2019-08-15 243 views
朋友介紹,今日黎左呢間專食米線既雲川燒。朋友推廌豬頸肉,我就叫左豬頸肉豬排撈米線。豬頸肉份量好多,食落有燒烤既味道,同平時食開個啲豬頸肉好唔同!不過可惜豬排有少少乾,整體來說不錯,會再黎!
豬骨湯豬扒米線 ($39)[包一杯熱飲]一直都好鐘意嗌豬頸肉,但有時都要轉下口味!今次嗌咗豬扒,香茅味十足又熱辣辣;湯底夠味帶微辣;米線軟硬適中!👆🏼會咁講都係因為之前幾次嚟食,個湯底味道都有啲淡,而且米線好似煮唔透咁比較難咬。所以今次食得翻一開始愛上雲川燒陣味,真係好開心同滿足!雲川燒可以話係一間我幾欣賞嘅舖頭,不論係食材定湯底,都覺得佢做得比一般連鎖米線店出色。(🧡感謝用心睇到呢度嘅你地🧡)
豬骨湯豬扒米線 ($39)[包一杯熱飲]

一直都好鐘意嗌豬頸肉,但有時都要轉下口味!
豬骨湯豬扒米線

(🧡感謝用心睇到呢度嘅你地🧡)
Type of Meal
Dinner
豬骨湯豬扒米線
2019-07-24 239 views
問起屯門食咩米線,或者有咩好食,我諗十個有九個,依加都會講雲川燒,雲川燒自從係紅橋開左分店,已經成為左嶺南大學學生既Canteen,每次經過紅橋,都見到Ling U仔一車車K51去食。其實,雲川燒係係建生村起家先,聽屯門FD子講都話建生果間好食,所以今日去建生試下雲川燒。我自己就唔食辣既,依間米線好彩唔係主打辣既野食,所以普通人都可以一戰既!雲川燒食野基本上十個有九個都食豬頸肉,我就叫左個豬頸肉鮮魚湯米線。豬頸肉切長條,好入味,好好食,但米線就一般,湯底是味精,搞到我飲左好多水。不過佢豬頸肉真係好食既,如果你唔抗拒味精米線,經過食既話都OK!

$35 (Lunch)
  • 燒豬頸肉米線
2019-05-28 707 views
愈做愈差。以前賣的東西多,質素好,現在湯底,招牌菜大不如前,唉。上軌道就是這樣,甚麼都不用在意。只能這樣嗎?就算菜式少了,就不能維持素質嗎?香港精神呢?愈來愈失望😞
愈做愈差。
以前賣的東西多,質素好,現在湯底,招牌菜大不如前,唉。
上軌道就是這樣,甚麼都不用在意。
只能這樣嗎?就算菜式少了,就不能維持素質嗎?香港精神呢?
愈來愈失望😞
香茅豬扒
2019-04-30 915 views
屯門既朋友仔一路向我推薦呢間既紅薯粉,呢次放假,就特登坐一個鐘車入屯門試下,好彩係值回票價。我地夜晚6點幾就到,雖然間餐廳都full full地,但等左10分鐘左右就入到。比較欣賞呢間野有好多餸,因為未聽過螺旋藻係乜,所以我就點左佢,再加必試既豬頸肉,同埋豬潤。叫左三個餸,碗野好似多到就快滿瀉咁。螺旋藻口感係少少爽脆,同食藻類食物冇乜大分別。個豬頸肉預先煎過,外皮金黃色,食落唔會太油,岩岩好,係我食過最好食既豬頸肉。豬潤有三塊,每塊都有三隻手指咁大,味道一般。紅薯粉煮到淋淋地,好味。手撕雞平,大份,冇乜肥膏,配埋個醬,幾開胃,唔覺意我就食左半份。椒鹽雞軟骨岩岩炸好,熱辣辣,幾好味。
屯門既朋友仔一路向我推薦呢間既紅薯粉,
呢次放假,
就特登坐一個鐘車入屯門試下,
好彩係值回票價。

我地夜晚6點幾就到,
雖然間餐廳都full full地,
但等左10分鐘左右就入到。

比較欣賞呢間野有好多餸,
因為未聽過螺旋藻係乜,所以我就點左佢,
再加必試既豬頸肉,同埋豬潤。

豬頸肉螺絲藻豬潤紅薯粉

叫左三個餸,碗野好似多到就快滿瀉咁。
螺旋藻口感係少少爽脆,
同食藻類食物冇乜大分別。

個豬頸肉預先煎過,外皮金黃色,
食落唔會太油,岩岩好,
係我食過最好食既豬頸肉。

豬潤有三塊,每塊都有三隻手指咁大,
味道一般。

紅薯粉煮到淋淋地,好味。

家鄉手撕雞

手撕雞平,大份,冇乜肥膏,
配埋個醬,幾開胃,唔覺意我就食左半份。

椒鹽雞軟骨

椒鹽雞軟骨岩岩炸好,熱辣辣,幾好味。
豬頸肉螺絲藻豬潤紅薯粉
家鄉手撕雞
我懷疑食米線會上癮的,以前食譚仔會經常想去,現在食厭了,發現原來雲川燒的米線也很不錯,特別是他的麻辣湯底!和朋友去吃,大部份都選了麻辣湯底米線,我推薦雲川燒的豬頸肉,味道一流!另外一位朋友點的魚湯米線,適合不吃辣的朋友!味道也很香濃,真的是會令人上癮!我還聽說有些朋友中午時候有人揸車去盈風這邊食雲川燒呢!他們的手撕雞也是我經常點的一個小食,唔算好貴, 手撕雞入晒味他們的舖位不算大,所以經常要等一會兒才有位,不過大家食米線的速度也很快,不會等太耐的

2019-04-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
2019-04-07 490 views
自從上次地膽朋友帶我吃過屯門著名的雲川燒後,一直念念不忘,故今日要去回味一下!!看看餐牌後,仍然只對豬頸肉和白蘿蔔感興趣,便沒再多想就點了這兩款餸了。麻辣小辣湯底,走蔥,要米線。兩間雲川燒的質素好像差不多,小辣一樣不能辣,哈哈,下次有機會再吃一定要點中辣吧。豬頸肉切成一條條幼條,方便咀嚼,而且很入味,很惹味。蘿蔔夠清甜! 很讚!!而今次飲品則叫了豆漿。支裝豆漿,甜度正常。米線食店來說,價錢很合理,份量又多,很超值!

2019-03-06
Type of Meal
Dinner
2019-04-05 384 views
雲川燒在紅橋算是唯一一間可與雲貴風一戰的米線🍜 因爲在我的印象中 在紅橋營業的米線店許多都開了一兩年便結業😅這個雲川燒我個人認為它的獨立之處是它的炸物 豬頸肉鋪在熱騰騰的米線上但絕不會淋 吃上去依舊十分鬆脆 👍🏻👍🏻 值得一讚而其他配菜如腩肉 大腸等則比較平均 酸辣湯底發揮亦不錯 👌🏻而店內的環境算是乾淨企理👍🏻坐得幾舒服 而且亦設卡位🙌🏻 以米線店來說 算是比較鬆動整體而言 我個人比較推介炸豬扒及豬頸肉 如有機會到屯門 可以一試👍🏻

吃上去依舊十分鬆脆 👍🏻👍🏻 值得一讚

• 豬頸肉
2019-03-29 266 views
今日又再去雲川燒食😍同樣都係有佢既撈薯粉!重點,豬頸肉!仍然keep到水準😂😂今次就同平時唔同,叫多左個小食試!我地叫左個炸花枝丸!好食😍佢炸得好趣卜卜,而且會配醬比你食炸花枝丸😍😍不過份量都唔少!再加埋佢碗麵本身都唔細黎講!下次要空肚黎食先得😆😆😆😆
2019-03-26 293 views
平日放左工, 夜晚我比較鐘意食米線。屯門盈豐商場這間雲川燒, 我的確愛上了。我每次會叫麻辣湯底(微辣), 因我唔想食得太辣, 失去原本的味道。如果食得辣, 可以嘗試叫小辣, 辣一點會惹味一點。我今次叫了雞中翼, 腐竹, 其實他們的豬扒, 豬頸肉也好好味。我平時只會淨要辣肉碎, 芫茜芽菜一律不要, 嘻嘻。我還叫了小食─麻辣雞軟骨, 必定要試, 超推介。唔算好辣, 配埋甜辣醬, 好好味, 飲埋杯凍檸茶, 正!夜晚人流都算多, 有時候真的要等位, 或一定要搭枱, 又或者外賣也OK的。

2019-03-19 233 views
云川燒是我其中一间喜愛的面店,除了他们的撈紅薯粉特别好味,配菜选择也多,東菇十分弹牙,燒豬頸肉美味可口,花枝丸更是出色,真不知他们在那裏入貨。还有最好味的都是炸大腸,外皮炸到脆卜卜,而內裏还有肉汁,腸味香濃,果真是不吃不可的。而他们的麻辣豬耳也是一绝,辣味剛好不会过頭,豬耳爽口,的確不错。
2019-03-16 195 views
每次經過呢度,都好多人排隊,我就上open rice 睇下,個個都話豬頸肉好食,所以前幾日就排隊試試,我下午去,啱啱啲學生開始散,所以等10分鐘就有位,我二說不說就叫左個豬頸肉酸辣米線(小辣),好快就有得食。先讚下佢個湯底,小辣程度啱啱好,每啖米線加少少湯,開胃好味,再試下啖豬頸肉,的確係正,佢切到一條條,入味彈牙,係少有佳作,抵佢咁旺場,一個餐都只係三十幾蚊,唔怪得咁多人排隊啦,最後,我連啲湯都飲埋,真係俾個good佢。
2019-03-16 183 views
一直係屯門都好出名既米線鋪!上星期終於可以去試下,果然無令我失望。我點左碗米線中辣,豬頸肉同埋花枝丸。d豬頸肉果然好出色,佢除左個味道好香口,又唔會太肥之外,佢切到一條條,個厚度令到豬頸肉好有口感!再比左個泰式雞醬配豬頸肉,佢分開上既,唔鐘意點既人都可以唔點,但我就覺得一齊食好味好多。另外我叫中辣,比起其他米線鋪算辣😍好好食😍😍😍
2019-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2019-03-12 140 views
每次中午黎食lunch都要排隊,好多中學生都黎呢到食!雖然環境一般,d位較窄,但的確好值得排隊。我最中意食呢到的豬頸肉、蘿蔔、墨魚咀薯粉,d餸好入味,絕對食過翻尋味!
2019-03-11 216 views
一諗起好想食豬頸肉,只會諗到即刻答車去食雲川燒。但係想食都唔係即刻可以有得你食!不論咩時間,雲川燒都係坐滿客人。佢既豬頸肉真係世界級,切到一條條但又唔會令到豬頸肉失去口感。另外,我多數會叫撈薯粉!佢既撈醬都好好食!而且薯粉唔會煮到過淋。如果可以,我想日日食🤤