2021-12-20 1199 views
天氣又開始凍返啲⛄最岩做咩?當然係打邊爐🍲😝616牛肉火鍋就不嬲都多人推介咁岩屋企附近有一間一於過去食😍經Openrice book枱仲有折😆餐廳裝修走港式懷舊風好得意🤣呢道嘅湯底都唔算貴要咗鴛鴦麻辣牛骨湯都只係$78🤗牛魔王嚟到616真係會好開心🐮因為可以食到好多唔同牛嘅部位😙好似牛駝峰,滑尾龍,匙柄等等Menu都好好有圖話你知大概係牛嘅邊個位置唔洗下下自己上網search😆嘢食質素都好唔錯可以再回頭😋616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西)西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
天氣又開始凍返啲⛄
呢道嘅湯底都唔算貴
要咗鴛鴦麻辣牛骨湯都只係$78🤗
牛魔王嚟到616真係會好開心🐮
因為可以食到好多唔同牛嘅部位😙
好似牛駝峰,滑尾龍,匙柄等等
Menu都好好有圖話你知大概係牛嘅邊個位置
唔洗下下自己上網search😆
嘢食質素都好唔錯可以再回頭😋

616牛肉火鍋專門店 (皇后大道西)
西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
2021-09-23 2002 views
喇沙海鮮湯麵麵條選用淮山麵🍜比較幼身麵質滑、易入口👌🏻掛湯力正常喇沙湯底🫕普通唔算好辣❌🌶由辣椒油🍾帶出喇沙應有既椰香🥥欠奉個人認為唔正宗同惹味餸有三片牛肉🥩、三粒魚蛋🍢同兩塊魚片牛肉: 大片,但肉質較韌😂魚蛋: 彈牙🍥魚片: 厚薄適中,有少少咬口👅其實唔明點解會咁配🤣整體而言,味道正常發揮無特別🤔份量唔少本身睇落以為份量好似好少會唔飽但極都仲有食完都好飽🤰🏻性價比高👍🏻

喇沙海鮮湯麵

唔算好辣❌🌶
由辣椒油🍾帶出
喇沙應有既椰香🥥欠奉
個人認為唔正宗同惹味

餸有三片牛肉🥩、三粒魚蛋🍢同兩塊魚片
牛肉: 大片,但肉質較韌😂
魚蛋: 彈牙🍥
魚片: 厚薄適中,有少少咬口👅
其實唔明點解會咁配🤣

但極都仲有
食完都好飽🤰🏻
性價比高👍🏻
2021-07-29 2091 views
这次来港,曾经最爱的几家港式火锅店都关门了,找不到踪迹😂公寓附近偶然找到了这家店,环境装修比较复古,老香港的感觉。点了花胶鸡锅底,在香港,这个花胶实在实在不太行。点了几份牛肉,儿子都很喜欢。总体来说,口味无功无过,不惊艳。
这次来港,曾经最爱的几家港式火锅店都关门了,找不到踪迹😂
公寓附近偶然找到了这家店,环境装修比较复古,老香港的感觉。
点了花胶鸡锅底,在香港,这个花胶实在实在不太行。
点了几份牛肉,儿子都很喜欢。
总体来说,口味无功无过,不惊艳。
2021-07-29
$300 (Dinner)
2021-07-17 1785 views
💛💛💛香港人就係夏天都要打邊爐616 真係黃店火鍋店黎講最高質嘅一間🤙🏻先講個環境佢哋每間嘅裝修都各有特色有啲就係主打懷舊😌有啲呢就係寬敞闊落 坐得舒服🥰如果大家係牛魔王嘅話就更加要試喇佢哋提供好多好罕又好少見或者根本未聽過嘅牛部位仲會教你邊個部位要碌幾耐🤔非常專業如果大家已經厭倦左打邊爐只係食腸仔同埋魚蛋嘅話 一定要黎試試呢度嘅特色火鍋配菜🥰仲有仲有打邊爐點小得嗌啤酒呢度提供好多手工啤酒款式有麥味重啲嘅 有清啲易入口啲嘅總會有一款啱你口味🤙🏻
💛💛💛
呢度提供好多手工啤酒款式
有麥味重啲嘅 有清啲易入口啲嘅
總會有一款啱你口味🤙🏻
2021-05-16 2488 views
616越開越多,不過每一間嘅裝修都有啲唔同,西營盤呢間就比較懷舊好玩。唔單止裝修連餐具都好有特色,好耐冇見過雞公換,老外見到不知幾歡喜熱死辣辣一坐低就叫咗烏梅汁、菊花桂圓露,冰凍冰凍好解渴牛雜湯:本身湯裏都好多牛雜,而且湯頭好甜,好香牛肉味手打墨魚滑:真係幾爽㗎我哋點咗好多種,不過碟碟都唔係好大,就算人少都可以食多幾款,呢個質素算係價廉物美滑尾龍:加隻蛋落去好似特別滑啲唔係好清楚食緊邊個部位,有指示俾你對比下,而且有埋烹煮時間,跟住包唔會過火,而且馬上記得,下次唔會點錯

熱死辣辣一坐低就叫咗烏梅汁、菊花桂圓露,冰凍冰凍好解渴
烏梅汁+菊花桂圓路露

牛雜湯:本身湯裏都好多牛雜,而且湯頭好甜,好香牛肉味

手打墨魚滑:真係幾爽㗎
手打墨魚滑

滑尾龍:加隻蛋落去好似特別滑啲

2021-03-04 2462 views
諗起上次我牛一住港島嘅朋友仔請我去食火鍋~~佢上網搵左火鍋同西餐俾我揀事關早幾日食左好多餐cafe所以就揀左cafe入到去個環境好正 好有feel 啊感覺似7 80年代嘅香港 好有vintage感啊嗌左2份菜,3份牛,1份魚皮餃,1份烏冬朋友仔極力推薦叫有蛋嗰份牛,叫左「滑尾龍」,佢話之前食過超好食😋 。所以今次都推介俾我 真係滑lulu~~口感非常唔錯 其他牛都好有牛味 可惜份量好小 價錢較貴如果多d人黎食就可以叫多啲野食share 試多d
諗起上次我牛一

住港島嘅朋友仔請我去食火鍋~~
佢上網搵左火鍋同西餐俾我揀
事關早幾日食左好多餐cafe
所以就揀左cafe

入到去個環境好正 好有feel 啊
感覺似7 80年代嘅香港 好有vintage感啊

嗌左2份菜,3份牛,1份魚皮餃,1份烏冬
如果多d人黎食就可以叫多啲野食share 試多d
2021-03-03 1847 views
爸爸媽媽話人去到咁上下年紀就食唔到太多任食,佢哋話寧願選擇啲質素好啲嘅打邊爐,所以就揀咗呢間出名有好多唔同部位嘅牛肉食嘅打邊爐店入到去冷氣夠晒大,唔會需要一路打邊爐一路抹汗,呢個真係要讚下因為父母真係好怕熱,尤其是打邊爐一定要間餐廳夠冷氣最推介係滑尾龍,覺得將啲牛肉沾落啲蛋度再放落邊爐度輕輕煮熟佢呢個食法真係好創新,真係超級滑同埋充滿牛肉味,真係滑到我阿婆都食到,唔使花太多牙力去咬其他牛肉嘅部位都好出色,果然係好嘢貴精不貴多

其他牛肉嘅部位都好出色,果然係好嘢貴精不貴多

• 滑尾龍
2021-02-27 1261 views
我特別鍾意食辣,打邊爐就更加要用辣嘅湯底啦!616個麻辣火鍋湯底無得頂,牛肉又夠肉味,部位選擇都選適中,唔係剩係得肥牛,真係適合我地呢啲牛魔王冬天去食。大力推介疫情之後一班friend子去聚會!I especially like spicy food, so I need a spicy soup base even more! The 616 spicy hot pot soup base is unbeatable, the beef is meaty enough, and the range of selection of the parts is moderate. It is really suitable for meat lovers like me to go in winter. Strongly recommend a group of friends to go here for a gathering after the epidemic!

2020-11-01 2327 views
因為武漢肺炎,我同d friend一路都冇得一齊食飯, 呢日限聚令放寬到6 人食飯, 即刻開飯~~ (其實呢個限聚令都廢嘅, 白痴先諗到出嚟, 要前後腳去食, 走又要分開扮唔識).其實我就唔食牛嘅, 但係我唔怕一煲有牛一齊煮, 所以食呢間係絶對冇問題~ 我有其他嘢食, 可以食豬, 菜, 菇, 豆腐, 鴨血,蝦滑, etc~ 絶對食得飽!!我d friend都食咗好多碟牛, 咩部位都有食, 食埋牛骨髓添~ 佢地都話呢間好好食, 好新鮮, 用tablet落單, 好方便~ 呢間逢星期五六日都好多人, 限時100 分鐘, 但係都ok, 我地未食晒都唔會夾硬要我地走, 都會等我地食埋先~ 好食又新鮮又多嘢揀,唔怪得之佢weekend咁多人啦~

絶對食得飽!!

2020-10-30
$200 (Dinner)
2020-10-27 1822 views
趁住假日食個Late Dinner 都坐滿人🌠 可見呢間火鍋店既吸引力😱 專門賣靚牛肉🐃 仲有少見既部位👃🏻 價錢大眾化 值得一試👍🏻⭐️ 滑尾龍 🍳打左一隻生雞蛋🥚撈埋一齊淥 口感超級滑溜💕⭐️花雕醉牛 🍾淥完酒味都好香🍷 唔會苦 牛味好重😋⭐️ 安格斯橫隔肌💪🏻牛味比較重既一款🐮 同埋比較有咬口⭐️ 匙柄 🥄比較爽口有口感既部位🤪喜歡食濃味既可以一試⭐️ 手打蝦滑 🦐無牛肉咁有驚喜🎉 但係都好新鮮同彈牙🥰 ⭐️ 炸魚皮 🐟每一塊都好厚 而且有魚味🐠 唔係淨係得炸粉⭐️ 牛骨清湯 🦴裡面仲要一塊塊牛肉🥩 就咁飲都好清甜👍🏻⭐️ 鮮牛油麻辣湯 🌶辣度其實好輕微😚 更加凸顯牛肉既鮮味
⭐️ 滑尾龍 🍳
裡面仲要一塊塊牛肉🥩 就咁飲都好清甜👍🏻
⭐️ 鮮牛油麻辣湯 🌶
辣度其實好輕微😚 更加凸顯牛肉既鮮味
2020-08-26 2533 views
💛識食之人一定要黎!食齊最靚部位! 兼人少少兩個人想打邊爐岩哂!  -🍲鴛鴦青花椒牛骨湯($78) 湯底真係超級香,唔係平時打邊爐果種普通清淡湯水,青花椒好香好辣,嗆口兼刺激,食辣既人絕對會鍾意!仲要越煲越出味! 另外不得不提醬料好出色,秘製醬汁好夾牛肉!- 1️⃣脖仁($68)即係牛頸脊,幾乎係一隻牛入邊最稀有既部份,呢到既脖仁油脂分佈較平均,肉質滑嫩,牛味濃郁。 2️⃣牛朴肉($48)係脖仁隔黎既部位,呢到既牛朴肉較為肥美,脂肪多啲,重牛脂香味。 3️⃣牛駝峰($48)一睇都見到每塊都有舊肥膏,一咬即刻出哂牛油,肥美香濃,味道似肥牛。4️⃣安格斯橫隔肌($48)肉塊較碎身,牛味重,啖啖牛香,但比較瘦。 5️⃣滑尾龍($48)將牛肉同蛋撈埋,似滑牛但保持到肉味,雖然牛味冇咁重,但口感過癮,更加滑嫩。6️⃣匙柄($48)肩胛小排既部位,較瘦同少少鞋,另一種口感,但愈咬愈有牛味。 - 🥩以上最推薦:脖仁、牛朴肉、牛駝峰! 同埋白蘿蔔都係必叫!一開頭落,最尾食,索哂湯底既濃味,而且冇渣,極級正! 👍🏻9/10

1️⃣脖仁($68)
2️⃣牛朴肉($48)
3️⃣牛駝峰($48)
4️⃣安格斯橫隔肌($48)
肉塊較碎身,牛味重,啖啖牛香,但比較瘦。
5️⃣滑尾龍($48)
6️⃣匙柄($48)
肩胛小排既部位,較瘦同少少鞋,另一種口感,但愈咬愈有牛味。

👍🏻9/10
  • 脖仁、牛朴肉、牛駝峰、白蘿蔔
2020-06-29 1970 views
好多牛嘅選擇,食物總類都算多,醬料部好多選擇,仲有秘制汁可供選擇,環境幾好,自助ipad落單,好啱不論係唔係吃貨的你,要提早訂位,一大班人又啱,三五成群又啱,會再度光顧
2020-06-25
$270 (Dinner)
2020-06-23 1904 views
616牛肉火鍋專門店!,今次去食火鍋,616牛肉火鍋專門店好多區都有分店,呢個疫情之下,最受影響就火鍋店所以一於試多幾間同大家介紹下呢度主打牛肉火鍋,專食牛,好多牛肉部位你同我都可能從未聽過每種肉既質感口感都唔同,食一次,你會大開眼界,原來牛肉咁有學問食一碟叫一碟,幾十蚊起配返個靚料湯底,單純品嚐牛肉既頂級美味最愛呢度既牛雜湯底,完全不用再另外搭上醬料,已經非常夠香牛肉食到嫩滑和鮮味仲可以配搭呢度既特式手工啤酒同自家涼茶不如講幾款牛肉名你聽下,你數下食過幾多種?吊龍伴 內裙肉 牛坑爪 牛朴肉~
616牛肉火鍋專門店!,今次去食火鍋,616牛肉火鍋專門店
好多區都有分店,呢個疫情之下,最受影響就火鍋
所以一於試多幾間同大家介紹下
呢度主打牛肉火鍋,專食牛,好多牛肉部位你同我都可能從未聽過
食一碟叫一碟,幾十蚊起
配返個靚料湯底,單純品嚐牛肉既頂級美味
最愛呢度既牛雜湯底,完全不用再另外搭上醬料,已經非常夠香
牛肉食到嫩滑和鮮味
仲可以配搭呢度既特式手工啤酒同自家涼茶
不如講幾款牛肉名你聽下,你數下食過幾多種?
吊龍伴 內裙肉 牛坑爪 牛朴肉~
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-06-13 1463 views
潮州牛肉火鍋之前在深圳吃過,味道鮮美,就想也在香港能找到。不過好像是港式火鍋和台式火鍋比較盛行。在朋友推薦下來這家餐廳,一試就愛上了。這是第三次來吃了,嘗試了新的牛雜湯底,對於我這個食肉獸來說是再合適不過了。喜歡的胸口膀沒貨了,那還是要選自己喜歡的吊龍伴和雙層肉。新試了牛舌和牛心,比較推崇牛舌;最喜歡澳洲和牛-内裙肉 涮6秒即起,非常嫩;而牛坑爪則有些硬,不合自己口味;嘗了三花腱 有韧劲。牛髓,不知為何吃起來有粉渣的感覺,有些怪。離開前還是要買了它的酸梅湯什麼的,帶回家慢慢喝
潮州牛肉火鍋之前在深圳吃過,味道鮮美,就想也在香港能找到。

離開前還是要買了它的酸梅湯什麼的,帶回家慢慢喝
  • 三花腱
  • 澳洲和牛  內裙肉
都算唔貴,由好肚餓,食到100%飽,💰2男1女,平均每人$290。嗌左好多火鍋料,揀啲特別好食既介紹下。.🔸鴛鴦青花椒牛骨湯($78)青花椒湯底出色!一開始覺得好普通,點知越煲越辣,越辣越過癮,越食越好食,食到停唔到口。最尾辣到頂唔順嘅時侯,又可以食隔離牛骨湯。.🔸滑尾龍($48)有隻生雞蛋係牛肉上面,撈勻再滾熟。食落真係好滑,一啲都唔韌,再嗌多碟。.🔸安格斯橫隔肌($48)牛味較濃,唔韌唔痴牙,都再嗌多碟。.🔸手打墨魚滑($48)每次食火鍋都點,口感彈牙。.🔸芋絲($28)🔸竹苼($48)🔸稻庭烏冬($28)以上都係好吸味既火鍋料,湯底好味,自然好味。.🔸洛神玫瑰花茶($15)🔸烏梅汁($15)飲品濃,較甜,洛神玫瑰花茶相對好飲。
都算唔貴,由好肚餓,食到100%飽,
💰2男1女,平均每人$290。
嗌左好多火鍋料,揀啲特別好食既介紹下。
🔸鴛鴦青花椒牛骨湯($78)
青花椒湯底出色!
一開始覺得好普通,點知越煲越辣,
越辣越過癮,越食越好食,食到停唔到口。
最尾辣到頂唔順嘅時侯,又可以食隔離牛骨湯。
🔸滑尾龍($48)
有隻生雞蛋係牛肉上面,撈勻再滾熟。
食落真係好滑,一啲都唔韌,再嗌多碟。
🔸安格斯橫隔肌($48)
牛味較濃,唔韌唔痴牙,都再嗌多碟。
🔸手打墨魚滑($48)
每次食火鍋都點,口感彈牙。
🔸芋絲($28)
🔸竹苼($48)
🔸稻庭烏冬($28)
以上都係好吸味既火鍋料,湯底好味,自然好味。
🔸洛神玫瑰花茶($15)
🔸烏梅汁($15)
飲品濃,較甜,洛神玫瑰花茶相對好飲。
2020-05-24
$290 (Dinner)