2019-06-13 108 views
養心殿開到周圍都有,去到美食沙漠馬鞍山個頭居然又有喎,所以就去左試佢鍋底有幾種,我見到有得雙拼就叫左美人同養生鍋個鍋一上都有d驚喜,本身以為湯底得少少料,點知個美人鍋係有成隻烏雞係入面,養生鍋又有大量人蔘同d豆腐,鴨血先試左美人個湯,好鮮甜丫,本身以為佢會苦苦地,但又出奇地好飲喎,第一次打邊爐係咁飲佢個湯之後個養生鍋係好香既人蔘味,人蔘味一d都唔苦,又係好好飲,所以可以唔洗叫咁多野食,飲個湯都飽,不過最好係開始個陣飲,唔係會愈來愈油佢有好多野揀,選擇困難症既我就叫哂拼盤算😂首先黎既有手工丸,佢唔係平時出面食個d丸類,係自己整既,所以都幾特別,食落去都夠彈牙,佢有好幾款都有汁,食既時候要小心,唔係會爆汁架😂之後就有餃子,佢d餃子好大粒好足料最後仲叫多個海鮮拼盤,佢有帶子,蝦同鮑魚,但鮑魚得一粒😢其他都有兩個架養心殿真係幾好,我覺得女人真係要黎食個美人鍋補下
佢鍋底有幾種,我見到有得雙拼就叫左美人同養生鍋

佢有好多野揀,選擇困難症既我就叫哂拼盤算😂

之後就有餃子,佢d餃子好大粒好足料

養心殿真係幾好,我覺得女人真係要黎食個美人鍋補下
2019-06-05 96 views
記得去年和朋友到過養心殿台式養生鍋,印象不錯,估不到此店今時今日已遍地開花,分店遍布香港、九龍和新界各大商場,今天晚上來到馬鞍山分店,此店的裝修和擺設與其他分店不相伯仲,但如果燈光較明亮一點會更好,此處地方算寛敞,環境舒適。今次我們揀選了美人鍋,湯底材料豐富,有烏雞、桃膠、杞子、雜菌、南棗和金華火腿,一鍋香噴噴,熱騰騰,富膠原蛋白,滋陰養顏的湯,實在按捺不住,一連飲了兩碗。除了靚湯,火鍋食材我點了手切牛肉、海鮮拼盤有蝦,帶子和鮑魚,雜錦蔬菜盤有生菜,粟米、秋葵和多種菇類,材料十分新鮮,埋單價錢不算便宜,但物有所值,享受了一頓美味的火鍋晚餐。
2019-06-04
$457 (Dinner)
2019-05-24 127 views
較早前已聽說過這間養心殿火鍋,今天晚上下班就相約朋友一起到馬鞍山這間分店一起晚餐,是我最愛的火鍋門面是古色古香的風格剛坐下時,發現餐廳細心的設計, 有屏風把枱與枱之間分隔,坐起來比較舒適,也方便與朋友一起相聚聊天。安坐後看看有什麼湯底,發現有美人鍋$188立刻點了,因為裏面的材料有桃膠:說明是含豐富膠原蛋白,還有烏雞、杞子和南棗...等等,很很符合我想要的功效。細心留意竟然可以多選一款湯底,為鴛鴦鍋而價錢收費只是收價格高一點的湯底,所以點了酸菜白肉湯。湯底一到十分驚喜因為美人鍋中充滿十分多桃膠,還有因為是鴛鴦鍋所以有半隻烏雞,材料豐富有,還有很多紅棗、杞子...喝了一大碗補一補而酸菜白肉湯中的酸菜味道香濃, 很開胃而且還免費追加一份酸菜白肉給客我們,可以滿足一點食更多酸菜!很快食物到齊了,第一碟是手切牛肉(小)$238比預期中份量多, 脂肪分佈均勻,很濃烈的牛肉味道,入口溶化的感覺接著是即炸脆響鈴$68好大件,輕輕燙幾秒即食又脆又香口黑松露蝦丸(半份)$48黑松味濃烈,很適合黑松露控的我蟹籽墨魚滑$88超多蟹籽,視覺上很滿足食落一粒又一粒蟹籽很足料台灣翠絲水蓮$88是台灣直送空運到港的

門面是古色古香的風格

湯底一到十分驚喜
而酸菜白肉湯中的酸菜味道香濃, 很開胃

很快食物到齊了,第一碟是手切牛肉(小)$238

接著是即炸脆響鈴$68

好大件,輕輕燙幾秒即食又脆又香口

黑松露蝦丸(半份)$48

黑松味濃烈,很適合黑松露控的我

蟹籽墨魚滑$88

超多蟹籽,視覺上很滿足
食落一粒又一粒蟹籽很足料

台灣翠絲水蓮$88

是台灣直送空運到港的菜, 食落爽翠,不可燙太久否則會變黃的, 第一次食這種菜,長長的很特吃,味道好特別!

最後還點了自家製沖繩黑糖烏梅汁,酸甜度剛好
結帳時還送我們一人一顆像雪芭雪糕球

朱古力味和芒果味各一球,大滿足地離開
$450 (Dinner)
  • 美人鍋
  • 手切肥牛
2019-05-23 2547 views
從前不太愛吃火鍋,因為總覺得任食火鍋油膩又不好吃,找家有特色又好吃的,散叫火鍋料又不划算🧐動輒數百元,學生時代覺得有更多便宜又好吃的選擇。現在反而運動量多了,喜歡四、五個朋友熱熱鬧鬧吃頓飯,而且火鍋還可不滿足不同朋友需求,所以偶爾也火鍋癮起想吃。這晚約了全職媽媽一聚,就選了美味又養生的養心殿吃🥳選了養生一流的寧神養心鍋材料有紅棗、烏雞、鮮魚頭、川芎、白芷、天麻、當歸熬成湯頭,十分適合經常忙足一日的媽媽,以及氣血不足的人,湯底一如既往鮮甜有足料藥材味❤️而配料方面,二話不說就點了一份即炸脆響鈴,然後當然少不了牛肉,今次只有兩人就點了份量較少的極上雪花肥牛,還有手工丸類拼盤和一份蔬菜拼盤。肥牛肉入口嫩滑有牛味,只是略嫌份量較細,一份不夠喉。手工丸絕對是心水必選,皆因豬、牛、蝦、魚樣樣齊,而且樣樣有驚喜最愛鵝肝墨魚丸和黑松露蝦丸,少許鵝肝包在墨魚丸裡頭,更顯鮮味,黑松露醬很香,必試!蔬菜拼盤則是令人消除罪惡感用的,有甜粟、冬菇金菇和秋葵及生菜🥬,加入肉類後湯底更濃,放入蔬菜滲滿湯的鮮甜,特別好吃😋而壓軸登場的是響鈴,湯底一來先吃響鈴就能嚐到湯的原味,但加了肉及海鮮煮過的湯再嚐更加美味😍炸得脆口

這晚約了全職媽媽一聚,就選了美味又養生的養心殿吃🥳

選了養生一流的寧神養心鍋
材料有紅棗、烏雞、鮮魚頭、川芎、白芷、天麻、當歸熬成湯頭,

肥牛肉入口嫩滑有牛味,只是略嫌份量較細,一份不夠喉。

炸得脆口的響鈴再滲入湯底成半軟狀態,比任何配料更不能錯過!

比起一般火鍋,30+會更在意養生😌,感覺健康又好味,真的忍不住一嚐再嚐😆
2019-03-23
$310 (Dinner)
2019-05-05 323 views
馬鞍山是有名美食沙漠,但這間養心殿是我區內最愛餐廳之一。寧神養心鍋 $168養生鍋一家大小都適合,有川芎、白芷、天麻、當歸、烏雞、鮮魚等4小時精餚,奶白色湯底鮮甜味美雪花一口肥牛粒 $138肥牛粒油脂分佈平均,入口油脂味美,肉味香濃手工丸類拼盤(12粒)(每款2粒)$108鵝肝墨魚丸較淡,黑松露蝦丸黑松露味濃,芝士牛肉丸芝士味濃,還有墨魚丸同蝦丸,全部爽口彈牙鴨血 $48 滑口新鮮雜錦蔬菜盤 $68粟米、香菇、金菇、生菜新鮮蟹籽墨魚滑 $88質感與手打手工丸類似,一樣爽口彈牙即炸脆響鈴 $68新鮮寬粉條 $38一落湯已熟,半透明狀,煙韌彈牙,完全吸收湯精華自家製鮮蝦雲吞併麻辣牛肉餃,兩款餃都是自家製,較大粒,鮮蝦雲吞個粒有原隻鮮蝦,牛肉餃麻辣味濃,夠惹味,兩款都好味炸午餐肉 $58午餐肉炸得不會好膽,但加進湯幾秒已可食用所有價錢是原價,我是19:00前結賬離座,有半價優惠
馬鞍山是有名美食沙漠,但這間養心殿是我區內最愛餐廳之一。

寧神養心鍋 $168

雪花一口肥牛粒 $138
肥牛粒油脂分佈平均,入口油脂味美,肉味香濃

手工丸類拼盤(12粒)(每款2粒)$108

鴨血 $48
滑口新鮮

雜錦蔬菜盤 $68
粟米、香菇、金菇、生菜新鮮

蟹籽墨魚滑 $88
質感與手打手工丸類似,一樣爽口彈牙

即炸脆響鈴 $68
新鮮

寬粉條 $38
一落湯已熟,半透明狀,煙韌彈牙,完全吸收湯精華

炸午餐肉 $58
午餐肉炸得不會好膽,但加進湯幾秒已可食用

所有價錢是原價,我是19:00前結賬離座,有半價優惠
2019-05-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Other)
  • 蟹籽墨魚滑
  • 寬粉條
  • 餃子拼盤
  • 極上雪花肥牛
  • 炸午餐肉
2019-05-01 117 views
正正子#麻辣火鍋 🤤🤤叫左一邊美人鍋一邊麻辣,湯底香口夠哂味,又唔會太辣,叫左好多款肉,牛豬羊都叫齊,全部都很不錯,不會太肥又好香-反而叫左牛肉芝士丸好麻麻,丸下次不用encore🤭響鈴竹笙QQ麵都非常好🤤開心的一餐❤️-反而有d奇怪唔覺佢有咩優惠 朋友係尖沙咀食 8點半前走有8折🤔🤔 亦有朋友話8點半後定9點半後食有5折 不過係門口無留意到-不過食物quality整體非常不錯 坐都幾舒服 下次可以encore麻辣
正正子#麻辣火鍋 🤤🤤
2019-04-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-04-30 1962 views
打邊爐又邊有分係咩天氣呀即使依家天氣咁熱仍然都好想去打邊爐聽朋友講話養心殿好好味所以依一日放工就去咗馬鞍山呢間分店度食啦餐廳裝修好有古代中國嘅風格我哋坐低左之後就揀咗湯底寧神養心鍋 + 酸菜白肉鍋 $168我哋揀嘅雖然係鴛鴦鍋但係佢只係收取較高果個湯底價錢呢兩個湯底分別都係朋友介紹我揀因為兩個都好吸引,所以一次過叫晒兩個先講酸菜白肉湯底除咗酸菜白肉之外,入邊仲有好似水晶粉一樣嘅麵湯底嘅味道又唔鹹,連同埋酸菜白肉水晶粉一齊食味道好夾,而且去酸菜白肉會免費追加多一碟所以都幾抵食至於寧神養心鍋,呢個湯底好濃味,佢用咗好多藥材+烏雞+20公斤鮮魚熬製雖然好多藥材,但係唔會好苦,加埋鮮魚嘅鮮甜未打邊爐之前,自己已經飲咗半碗湯本身仲想再飲,但係驚太飽食唔到其他嘢所以就留肚打邊爐梅菜豬肉丸 半份/$36配料方面我地點左梅菜豬肉丸見到依款豬肉丸係其他地方未見過所以就揀黎試吓將梅菜加入手打嘅豬肉丸炸午餐肉 $58平時打邊爐都會叫午餐肉依間餐廳嘅午餐肉比出面嗰啲唔同,係經過炸過外層炸到帶點脆,入邊炸到熱辣辣即使放左一陣間,都仲係保持到溫度關廟麵 $58因為太肚餓嘅關係怕火鍋入邊嘅水晶粉唔夠食所以再點左個關
打邊爐又邊有分係咩天氣呀

寧神養心鍋 + 酸菜白肉鍋 $168
我哋揀嘅雖然係鴛鴦鍋
但係佢只係收取較高果個湯底價錢
呢兩個湯底分別都係朋友介紹我揀
因為兩個都好吸引,所以一次過叫晒兩個
先講酸菜白肉湯底

除咗酸菜白肉之外,
入邊仲有好似水晶粉一樣嘅麵
湯底嘅味道又唔鹹,連同埋酸菜白肉水晶粉一齊食
味道好夾,而且去酸菜白肉會免費追加多一碟
所以都幾抵食

至於寧神養心鍋,
呢個湯底好濃味,佢用咗好多藥材+烏雞+20公斤鮮魚熬製
雖然好多藥材,但係唔會好苦,加埋鮮魚嘅鮮甜
未打邊爐之前,自己已經飲咗半碗湯
本身仲想再飲,但係驚太飽食唔到其他嘢
所以就留肚打邊爐

梅菜豬肉丸 半份/$36
配料方面我地點左梅菜豬肉丸
見到依款豬肉丸係其他地方未見過
所以就揀黎試吓
將梅菜加入手打嘅豬肉丸

炸午餐肉 $58
平時打邊爐都會叫午餐肉
依間餐廳嘅午餐肉比出面嗰啲唔同,係經過炸過
外層炸到帶點脆,入邊炸到熱辣辣
即使放左一陣間,都仲係保持到溫度

關廟麵 $58
因為太肚餓嘅關係
火鍋入邊嘅水晶粉唔夠食
所以再點左個關廟麵
估唔到兩者份量都好多
好彩因為同一個大食嘅朋友一齊去
所以兩樣都食得晒
講返個關廟麵,佢麵質好軟身
按落去湯度淥一陣就已經食得

極上雪花肥牛 $188
因為朋友仔好鍾意食牛
叫左個雪花牛
牛既肉質好嫩,淥完唔蘸醬料食都好好味
蘸左就另一番風味

唐生菜 $58
最後梗係㨂番個菜

整體都好好味,見佢有啲時段仲做緊優惠
好抵咁,下次再去先
2019-04-29
2019-04-20 1671 views
終於可以近近地,唔洗出旺角、荃灣都可以食到高質素邊爐喇今日約左幾個沙田友去左馬鞍山新商場「we go mall」入面既養生殿打邊爐,主打台式火鍋門口已聞到濃濃香味店內裝修亦甚有格調,以黑色為主,燈光有少許昏暗,氣氛似食西餐🤣🤣有六種鍋選擇,亦可以鴛鴦,火鍋配料選擇唔少,重有多款可以即食既小食個煲未滾都可以食住等不少配料還可以選擇半份或全份我們點了一邊麻辣,一邊酸菜白肉($128)!台式火鍋不能不吃麻辣上枱時已香料藥材味香氣撲鼻,麻味同辣味平衡,不會很油膩;煲內有台灣直送既鴨血及蜂巢豆腐,充滿台式風味而酸菜白肉煲內除有大白菜及豬花腩外,重有彈牙寬條麵,酸味適中,非常醒胃小食方面我們點了炸芋頭($58)及鹽酥雞($58)兩款都新鮮即炸,入口熱辣辣,芋頭夠粉,即食浸湯皆可;鹽酥雞則鬆軟肉嫩火鍋配料非常有質素,👇呢三款都係我至愛❤️黑松露蝦丸全份($92)雲吞半份($42)水餃半份($42)雲吞水餃都包得十分結實,每粒都份量十足!皮薄,包著原隻新鮮蝦黑松露丸爽口彈牙之餘,還啖啖充滿黑松露香手工丸拼盤($108)手打丸類都很出色結實彈牙,每款都有自己既味道黑毛豬梅花肉($168)薄薄一片,很快熟,
終於可以近近地,唔洗出旺角、荃灣都可以食到高質素邊爐喇

門口已聞到濃濃香味

個煲未滾都可以食住等

不少配料還可以選擇半份或全份

我們點了一邊麻辣,一邊酸菜白肉($128)!
台式火鍋不能不吃麻辣

小食方面我們點了炸芋頭($58)及鹽酥雞($58)

火鍋配料非常有質素,👇呢三款都係我至愛❤️

黑松露丸爽口彈牙之餘,還啖啖充滿黑松露香

手工丸拼盤($108)
手打丸類都很出色
結實彈牙,每款都有自己既味道

黑毛豬梅花肉($168)
薄薄一片,很快熟,爽口有肉味,唔鞋

即炸響鈴($68),吸收麻辣湯底簡直極之惹味

黑糖烏梅汁$68
十分抵飲,非常大壺,味道濃郁帶微酸,清新醒胃!

2019-04-19
2019-04-20 123 views
今日收工之後,男朋友嚟咗馬鞍山嘅養心殿打邊爐...首先叫咗個寧神養心鍋..入面有好多配料..有雞有魚有肉... 食食一定係飲咗碗湯先... 藥材味濃郁....一飲已經覺得非常養生... 鹽酥蚵仔新解熱辣上台... 好味...咸度適中... 份量都夠4個人食..但我同男友太餓...瞬間ko左.... 之後仲叫左凍豆腐...蝦丸...蟹柳....QQ粉... 呢啲台式邊爐必備! 減肥,其實都可以打邊爐。養生鍋唔油膩... 配料精緻 埋單$600 幾蚊
今日收工之後,男朋友嚟咗馬鞍山嘅養心殿打邊爐...
鹽酥蚵仔

2019-04-17 157 views
今晚同三五知己敍舊,就個friend放工,所以去左馬鞍山食晚飯,朋友仔就book左養心殿養心鍋,之前有食過荃灣分店,質素都okay。店舖近海典灣,泊車都好方便,店舖位於we go mall 2樓,商場都唔算太多人。坐低後,首先order左鴛鴦湯底我哋揀咗麻辣鍋湯底及酸菜白肉湯底,麻辣湯底入邊都幾足料,有豆腐、豬紅,而酸菜白肉湯底,入邊有酸菜、白肉、寬條粉。麻辣湯底入邊嘅豆腐吸晒麻辣湯底,非常入味,好食厚脂黑毛豬梅花肉,好有肉味、又嫩滑雲吞、水餃、黑松露蝦丸,質素唔錯尤其是鮮蝦雲吞,入邊有原隻蝦,隻蝦好新鮮,非常彈牙雞肉片都很好食,就算係湯底浸耐左,都唔鞋口。本身酸菜白肉湯底內有寬條粉,將寬條粉浸落麻辣湯底,吸曬辣湯,仲有甜品附送-青檸沙冰,都幾解辣,如果大杯d仲好
坐低後,首先order左鴛鴦湯底
麻辣湯底入邊嘅豆腐吸晒麻辣湯底,非常入味,好食
厚脂黑毛豬梅花肉,好有肉味、又嫩滑
雲吞、水餃、黑松露蝦丸,質素唔錯
尤其是鮮蝦雲吞,入邊有原隻蝦,隻蝦好新鮮,非常彈牙
雞肉片都很好食,就算係湯底浸耐左,都唔鞋口。
仲有甜品附送-青檸沙冰,都幾解辣,如果大杯d仲好
2019-04-17
$250 (Dinner)
  • 寬粉條
  • 厚脂黑毛豬梅花肉
2019-04-16 175 views
平時打邊爐就吃得多,養生鍋就很少吃所以今日來試下。極上雪花肥牛 $188朋友之前吃過這個極上雪花肥牛說牛肉色澤分明牛肉同肥膏比例剛好,今次吃過真的挺好。手工丸類拼盤 $108 (12粒每款各2粒)(鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、梅菜豬肉丸)點拼盤最好可以吃齊了幾種味道,這個芝士牛肉丸蠻好吃,內裡芝士軟軟流心的牛肉鮮嫰。雜錦蔬菜盤 $68各式各樣菇菌好新鮮,有兩三種蔬菜。鍋底我們選了酸菜白肉鍋 $128湯底酸味剛好不會太酸,豬肉很嫰滑而鍋中配料也很多,蕃茄大蔥酸菜等等真的很豐富。
平時打邊爐就吃得多,養生鍋就很少吃所以今日來試下。

極上雪花肥牛 $188

手工丸類拼盤 $108 (12粒每款各2粒)

雜錦蔬菜盤 $68
各式各樣菇菌好新鮮,有兩三種蔬菜。

鍋底我們選了酸菜白肉鍋 $128

2019-04-13 118 views
今日一家人係馬安山探完親戚之後,就到了位於we go mall內的養心殿食火鍋,有意想不到的驚喜先叫了馳名的炸午餐肉一試,厚切而且熱騰騰,非常香口再來是湯底,有一隻烏雞在裏面,肉質鮮嫩,湯底亦非常濃郁,火鍋配料甚至不用點豉油,非常入味然後就是冰菜跟雜菜拼盤,菜都非常新鮮!非常清甜,用料非常好即炸響玲卷,配上濃郁的湯底,根本是絕配然後叫了一碟小的手切肥牛,肉質很好,份量也不少手打丸拼盤!有幾款不同口味,但都超級好吃!水餃拼盤,又是有多款口味,味道都非常特別蝦膠,份量雖然不大,但口感卻非常獨有!最後是豬肉片,比超街外吃到的都重肉味👍🏻總括來說,我覺得養心殿的確是火鍋的不二之選👍🏻👍🏻👍🏻
先叫了馳名的炸午餐肉一試,厚切而且熱騰騰,非常香口

然後就是冰菜跟雜菜拼盤,菜都非常新鮮!非常清甜,用料非常好

即炸響玲卷,配上濃郁的湯底,根本是絕配

然後叫了一碟小的手切肥牛,肉質很好,份量也不少
手打丸拼盤!有幾款不同口味,但都超級好吃!
水餃拼盤,又是有多款口味,味道都非常特別
蝦膠,份量雖然不大,但口感卻非常獨有!
最後是豬肉片,比超街外吃到的都重肉味👍🏻

總括來說,我覺得養心殿的確是火鍋的不二之選👍🏻👍🏻👍🏻
2019-04-03 142 views
朋友嚟開呢頭,我作為東道主一定要帶佢食好嘢,毫無疑問就揀咗位於恆安站we go mall嘅養心殿,因為呢度嘅火鍋真係好得!🌶麻辣鍋 拼 酸菜白肉鍋🐷 $128無辣不歡嘅我哋當然選擇麻辣鍋,加入左多種香料及藥材,仲有台灣直送嘅鴨血同埋凍豆腐,非常有誠意!🦆麻辣鍋仲可免費追加鴨血一份✌🏻酸菜白肉鍋都好足料,加入左醃製過嘅大白菜、極品豬王花腩、QQ寬條麵,味道酸酸的,淨係飲啖湯都覺得正!🥟自家製極品水餃(半份)$42🐂自家製麻辣牛肉餃(半份)$42餃類都好有質素,粒粒結實飽滿,用料新鮮。🍡手工丸類拼盤(12粒)$108丸類拼盤嘅口味多元化:有鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、梅菜豬肉丸(各兩粒)👍🏻🥗雜錦蔬菜盤 $68🐂黑柏葉 $78🥢寬粉條 $38係晚市時間分享Facebook以及簽到打卡,仲有飲品送😍每人$300左右,食到好飽好飽,真心抵!

🌶麻辣鍋 拼 酸菜白肉鍋🐷 $128

🦆麻辣鍋仲可免費追加鴨血一份✌🏻

🥟自家製極品水餃(半份)$42
🐂自家製麻辣牛肉餃(半份)$42
餃類都好有質素,粒粒結實飽滿,用料新鮮。

🍡手工丸類拼盤(12粒)$108

🥗雜錦蔬菜盤 $68

🐂黑柏葉 $78

🥢寬粉條 $38

係晚市時間分享Facebook以及簽到打卡,仲有飲品送😍

每人$300左右,食到好飽好飽,真心抵!
2019-03-21
$598 (Dinner)
2019-04-03 116 views
係馬鞍山搵野食真係好難😐難得見到有間有質素嘅火鍋店,點可以錯過呢~美人鍋湯底叫左美人鍋,湯底清甜帶咸,內有一整隻烏雞,煲到肉質變軟,一絲絲雞肉加上湯底,非常好味~手切肥牛每日限量嘅手切肥牛,肉身厚、雪花均勻,食落口牛味充滿口腔,食完一舊接一舊~餃子拼盤餃子拼盤有雲吞、魚皮餃、水餃、麻辣牛肉餃、韮菜餃及水蓮餃,各有特色,隻隻都分量十足。手工丸類拼盤手工丸類拼盤有鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸及梅菜豬肉丸,當中最鐘意黑松露蝦丸,黑松露味道突出。響鈴卷呢個係必叫,岩岩炸出來嘅響鈴卷,浸湯兩秒撈起,外香內軟,好食過出面嘅好多。紅綠豆沙芋圓食完之後上嘅糖水,係凍架!仲要有我最鐘意嘅芋圓,為呢一餐畫上完美句號。

美人鍋

手切肥牛

餃子拼盤

手工丸類拼盤

響鈴卷

紅綠豆沙芋圓
2019-04-01 1600 views
三月最後一個星期天晚上,天氣轉冷。今天一行三人到馬鞍山找,從來沒有到過這地方,當然讓他帶我們到處走走,玩累了就到這家新商場裡面找吃的。不久之前才在另一分店吃,印像不錯,大家都同意吃火鍋。這一次點的跟上次完全不同,首先鍋底我指定要薑母鴨養生鍋,薑母鴨非常足料,濃濃的當歸老薑味,適合趕在夏天前進進補。大家都非常餓,先來一份熟的滷味拼盤,裡面有牛展,牛腸跟牛肚,牛展軟腍,全都入味有嚼勁,下酒一流,真想多來一份。鍋滾起後先把千層凍豆腐下鍋,讓它們充分吸收藥材湯,藥材味在口中散發,喜歡藥膳的人不能錯過。吃鍋一定有魚,店家介紹七星鱸魚,果然夠魚鮮味,而且非常薄片,火鍋吃是非常好的選擇。然後就是台灣翠絲水蓮,這個之前在台灣試過一次,在這裡找到之外還有剪刀讓客人剪開,水槤含有非常高的營養素,吃下帶淡淡蓮花香氣,非常爽脆,而且飽肚低熱量,即使晚上多吃也不怕。吃鍋又養生,這家火鍋店真是不錯選擇。
三月最後一個星期天晚上,天氣轉冷。

不久之前才在另一分店吃,印像不錯,大家都同意吃火鍋

薑母鴨養生鍋

鹵水拼盤

牛展

Asahi

千層凍豆腐

七星鱸魚

七星鱸魚

台灣翠絲水蓮

吃鍋又養生,這家火鍋店真是不錯選擇。

2019-03-31
$482 (Dinner)
薑母鴨養生鍋
鹵水拼盤