2024-09-05 793 views
經過長沙灣,見到呢間食酸菜魚嘅餐廳,於是就試下。除咗酸菜魚,呢度仲有好多主打正宗四川風味嘅菜式,有辣有唔辣,所以都適合唔食得辣嘅朋友,而價錢亦都好親民。我同朋友點咗兩個小食,同一個2-4人份嘅酸菜魚,非常豐富,每人200蚊都唔駛,超級抵!⭐涼拌海蜇呢碟唔辣,幾香麻油味,海蜇幾爽口,份量比想像中多。⭐麻辣牛展呢個牛展醃得幾惹味同幾淋,辣度算幾舒服,而啲花生幾脆幾香口。⭐大盤酸菜魚(鱸魚)叫咗呢個2-4人份嘅酸菜魚,揀咗老壇酸菜湯,啲酸菜多到好似唔駛錢咁,好澎湃,而魚就揀咗鱸魚,因為比較鮮甜。湯底有魚嘅甜味,亦充滿濃郁嘅酸味。呢盤酸菜魚份量真係大,入面嘅配菜比出面食開嘅多好多,有闊薯粉、薯仔、萵筍、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜、金針菇,仲要額外跟2份手工薯粉/米線/白飯,兩個人根本冇乜可能食得哂,4個人share應該都冇問題。⭐利賓納梳打⭐凍檸樂如果一大班人想食平民價錢嘅酸菜魚,呢度係個唔錯嘅選擇,而小西灣亦都有分店。
經過長沙灣,見到呢間食酸菜魚嘅餐廳,於是就試下。

⭐涼拌海蜇
呢碟唔辣,幾香麻油味,海蜇幾爽口,份量比想像中多。
涼拌海蜇

⭐麻辣牛展
麻辣牛展

⭐大盤酸菜魚(鱸魚)

⭐利賓納梳打
⭐凍檸樂
利賓納梳打,凍檸樂

2024-08-30
$180 (Dinner)
涼拌海蜇
麻辣牛展
利賓納梳打,凍檸樂
2024-06-11 2339 views
雖然老婆就比較鍾意晌屋企煮、晌屋企食,因為覺得自己煮會健康啲,不過,我哋依家大多數嘅星期五都會出街食,一來幫手推動下本土經濟(查實一個禮拜一餐半餐真喺幫唔到幾多),二來都想輕輕鬆鬆食餐飯,乜都唔使搞。經在地好友介紹,今晚就近近哋嚟到「魚你相遇」食下酸菜魚。餐廳格局細細,雖然喺賣川菜,不過,環境就似茶記,老實講我哋嚟都喺食餐便飯,所以,環境唔喺太大考量點,乾淨企理就可以喇,最緊要喺啲嘢食啫。而成晚所見,大部分時間都有9乘滿,有時候甚至見要等位,睇落亦唔少喺街坊,相信喺有番咁上下質素先會咁旺場。川菜即喺辣嘢,小弟唔食辣喎,老友喺咪玩嘢,當然唔喺啦,佢話有啲湯底只喺微辣,更有一款喺唔辣嘅蕃茄湯底。魚類嘅選擇多,啲一人套餐嘅配搭又夠彈性,此外,仲有煲仔飯、小食、大大盤嘅酸菜魚,好多選擇,定價亦唔算貴。鱸魚片配蕃茄濃湯 $76唔使多講,老婆就一定喺揀呢一款蕃茄濃湯,選上鱸魚就貪佢魚味濃啲,又比較鮮甜,而配料就揀豆腐皮、娃娃菜,佢話唔使要主食,阿姐就話可以揀多款配料,就搭埋萵筍,阿姐處理得夠彈性。個蕃茄濃湯幾唔錯,蕃茄味突出,濃郁酸香,飲落好醒神。萵筍薄薄哋仲有份爽脆感,豆腐皮好似啲上海百頁咁,煙
。經在地好友介紹,今晚就近近哋嚟到「魚你相遇」食下酸菜魚。
,定價亦唔算貴。
鱸魚片配蕃茄濃湯 $76

唔使多講,老婆就一定喺揀呢一款蕃茄濃湯,選上鱸魚就貪佢魚味濃啲,又比較鮮甜,而配料就揀豆腐皮、娃娃菜,佢話唔使要主食,阿姐就話可以揀多款配料,就搭埋萵筍,阿姐處理得夠彈性。個蕃茄濃湯幾唔錯,蕃茄味突出,濃郁酸香,飲落好醒神。萵筍薄薄哋仲有份爽脆感,豆腐皮好似啲上海百頁咁,煙韌有豆香,初時以為喺類似港式嘅腐皮,而主角鱸魚入口非常之嫩滑,好有魚鮮味,十分鮮甜,整道菜式極之啱老婆口味。
鯛魚片檸檬酸菜湯 $76

我就對呢個檸檬酸菜湯非常有興趣,加上佢標註只喺一隻細辣椒辣度,問過侍應都話唔會好辣,再加上嚟到啲紅卜卜嘅辣椒放喺面,可以夾走減辣嘅,就會變得辣度更溫和。我再將啲檸檬篤爛去,攪勻之後個湯真喺非常有特色,酸酸辣辣再有啲清爽感。配菜揀咗生菜同黑木耳,仲混有唔少酸菜,主食選米線,一大碗米線另碗上,夠晒我哋兩公婆食,米線口感滑溜,掛上湯底,好好味。我就揀咗配鯛魚片,同樣好嫩滑,有少少爽脆感,一樣咁好食。溫馨提示,啲魚有機會有少少細骨,食嘅時候都要小心啲。
紅豆冰奶茶 +$15

小弟一向都鍾意嘆杯奶茶,而老婆就鍾意食紅豆冰嘅紅豆,所以嗌呢杯就滿足到大家。雖然呢度唔係茶記,但估唔到個奶茶底比預期中好,醇香又夠濃,紅豆嘅份量亦都唔少,而且煮得夠腍,入口有起沙嘅感覺而且好清甜。
紅豆冰奶茶
怕你食完一口辣氣未散,晌收銀櫃枱前,放咗啲薄荷糖,自由取用!
睇見隔離枱幾個大姐點咗大份嘅酸菜魚,嚟到超超超大碟嘅酸菜魚,外觀確喺非常震撼,仲大讚食得過癮,雖然我哋就無試酸菜魚,不過,單以今晚所試嘅兩款湯同啲食材,已感受到嗰份質素。
$84 (Dinner)
鯛魚片檸檬酸菜湯
這一天因事來到長沙灣,兩夫妻就在這間開在大街之上,正對著長沙灣地鐵站出口的中菜小館,吃了一頓晚餐。兩夫妻都點了店中的「一人套餐」做晚餐。這晚餐可讓客人挑選一款主題食材,再配以店中其中一款特色湯底,自選配菜兩款和主食一款,價錢不過是五十八元至七十八元,都幾經濟相宜。我的「一人套餐」選擇是「檸檬酸菜湯底」+「鯛魚」+「娃娃菜」+「金針菇」+「手工薯粉」($76),「檸檬酸菜湯底」比一般的酸湯底多了一分微微的檸檬味,較為特別,鯛魚肉份量不少,爽脆彈牙,加上索湯的薯粉、娃娃菜與金針菇,飽肚又開胃。老婆仔的「一人套餐」選擇是微辣的「老壇酸菜湯底」+「鱸魚」+「萵筍」+「大豆芽」+「手工薯粉」($76),「老壇酸菜湯底」微酸少辣,是溫和的味道。鱸魚肉味比鯛魚更鮮甜,伴以其他配料,同樣不差。還點了一鹹一甜兩款小食,「涼拌海蜇」($28)份量多,價錢平,「紅糖糍粑」($28)口感佳,味道好,都不錯。這間「魚你相聚」原來在港島小西灣也有分店,如果下次有機會去哪邊的話,可能都會去試試呢!
老婆仔的「一人套餐」選擇是微辣的「老壇酸菜湯底」+「鱸」+「萵筍」+「大豆芽」+「手工薯粉」($76),「老壇酸菜湯底」微酸少辣,是溫和的味道。鱸魚肉味比鯛魚更鮮甜,伴以其他配料,同樣不差。
Dinner
  • 紅糖糍粑
2024-05-31 859 views
呢日同朋友👩‍🦰一齊喺呢間餐廳食個 quick late lunch🤣呢度有「一人套餐」可以自己揀「主要食材 + 湯底 + 2個配菜 + 主食」,咁揀咗「$76 鱸魚片 + 檸檬酸菜湯 + 萵筍 + 生菜 + 米線」,又可以「追加食材」,咁加咗 $38「鯛魚片」、$33「鮮嫩肥牛」、$39「墨魚片」、$15「午餐肉」,諗住 share 嚟食 🤣我哋叫咗「一人套餐」諗住係一碗點知一嚟就嚟咗三碗🤣,以為搞錯咗,原來係因為我哋加咗好多「追加食材」咁一碗裝唔晒要分開兩碗裝然後「米線」又自己一個碗咁就一共有三碗🤣真係大大碗👍,首先飲啖湯先,味道濃郁仲有我鍾意嘅檸檬味(真係有幾片檸檬🍋);全部食材都幾好味,特別係「鱸魚片/鯛魚片」同埋「肥牛」肉質夠鮮嫩😋$42「鹽焗手撕雞」:有鹹香,撈埋好多芫荽🌿一齊食,好味😋跟餐加 $5「凍檸茶」:要咗少甜少冰,幾清新😋跟餐加 $5「熱奶茶」:大大杯夠濃郁夠滑👍

$42「鹽焗手撕雞」:有鹹香,撈埋好多芫荽🌿一齊食,好味😋

跟餐加 $5「凍檸茶」:要咗少甜少冰,幾清新😋

跟餐加 $5「熱奶茶」:大大杯夠濃郁夠滑👍
Lunch
5 day(s) ago 0 views
長沙灣抵食四川酸菜魚以平民價錢,吃到正宗美味的四川風味。酸菜魚只需由$76起,而且口味是正宗!酸菜魚湯底可選檸檬酸菜湯、酸菜金湯、藤花椒酸菜湯香辣濃湯、老壇酸菜湯、麻辣濃湯、老壇酸菜湯(微辣)、番茄濃湯(唔辣)和老壇酸菜湯(唔辣)。這次選擇了鱸魚,配菜揀了豆腐和萵筍,另外追加了肥牛,一人套餐的份量十足,超大碗,真係非常抵食!鱸魚的口感軟滑,非常鮮甜,好新鮮!重點推介,雞滋味一人套餐,花膠濃湯雞煲,只需$75。即叫即製,花膠大大片,雞件大大嚿,雞湯非常濃郁,另外追加了鯛魚,鯛魚口感爽滑,爽脆,非常新鮮!除了米線外,還有白飯,更有薯粉選擇。小食方面,也有很多選擇,這次選擇了涼拌海蜇和鹽焗雞腳,四川風味十足!
長沙灣抵食四川酸菜魚

以平民價錢,吃到正宗美味的四川風味。

酸菜魚只需由$76起,而且口味是正宗!

酸菜魚湯底可選檸檬酸菜湯、酸菜金湯、藤花椒酸菜湯

鱸魚的口感軟滑,非常鮮甜,好新鮮!

重點推介,雞滋味一人套餐,花膠濃湯雞煲,只需$75。

除了米線外,還有白飯,更有薯粉選擇。

2024-10-23 0 views
收工後同屋企人出去食飯,媽媽話好耐都冇食酸菜魚,所以就揀咗喺長沙灣既魚你相聚,價錢又吾貴,有時簡簡單單都可以好滿足😌🩵小食:涼拌海蜇$28涼拌海蜇好香麻油味,食落爽口,份量仲要好多😋🩵小食:紅糖糍粑$28食川菜必叫紅糖糍粑,咬落香脆內裡煙韌,沾上紅糖食一流😙🩵主食:檸檬酸菜湯鯛魚片配米線$84嚟到一定試酸菜魚,一人套餐仲配埋米線,鯛魚片爽脆,仲加左萵筍、娃娃菜、豆卜,非常入味🐟🩵主食:花膠濃湯雞煲配薯粉$118叫咗個花膠濃湯雞煲,加左肥牛、響鈴,花膠大大塊,仲有娃娃菜喺底,滋補養生💕🩵主食:豆豉排骨煲仔飯$60煲仔飯飯粒鬆軟,帶有煲仔鑊氣,排骨啖啖肉,食到底仲有金黃色飯焦,好滋味😍🩵飲品:凍檸檬茶+$5🩵飲品:凍利賓納梳打+$12🩵飲品:凍檸檬水 +$5🩵飲品:可樂 +$5

🩵小食:涼拌海蜇$28
涼拌海蜇好香麻油味,食落爽口,份量仲要好多😋

🩵小食:紅糖糍粑$28
食川菜必叫紅糖糍粑,咬落香脆內裡煙韌,沾上紅糖食一流😙

🩵主食:檸檬酸菜湯鯛魚片配米線$84

🩵主食:花膠濃湯雞煲配薯粉$118

🩵主食:豆豉排骨煲仔飯$60

🩵飲品:凍檸檬茶+$5

🩵飲品:凍利賓納梳打+$12

🩵飲品:凍檸檬水 +$5

🩵飲品:可樂 +$5

2024-10-23 0 views
聽同事講話長沙灣有間唔錯嘅酸菜魚,今晚放工專登黎試試!嘩!一睇餐牌,價錢非常之大衆化😋1 人份量酸菜魚都只係$58 起!不過今晚好肚餓,所以決定叫個2-4人份量,首先可以選擇邊款魚,分別有鯛魚,生魚片,鱸魚,龍脷柳,然後就再選湯底!今晚想試鱸魚,食落真係好鮮甜,最重要就係冇骨,配上老壇酸菜湯真係好正,酸度岩岩好,唔會搶口,辣度可自己選大中細辣度!另外,仲叫左款涼菜,酸辣萵荀土豆絲,酸酸辣辣令人胃口大增👍🏻👍🏻👍🏻最後,叫左個甜品,紅糖糍粑,$28 好抵食,一共有六件,即叫即炸,炸到金黃色,香脆可口,令今晚劃上完美句號🥰

🫣想自私食酸菜魚🐟, 但2人份起跳又食唔哂?😫😢長沙灣站附近有間🇨🇳四川菜館 - 魚你相聚🐟🌟主打酸菜魚及毛血旺等四川菜式和涼菜🥢💰用親民價錢, 就可以獨享酸菜魚🤩另有煲仔飯🍚, 花膠湯雞煲🍲等🥣湯底和食物☑️均有🌶️辣同唔辣選擇份量大, 價錢經濟實惠🤑, 深受街坊歡迎🙌🏻地點方便, 🚇位於長沙灣站Exit A3對面馬路..一人套餐..主食材 + 湯底 + 2款配菜 + 主食🔸檸檬酸菜湯.鯛魚🍋 $76 6/10生菜|海帶|薯粉🍋檸檬酸菜湯好少見🫨, 旁邊仲放咗3片檸檬裝飾🍋🥣湯底酸辣中帶清爽😌🐟鯛魚爽脆, 海帶份量足🔸番茄濃湯.鱸魚 $76 6/10白蘿蔔|黑木耳|米線除咗辣湯底, 唔辣有老壇酸菜湯同番茄濃湯🍅番茄湯清甜, ☑️有番茄塊同紫洋蔥, ⚪️白蘿蔔冇渣🐟鱸魚肉質較軟腍, 帶少許細骨🤏🏻🥢米線另上, 避免浸湯淋哂🔸涼拌海蜇 $28 6/10海蜇爽脆, 份量很多👍🏻重麻油香味, 灑滿芝麻🙈吃多了, 有少少咸🔸麻辣牛展 $42 6/10🐮牛展約8-10塊🌶️麻辣度是BB班程度👶🏻🔸鹽焗手撕雞 $42 6/10🐔手撕雞真係撕到好幼細🤣👌🏻咸香味足, 同樣拌有香脆花生🥜🔸熱
🫣想自私食酸菜魚🐟,
但2人份起跳又食唔哂?😫😢
長沙灣站附近有間🇨🇳四川菜館 - 魚你相聚🐟
🌟主打酸菜魚及毛血旺等四川菜式和涼菜🥢
💰用親民價錢, 就可以獨享酸菜魚🤩
另有煲仔飯🍚, 花膠湯雞煲🍲等

🥣湯底和食物☑️均有🌶️辣同唔辣選擇
份量大, 價錢經濟實惠🤑, 深受街坊歡迎🙌🏻
地點方便, 🚇位於長沙灣站Exit A3對面馬路

..一人套餐..
主食材 + 湯底 + 2款配菜 + 主食

🔸檸檬酸菜湯.鯛魚🍋 $76 6/10
生菜|海帶|薯粉

🍋檸檬酸菜湯好少見🫨,
旁邊仲放咗3片檸檬裝飾🍋
🥣湯底酸辣中帶清爽😌
🐟鯛魚爽脆, 海帶份量足

🔸番茄濃湯.鱸魚 $76 6/10
白蘿蔔|黑木耳|米線

除咗辣湯底, 唔辣有老壇酸菜湯同番茄濃湯
🍅番茄湯清甜,
☑️有番茄塊同紫洋蔥, ⚪️白蘿蔔冇渣
🐟鱸魚肉質較軟腍, 帶少許細骨🤏🏻
🥢米線另上, 避免浸湯淋哂

🔸涼拌海蜇 $28 6/10
海蜇爽脆, 份量很多👍🏻
重麻油香味, 灑滿芝麻
🙈吃多了, 有少少咸

🔸麻辣牛展 $42 6/10
🐮牛展約8-10塊
🌶️麻辣度是BB班程度👶🏻

🔸鹽焗手撕雞 $42 6/10
🐔手撕雞真係撕到好幼細🤣
👌🏻咸香味足, 同樣拌有香脆花生🥜

🔸熱檸水 +$5
🔸凍檸茶 +$5
2024-09-29 132 views
長沙灣地鐵口一出來就能看到這家店!cp值超高!日常吃飯必選餐廳呀!大盤酸菜魚餐💰268我們選擇了老壇酸菜魚,還可以選檸檬酸菜味或者藤花椒酸菜味道然後魚也有鯛魚、生魚片、鱸魚片等等,按照不同的口感選擇,也太貼心了!最後我們選擇了鱸魚片,會比較鮮甜好大一盤酸菜魚!看著就誇張哈哈哈,裡面配菜也很多,有萵筍,有薯粉等等!還配了兩個主食,這個餐好划算!小食青椒皮蛋💰28麻辣牛展💰42酸辣萵筍土豆絲💰28小食也很地道,每樣都很酸辣程度都很到位,很開胃!牛展一點都不柴,好吃😋!

大盤酸菜魚餐💰268
我們選擇了老壇酸菜魚,還可以選檸檬酸菜味或者藤花椒酸菜味道

小食
青椒皮蛋💰28
麻辣牛展💰42
酸辣萵筍土豆絲💰28

2024-09-24
$150 (Dinner)
  • 酸菜魚
2024-09-27 143 views
「鴛鴦至尊」,這道菜包括鮮嫩肥牛和檸檬酸菜魚,配上手工薯粉。首先上桌的是鮮嫩肥牛,牛肉切片均勻,肉質鮮嫩多汁,入口即化。搭配的醬料調味適中,既不掩蓋牛肉的鮮美,又增添了幾分香氣。接著是檸檬酸菜魚,這道菜的魚肉選用的是新鮮的鱸魚,魚片薄而不散,口感滑嫩。檸檬的清香和酸菜的酸爽完美結合,讓人食指大動。湯底酸辣適中,喝上一口,整個人都感覺精神一振。最後不得不提的是手工薯粉,這是我在其他地方很少見到的配菜。薯粉口感Q彈,吸收了湯底的精華,每一口都充滿了濃郁的味道,讓人回味無窮。

2024-09-25 129 views
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳諗住簡單快脆食個晚餐🤣有「雞滋味一人套餐」,揀咗 $75「花膠濃湯雞煲」:走主食,要「白蘿蔔」;「花膠」軟滑,「雞件」亦都軟滑幾好雞味,湯底味道濃郁,「白蘿蔔」煮得好腍😋$42「麻辣牛𦟌」:「牛𦟌」軟熟得嚟有少少咬頭,少少辣少少麻,食得幾開胃😋$42「鹽焗手撕雞」:「手撕雞」有鹹香撈埋好多芫荽🌿花生🥜一齊食,幾好味😋呢度有「一人套餐」可以自己揀「主要食材 + 湯底 + 2個配菜 + 主食」,咁揀咗「$76 鯛魚片 + 番茄濃湯 + 萵筍 + 生菜 +手工薯粉」,又可以「追加食材」,咁加咗 $38「鱸魚片」🤣真係大大碗👍,首先飲啖湯先,蕃茄湯底味道濃;「鱸魚片/鯛魚片」肉質夠鮮嫩😋,仲有好多萵筍同埋生菜,「手工薯粉」就滑脫脫😋跟餐加 $5「熱檸水」:簡簡單單夠清新😋跟餐加 $12「凍鹹檸樂」:鹹檸檬已經整碎咗加咗喺杯裏邊,咁樣相當方便👍,凍冰冰嘅「鹹檸樂」就梗係好飲啦 🤣$53「口水雞」:叫咗小辣,已經好惹味👍,加咗 原粒花生、碎花生、辣椒油、芫荽、蒜蓉等,令口感更加豐富🤣街坊價錢好抵食,所以真係好多人客🤣
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳諗住簡單快脆食個晚餐🤣

跟餐加 $5「熱檸水」:簡簡單單夠清新😋

街坊價錢好抵食,所以真係好多人客🤣
Dinner
2024-09-23 103 views
[ #長沙灣美食 #caloriefoodie長沙灣 ] • 魚 你 相 聚 •🐿-長沙灣平價川菜街坊店🥵主打酸菜魚星期五夜晚爆晒場 目測大部份都係街坊🌟想平平地食餐川菜 都係一個唔錯嘅選擇😗-🐟 大盤酸菜魚 (2-4人份量) 💰$268有4款魚可以選擇 我哋揀咗鱸魚片 肉質爽脆湯底揀咗老壇酸菜湯微辣 大約譚仔10小辣程度🌶️配料亦超豐富 有闊薯粉、豆腐皮、薯仔、萵荀、豆腐、大豆芽、娃娃菜、金針菇上枱時大大一盤 絕對會俾佢嘅份量嚇親😳配料最鐘意係一大片薯仔 口感爽脆🥔主食方面 個人覺得酸菜魚最適合就係配飯!!-紅糖糍粑 💰$28食川菜時最鐘意叫紅糖糍粑做飯後甜品🍬炸得外脆內煙韌 自己再沾上紅糖食~-凍鴛鴦 +💰$5凍咸檸七 +💰$12套餐價加配飲品超抵飲😗-📍 長沙灣長沙灣道391號地下1號舖-#caloriefoodie
[ #長沙灣美食 #caloriefoodie長沙灣 ]
想平平地食餐川菜 都係一個唔錯嘅選擇😗

🐟 大盤酸菜魚 (2-4人份量) 💰$268

有4款魚可以選擇 我哋揀咗鱸魚片 肉質爽脆
湯底揀咗老壇酸菜湯微辣 大約譚仔10小辣程度🌶️
配料亦超豐富 有闊薯粉、豆腐皮、薯仔、
萵荀、豆腐、大豆芽、娃娃菜、金針菇
上枱時大大一盤 絕對會俾佢嘅份量嚇親😳
配料最鐘意係一大片薯仔 口感爽脆🥔
主食方面 個人覺得酸菜魚最適合就係配飯!!
紅糖糍粑 💰$28

食川菜時最鐘意叫紅糖糍粑做飯後甜品🍬
炸得外脆內煙韌 自己再沾上紅糖食~
凍鴛鴦 +💰$5

凍咸檸七 +💰$12

套餐價加配飲品超抵飲😗
📍 長沙灣長沙灣道391號地下1號舖
#caloriefoodie
2024-09-22 82 views
去荔枝角拎蛋糕,順便去呢頭搵嘢食。酸菜魚係任何時候都會想食的菜式!叫左個大的酸菜魚。🐠生魚片酸菜魚$268(2-4人份)老壇酸菜湯,鱸魚比較鮮甜。上菜真系有d嚇親,因為個碟係超大,好震撼🫨魚片兩個人啱啱好,底下仲有薯份,好軟糯好食!另外仲有豆腐、金菇、薯仔片等等,好足料,跟餐仲有2碗薯粉,幾抵食。🫑青椒皮蛋$28正常發揮的。紅糖糍粑$28呢個幾特別好食,糍粑軟糯,配黑糖一流。🥔土豆絲$28同係大陸食開的不同,醬料比較重口味。🍋‍🟩咸寧7好gur好飲。🥢魚你相聚 🌏長沙灣長沙灣道391號地下1號舖
叫左個大的酸菜魚。

🐠生魚片酸菜魚$268(2-4人份)

🫑青椒皮蛋$28
正常發揮的。

紅糖糍粑$28
呢個幾特別好食,糍粑軟糯,配黑糖一流。
🥔土豆絲$28
同係大陸食開的不同,醬料比較重口味。

🍋‍🟩咸寧7
好gur好飲。
🥢魚你相聚
🌏長沙灣長沙灣道391號地下1號舖
Lunch
2024-09-13 117 views
📍近長沙灣地鐵站A出口嘅酸菜魚小店,價錢比較相宜,平均一人餐都只係大約$70左右,除咗酸菜魚仲會有煲仔飯可以揀。想飲吓湯揀咗胡椒豬肚雞煲($70),熱辣辣原煲上勁香!個胡椒味好重,豬肚份量都多,但係略嫌啲雞件比較鞋口少少,個底仲會有啲娃娃菜墊住。酸菜魚($268)有四款魚可以揀,我哋就揀咗鯛魚,食落口比較爽身同埋啲皮好脆口,今次見到有特別啲嘅檸檬酸菜湯就試吓先!加咗檸檬酸酸哋幾開胃,個辣度感覺上亦都冇平時食開嘅酸菜魚咁辣。入邊仲有好多配菜,例如薯粉、薯仔片、萵筍、金針菇同豆腐等,仲可以揀兩款主食(白飯、薯粉或米線)。

位於長沙灣的四川菜館,主打酸菜魚、水煮魚,還有其他四川特色菜式。地方便利,一出地鐵站已經見到,街坊價錢、沒有加一服務費,品嚐正宗川味菜。餐前小食:麻辣手撕雞雞絲混合麻辣醬汁,很惹味,不過略鹹。餐前小食:酸辣萵筍土豆絲萵筍絲及土豆絲,清脆爽口,涼拌開胃菜。餐前小食:鹽焗鳳爪鳳爪鹹香入味,還有粒粒鹽焗花生,佐酒一流。大盤酸菜魚:藤花椒酸菜湯鯛魚片酸菜魚這一大盤佔了差不多整張枱,份量可供2-4人用,配薯粉、米線或白飯兩碗。大大盤的酸菜湯底,鯛魚多片,口感結實,爽彈,沒有骨頭。湯底濃香,酸酸辣辣,特別開胃。配料非常豐富,有木耳、酸菜、闊薯粉、豆腐、大豆芽、豆腐皮、娃娃菜、萵筍、金針菇、薯仔,吸收了湯汁,特別下飯。
餐前小食:麻辣手撕雞

雞絲混合麻辣醬汁,
很惹味,不過略鹹。
餐前小食:酸辣萵筍土豆絲

萵筍絲及土豆絲,清脆爽口,涼拌開胃菜。
餐前小食:鹽焗鳳爪

鳳爪鹹香入味,還有粒粒鹽焗花生,佐酒一流。
大盤酸菜魚:藤花椒酸菜湯鯛魚片酸菜魚

這一大盤佔了差不多整張枱,份量可供2-4人用,
湯底濃香,酸酸辣辣,特別開胃。