Restaurant: 雲貴川風味
Info:

2022-07-03 203 views
呢一間米線舖頭是我耐唔耐就會去嘅小店。有時食厭咗大型連鎖的米線,就會去呢度拎返啲新鮮感。😁喺度食米線佢會俾你好多選擇,有酸辣,麻辣,乾撈麵,藤椒等。另外亦可以加減酸菜,孫汁,芫荽, 蔥,芽菜等配料。今次食咗蘿蔔酸辣米線。酸辣沒有太大特色,酸味出,但和湯底不算太夾。湯底會有一些肉碎和你選擇了的配料。蘿蔔甜而冇渣,可以一試。😋相比之前試過的麻辣湯底和滕椒湯底比較遜色。🥲總括依然,我下一次會再返嚟,但就不會再選擇酸辣湯底了😛

總括依然,我下一次會再返嚟,但就不會再選擇酸辣湯底了😛

酸辣蘿蔔米線
2022-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2022-05-24 432 views
大圍麻辣米線雲貴川風味 見到呢間幾多人鍾意 又去試下 做個米線小記錄 小鍋米線 麻辣米線 一碗$28(餐牌睇圖).今日食好豪d 試多2樣餸 ⭐️麻辣皇$62 (4餸)😋打文期間 諗番起都會流口水👍🏻湯底好濃杰 麻香突出 麻度足夠叫咗小辣 啱啱好 辣得得幾過癮 👍🏻炸醬 同湯融為一體 令到湯底更加香口重口味人士值得一試🤔但湯底小油 唔建議飲咁多.⭐️麻辣雞肉😧賣相唔太靚仔 唔覺得佢似雞肉👍🏻但食落相當入味 而且肉質燉到幾軟⭐️麻辣腩肉👎🏻如果肥啲會好啲 👍🏻同樣好入味 但一般啦 唔建議⭐️腐竹👍🏻大大塊 相當吸汁 👍🏻雖然薄 但軟硬度 唔會輕易穿果隻反而做咗我最鍾意嘅餸菜.根據今次經驗 下次應該會叫雞肉腐竹麻辣米線 兩餸抵好多🤣.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_大圍.#雲貴川風味 (大圍)地址:大圍積富街31號益富閣地下A號舖.⭐️評分:味道:4/5 湯底是重點環境:2.5/5 環境小迫服務:2.5/5 qr code落單抵食:3/5..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogg
今日食好豪d 試多2樣餸
⭐️麻辣皇$62 (4餸)
😋打文期間 諗番起都會流口水
根據今次經驗 下次應該會叫
雞肉腐竹麻辣米線 兩餸抵好多🤣
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_大圍
#雲貴川風味 (大圍)
地址:大圍積富街31號益富閣地下A號舖
⭐️評分:
味道:4/5 湯底是重點
環境:2.5/5 環境小迫
服務:2.5/5 qr code落單
抵食:3/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #大圍美食 #麻辣 #米線
2022-01-20 443 views
今日去雲貴川買外賣,叫左一個米線配腩肉同豬軟骨。再嗌左一個皮蛋,6隻雞翼。下午茶時段送豆漿。收錢嘅時候,見到外賣盒要2蚊一個,仲要收左4個盒錢,都打左個突。不過以為米線分湯要計兩個,就由佢啦。點知番到去發現米線係。無。分。到。湯!啲米線係淋到一夾就斷。而腩肉係得三片,仲要全瘦肉,係乾到咬唔到 (唔係平時食開炆淋左/五花腩咁有啲肥)。湯底中下,小辣唔辣,亦都唔香。小食就不過不失。雞翼好重味精,不過預左。皮蛋少汁到唔係每粒都有汁。真係好後悔食左呢間米線,好失望。

點知番到去發現米線係。無。分。到。湯!
啲米線係淋到一夾就斷。

酸辣米線,配腩肉

麻辣腩肉

湯底中下,小辣唔辣,亦都唔香。

真係好後悔食左呢間米線,好失望。

皮蛋
TakeAway
2022-01-14 275 views
係大圍,如果我想食米線,想淡口D,我會食三哥,想重口D,我會食雲貴川雲貴川辣味選擇有五種,由小小到勁辣,一般我食湯粉麵都會揀最小辣,因為我多多少少會喝湯,太辣會嗆到呢碗係酸辣 (小小辣),湯底本來就有酸菜絲、芽菜、韮菜同肉碎。湯底入口酸辣味都好濃,亦唔算好油。餸揀咗麻辣雞肉同菜肉雲吞。麻辣雞肉有四至五件,每件都大大件,唔知係咪我個口已經比湯辣慣咗,雞唔覺太辣,反而食到肉的甜味。雞肉嫩且彈牙。菜肉雲吞餡比較鬆散; 皮比較大塊,而白皮黎講好薄同好滑!! 難道皮才是本體😆

餸揀咗麻辣雞肉同菜肉雲吞。

2022-01-08
Type of Meal
Lunch
2021-11-02 295 views
夜晚想食米線,就去左大圍。8:25分入坐,入坐前已經講左8:30 last order, 9點關門。所以一坐低即刻叫野食,佢係用qr code order, 係8:29成功落左單😅😂如果大家去記得早d無謂搞到咁急🤣叫左個酸辣皇小小辣-$54(3.5/5),辣度岩好!小小酸,幾好味!餸有辣腩肉,炸醬,辣肚絲,腐竹。另一個就叫左竹笙麻辣豬耳小辣-$48(3/5)佢既小辣我個人覺得辣過譚仔小辣。對我黎講有d辣,下次都係叫返小小辣就算😂不過佢啲湯底配芽菜同埋腐竹真係一流,個人覺得佢餸既份量可以多反小小。之後仲加多左份鴛鴦雞翼(2隻炸醬烤2隻麻辣烤)-$31(3/5) 炸醬烤雞翼比d孜然粉完全蓋過哂d味,淨係食到孜然味。麻辣烤就相對香口d,唔會太辣,都重麻味,兩款雞翼都好重口味。總結:順便經開大圍,或者食厭咗譚仔都會再試,佢係辣得幾好食😋

2021-11-01
$70 (Dinner)
2021-09-02 282 views
返工得1小時食飯,匆匆忙忙嚟到大圍的米線!門面茶餐廳特色,有上下兩層,座位數目都夠,午飯時間都差唔多滿座!menu如其他食客話齋,呢間店是用QR code落單,可避免漏單情況,食物款式都ok食物辣得過癮!麵底份量足夠,味道ok,價錢合理。
返工得1小時食飯,匆匆忙忙嚟到大圍的米線!

門面

menu

食物
辣得過癮!麵底份量足夠,味道ok,價錢合理。
2021-08-18
2021-09-02 191 views
麻辣腩肉米線用code 叫米線。這樣叫米線十分方便。今次我叫了多湯多酸菜多酸汁🥺中辣麻辣腩肉腐竹米線湯底濃厚值得一試。下次可以試下,叫麻辣雞肉😆😆😆和麻辣豬肚💗💗💗。這裏可以選擇十分多,麻辣雞肉、麻辣豬肚、豬腸、豬耳、竹新、腐竹、炸醬等等。還可以加錢轉紅薯粉和番薯粉🙂🙂🙂。另外可以😌加蔥。好夾和好好味。下午茶2點到6點,送豆漿,凍飲加3蚊。份量算多,米線可選擇淋同爽。配料份量多。
麻辣腩肉米線

用code 叫米線。這樣叫米線十分方便。

今次我叫了多湯多酸菜多酸汁🥺中辣麻辣腩肉腐竹米線
湯底濃厚值得一試。
下次可以試下,叫麻辣雞肉😆😆😆和麻辣豬肚💗💗💗。

下午茶2點到6點,送豆漿,凍飲加3蚊。
份量算多,米線可選擇淋同爽。配料份量多。
2021-07-26 217 views
明明之前食過呢間米線係幾好呀所以今晚ENCORE點左~生菜豬紅酸辣米線不得不提生菜係得3條係堅數過無差本身菜唔係貴價材料唔明點解仲可以比咁少跟住輪到個湯底明明叫左酸辣但飲左啖真係唔酸今次真係好失望呀
明明之前食過呢間米線係幾好呀

今次
真係好失望呀
2021-07-18
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
2021-03-22 439 views
叫豬腸同豬肚,每樣三粒仔,豬肚就手指尾咁上下再幼d,其中兩條得半隻手指尾,豬腸就一粒係手指公咁大,半隻手指公咁上下,5mm厚,另外兩粒手指尾頭節咁細大佬呀比左8蚊你好似施捨比我食咁!真金白銀成碗野五十幾蚊,真係食其他類似既對手都無咁嬲,唔係好食重要食完口渴到想狂飲水! 重有筷子用紙巾抹可以抹到d灰灰黑黑好似皮既野出來,都唔知有無洗既!好在習慣性抹唔係就食死都唔知咩事!重要成程聽個四眼婆話其他員工廢,無腦,講到自己好叻,永遠無下次!
因爲唔想用手機QR code落單,比店員阿姐教訓 “而家周圍都係甘落單嫁啦!”,跟住好勞氣甘攞張實體菜單比我填,小的自認見識少,唯有同阿姐認錯“係我娘囉”,然後速速告退。(ps. 結果行左兩分鐘去食原條炸魚米綫,我揀左鱸魚,健康d又食得開心d,他們仍然係人手落單,只收現金。)
Other Info. : NA
2021-01-18
Type of Meal
Lunch
  • 0
2020-10-31 513 views
🐾 雲貴川風味 (大圍) 🐾-酸辣米線中辣 (2碗)✔️$50-我哋叫咗好多唔同嘅餸,蘿蔔炆到好淋,豬紅都冇臭味,豬腸都唔’銀’、湯底我覺得幾好食,酸味夠重,我哋兩個都叫咗中辣,都真係好多辣🤣鍾意食辣嘅真係好啱-(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:6/10服務:7/10人均消費:$50—▪店舖名稱: 雲貴川風味 (大圍)▪店舖地址:🔸 大圍積富街31號益富閣地下A號舖-----------------------
🐾 雲貴川風味 (大圍) 🐾
酸辣米線中辣 (2碗)✔️$50

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:6/10
服務:7/10
人均消費:$50

▪店舖名稱: 雲貴川風味 (大圍)
▪店舖地址:
🔸 大圍積富街31號益富閣地下A號舖
-----------------------
2020-10-13 331 views
大圍小食店林立,那天行過見好多茶餐廳,也有西餐廳,不過價錢比較貴,所以見到呢家平平地既米線就入去食。原來有兩層,都幾多人食。叫了涼拌墨魚丸米線,味道好食😋份量都多另外點了酸辣湯米線,豬軟骨就好硬又干,加十元有四件,但不好吃。菜18元一碟,飲品就加8元,加大米線就加10元。加下加下,其實都50幾元食一個午餐,真是生活逼人呢

原來有兩層,都幾多人食。
叫了涼拌墨魚丸米線,味道好食😋份量都多

2020-10-12
2020-03-09 983 views
大圍呢間米線開咗冇耐都未食過今日同屋企人去試下, 標榜住雲林米線, 價錢又唔係特別平佢都有一定嘅期望…老實講選擇真係唔多……餐廳環境還好坐得舒服但冇乜店員招呼, 斟茶遞水都係自助形式屋企屋企人食量比較少,圈咗少米線…值得一讚既係米線真係會少米線,而唔似有啲餐廳嗌小冰其實冇少冰,嗌少飯其實冇小飯 呢度你圈少米線真係會細碗啲…我呢碗係正常size, 但我都圈咗多韭菜同多酸菜……明顯地韭菜同酸菜我唔覺得有多度, 數埋韭菜十條都冇…… 酸菜極度酸!酸到食唔到,應該冇飛過水就俾人食………配料唔算多,其實我本份仲圈咗墨魚丸價值六蚊……但係我只係搵到一粒……… 另外嘅配料係唔辣豬肚絲,我都係見佢幾特別先至叫……但係食落冇乜特別又唔爽 ,鞋鞋哋好似普通肉咁落單嗰時其實我哋仲嗌咗三杯豆漿,個阿姐明明有寫低,仲係佢問我哋飲唔飲嘢……結果落完單,張單冇落到我哋三杯豆漿……總結個人覺得唔抵食, 39蚊一碗分配料唔平但係份量好少, 湯底冇特別亦都冇乜特別味道,只係有少少酸味…酸味應該都係來自嗰啲超酸酸菜, 食唔到雲林嘅味道… 配料亦都少得唔知揀咩好 我同屋企人都覺得冇下次,唔會再幫襯 ,老實講食米線大把餐廳好食

老實講選擇真係唔多……

餐廳環境還好坐得舒服但冇乜店員招呼, 斟茶遞水都係自助形式

屋企屋企人食量比較少,圈咗少米線…

我同屋企人都覺得冇下次,唔會再幫襯 ,老實講食米線大把餐廳好食過佢
2020-01-22 441 views
落單方式係劃食物紙交比職員,張紙有得揀多酸菜、走青等等個人口味。叫咗麻辣大辣,湯底超級濃味,大辣係屬於第二級辣,所以唔係噴火嗰隻辣,但食食下都出汗,正呀。叫咗辣味腩肉同埋墨魚丸,墨魚丸幾彈牙,米線偏粗但煮得較為淋身。配料幾足,價錢幾抵食。

$50 (Dinner)
2019-12-14 483 views
住大圍第一次食呢間,聽到有食客問同荃灣間雲貴川有冇關係,我心諗差幾十班,點會有關係。重點係酸辣完全冇辣味,仲要話”咁俾樽酸汁你自己落”,完全唔覺得個湯底有問題。仲有個腩肉跟本係瘦肉,仲要係全瘦。一定唔會再幫襯!!!