2020-11-06 201 views
呢間台式餐廳 嘢食價錢平民 而且食物質素都唔差 特別下午茶時段就最抵食 咖喱薯仔豬扒飯 $3230幾蚊就食到有豬扒嘅飯 咖喱係有少少辣 撈飯食就啱啱好 豬扒係直接炸 冇炸皮嗰種 30幾蚊來講 真係好抵食 而且幾好食 仲有一杯台式嘢飲可以揀

咖喱薯仔豬扒飯 $32
2020-11-01 185 views
搵食搵到尚徳商場,剛好係六點七點食晚飯時間,商場有好多人,怕好難搵到位食飯,但呢間餐廳出其地少人,一半客都未坐滿,坐低後座位非常寬敞,靜到有點怕中了伏,不過都坐低左,所以照點野食😆😆😆點左一個鐵板餐和雞扒玉子肉燥飯,食物質素其實不差,可以講係大件夾抵食,鐵板餐的份量很大,差點吃不完,玉子飯味道不錯,肉燥很有台灣的味道👍🏻👍🏻👍🏻另外點了一杯台式飲料,埋單只係$110左右,算係咁👍🏻
經典鐵板餐
雞扒玉子肉燥飯
經典鐵板餐
雞扒玉子肉燥飯
2020-10-17 146 views
抵食嘅平民台式餐廳今日去完尚德商場嘅運動用品買完野,就去咗附近嘅一間價錢非常平民嘅食店食晚餐。我哋就叫咗一個豬軟骨肉燥飯,豬軟骨炆得非常之林非常之入味但係個肉燥就唔係太熱,建議上菜時間可以縮短啲。另外帶咗個卜卜蜆火鍋套餐,佢啲蜆係熟晒開左先上嘅。好處就係唔會怕上咗菜嘅蜆係死蜆,壞處就係冇咁新鮮嘅感覺。另外加$8就有六條肥牛,都唔錯嘅。我哋另外加咗菜,同埋炸雞翼,性價比來講都接受到總括嚟講係幾抵食嘅平民餐廳
抵食嘅平民台式餐廳

我哋就叫咗一個豬軟骨肉燥飯,豬軟骨炆得非常之林非常之入味
但係個肉燥就唔係太熱,建議上菜時間可以縮短啲。

另外帶咗個卜卜蜆火鍋套餐,佢啲蜆係熟晒開左先上嘅。
好處就係唔會怕上咗菜嘅蜆係死蜆,壞處就係冇咁新鮮嘅感覺。

另外加$8就有六條肥牛,都唔錯嘅。
我哋另外加咗菜,同埋炸雞翼,性價比來講都接受到

總括嚟講係幾抵食嘅平民餐廳
  • 卜卜蜆火鍋
2020-09-26 288 views
本身諗住嚟呢度食肉燥飯,點知見到啲枱食小鍋好似幾吸引,結果點左兩個試下。其實兩個鍋入邊啲料都差唔多,都係有啲粟米、玉子豆腐、金菇、椰菜、魚腐同豆卜咁,係個湯底有少少唔同😹主食有得簡白飯、新竹米粉、台灣麵、出前一丁(+$4)或者日本烏冬。但係烏冬貴啲要加$12😱😱番茄牛肉鍋湯底都幾甜,初頭以為細細兜驚唔夠食,但係配埋個主食都幾夠飽,男人食都好夠。養生鍋個湯底係豬骨清湯,入邊就冇牛肉,但係有雞脾肉。個雞都算唔錯唔會好鞋👍🏻👍🏻摩摩茶就有啲成日飲嗰啲台式果茶茉莉花茶係無糖,都幾啱我呢啲減肥人士😂又唔使+1,總括而言,呢個價錢來講算唔錯

蕃茄牛肉小火鍋

蟲草花養生小火鍋

摩摩茶就有啲成日飲嗰啲台式果茶
夏日的摩摩茶

茉莉花茶係無糖,都幾啱我呢啲減肥人士😂
無糖茉莉花茶

又唔使+1,總括而言,呢個價錢來講算唔錯
新竹米粉
2020-09-26
$80 (Dinner)
蕃茄牛肉小火鍋
蟲草花養生小火鍋
無糖茉莉花茶
餐廳:101台式休閒餐廳 (將軍澳)地址:將軍澳唐明街2號尚德商場2樓205A號舖黃店真係唔怕食多啲,但係都唔該比啲高質野食唔該😎,今次呢間101台式休閒餐廳就算正常啦🤓,畢竟都係外賣自取拎返屋企🥡,食物質素點都會打咗個折嘅特盛醬汁雞扒肉燥湯台灣渝川麵 $76一碗有兩塊雞扒👍🏼,塊皮燒得幾香,不過愛健康嘅我,咬兩啖就會扔咗佢😂,雞肉嫩口,加咗少少黑椒粒,食落都香啲醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥湯新竹米粉 $70玉子豆腐就真係差少少🤏,塊豆腐皮唔知係唔係拎到返屋企腍咗,有點兒奇怪😂,不過玉子都幾滑溜嘅,值得提嘅係肉燥份量都幾多,米粉較一般食嘅硬少少,比較爽口,我幾鍾意😋鹽酥花枝丸 $40花枝丸明明係鹽酥不過就有啲似灑咗辣椒粉🌶️,無咩鹽酥嘅感覺,唔知係唔係台式做法唔同呢😆?食落口都好彈牙,似係手打製成😏日式章魚餅 $58章魚餅真係見到一粒粒章魚碎架🐙,不過就無咩驚喜,煎得都幾香,仲有啲蔥粒,呢個價錢有啲貴🙈飲品係跟餐送架🤩,算幾抵,平時出面買一杯都起碼廿幾蚊!叫咗杯凍意大利咖啡(Coffee Latte),呢個Latte奶味香滑同較為重,少少蓋過咗espresso嘅味,不過唔多冰,拎到返屋企再飲都
餐廳:101台式休閒餐廳 (將軍澳)
地址:將軍澳唐明街2號尚德商場2樓205A號舖

特盛醬汁雞扒肉燥湯台灣渝川麵 $76
一碗有兩塊雞扒👍🏼,
醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥湯新竹米粉 $70
米粉較一般食嘅硬少少,比較爽口,我幾鍾意😋

鹽酥花枝丸 $40

日式章魚餅 $58

飲品係跟餐送架🤩,算幾抵,平時出面買一杯都起碼廿幾蚊!叫咗杯凍意大利咖啡(Coffee Latte),呢個Latte奶味香滑同較為重,少少蓋過咗espresso嘅味,不過唔多冰,拎到返屋企再飲都唔會因為溶雪而變淡😍;爸爸就叫咗凍珍珠奶茶,佢話珍珠唔會好似硬膠咁😂,少許煙韌得黎都夠腍,奶茶味就正常
2020-08-28
TakeAway
$122 (Lunch)
2020-08-17 199 views
每次去尚德買完送,餓餓地都會幫襯101台式休閒餐廳,中意呢度唔洗排好耐隊先有位,上菜速度快,價錢同食物質素都合理。《台灣古早番茄牛肉麵 $57》番茄湯底熱辣辣,飲得過癮,番茄味和紅燒牛肉味湯底清爽,香味濃郁,帶有少許酸酸甜甜的味道。白蘿蔔大件鮮甜,牛肉燜得好入味好腍,而且麵條份量非常足夠,口感彈牙。《豬軟骨肉燥飯 $53》豬軟骨同樣燜得軟腍入味,軟骨部份更可以輕輕咬開,骨膠原感頗重;肉質軟熟但唔會煮得過份散爛,醬汁濃郁,送飯一流。

《台灣古早番茄牛肉麵 $57》

《豬軟骨肉燥飯 $53》
2020-07-29 210 views
被譽為平民版經濟嘅台式小店,見香港都幾多分店,成日將佢同101肉燥飯專門店撈亂😵⭐️出示學生證就可以叫學生餐。👓醬汁香茅豬扒肉燥飯 $47豬扒都大塊煎得香脆唔太乾身,淋有少少燒汁。但肉燥就真係好普通,一少pat肉碎粒加啲汁擺喺飯面,係冇乜肥膏唔油膩嘅,不過似食緊一堆瘦肉粒而無乜肉燥feel。有少少椰菜和半隻蛋做配菜。整體來講其實真係好普通嘅一碟碟頭飯,以依個價錢來講少貴,有學生證都好少少,見有人推薦食鐵板!評分:6/10👓台式豬軟骨肉燥飯 $53豬軟骨有三舊份量都足夠,夠調味夠淋嘅,同樣有少少椰菜和半隻蛋做配菜,但整體都係偏普通。評分:6.5/10
⭐️出示學生證就可以叫學生餐。

👓醬汁香茅豬扒肉燥飯 $47
評分:6/10
👓台式豬軟骨肉燥飯 $53
評分:6.5/10
2020-07-05 858 views
「尚德」作為「將軍澳」區裡面的市中心,除了有三個大型私人屋苑跟私人商場:「Popcorn」、「將軍澳廣場」跟「將軍澳中心」之外,還有依附在公共屋邨「尚德邨」旁邊的「領展」商場「尚德廣場」。以前我一直以為「尚德邨」以及「尚德廣場」,跟市中心三大購物商場之間有一段漫長,而且遙不可及的距離,「尚德邨」居民未必願意走漫長路途,前往三大購物商場跟「將軍澳」港鐵站。但是我後來才發現,原來「尚德廣場」跟「Popcorn」之間,還另外興建了一條有蓋行人天橋,行人可以透過行人天橋徒步直接來回「尚德邨」跟「Popcorn」,或者通過「Popcorn」商場而直接進入港鐵站。雖然行人天橋讓我大可以選擇,在購物商場「Popcorn」樓上的出口進入行人天橋,再徒步途經行人天橋一路前進,就可以成功進入「尚德廣場」,但我反而選擇在西貢坐巴士前往將軍澳,再在「尚德廣場」巴士站落車。結果我第一次進入「尚德廣場」裡面之後,發現「尚德廣場」裡面的實際規模,其實跟坊間大部分的「領展」屋邨商場,始終沒有太大的分別,一樣有連鎖集團快餐店,一樣有酒樓食肆。而且「尚德廣場」相對於大型購物商場,例如「Popcorn」跟「將軍澳中心」而言

而且「尚德廣場」相對於大型購物商場,例如「Popcorn」跟「將軍澳中心」而言,「尚德廣場」裡面還有一些,價錢相對比較平民化的台灣菜餐廳,例如位於「尚德廣場」二樓的台灣菜餐廳「101台式休閒餐廳」。

在正式光顧「101台式休閒餐廳」之前,我曾經參考過「101台式休閒餐廳」在「開飯喇」裡面的其他食評,知道「101台式休閒餐廳」食品的實際出餐速度,屬於偏向比較快的水平。

亦即是話若然選擇了時間太早就光顧「101台式休閒餐廳」,「101台式休閒餐廳」實際上偏快的製作食品飲品時間,會讓你的午餐或晚餐,會比預計時間更早就食完。

所以太早在西貢坐巴士來到「尚德廣場」的我,被迫逗留在「尚德廣場」裡面一段不長又不算短的時間,去到接近六點半的時間,才進入餐廳裡面和點餐。

結果我選擇了「101台式休閒餐廳」裡面的傳統台灣風格「經典鐵板餐」,因為「101台式休閒餐廳」「經典鐵板餐」裡面,能滿足到我想在晚餐同時食到牛肉加雞肉的願望,加上白飯組成晚餐,重溫在台北食過的鐵板餐感覺。

至於「101台式休閒餐廳」裡面大部分的熟食食品,都有提供套餐熱飲飲品,食客想選擇凍飲飲品的話,可以另外再加兩元,有些飲品甚至可以加五元,變成份量更巨大的「重量級」版本。

不過有一點可以肯定的是,「101台式休閒餐廳」晚餐裡面的「水蜜桃紅茶」凍飲飲品,飲品的實際份量和容量,都已經預設在有如「啤酒杯」的巨大程度,食客沒有需要再加錢,追加飲品變成「重量級」大杯裝了。

「101台式休閒餐廳」廚房製作出來,跟隨「經典鐵板餐」而上檯的重量級版本「水蜜桃紅茶」凍飲飲品,飲品不單止份量巨大,而且「水蜜桃紅茶」裡面的水蜜桃糖漿跟紅茶茶底,居然還在未融合的原始狀態。

我利用塑膠飲管,把顏色呈現橙色跟黃色,未攪拌過的「水蜜桃紅茶」徹底攪拌混合,變成一般情況下,經常有機會享用喝到的橙紅色,有濃厚水蜜桃甜味的「水蜜桃紅茶」凍飲飲品。

「101台式休閒餐廳」廚房製造出來的「水蜜桃紅茶」凍飲飲品,飲品在未攪勻之前,呈現橙黃兩種不同顏色的原始狀態,未攪拌就享用「水蜜桃紅茶」飲品,只會喝到味道過甜的水蜜桃糖漿味道。
水蜜桃紅茶

相反地,利用塑膠飲管把「水蜜桃紅茶」飲品完全攪勻之後,才能夠真正喝到「水蜜桃紅茶」裡面,相對比較平均的水蜜桃甜味。反而「水蜜桃紅茶」裡面的實際紅茶味道,比我預期的來得淡,沒有非常濃厚的紅茶茶味。

當然,其實我現在精神狀態,即使在晚上享用「水蜜桃紅茶」,身體還有足夠精神狀態和時間去消化紅茶裡面的茶味,仍然有足夠時間去睡眠。而且我現在睡眠質素大不如前,太早入睡也只會在半夜醒覺,倒不如遲點入睡更好。

所以我現在可以在晚上飲用「水蜜桃紅茶」或其紅茶,不過「101台式休閒餐廳」的手調「水蜜桃紅茶」飲品,飲品實際上的紅茶味道,暫時不是我喝過紅茶濃度最強的「水蜜桃紅茶」。

而且我現在的身體實際精神狀態,已經逐漸適應到紅茶飲品裡面對身體構成的提神作用,所以我現在其實已經不用太過注重享用紅茶飲品的實際時間,只會不是太接近深夜時間就足夠了。

至於「101台式休閒餐廳」裡面的台式鐵板餐食品,「經典鐵板餐」把我已經選好的食品,包括牛扒、雞翼、腸仔、火腿、粟米、炸薯角,還有「白飯」做底,製作出正宗台式的鐵板扒餐食品,還附上方便隔開油煙的餐紙。

「經典鐵板餐」裡面的「牛扒」屬於薄切的牛肉,所以「牛扒」即使被餐廳的高溫鐵板灸燒過,「牛扒」實際上的肉質也不會被燒到太硬,「牛扒」口感也不會太韌太難咬開和咀嚼。
黑椒西冷牛扒加七味雞翼加白飯鐵板餐

至於「101台式休閒餐廳」「經典鐵板餐」裡面的醬汁,我選擇辣味味道相對比較濃厚,醬汁質地濃度偏向稠身,很少可能會失手的辣味「黑椒汁」。

「經典鐵板餐」裡面原本味道偏向比較淡的配料「火腿片」,「火腿片」在跟辣味「黑椒汁」互相融合之後,火腿的實際味道也變得比較辣。

另一方面,「經典鐵板餐」裡面原本沒有濃厚味道的白飯,在加入辣味黑椒醬汁之後,白飯味道也暫時變得比較有開胃辣味,但是還需要有肉類或蔬菜伴着,才能夠容易放入口咀嚼吞嚥。

所以「101台式休閒餐廳」在「經典鐵板餐」的底層,加入了一些味道鮮甜的蔬菜和粟米粒,令「經典鐵板餐」裡面的實際營養變得比較平均,淋上「黑椒汁」後鐵板蔬菜的味道,也變得有甜有辣。

不過「經典鐵板餐」所有肉類裡面最不需要辣味黑椒醬汁,竟然是「七味雞翼」,或許這是因為「101台式休閒餐廳」廚房在雞翼加入很多調味料,所以「七味雞翼」也變成名副其實的味道複雜,整體味道偏濃的雞肉食品。

直接加入辣味「黑椒汁」淋灑在「七味雞翼」表面之後,原本味道偏辣的「七味雞翼」,雞翼裡面的實際雞肉味道,立刻因為「七味」調味料而變得「五味紛陳」。

有時實際味道太過複雜的雞肉,實際味道反而比只是一般醃漬的辣味雞肉,來得比較複雜,難以透過味覺去仔細認真感受,和分辨雞肉裡面的真正味道。

所以,如果我不是因為執著於晚餐裡面,一定要同時食到有牛肉跟雞肉,否則我覺得享用「101台式休閒餐廳」的台式「經典鐵板餐」,還是只食牛扒,感覺就已經很不錯了。

至於「101台式休閒餐廳」「經典鐵板餐」裡面的其他部分,「薯餅」的實際製成品體積稍嫌不夠大,很快就靜悄悄地隱沒在大量肉類,包括牛扒、雞翼、腸仔裡面,難以真正感受「薯餅」的實際口感味道。

至於「101台式休閒餐廳」「經典鐵板餐」裡面的鐵板實際溫度,鐵板表面上的灸熱溫度感覺,很快就隨著時間流逝而不斷消減,和冷卻下來。

所以享用「101台式休閒餐廳」的台式「經典鐵板餐」,還是不要拍照太多,儘早食完「經典鐵板餐」裡面所有的牛扒、雞翼和腸仔,不然的話,肉類一旦放涼了,口感就會變得不好食了。
2020-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)
水蜜桃紅茶
黑椒西冷牛扒加七味雞翼加白飯鐵板餐
2020-05-22 533 views
同朋友出街食飯,經過見到呢間就入左去叫左個自選台灣涮涮麵有四個湯底比客人選擇麵底就有7款可選 有啲要加錢先有 餐牌都有清楚列明每個鍋可以揀三樣配料呢個餐包左野飲既,但凍飲同埋某啲特飲要加錢 客人都可以自己留意返我就要左香辣三杯雞湯,要大辣湯底配料就要左台灣香腸,豆卜同埋日式芝士丸要左飯底同加左錢要凍蜂蜜綠茶可以因為唔太多客,上菜時間都算快,唔駛等好耐個三杯雞湯底偏甜 就算我叫左大辣都唔辣 枱面有樽辣椒醬,就自己加左兩羹,加完先至叫有小小辣自選既配料份量唔多,另外跟湯底會有兩小舊粟米同蕃茄個蜂蜜綠茶太甜 飲左三啖就唔想飲 下次會叫其他野飲個餐$5x,不過不失啦P.S. 啲員工就無乜禮貌👿
同朋友出街食飯,經過見到呢間就入左去
叫左個自選台灣涮涮麵
有四個湯底比客人選擇
麵底就有7款可選 有啲要加錢先有 餐牌都有清楚列明
每個鍋可以揀三樣配料

我就要左香辣三杯雞湯,要大辣湯底
配料就要左台灣香腸,豆卜同埋日式芝士丸
要左飯底同加左錢要凍蜂蜜綠茶

可以因為唔太多客,上菜時間都算快,唔駛等好耐
個三杯雞湯底偏甜 就算我叫左大辣都唔辣
枱面有樽辣椒醬,就自己加左兩羹,加完先至叫有小小辣
自選既配料份量唔多,另外跟湯底會有兩小舊粟米同蕃茄
個蜂蜜綠茶太甜 飲左三啖就唔想飲 下次會叫其他野飲
個餐$5x,不過不失啦

P.S. 啲員工就無乜禮貌👿

2020-05-10 319 views
下午去了魔鬼山,下山後就走到了將軍澳尚德廣場去逛運動用品店。剛好到了晚飯時間,便選了這間較平宜的台式餐廳試試。我們到的時間尚早,7點左右,人沒有很多,可以直接入座。但我們坐得近門口,加上加了易拉架屏風,店員都不太看到我們,只好自助拿餐牌。我點了雞扒魚腐魯肉手工麵 $51,加了芋香珍珠奶茶 +$3首先,份量不小,做完運動也足夠吃得飽。麵質不錯,不會很軟,真的有像手工麵的感覺。雞扒煎得很香,肉質很滑,讚!魚腐跟魯肉就很一般芋香珍珠奶茶也一般般,奶粉味有點重整體而言算不錯,晚餐$54吃得飽味道不俗,唯餐具清潔有待提升。
剛好到了晚飯時間,便選了這間較平宜的台式餐廳試試。
我們到的時間尚早,7點左右,人沒有很多,可以直接入座。

我點了雞扒魚腐魯肉手工麵 $51,加了芋香珍珠奶茶 +$3
雞扒魚腐魯肉手工麵

首先,份量不小,做完運動也足夠吃得飽。
麵質不錯,不會很軟,真的有像手工麵的感覺。
雞扒煎得很香,肉質很滑,讚!魚腐跟魯肉就很一般
芋香珍珠奶茶也一般般,奶粉味有點重

2020-05-01
$60 (Dinner)
雞扒魚腐魯肉手工麵
2020-05-05 270 views
呢間餐廳有好多唔同嘅選擇,雖然d選擇唔係好台式,但當佢係普通餐廳食都唔錯嘅,因為佢性價比算係咁,而且$60蚊可以有一人邊爐,而且仲可以自選3個餸,餸嘅份量都唔小,🤤絕對可以取代吉野家1. 自選台灣涮涮鍋💜香辣三杯雞湯+台式拉麵+自選3餸+香芋珍珠奶茶香辣三杯雞湯湯底好濃,味道好夠,自選3餸不過不失,香芋珍珠奶茶的珍珠唔夠彈牙,不過香芋珍珠奶茶唔會太啖,勝在價錢抵食😛,窮窮地但又想打下邊爐可以一試2. 養生鍋今次扮健康咁叫左一個養生鍋,養生鍋係餐廳自己set好哂個餸,值得一讚嘅係呢個鍋放左好多冬蟲草花同紅棗,食極都有,唔似連鎖店咁得一兩條❣️ 另外,雞脾肉仲要係原隻,又有其他貴貴的配料(eg. 台灣腸),慳錢的人可以叫一個鍋加一個小食💜

1. 自選台灣涮涮鍋
💜香辣三杯雞湯+台式拉麵+自選3餸+香芋珍珠奶茶

2. 養生鍋
2020-04-20 268 views
今次叫外送不叫上海菜,試下其他餐廳的台灣菜。 在外送專頁見這店有不少好評,就試下啦!今次外送員都算準時將食物送到來。 用膠餐盒盛載著的食物仍是暖的。叫了份健康小食 凱撒沙律。台式的凱撒沙律有別於西式的凱撒沙律😀,沒有脆麵包、脆煙肉。 沙律醬比較稀。 喜歡清淡的我,這個沙律菜很合我口味😊。沙律菜切成小片,容易入口👍。叫了兩個餐。不想吃太多肉就叫了這個玉子豆腐肉燥飯。肉燥味道挺好,不太濃味,不會過鹹,不油膩, 不多肥肉,較一般餐廳的肉燥清淡,健康。玉子豆腐是炸過的,沒什麼味道,要混肉燥汁來吃才有味。還有些少健康配菜及半隻鹵水蛋,都幾豐富!幫屋企人叫了香茅豬扒肉燥飯。一揭開膠蓋,香味撲鼻! 醬汁多, 豬扒味道適中,不鹹。 豬扒就韌了些。 同樣有些少健康配菜及半隻鹵水蛋。餐跟一杯飲品。我的熱特級朱古力,及她的熱柑桔檸檬都好味。我和屋企人試過這店的食物都讚好👍,下次會再惠顧😊。

今次外送員都算準時將食物送到來。
用膠餐盒盛載著的食物仍是暖的。

凱撒沙律

叫了份健康小食 凱撒沙律。
喜歡清淡的我,這個沙律菜很合我口味😊。
沙律菜切成小片,容易入口👍。

叫了兩個餐。
特盛玉子豆腐肉燥飯

不想吃太多肉就叫了這個玉子豆腐肉燥飯。
玉子豆腐是炸過的,沒什麼味道,要混肉燥汁來吃才有味。
還有些少健康配菜及半隻鹵水蛋,都幾豐富!

醬汁香茅豬扒肉燥飯

幫屋企人叫了香茅豬扒肉燥飯。
同樣有些少健康配菜及半隻鹵水蛋。

餐跟一杯飲品。
我的熱特級朱古力,及她的熱柑桔檸檬都好味。

我和屋企人試過這店的食物都讚好👍,下次會再惠顧😊。
2020-04-18
Delivery
Type of Meal
Lunch
2020-04-19 204 views
原本打算堂食,但太多人所以選賣了外賣。喺Counter 落單的時候,詢問職員餐廳提供的食物選擇,但職員卻極不耐煩回應:「我幫您前面幾個餐落左單先,後面有人,您企埋一邊諗完再落!」態度十分惡劣!其實餐廳有2台收銀機,如人多,為何不多開一部?然後買完外賣回家後才發現食物不齊全,便馬上致電餐廳,他們願意後補或賠償。原本認為此舉值得一讚,怎料到達餐廳時,賠償金額不對,便向職員問個明白。隨後職員態度漸漸變得惡劣,我提出疑問,卻被職員怒視並回覆:「您等等先啦!我都唔係收錢個個!」經過一輪查証後,職員最後發現他們不對,並只說了一句:「係!收多左錢!」就連一句「唔好意思」都沒有。太令人失望了!
TakeAway
2020-03-08 419 views
今晚去左將軍澳食晚飯...其實我都幾鐘意將軍澳,地方夠大,又不算太多人...言歸正傳,今次揀左間台灣餐廳:101台式...入到去就梗係睇menu...本身打算食豬頸肉,但咁啱提供唔到,所以最後揀左食香酥雞翼飯食,飲凍檸茶...睇賣相就不算太靚架啦,d魯肉就正正常常,份量適中吧...不過d雞翼就喜出望外,雖然不太熱,但的確做到香同酥...咬落去口感好脆而不油...裡面仲有點雞汁,值得一讚.....總括而言,101台式不算貴($49),味道還可以,都可以一食既

2020-03-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$49 (Dinner)
2019-11-21 717 views
餓醒了又要尋找早餐今次選擇了101台式休閒餐廳,自行去櫃枱點餐後有服務員送餐DELUXE TEA SET早餐皇牌四重奏(早餐牌上英文都打Tea Set但中文打上早餐)牛油厚多士+牛乳滑蛋+雪菜肉絲新竹米粉 $29厚多士脆卜卜配上牛油,味道很惹味滑蛋炒到半熟滑嘟嘟米粉湯底比較清淡可以配上辣椒油,早餐份量足夠大碗麵 雪菜肉絲拼皇廷貢丸新竹米粉 $26大碗麵比上面份量多三份一左右,但食吾灑凍咖啡 $2熱可立克味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介
餓醒了又要尋找早餐

今次選擇了101台式休閒餐廳,自行去櫃枱點餐後有服務員送餐

DELUXE TEA SET
早餐皇牌四重奏
(早餐牌上英文都打Tea Set但中文打上早餐)
牛油厚多士+牛乳滑蛋+雪菜肉絲新竹米粉 $29
厚多士脆卜卜配上牛油,味道很惹味
滑蛋炒到半熟滑嘟嘟
米粉湯底比較清淡可以配上辣椒油,早餐份量足夠

大碗麵
雪菜肉絲拼皇廷貢丸新竹米粉 $26
大碗麵比上面份量多三份一左右,但食吾灑

凍咖啡 $2
熱可立克