【+886 台味飯桌仔☀️ | 大圍聚腳點👣】大圍真係好多不同嘅餐廳,諗起想食台灣菜,係積德里就有一間了!個名好台式,門口好文青感覺。.💬手機點餐很方便.💬萬巒豬腳飯萬巒豬腳是屏東特產,豬腳調味後炆上幾小時,帶點鹵水點香,豬皮位置骨膠原十足,潤而不膩,肉部分瘦瘦地,幾好咬口。飯面加上咗魯肉,撈勻食好開胃。有兩片脆脆伴碟,超香的!.💬奮起湖排骨飯奮起湖來自嘉義,有趣嘅係奮起湖是沒有湖㗎!只是山脈山城!奮起湖排骨相信是源自鐵路便當中嘅排骨便當,今次嘅排骨味道我幾欣賞的,排骨軟身,味道惹味又甜甜的,份量十足!與豬腳飯一樣,都會有魯肉蓋飯頂和脆脆炸物伴碟。.💬月亮蝦餅月亮蝦餅個名好吸引我,原來是春卷皮炸蝦餅!相傳是因為炸得如月亮般金黃而命名為月亮蝦餅。脆薄嘅皮,包著薄薄蝦膠,外脆內軟呢!.💬炭焙烏龍茶&台式奶茶台食一定要搭台飲吧! 不錯,茶飲正好中豐富的味和油膩。🌈+886 台味飯桌仔📍大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖
【+886 台味飯桌仔☀️ | 大圍聚腳點👣】

💬手機點餐
很方便

💬萬巒豬腳飯

💬奮起湖排骨飯

💬月亮蝦餅

💬炭焙烏龍茶&台式奶茶
台食一定要搭台飲吧! 不錯,茶飲正好中豐富的味和油膩。

🌈+886 台味飯桌仔
📍大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖

2024-10-02
$90 (Dinner)
  • 月亮蝦餅
2024-06-26 1167 views
2024年6月12日 星期三今日同老婆早左放工,諗住試下呢間大圍新開左無幾耐既台灣菜餐廳見到門面好似去左人哋屋企咁,有門牌、窗口同大門,四四正正,位置都唔算太難搵餐牌可以用QR code掃描,夠晒方便,見到都有唔少食物可以選擇,除咗一般餐廳有得食既台灣麵同便當之外,餐廳竟然仲有招牌米糕食,從來無係香港食到,所以一見到就已經點左黎食,除此之外仲叫咗牛肉麵其他小食之後等咗一陣飲品就首先送到,分別有台式奶茶同日式烤奶,雖然兩杯飲品嘅外貌同顏色差唔多,不過日式烤奶嘅奶味比較重,純滑得嚟又唔會太甜,而台式奶茶就茶味比較重,奶精同茶既比例比較平均,真係似台灣飲嘅奶茶食物方面,呢個就係我期待已久嘅招牌米糕,就咁睇以為得一碗,但食落份量都唔少,因為裝到滿晒,食落去完全似台灣夜市嘅味道,有糯米、鴨肉同薑,薑味比較重而糯米好軟糯,食落去煙煙韌韌,加埋鴨肉一齊食味道更加豐富另外餐廳仲提供咗甜辣椒醬,可以令到味道更上一層樓,食落去嘅米糕更加惹味但唔會太辣之後有月亮蝦餅,外皮咬落去脆卜卜,好似春卷咁,但唔會好油膩,而裏面嘅蝦肉就好彈牙,無論用泰式辣醬或者頭先米糕嘅甜辣椒醬一齊食都好夾跟住有清燉牛肉麵,湯底好清甜
2024年6月12日 星期三

跟住有清燉牛肉麵,湯底好清甜,蘿蔔煮得好入味,牛肉都煮得好腍,完全唔韌,至於麵條我哋要做刀削麵,比較有口感,下次有機會可以再嘗試紅燒牛肉麵

最後呢個係紅糟肉,用咗酒糟嚟醃味之後再炸香,味道好特別,有酒糟嘅香,而且炸得好香脆,用嚟送酒一流

埋單兩個人$200都唔使,性價比幾高
2024-06-12
$100 (Dinner)
2024-06-13 1145 views
-今日同朋友走咗入大圍食台式嘢,呢間店裝修走簡潔木系風格:小食🌙🦐月亮蝦餅 $ 34蝦餅個皮超級薄又脆,用返平時嘅春卷皮,包裹住入面嘅蝦蓉,食落去又有少少似蝦多士,脆卜卜幾滋味。🐷煙燻豬耳朵 $18估唔到份量都多,豬耳好肥美,外表晶瑩剔透,咬入口好爽口,味道就煙燻味偏鹹。主食❤️‍🔥🐃紅燒牛肉麵 $68牛肉湯頭偏淡雅風格,並不油膩,入口隱約有少少牛肉同藥材味,牛肉方面包括牛腩同牛筋,要讚嘅係肥瘦適中,入面超級腍,但略有少少咬口,蘿蔔香甜無根都不錯。呢隻麵嘅粗幼度適中,但煮得太過腍,如果帶煙韌口感就更好食。🤎🐷🍚招牌滷肉飯 $42滷肉應該煮咗勁耐,除咗超級肥美之外,亦都醃得非常之入味,配合特製醬汁,而珍珠米粒粒分明,加埋一齊食冇投訴!🍚飯上面仲有超薄嘅魚餅🐟,加分!🍲黑蒜頭杏包菇雞湯 $32呢款屬於濃郁的杏菇雞湯,外表淡黑色,湯頭入面有嫩滑雞髀肉,入口淡淡香菇味,唔會太肥膩,保留小話湯上面嘅雞油,呢個湯單飲都唔會太過鹹,配飯或者麵都適合!飲品 🥤💚春芽綠茶(熱) $8選用嘅春芽綠茶非常芳香濃郁,略帶有少少甜味,綠茶香氣喺口腔久久散,呢個凍飲會更加好飲。🧋台式奶茶(凍) $15 (加波霸珍珠
今日同朋友走咗入大圍食台式嘢,呢間店裝修走簡潔木系風格:

小食
🌙🦐月亮蝦餅 $ 34

🐷煙燻豬耳朵 $18

主食

❤️‍🔥🐃紅燒牛肉麵 $68

呢隻麵嘅粗幼度適中,但煮得太過腍,如果帶煙韌口感就更好食。

🤎🐷🍚招牌滷肉飯 $42

🍚飯上面仲有超薄嘅魚餅🐟,加分!

🍲黑蒜頭杏包菇雞湯 $32

飲品 🥤

💚春芽綠茶(熱) $8

🧋台式奶茶(凍) $15
(加波霸珍珠+$4) (少甜)

波霸珍珠煮得啱啱好,入口夠咬口,茶底如果再濃郁少少會更加好飲。

💛街坊價錢 + 份量都足夠,滷肉飯超肥美送飯一流,如果住附近間唔中食吓都可以!
  • 招牌滷肉飯
2024-05-24 995 views
最愛台式小食,尤其係夜市,真係可以食過不停~而家香港都好多台式舖頭,今日入大圍接老細收工,就搵到間幾骨子嘅台式小食店,梗係要試下啦!!主食梗係要叫牛肉麵啦~不過既然呢間有我至愛嘅冬粉,就叫個紅燒牛肉冬粉!!原來佢仲有好多湯底可以揀…麻辣呀~胡麻呀~真係任君選擇!!除咗平時食開嘅台灣香腸,仲有好多唔同嘅嘢可以揀……無骨鹽酥雞:雞肉外脆內嫩,灑少少淮鹽真係好惹味!!旗津黑輪片:黑輪片即係魚肉片,不過比較薄身,炸完幾彈牙,醃製得幾好味!月亮蝦餅:之前響第二間都食過,係用春捲皮定餃子皮夾住啲蝦膠嚟炸,呢度嘅比較大塊,但係就薄身啲,所以好脆口!蝦膠夠彈牙~爽口~點泰式甜辣醬好好味!!台南海鮮卷:有啲似潮式肉捲,不過入面包嘅係墨魚膠同蝦膠,仲有啲細細粒嘅墨魚肉,又係好香口!台式飲品梗係唔少得啦!!我不嬲飲開奶綠,少甜少冰,個綠茶味好出,少少澀口,但我鍾意!老細要台式奶茶,但係唔係跟波霸珍珠,反而跟紅豆蓉,一樣咁好味!呢度價錢經濟實惠,食到飽飽肚都所費無幾,難怪坐一陣就全場爆滿,仲有人響門口等位添!

除咗平時食開嘅台灣香腸,仲有好多唔同嘅嘢可以揀……

無骨鹽酥雞:雞肉外脆內嫩,灑少少淮鹽真係好惹味!!

2024-05-23
$150 (Dinner)
大圍舊村呢度真係好多美食,今晚就試吓呢間係積德利街嘅「+886 台味飯桌仔」。餐廳裝修簡約,文青feel。食物味道質素有驚喜,價錢都好大眾化。🍛萬巒豬腳飯 $64豬腳軟嫩入味,肉燥飯都好有水準,好好味呀!🍜紅燒牛肉麵 $68牛𦟌一啲都唔韌,湯底香味濃郁,麵彈牙,整體口感好好!🧆醬香豬耳朵 $22豬耳朵每片都切得好薄,配埋辣辣地嘅醬香味,爽口有嚼勁。🧆𣄃津黑輪片 $26黑輪片又叫甜不辣,主要由魚漿做成,食落煙煙韌韌,香口,都幾好味。🧋日式烤奶凍/日式奶綠(熱)烤奶凍烘焙味重啲,奶綠就茶味重啲,兩款各有特色,都好鍾意!

🍛萬巒豬腳飯 $64
豬腳軟嫩入味,肉燥飯都好有水準,好好味呀!

🍜紅燒牛肉麵 $68
牛𦟌一啲都唔韌,湯底香味濃郁,麵彈牙,整體口感好好!

🧆醬香豬耳朵 $22
豬耳朵每片都切得好薄,配埋辣辣地嘅醬香味,爽口有嚼勁。

🧆𣄃津黑輪片 $26

🧋日式烤奶凍/日式奶綠(熱)
烤奶凍烘焙味重啲,奶綠就茶味重啲,兩款各有特色,都好鍾意!

6 day(s) ago 0 views
🇹🇼 |大圍隱世台式小店|台式古早味推介 🍜珍味海蜇賣相簡單,但係一啲都唔簡單!海蜇爽口彈牙,醬汁香甜惹味,好開胃呀!🍚 招牌滷肉飯滷肉香噴噴,肥瘦適中,醬汁滲透落飯粒度,香濃得嚟唔會太鹹!🍜 清燉牛肉麵湯底清而不淡,飲哂碗湯牛肉嫩滑唔會太柴!麵條彈牙有嚼勁,配埋啲青菜就更完美🍢 甜不辣外脆內軟,魚漿新鮮有彈性食落香口台式奶綠加埋椰果相當夠喉#886臺味飯桌仔 #台式美食 #滷肉飯推介 #牛肉麵 #港式台灣菜 #台式小食 #香港美食 #必食推介 #台式甜品 #尋味台北
🇹🇼 |大圍隱世台式小店|台式古早味推介 🍜

珍味海蜇
賣相簡單,但係一啲都唔簡單!
海蜇爽口彈牙,醬汁香甜惹味,好開胃呀!

🍚 招牌滷肉飯
滷肉香噴噴,肥瘦適中,醬汁滲透落飯粒度,香濃得嚟唔會太鹹!

🍜 清燉牛肉麵
湯底清而不淡,飲哂碗湯
牛肉嫩滑唔會太柴!麵條彈牙有嚼勁,
配埋啲青菜就更完美

🍢 甜不辣
外脆內軟,魚漿新鮮有彈性
食落香口

台式奶綠加埋椰果相當夠喉

大圍一各多嘢食,一諗起食台灣美食,就會諗起呢間台味飯桌仔。環境好舒服,可以慢慢同朋友小聚。掛住台灣美食嘅推介嚟呢到一解口癮,好似去返台灣嘅街頭巷尾咁!🫧紅燒牛肉麵
刀削麵煙韌彈牙,牛肉爽口又煙韌口。湯底特別,好飲到飲曬!
🫧奮起湖排骨麵
兩大塊排骨,大塊到睇唔到啲麵!兩塊排骨好入味,撈埋啲麵淡淡地唔油膩。🫧甜不辣
呢到嘅甜不辣煙韌有嚼勁,係嗰種一食就停唔到口嘅小食~
🫧台灣腸
味道香濃,食落去有種獨特嘅台灣風味~ 做開胃菜或者小食都得!
🫧炭焙烏龍茶
茶香浓郁,回甘清甜,解渴又消暑。
🫧台式奶綠
綠香滑醇厚,茶香同奶香完美融合。

🫧紅燒牛肉麵
刀削麵煙韌彈牙,牛肉爽口又煙韌口。湯底特別,好飲到飲曬!

🫧奮起湖排骨麵
🫧甜不辣
呢到嘅甜不辣煙韌有嚼勁,係嗰種一食就停唔到口嘅小食~

🫧台灣腸

🫧炭焙烏龍茶
茶香浓郁,回甘清甜,解渴又消暑。
🫧台式奶綠
綠香滑醇厚,茶香同奶香完美融合。
886 台味飯桌仔大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:紅燒牛肉刀削麵 $68,家傳肉燥乾拌刀削麵 $42,甜不辣 $26,台南海鮮卷(蝦) $26,煙燻豬耳朵 $18,日式烤奶(凍) +$13,台式奶茶(凍) +$11紅燒牛肉刀削麵:牛肉經過慢燉,肉質鮮嫩入味,湯汁濃郁芳香,手工刀削麵很彈牙,湯底的香氣四溢,令人滿足!😄😄😄家傳肉燥乾拌刀削麵:肉燥的香氣撲鼻而來,刀削麵也夠滑順,肉燥的醬香與麵條相互融合,入口便覺得是非常正宗的肉燥拌麵,令人回味無窮!👍👍👍甜不辣:內餡鮮嫩的小吃,煮時可見火喉十足,煎得香噴噴,外層的有酥脆口感,就算不用醬汁也十分夠味道,配搭刀削麵一流!😍😍😍台南海鮮卷(蝦):海鮮卷外皮香脆,內餡蝦肉鮮美,咬下能感受到海鮮的鮮甜,非常美味!😋😋😋煙燻豬耳朵:豬耳朵肥瘦適中,賣相吸引,口感煙韌,帶有獨特的煙燻香氣,食到唔停得口!❤️❤️❤️日式烤奶及台式奶茶:日式烤奶口感滑順,奶香濃郁,甜而不膩。台式奶茶的香氣撲鼻,茶味與奶香交融,兩款飲皆值得一再品嘗!👏🏻👏🏻👏🏻
886 台味飯桌仔
大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-11-08 0 views
小妹同屋企人去大圍行街,見到有間台式餐廳🍴,雖然餐廳地方唔大,座位唔太多,但價錢及食物選擇算多😍 主要菜式包括湯麵、便當、小食及手搖茶等等😆奮起湖排骨飯🐖🍚肥瘦適中,有兩塊有厚度的排骨,肉質軟嫩多汁好吃😋食起來唔油膩,仲香氣十足~仲配有滷肉及海鮮卷,真心不錯👍🏻招牌滷肉飯🍚滷肉份量不少,滷肉同樣肥瘦適中,配上滷肉汁,入口即溶真係好惹味 🙌絕對可拌完整個飯食😌珍味海蜇皮🫓呢款海蜇🪼好爽脆可口,配上筍特別又有口感😝甜不辣🥠絕對係台灣街知巷聞既地道小吃😍 無諗過份量多,好有咬勁,每件都食到煙煙韌韌既感覺😚旗津黑輪片🥠小妹第一次食呢款小食,黑輪片切成薄身長條形狀,酥脆又彈牙,幾有驚喜🤭凍)春芽綠茶🍵呢杯春芽綠茶🍵萃取自台灣綠茶,初嚐時感覺到甘甜圓潤與低苦澀滋味,就算唔太愛喝茶🍵既朋友仔相信同樣也愛上🫶🏻凍)台式奶茶+波霸珍珠🥤醇厚濃郁既台式珍珠奶茶,茶香濃郁,奶味好足,珍珠好有咬口及彈牙,價錢便宜,食台灣食物當然要配上珍惜奶茶🥤啦呢間大圍台灣風味小店,雖然坐位唔太多,但食物質素絕對令我感受到滿滿既台灣味道及人情味❣️

奮起湖排骨飯🐖🍚

招牌滷肉飯🍚

珍味海蜇皮🫓
呢款海蜇🪼好爽脆可口,配上筍特別又有口感😝

甜不辣🥠

旗津黑輪片🥠

凍)春芽綠茶🍵

凍)台式奶茶+波霸珍珠🥤

#foodiezo食在大圍 #foodiezo新界篇出親大圍都係食廣東菜、越南嘢、船麵etc 其實仲有好多唔同菜式嘅小店喺啲橫街小巷嘅🤓 只要花啲心機去搵,就會發現到驚喜😏 今次呢間小店座位只有十零個,嘢食都好有家的味道🫶🏻 價錢還可接受,幾切合香港style - 快、靚、正🤣 ————————————————————🍜紅燒牛肉麵 $68好清甜嘅牛肉湯頭,淡淡藥材香料味 類似八角、當歸🤓 料有蘿蔔、牛𦟌、小棠菜、蔥,麵條煙韌彈牙,同炆到好淋好入味嘅餸互相襯托👍🏻-🐖萬巒豬腳便當 $64豬腳無毛抵讚👍🏻 炆到入曬味,好重膠原,女仔食多兩舊都唔怕😎 魯肉醬唔算多肥,撈飯剛好,仲附送兩塊辣辣哋嘅小食,幾抵🤓-🌱珍味海蜇皮 $18爽口、長居我最愛小食排名haha-🥬燙高麗菜 $22有啲魯肉醬喺面,提升咗單純嘅菜味😆-🧋台式珍珠奶綠 半價後$11茶味濃,珍珠彈牙,叫走甜就fit曬😚
#foodiezo食在大圍 #foodiezo新界篇

————————————————————
🍜紅燒牛肉麵 $68
🐖萬巒豬腳便當 $64
🌱珍味海蜇皮 $18
爽口、長居我最愛小食排名haha
🥬燙高麗菜 $22
有啲魯肉醬喺面,提升咗單純嘅菜味😆
🧋台式珍珠奶綠 半價後$11
茶味濃,珍珠彈牙,叫走甜就fit曬😚
Type of Meal
Dinner
2024-10-19 113 views
大圍站超多嘢食,上次同屋企人踩完單車之後就去咗呢一間新開嘅台灣餐廳嗰度食,餐廳呢好近火車站,由火車站行去都係2分鐘,雖然係小店,但係佢哋性價比都好高,而且味道更加好好味,叫咗個紅燒牛肉配烏龍麵,滷肉飯,鹽酥雞,炸月亮蝦餅,珍珠奶茶,凍頂烏龍茶紅燒牛肉湯底超濃郁,而且牛肉炆得超腍,牛肉好多片而且都有一定厚度,烏龍麵呢就吸晒個湯底精華,相當有驚喜滷肉飯,啲飯粒粒分明,而且滷肉完全冇好鹹同埋好油嘅感覺,望落去好似好細碗,其實裏面都好大碗㗎鹽酥雞份量都好多,而且炸得雞肉好Juicy,出面灑上椒鹽粉,小編不經不覺都食咗好多炸月亮蝦餅作為小食就最適合,不過再配上泰式辣醬,正珍珠奶茶啲珍珠好Q彈,而且茶嘅底好濃郁,唔鍾意飲珍珠奶茶嘅朋友,都可以飲凍檸烏龍茶

炸月亮蝦餅作為小食就最適合,不過再配上泰式辣醬,正

2024-10-09 130 views
【大圍•+886 台味飯桌仔】@ππππππππππππππππππππππππππππππ勁正麵質 地瓜雞湯都唔錯地瓜雞湯雞湯的湯底濃郁,雞肉鮮嫩,搭配著地瓜的自然甜味,讓整道湯品既有滋補的效果,又不失清新感。地瓜的軟糯與雞肉的鮮香完美融合,讓人每一口都感受到溫暖與舒適。胡辣鴨血口感滑嫩,帶有一絲微辣的香氣,讓人胃口大開。鴨血本身吸收了湯汁的精華,味道豐富。涼拌黑木耳木耳色澤誘人,口感脆嫩,搭配著蒜蓉、醋和辣椒油,讓整道菜清爽可口。黑木耳的自然風味與調料的香氣相得益彰,既能開胃又能消暑。清燉牛肉刀削麵牛肉炖得非常入味,肉質軟嫩,湯頭清澈卻充滿鮮香。刀削麵的口感滑順,能夠很好地吸附湯汁,讓每一口都充滿了牛肉的香氣與湯的精華。家傳肉燥乾拌烏龍麵肉燥香氣撲鼻,醬汁濃郁,與烏龍麵的彈性口感形成完美的搭配。每一根麵條都均勻地裹上了肉燥,讓人忍不住一口接一口。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#大圍美食 #+886 台味飯桌仔 #web3大圍+886 台味飯桌仔 (大圍)大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號
【大圍•+886 台味飯桌仔】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#大圍美食 #+886 台味飯桌仔 #web3大圍

+886 台味飯桌仔 (大圍)
大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖
2024-10-06 148 views
見係附近買完六合彩,見到有新出豬腳飯,無理由唔試下,仲有小食,牛肉麵等等,價錢大眾化,唔使加一。萬巒豬腳飯比我想像中有驚喜,豬腳好香口,又夠入味,充滿骨膠原,肉質都嫰滑,仲有滷肉同炸甜不辣,送飯一流啊。紅燒牛肉烏龍麵牛肉採用牛腱,炆得軟淋,份量都唔少,湯底個人覺得幾濃,唔油膩都不錯。煙燻豬耳朵 份量都幾多,滷得入味,咬落好爽脆,唔會太鹹。日式烤奶加波霸珍珠軟軟糯糯又Q彈,好飲。烏龍茶茶味甘香,好解渴。
見係附近買完六合彩,見到有新出豬腳飯,
無理由唔試下,
仲有小食,牛肉麵等等,
價錢大眾化,唔使加一。

送飯一流啊。

紅燒牛肉烏龍麵
牛肉採用牛腱,炆得軟淋,份量都唔少,
湯底個人覺得幾濃,唔油膩都不錯。

煙燻豬耳朵
份量都幾多,滷得入味,咬落好爽脆,
唔會太鹹。

日式烤奶加波霸珍珠
軟軟糯糯又Q彈,好飲。

烏龍茶
茶味甘香,好解渴。
2024-10-05 227 views
又黎大圍搵食 今次唔入圍方 黎到依間木系簡潔既台灣菜小店✿ 月亮蝦餅 $34 ✿有驚喜! 外皮為春卷皮 金黃香脆 感覺食落冇一般炸蝦餅咁熱氣😈蝦肉尚算彈牙 口感豐富✿ 麻油雞湯 $25 ✿依個價錢黎講算係好大碗~雞腿肉非常嫩滑 雞湯清甜 麻油味濃但唔會覺油膩😋Menu入面仲有好多去款湯都好想試😆😆✿ 家傳肉燥乾拌麵 $42 ✿幾款麵底入面我揀左冬粉~貪佢掛汁索味🤣冬粉食落順滑口感有嚼勁肉燥香濃帶少少肥膏 油脂令成個麵一d都唔乾🥹✿ 胡辣鴨血 $25 ✿鴨血非常入味! 食落除左麻辣味仲帶有少少藥材味辣味慢慢滲出黎幾開胃✿ 紅燒牛肉麵$68 ✿麵底揀左拉麵 麵質Q彈 牛𦟌唔會好柴 軟淋入味 湯底香濃 飲落冇味精感 ✿ 台式奶茶 $11 ✿

又黎大圍搵食 今次唔入圍方 黎到依間木系簡潔既台灣菜小店

✿ 月亮蝦餅 $34 ✿
蝦肉尚算彈牙 口感豐富
麻油雞湯

✿ 麻油雞湯 $25 ✿
依個價錢黎講算係好大碗~
雞腿肉非常嫩滑 雞湯清甜 麻油味濃但唔會覺油膩😋

✿ 台式奶茶 $11 ✿
麻油雞湯
家傳肉燥乾拌麵
紅燒牛肉麵
好耐冇去大圍食飯,今日食左呢間台灣菜都幾抵食。紅燒牛肉麵:牛肉片爽口之餘,根鍵位又有煙韌口感。最正係個湯底,有鮮甜肉味,仲有D胡椒味,味道幾特別,唔會太濃👍🏻用湯匙配啖麵食,味道岩岩好👍🏻萬巒豬腳飯:呢個必食❤️豬腳肉好大塊🤤味道多汁滑嫩,夠入味。 飯面仲有D台式滷肉,肉汁滲左D落白飯,好好味🤤 旁邊仲有2件炸物。成個餐份量又多,好抵食👍🏻👍🏻月亮蝦餅:叫左個小食,炸蝦餅個皮好薄好香脆,好似春卷皮咁👍🏻蝦肉配個甜酸醬食,幾惹味春芽綠茶+珍珠 和 台式奶綠:跟餐價台式飲品都係$11-14左右,價錢唔算貴,都幾大杯。餐廳環境幾舒適,而且價錢合理,份量足👍🏻值得一試
好耐冇去大圍食飯,今日食左呢間台灣菜都幾抵食。

紅燒牛肉麵:
牛肉片爽口之餘,根鍵位又有煙韌口感。

月亮蝦餅

餐廳環境幾舒適,而且價錢合理,份量足👍🏻值得一試