2021-08-28
難得馬鞍山區開左間酸菜魚專門店, 一定要試下咩料子啦, 去到原來仲試業中.外賣袋偏大, 膠碗會側埋一邊, 所以拎個陣要小心, 可能試業中, 佢仲放埋張外賣紙係入面.我見openrice內, 其他分店既評語, 話青花椒酸菜湯係最推薦, 而外賣紙都有兩個叻叻公仔.有幾款魚片揀既, 先揀最滑既鱸魚片試, 應該無得輸啦. 魚片數量係夠既, 都有成10片左右, 魚肉醃過, 所以偏咸, 食落似無用蛋白加強滑度, 有少少似用左生粉水代替, 所以滑度稍為降低左. 辣度揀左大辣, 剛好夠辣, 但係除左咬中左粒花椒有麻味之外, 幾乎係無青花椒既麻香味, 酸菜都偏咸, 同埋酸味唔夠, 令到成個湯都比較咸. 有兩款小食可以附加, 因為比較吸引既鴨血同肥腸都要額外加錢, 係諗唔倒既情況下, 揀左2份都係金針菇, 但係無奈越食越咸.最終我食完D飯, 要將D金菇夾落去, 再用食水沖淡佢先食得倒. 所以唔食得太咸既朋友要留意下.
有兩款小食可以附加, 因為比較吸引既鴨血同肥腸都要額外加錢, 係諗唔倒既情況下, 揀左2份都係金針菇, 但係無奈越食越咸. 最終我食完D飯, 要將D金菇夾落去, 再用食水沖淡佢先食得倒. 所以唔食得太咸既朋友要留意下.