2023-01-12 46 views
佐敦呢間石燒牛幾受歡迎 裝修簡約以白色為主調 乾淨俐落 分為上下兩層 上層就有網燒 可以選擇網燒套餐~ 喺自助點餐機落單後就可以攞定醬汁碟等野食~😆😆牛肩套餐 180g $118套餐包括前菜、珍珠米、餐湯 ;餐湯係羅宋湯 相當開胃牛肩重牛味並有韌性帶嚼勁 加上蒜蓉牛油好味~😋牛小排套餐 180g $178牛小排脂肪豐富、充滿油香、肉質軟腍😍 我鍾意牛小排多啲而男朋友就鍾意牛肩多啲~飲品方面仲有自家製嘅竹蔗茅根~ 清甜可口

牛肩套餐 180g $118
套餐包括前菜、珍珠米、餐湯 ;餐湯係羅宋湯 相當開胃
牛肩重牛味並有韌性帶嚼勁 加上蒜蓉牛油好味~😋

牛小排套餐 180g $178
牛小排脂肪豐富、充滿油香、肉質軟腍😍
我鍾意牛小排多啲而男朋友就鍾意牛肩多啲~

飲品方面仲有自家製嘅竹蔗茅根~ 清甜可口
2023-01-10 226 views
最近發現到一間坐得舒服,就算一個人食都好自在既燒肉小店!這間小店位於佐敦,分別有石燒和網燒套餐!我選擇了兩個網燒套餐。套餐都包餐湯、前菜、白飯,而前菜和白飯可以添加!下腰西冷+封門柳$138 食燒肉一定要食牛,所以選了這個牛的套餐,這裏是用了美國400日殼飼牛,所以牛肉嫩滑,而且這兩個部位亦很重牛味!我比較喜歡下腰西冷,相對有咬口!而男朋友則喜歡封門柳多啲。這個套餐的好處是可以嘗試不同的牛肉部位,happy share !!餐廳有提供鹽、胡椒粉、燒肉醬汁作調味。兩款牛質素都好,所以我只是用了鹽作簡單的調味!豬梅肉+雞肉+五花腩$88為了嘗試其他的肉類,所以第二個套餐叫了豬和雞肉!五花腩平時少吃,因為怕肥,這裏的沒有我想像中咁肥,肉的比例較多,而薄切的關係,所以一點也不鞋。豬梅肉相對較瘦,適合減肥的人,燒完後也很juicy 。雞肉切的大小剛剛好, 可以很快熟,而且雞肉嫩滑每個套餐除了主菜燒肉外,還有前菜、餐湯和白飯,肉的分量啱啱好,前菜和白飯是可以任添的,即使是大食的人也不怕不夠飽!前菜是沙律,配上芝麻醬, 十分開胃,而在燒肉期間食多一點菜,亦可以減少油膩!餐湯是羅宋湯,入面有牛肉,所以
下腰西冷+封門柳$138
我比較喜歡下腰西冷,相對有咬口!
餐廳有提供鹽、胡椒粉、燒肉醬汁作調味。
兩款牛質素都好,所以我只是用了鹽作簡單的調味!
豬梅肉+雞肉+五花腩$88
為了嘗試其他的肉類,所以第二個套餐叫了豬和雞肉!
豬梅肉相對較瘦,適合減肥的人,燒完後也很juicy 。
雞肉切的大小剛剛好, 可以很快熟,而且雞肉嫩滑
餐湯是羅宋湯,入面有牛肉,所以整個湯的味道十分香濃,而且材料十分足!

仲有飲品,我叫了熱的檸檬薏米水,幾好飲!
整體環境簡潔,即使一個人或係三五成群食也很舒服自在!每兩個人share 一個爐,爐夠大,火喉夠,唔洗等爐燒肉!餐枱設計有心思,每個套餐的木盤剛剛好放進凹位,好整齊!
  • 封門柳
2023-01-09 56 views
52C medium rare 牛小排这是厚身的嫩肉,脂肪和嫩肉比例是平均,店员一整块端上石板上,我们把牛肉在石板上轻轻煎香、按在石板上美妙的声响、烫到粉粉嫩嫩吃!好正! 牛肉富有浓浓牛肉味,嫰滑而没有韧,入口的牛肉有咬劲,质感和囗感都是满足享受!我们没有沾上任何酱汁,原味道也不错!连牙力不是太好的朋友也咬到,非常正!这里的石板非常热,而且热的时间是长、跟白饭是好拍挡!朋友喜欢吃半生熟,要趁早把牛肉放到碗上,因为石板真的热得很长时间,吃到最后一两件时几乎已经是全熟了,可以吃到自己选择的生熟程度,真的不错。朋友喜欢吃半生熟,要趁早把牛肉放到碗上,因为石板真的热得很长时间,吃到最后一两件时几乎已经是全熟了,可以吃到自己选择的生熟程度,真的不错。
52C medium rare

牛小排

2022-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-01-08 53 views
/#昕琪誠實食評 📍52C Medium Rare (佐敦)佐敦廟街269號華興大廈地下(每項5💛為滿分)食物份量💛💛💛💛💛 食物種類💛💛💛💛💛性價比💛💛💛💛🤍餐廳環境💛💛💛💛🤍餐廳有石燒,網燒 ,壽喜燒套餐有兩層 地下嗰層係食石板燒 樓上係食網燒我就揀咗喺樓上食網燒套餐每張枱都有一個特別專用嘅格仔放食物盤每一盤肉上邊都有個牌寫低係邊一款 非常細心😋牛舌,雞肉,五花腩50 g $98😋牛腱 ,牛小扒75g $148所有餐都包餐湯,前菜同白飯 羅宋湯超好味😋推介一定要叫雞肉!記得要皮向爐燒 燒到卜卜脆先好食記得要試埋自家竹蔗茅根$20, 自家檸檬薏米$20兩個人食燒肉加嘢飲加埋$300都唔使真係好抵🥰
#昕琪誠實食評
📍52C Medium Rare (佐敦)
佐敦廟街269號華興大廈地下

(每項5💛為滿分)

食物份量💛💛💛💛💛
食物種類💛💛💛💛💛
性價比💛💛💛💛🤍
餐廳環境💛💛💛💛🤍

餐廳有石燒,網燒 ,壽喜燒套餐
有兩層 地下嗰層係食石板燒 樓上係食網燒

我就揀咗喺樓上食網燒套餐
每張枱都有一個特別專用嘅格仔放食物盤
每一盤肉上邊都有個牌寫低係邊一款 非常細心

😋牛舌,雞肉,五花腩50 g $98
😋牛腱 ,牛小扒75g $148
所有餐都包餐湯,前菜同白飯 羅宋湯超好味😋

推介一定要叫雞肉!
記得要皮向爐燒 燒到卜卜脆先好食

記得要試埋自家竹蔗茅根$20, 自家檸檬薏米$20

兩個人食燒肉加嘢飲
加埋$300都唔使真係好抵🥰

2023-01-05 53 views
在佐敦龍堡附近,有一家時尚日本燒肉店,今晚和朋友來嚐嚐「52°C medium rare」的燒肉。餐廳不大,但分兩層,閣樓雅座是專為燒烤而設。樓下有部在日本十分流行自助點菜機的,先點菜,然後電子付款。我們點了兩個超值“燒肉套餐”:燒肉組合配餐湯、前菜和白飯和兩瓶自家製飲品。“下腰西冷+牛舌”($108),色澤鮮紅,肉質上乘,西冷牛肉牛味突出,肉汁豐富,烤得香噴噴,點些燒肉汁來吃,口感更上一層。牛舌則爽口而不腥,也很美味。“豬梅肉+雞肉+五花腩”($88),豬梅肉比較瘦,但肉質依然彈牙,豬肉味也很突出。五花腩甘香肥美,而雞肉則非常嫩滑。這頓晚餐豬、牛、雞都有,各有各味道,我最喜歡是慢燒,一來可以避免燒焦,二來可以慢慢聊天。番茄湯,新鮮番茄,味道天然。前菜沙律,蔬菜新鮮爽口,配上日式芝麻醬,更顯滋味。白飯,日本珍珠米,黏糯有飯味。“自家竹蔗茅根”($20),真正竹蔗水,還有紅蘿蔔和馬蹄,冰涼解熱,而且不太甜。“自家檸檬薏米”($20),微甜微酸的薏米水,健脾開胃。一頓美味的燒肉晚餐,經濟實惠,是滿意之選。

餐廳不大,但分兩層,閣樓雅座是專為燒烤而設。

番茄湯,新鮮番茄,味道天然。
前菜沙律,蔬菜新鮮爽口,配上日式芝麻醬,更顯滋味。
白飯,日本珍珠米,黏糯有飯味。

“自家檸檬薏米”($20),微甜微酸的薏米水,健脾開胃。
一頓美味的燒肉晚餐,經濟實惠,是滿意之選。

2023-01-05 42 views
突然想食牛扒,同另一半提議話食鐵板燒,佢就話不如食石燒,於是就帶咗我去佐敦嘅52 Medium rare。石燒套餐就以一人餐為主,我哋就揀咗兩個不同部位嘅石燒套餐,包括:- 牛肩肉套餐- 封門柳套餐套餐就包括一碗白飯、沙律菜、羅宋湯牛肉就標明 400天嘅穀飼牛,穀飼牛同草飼牛對比,我個人就比較鍾意穀飼牛多D,因為穀飼牛隻的油花較均勻飽滿,牛肉入口亦都比較柔嫩,口感會比草飼牛更加鮮嫩。牛肩肉嘅肉質質地堅實,脂肪相對較低,怕肥嘅人可以選擇牛肩肉。封門柳肉質鬆軟,牛肉相對比牛肩肉嘅肉味相對較為濃郁。鍾意食石燒嘅今又可以多一個地點選擇。

- 牛肩肉套餐
- 封門柳套餐
套餐就包括一碗白飯、沙律菜、羅宋湯

封門柳肉質鬆軟,牛肉相對比牛肩肉嘅肉味相對較為濃郁。

鍾意食石燒嘅今又可以多一個地點選擇。
2023-01-04
Dinner
光顧大約也有至少5,6次。牛肉品質在香港來說真的算不錯,價錢還可以接受,要多熟自己可以控制,湯味道不錯,飯每次加大更沒加都差不多。封門柳/西冷/牛小排這3款比較推薦,食落比較軟更有肉味就算有根還是能咬下去。牛肩就還好有根的話真的咬不下去,只勝在比較便宜。優惠會籍app有優惠是不錯啦,新入會還有張全單8折優惠。可是用分兌換的$200蚊分4張$50這個優惠真的麻煩寫明全單使用還是可以分開使用比較好。要是我知道我跟朋友一起吃不能分單作付款使用那條款寫每次消費有什麼意思難道每次消費一定需要全部人加埋才算一次?真不太理解。下次還是換封門柳套餐好了。感謝

下次還是換封門柳套餐好了。感謝

2023-01-04
Dining Offer
Coupon
  • 封門柳套餐
2023-01-02 209 views
朋友想吃燒肉,發現附近有這家石燒牛。原來這家餐廳開了大約一年。有兩層,上層網燒,下層石燒。另外還有壽喜燒吃。餐廳簡約潔白,座位不太多。下單用自助點餐機。石燒套餐有六款,每款分三個重量選擇。每個套餐包沙律、餐湯和白飯。每款牛都屬400日美國穀飼牛。湯是羅宋湯,酸酸甜甜微微辣,調味好不錯,天氣冷冷地,喝下好舒服。店員好熱情招待,會介紹下餐廳食品,又提供即棄圍裙,以防衣服弄髒。‖ 牛肩套餐(180g) ($118) ‖牛肩肉帶點嚼勁,配搭蒜蓉牛油,放在燒石上,兩者融為一體,把牛味更好帶出。‖ 封門柳套餐(180g) ($158) ‖相比下,封門柳口感較軟腍,亦較重牛味。煎封的表面,更香口,更吃到牛的油香😋。‖ 自家檸檬薏米 ($20/支) ‖我們加了飲品。竟然有竹蓆茅根和檸檬薏米選擇,還是自家製,比較難得☺️。檸檬薏米,清新微微酸酸甜甜,幫助去濕健脾,又可增強免疫力,好不錯☺️。
朋友想吃燒肉,發現附近有這家石燒牛。

餐廳簡約潔白,座位不太多。下單用自助點餐機。

石燒套餐有六款,每款分三個重量選擇。
每個套餐包沙律、餐湯和白飯。
每款牛都屬400日美國穀飼牛。

‖ 牛肩套餐(180g) ($118) ‖

‖ 封門柳套餐(180g) ($158) ‖

‖ 自家檸檬薏米 ($20/支) ‖

2022-12-29 108 views
佐敦放工經過這間烤肉店,新開張地方裝修簡單舒服,仲有好多聖誕節日裝飾~餐廳有兩層,地面嗰層主打石板燒,樓上設計for網燒。我哋揀咗樓上食網燒,套餐選擇多樣化,有一人餐到四人餐,價錢由$88起。加入會員仲有八折優惠~餐廳提供基本簡單調味:烤肉汁,柚子醬油和海鹽。豬梅肉、雞肉、五花腩網燒定食$88定食套餐包括前菜、白飯及湯。前菜是麻醬沙律,爽脆清新。羅宋湯味道濃郁,好足料有好多薯仔和蔬菜,夠酸又夠辣。每款三至四片,豬梅肉偏薄較容易會燒乾。雞肉嫩滑有雞味。五花腩燒到焦脆,肉質夠香。牛小排+牛肩網燒定食(75g)$148油花較豐富嘅牛小排,咬落有肉汁,配烤肉汁味道更提升。牛肩肉較少油脂,肉味濃。有幾款健康飲品~推介自家竹蔗茅根,清甜滋潤!烤肉套餐經濟實惠,沒有太多花巧調味,選擇多樣化又可以一人一爐,放工同朋友晚飯傾偈好地點❣️🍴

餐廳有兩層,地面嗰層主打石板燒,樓上設計for網燒。

餐廳提供基本簡單調味:烤肉汁,柚子醬油和海鹽。
豬梅肉、雞肉、五花腩網燒定食
豬梅肉、雞肉、五花腩網燒定食$88
定食套餐包括前菜、白飯及湯。
前菜是麻醬沙律,爽脆清新。

羅宋湯味道濃郁,好足料有好多薯仔和蔬菜,夠酸又夠辣。

每款三至四片,豬梅肉偏薄較容易會燒乾。
雞肉嫩滑有雞味。

五花腩燒到焦脆,肉質夠香。
牛小排+牛肩網燒定食(75g)
牛小排+牛肩網燒定食(75g)$148
油花較豐富嘅牛小排,咬落有肉汁,配烤肉汁味道更提升。

牛肩肉較少油脂,肉味濃。
自家竹蔗茅根
有幾款健康飲品~推介自家竹蔗茅根,清甜滋潤!

Dinner
牛小排+牛肩網燒定食(75g)
自家竹蔗茅根
2022-12-28 36 views
今日行開佐敦買野,順便食埋晚飯先反屋企~行開呢間燒肉店裝修比較文青🤣估唔到佢係燒肉店🤣所以入去試吓!見間燒肉店價錢實惠,有兩層咁大!上面主要食網燒,下面就石頭燒~石燒套餐有六種:包括係牛板健套餐,牛肩套餐,下腰西冷套餐,封門柳套餐,牛小排套餐同日本A5和牛套餐~每個部位的套餐都有三個不同g數你揀👍套餐包括有白飯,沙律(沙律菜新鮮鮮甜)同羅宋湯 (羅宋湯仲幾辣,幾正宗咁👍)我哋嗌左牛肩肉,牛味重,肉汁鮮嫩👍另外仲叫咗封門柳,牛肉淋身,配上蒜蓉牛油牛肉特別香口👍
今日行開佐敦買野,順便食埋晚飯先反屋企~
我哋嗌左牛肩肉,牛味重,肉汁鮮嫩👍

另外仲叫咗封門柳,牛肉淋身,配上蒜蓉牛油牛肉特別香口👍
2022-12-22 54 views
門面充滿Cafe設計感,掛滿聖誕裝飾,充滿聖誕氣氛一入門口就有部自助落單機,好有🇯🇵ғᴇᴇʟ⭐️「牛肩石燒套餐」牛肩又稱翼板,含有筋絡&油花,食落軟嫩適中,係牛肩最嫩的嘅部位加埋蒜蓉牛油🧈,令塊肉更加香「下腰西冷石燒套餐」用石燒燒肉更能鎖住肉汁,呢塊西冷嚟到,我掛住打卡影相📸️來不及反轉舊肉,但塊西冷仍然保持彈性ᴊᴜɪᴄʏ外面比我燒到充滿焦香❤️勁ʏᴜᴍᴍʏ‼️跟餐沙律菜好新鮮食完咁多肉,食返沙律菜就最perfect自家製竹蔗茅根 & 自家製檸檬薏米鍾意竹蔗香嘅,一定要飲呢度嘅竹蔗茅根唔會太甜,用料足鍾意清甜口味的,就要飲檸檬薏米,非常解膩
門面充滿Cafe設計感,掛滿聖誕裝飾,
充滿聖誕氣氛

一入門口就有部自助落單機,好有🇯🇵ғᴇᴇʟ⭐️

「牛肩石燒套餐」
牛肩又稱翼板,含有筋絡&油花,食落軟嫩適中,
係牛肩最嫩的嘅部位

加埋蒜蓉牛油🧈,令塊肉更加香

「下腰西冷石燒套餐」
用石燒燒肉更能鎖住肉汁,
呢塊西冷嚟到,我掛住打卡影相📸️
來不及反轉舊肉,但塊西冷仍然保持彈性ᴊᴜɪᴄʏ

外面比我燒到充滿焦香❤️勁ʏᴜᴍᴍʏ‼️
跟餐沙律菜好新鮮

食完咁多肉,食返沙律菜就最perfect

自家製竹蔗茅根 & 自家製檸檬薏米
鍾意竹蔗香嘅,一定要飲呢度嘅竹蔗茅根

唔會太甜,用料足

鍾意清甜口味的,就要飲檸檬薏米,非常解膩
2022-12-21
2022-12-17 57 views
今日探店開業不久又相當平民化的日式燒肉專門店,白色主調的佈置,簡約舒適又富文青感, 有網燒及石燒兩款,分別在地下及閣樓客人先在門口自動售票機點菜,然後侍應會安排座位😏選了招牌400日美國穀飼牛,石燒套餐(内包180G牛肉,前菜,餐湯,白飯): 封門柳及牛肩各一,上菜前侍應送上防油污圍巾,平民化中的高值服務👍🏼封門柳軟滑嫩口,肉味濃,加點跟餐的香草牛油令牛肉更甘香惹味😋牛肩肉味足更好有嚼感,喜歡牛肉有咬口的話,牛肩是較好選擇😋飽餐後再加了:自家檸檬薏米,自家竹蔗茅根,甜度中和,清新生津,侍應更窩心地把飲品暖熱才上枱👏👏

客人先在門口自動售票機點菜,然後侍應會安排座位😏

石燒封門柳

自家製香草牛油

牛肩肉味足更好有嚼感,喜歡牛肉有咬口的話,牛肩是較好選擇😋

石燒牛肩

飽餐後再加了:

自家製飲品

2022-12-14
$140 (Dinner)
石燒封門柳
自家製香草牛油
石燒牛肩
自家製飲品
2022-12-16 54 views
放左工,去佐敦找朋友,他帶我到附近一間新開食店食日本石頭燒,這裡的裝修雖然簡單,但非常整潔,而且採用自助式購買機方式,直接付款後入座,非常方便。這裡以石燒套餐為主,每款牛扒是牛的不同位置,有牛板健,下腰西冷,牛肩等等。。。任由自己喜好選擇。每個套餐都會有餐湯,沙律,白飯及主食,並且贈送飲品,非常抵食。由於這店的牛是用400日美國殼飼牛,所以肉質很好,上枱時微微燒過表面,然後放在熱辣辣的石塊上再慢慢燒。牛肩肉,肉質鮮嫩,有少少筋部位置,非常好味。上腰西冷,肉質也很鮮嫩,肉汁比較多,很香的牛肉味。自家制的檸檬意米及竹蔗茅根,味道適中,不太甜,好好飲。

牛肩肉,肉質鮮嫩,有少少筋部位置,非常好味。
上腰西冷,肉質也很鮮嫩,肉汁比較多,很香的牛肉味。

自家制的檸檬意米及竹蔗茅根,味道適中,不太甜,好好飲。
2022-12-15 61 views
鐵板燒牛肉來講呢,有時真係最重要係塊鐵板夠唔夠熱,出邊好多15分鐘之內發辦就凍晒,根本就燒唔到啲牛肉,又或者食到最後,根本就唔夠時間唔夠熱能捱過你成個飲食時段。但係呢度就唔同啦,佢真係好似佢門口咁寫,塊鐵板一開始好夠熱,可以將啲牛肉完完整整咁燒到熟晒,食到最後,差唔多食咗成個鐘,塊鐵板仲係好夠熱,放啲嘢上去嗰陣仍然係感受到佢嘅溫度。同埋佢最特別嘅係椒鹽嗰個調味料,佢唔係人手轉轉轉,而係電動,可以慳返唔少力,而且味道真係幾好㗎,加埋一啲喜馬拉雅山海鹽,兩個加埋直程係天作之合。同埋佢啲員工都幾有線㗎,問佢哋嘢都會介紹返其他我哋今日冇機會食嘅嘢俾我哋聽,下次我諗我都會再嚟,一來佢價錢都相對上唔係好貴,二來環境己身,可能喺新鋪啦,我都覺得環境係幾乾淨㗎。雖然食完成身都好好大浸味,但係佢好細心咁俾圍裙我哋,食完唔會成身油淋淋。總括而言,呢度係幾有驚喜嘅。

2022-12-07 76 views
今日舖頭Fire warden training, 考試仲合格添。Haha…. 然後收工同牙Yu食晚餐。我地去左佐敦52C Medium Rare食網燒。樓梯佈置聖誕裝飾,幾有氣氛。幾得意既係自動開關既黑椒鹽,只要稍為傾斜,樽口就識得自動打開。豬梅肉+雞肉+五花腩 $88 ( total 150g)配餐湯,前菜,白飯,巨峰玉露豬梅肉切到薄片,燒兩下就熟,加上有柚子醋,微酸既醬汁配上豚肉類,瞬間多左層次。五花腩有一層肥膏,燒完後肥膏變得唔肥膩,反而多左油香感。雞肉燒完又燒,都好嫩口,唔乾唔老。下腰西冷+封門柳 $138 一樣有配餐湯,前菜,白飯,檸檬薏米肉質橫紋肥瘦均勻,燒完肉香唔韌唔老。稍稍加黑椒鹽,已經引到牛香肉嫩。前菜沙律新鮮,檸檬薏米唔太甜,仲係自家制,有肉有菜,又有健康飲品,感覺營養充分。

豬梅肉+雞肉+五花腩 $88 ( total 150g)
配餐湯,前菜,白飯,巨峰玉露

下腰西冷+封門柳 $138
一樣有配餐湯,前菜,白飯,檸檬薏米

2022-12-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$113 (Dinner)