2024-12-17 0 views
#chuchu食在荃灣📍 阿荔車仔麵最鐘意去荃灣廣場對面嗰兩條街搵食!同🐷媽食佢最愛嘅車仔麵,🐷媽就成功找到「一生只想尋覓一個肯陪你食車仔麵的人」!喺fusion嘅車仔麵,有新式都有傳統嘅味道!—————————————————————❣️ 自選車仔兩餸湯麵 $68粗麵底!轉胡椒豬肚湯底 (+$6)+辣玻璃魷魚 (+$4)+香滷豬大腸(+$4)+豬皮 (+$9)+滑嫩雞絲 (+$9)嗰胡椒豬肚湯,好香好濃,少少胡椒香,愈飲愈辣!魷魚爽口彈牙!豬腸半肥瘦夠入味,易咬!豬味好淋!雞絲好有驚喜,有雞味好嫩,仲好襯嗰湯,有陣陣胡椒味!.❣️ 自選兩餸特濃沙嗲沾麵 $69手工拉麵+日本溏心蛋+香滷豬大腸 (+$4)+清甜蘿蔔 (+$9)沾麵底可以揀出前一丁或手工拉麵!沾麵好似日本沾麵咁,分咗兩碗,好濃嘅沙嗲味,入面仲加埋花生碎,仲濃過平時茶餐廳沙嗲牛麵!溏心蛋好味😋蘿蔔食落無根,超清甜!.❣️ 樽装冷泡茶(白桃烏龍) $15❣️ 凍檸茶 $11.💬 overall樣樣都幾出色!下次要試豬手同牛腩,好似有40年嘅味道!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比:
#chuchu食在荃灣
📍 阿荔車仔麵

喺fusion嘅車仔麵,有新式都有傳統嘅味道!

—————————————————————

❣️ 自選車仔兩餸湯麵 $68

嗰胡椒豬肚湯,好香好濃,少少胡椒香,愈飲愈辣!
❣️ 自選兩餸特濃沙嗲沾麵 $69

溏心蛋好味😋蘿蔔食落無根,超清甜!

❣️ 樽装冷泡茶(白桃烏龍) $15

💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
2024-12-06
Dinner
🇭🇰荃灣阿荔車仔麵 新派有特色 質素令人驚喜今次來到荃灣的阿荔車仔麵,這裡的自選車仔麵選擇多樣,仲有得撈公仔麵好特別1️⃣ **自選兩餸黑蒜油撈麵** 🍜 - 我選擇了轉左出前一丁,雖然選擇咗少麵,份量依然好足夠。麵條有得選硬啲或腍啲,這點非常貼心。聽說這裡的豬手和牛腩都有40年的傳統味道,於是我選了秘製牛筋牛肋腩,牛肉肥膏入口即溶,。 - 辣玻璃魷魚,夠晒爽口彈牙,辣味十足- 炸厚切15mm餐肉,炸完之後好香口。- ⁠另外,仲加$3選擇的芫荽山,增添了清新的香氣,喜愛芫荽的人絕對不會錯過。2️⃣ **自選車仔兩餸湯麵** 🍲 - 車仔麵揀咗鮮製油麵同硬啲的口感。- 滷豬大腸 豬大腸好入味,一啲都唔騷唔膩,口感都好爽- ⁠日本溏心蛋、豬紅都合乎期望- ⁠魔鬼辣汁(小辣)夠晒嘢未,辣到剛好讓整碗麵更加美味。飲緊選擇都好豐富,我哋都唔特別介紹啦- **鮮檸檬茶** 🍋 - **樽裝冷泡茶•四季春** 🍵 整體而言,阿荔車仔麵的自選麵食非常美味,配料新鮮,湯底濃郁。如果你在荃灣,這裡絕對值得一試!❤️#阿荔車仔麵 #荃灣 #車仔麵 #自選麵 #黑蒜油撈麵 #秘製牛筋 #豬腩 #鮮檸檬茶 #香港美食
🇭🇰荃灣阿荔車仔麵 新派有特色 質素令人驚喜

1️⃣ **自選兩餸黑蒜油撈麵** 🍜
黑蒜油撈公仔麵套餐

牛腩

- 辣玻璃魷魚,夠晒爽口彈牙,辣味十足
- 炸厚切15mm餐肉,炸完之後好香口。
炸午餐肉、玻璃魷魚、牛腩牛筋

2️⃣ **自選車仔兩餸湯麵** 🍲
- 車仔麵揀咗鮮製油麵同硬啲的口感。
- 滷豬大腸 豬大腸好入味,一啲都唔騷唔膩,口感都好爽
豬腸

- ⁠日本溏心蛋、豬紅都合乎期望
- ⁠魔鬼辣汁(小辣)夠晒嘢未,辣到剛好讓整碗麵更加美味。
自選兩餸公仔麵

飲緊選擇都好豐富,我哋都唔特別介紹啦
- **鮮檸檬茶** 🍋
- **樽裝冷泡茶•四季春** 🍵
冷泡茶

#阿荔車仔麵 #荃灣 #車仔麵 #自選麵 #黑蒜油撈麵 #秘製牛筋 #豬腩 #鮮檸檬茶 #香港美食 #食評 #荃灣食乜好 #荃灣美食
黑蒜油撈公仔麵
自選兩餸公仔麵
冷泡茶
黑蒜油撈公仔麵
2024-12-06 192 views
今日返荃灣見到間車仔面諗住快買返公司食然後去左呢間咁既野去買左個外賣買個面連找錢 用左30分鐘駛唔駛呀? 然後算啦諗住買到返去食 個湯底臭既然後隔走啲湯 但點知牛腩好似橡筋咁 點咬都咬唔開叫枝野飲係開過架 真係搞唔掂野食臭 野飲開過 估唔到咁樣既鋪頭都可以做到地下又有痰 又有積 勁污糟邋遢廚房師傅 唔戴口罩又係咁打乞嗤服務態度又差 個老闆勁MK完全唔知想點 個個員工都粗口點頂 請我食都唔再黎仲有找錢 500蚊都沒得找等成十五分鐘 千祈唔好再去
今日返荃灣見到間車仔面諗住快買返公司食

等成十五分鐘
千祈唔好再去
2024-12-06
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
  • 冇嘢值得好推介請都唔嚟
荃灣廣場後面個兩條街都多野食🤩🤩今次黎荃灣就試左依間車仔麵 — 阿荔車仔麵😍 見依間車仔麵竟然有沾麵,就決定試一試🤩沙嗲沾麵麵底可選手工拉麵或出前一丁。招牌特濃沙嗲沾麵有好多配料,有雪花肥牛、溏心蛋、魚片頭、豆卜,仲大大碗😆 沙嗲汁都算濃郁,配上肥牛一流😍自選兩餸車仔麵都有好多餸比你簡😛,其中比較特別嘅係黑糖豬手、秘製牛筋牛肋腩同埋頭抽蠔皇花膠扒,今次我地就左個黑糖豬手,豬手炆得好淋同幾入味,唔錯😋1️⃣招牌特濃沙嗲沾麵 (雪花肥牛、溏心蛋、魚片頭、豆卜) + 生菜2️⃣自選車仔兩餸湯麵 (古早黑糖豬手、甜酸齋)

2️⃣自選車仔兩餸湯麵 (古早黑糖豬手、甜酸齋)
  • 阿荔特濃沙嗲車仔沾麵
  • 特濃沙嗲車仔沾麵
2024-12-03 181 views
❤️自選車仔兩餸湯麵先揀麵底:鮮製油麵再加$6揀左湯底:胡椒豬肚湯底。再揀汁底。另外要求多蔥。餸嗌左:秘製牛筋牛肋腩豬皮甜酸齋香滷雞翼辣玻璃魷魚通心菜好少可車仔麵有甜酸齋嗌,竟然有得嗌,好特別!❤️十喜大碗麵麵底揀左幼麵。有以下十樣餸:黑糖豬手花膠扒魚蛋五花腩大腸豬皮豬紅蘿蔔冬菇時菜真係十全十美,超滿足!😆花膠扒超大塊!😱😍啱晒女士呀👍🏻。白蘿蔔清甜無渣。朋友嗌左支豆漿飲;我就嗌左樽裝可樂+鮮檸檬冰底,食完麵飲啖,超爽!😆
❤️自選車仔兩餸湯麵
先揀麵底:鮮製油麵
再加$6揀左湯底:胡椒豬肚湯底。再揀汁底。另外要求多蔥。

餸嗌左:
秘製牛筋牛肋腩
豬皮
甜酸齋
香滷雞翼
辣玻璃魷魚
通心菜

好少可車仔麵有甜酸齋嗌,竟然有得嗌,好特別!

❤️十喜大碗麵

豬紅
蘿蔔
冬菇
時菜

真係十全十美,超滿足!😆

花膠扒超大塊!😱😍啱晒女士呀👍🏻。
白蘿蔔清甜無渣。

朋友嗌左支豆漿飲;
我就嗌左樽裝可樂+鮮檸檬冰底,食完麵飲啖,超爽!😆
2024-11-24 324 views
- 阿荔車仔麵🍽️-黑蒜油撈麵黑蒜油味好香🙂‍↔️叫左溏心蛋/蠔皇冬菇/牛筋丸/炸腐皮豬肉卷/雞翼尖😍全部配料都整到好入味大推冬菇!-自選車仔麵沙嗲魚蛋/魷魚/炸午餐肉/紫菜/花膠/五花腩勁豐富😋車仔麵小編一定叫河粉再配埋紫菜勁好味🥹呢度午餐肉竟然炸過仲勁厚肉!-黑松露醬炸單骨雞翼燒賣鐘意食CP雞翼就要試🤣椒鹽炸燒賣真係冇得輸👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 荃灣大壩街41號地下6號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_荃灣#foodieluveat_港式#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #荃灣 #車仔麵 #港式粉麵
阿荔車仔麵🍽️

#foodieluveat_hk
#foodieluveat_荃灣
#foodieluveat_港式
2024-11-15 368 views
車仔麵一向是港人至愛,因為他們又方便又快捷,吃的款式選擇多,豐儉由人,所以每蓬經過車仔麵檔也要一試呢古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵 66元選擇了手工拉麵,豬手嫰滑非常,有甜甜的黑糖味,而且充滿骨膠原,雞翼入味,餸與撈麵是分開上枱的,另外追加了大大塊頭抽蠔皇花膠扒,一整塊很滿足,秘制牛筋牛肋腩,牛腩不會很韌,調味出色,及爽滑牛柏葉十喜大碗麵 88元有選擇困難的你一定要選這個,因為已經預先配上這10種菜式,不用你頭痕呢,有黑糖豬手,花膠扒,魚蛋,五花腩,大腸,豬皮,豬紅,蘿蔔,冬菇,時蔬,令你每種菜式也可品嚐一番,爽阿荔車仔麵大壩街41號地下6號舖

古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵 66元

十喜大碗麵 88元

阿荔車仔麵
大壩街41號地下6號舖

Dinner
  • 沖繩黑糖豬手麻辣撈麵
  • 冷泡白桃烏龍茶
2024-11-15 276 views
見到話咩新派車仔麵,以為轉左手,去到原來係出左d 新款。我嗌返d 普通野,八寶車仔麵,用QR code 落單,喺備註寫明"走豬皮!🙏🏻” ,但上枱都係大大塊豬皮,咁我就同阿姐講我寫左走豬皮,然後佢就同煮果個阿姐好似恥笑我咁,係到一人一句... 感覺幾難受... 然後就只係夾走左兩大塊豬皮,無話加返其他料比你... 感覺都係幾差... 見到個八寶粉咁空洞... "七寶粉" 每樣餸得兩粒,冬菇更加得一粒,完。味道方面正常,比較好食係大腸,幾淋味道幾好。魷魚都爽脆。蘿蔔一舊淋夠入味,可惜另一舊有生蘿蔔味,未煮淋。兩粒魚蛋最差,一咬就粉碎果種,煮左N 年咁,口感差。我記得對上次去食,牛腩有毛,d 阿姐話正常,今次再食既體驗都係好麻麻。。
見到話咩新派車仔麵,以為轉左手,去到原來係出左d 新款。

八寶車仔麵
2024-11-11 335 views
今天原本想再去臨家麵館的,經過店舖時剛好坐滿人要等位,冇耐性的我就決定再向前走走,見到呢間仲有好多位,二話不說就入去錯了。話就話車仔麵,但係都有好多其他特色麵食,有張必食榜Menu,梗係從中選擇啦!🌼招牌特濃沙嗲沾麵$68有肥牛、魚片頭、豆腐卜及糖心蛋;沙嗲湯頭真係好濃郁,很多花生碎粒,面底都很多,麵條掛滿了沙嗲湯,吃完成碗沙嗲湯同時都K.O.晒,好味但係好肥膩😑🌼 秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵$56 轉手工拉麵加$4 ,牛腩大約得兩三件,牛筋仲只有零碎的一條,細細條的,呢個價錢可以俾多少少啦!食完成口油,黑蒜油都好肥膩,呢碗唔抵食🫣我們入座後,餐廳陸續有客人到來,很快就坐滿了,呢間車仔麵上菜速度較緩慢,材料應該準備好晒㗎啦,店員效率真係一般,個個客人都等好耐先有得食!

🌼招牌特濃沙嗲沾麵$68

🌼 秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵$56

2024-11-08
$70 (Lunch)
🍜 自選兩餸特濃沙嗲沾麵沾麵底有出前一丁或手工拉麵選擇,小編當然諗都唔諗就揀左手工拉麵啦。🙌沾麵湯底就好似日本拉麵咁,上檯麵同湯底會分成兩碗,湯頭杰身帶陣陣濃郁沙嗲味,食落唔咸反而突出到沙嗲香味,入面仲加埋粒粒花生碎,比起一般出面茶餐廳食既沙嗲牛麵更加惹味。😋配料方面就揀左秘製牛筋牛肋腩、頭抽蠔皇花膠扒、辣玻璃魷魚及日本溏心蛋。牛肋腩食落啖啖肉,牛筋炆得夠腍夠入味,蠔皇花膠扒成隻手板咁大,咬落好腍就好似食緊啖啖骨膠原落肚咁,養顏女士必點之選阿!魷魚爽彈煮得剛剛好配埋秘製辣醬汁滋味阿。☺️🍜 經典車仔麵淨四餸平時唔想食麵底既朋友仔叫呢個就岩哂啦,淨四餸可以order四款,友人就叫左蠔皇花膠扒、牛柏葉、蠔皇冬菇、清甜蘿蔔,仲額外加多咗兩款餸分別係潮汕牛筋丸及粒粒墨魚丸,冬菇大大隻炆得又夠腍食落仲啖啖肉,蘿蔔食落無根且清甜,牛筋丸夠彈牙,湯底方面就另外加錢轉左胡椒豬肚湯底,飲落順喉,帶有少少胡椒香,整體唔錯唔錯。👍👍🥤 冷泡白桃烏龍茶自家製冷泡茶飲落夠冰凍仲帶有陣陣白桃香,鍾意飲無糖飲品既朋友仔就岩哂。🥰
🍜 自選兩餸特濃沙嗲沾麵

🍜 經典車仔麵淨四餸
🥤 冷泡白桃烏龍茶
2024-10-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 阿荔特濃沙嗲車仔沾麵
  • 冷泡白桃烏龍茶
  • 經典車仔麵
2024-10-30 311 views
我揀左自選車仔兩餸麵,古早黑糖豬手生菜米線,望落好細碗,豬手得兩舊仔,但食食下又改觀,雖然冇乜黑糖味,但又幾有咬口,豬手筋係咬到既,比我想像中多肉食。另一個係秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵,撈麵牛腩汁唔平均,而味道亦比較鹹,牛腩味道炆得唔夠入味,令到牛腩冇乜肉味,而且牛筋好韌,啲筋食完會黐牙,要咬好多啖先咬得碎,味道一般。因為牛筋太黐牙,所以用左個牙簽筒,但啲牙簽好難倒岀黎,建議改換另一款牙簽筒。店舖望落好細,除左一般既四人枱,仲有三張吧枱,坐得幾舒服,但冷氣不夠,價錢算係對得住佢嘅質素。

服務差,即使只有兩枱下的情況下,店員都唔執枱,枱面上一大灘水都唔理會,但當向職員問要杯水時,店員卻以無杯為理由而無法提供,或許枱面上的水是最好的助証。論食物,雖說不上難食,但最多也只能勉強合格,蘿蔔太硬,所謂的甜味也是假甜味,牛腩十分靭,不知是否考慮到客人牙齒健康所以只提提兩小舊,撈麵十分油膩,食到一半已有強烈的油膩感令人難以繼續進食,所謂的沙爹沾麵,味道令人聯想到7-11的感覺,而最神奇的時到用餐後期已經不太知道自己食緊乜論環境,論服務,論食物都在平均以下,唯獨價錢高於平均

論環境,論服務,論食物都在平均以下,唯獨價錢高於平均
2024-10-29
$80 (Dinner)
2024-10-29 225 views
最鍾意食車仔麵✅油麵🍜大腸🐽黑糖豬手🐷再加多支樽裝可樂🥤真係好爽呀😛🐮秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵:撈麵嘅黑蒜油好香呀✔️牛筋夠彈牙💯d牛肋腩超軟熟仲好入味添👍餸嘅份星都唔少呀🥳🍜十喜大碗麵:另一碗就叫左呢個乜都有嘅十喜大碗麵✅好喜歡佢個黑糖豬手🐽好林好入味呀🐷入口嘅黑糖味道甜甜地好正👅我揀咗油麵❤️仲有花膠扒✔️魚蛋🍡五花腩🐽大腸🐷豬🐽豬紅🐽蘿蔔🥕冬菇🍄時菜🥬大滿足呀🥳🥤加埋樽裝可樂同埋鮮豆漿🥛無得彈呀💯

🍜十喜大碗麵:另一碗就叫左呢個乜都有嘅

🥤加埋樽裝可樂同埋鮮豆漿🥛無得彈呀💯

2024-10-16 380 views
見到裝修唔錯 入去試下 感覺好似去咗停尸間咁靜 冇人招呼都算啦 之後阿姐擺低張QR曲系檯面就要人自己領悟 唔講野都算啦 食物質素一般 價錢偏貴 重點係服務員態度超差 尤其係兩個更年期阿姐 問佢攞杯水洗筷子佢話冇 好似攞佢錢咁 仲串我話水要俾錢買的 食個午餐可以食到成肚火...
2024-10-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-10-13 479 views
是晚又嚟到荃灣食嘢,今次揀咗一間好出名嘅車仔麵試下,叫阿荔車仔麵,聽網民講佢有新款食法㗎。除咗一般嘅兩餸車仔麵,佢仲有沙嗲汁沾麵,黑蒜油撈麵,麻辣撈麵等,又真係幾特別喎。⭐十喜大碗麵實在太多嘢揀,朋友最後決定要個十喜大碗麵,一次過有十款餸唔使諗,要咗清湯底再加藤椒麻辣汁。十餸有花膠扒、魚蛋、五花腩、豬大腸、黑糖豬手、冬菇、豬紅、豬皮、蘿蔔同時菜。其中五花腩同豬大腸滷得入味最為驚喜,花膠扒大大塊有口感,其他啲餸都唔錯😋藤椒麻辣汁麻麻辣辣夠香口,不過中辣都唔算好辣,嚐辣嘅朋友話下次要叫大辣喎。⭐胡椒豬肚嫩雞絲湯麵 + 芫荽山自己就試下胡椒豬肚湯,麵條改要手工拉麵。湯底胡椒味幾濃,鹹中帶辛辣,幾好未呀。手工拉麵彈牙有口感,感覺有啲似上海麵,吸滿湯汁正喎。⭐辣菜脯如果愛辣記住加埋佢哋嘅辣菜脯,入口真係勁辣,舌頭有麻麻刺刺嘅感覺,越食越上癮㗎。⭐白桃烏龍茶 & ⭐凍檸樂再加咗凍飲,一樽白桃烏龍茶同一杯凍檸茶,冰冰涼涼真心正。見隔離枱食沙爹醬沾麵好似好正咁喎,下次試下先。
⭐十喜大碗麵
⭐胡椒豬肚嫩雞絲湯麵 + 芫荽山
⭐辣菜脯
⭐白桃烏龍茶 & ⭐凍檸樂
再加咗凍飲,一樽白桃烏龍茶同一杯凍檸茶,冰冰涼涼真心正。
見隔離枱食沙爹醬沾麵好似好正咁喎,下次試下先。
2024-10-08
$92 (Dinner)