2023-02-06 3439 views
豆沙燒餅🌟🌟燒餅勁有韌性,米香好重🤩🤩🤩豆沙有微微烘/焦香,唔甜👍👍扣一粒星係因為真係好油🙈🙈雞仔餅🌚個texture 有啲似無酥皮老婆餅,味道就唔夠南乳🙈唔鐘意老婆餅餡唔甜,皮唔會痴埋一齊但otherwise 無特別馬仔🌟好香蜜糖味但唔算太甜好鬆軟😋新年所以仲有角仔唔好食😞皮好厚仲有啲淋蛋卷🌟幾好食有蛋味同算鬆化👍仲要平🤣鳳凰卷都ok,但餡偏甜同埋皮有啲厚核桃酥就正常,無特別坦白講嗰到衛生情況唔算最理想🙈(eg 我見到佢將散落喺個籃嘅角仔重新pack 入袋賣)如果介意嘅話就可以skip但自己覺得舊工場幾值得支持咁🙈
豆沙燒餅🌟🌟
豆沙燒餅

燒餅勁有韌性,米香好重🤩🤩🤩
豆沙有微微烘/焦香,唔甜👍👍
扣一粒星係因為真係好油🙈🙈

雞仔餅🌚

老婆餅
老婆餅

餡唔甜,皮唔會痴埋一齊
但otherwise 無特別

唔好食😞皮好厚仲有啲淋

蛋卷🌟

幾好食
有蛋味同算鬆化👍仲要平🤣

鳳凰卷都ok,但餡偏甜同埋皮有啲厚

核桃酥就正常,無特別
核桃酥

但自己覺得舊工場幾值得支持咁🙈
2023-01-02 2313 views
之前黎火炭出job 搵下有咩食見到呢間嘢,上去原來真係工廠🏭哈哈哈 好搞笑嘅experience。.求其咩都買D ,叔叔姨姨會比個籃你慢慢諗買咩,之後計數。屋企人話都唔錯
  • 蛋捲
2021-03-04 4862 views
同事買返黎話係廠買,有馬仔有香蕉糕,本身好鍾意食馬仔,所以極吸引一打開馬仔漲卜卜🤩,一咬落去,口感好鬆,甜度岩岩好,唔太甜又有濃濃蛋香,yummy🥰香蕉糕有少少豆沙餡,香軟好味😋下次想親身去餅鋪親身睇下😎

香蕉糕有少少豆沙餡,香軟好味😋
下次想親身去餅鋪親身睇下😎
2020-10-11 4905 views
好鍾意食順香園嘅馬仔,心郁郁成日都想上去買,尋日咁啱經過諗住想去掃貨,點知一上到去,見一班阿姐一路傾偈一路喺度包裝嚤囉酥,口水橫飛又唔戴口罩,呢d敏感時期都係唔敢買住😣
2020-09-27 4443 views
上次買左鳳凰卷  馬仔  蛋卷  光酥餅鳳凰卷 最好味 鬆脆 食洛有椰香味 $24馬仔  個人黎講甜左 d 但 低食$4.5蛋卷 鬆脆 但食洛有 d 油益味 吾知係咪放得太耐咁岩比我買中呢?! 因為鳳凰卷又冇事~$24 🤔光酥餅 $4.5 🙁因為有d 積起上面 仲要塊塊都有,最後冇食到掉左🤦‍♀️之後第二次只係買左 馬仔同鳳凰卷 👍😋
上次買左鳳凰卷  馬仔  蛋卷  光酥餅
最好味 鬆脆 食洛有椰香味
個人黎講甜左 d 但 低食$4.5
光酥餅
馬仔 鳳凰卷 光酥餅
🤦‍♀️
之後第二次只係買左 馬仔同鳳凰卷 👍😋
2020-08-05 4345 views
黎過幾次,都買唔到呢間野最出名的馬仔,今日終於成功購入,仲順手入了一大堆貨,包括︰馬仔、花生餅、芝麻餅、老婆餅、香蕉卷、香蕉糕、鳳凰卷、南乳燒餅及摩羅酥。咁多款之中,我個人覺得最好食係花生餅,香脆得黎花生味好香,第二好食係鳳凰卷,食咗幾日仲脆,有驚喜。最期待的馬仔就有D失望,佢係蜜糖馬仔,不過蜜糖似乎太多,令到馬仔入面太粘,唔夠鬆化,蜜糖仲有漿住D牙的感覺。老婆餅一定要叮熱先好食,因為始終佢嘅皮太厚。香蕉卷同香蕉糕就有D甜,我自己就麻麻地。總結,雖然味道唔係非常出眾,不過呢D傳統餅食買少見少,我地要好好珍惜。

香蕉卷

2020-08-01
2020-05-15 3286 views
一早已聽聞過順香園餅家的小食,但至今尚未吃過。今天終於有機會了,經過豐昌辦館,看見多款順香園的餅食在此售賣,種類頗多,有老婆餅、摩羅酥、光酥餅、馬仔、芝麻餅等等。最後我選了三款來試試。~光酥餅小小的光酥餅不會太甜,亦都不會痴牙,作為小食尚算健康。~芝麻餅滿怖芝麻的脆餅較乾身,一咬便知其脆。愛吃芝麻的我,不會放過這零食。~蜜糖馬仔蜜糖味濃的馬仔稍甜,而且較乾身。一粒粒的炸粉不會過燶,但較散,末能粘貼在一起。個人認為如果能濕潤些便理想了。
一早已聽聞過順香園餅家的小食,但至今尚未吃過。

~光酥餅
小小的光酥餅不會太甜,亦都不會痴牙,作為小食尚算健康。

~芝麻餅

~蜜糖馬仔
2020-04-21
TakeAway
$5 (Other)
2020-04-18 2020 views
香港全人手製造馬仔-順香園餅家,每日都是新鮮製造,這些都是我由細食到大的。直接到製造工廠可以買到即整的零食,我光顧了好幾次,真的值得推薦,便宜又好味的懷舊小食全港全人手製造馬仔,一包就有兩個馬仔,整形正正方方,比較鬆大,表面有蜜糖,入口鬆化,好好味。嚤囉酥一包就有6塊,裡面是椰茸,酥口香甜。合桃酥,酥化香口,比較硬身,好好味。老婆餅不用逆是香港的特色,我自己是很喜歡吃的。雞仔餅也是我喜歡之一,當零食食是不錯選擇。以上全部都是4.5一個,好抵食。南乳燒餅要7.5一個,比較貴一點,硬身,裡面有南乳,脆口十足,是媽媽的最愛。想要什麼直接拿就可以了,每次吃光就會上去光顧,這裡的人也很友善,要留意只收現金喔~!

嚤囉酥一包就有6塊,裡面是椰茸,酥口香甜。

合桃酥,酥化香口,比較硬身,好好味。

老婆餅不用逆是香港的特色,我自己是很喜歡吃的。

雞仔餅也是我喜歡之一,當零食食是不錯選擇。
以上全部都是4.5一個,好抵食。

• 馬仔
  • 嚤囉酥
  • 合桃酥
  • 老婆餅
  • 雞仔餅
  • 南乳燒餅
有咩係食得唔跑得?答案就係手工即制既馬仔喇~😉係火炭依個工場度,你可以見到即場焗制,包裝,分裝~重點係佢賣價係🤩「工場價」,每pack都只係$4.5! 新鮮100%既馬仔,一籃籃咁等住你揀~平時大把識路OL都會黎掃貨咖!******************************🤭不得不提既係,佢下星期開始會開賣新年既小食,包括甜同鹹既蛋散,炸角仔,牛耳,笑口棗~🤤都係批發價😱!只賣兩星期咋!絕對值得黎掃貨👍
有咩係食得唔跑得?
答案就係手工即制既馬仔喇~😉
係火炭依個工場度,你可以見到即場焗制,包裝,分裝~
都係批發價😱!只賣兩星期咋!
絕對值得黎掃貨👍
  • 豆沙燒餅
  • 雞仔餅
2019-12-23 2051 views
電視節目介紹順香園馬仔好正,香港製作,但鋪頭系火炭吾方便,所以係Ztore 網購,原來而家有幾間同佢合作,其中一間可以送貨到大昌,又吾使另外收費,比以前好。買左兩種,只有馬仔比較好馬仔($7.5)4分-只有兩舊,食落感覺系比較新鮮,咬落吾勒,仲好有蜜糖味道,幾特別。雞仔餅($7.5)2分-有五件係抵咖,比平時見到的大件,其他通常皮比較香脆和有南乳味,但佢整個餅似老婆餅,皮薄帶勒,無香味,陷料無乜南乳味,真系幾似老婆餅。

買左兩種,只有馬仔比較好

馬仔($7.5)4分

雞仔餅($7.5)2分

2019-04-07 5376 views
有一排見屋苑谷友說順香園在火炭原來有工場,工場亦可以即時買到新鮮的唐餅,今日放假就即管去火炭食早餐,食完早餐就到對面的工廈去順香園走一趟。去到見到一個好大的工場,有工人在做馬仔,有些做緊其他唐餅,見馬仔放响度感覺已經好吸引,在工場內亦有已經包裝好的唐餅方便客人購買。問一問價錢,除了蛋卷,鳯凰卷和南乳燒餅不同價錢外,其他一律$4.5,南乳燒餅$5,蛋卷和鳯凰卷都是$24。價錢非常吸引,所以買了一些回家品嚐。來!等我介紹一下!嚤囉酥,入口似食老婆餅,入面是冬瓜茸,外皮有點煙靱,內面餡香甜,只是嫌它偏甜了少少。但幾好吃!花生餅,好香脆,好有花生味,好可口,送茶一流!芝麻餅一樣出色,芝麻好香,餅好脆,和花生餅一樣咁好食!南乳燒餅食落沒有南乳香味,餅內的餡料太甜,燒餅體積比芝麻餅大一點,但本人覺得不太好吃。蜜糖馬仔,食落有點脆脆的,有蜜糖甜香,咬落鬆化,感覺好新鮮,好食!鳯凰卷,一咬落去見到內裡包著好豐富的餡料,好香脆,不錯!蛋卷,都是一個好香脆的食物,只覺蛋味不夠濃,唔知係咪依家的雞蛋都欠缺了一種蛋香有關呢!?但都尚算好食的。味道也跟出面其它牌子的蛋卷都不輸蝕啊!一包有19條,這個價錢有那麼多

來!等我介紹一下!

嚤囉酥

花生餅,好香脆,好有花生味,好可口,送茶一流!

花生餅

芝麻餅一樣出色,芝麻好香,餅好脆,和花生餅一樣咁好食!

芝麻餅

南乳燒餅

蜜糖馬仔

鳯凰卷,一咬落去見到內裡包著好豐富的餡料,好香脆,不錯!

鳯凰卷

蛋卷,都是一個好香脆的食物,只覺蛋味不夠濃,唔知係咪依家的雞蛋都欠缺了一種蛋香有關呢!?但都尚算好食的。味道也跟出面其它牌子的蛋卷都不輸蝕啊!一包有19條,這個價錢有那麼多條,已經好抵食了!

蛋卷

買了回家,屋企人好快的將它們吃清光。那麼便宜的價錢食到好食的小食還是滿足的。下次有機會再買過!
2019-03-20
TakeAway
$5 (Tea)
花生餅
芝麻餅
蜜糖馬仔
鳯凰卷
蛋卷
  • 芝麻餅,花生餅,
  • 蜜糖馬仔,蛋卷,鳯凰卷
2018-08-10 6642 views
睇過網路介紹順香園馬仔一直都非常想食。意外俾我見到屋企附近士多有入貨,唔洗諗,即時入貨。蜜糖馬仔 $6一盒有2件。每粒麵團炸得金黃脆口,甜甜嘅蜜糖均衡咁包住每粒麵團。因為份量岩岩好,唔會有痴牙嘅情況,都唔會變冧。所以佢係脆口型馬仔。正嚤囉酥 $6很喜歡的點心之一。外皮像軟雞仔餅,入面係老婆餅咁嘅軟軟地冬瓜蓉餡。唔錯雞仔餅 $6第1個感覺係好平,因為個量同平日雞仔餅大王既半盒裝差唔多。偏硬身,不過有可能係我買嘅地方擺耐左。味道唔濃,唔會唔好食,但都唔會食唔停口。同樣價錢我會買馬仔~期望有日可以去總店買,因為好像仲有好多品種。

順香園點心

順香園馬仔

蜜糖馬仔 $6

嚤囉酥 $6

順香園雞仔餅

雞仔餅 $6

順香園馬仔
2018-06-10 5244 views
某日家人去火炭順香園買咗一袋野食番嚟唔駛100蚊有幾包馬仔,芝麻餅,老婆餅,嚤囉酥2包,光酥餅,蛋捲。順香園全人手製造,馬仔香甜鬆脆, 很得我心。 嚤囉酥外皮煙韌有口感,裡面有椰蓉唔會太甜。

• 馬仔
2013-03-05 10179 views
小時候因著父親的影響,對於傳統餅食,結下了不解之緣。由細到大所吃到的傳統餅食,總是離不開光酥餅,雞仔餅老婆餅之類等等,也讓在下可以初嚐這些這麼傳統的食品,而老一輩總是喜愛吃這些餅食,也許不知不覺間也給薰陶下,漸漸懂得欣賞那麼傳統的餅食了。在下初初接觸的時候,還是幾歲大,後來卻很久已經沒有再吃過了。到了最近才有機會再度接觸,慢慢的也覺這些傳統餅食,也許成為了在下下午茶其中之一的食品。以前在下還不知道火炭有間專門造傳統餅食,今天卻來到火炭,讓在下登門造訪順香園,也給在下一嚐由工場直接生產的傳統餅食,並可直接購買得到。還記得在下一篇有關明華餅家的光酥餅嗎?現在對於大大箋的光酥餅情有獨鐘,來到順香園就買來了一個西櫵大餅,它與明華餅家的光酥餅有著同一的Size,不過順香園卻來得較硬,沒有明華的鬆軟,而且口感較乾,用一杯水或者一杯茶來送,也許是最佳的拍擋。今天再嚐雞仔餅,與在下兒時吃過的味道完全一樣:雞仔餅外表很硬,但卻很煙韌和鬆化,內裡的肥豬肉加上五仁,使口感更強更痭嚼勁。而且鹹中帶甜。嚤囉酥是一個方圓的餅食,酥皮包著冬瓜蓉,加上少少的芝麻,口感豐富而且鬆化,內裡的冬瓜蓉,又如老婆餅內的冬瓜蓉一

嚤囉酥是一個方圓的餅食,酥皮包著冬瓜蓉,加上少少的芝麻,口感豐富而且鬆化,內裡的冬瓜蓉,又如老婆餅內的冬瓜蓉一樣甜甜的。
吃過了三種傳統餅食,前兩者給在下的感覺是又硬又乾,後者則較鬆軟和甜,之後就來到了香蕉榚了。

香蕉榚是在下久違的食品,上次遊走旺角的時候,經過奇趣餅家,原想吃一個香蕉糕,可惜售罄。來到順香園有香蕉糕,也急不及待的買了一包。吃下時,味道較甜,還較嚤囉酥要甜,味道一如既往,滿口香蕉味道。小時候不知道還以為是真的用香蕉來做,人大了,才知道用香蕉精油所造。
最後便是香蕉卷了,這是香蕉糕的變奉曲,它是一個肩平而呈圓形的糕點,內有豆沙饀料,口感也多了一層層次,味如香蕉糕,但卻又多了一層豆沙,味道更比香糕甜呢!
這五種傳統餅食,是陪伴在下成長的見證食品,雖然在下已經有一般時間沒有接觸過,可是最近卻被在下一次又一次的品嚐這些咁傳統的餅食,難怪饞餵妹都時常說在下是一個「阿伯咁」
,還好這是說說笑吧!
Other Info. : 雞仔餅古時稱謂小鳳餅,由原藉順德的伍紫垣所創,流傳至今。每當有幾次與饞餵妹一起走到明華餅家的時候,饞餵妹都會嚷著要在下購買半磅雞仔餅,如今便輪到在下購買雞仔餅,一嚐它的滋味。
2013-03-05
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$15 (Tea)
2012-11-22 8321 views
雞仔餅、嚤囉酥、香蕉糕、西樵大餅。有返咁上下年紀的你/妳一定會被老一輩的人士思想攻擊。令這一些老去的糕點名字,殘留在我們心中,但當我們大個了,周圍的食物誘惑下,這些餅點,只留在記憶中。今時今日,相信大家若非看見其物,口中必定是提也不會再提。說是我,也是同樣的感覺,若非太太在大埔的一間舊式士多中看到,買了一包嚤囉酥來懷舊一下,我也不會下決心,要介紹這一個老品牌,順香園。工場在火炭,可是我從來都沒有拜訪過,但根據其他網民的報導,在他們的工場是有一個小賣部的,出售的品種比起士多仔,更加之全面。一個人的食力有限,朋友又笑說,食晒唔飲水是會死人的。大部份都是乾餅乾糕點,的確是要邊食邊喝水才行。首先介紹大大塊,真的食哂不喝水會死人的西樵大餅。西樵大餅,又名光酥餅,不過通常我們都以大塊為 "西樵大餅" 而細塊的就是 "光酥餅"。 又乾又硬的餅,但又未乾到 "biscuit" 既程度。老一輩人笑說,光酥餅是可以擲死人的。 夠乾,夠硬,是西樵大餅的主要誘人之處,實際上,夠鬆化才是西樵大餅的極上感覺。用手撕開,沒有太多的粉碎開,餅面又出現龜裂紋

夠乾,夠硬,是西樵大餅的主要誘人之處,實際上,夠鬆化才是西樵大餅的極上感覺。用手撕開,沒有太多的粉碎開,餅面又出現龜裂紋而不散。咬落,甜、鬆而乾。這樣的造法,是為了作長久保存而設。

一啖水,一啖西樵大餅。甜甜香香。行山遠足,夠乾不易壞,夠硬易收藏,與水或茶混合之後就好快會發大同變腍,實際上是一個好飽肚的食物。

古時笑話,光酥餅掛頸的故事,說的光酥餅,就是這個西樵大餅。古裝片,說到古人遠行到野外,從口袋拿出的餅食,也就是這個西樵大餅 (光酥餅)。

下一個,是芝麻餅,這是名符其實的中式餅乾。又脆,又乾,又硬,又甜,當然也是非常之香啦。在我買餅食的小店中,這一款餅,除了我買下的芝麻味外,仲有幾個不同味道,花生,杏仁等等,該是同樣的香口香脆。

拆開,一包有五片,一聞就充滿了芝麻的香味。而餅面同餅既內心,就充滿了芝麻的香粒,又香又脆。

乾硬的餅,製作實在是十分之粗糙,老人家常說的粗糧粗餅,粗粗鞋鞋,就是這一種的餅食。而且,看得出是手製的食品,而且塊塊不同,而芝麻亦分佈得不均勻。

香脆粗餅,甜美香口,又乾又硬,味道是精彩的。不過,吃完一定要掃地吸塵,因為一咬,餅會衍生出無窮絛盡的餅碎。

一個比起其他順香園餅食賣得較貴的餅,一包兩片而且是薄薄的。這個就是材料十足的南乳燒餅。

南乳,是一個很神奇的東西,可用作煮食,也可用作做餅食糕點。香香地、甜甜地、又帶著濃烈的咸香味。有餡的燒餅,皮帶酥香,南乳餡味道十分濃,咸咸甜甜,這一個味道,可以稱得上是惹味。餅上仲有少少燒焦的痕跡,若是新鮮燒起,新鮮買。更加之吸引感人。

馬仔、沙琪馬,正確的名字叫薩其馬,順香園給它包裝起來的名字,就是蜜糖馬仔。

薩其馬,相信好多人都知道這個是滿州人傳承下來的美味小點。以雞蛋為原材料,加麵粉搓成鬆化的條狀。再用蜜糖,麥芽糖之類的糖漿令到鬆化的粿條粘在一起,我們追求的,不只是甜蜜的味道,是一種入口即化的高深境界。又甜又達到了入口即溶的仙境。咬落去不硬,完完全全的鬆軟鬆化。絕對是老少咸宜的美點。

糕,之後大家會看見的會是傳統的中式糕點甜品。細細個係士多食糕仔,沒有砵仔糕,沒有黑色的的菲林卷 (芝麻卷)。我們買到的,也是一條條的,香蕉糕。這日,我買了兩種不同的香蕉糕,一個是香蕉卷,另一個是香蕉糕。

香蕉糕,香蕉卷,其實是相同的東西。以香蕉精油,加上糖水同茨粉。香蕉糕,同一般的中式糕點有點不同,這個糕是為了方便儲存而製作,糕比較乾身。越是乾燥,越是放得長久,所以糕餅越是偏向乾身,越是放得耐。這香蕉糕、香蕉卷,我買了超過一星期才食,依然布有鮮香。

香蕉卷,同香蕉糕一樣,只不過是多了一個餡。餡,是一層薄薄的豆沙,這個糕預先製成扁條狀,再補上一層豆粉之後再卷起,令單味道的香蕉糕多了一個層次的甜味。不過,我個人認為,單口味的香蕉糕更好味。

吃完糕點,也有糕點。這一個是水份比較多的豆蓉卷,我也是遲了兩星期才吃。所以已有少少變。幸好,未變晒。

全紅豆餡,甜味十足。酥香的皮,軟軟綿綿。放了多日都沒有變硬,腍、甜,就是上一代人所追求的簡單味道。而紅豆蓉,永遠是甜點百搭的。

完全地吃完糕點,又來一些大家耳熟能詳的中式傳統餅點。這就是大人細路都啱食的雞仔餅。

雞仔餅,相信我要掌故一下,雞仔餅原稱小鳳餅,而當中有三個傳說 (維基有的,所以不多說)。不過真正的出處就是當年廣州的酒樓因為月餅滯銷用月餅的原材料以小鳳餅的方法製作。用了糖、鹽、五香粉冰肉 (豬肉)等製成。咸香而脆,就是現代雞仔餅既味道。

是次我食到的雞仔餅,件頭比起其他的傳統中式餅店來得大,而且未夠脆口。不過,好的是這雞仔餅,由餅皮至餅肉餡,完全沒有吃不下的硬塊,充滿了肉香,一啖雞仔餅,一啖茶,也是非常爽快的事。傳說中,食雞仔餅飲燒酒會是更加爽.....勇敢的大家,不妨試試。

這一個雞仔餅,配上奶茶也同樣地佳, 作為 tea time 茶點,一流。

最後要介紹的傳統餅,亦是我最愛食的,就是粒粒方圓的嚤囉酥啦。一粒粒,用酥香的皮包著冬瓜蓉,而味道就同老婆餅一樣。冬瓜蓉加上少許芝麻,內裡煙煙韌韌的,甜甜口,非常之吸引。

掌故資料,這一個嚤囉酥又名甘露酥,傳說中這一個小小酥餅在三國時期已經出現。但為何又名嚤囉酥呢? 也是傳說,因為此小點當年在香港的嚤囉街出售而聞名。聲明一句,這甜點同印巴人完全沒有關係。

我沒有去登門造訪,看過別人的blog,若親至去其工場買,會是更抵食,更新鮮。不過,在士多找到的,也是不差。

大家去舊式士多尋找一下吧,找不找到,只有隨緣。不過我有一個hint給大家,在大埔富善街街尾近停車場的一間士多仔,貨最齊全。
TakeAway
$20 (Other)