係長沙灣戲院睇完戲🎞️🎬🎥📽️,突然好懷念以前香港野食嘅味道,諗起長沙灣有間正宗六十年老字號傳統冰廳新裝修左,甘就睇下變成點。一入門口就見到成座雪山🏔️,炎炎夏日☀️之下見到,眼睛都當堂涼快左👀🌀📌人氣下午茶:招牌避風塘生炸髀配紅豆冰+辣味薯皇🍗🫘🥛🥔即叫即炸嘅雞髀,雞皮面佈滿避風塘炸蒜,調味香又非常惹味,皮脆肉嫩,炸到仲鎖住啲肉汁薯皇好大舊炸得好香口,小小辣味到更加開胃炸髀配紅豆冰係必勝組合,紅豆冰嘅紅豆軟腍綿密,配上花奶,完全唔會有死甜嘅感覺,甜度適中,係炎炎夏日嘅最佳消暑飲品!🤗📌始祖椒鹽豬扒飯炒底🧂🐖🍚豬扒易咬,醃製得相當出色,椒鹽香辣得泥唔會太濃味同太重口味,用左原始做法,令到炒飯粒粒分明、唔油膩,炒飯底令到椒鹽豬扒香味提升到另一個層次,就算平時鐘意食清嘅朋友都覺得啱啱好,難怪又係呢度嘅出名必食之一🔝📌全日早餐🐟🥚🥐🧇邊個話all day breakfast得cafe有,原來冰室都有㗎呢度嘅全日早餐有大大塊嘅脆脆炸魚、香草味濃嘅香草腸、滑捋捋嘅黑松露炒蛋、焗茄汁豆同最意想唔到個酥皮窩夫係咁好食,一層層嘅酥皮好似牛角包咁,咁好食嘅酥皮窩夫點可以冇人講📢📢📢📌凍檸茶🧊🍋🍵茶底香濃,檸檬新

📌人氣下午茶:招牌避風塘生炸髀配紅豆冰+辣味薯皇🍗🫘🥛🥔
薯皇好大舊炸得好香口,小小辣味到更加開胃

📌始祖椒鹽豬扒飯炒底🧂🐖🍚

📌全日早餐🐟🥚🥐🧇

📌凍檸茶🧊🍋🍵
茶底香濃,檸檬新鮮茶

📌凍咖啡🧊☕
咖啡滑漏,入口順滑

👄呢度人潮不斷,有唔少人仲要喺出面等位,d姐姐忙到不得了都脾氣好好,互相夾住做好合拍

📍雪山冰廳
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

@shetshancsw

#雪山冰廳 #香港茶餐厅 #香港冰室 #深水埗茶餐厅 #茶餐厅 #冰室 #炸鸡髀 #红豆冰室香港 #香港椒盐猪扒饭 #西多士 #港式西多士 #樽仔奶茶 #港式奶茶 #香港餐廳介紹
2024-09-11 438 views
今日揀咗貓頭鷹時段嘅叉燒牛肉炒滑蛋大碗飯,再加杯凍檸茶,總共$63。價錢叫中上佢勝在飯好大碟!味道就話正常啦,冇特別出色之處。不過環境舒適,服務態度又唔錯。雖然今次嘅飯唔算特別驚艷,但大搭夠,兩個人食一碟岩岩好,如果你想試下傳統嘅港式風味,就一定要試

2024-09-11 351 views
8分失望,近九點去買外買,海南雞飯有骨、有翼同翼尖,就係唔想有骨先叫海南雞;叉燒蝦飯d叉燒有噏味,兩個飯都係用細盒分格裝,幸好這分量不多,不用夾硬食晒去(本人不想浪費食物,但無奈...),2分係凍好立克正常,完
TakeAway
2024-09-08 418 views
最近阿美去咗一間茶餐廳,試咗佢哋嘅全日早餐,真心覺得呢度嘅質素同外面嘅Cafe不相伯仲,但價錢平得多!如果你仲喺Cafe入面糾結,不如嚟呢間茶餐廳試下啦!🌟全日早餐🍽️:炸魚外脆內嫩,入面非常多汁!香草腸嘅風味都好驚喜,搭配上香氣十足嘅黑松露炒蛋😋而牛角窩夫又新鮮又好食,絕對係完美嘅早晨組合!芝士煎蛋牛肉漢堡🍔:呢個漢堡嘅芝士融化得恰到好處,牛肉多汁。避風塘生炸髀 🍗:風味十足,炸蒜蓉嘅搭配更加提升咗整體口感,食完真係想再嚟一份!好惹味!🔥榛子醬西多士🍞:榛子醬嘅香氣加上西多士嘅鬆軟,食落邪惡又好幸福☺️茶走紅豆冰:呢杯飲品清新消暑,紅豆嘅甜度啱啱好,令人心情愉悅!呢個奶茶嘅口感順滑,加上餐點都只需$9,真係超抵!💰全日早餐 (炸魚、香草腸、黑松露炒蛋、茄豆、牛角窩夫)- $65💰芝士煎蛋牛肉漢堡- $35💰避風塘生炸髀- $35💰榛子醬西多士- $32💰茶走紅豆冰- $25💰樽仔奶茶(跟餐加配) -$9

呢個奶茶嘅口感順滑,加上餐點都只需$9,真係超抵!

💰芝士煎蛋牛肉漢堡- $35
💰避風塘生炸髀- $35
💰榛子醬西多士- $32
💰茶走紅豆冰- $25
💰樽仔奶茶(跟餐加配) -$9
依家多選擇嘅茶餐廳係非常之難有,而雪山冰廳嘅選擇真係非常之多,喺雪山冰廳完全唔會揀唔到想食咩。最緊要係有兩間分店,深水埗間老字號,但長沙灣呢一間係好新淨,好適合我呢啲有潔癖嘅人去。好耐都未試過食下午茶,所以叫咗勁多嘢。避風塘生炸脾🍗配紅豆冰🫘🧊 $45 加辣味薯皇 $8Deep Fried Drumstick with Chill & Garlic top + Spicy Potato Set with free Red Bean Ice 本身見到啲相已經好想揀呢一個炸脾,同埋自己勁鍾意食避風塘嘅嘢,所以呢個炸脾非常惹味,連啲軟骨都食埋,同埋係可以加配薯皇,出面好少地方有。呢個真係必點,同埋係可以跟紅豆冰,紅豆冰真係好代下表下午茶必點嘅嘢飲。樽仔奶茶☕️Bottle Milk Tea奶茶嚟講,係有情意結,而且見到呢啲嘅包裝,覺得可以保持茶餐廳沖出黎嘅味道,同埋茶味好濃郁好滑。薄荷朱古力 🍫🍃Mint Chocolate 以一間茶餐廳嚟講,佢嘅薄荷朱古力嘅味好出,同埋都好有誠意加cream同埋加塊薄荷葉。經典芝蛋牛肉漢堡🍔 $48 加辣味薯皇 $8 配雜果賓治 + $15 🍹Classic

好耐都未試過食下午茶,所以叫咗勁多嘢。

避風塘生炸脾🍗配紅豆冰🫘🧊 $45 加辣味薯皇 $8
Set with free Red Bean Ice

樽仔奶茶☕️
Bottle Milk Tea

薄荷朱古力 🍫🍃
Mint Chocolate

Classic Hamburger with Beef, Cheese & Egg

個牛肉漢堡勁Juicy,而且係我鍾意食嘅流心蛋,而唔係實的的嘅蛋,同埋個芝麻包都好香。

榛子醬西多士🥞 $39 配凍檸檬雪碧 + $9🧊
French Toast with Hazelnut Spread
呢個榛子醬西多士勁足料,睇到啲相都非常邪惡,下午茶必點西多士,而且個西多勁軟熟,最緊要係唔甜。

越式小食 大叻豬頸肉🐷 $38
Pork Neck
想試吓叫啲唔係下午茶成日叫嘅嘢,所以揀咗呢個豬頸肉,呢個豬頸肉非常好,唔會好多肥膏,最啱我呢啲鍾意食肉既人,個汁好開胃。

香辣馬來炒米粉 $68🌶️
Spicy Malay Fried Rice Noodles
呢個炒米粉嘅份量超級多,同埋唔係好辣,好適合啲又想食少少辣,但又唔可以食太辣嘅人,如果男士食呢個份量係非常之適合。

呢度落單之後上菜非常之快,同埋呢度嘅侍應都會好快安排座位,所以真係好配合到香港人茶餐廳要嘅效果。
  • 避風塘生炸肶
  • 榛子醬西多士
  • 樽仔奶茶
2024-08-25 495 views
長沙灣雪山我都食過好多次,不過每次都係食晚飯小菜多D,水吧都食過佢嘅炸雞髀還算可以今日去食下午茶,就去左長沙灣雪山,因為有啲趕時間所以點了個茶餐瑞士雞翼撈公仔麵,等了差不多20分鐘,嚟到見到個面冧晒,一口入口原全係滾水撈麵,瑞士雞中翼有兩隻+1隻蛋,收$45+3凍飲。食大家樂都冇咁難食,撈公仔麵都好難煮得咁難食。一間茶餐廳水吧質素影響好大的,咁大間舖頭咁貴租,出品唔好好難做落去的,之前細舖好有心,好有港式味道,呢家裝修完仲差左。

2024-08-18 731 views
雪山冰廳長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️經典芝蛋牛肉漢堡包 $35依個價錢食到有一定厚度的漢堡扒😎仲要有牛味,性價比十足,但有我個人覺得漢堡包必配的蛋同芝士🤩麵包仲要用牛油㶥過,作為下午茶超滿足😌☀️榛子醬西多士 $32隔一段時間就會想念嘅港式味道👅薄薄一層的榛子醬恰到好處,唔會加重西多士的負擔之餘,多咗榛子朱古力甜蜜的味道,開心!☀️始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $70有成6塊長條型經醃製既豬扒,豬扒易咬帶有少少椒鹽味,炒底更是非常有誠意,簡簡單單醬油、蛋、少少惹味辣醬的炒飯更好食🤤☀️港式茶走紅豆冰 $25☀️樽仔奶茶 $25茶味濃,但唔會到澀~要飲!
雪山冰廳
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

☄️經典芝蛋牛肉漢堡包 $35
榛子醬西多士

☀️榛子醬西多士 $32
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)

☀️始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $70

☀️港式茶走紅豆冰 $25
☀️樽仔奶茶 $25
茶味濃,但唔會到澀~要飲!
1932 views
榛子醬西多士
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
  • 椒鹽豬扒飯
  • 樽仔奶茶
  • 港式茶走紅豆冰
2024-08-18 446 views
今次去到長沙灣搵食,晚飯時間經過見到雪山冰廳就入去試下 。坐低見到佢地Menu ,即刻有選擇困難😬,因為食物種類太多咩都有 ,有喇沙,有泰式有越式,有海南雞,有川味 。最後叫左呢幾樣😋豬頸肉喇沙米線一上枱碗喇沙米線真係好足料,豬頸肉份量勁多,幼嫩又彈牙又香口,2塊長豆卜索晒喇沙湯底超入味 。喇沙湯底好香濃,連湯都飲多幾啖添🤭川渝麻辣自選香鍋+樽仔奶茶個麻辣香鍋有不同配料可自選,而小中大辣又可自由選擇。我地最後揀左豬大腸、田雞同寛粉 。其實都真係一大鍋,足足夠2個人食,豬大腸舊舊都大大件,又好入味 。田雞滾油炸過,有少少脆身,食落好有炸雞翼果種口感,增加幾分香口 。成個鍋加咗白芝麻同芫茜好加分,撈勻之後每一啖都有啲芝麻香,就好似食腸粉加芝麻生色不少 。寬粉有咬口又唔會煮到太爛 。中辣食到中段都真係覺得辣,如果唔太食可辣都可以小辣,已經吊到味同好正👍🏻另外加多左$15 叫左枝樽仔奶茶,呢枝奶茶好鬼出色,茶濃奶香,平衡得好好,小編本人唔鐘意勁奶果d ,無晒茶味,你知有d 奶茶好鬼奶架嘛 😅榛子流心西多西多炸到外脆內軟,裡面滿滿榛子朱古力醬,我想講我地已經無落蜜糖,都已經夠甜👍🏻唔鐘意太甜既朋
豬頸肉喇沙米線
川渝麻辣自選香鍋+樽仔奶茶
榛子流心西多
西多炸到外脆內軟,裡面滿滿榛子朱古力醬,我想講我地已經無落蜜糖,都已經夠甜👍🏻唔鐘意太甜既朋友,應該就岩晒口味。話說都已經好耐無食過西多,真係好令人回味😋

整體食物種類真係好豐富,味道都好岩口味,午餐晚飯都可以一嘗!

#香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #香港好去處 #假日好去處 #搵食好去處 #長沙灣 #長沙灣搵食 #長沙灣美食 #雪山冰廳 #香港茶餐廳 #香港冰室 #深水埗茶餐廳 #茶餐廳 #冰室 #炸雞髀 #红豆冰室香港 #香港椒盐豬扒飯 #西多士 #港式西多士#樽仔奶茶 #港式奶茶 #香港餐廳介紹
2024-08-16
$100 (Dinner)
  • 榛子流心西多士
長沙灣的這家茶🍵餐廳,地方相當🥳寬敞,相對其他茶餐廳來說比較🎵安靜,沒有過分的背景音樂,可以舒服地和朋友聊天💬、吃🍽️飯。- 叻沙海南雞🐓米線。叻沙有椰🥥香,非常鮮美,太適合夏天🌞吃了,雞去骨非常容易入口,也有濃郁🐓雞味。- 芝旦🐮牛肉漢堡。漢堡炸到微脆👍又保留了肉汁,一口爆蛋🥚,很美味🤤呢!- 溫泉蛋🥚肉醬🍅焗意粉。湯湯水水地比較容易入口,酸甜的感覺很開胃🤤,是具有香港特色嘅意大利🇮🇹名菜。-紅豆🫘冰。永遠都是茶餐廳🍴標配,童年🧒的回憶,香甜的紅豆配上🥛鮮奶,甜甜蜜💕下午茶時段非常划算💰,基本上能滿足到放鬆😎及填肚✋的願望,香港的老牌茶餐廳從來都不會讓人🥳失望呀!

• 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 椒鹽豬扒飯
  • 港式茶走紅豆冰
2024-08-11 408 views
雪山冰室個餐牌有好多選擇越南粉麵 撈檬 咖喱 小菜 焗飯等等基本上都有而且價錢合理 味道好今次叫左個干鍋 有好多配菜可以揀我地揀左鮮雞件 海蝦 窩筍 配 寬粉可以加錢轉餐要埋白飯 但因為太飽 所以直接叫咗寬粉冇要白飯 中辣嘅干鍋都幾惹味 味道好濃郁 啲配菜都好食 中辣又未至於好辣 啱啱好另外仲叫咗個海鮮炒油麵 餐牌冇嘅 但係餐廳好好 問佢可唔可以轉油麵 因為小朋友超想食油麵 都專登整俾我地 個炒油麵好足料 海鮮有蟹柳魚塊魷魚青口蝦等等 好有鑊氣幾好味 以冰室嚟講呢個價錢呢個質素好OK 可以encore
雪山冰室個餐牌有好多選擇
越南粉麵 撈檬 咖喱 小菜 焗飯等等基本上都有
而且價錢合理 味道好
今次叫左個干鍋 有好多配菜可以揀
我地揀左鮮雞件 海蝦 窩筍 配 寬粉
啲配菜都好食 中辣又未至於好辣 啱啱好
2024-08-04 279 views
一入到去就好有:返到屋企等阿媽開飯嘅感覺。地方比較寬敞,又唔係好嘈,冇電視播埋啲唔等使嘢,可以正經地咁食個飯。- 叻沙海南雞米線。叻沙有叻沙味、雞亦都有雞味。- 芝旦牛肉漢堡。漢堡炸到微脆又保留到肉汁。- 榛子醬西多士。香港人自主研發嘅西多士,真係百搭冇得輸。呢度用上邪惡嘅 Nutella 做流心餡。- 蒜蓉炒西蘭花。都係中式嘢做得特別出色。西蘭花淨係用上最嫩口 花嘅部份,炒得嫩口有鑊氣。- 溫泉蛋肉醬焗意粉。又係一個可以激嬲意大利人嘅出品。呢度用一個介乎喺 湯/撈 嘅狀態演繹出具有香港特色嘅意大利名菜。最後唔好錯過佢哋印製精美錯漏百出嘅menu、阿姐每日喺黑板上手寫嘅丹青。

- 叻沙海南雞米線。叻沙有叻沙味、雞亦都有雞味。

- 芝旦牛肉漢堡。漢堡炸到微脆又保留到肉汁。

2024-08-04
Type of Meal
Tea
2024-07-28 345 views
早餐︰沙嗲牛肉公仔麵$34 + 窩夫炒蛋$8)  ❤食物一般,唯一與其他茶餐廳不同的是可配搭窩夫,但窩夫凍及硬,較失望。❤愈多愈推薦(最多5❤)龍豬情侶評價:以長沙灣地段同類型的茶餐廳來說,價位較高。此茶餐廳主打懷舊,但龍豬情侶認為無論環境及食物味道未足以「懷舊」作招徠。推薦指數:3/10好味指數:4/10環境指數:4/10服務指數:4/10餐廳︰雪山冰廳地址︰長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
早餐︰沙嗲牛肉公仔麵$34 + 窩夫炒蛋$8)  ❤
❤愈多愈推薦(最多5❤)

龍豬情侶評價:

推薦指數:3/10
好味指數:4/10
環境指數:4/10
服務指數:4/10
餐廳︰雪山冰廳
地址︰長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
2024-07-20 401 views
今天中午選了鄰近家中的一間接近七十年歷史的茶餐廳用膳。📌午餐枝竹炆牛筋腩🍛牛筋非常軟嫩入味,如果牛腩能再燉煮一段時間就更加完美。整個餸菜非常多汁,枝竹亦索透餸汁,非常好下飯,但米飯稍微有些硬,加上餸汁一齊食就剛剛好。📌常餐雪山沙嗲牛肉米粉配火腿炒蛋+酥皮窩夫🍜選用酥皮窩夫取代多士,頓時令整個常餐升格。窩夫外型呈牛角包的形狀,散發濃郁的牛油香氣。米粉有嚼勁,沙嗲湯底濃郁入味而不會過於油膩。滑蛋的蛋香和鹹度略嫌不足,唯有根據個人口味自行加鹽調整。熱奶茶☕️選用黑白淡奶杯,充滿港式風味,喝一杯正宗港式奶茶,感覺很滿足,茶香濃郁,奶味剛好。熱檸水🍵表現正常。總括來說,整體用餐體驗很棒,既美味又快靚正!
今天中午選了鄰近家中的一間接近七十年歷史的茶餐廳用膳。
2063 views

熱奶茶

熱檸水🍵
熱檸水

表現正常。

總括來說,整體用餐體驗很棒,既美味又快靚正!
2024-06-10
$57 (Lunch)
2024-07-17 348 views
幾個人食飯最緊要有冷氣又坐得舒服傾吓偈,我哋一行三人喺長沙灣見到呢間門面光猛,選擇又多嘅冰室。叫咗兩個主食同兩個小食,再嚟一人一杯嘢飲都夠晒飽始祖椒鹽豬扒飯個名就好架勢,食落都真係唔錯,椒鹽味唔會太勁,平時食得冇咁重口味嘅朋友都覺得啱啱好,最緊要豬扒炸得鬆化,炒飯底又唔會太油,一人一小碗分咗都好快食晒豉椒排骨炒河粉一上碟見到芡汁咁多都好驚會太鹹,但識落又OK,豉椒排骨分量多又夠入味,河粉好滑👍🏻爆餡蛋牛治喺餐牌講到明係烘底,食蛋牛治烘底其實係基本,不過佢做得好嘅地方係麵包夠薄夠脆,蛋牛餡料濕潤又唔會整林個包,大大啖咬落去都幾爽避風塘生炸髀生炸製作需時,嚟到冇失望,雞皮炸得脆身蛋唔乾,避風塘風味少少辣幾好食,平時自己去茶餐廳都唔會叫,同人share就啱啱好另外叫咗幾杯飲品,檸檬片新鮮又夠多唔錯

另外叫咗幾杯飲品,檸檬片新鮮又夠多唔錯

1K
2024-07-15 467 views
👧🏻😋👅🍽✨人情冰室好抵食-🍹人情小店但地方又好闊落; 餐點好多種類, 仲要用緊人手落單更有人情味💕 🍹港式, 咖喱, 川菜, 連越式都有, 主要食左港式款去都好食, 出餐又快又準-🐖 始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $70💯豬扒帶骨質地鬆化, 椒鹽辣辣地唔會太濃味; 炒飯粒粒分明唔油膩-🍔 經典芝蛋牛肉漢堡包 $35✨經典款漢堡牛肉厚身juicy, 炒蛋冇流心但炒得軟滑, 芝士鹹香, 個包都軟熟好香芝麻味-🍱 富國島小食拼盤 $58💯拼盤4款都好食冇雞肋, 雞翼, 蔗蝦, 魚餅, 春卷全部炸得金黃, 最愛春卷好脆口-🍗 避風塘生炸肶 $35✨避風塘粒粒係灑上面唔會好辣, 生炸外脆內軟滑, 有肉汁好juicy-🍞 榛子醬西多士 $32💯切開係見到薄薄麵包包住厚身足料榛子醬, 牛油好香整體食落唔會太甜, 西多炸到脆卜卜, 麵包又夠soft-🍲 燉湯 套餐加配$15 (原價$35)✨是日雞腳湯好清甜, 大量姬松茸好足料, 主食只需加$15配好抵飲
👧🏻😋👅🍽✨

避風塘生炸肶

🍞
榛子醬西多士 $32

🍲
燉湯 套餐加配$15 (原價$35)

避風塘生炸肶