Restaurant: A BOUTEA (The Whampoa)
Info:

2024-09-29 46 views
花斑茶社嘅岩鹽黑糖厚珍珠鮮奶真係一個不可錯過嘅飲品! 首先,飲品嘅外觀就已經吸引到我,層次分明,黑糖同鮮奶嘅色彩對比好靚。而黑糖嘅香甜配上岩鹽嘅微鹹,味道平衡得幾好,令人一啖接一啖停唔到口。珍珠方面,質地煙韌,咬落去有彈性,絕對唔會過硬,或者溶晒,配合鮮奶更加提升咗整體順滑嘅口感。而且,鮮奶香滑,合併咗黑糖同岩鹽之後,味道更加豐富,絕對係夏日消暑嘅最佳選擇。價錢就都係咁上下。整體而言,花斑茶社嘅岩鹽黑糖厚珍珠鮮奶個人會比五星,無論係味道定口感,都令人滿足,建議大家試下!
2024-09-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2024-07-28 90 views
平時去花班茶舍都係嗌佢地既奶茶配小芋圓🥤但今日黎到熱辣辣就特別想飲啲refreshing啲既茶,所以今日就一反常態試下佢地既冰茶🍵發覺原來都好值得推介,完全可以係夏天夠我一命🤣。🐒葡萄柚冰茶(綠茶)💰$28👉🏻寒天+$5🐒青葡萄烏龍💰$28今次嗌左2款茶,2款都係水果茶黎,因為青葡萄烏龍入面係有果肉,所以我就無再另外加配料,而葡萄柚冰茶就有得揀綠茶或者四季春,因為唔想咁單調所以我就揀左加寒天,好彩都好match,有口感之外好似仲無珍珠咁有罪惡感添🤭如果怕甜既人青葡萄烏龍可以嗌微甜,因為青葡萄本身就會有甜味,估唔到入面既果肉都有幾多🍇夏天推出呢款新產品果然吸引之前我仲試過呢間既芋圓甜品,都真係幾足料🥰特別係芋圓方面都幾大粒,所以中意食甜品既又多一個選擇🙆🏻‍♀️

🐒葡萄柚冰茶(綠茶)💰$28
👉🏻寒天+$5
🐒青葡萄烏龍💰$28
2024-06-17 180 views
之前未有時間去銅鑼灣🐨生日應援茶飲店…… 估唔到成個應援轉移咗嚟黃埔,變相小編就到時間過嚟打卡兼支持下 🤗🍹 冬瓜茶 (凍) 😋😋😋😋甜度係固定,小編只係揀咗少冰 🧊 冬瓜茶的確係甜,有少少冬瓜味,唔會封喉,都👌🏻~ 幾啱夏天飲~下午茶 💵 約港幣$30/人💁🏻‍♀️ 依間分店位於「黃埔船」下層超市Cashier附近~ 如果唔熟路,可能要兜一兜~ 住喺附近嘅hellosss千祈唔好錯過,記得去睇睇,有好大牆Postman Ian嘅牆紙呀!仲有啱飲就幫襯返杯啦~ 🤓🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍹 冬瓜茶 (凍) 😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$30/人

2024-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2024-06-15 88 views
花斑茶社一直係我幾鍾意嘅茶飲之一,今日喺Aeon買完餸行過,見到出左新產品,就一人買左一杯飲🧋新產品有春果好茶系列,包括完熟蘋果冰茶,可以揀四季春/紅茶茶底,亦可以揀無糖;而另一款係清爽青葡萄烏龍,兩款都好啱夏天飲,夠晒清新解渴~我揀咗無糖完熟蘋果冰茶嘅四季春茶底,無糖都好夠味,每啖都食到粒粒果肉,好juicy清甜🍎另一杯要咗經典嘅無糖珍珠奶茶,奶同茶嘅比例剛剛好,飲到茶底嘅濃郁,奶嘅幼滑,去埋煙韌嘅珍珠,口感冇得輸🤤

花斑茶社 (黃埔天地) (紅磡)📍紅磡黃埔天地第5及6期AEON Style地庫B10號舖☀️放假多數都會去黃埔Aeon 入貨,👍🏻勝在咩都買到又多新嘢睇! 🌸周邊仲有好多🍦雪糕,🎂蛋糕,🧁甜品,仲有茶飲店🫖,基本上要乜有乜好齊全!🕶️天氣熱辣辣,行到去就第一時間買杯茶飲💦,今次去咗花斑茶社,本身係綠茶控🍵,每逢見到綠茶都會係首選。發現原來佢地個🍵🫘宇治抹茶紅豆鮮奶都做得幾好👍🏻 抹茶濃郁得嚟同紅豆混埋好襯,呢杯係值得推介💓🍑另外我地都仲叫咗杯奶蓋白桃烏龍,奶蓋係自選項目另外加上去嘅,而奶蓋本身係做得幾濃厚👍🏻,不過建議配合其他飲品可能會好啲😅,因為白桃烏龍嘅香味可能會被蓋過🍑
花斑茶社 (黃埔天地) (紅磡)
📍紅磡黃埔天地第5及6期AEON Style地庫B10號舖

2024-06-01 89 views
天氣轉熱,又有藉口飲廢水🫢 呢間喺正黃埔AEON Style入面,主打多款台式飲品,有黑糖、鮮奶、茶飲、奶茶、水果同益力多系列,亦可以加點配料增添口感,價錢合理,可以一試。鍾意奶香可以揀鮮奶系列,邪惡之選有明治4.3特濃鮮奶,減肥嘅可以轉脫脂鮮奶。焙茶鮮奶嘅焙茶香幾突出,芋頭鮮奶飲落更綿密。兩款都係固定冰,而店員建議點微糖,果然無介紹錯。另外強烈建議加埋芝士奶蓋同小芋圓。軟滑嘅奶蓋甜中帶鹹, 令到整體層次感更豐富,好肥好好食。小芋圓煙煙韌韌,帶口感,甜度適中,好似食緊糖水咁,唔覺唔覺都清曬~

2024-05-24 45 views
之前飲過尖沙咀分店,果陣覺得一般,今次去開黃埔決定再試多次😂今次都係揀左烏龍奶茶($25)嗌左走冰少糖,烏龍味唔太出,奶味都比較淡,感覺似飲水多啲🥹買完先見到有芋泥烏龍奶茶,唯有下次再試下😂🫡如果同我一樣鍾意烏龍同奶味平衡既,建議都係手作功夫茶或者天仁茗茶會好啲😂

今次都係揀左烏龍奶茶($25)
嗌左走冰少糖,烏龍味唔太出,奶味都比較淡,感覺似飲水多啲🥹

買完先見到有芋泥烏龍奶茶,唯有下次再試下😂🫡
2024-05-21 50 views
今日約左朋友係黃埔花園食晚餐,不過我早收工,早左到,就決定去aeon超市行行,睇吓有冇嘢買,行到最後,見到有間飲品店都幾吸引,我又剛好想飲珍珠奶茶喎,就問咗朋友想飲乜嘢,然後買咗一人一杯。我自己要左黑糖珍珠抹茶鮮奶,店員提醒下要左微糖同脫脂奶,感覺比較健康。珍珠口感好好,好q彈,抹茶味亦都好夠濃,但係有少少甘香,配埋黑糖就剛剛好!我特別鍾意佢個包裝,除咗佢哋個logo有兩隻豹之外,杯面同杯蓋都整得好有質感。我幫朋友要左杯完熟蘋果冰茶,特地要左四季春茶底,要埋微糖少冰,朋友話好清新,感覺好新鮮,唔係啲化學甜味,加埋四季春個茶底好香濃,所以飲落好有層次感。呢度整嘢飲嘅速度都算好快,加埋店員都好有禮貌,推介!

呢度整嘢飲嘅速度都算好快,加埋店員都好有禮貌,推介!
2024-04-26 65 views
同朋友一齊送咗小朋友番學,冇事做想2個媽媽去飲杯嘢,傾吓偈!走去花斑茶社 一人買咗一杯嘢飲坐係food court嘆吓,解解渴🫶🏻見到有新出飲品,忍唔住叫咗:〰️ 清爽青葡萄烏龍茶🍇|$28揀烏龍茶係因為佢飲上嚟口感甘潤不苦澀,加埋爽甜青葡萄,倍感解渴😚〰️ 完熟蘋果冰茶🍎|$28朋友揀咗配四季春,有淡淡花香味、甘甜且易入喉,所以飲起嚟同時擁有烏龍茶韻味+綠茶嘅香氣,非常獨特!當然配埋蘋果肉粒,口感更顯豐富!舒舒服服咁坐咗個幾鐘,互相交流湊小朋友心德,又可以暢所欲言一番,過咗個輕鬆嘅下午!

見到有新出飲品,忍唔住叫咗:
〰️ 清爽青葡萄烏龍茶🍇|$28
〰️ 完熟蘋果冰茶🍎|$28

2024-03-24 47 views
啱啱行過見到花斑茶社新出品-奶蓋黑糖珍珠麥精豆奶😌鍾意飲維他奶麥精嘅一定唔可以錯過。佢個味道好香好夾。細細個飲麥精嘅味道出返晒。黑糖珍珠又唔會好甜。再加上奶蓋,味道啱啱好。
啱啱行過見到花斑茶社新出品-奶蓋黑糖珍珠麥精豆奶😌
黑糖珍珠又唔會好甜。再加上奶蓋,味道啱啱好。
2023-08-27 186 views
今日去接朋友收工,帶上佢最中意既手搖先!🍽️ $36 宇治抹茶紅豆鮮奶抹茶非常濃郁甘香,揀少甜岩岩好!紅豆煲到淋淋的,好綿滑加埋鮮奶,係完美組合🍽️ $28 鳳梨冰茶🍽️ +$8 芝士奶蓋🍽️ +$5 寒天呢杯係俾我自己既,我極愛寒天,所以見到有就一定會加😏寒天唔錯,好有咬口,份量都多茶底係綠茶,同鳳梨都幾夾少甜都係偏甜,可能因為有果糖飲完會好開心🤣🤣🤣♨️ 環境/服務有打卡位乾淨企理👍有鏡仔相!!!不過唔知依家仲有冇~
今日去接朋友收工,帶上佢最中意既手搖先!

🍽️ $36 宇治抹茶紅豆鮮奶
抹茶非常濃郁甘香,揀少甜岩岩好!
紅豆煲到淋淋的,好綿滑
加埋鮮奶,係完美組合

🍽️ $28 鳳梨冰茶
🍽️ +$8 芝士奶蓋
🍽️ +$5 寒天
呢杯係俾我自己既,我極愛寒天,所以見到有就一定會加😏
寒天唔錯,好有咬口,份量都多
茶底係綠茶,同鳳梨都幾夾
少甜都係偏甜,可能因為有果糖
飲完會好開心🤣🤣🤣

♨️ 環境/服務
有打卡位
乾淨企理👍
有鏡仔相!!!不過唔知依家仲有冇~
2023-05-26 335 views
位於黃埔的茶飲店。花斑茶社本來就有很多分店,雖然不至於"總有一間在左近",但至少在我的生活社圈內老是常出現,久而久之,便成了我不停回訪的茶飲店,也是我最喜愛的本地茶飲店之一。花斑茶社最近和本地創作品牌「胡氏這一家」 合作,紙杯自然換上了可愛的包裝 ,而餐廳處處也不乏胡老太的身影,很是可愛 ♡ ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆° 桂花烏龍奶茶+寒天 ★ $33° 鳳梨綠茶 ★ $28  ___⋆ ⋆ ___✨ 桂花烏龍奶茶+寒天 🍹這杯已經回購多次了~其實每次我都告訴自己下次要試新口味,但最後又又又又是點了這杯桂花烏龍奶茶(笑。桂花的淡雅清香與奶茶的濃郁超級配搭,自己私心很喜歡這種口味~香甜不膩,且口感順滑。 另外加配寒天,Q彈煙韌~ 非常推介~✨ 鳳梨綠茶 🍹鳳梨味芳香突出,酸酸甜甜,清爽開胃!水果配茶本來就天作之合,果味清香,茶味餘韻回甘!而且茶底更有鳳梨碎粒,每口都吃到果粒,口感更豐富~尤其在這個濕熱的天氣喝這個更清爽喔~❤️
位於黃埔的茶飲店。

花斑茶社最近和本地創作品牌「胡氏這一家」 合作,
紙杯自然換上了可愛的包裝 ,而餐廳處處也不乏胡老太的身影,
很是可愛 ♡

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
° 桂花烏龍奶茶+寒天 ★ $33
° 鳳梨綠茶 ★ $28
  ___⋆ ⋆ ___

✨ 桂花烏龍奶茶+寒天 🍹
這杯已經回購多次了~
香甜不膩,且口感順滑。
另外加配寒天,Q彈煙韌~ 非常推介~

✨ 鳳梨綠茶 🍹
鳳梨味芳香突出,酸酸甜甜,清爽開胃!
水果配茶本來就天作之合,果味清香,茶味餘韻回甘!
而且茶底更有鳳梨碎粒,每口都吃到果粒,口感更豐富~
尤其在這個濕熱的天氣喝這個更清爽喔~❤️
2023-04-20 217 views
係黃埔行街行到熱熱地,走咗去「花斑茶社」買杯嘢飲解吓渴先!見佢新推出兩款果茶,夠晒清新🧊好有衝動飲吓,係呢個轉季日子解解渴!#荔枝玫瑰烏龍荔枝味係我心水,配埋玫瑰烏龍就好夾!陣陣嘅花果香嘅荔枝玫瑰烏龍茶,唔造作,仲可以安神又養顏。#完熟蘋果冰茶可以配四季春or紅茶,我就揀咗四季春,清香嘅茶底,仲有埋豐富蘋果肉,口感豐富!

#荔枝玫瑰烏龍

#完熟蘋果冰茶

2023-03-31 186 views
本人於三月二十六日和朋友在店購買兩杯飲料,當前店外未有太多客人。十五分鐘後不斷有比我後的單號已經取得飲料,本人就向當時黑衫店員詢問,他只本示等等,並入水吧詢問,之後再無任何回覆,只有在按電話。五分鐘後再向另一店員詢間,佢亦只有表示等等。最後本人等了二十五分鐘才領得飲料,當時黑衫店員將飲品放在枱上並指向飲料,連最基本道謝或歉意亦無表示,只有回到收銀位置持續黑面。起初我向該店員投訴,他完全沒有理會。及後本人要求該店員道歉,他只表示已向水吧追單,已負自己責任。最後本人在店爭論,並再三要求道歉,他才不情不願地道歉。對本人希望向經理及提供其他渠道投訴,他亦沒有回答。態度之差,實在令人驚訝及難以接受。其中一杯飲品,更沖調及擺放超過15分鐘才一併和漏單的飲品一同給予。飲品內的冰早已溶掉,稀釋了原本的奶茶,味道甚是惡劣。是次的體驗,無論是飲品品質,員工態度,等候的時間,都和本人一直以來光顧,存在很大落差,以後還是不了。
2023-03-26
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
2022-08-20 590 views
熱桂花烏龍奶茶加珍珠$30見到好似好正,但份量比我想像中細;第一口就飲到茶味,不過唔算濃,珍珠咬口正常。正體不過不失,但就無乜驚喜,這個質素覺得貴咗少少,試過就算😜
熱桂花烏龍奶茶加珍珠$30
2022-08-04