2011-10-09 290 views
因為工作關係,我已好幾年沒有在家吃早餐了今日因為順路整手甲終於有機會去試下ABC了(係OR見個個都話好味,但之前我已經摸左兩次門釘嫁啦)一次係星期日,一次係公眾假期...說真的,搭地鐵的確不太就腳吧...去到時已經有3,4個人在排隊大約3個字到,就有位了~看看餐牌,有我喜愛的煙三文魚,那我兩話不說就點了'午7通'呀姐是這樣說的~煙三文魚有4塊,很多,還有椰菜,火腿,地門粟米粒相伴通粉不過腍,OK~食物評分是中上,我不能說好好味,但食落去卻有一種好滿足好溫馨的感覺,就好似媽媽煮既一樣般,雖然環境較窄,但服務+衛生一流!!
因為工作關係,我已好幾年沒有在家吃早餐了
今日因為順路整手甲終於有機會去試下ABC了
說真的,搭地鐵的確不太就腳吧...

去到時已經有3,4個人在排隊
大約3個字到,就有位了~
午餐選擇都幾多下
看看餐牌,有我喜愛的煙三文魚,
那我兩話不說就點了'午7通'呀姐是這樣說的~
煙三文魚通粉 $40
煙三文魚有4塊,很多,
還有椰菜,火腿,地門粟米粒相伴
通粉不過腍,OK~

食物評分是中上,
我不能說好好味,
但食落去卻有一種好滿足好溫馨的感覺,
就好似媽媽煮既一樣般,
雖然環境較窄,
但服務+衛生一流!!
2011-10-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
午餐選擇都幾多下
煙三文魚通粉 $40
2011-09-22 86 views
今日又去食野, 今次係早餐, 剛有一個位, 真lucky!自從番番工後不能來吃 lunch (因為ABC不做晚市), 一直對豆腐米念念不忘, 所以今早行過驚見有位, 即刻飛身撲入.呢間面積細小的餐廳, 如你趕時間請另覓食堂, 因為是用心製作, 即叫即做, 所以客人都以熟客為主, 要催的一定都是生客.不過要只要你食到碗咁有 heart 嘅米粉, 等十多分鐘都抵豆腐米用料:- 滑豆腐- 豆卜 (吸滿湯好好味)- 蛋白- 嫰豆角- 杞子 (最精警, 甜甜地好好味)Lunch有烘得超脆多士, 煉奶份量超慷慨!送好 cool 但其實好好人的阿姐兩位!提示: 平日都要排20-40分鐘至有位, 入到去再要等15-25分鐘至有野食, 但仍然排晒隊..............................
今日又去食野, 今次係早餐, 剛有一個位, 真lucky!

豆腐米用料:
- 滑豆腐
- 豆卜 (吸滿湯好好味)
- 蛋白
- 嫰豆角
- 杞子 (最精警, 甜甜地好好味)

Lunch有烘得超脆多士, 煉奶份量超慷慨!

送好 cool 但其實好好人的阿姐兩位!

2011-09-22
$27 (Breakfast)
  • 豆腐米
2011-05-03 61 views
帶住十分高的期望去, 而且等了好耐, 總有些小小失望而回, 煙三文魚通粉, 實在不錯, 有成四五塊煙三文魚, 加上伴上的火腿和菜, 通粉不算淋, 三十多塊錢, 絕對底食, 但不算是十分好食, 基本上煙三文魚放在熱湯裡, 浪費之極, 蛋白多士, 比想像中要大件, 十分厚的炒蛋白, 又是另一十分底食的出品, 但這些所謂健康食品, 不合我胃口, 基本上炒得幾油, 只不過少了蛋黃, 如果炒得好, 我不介意間中食一次, 最好的當選佐敦澳洲吧, 總括而言, 不錯的小店, 但屬於底食大件品種, 至於口味, 不是我的喜愛..
2011-04-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-05-03 54 views
好彩只係等咗 5分鐘就已經有位 ! 仲要係卡位 ! 開心 ! 一心要試出名的 " 膳豆師有機豆腐,豆卜蛋白湯米" (HK$27) . 可惜到我時, 豆腐已沽清. 無計 ! 鍾意豆腐的你, 呢個真係必食. 個湯充滿豆香 ! 咖啡聽聞是 "即磨" . 雖沒有濃烈咖啡香味, 但亦沒有 "'澀喉" ! ok ! 另外再試 "三寶湯通粉 " (HK$22). 足料 ! 值得一讚是....原來那多士可轉為 "麥包" . 下次曉了 ^^p.s. 食物售完即止. p.s. 慢工出細貨 ! p.s. 慢食對身體也較健康 !
鍾意豆腐的你, 呢個真係必食. 個湯充滿豆香 !
另外再試 "三寶湯通粉 " (HK$22). 足料 !

p.s. 食物售完即止.
p.s. 慢工出細貨 !
p.s. 慢食對身體也較健康 !
膳豆師有機豆腐,豆卜蛋白湯米
三寶湯通粉
炒蛋 , 多士
咖啡
2011-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Breakfast)
膳豆師有機豆腐,豆卜蛋白湯米
三寶湯通粉
炒蛋 , 多士
  • 膳豆師有機豆腐
  • 豆卜蛋白湯米
2011-05-02 40 views
哈哈~ 上次食完之後, 我仍然念念不忘, 我今次帶埋幾個朋友一齊再去~我今次要左個蟹柳蛋白紫菜三文治+橙汁, $21三文治鬆軟, 冇話硬柴柴~ 蟹柳蛋白配合得天依無逢~ 好正呀!!!!朋友A要左個脆皮腸麵+奶醬多士+凍華田, 凍飲+$2, total $23湯底正!!! D麵條好好味, 冇話就咁食澱粉朋友B要魚片, 腸一丁麵+凍朱古力, 凍飲+$2, $23again, 湯底超正!!! 朋友C要豆漿玉米片+花生醬多士+熱檸水, $21D擺設好似大酒店咁, 好靚~ 成間餐廳又乾淨又靜, D食物好健康~ 呢間餐廳永遠唔會令我失望~

我今次要左個蟹柳蛋白紫菜三文治+橙汁, $21
蟹柳蛋白紫菜三文治

脆皮腸麵
湯底正!!! D麵條好好味, 冇話就咁食澱粉

朋友B要魚片, 腸一丁麵+凍朱古力, 凍飲+$2, $23
魚片, 腸一丁麵
again, 湯底超正!!!

朋友C要豆漿玉米片+花生醬多士+熱檸水, $21
豆漿玉米片+花生醬多士
D擺設好似大酒店咁, 好靚~

2011-04-27
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$21 (Breakfast)
脆皮腸麵
魚片, 腸一丁麵
豆漿玉米片+花生醬多士
蟹柳蛋白紫菜三文治
  • 豆漿玉米片
2011-05-02 33 views
今日同朋友無意中發現呢間餐廳, 於是就入去試下~ 原來好正!!!我要左個豆腐豆卜蛋白通粉, 配橙汁同奶醬多士, 係個餐包埋, 唔洗加錢, D野好足料, 底到爛, 加埋都係$27豆腐, 豆卜, 蛋白, 通粉都好滑~ 正!!! D奶醬勁正!!!!!!!!!!!!!跟住我朋友要左個番茄牛肉米線, 配熱朱古力同花生醬多士, 都係$27好犀利, D牛肉我地放左好耐先食, 但係完全冇硬既感覺!!!!! 好神奇!!!番茄好鮮甜, 唔會話好酸~ 太正~

豆腐豆卜蛋白通粉+橙汁
豆腐豆卜蛋白通粉

番茄牛肉米線+熱朱古力
番茄好鮮甜, 唔會話好酸~ 太正~
2011-02-26
10 Minutes (Dine In)
$27 (Lunch)
豆腐豆卜蛋白通粉+橙汁
豆腐豆卜蛋白通粉
番茄牛肉米線+熱朱古力
  • 奶醬多士
2011-04-19 13 views
依間樣子平凡的茶餐廳,終於於平日的off day同暴龍去食啦!雖然來到都排左一陣隊,由於frd極力推介,心想應該價回票價!我地點左有機豆腐通粉,真係好好味bor!同埋三文魚三文治!兩樣野都清清地,味道很好!個frd冇介紹錯!

我地點左有機豆腐通粉,真係好好味bor!

同埋三文魚三文治!

兩樣野都清清地,味道很好!

個frd冇介紹錯!
2011-04-14
2010-07-14 6 views
等候時間 = 0分鐘, 因為叫咗表弟去攞位先勁奸~ XDD但係我哋兩個都係ABC嘅小粉絲所以佢都無咩所謂...不幸嘅事情又發生喇...阿姐姐知我想食乜一開聲就話我知無通心粉(post張三文魚通嘅相頂吓癮先 )其實我想食嘅係佢地嘅煙三文魚通粉, 米粉都可以嘅....但係食通粉就更加食到個奶白色湯底嘅清香鮮甜....同埋可以比我食到一粒都無得剩~嘻嘻...環保吖嘛~ 我最欣賞係佢哋啲食物味道, 份量, 賣相都可以保持一致...唔會因為忙而有分別..煙三文魚通粉次次想見到啲通粉都有難度因為隻大湯碗已經比4-7塊三文魚, 椰菜, 粟米, 火腿絲密密咁覆蓋住, 真係唔到夾開啲煙三文魚都唔知有無比錯米粉你~開頭啲煙三文魚我覺得生啲好味啲...但係食吓食吓...其實熟少少啲橙紅色嘅魚油散發出嚟先致係最香口~~~諗起都流口水~~~叫埋表弟一齊嚟其實係想食埋次次都食唔到嘅煙三文魚蛋白三文治~烘埋底~~!上次同啲姐姐講好曬數所以今次佢哋hold定一份料整比我哋~yeah~個煙三文魚蛋白三文治...魚香,蛋滑,料多只係胃太細....真係食多多都唔夠喉~!!佢呢個三文魚係半生熟咁, 又香又多汁...食完真係想
等候時間 = 0分鐘, 因為叫咗表弟去攞位先
勁奸~ XDD
但係我哋兩個都係ABC嘅小粉絲所以佢都無咩所謂...

佢呢個三文魚係半生熟咁, 又香又多汁...食完真係想感謝上天

下次打算試埋普通蛋, 應該有另一番滋味~~
跟餐仲有個紅豆涼粉,
紅豆"林"到無牙都啱食, 記得撈均勻啲先好食,
唔係就會覺得太甜ga la~ ^^
飲咗兩杯凍咖啡都仲想飲....原豆即磨十幾蚊杯都真係離曬譜XDD
呢度啲嘢食嘢飲全部獨立製作, 趕時間plz plz plz唔好嚟~~
同埋聽啲姐姐講如果啲嘢食整得唔靚師父會倒咗佢, 佢哋自己都無得食~
可能就係呢分執著令佢哋可以保持水準~
*三文魚先生/小姐有怪莫怪, 我唔係有心食曬你哋ga~
煙三文魚蛋白三文治(烘底)
煙三文魚通心粉
藍莓蜜糖蛋白厚多士
2010-07-12
$50 (Lunch)
煙三文魚蛋白三文治(烘底)
煙三文魚通心粉
藍莓蜜糖蛋白厚多士
  • 煙三文魚通粉
  • 煙三文魚蛋白三文治
  • 凍咖啡
  • 餃子香辣面
2010-07-11 6 views
Quite a small restaurant packed with people even at 9am in the morning. I went alone so had to 搭檯, felt a bit crowded in those 卡位. It took some time for the food to come, maybe because there were too many people. I had high expectations but it turned out to be very mediocre in terms of food quality. Definitely not something I would remember in the long run. 三寶湯通粉 + 炒疍多士 + orange juice, price was $21 quite reasonable though. Given this waiting time and food quality there are many other choices out there.
2010-07-10
2010-04-06 10 views
自從上次行過此餐廳見到有條人龍,又曾於3:30pm被拒諸門外,便決心要一試!估唔到紅日,等左一陣,很快便入座…第一個印象,餐廳很整潔,唔似一般茶記,連Open Kitchen入面個抽油煙機都好光亮!讚得一讚!午餐Menu選擇亦很多,可能星期六的關係(星期日off),所以一入店,伙計姐姐話得番通粉…心想: 下,成間餐廳得番通粉…終於點左個"有機豆腐,豆卜蛋白米粉'"(由於豆腐 and 米粉售罄,變左"豆卜蛋白通粉")...另加一個媽媽至愛 - "公司三文治"…如題…飲品約等了15mins,大約30mins,香噴噴的通粉奉上,湯底清淡得來亦很鮮味!心想下次要再試下個豆腐,鮮咁味的湯底配豆腐一定good good! 公治OK...媽媽很喜愛,因為冇佢唔喜歡的煙肉!此店很有家庭製作feel, 雖然廚房有四個人,但屬於"慢工出細貨",所以如趕時間…都係去隔離d茶記!是次午餐用左成粒鐘有多…值得一讚,廳面兩位姐姐很勤快!

Open Kitchen (請留意個抽油煙機!)
午餐選擇很多!
公治冇乜肉,女仕之選也!;-)
2010-04-03
Open Kitchen (請留意個抽油煙機!)
午餐選擇很多!
  • 有機豆腐,豆卜蛋白米粉,有機豆漿
2009-10-26 14 views
三寶湯通粉$21炒疍多士橙汁佢啲客川流不息咁,營業時間07:00-15:30,星期日唔開,平日好難夾到時間嚟,好乾淨,冇油煙味,冇臭碗布味,夜晚經過見佢拎起晒啲櫈抹地,真係好似清潔自己屋企咁個早餐如果飲橙汁同利賓納,都唔駛加錢,咪係囉!出面啲茶餐廳,郁啲就要加錢,呢度就感覺上公道啲佢個湯底白色夠甜,又有啲椰菜、粟米,食落冇咁腻,通粉彈牙,唔過淋個炒疍望落去好吸引,有疍味又滑,多士可以改麥方飽,都係唔駛加錢橙汁就唔係新鮮嗰啲,但都飲得過你食完覺得佢真係擺個心出嚟做,唔係求其胡混過去就算
炒疍多士
橙汁

個炒疍望落去好吸引,有疍味又滑
,多士可以改麥方飽,都係唔駛加錢
橙汁就唔係新鮮嗰啲,但都飲得過

你食完覺得佢真係擺個心出嚟做,唔係求其胡混過去就算

麥多炒疍
橙汁
2009-09-26
麥多炒疍
(Non-member)
2009-08-25 4 views
同老公食早餐, 我叫蛋治. 我地不嬲都知佢慢, 但總唔係慢到我老公食完哂, 飲完哂都未到呀.. 有無搞錯呀. 最差係我地第一次催個阿姐的時候 (當時巳經係我老公食完哂, 飲完哂佢d野), 問佢係咪漏單呀, 個阿姐竟然惡死到同我地講 ”係咁耐架啦”.. 好, 我等, 因為我知你真係要好耐, 等多十多分鐘都未到, 我地問第二個阿姐啦,佢話 ”漏單”wor.. 仲一d 歉意都無,咁我老公忍唔住同之前個阿姐講 ”又話係咁耐, 明明漏單又唔睇下”.個阿姐無聲出啦. 等多五分鐘到, 千呼萬喚的蛋治終於都到啦.雖然你間鋪係乾淨小小,d 野食都只不過係average,服務態度差成咁,唔講以為黎食野唔使錢tim呀.  一個講哂, 永不錄用啦.

等多五分鐘到, 千呼萬喚的蛋治終於都到啦.

一個講哂, 永不錄用啦.
$30 (Breakfast)
2009-03-24 7 views
每次經過這間店,都總是坐滿了人。這天十時經過,或許是因為第一輪番工的人剛好離坐,見有空位就梗係要走入去食過早餐先。因為今天肚子餓,叫了三色通粉 + 炒蛋多士. 我還以為是多士夾炒蛋,原來分開上,但實在太香,三色通粉有奶白色的湯底,好像沒有味精,火腿(中間好像還夾了另一種火腿)、青菜、粟米,賣相很好。這間店,難怪如此好生意
每次經過這間店,都總是坐滿了人。
這天十時經過,或許是因為第一輪番工的人剛好離坐,
見有空位就梗係要走入去食過早餐先。
因為今天肚子餓,叫了三色通粉 + 炒蛋多士.

我還以為是多士夾炒蛋,原來分開上,但實在太香,

三色通粉有奶白色的湯底,好像沒有味精,
火腿(中間好像還夾了另一種火腿)、青菜、粟米,賣相很好。
這間店,難怪如此好生意
2009-02-08 20 views
我是個愛睡的人(相信很多HK人也是)不過為了ABC的早餐..我願意早起45分鐘在上學之前先到ABC吃早餐~~~那裡的三寶通粉是招牌菜~~湯底一流!賣相一流!而且用心製作!!!價錢也非常合理~~~跟一般茶餐廳的價錢無太大的差別..$21 Only!!!據朋友所說....熱咖啡很好喝的呢!!!題外話...那兒的廚師基本上只有一個~~~而他..以前是在酒店做廚師的!!是信心的保証!!真的很好味~~快去試試!!提提大家...食品非常用心製作...請各位要在那裡別東西的朋友...要預多一點時間多人的時候..等食物的時間會有點長!!
我是個愛睡的人(相信很多HK人也是)
不過為了ABC的早餐..
我願意早起45分鐘
在上學之前先到ABC吃早餐~~~

那裡的三寶通粉是招牌菜~~
湯底一流!
賣相一流!
而且用心製作!!!
價錢也非常合理~~~
跟一般茶餐廳的價錢無太大的差別..
$21 Only!!!

據朋友所說....
熱咖啡很好喝的呢!!!

題外話...
那兒的廚師基本上只有一個~~~
而他..以前是在酒店做廚師的!!
是信心的保証!!
真的很好味~~
快去試試!!

提提大家...
食品非常用心製作...
請各位要在那裡別東西的朋友...
要預多一點時間
多人的時候..
等食物的時間會有點長!!
信心之選---三寶通粉~~~~好味!!
隨餐附送的~~那方包是轉的...本來是多士...
$21 (Breakfast)
信心之選---三寶通粉~~~~好味!!
隨餐附送的~~那方包是轉的...本來是多士...
  • 三寶通粉
2008-09-06 16 views
原來早於2004年已寫下ABC的食評,當日小店總有位子,但今日已座無虛席;只是每次經過,一見有空位,自己又有時間,便會火速竄入店內。這店的食物是非常用心,所以即使等位時間長,等食物的時間也不短,但絕沒有人會介意搭枱,因為真的一位難求。今日叫了最愛的煙三文魚烏冬和新推出的牛肉通粉。煙三文魚烏冬:煙三文魚有三-四大塊,抵食;轉鳥冬需加數元,是扁身的,軟滑而索了奶白色的湯汁,非常美味。牛肉通粉:平凡的名字,卻有不平凡的賣相;牛肉不是港式滑牛,每份都是以醬汁即時煎好,灑上芝麻,非常用心;牛肉拉麵也是用這款牛肉;這店勝在不同的食物會用不同的湯底,更見心思。此店很早關門,加上節日休息時間亦長;能光顧的時間實在很有限。
今日叫了最愛的煙三文魚烏冬和新推出的牛肉通粉。
牛肉通粉
三文魚通粉
$30 (Lunch)
牛肉通粉
三文魚通粉