$118~

鵝腸

豬什拼盆~
拼盆內豬腸、豬肚等都是熟,所以加熱就食得⋯⋯

豬什拼盆

手切肥牛(大)~
手切肥牛,插上裝飾花作打咭之用。
肥牛對於很多男士至愛,所以很快就KO了,店員在吃到一半時,也識趣地手快拎走裝飾花花😂😂
牛肉以$298來說,肉質夠腍,價錢合理。

手切肥牛

墨魚餃~
火鍋小配角,有驚喜啖啖墨西粒。

爽口墨魚卷

蜆蚧鯪魚球~
這個下酒小食,大家有點失望,肉質鬆散,是當晚較為遜色的一道菜。
蜆蚧鯪魚球

當晚還點了貢丸及餃子也不錯,但忘了拍照。

整體來說:

服務態度感覺,在現時香港少有的家庭feel , 每位店員都很客氣,一讚。

隔離有停車場,方便架車人士。

詢問店員下,原來這裡星期一至四是吃小菜,星期五、六就只是做火鍋,所以下次筆者會找時間到來試小菜。

2024-09-18
$288 (Dinner)
冬瓜盅
鵝腸
豬什拼盆
手切肥牛
2024-10-03 460 views
今晚同豬無無聊聊去咗新蒲崗行吓,點知比呢個玫瑰logo吸引咗🤩睇到餐牌價錢好親民,又勁多湯底選擇,見到座滿九成食客,就入去食吓😋餐廳沿住鑽石山啟鑽苑出口,沿路行10分鐘左右就到餐廳🍴架啦😝都好方便👏🏻海鮮濃湯黃金甲🦀🍲上枱時見到隻蟹🦀佔據成個煲蓋🤣 仲要煲蓋都蓋唔哂🤣底層原來仲配埋大大個南瓜🎃令湯底更加惹味😍 底內更有大量蜆,粒粒蜆都好鮮甜無沙👍🏻 最貼心係職員見煲內差唔多熟晒時,仲過嚟幫手將個南瓜剪細佢,同埋叫我地飲咗湯及食咗蜆先,免得d蜆冇哂😗 湯底越煲越濃,每啖都飲到海鮮味及南瓜🎃味😍 職員仲好貼心提我地記得要早一日打電話📱訂,如果唔係下次食唔到架啦🥹🥹🥹脆鯇魚腩🐟魚肉爽脆,咬起黎好有口感,新鮮😚 平時真係好少機會食到😌豚肉🥩打邊爐🍲豬肉🥩係必點之選,肥瘦均勻👍🏻好味😋鮮滑牛🐂賣相同樣新鮮吸引,嫩滑新鮮,正😄羊肉🐑印象所知唔係每間餐廳🍴都有羊肉可以點,而呢間就有啦😆 食起黎唔係好so味,絕對可接受的味道😆爽口墨魚卷🍡以長條形呈現,鮮嫩彈牙,內裡軟滑,口感味道👅很好👍🏻三菇拼盤🍄包涵三種菇類,一次過滿足三種口味😚 總有一款岩食🤩淮山🥠非常爽脆,入味,健康之選,一定推介🤗👍🏻潮州手打

海鮮濃湯黃金甲🦀🍲

脆鯇魚腩🐟
魚肉爽脆,咬起黎好有口感,新鮮😚 平時真係好少機會食到😌

豚肉🥩
打邊爐🍲豬肉🥩係必點之選,肥瘦均勻👍🏻好味😋

鮮滑牛🐂
賣相同樣新鮮吸引,嫩滑新鮮,正😄

羊肉🐑

爽口墨魚卷🍡
以長條形呈現,鮮嫩彈牙,內裡軟滑,口感味道👅很好👍🏻

三菇拼盤🍄
包涵三種菇類,一次過滿足三種口味😚 總有一款岩食🤩

淮山🥠
非常爽脆,入味,健康之選,一定推介🤗👍🏻

潮州手打魚麵🍜
唔係好多餐廳🍴有呢款麵食,魚麵以一條條製作而成,每條口感都非常彈牙,且每條麵都食到魚味濃郁😍

油麥菜 🥬
打邊爐🍲當然唔少得食蔬菜🥬啦,每條菜都掛上湯底精華,味道非常鮮味濃郁😙

凍檸茶🍋🥤
哇😧一上枱嚇親…大杯到一個點,兩人份量都好ok,打邊爐點都要飲返杯凍飲🥤爽爽佢😆絶對誠意十足

小妹覺得呢間餐廳🍴真係超正,食物新鮮足料🤗 湯底選擇多,最重要係不用加一、不用茶芥、不用醬油費🥰就咁睇都知性價比極高‼️絕對推出😋