當晚試左8道菜,每道菜都係功夫菜,俾勁多心機落去整。仲要望住維港景,野食好食得黎景色又靚既餐廳真係唔多,黎緊農曆新年同屋企人食飯或者平時聚餐,呢到都絕對係一個好選擇👍🏻
✨川辣口水雞
雞肉嫩滑,味道層次豐富,辣中帶香,香中帶麻。
✨48小時熟成煙燻片皮鴨
呢個片皮鴨可以話係中西合壁!片皮鴨先熟成48小時,再以香片茶葉及木碎煙燻,低溫燒再搶皮逼油,燒出黎鴨皮酥脆鬆化,而鴨胸則肉嫩多汁。配埋秘製片皮鴨醬、青椒醬、哈蜜瓜同蔥食更滋味😋
✨米椒菜脯蒸北海道元貝
北海道元貝大隻厚肉到不得了,配菜脯蒸我真係第一次食。辣辣地又多一層爽脆口感,連埋索曬汁既粉絲一齊食真係無得輸🤤
✨黑胡椒焗生猛大肉蟹
凈係呢個蟹都有成十幾款煮法,根據你既口味為你度身訂造,都好多煮法我係連諗都冇諗過😂由於我唔係好識拆蟹,所以食左個蟹鉗。啖啖肉,黑胡椒味香得黎都幾辣下。
黑胡椒粒係張師傅專登係新加坡運返黎架,係香港食唔到既味道。正宗新加坡整法食落都會較辣,唔食得辣既可以要求小辣。
✨櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗
蒜芯苗我咁大個女食過一次咁大把,記憶中覺得無乜特別又多渣。但食完呢到既蒜芯苗我完全改觀!食落又鮮甜又爽口😋因為餐廳用左好多心機遂條遂條將蒜芯苗批皮,處理手法極繁複!好多餐廳都唔願做呢道菜。可以係呢到食到真係好難得👍🏻
再加入欖菜同櫻花蝦炒,欖菜通常都幾咸下,但呢到既欖菜係唔咸架,完全唔會搶走其他材料既味道 。而櫻花蝦亦都落左海量,極香。真係未試過食曬啲菜仲有凈勁多櫻花蝦係到,真係好抌本!
✨酥炸五香蝦棗
呢道係潮洲菜黎,即係粿肉。我細細個食到大😂蝦肉彈牙,外皮酥香,馬蹄爽脆。
✨龍蝦湯脆米泡飯
龍蝦先煎完再煮成龍蝦湯,再加埋5款材料同炸脆米係瓦煲到一齊煮成泡飯。食落濃郁鮮甜,粒粒龍蝦肉好彈牙。
✨原個雪燕香芒椰子盅
呢個甜品個個都讚不絕口😘
底層係滑捊捊既椰子奶凍,上面係香甜芒果、雪糕 同雪燕。成個椰子味香到不得了,食落甜度岩岩好。真係滿分無得彈👍🏻
食完仲可以刮埋椰子肉食。當日有張師傅親自教路,我地學識左點樣輕易咁起到成個椰子肉,食完呢餐野真係學到唔少野😎