2016-11-14 679 views
#雄記 #小店#麻辣豬肚絲米線 $35(另加#魚肉春卷 $11)#南記 出名食魚春卷係人都知嫁啦但其實荃灣都有得食 大胃D諗好多人都食過❤依間雄記既魚肉春卷又係 #必食推介 *食個陣加少少佢既梅菜一齊食 味道少少咸又少少辣 滿足😊另外 佢間舖頭既辣椒油又係好正 我落兩茶匙就鼻涕都流哂出黎 間唔中經過都會幫襯 #聽講以前仲好食 不過依家都唔差#魚春卷同豬手必食👍.
#雄記 #小店
#麻辣豬肚絲米線 $35(另加#魚肉春卷 $11)
#南記 出名食魚春卷係人都知嫁啦
但其實荃灣都有得食 大胃D諗好多人都食過❤
#聽講以前仲好食 不過依家都唔差
#魚春卷同豬手必食👍
2016-11-08 558 views
我想食春卷拼牛腩麵、可惜佢只有春卷牛筋麵$31、或者牛腩撈麵$43、因為我唔食牛筋、所以最後我叫左牛腩撈麵。點知黎到一粒牛腩都冇、我問佢點解全部牛筋冇牛腩、佢話牛腩麵係有牛筋咁話喎、我話咁都唔係全部牛筋呀?咁餐牌既牛腩撈麵做咩要貴過春卷牛筋麵成$12蚊?比貴左$12蚊最後重黎左碗牛筋麵、咁我做咩唔直接叫碗春卷牛筋麵!?冇下次

冇下次
2016-11-01 629 views
呢間舖頭真係以為唔食佢唔得。😡😡😡首先寫單個阿姐已經唔知做咩,叫完之後再問一次,唔緊要,同你講多次;叫芥蘭黎通菜都算;叫豆漿又唔黎要再講😖好啦,叫佢既大腸米線,點知黎左見碗野咁清,咪摷下會唔會係底,都唔見,叫個人黎問,點知佢話返我轉頭做咩摷佢碗野,一睇就知係小鍋米線!(好笑,會唔會知呢?)之後同佢講你地上檯個時都話係大腸嫁噃,會唔會知你地口個句同碗野會唔同呢!之後廚房個男人出黎問咩事,話不如加番大腸俾你加多我$10!(有無病呀!你又懶唔願意整過碗,當加番個大腸俾我大恩大德咁,所以要加我$10!!係咪應該同你講聲多謝呀!)咁我當然話你黎錯野,點解要加我錢?之後個男人話係要咁嫁喎,一人行一步好喎,咪話加番個大腸俾你囉!(呢個咩邏輯)我同佢講,而家唔係一人行一步,你錯仲要收我$10,係你進一步,個男人窒一窒,唔夠人講,竟然同我講 「咁你唔好食啦」,拎埋走碗麵哼,你放心,我一定以後都唔會黎食😡😡😡可惜Open rice 無負分
呢間舖頭真係以為唔食佢唔得。😡😡😡

(好笑,會唔會知呢?

咁我當然話你黎錯野,點解要加我錢?
(呢個咩邏輯)

哼,你放心,我一定以後都唔會黎食😡😡😡

可惜Open rice 無負分

2016-10-31 492 views
今日同老公睇完戲之後個肚有少少餓,行到去出名多嘢食嘅路德圍睇下有咩好食,見到呢間粉面店就一心入去食個面。一入到去見到佢餐牌嘅選擇好多都有魚肉春捲,係差不多每款都會有魚肉春捲,原來係好出名嘅。本身我身我個心係想食牛筋米嘅,但佢寫住單叫牛筋米係要四十幾蚊,如果連埋魚肉春捲就只要31蚊,咁我見橫掂個魚肉春捲咁出名就試下啦,咁就叫左個魚肉春捲牛筋米。加一碟通菜,同一杯豆漿。先黎到個米粉見到條魚肉春捲超長,牛筋有2件,湯底好深色。一飲個湯底,味道唔太濃,冇咩牛味,反而有好重味精味。條魚肉春捲係完全凍嘅、同埋好油,好硬。牛筋出奇有好甜嘅味道,食落去好怪嘅感覺....通菜15蚊一碟但超細碟,得幾條菜...豆漿亦飲得出佢係買返黎嘅。呢間野價錢算貴又唔好食,下次唔會再黎。
先黎到個米粉見到條魚肉春捲超長,牛筋有2件,湯底好深色。
一飲個湯底,味道唔太濃,冇咩牛味,反而有好重味精味。
條魚肉春捲係完全凍嘅、同埋好油,好硬。
牛筋出奇有好甜嘅味道,食落去好怪嘅感覺....
通菜15蚊一碟但超細碟,得幾條菜...
豆漿亦飲得出佢係買返黎嘅。
呢間野價錢算貴又唔好食,下次唔會再黎。
2016-10-27 305 views
今晚有事做要速食, 整碗粉麵就最快靚正呢間舖由以前在附近返學時已經向度了! 就黎懷念一下讀書的味道~黎到當然要叫招牌的魚肉春卷, 再拼牛筋, 怕太肥所以配米粉~ 春卷同以前一樣咁好食, 牛筋入味, 個湯唔會太濃以前好似20蚊有找一碗, 而家已經要30蚊有多一碗 , 不過都仲係一個合理價錢希望小店可以繼續營業~留返D 回憶比我地!
今晚有事做要速食, 整碗粉麵就最快靚正
春卷同以前一樣咁好食, 牛筋入味, 個湯唔會太濃
魚肉春卷拼牛筋米
希望小店可以繼續營業~留返D 回憶比我地!
2016-10-07
$31 (Dinner)
魚肉春卷拼牛筋米
2016-10-23 344 views
點解會小鍋腩肉無腩肉?事情係咁既,我一坐底就叫腩肉米線,叫漏了小窩兩個字,馬上補上一句要小窩米線,頂佢個肺丫,黎到無左腩肉!馬上問返阿姐點解會咁!佢話以為我唔要腩肉轉食小窩米線,之後我話依家加返得唔得,佢話唔得,其實加返個腩肉係咪咁難呢?最後我餐晚餐係無餸,再好食都無用,食到一肚氣
點解會小鍋腩肉無腩肉?
,再好食都無用,食到一肚氣
2016-09-12 768 views
雄記除了魚肉春卷出名外,另有一件為人津津樂道嘅江湖傳聞---話說想當年董伯伯還是特首時落區做show, 紆尊落貴嚟到雄記,老闆好型咁拒絕董伯伯嘅握手,此英雄事蹟流傳至今。一傳眼十多年,見證著香港這十多年來的悲情。哥哥中學讀荃官,他笑說雄記的價目跟他的年齡同步增長。$31,細細碗,的確有點貴。湯底無咩味。魚肉春卷沒有被神化般好吃,也是無咩味。客人會因各種似是而非的理由經常被店員要求調位,務求要坐到滿一滿,做盡每一單生意,令人有點煩厭。門口風閘位超大風吹到頭都痛。

2016-09-11
$31 (Dinner)
2016-07-23 699 views
同朋友來荃灣大會堂聽concert,時間唔多,諗住食粉麵最平最快。天橋附近得呢一間粉麵,有人外賣亦有人排隊,冇多考慮便入去坐。一碗最普通的粉麵都要$30,偏貴,可能地段唔錯又得佢一間粉麵,算啦。睇睇餐牌,決定試下佢ge豬手河。講真,我會比4分。可能本人冇高要求,試過幾間豬手麵,呢間算唔錯。豬手很林很入味,啲皮睇落幾乾淨冇毛。本人唔鐘意太鹹,呢度豬手食落就唔會口乾,滿意。啲湯肯定唔係麵湯,因為飲完冇鹼味,反而些許鮮美,浸住河粉非常唔錯。整體來講,普通粉麵$20+一碗,呢間偏貴,但既然有人排隊肯定有其可取之處,豬手真係唔錯。如果趕時間又冇乜選擇,都可以試下呢間。

豬手河

如果趕時間又冇乜選擇,都可以試下呢間。
2016-07-21
$30 (Dinner)
豬手河
2016-07-22 499 views
呢晚同朋友去荃灣大會堂聽concert 時間太緊逼 食粉麵最快靚正一睇餐牌 粉麵最平都$30 真係有啲貴 一般只係$2x...魚蛋好大粒 亦爽口彈牙 口感極佳... 可惜好重鹼水味河粉長度適中 既唔太長 又唔會碎到夾唔到 可惜放得太多味精 好鹹同行有人點咗豬手河 佢覺得唔錯 都係$30 同樣價錢 好似食豬手抵啲

魚蛋好大粒 亦爽口彈牙 口感極佳... 可惜好重鹼水味

雲吞河走青
2016-07-21
$30 (Dinner)
2016-06-14 462 views
住荃灣區既人士對雄記一d都唔會陌生,而我中學時期係荃灣區讀書,就係個時認識左魚肉春卷。今時今日,雄記已經跟上潮流,有雲南酸辣米線食,配料亦都多左選擇。我同P大人今日都揀左酸辣湯小辣,春卷+大腸,我要河粉,P大人要米線。食物送到,睇個樣好掂咁喎!除左春卷同大腸,仲有d芽菜、腐竹、酸菜,好豐富。味道如何? 一個字:正!!好鍾意呢個酸辣!!春卷依然好食,大腸味道整得非常好而且好爽!!下次想食酸辣又多個選擇lu
味道如何? 一個字:正!!
好鍾意呢個酸辣!!
春卷依然好食,大腸味道整得非常好而且好爽!!

下次想食酸辣又多個選擇lu
酸辣春卷大腸河粉
酸辣春卷大腸米線
2016-06-12
$41 (Lunch)
酸辣春卷大腸河粉
酸辣春卷大腸米線
2016-06-06 1483 views
如果要問我有關魚肉春卷,土生土長的我毫無疑問兼第一時間會回應:「南記」。想當年,我們一家當上東道主,帶同從美國回港旅遊和探親的表哥和表嫂到香港仔遊玩,這次是年少無知的我首嚐香港仔魚肉春卷的滋味。自此,一試難忘,更認定「南記」是香港唯一的魚肉春卷!這個「信念」維持了二十載,豈料數月前,在網上不經意地發現另一家魚肉春卷的食店,他是荃灣的「雄記」。網上幾乎是乎一致的好評,令我這個魚肉春卷迷不斷反覆推敲,究竟他是否源自香港仔?是否又如龜苓膏、米線、燒鵝、擔擔麵的老品牌,發生分家及令起爐灶的事件?腦子裡滿是疑問。這天帶著半飽的肚子經過荃灣,順道到訪「雄記」。白底紅字打正招牌的魚肉春卷,令我的心帶著點點忐忑!「雄記」店舖不大,座位設於左右兩旁,中間是走道,且每張檯頂多容納三人,裝潢就地道的粉麵店,不過卻打理得甚為整潔!「雄記」就如傳統的麵店,豬手、雲吞、牛腩、牛筋、牛膀和丸類等均俱備,全程有侍應招呼,而且侍應嬸嬸還是非常的親切!不過檯上的冬菜、辣椒醬和辣椒油又讓我將「南記」聯繫起來,應該是說以前的「南記」。現在「南記」並沒有將冬菜放置桌上,若有需要,只可向檯枱直接要求,他們備有裝好的小包裝冬菜!除

除了認定魚肉春卷是必試之外,一看廚房上方掛有米線的款式,愛酸又愛辣的我,便仿如一見鍾情的找到鹹菜麻辣肚絲米線,萬料不到竟有意外收獲!

不是故意作比較,但「南記」同樣也有小鍋米線的配搭和選擇,在相似度來說,假如「雄記」跟「南記」不是雙生兒,但長相也有七、八分接近!
由當天廚房由兩位年青人主理,他們跟樓面的嬸嬸和老闆的表現和態度,感覺像極一家人!
鹹菜麻辣肚絲米線加魚肉春卷 HK$46
貢丸魚肉春卷麵 HK$31

不消一會,兩碗麵食送來了!
鹹菜麻辣肚絲米線加魚肉春卷

湯頭不算深濃,帶點清澈,不過試了幾口之後,定當發現香料與層次也不弱,亦不會沉澱澱、缺乏生氣似的。
魚肉春卷

我最渴望的魚肉春卷就如一條牛脷酥,炸得金黃、體型飽滿,這回跟「南記」瘦削和滿是皺紋的比較,「雄記」的魚肉春卷確實令人垂涎多了!一咬,炸皮緊貼魚肉,魚肉又充滿彈性,就如少女緊緻的肌膚,討人歡心,加上魚香不淺,實在比「南記」的美味多了!
鹹菜、麻辣肚絲

鹹菜的鹹酸味也不輕、但總算不過重,夾雜米線同吃會更有風味!而肚絲夠入味,沾滿麻辣醬汁的惹味,不會嗆候,質感亦軟腍適中,整體也非常合意!
腐竹
芽菜

湯底內還有我喜歡的腐竹和芽菜,這沒有預期的鹹菜麻辣肚絲米線,實在令我很滿足。直至現在,我還將鹹菜麻辣肚絲米線和魚肉春卷掛在唇邊,實在太令人回味了!
貢丸魚肉春卷麵

原本老公欲加腩汁,但被侍應嬸嬸一番美意勸退了。嬸嬸讓他先試原味,若不夠鹹的話再補加腩汁。嬸嬸當然不知老公的重口味程度,但最終老公只加了冬菜佐味,實在太好了!
「雄記」的貢丸也是自製的,丸子爽感和菇香也十分自然,然而很難跟台灣的貢丸比較,吃慣了台灣的,嘴便尖起來了!
門前也寫上白底紅字的馳名五香牛腩,我們有興趣下次一試!還有要注意的是「雄記」每月採不定期的休息日,不過通常會在星期二和星期三,大家到訪前記得致電聯絡,免得空跑一趟!

留意到餐牌上也註明馳明香港仔魚蛋,但由於首次到訪,嬸嬸態度雖然親切,但未敢不客氣地查根問底,只得悉「雄記」在荃灣有近二十多年的歷史,深信背後一定也有著值得一提的故事。

今次姑且以英雄莫問出處作結。

P.S.
雄記粉麵電話:2499 9722

2016-05-08
$40 (Tea)
  • 鹹菜麻辣肚絲米線
2016-05-29 249 views
呢道好出名嘅魚肉春卷,真係好好食!咬落去又爽口,魚味好香,好有咬口。佢嘅牛肚都做得幾爽口,而湯底都幾好,有咸香,但食完又唔會口渴。河粉不過不失啦,最重要係無整到淋padpad,算係幾滿意!

2016-05-19 876 views
食在於我嚟講絕不分貴賤,只要係令人垂涎欲滴的美食我便會飄到去吃,早前清麗村姑在IG放上雄記粉麵的麻辣肚絲春卷米線後,我才驚覺已近年沒去幫襯過了,所以在這個星期天便去回味一番^0^跟雄記扯埋都算有淵源,20多年前我就在這個鋪位的時裝店做過售貨員呢!!大家來雄記不要忘掉{孖寶}濃香冬菜和勁香辣椒醬,其實它跟南記食品如出一轍,但每方面又比它略勝一籌,雄記更别具性格如辣椒醬絕不售賣只可堂食咋!!記得以往雄記沒有賣麻辣米線的,所以我過往去也未有試過,因為不知好吃否嘛!但有清麗村姑推介下那一定要試下喇。飲品冷熱同價$14,我覺得可以Skip咗佢囉hehe~{春卷豬手河}$31,記得對上一趟吃還未過30大關呢!須然加了價但還是覺得抵食的,不過車爸爸覺得它的豬手退步了少許呢!!我的{鹹菜麻辣肚絲米線}$35另加春卷$11/1件,第一次吃它家的麻辣穩陣D點中辣,對我嚟講不夠刺激加點辣椒醬便剛好下次要大辣先得,肚絲滷得頗夠味而春卷就一貫的煙韌好吃,但最妙係鹹菜香口不"罕"將整碗米線帶上一層樓^0^

大家來雄記不要忘掉{孖寶}濃香冬菜和勁香辣椒醬

飲品冷熱同價$14,我覺得可以Skip咗佢囉hehe~

2016-05-15
$103 (Lunch)
2016-05-11 307 views
擠滿人,揍熱鬧不錯叫招牌話出名魚肉春卷及魚蛋,實要食下魚肉春卷好鮮味,用鮮魚做,外皮的腐皮好滑,內裏魚又鮮又有魚香,好彈牙。魚蛋咬落彈,好鬆好嫩滑。湯底香濃,河粉剛剛好,咬落不太淋,又有d彈性,入左湯味,好味,只是有點兒口喝!另一碗墨魚丸也不錯,咬下彈牙,有基本墨魚味,冇什麼驚喜!
擠滿人,揍熱鬧不錯

叫招牌話出名魚肉春卷及魚蛋,實要食下
2016-04-04 371 views
身為一個將軍澳人,走入荃灣真係好遠好遠😂😂😂😂但為左搵食,撘耐啲車都值😤有時想食清淡啲,食下粉麵係唔錯嘅選擇😚雄記粉麵主打魚肉春卷🐟我要左一碗魚肉春卷河💰HKD30!其實啲河粉都幾少😂我本身都諗住唔飽啦,但係上面果兩條大春卷真係真材實料好大條,我食完已經飽了。春卷內全部都係魚肉,十分彈牙😉魚肉冇碎骨,個人覺得比南記更好☺️ 另外我嘅朋友叫左個酸辣腩肉米線加魚肉春卷。腩肉幾腍,同埋都幾夠味,不過始終份量偏少,男仔如果淨叫腩肉米線可能唔夠飽,所以叫多條魚肉春卷就夠飽了!😎 呢種酸辣都好味,不同於譚仔嘅酸辣,但個人比較偏好譚仔果種較濃味酸辣😬 另外想講講佢個辣椒醬😄辣椒醬係啡啡地色嘅,味道有啲酸酸地,唔算好辣,所以都為清淡嘅粉麵加了些點綴🍜始終小店經營,個人覺得價錢未算好貴,且質素不俗,可惜去到荃灣先有😞好遠啊!

酸辣腩肉米線加魚肉春卷

2016-04-02
$40 (Lunch)
酸辣腩肉米線加魚肉春卷