跟朋友玩完劇本殺就近想吃晚飯,於是找了之前曾吃過的店。畢竟附近不算多餐廳, 有間不錯就照舊了今次吃的是魔鬼牛雜雞煲, 叫了小辣, 煲裡的配料很多, 這種菜式真的只有在外邊才可吃。熱辣辣起動, 牛柏葉很爽身, 口感一流, 又入味。雞肉還是挺滑,不會老。最重要是老很入味, 夠惹味。然後叫了避風塘粟米,上次吃完很喜歡,這次再翻叫~正吃完雞煲加湯變火鍋, 叫了一堆配料, 跟朋友一邊吃一邊事後檢討劇本殺的情況真的很爽。最重要是飲料大大杯, 有夠過癮!

然後叫了避風塘粟米,上次吃完很喜歡,這次再翻叫~正

最重要是飲料大大杯, 有夠過癮!
2024-03-25 68 views
店名: 玫瑰餐廳陳儀興 地址: 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖鑽石山站A出口,行10分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5港式餐廳裝潢,一到飯點餐廳就好熱鬧,適合家人、朋友、打工仔收工後同事飯聚,圍檯一齊傾下計啤一啤,充滿濃厚人情味☺️魔鬼牛什雞煲(半隻)配唐生菜 ❤️❤️❤️❤️❤️$288初嚐雞煲&牛什crossover,嗌咗半份兩個人食完全好夠,雞件好多肉,口感嫩滑而唔會柴,牛雜都好多款,有牛肚、牛腸等,份量完全唔鬆手,配搭濃郁雞煲汁,今次叫咗小辣,食耐左都唔會鹹到好難受,反而更加入味,辣度剛剛好,略帶一點麻(因為有花椒),配料有紅椒、青椒、洋蔥等,仲有提供一份堂生菜,因此食嘅時候覺得好豐富,唔會覺得好寡!😍食到差唔多嘅時候可以免費加豬骨湯,啲湯同啲雞煲汁撈埋一齊嘅時候完全冇違和感,咁就可以打邊爐啦!🍲蟹籽墨魚滑❤️❤️❤️❤️$98感覺好似自己手打一樣,蟹籽好多,鮮嫩Q彈,真材實料!🥰爽口墨魚卷+炸魚皮(雙拼)❤️❤️❤️❤️❤️$62墨魚卷口感比較實淨彈牙,自身帶有墨魚香味,無比邊爐堂遮住咗,好食!🤩魚皮新鮮炸起,送到嚟嘅時候仲熱辣辣&脆卜卜,直接食同浸落湯一樣都一流!🤤鮮
店名: 玫瑰餐廳陳儀興

地址: 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
鑽石山站A出口,行10分鐘

環境: 4/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

魔鬼牛什雞煲(半隻)配唐生菜 ❤️❤️❤️❤️❤️

蟹籽墨魚滑❤️❤️❤️❤️
感覺好似自己手打一樣,蟹籽好多,鮮嫩Q彈,真材實料!🥰

爽口墨魚卷+炸魚皮(雙拼)❤️❤️❤️❤️❤️

鮮淮山❤️❤️❤️❤️
好友善地切成薄片,加入雞煲或者邊爐煮耐啲好入味!👍

萵筍片❤️❤️❤️❤️❤️
同樣都切成薄片,好容易煮,食材新鮮,朔左啲湯味好好食!😆

藍妹啤酒(樽裝)❤️❤️❤️❤️
$32 x2枝
(未成年唔好飲喔🔞)
多人飯聚打邊爐食雞煲少不了嘅就係啤酒配餸,消暑清爽!🍻
2024-03-24 625 views
今次同朋友黎到新蒲崗一間老牌火鍋店打邊爐。陳儀興除了提供潮州打冷菜式出名外,玫瑰餐廳就是主打港式打邊爐老店🍲👭🥢✨無蝦有蟹鍋($268),這店的湯底有10幾款選擇,這款無蝦有蟹鍋是餐廳的期間限定之一,提早向餐廳預定仲可享用預訂價(原價是$368/鍋)。整鍋份量好多,預大約4人用。蕃茄薯仔作為湯底和大量芫茜、紫洋蔥作為配料,放上滿滿的海鮮(卜卜蜆肉、鮑魚、潮州紅花蟹),所有海鮮的精華融入湯裡,店員強烈建議打邊爐前先飲湯,邊飲湯邊食海鮮。🦀🐚🍅🥔先食卜卜蜆,粒粒鮮甜無沙。鮑魚大隻又爽彈。紅花蟹肉質鮮美甜滑。海鮮湯越飲越濃味,無落鹽無添加任何味精,絕對是足料鮮味的出品,每人至少飲到3碗湯。飲到鍋底大約剩下1/3左右,店員再為我哋加上豬骨湯,就可以開始打邊爐。✨ 安格斯牛肉($238),牛肉的雪花均勻,沒有根位、脂肪比例較少,煮一下變色就可以食得,牛肉唔算是薄切,帶點厚度,牛肉很濃郁,入口鮮嫩。🥩🐮✨ 蟹籽墨魚滑($98),墨魚滑混合了極多蟹籽,墨魚滑起哂膠,每粒丸碌完後都脹卜卜,入口爽滑超彈,每一口都充滿蟹籽粒粒。🐙😍✨ 彈牙鮮蝦丸($88),另一款推介的手工丸色澤看似是鯪魚球,但放在鍋裡滾
無蝦有蟹鍋

安格斯牛肉

蟹籽墨魚滑

彈牙鮮蝦丸

✨ 彈牙鮮蝦丸($88),另一款推介的手工丸色澤看似是鯪魚球,但放在鍋裡滾一陣,全粒都變了橙黃色,肉質好彈牙,蝦肉很鮮甜。🦐😚

✨ 脆皮午餐肉($62),每條午餐肉都是厚切,炸到四邊都是脆邊,如果唔想咁熱氣,可先浸一下湯底再進食。
炸芋頭

✨ 炸芋頭($57),入口粉綿,芋頭味道濃香。
響鈴卷

✨ 響鈴卷($57),響鈴每舊都捲得好有層次,每層都好薄身,滾3秒即食,有脆口的感覺。😌👍🏼

這餐飯先飲湯、食海鮮再打邊爐,肚子也感到超滿足😌✨
$310 (Dinner)
無蝦有蟹鍋
安格斯牛肉
蟹籽墨魚滑
彈牙鮮蝦丸
炸芋頭
響鈴卷
2024-03-21 80 views
沒錯,我又來了。平時都在吃他們的雞煲,呢兩日突然轉涼,又口痕想吃一波了,正好看他們宣傳魔鬼牛雜雞煲就決定是它了哈哈哈,不過朋友不愛莞茜,就點不了莞茜皮蛋湯了哭。上桌時雞是生的,記得多炒一會,但牛雜很快就熟了,都超香辣,這熟悉的味道!配上有名的超~大杯飲料超滿足!我們同時還點了必吃的避風塘玉米,超甜的啦!!!!和香口的咸辣避風塘風味配一起就是甜辣的感覺,很開胃。吃完雞煲加了湯之後,一堆下火鍋的配料也配合著上桌了,要讚一下員工都會看時機上桌,免得我們在火鍋前就一堆菜在桌上。我們點了太多就不一一詳述,要點名一下韭菜餃和蝦仁餃都很好吃,料超多。午餐肉都是先煎過的,不會散開又添了香口感。肉也是排得美美的,燙久了都不會柴。又來一個必吃的,是他們家特色的鬼馬油條,其實就是蝦滑釀油條,蝦滑超Q 彈,油條吸飽了湯汁,好吃!
沒錯,我又來了。

2024-03-11 88 views
天氣轉涼當然要打邊爐,我6:00踏入餐廳,已經能感受到滿滿的人潮和熱情,可見這間餐廳非常受歡迎!鍋底我選擇了期間限定的魔鬼牛雜雞煲,以牛雜和雞肉為主要材料,配以多種香料和秘製辣醬汁,經過乾炒的過程,將肉質的鮮嫩和香氣完美地融合在一起,絕對值得一試!推薦黑松露豬肉丸,以新鮮的豬肉和香濃的黑松露混合而成,帶來豐富的口感和獨特的風味。潮州手打牛丸則是傳統手工製作,口感彈牙,肉汁十足。如果您喜歡魚肉,潮州手打魚麵將是您的不二之選,鮮嫩的魚肉搭配著滑嫩的麵條,美味可口。而鮮滑牛,鮮嫩多汁的牛肉與清淡的湯底相得益彰。此外蜂巢凍豆腐吸收了辣辣的湯汁,給您帶來意想不到的口感和味道。推薦

推薦
2024-03-11 70 views
呢間老店陳儀興係住呢頭的同事介紹畀我,之前食過佢地quarry bay嘅潮洲菜,今次黎到新蒲江試佢地嘅火鍋店。魔鬼牛雜雞煲 中辣 $288除左有雞,仲有牛膀同牛胃等雜位,仲有豬大腸丫!以大量洋蔥、辣椒芫荽青椒吊出香味,中辣我地食唔夠辣,超惹味超濃烈,而且份量好大,吃完已經飽了七成,最後雞煲還送一份生菜店。$53 自家麻辣香芹餃芹菜爽脆,少少的麻辣充滿口感。(+5雙拼)自家手包韭菜餃傳統韭菜豬肉餃加上已炒香蝦皮,鮮甜又香口。富,熱騰騰的享用,吃起來特別滿足。$53 +$5 自家鮮蝦雲吞爽彈而且皮薄,清甜細緻。(+5雙拼) 獨門菠菜餃菠菜好有營養混合鮮甜高麗菜中和口感佳,翠綠的皮,餡料豐富。$57 香菇貢丸 香菇貢丸倒是有在水準之上,香菇香氣足、紮實好吃。(+5雙拼)十分嫩口的特色鵝紅。$26 菜心菜心超翠綠,食落無渣。最後仲叫左$18 粉絲同$18 桂林米粉,呢餐飯超飽肚超滿足。

魔鬼牛雜雞煲 中辣 $288

$53 自家麻辣香芹餃
芹菜爽脆,少少的麻辣充滿口感。

(+5雙拼)自家手包韭菜餃
傳統韭菜豬肉餃加上已炒香蝦皮,鮮甜又香口。
富,熱騰騰的享用,吃起來特別滿足。

$53 +$5 自家鮮蝦雲吞
爽彈而且皮薄,清甜細緻。
(+5雙拼) 獨門菠菜餃
菠菜好有營養混合鮮甜高麗菜中和口感佳,翠綠的皮,餡料豐富。

$57 香菇貢丸
香菇貢丸倒是有在水準之上,香菇香氣足、紮實好吃。
(+5雙拼)十分嫩口的特色鵝紅。

$26 菜心
菜心超翠綠,食落無渣。

今日收工之後和朋友去咗新蒲崗呢間好出名嘅陳儀興玫瑰餐廳食飯。呢度唔止有火鍋、雞煲食,仲有一啲大排檔菜式應有盡有。魔鬼牛雜雞煲半隻BB辣首先,我哋試咗佢嘅新品,牛雜雞煲,份量好足料有好多唔同款嘅牛雜,牛蒡,牛肚,牛腸等。全部都好新鮮乾淨,雞肉嫩滑,BB辣唔會好辣,但係好惹味,帶有微微的甜味。係一個好出色嘅雞煲。食完雞煲之後,呢個牛雜雞煲可以免費升級加芫荽湯底打邊爐。芫荽愛好者真係必試,湯底清爽但係好濃芫荽味,食完濃味嘅雞煲用嚟清新下就一流。我哋叫咗幾款火鍋料:鮮牛肉份量幾多,好大片,食落口嫩滑亦都有牛味炸魚皮酥脆可口,散發出淡淡的海味蝦肉卷好彈牙,則好鮮,口感豐富芝士墨魚丸芝士微微流心,香濃的芝士與墨魚的結合,獨特的口味令我驚艷脆鯇魚片外脆內嫩,帶著淡淡的魚香,同樣好新鮮整體嚟講所有菜式都好好食,價錢又唔貴,下次會帶埋屋企人試下
今日收工之後和朋友去咗新蒲崗呢間好出名嘅陳儀興玫瑰餐廳食飯。呢度唔止有火鍋雞煲食,仲有一啲大排檔菜式應有盡有。

魔鬼牛雜雞煲半隻BB辣

我哋叫咗幾款火鍋料:
鮮牛肉

份量幾多,好大片,食落口嫩滑亦都有牛味

炸魚皮

酥脆可口,散發出淡淡的海味

蝦肉卷

好彈牙,則好鮮,口感豐富

芝士墨魚丸

芝士微微流心,香濃的芝士與墨魚的結合,獨特的口味令我驚艷

脆鯇魚片

外脆內嫩,帶著淡淡的魚香,同樣好新鮮

整體嚟講所有菜式都好好食,價錢又唔貴,下次會帶埋屋企人試下
2024-03-07 47 views
今日天氣凍凍地食火鍋就最正😋,朋友住新蒲崗,佢推介呢區火鍋名店。店內裝潢簡約整理,設有多人大圓及4人卡座,座位闊落,空間感足。店員勤快有禮👍,餐牌有小菜及火鍋,選擇非常多,價錢又親民。驚蔘鐵棍雞 半隻 $188.-半隻雞份量足,配有海蔘、蓮子、紅棗、淮山及杞子等滋補藥材。全部食材先放入雞湯中煮,店員會幫助完成過程👍並建議先飲靚湯,再食雞及海蔘,雞湯香濃,雞肉嫩滑多汁,好飲又好食。招牌手切肥牛 $208.-每片肥牛大約2毫米厚度,咬落有口感,肉質軟腍帶牛肉香味🥰。超肥鵝腸 $118.-鵝腸大條肥美,每條都有肥膏🤩,口感爽脆彈牙,有陣陣油香味。蒙古羊肉卷 $98.-羊肉片肥美,口感爽嫩,有肉香味帶微微羊騷味。 蟹籽墨魚滑 $98.-墨魚滑爽口彈牙,加上蟹籽口感更佳😋。黑松露豬肉丸 $78.-一碟有八粒,一口一粒方便易食,豬肉內有少量肥肉粒,除咗黑松露味仲多咗份油香。鮮蝦雲及吞韭菜餃 各半 $53.-雲吞及韮菜餃都大大粒,皮薄餡料飽滿。雲吞餡料的蝦及豬肉比例啱啱好,食落啖啖肉。韭菜餡料多汁😋,味道鮮香。炸魚皮及炸響鈴 $57.- 每份魚皮及響鈴,非常脆口惹味。魚皮味道鹹香,響鈴吸咗雞湯後,零
今日天氣凍凍地食火鍋就最正😋,朋友住新蒲崗,佢推介呢區火鍋名店[玫瑰餐廳陳儀興]。

驚蔘鐵棍雞 半隻 $188.-

招牌手切肥牛 $208.-
每片肥牛大約2毫米厚度,咬落有口感,肉質軟腍帶牛肉香味🥰。

超肥鵝腸 $118.-
鵝腸大條肥美,每條都有肥膏🤩,口感爽脆彈牙,有陣陣油香味。

蒙古羊肉卷 $98.-
羊肉片肥美,口感爽嫩,有肉香味帶微微羊騷味。

蟹籽墨魚滑 $98.-
墨魚滑爽口彈牙,加上蟹籽口感更佳😋。

黑松露豬肉丸 $78.-

鮮蝦雲及吞韭菜餃 各半 $53.-

炸魚皮及炸響鈴 $57.- 每份
魚皮及響鈴,非常脆口惹味。魚皮味道鹹香,響鈴吸咗雞湯後,零舍好食😍。

2024-02-29
2024-03-07 623 views
Duck家🦆大細今日行完新蒲崗Mikiki🛍,打算搭巴士🚍返屋企,眼下見到間陳儀興玫瑰餐廳既然一場嚟到,加上今晚涼涼地🌬,入去打個邊爐都好喎😆。驚蔘鐵棍雞 $188半隻一坐低就俾呢個名吸引住,驚蔘鐵棍雞🐓?!就睇下你有幾驚心先😂。海蔘份量唔少再加上營養價值超高,鮮脆嫩滑嘅鐵棍山藥,營養價值超高😍。未放任何配料時,店員建議先飲啖湯🍲,果然湯底濃郁,阿仔阿女即刻已經飲咗2️⃣碗。雞件🐓有足半隻,雞肉厚身又夠嫩滑。招牌手切肥牛(細) $208擺盤已經非常吸精,🐂脂肪花紋非常靚,輕輕灼一陣,內質非常軟嫩😍,牛味及油脂味同樣香濃,十分好食🥰。蟹籽墨魚滑 $98墨魚滑口感Q彈帶墨魚香味🦑,上面放咗唔少蟹籽,增加了口感。超肥鵝腸 $118鵝腸🦢口感非常脆嫩,由於帶有大量油脂,所以有陣陣油脂香味😍,不愧為超肥鵝腸。蒙古羊卷肉 $98🐏肉質鮮嫩,沒有太大的羶味,質素唔錯。黑松露豬肉丸 $78材料新鮮,豬肉味香濃,彈牙多汁,加了黑松露味🍄,又香又濃😋。自家手包韭菜餃+自家鮮蝦雲吞(雙併) $58韮菜餃 - 韭菜同豬肉比例啱啱好🥰,既有肉香味亦,又有韭菜獨特嘅香味,非常香甜多汁😍。鮮蝦雲吞 - 餡

驚蔘鐵棍雞 $188半隻

招牌手切肥牛(細) $208

蟹籽墨魚滑 $98
墨魚滑口感Q彈帶墨魚香味🦑,上面放咗唔少蟹籽,增加了口感。

超肥

鵝腸 $118

蒙古羊卷肉 $98
🐏肉質鮮嫩,沒有太大的羶味,質素唔錯。

黑松露豬肉丸 $78

自家手包韭菜餃+自家鮮蝦雲吞(雙併) $58
鮮蝦雲吞 - 餡料非常飽滿,原隻蝦仁🦐蝦味香濃,口感爽彈 : 味道鮮甜😋。

響鈴卷 $57
炸魚皮 $57
打邊爐必食孖寶🤣,上枱時熱辣辣🔥,店員話啱啱炸起,所以兩者都卜卜脆非常好味😋。

總括而言,錯有錯著,搵到間平靚正嘅街坊餐廳。

2024-02-29
Type of Meal
Dinner
位於新蒲崗既陳儀興玫瑰餐廳,餐廳有鑊氣小炒同火鍋,今次襯天冷試了店內既其中一款火鍋名物無蝦有蟹鍋!湯底係以番茄薯仔熬製,湯底超級鮮甜惹味,海鮮湯料更有鮑魚、蜆、花蟹,令湯底鮮味再升級!鮑魚鮮味彈牙、蜆肉鮮甜、花蟹足足有四隻!四人剛好每人一隻,非常滋味!蟹肉鮮美厚實,不是水蟹。湯底絕不油膩,鮮味無窮,必吃推薦!火鍋配料黑松露豬肉丸 豬肉丸以半肥瘦的豬肉製成,豬肉味香濃,並伴隨著黑松露既幽香蟹子墨魚滑 墨魚滑質地彈牙,內有蟹子,口感佳,咀嚼後,散岀墨魚味,齒頰留香極品黑豚肉肉質肥瘦適中,碟內並無血水,絕無羶味,沾上滋味湯汁,將香濃肉味再提升!陳儀興玫瑰餐廳新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖

蟹肉鮮美厚實,不是水蟹。湯底絕不油膩,鮮味無窮,必吃推薦!

火鍋配料

黑松露豬肉丸
豬肉丸以半肥瘦的豬肉製成,豬肉味香濃,並伴隨著黑松露既幽香

蟹子墨魚滑

陳儀興玫瑰餐廳
新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
講起新蒲崗打邊爐,數一數二嘅一定係「玫瑰餐廳陳儀興」!不論小菜和火鍋都相當唔錯,真材實料,價錢親民,性價比高!附近都好多街坊幫襯,經常坐無虛席,所以最好book左位先去~😏涼涼地食返個暖笠笠又滋補嘅湯底~🌟推薦❗️驚蔘鐵棍雞($188/半隻)清香粉糯嘅鐵棍淮山,配上海蔘等滋補食材,湯底濃郁,建議可以先飲左個湯,再加其他配料~😏新鮮雞件厚肉,肉質嫩滑味美~「玫瑰餐廳陳儀興」有多款配料都可以雙拼,兩個人打邊爐都可以試多幾款野食啦!😎有靚湯底,梗係要叫返個菜嚟吸吓湯嘅精華~唐生菜($26)一份都幾大份,又夠新鮮,價錢又唔貴,超值!😎鮮肉青+鮮魚腩($62)(雙拼另加$5)🌟推薦❗️鮮肉青同豬頸肉好似樣,肥瘦相間,嚐起來比普通豬頸肉更爽嫩鮮香~👍🏻鮮魚腩半份有4塊之多,都算幾新鮮。🌟推薦❗️自家手包韮菜餃+ 手包芫荽粟米餃($53)(雙拼另加$5)餃子🥟一睇就知皮薄餡靚,餃子皮晶瑩剔透,從薄薄嘅外皮已經透露出餡料十足!每日新鮮包製確實係好食啲😋~爽口墨魚卷+響鈴卷($57)(雙拼另加$5)墨魚卷確實係幾爽口彈牙;不過響鈴卷就比較令人失望,口感唔夠脆。極品黑豚肉($98)薄切西班牙豚肉,像牛肉一樣涮至
講起新蒲崗打邊爐,數一數二嘅一定係「玫瑰餐廳陳儀興」!
醬料

不論小菜和火鍋都相當唔錯,
真材實料,價錢親民,性價比高!

涼涼地食返個暖笠笠又滋補嘅湯底~

🌟推薦❗️驚蔘鐵棍雞($188/半隻)
驚蔘鐵棍雞

清香粉糯嘅鐵棍淮山,配上海蔘等滋補食材,

湯底濃郁,
建議可以先飲左個湯,再加其他配料~😏
新鮮雞件厚肉,肉質嫩滑味美~
驚蔘鐵棍雞

有靚湯底,梗係要叫返個菜嚟吸吓湯嘅精華~
唐生菜($26)
一份都幾大份,又夠新鮮,價錢又唔貴,超值!😎

鮮肉青+鮮魚腩($62)(雙拼另加$5)
🌟推薦❗️鮮肉青同豬頸肉好似樣,肥瘦相間,
嚐起來比普通豬頸肉更爽嫩鮮香~👍🏻
鮮魚腩半份有4塊之多,都算幾新鮮。
鮮肉青+鮮魚腩

餃子🥟一睇就知皮薄餡靚,
餃子皮晶瑩剔透,從薄薄嘅外皮已經透露出餡料十足!
每日新鮮包製確實係好食啲😋~
自家手包韮菜餃+ 手包芫荽粟米餃

手包芫荽粟米餃
自家手包韮菜餃

爽口墨魚卷+響鈴卷($57)(雙拼另加$5)
墨魚卷確實係幾爽口彈牙;
不過響鈴卷就比較令人失望,口感唔夠脆。
爽口墨魚卷+響鈴卷

極品黑豚肉($98)
薄切西班牙豚肉,像牛肉一樣涮至變色便可吃~
肉質軟嫩,肉味十足!🐖
極品黑豚肉

🌟推薦❗️黑松露豬肉丸($78)
極品黑松露配上新鮮豬肉,
松露香氣撲鼻,肉丸味道鮮甜,肉汁豐富~
一份有8粒,超值!👍🏻
黑松露豬肉丸

鹹檸樂($23)比個大冰杯你自己篤檸檬🍋~一罐細可樂唔夠喉仲可以再加多罐😂
鹹檸樂

手包芫荽粟米餃
自家手包韮菜餃
金銀花茶
2024-03-02 35 views
📍 陳儀興玫瑰餐廳🌍新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下33A-37A Tseuk Luk Street, Victorious Factory Building, San Po Kong📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝▸ 驚蔘鐵棍雞◂$188 ✿ 大滾焗8分鐘後先飲湯食雞,雞肥美厚肉嫩,煮出黎雞油多但好濃郁~2個人食雞飲湯基本上飽左7成,所以叫1-2樣就好夠!!▸ 招牌手切肥牛◂$298(大)✿ 打邊爐最鍾意手切肥牛,超有質素,肉質嫩滑,肉味香濃~~▸野生竹笙◂$62✿ 索滿湯汁,爽脆口感,同湯底好夾,勁大件又厚身又份量多,好抵食!▸魚皮餃◂$53✿ 唔係平時買到果D四海魚皮餃,大粒好多之餘,魚皮份外煙韌,內餡肥肉不多,特別好食D。
📍 陳儀興玫瑰餐廳

🌍新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下
📝整體評分:8/10

▸ 驚蔘鐵棍雞◂$188

2個人食雞飲湯基本上飽左7成,所以叫1-2樣就好夠!!

▸ 招牌手切肥牛◂$298(大)
✿ 打邊爐最鍾意手切肥牛,超有質素,肉質嫩滑,肉味香濃~~

▸野生竹笙◂$62

▸魚皮餃◂$53

• 招牌手切肥牛
  • 招牌手切本地肥牛
  • 驚蔘鐵棍雞
2024-02-29 44 views
呢排又凍返,最啱打邊爐呢間火鍋店,平日夜晚都7-8成滿,仲越夜越多人👀我地叫驚蔘鐵棍雞半隻$188藥材雞湯,好滋補😆裡面有海參、杞子、淮山、蓮子….湯勁甜😋雞肉嫩滑,好味🤤招牌手切牛(細)$208牛脂分佈平衡,味道濃郁,肉質軟滑😋😋餃很掂~ $53 +$5雙拼㨂左白家手包韭菜餃同魚皮餃韭菜餃好大粒,皮薄餡多👍🏼魚皮餃外皮煙韌,兩款…我同朋友都好鍾意❤️戈荀 $36新鮮,大大塊,淥完都爽脆,味道鮮甜😃油麥菜 $36每次打邊爐必點😁,呢度份量都幾多,可以分好多次淥😬阿姐服務好好,不斷幫我哋加湯👍🏼👍🏼❤️而且舖頭乾淨企理,坐得幾舒服😆
呢排又凍返,最啱打邊爐
呢間火鍋店,平日夜晚都7-8成滿,仲越夜越多人👀
我地叫

驚蔘鐵棍雞半隻$188

招牌手切牛(細)$208

牛脂分佈平衡,味道濃郁,肉質軟滑😋😋

餃很掂~ $53 +$5雙拼

㨂左白家手包韭菜餃同魚皮餃

戈荀 $36

新鮮,大大塊,淥完都爽脆,味道鮮甜😃

油麥菜 $36
每次打邊爐必點😁,呢度份量都幾多,可以分好多次淥😬

阿姐服務好好,不斷幫我哋加湯👍🏼👍🏼❤️
而且舖頭乾淨企理,坐得幾舒服😆
  • 驚蔘鐵棍雞
  • 招牌手切本地肥牛
朋友話全香港嘅羊腩煲佢只食呢間!由於朋友有小小怕羊肉嘅騷味, 所以好多時同我食羊腩煲嘅話, 佢淨係食d配菜。但呢間唔同, 佢話d羊肉食落口完全唔騷之餘, 仲非常彈牙, 點埋個腐乳食真係絕配。佢仲叫埋個出前一丁麵,撈埋啲羊肉汁嚟食加份豬皮擺入去, 豬皮本身無乜特別味道但口感q彈, 所以加入個煲度就fit曬。我自己本身就係羊肉控嚟嘅,唔同地方嘅羊腩煲都食過🤭 我覺得呢度個羊肉炆得軟淋之餘,又保留到羊肉皮彈牙嘅口感,加上個羊腩汁調味調得 恰到好處,讚$全單600蚊
朋友話全香港嘅羊腩煲佢只食呢間!

$全單600蚊
2023-12-13
$300 (Dinner)
2024-02-11 46 views
陳儀興玫瑰餐廳在新蒲崗經營多年,打出好口碑,冬天限定的驚蔘鐵棍雞更是熱賣,擄獲不少食客味蕾,不過驚蔘鐵棍雞太受歡迎售罄,所以我們點了常吃的花雕醉雞鍋,陳儀興玫瑰餐廳完美呈現花雕醉雞風味。花雕醉雞鍋選用新鮮雞隻浸泡花雕酒,然後在花雕藥材湯細火煮三分鐘,接著再慢焗八分鐘,入口就能品嚐得到讓人一吃就愛上的酒香,飽滿的雞肉甘美肉嫩,花雕更襯托出肉甜味,花雕醉雞湯味帶甘醇,一碗下肚真的暖胃又暖心。花雕醉雞鍋均附送一份唐生菜,吃完花雕醉雞鍋後,再把唐生菜放進花雕醉雞湯涮煮一會,唐生菜吸附著滿滿的湯汁,聞到酒韻香氣,唐生菜爽脆,真的讚。陳儀興玫瑰餐廳的蔬菜選擇種類蠻多,可以點選喜愛的菜蔬多加攝取,娃娃菜在花雕醉雕雞湯滾煮下,展現出本身娃娃菜的菜甜味,補充每日所需的膳食纖維。大片又搶眼的鮮魚腩,燙一下緊實的魚肉,嚐起來皮滑肉彈,嘴巴盡是鮮魚腩原始的鮮味。鮮魚片燙一燙就能吃到鮮魚片的魚鮮,鮮魚片的甜鮮都在嘴裡面爆發。鬼馬墨魚膠是火鍋必點的好朋友,酥脆的鬼馬墨魚膠遇上湯汁後,油炸鬼外微脆濕軟中帶有彈性,再配上彈勁十足的墨魚膠,咬感美妙,鬼馬墨魚膠令人一吃難忘。自家鮮蝦雲吞毫不馬虎,個頭不小,內餡扎實水潤,

自家鮮蝦雲吞毫不馬虎,個頭不小,內餡扎實水潤,大口一咬熱騰騰的肉汁綻開在唇齒間,鮮蝦豬肉嚼在嘴頭,鮮美嚥下喉中幸福無比。獨門芥末西芹餃那抹翠綠透過外皮就能見到,芥末西芹與肉餡相互交疊,芥末辛香更顯出肉鮮甜。

招牌手切肥牛下鍋涮個三秒即可起鍋,牛肉帶點粉粉色澤其實就可以,可依個人口味調整牛肉熟度。招牌手切肥牛厚度不會薄,咀嚼起來挺有存在感,肉質嫩口,油花細緻,還有自然的肉香味,只能說,好想再來一碟招牌手切肥牛。